Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Bacteriile intestinale contribuie la dezvoltarea bolii Parkinson

    Un nou studiu realizat la Institutului de Tehnologie din California, Statele Unite, a arătat că schimbările în componenţa bacteriilor din intestine contribuie şi chiar pot provoca deteriorarea abilităţilor motorii, semnul distinctiv al bolii Parkinson.



    Escherichia coli, una din multele specii de bacterii prezente în microbiom.


    Colonul este căminul unei comunitţi diverse de bacterii benefice sau dăunătoare, cunoscută sub numele de microbiom, care este important pentru dezvoltarea şi funcţionarea sistemului imunitar şi a celui nervos.

    70 la sută din totalul neuronilor sistemului nervos periferic se află, nu în creier sau măduvă, ci în intestine, iar sistemul nervos al intestinului este conectat direct la sistemul nervos central prin nervul vag. Problemele gastro-intestinale de multe ori preced simptomele motorii cu mulţi ani înainte.

    Cercetătorii cred că, atunci când bacteriile intestinale descompun fibrele alimentare, ele produc molecule numite acizi graşi cu lanț scurt (SCFA), care pot activa răspunsurile imune în creier, provocând daune neuronilor.

    Această cercetare arată că o boală neurodegenerativă îşi poate avea originea în intestin, nu numai în creier, aşa cum se credea anterior.

    Boala Parkinson este cauzată de acumularea de forme anormale ale proteinei ​​alfa-synuclein (Alpha Syn) în neuroni, ceea ce duce la efecte toxice în special în celulele care eliberează dopamină, celule localizate în regiuni ale creierului care controlează mişcarea.

    Ca urmare, pacienţii prezintă simptome de debilitante, cum ar fi tremor, rigiditate musculară, lentoare şi dificultăţi de mers.

    Terapiile de primă linie se concentrează în prezent pe creşterea nivelului de dopamină din creier, dar aceste tratamente pot provoca reacţii adverse grave şi de multe ori îşi pierd eficacitatea în timp.

    În noul studiu, cercetătorii au constatat că microbii din intestin exacerbează simptomele motorii, prin crearea unui mediu care ar putea favoriza acumularea de Alpha Syn.

    Se ştia că 75 la sută dintre suferinzii de Parkinson au anomalii gastro-intestinale, de obicei, constipaţie.

    Pentru multe afectiuni neurologice, tratamentul convenţional trimite medicamentul în creier.

    Dar, în cazul în care boala Parkinson este într-adevăr cauzată nu numai de schimbări în creier, dar şi de schimbări în microbiom, atunci s-ar putea administra medicamente în intestin pentru a ajuta pacienţii să dezvolte bacteriile bune sau să ucidă microbii nedoriţi, ceea ce este mult mai uşor de făcut, cu mai puţine efecte secundare.

    20 DECEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ingredientele care dau o consistenţă stabilă pentru îngheţată, ciocolată, snacks-uri şi alte produse ambalate, ar putea să promoveze unele boli cronice inflamatorii.
    Cercetătorii americani au tratat Pemfigus vulgaris la animale prin instruirea sistemului imunitar să se atace pe sine, inversând astfel o boală autoimună devastatoare.
    Cercetatorii de la Yale School of Medicine au descoperit cum se poate masura riscul ca un copil sa dezvolte autism, prin cautarea la nastere a unor anomalii in placenta. Aceasta permite un diagnostic timpuriu al acestei afectiuni. De regula, diagnosticarea se face cand copilul are 3-4 ani sau mai mult si cand au aparut deja primele manifestari, pierzandu-se astfel oportunitatea unei interventii, deoarece creierul este receptiv la tratament in primul an de viata.
    Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.
    Un studiu efectuat recent la Universitatea Uppsala, din Suedia, arată că consumul de ceai duce la schimbări epigenetice la femei, în genele despre care se ştia deja că interacţionează cu cancerul şi cu metabolismul estrogenului.
    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact