Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [108] 8. பா³ஹியஜாதகவண்ணனா

    [108] 8. Bāhiyajātakavaṇṇanā

    ஸிக்கெ²ய்ய ஸிக்கி²தப்³பா³னீதி இத³ங் ஸத்தா² வேஸாலிங் உபனிஸ்ஸாய மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங் விஹரந்தோ ஏகங் லிச்ச²விங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர லிச்ச²விராஜா ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா அத்தனோ நிவேஸனே மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. ப⁴ரியா பனஸ்ஸ தூ²லங்க³பச்சங்கா³ உத்³து⁴மாதகனிமித்தஸதி³ஸா அனாகப்பஸம்பன்னா அஹோஸி. ஸத்தா² ப⁴த்தகிச்சாவஸானே அனுமோத³னங் கத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³ங் த³த்வா க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தஸ்ஸ நாம லிச்ச²விரஞ்ஞோ தாவ அபி⁴ரூபஸ்ஸ தாதி³ஸா ப⁴ரியா தூ²லங்க³பச்சங்கா³ அனாகப்பஸம்பன்னா, கத²ங் ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஏஸ இதா³னேவ, புப்³பே³பி தூ²லஸரீராய ஏவ இத்தி²யா ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமீ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Sikkheyyasikkhitabbānīti idaṃ satthā vesāliṃ upanissāya mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ viharanto ekaṃ licchaviṃ ārabbha kathesi. So kira licchavirājā saddho pasanno buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nimantetvā attano nivesane mahādānaṃ pavattesi. Bhariyā panassa thūlaṅgapaccaṅgā uddhumātakanimittasadisā anākappasampannā ahosi. Satthā bhattakiccāvasāne anumodanaṃ katvā vihāraṃ gantvā bhikkhūnaṃ ovādaṃ datvā gandhakuṭiṃ pāvisi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, tassa nāma licchavirañño tāva abhirūpassa tādisā bhariyā thūlaṅgapaccaṅgā anākappasampannā, kathaṃ so tāya saddhiṃ abhiramatī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, esa idāneva, pubbepi thūlasarīrāya eva itthiyā saddhiṃ abhiramī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அமச்சோ அஹோஸி. அதே²கா ஜனபதி³த்தீ² தூ²லஸரீரா அனாகப்பஸம்பன்னா ப⁴திங் குருமானா ராஜங்க³ணஸ்ஸ அவிதூ³ரேன க³ச்ச²மானா ஸரீரவளஞ்ஜபீளிதா ஹுத்வா நிவத்த²ஸாடகேன ஸரீரங் படிச்சா²தெ³த்வா நிஸீதி³த்வா ஸரீரவளஞ்ஜங் முஞ்சித்வா கி²ப்பமேவ உட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே பா³ராணஸிராஜா வாதபானேன ராஜங்க³ணங் ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஏவரூபே அங்க³ணட்டா²னே ஸரீரவளஞ்ஜங் முஞ்சமானா ஹிரொத்தப்பங் அப்பஹாய நிவாஸனேனேவ படிச்ச²ன்னா ஹுத்வா ஸரீரவளஞ்ஜங் மோசெத்வா கி²ப்பங் உட்டி²தா, இமாய நிரோகா³ய ப⁴விதப்³ப³ங், ஏதிஸ்ஸா வத்து² விஸத³ங் ப⁴விஸ்ஸதி, விஸதே³ பன வத்து²ஸ்மிங் ஏகோ புத்தோ லப்³ப⁴மானோ விஸதோ³ புஞ்ஞவா ப⁴விஸ்ஸதி, இமங் மயா அக்³க³மஹேஸிங் காதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸா அபரிக்³க³ஹிதபா⁴வங் ஞத்வா ஆஹராபெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னங் அதா³ஸி. ஸா தஸ்ஸ பியா அஹோஸி மனாபா, ந சிரஸ்ஸேவ ஏகங் புத்தங் விஜாயி. ஸோ பனஸ்ஸா புத்தோ சக்கவத்தீ ராஜா அஹோஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa amacco ahosi. Athekā janapaditthī thūlasarīrā anākappasampannā bhatiṃ kurumānā rājaṅgaṇassa avidūrena gacchamānā sarīravaḷañjapīḷitā hutvā nivatthasāṭakena sarīraṃ paṭicchādetvā nisīditvā sarīravaḷañjaṃ muñcitvā khippameva uṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe bārāṇasirājā vātapānena rājaṅgaṇaṃ olokento taṃ disvā cintesi ‘‘ayaṃ evarūpe aṅgaṇaṭṭhāne sarīravaḷañjaṃ muñcamānā hirottappaṃ appahāya nivāsaneneva paṭicchannā hutvā sarīravaḷañjaṃ mocetvā khippaṃ uṭṭhitā, imāya nirogāya bhavitabbaṃ, etissā vatthu visadaṃ bhavissati, visade pana vatthusmiṃ eko putto labbhamāno visado puññavā bhavissati, imaṃ mayā aggamahesiṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. So tassā apariggahitabhāvaṃ ñatvā āharāpetvā aggamahesiṭṭhānaṃ adāsi. Sā tassa piyā ahosi manāpā, na cirasseva ekaṃ puttaṃ vijāyi. So panassā putto cakkavattī rājā ahosi.

    போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா ஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ததா²ரூபங் வசனோகாஸங் லபி⁴த்வா ‘‘தே³வ, ஸிக்கி²தப்³ப³யுத்தகங் நாம ஸிப்பங் கஸ்மா ந ஸிக்கி²தப்³ப³ங், யத்ர ஹி நாமாயங் மஹாபுஞ்ஞா ஹிரொத்தப்பங் அப்பஹாய படிச்ச²ன்னாகாரேன ஸரீரவளஞ்ஜங் குருமானா தும்ஹே ஆராதெ⁴த்வா ஏவரூபங் ஸம்பத்திங் பத்தா’’தி வத்வா ஸிக்கி²தப்³ப³யுத்தகானங் ஸிப்பானங் வண்ணங் கதெ²ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto tassā sampattiṃ disvā tathārūpaṃ vacanokāsaṃ labhitvā ‘‘deva, sikkhitabbayuttakaṃ nāma sippaṃ kasmā na sikkhitabbaṃ, yatra hi nāmāyaṃ mahāpuññā hirottappaṃ appahāya paṭicchannākārena sarīravaḷañjaṃ kurumānā tumhe ārādhetvā evarūpaṃ sampattiṃ pattā’’ti vatvā sikkhitabbayuttakānaṃ sippānaṃ vaṇṇaṃ kathento imaṃ gāthamāha –

    108.

    108.

    ‘‘ஸிக்கெ²ய்ய ஸிக்கி²தப்³பா³னி, ஸந்தி ஸச்ச²ந்தி³னோ ஜனா;

    ‘‘Sikkheyya sikkhitabbāni, santi sacchandino janā;

    பா³ஹியா ஹி ஸுஹன்னேன, ராஜானமபி⁴ராத⁴யீ’’தி.

    Bāhiyā hi suhannena, rājānamabhirādhayī’’ti.

    தத்த² ஸந்தி ஸச்ச²ந்தி³னோ ஜனாதி தேஸு தேஸு ஸிப்பேஸு ஸச்ச²ந்தா³ ஜனா அத்தி²யேவ. பா³ஹியாதி ப³ஹிஜனபதே³ ஜாதா ஸங்வட்³டா⁴ இத்தீ². ஸுஹன்னேனாதி ஹிரொத்தப்பங் அப்பஹாய படிச்ச²ன்னேனாகாரேன ஹன்னங் ஸுஹன்னங் நாம, தேன ஸுஹன்னேன. ராஜானமபி⁴ராத⁴யீதி தே³வங் அபி⁴ராத⁴யித்வா இமங் ஸம்பத்திங் பத்தாதி. ஏவங் மஹாஸத்தோ ஸிக்கி²தப்³ப³யுத்தகானங் ஸிப்பானங் கு³ணங் கதே²ஸி.

    Tattha santi sacchandino janāti tesu tesu sippesu sacchandā janā atthiyeva. Bāhiyāti bahijanapade jātā saṃvaḍḍhā itthī. Suhannenāti hirottappaṃ appahāya paṭicchannenākārena hannaṃ suhannaṃ nāma, tena suhannena. Rājānamabhirādhayīti devaṃ abhirādhayitvā imaṃ sampattiṃ pattāti. Evaṃ mahāsatto sikkhitabbayuttakānaṃ sippānaṃ guṇaṃ kathesi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஜயம்பதிகா ஏதரஹிபி ஜயம்பதிகாவ, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jayampatikā etarahipi jayampatikāva, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    பா³ஹியஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Bāhiyajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 108. பா³ஹியஜாதகங் • 108. Bāhiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact