News / Sănătate |
Bacteriile care trăiesc în intestin ne controleaza genele
Se pare că există o comunicare constantă între microflora intestinală şi codul genetic al organismului şi în acest mod, bacteriile pot ajuta la combaterea infecţiilor şi la prevenirea cancerului.
Studiul realizat la Institutul Babraham din Marea Britanie arată cum substanţele chimice, produse atunci când fibrele din fructele şi legumele consumate sunt fermentate de microbii noştri rezidenţi, pot afecta genele din celulele mucoasei intestinale.
Aceste substanţe, numite acizi graşi cu lanț scurt, de altfel o sursă esenţială de energie pentru celulele din intestin, se pot muta de la bacterii în celulele noastre. În interiorul celulelor ele pot declanşa procese care modifică activitatea genei şi care afectează în cele din urmă modul în care celulele se comportă.
Noile cercetări au descoperit că o substanţă chimică produsă de bacteriile "bune" din sistemul nostru digestiv are un efect neobişnuit asupra cromozomilor din celulele din apropiere, o descoperire care ar putea ajuta să înţelegem mai bine legăturile dintre dietă şi dezvoltarea unuia dintre cele mai răspândite forme de cancer din lume, cancerul de colon.
ADN-ul din ţesuturile epiteliale ale colonului uman conţine un nivel neobişnuit de substanţă chimică cunoscută drept comutator epigenetic, care generează şi dezactivează gene.
Echipa a studiat în laborator animale care au pierdut majoritatea bacteriilor din intestin şi au arătat că celulele lor au conţinut mai multă proteină HDAC2 decât în mod normal, iar alte studii au arătat că o creştere a HDAC2 poate duce la un risc crescut de cancer colorectal.
Acest lucru ar însemna că reglarea editării genetice în genomul celulelor intestinale este importantă pentru prevenirea cancerului. De asemenea, subliniază rolul important al unei bacterii bune şi al unei alimentaţii sănătoase în acest proces.
Cercetătorii au analizat ţesuturile din colon, creier, ficat, splină şi rinichi şi au descoperit niveluri mai ridicate de editare genetică de acest tip în creier şi colon.
De ce se întâmplă în creier, dar nu şi în celelalte organe, este încă un mister.