Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
12. பா³ஹிரானத்தஹேதுஸுத்தங்
12. Bāhirānattahetusuttaṃ
145. ‘‘ரூபா , பி⁴க்க²வே, அனத்தா. யோபி ஹேது, யோபி பச்சயோ ரூபானங் உப்பாதா³ய, ஸோபி அனத்தா. அனத்தஸம்பூ⁴தா, பி⁴க்க²வே, ரூபா குதோ அத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தி! ஸத்³தா³… க³ந்தா⁴… ரஸா… பொ²ட்ட²ப்³பா³… த⁴ம்மா அனத்தா. யோபி ஹேது, யோபி பச்சயோ த⁴ம்மானங் உப்பாதா³ய, ஸோபி அனத்தா. அனத்தஸம்பூ⁴தா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா குதோ அத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தி! ஏவங் பஸ்ஸங் , பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ ரூபேஸுபி நிப்³பி³ந்த³தி, ஸத்³தே³ஸுபி… க³ந்தே⁴ஸுபி… ரஸேஸுபி… பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸுபி… த⁴ம்மேஸுபி நிப்³பி³ந்த³தி. நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதி; விராகா³ விமுச்சதி; விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணங் ஹோதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதீ’’தி. த்³வாத³ஸமங்.
145. ‘‘Rūpā , bhikkhave, anattā. Yopi hetu, yopi paccayo rūpānaṃ uppādāya, sopi anattā. Anattasambhūtā, bhikkhave, rūpā kuto attā bhavissanti! Saddā… gandhā… rasā… phoṭṭhabbā… dhammā anattā. Yopi hetu, yopi paccayo dhammānaṃ uppādāya, sopi anattā. Anattasambhūtā, bhikkhave, dhammā kuto attā bhavissanti! Evaṃ passaṃ , bhikkhave, sutavā ariyasāvako rūpesupi nibbindati, saddesupi… gandhesupi… rasesupi… phoṭṭhabbesupi… dhammesupi nibbindati. Nibbindaṃ virajjati; virāgā vimuccati; vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti. Dvādasamaṃ.
தே³வத³ஹவக்³கோ³ சுத்³த³ஸமோ.
Devadahavaggo cuddasamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
தே³வத³ஹோ க²ணோ ரூபா, த்³வே நதும்ஹாகமேவ ச;
Devadaho khaṇo rūpā, dve natumhākameva ca;
ஹேதுனாபி தயோ வுத்தா, து³வே அஜ்ஜ²த்தபா³ஹிராதி.
Hetunāpi tayo vuttā, duve ajjhattabāhirāti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4-12. து³தியரூபாராமஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-12. Dutiyarūpārāmasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4-12. து³தியரூபாராமஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-12. Dutiyarūpārāmasuttādivaṇṇanā