Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    6. பா³ஹியத்தே²ரஅபதா³னங்

    6. Bāhiyattheraapadānaṃ

    178.

    178.

    ‘‘இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ;

    ‘‘Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako;

    மஹப்பபோ⁴ திலோகக்³கோ³, நாமேன பது³முத்தரோ.

    Mahappabho tilokaggo, nāmena padumuttaro.

    179.

    179.

    ‘‘கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, கு³ணங் கித்தயதோ முனே;

    ‘‘Khippābhiññassa bhikkhussa, guṇaṃ kittayato mune;

    ஸுத்வா உத³க்³க³சித்தோஹங், காரங் கத்வா மஹேஸினோ.

    Sutvā udaggacittohaṃ, kāraṃ katvā mahesino.

    180.

    180.

    ‘‘த³த்வா ஸத்தாஹிகங் தா³னங், ஸஸிஸ்ஸஸ்ஸ முனே அஹங்;

    ‘‘Datvā sattāhikaṃ dānaṃ, sasissassa mune ahaṃ;

    அபி⁴வாதி³ய ஸம்பு³த்³த⁴ங், தங் டா²னங் பத்த²யிங் ததா³.

    Abhivādiya sambuddhaṃ, taṃ ṭhānaṃ patthayiṃ tadā.

    181.

    181.

    ‘‘ததோ மங் ப்³யாகரி பு³த்³தோ⁴, ‘ஏதங் பஸ்ஸத² ப்³ராஹ்மணங்;

    ‘‘Tato maṃ byākari buddho, ‘etaṃ passatha brāhmaṇaṃ;

    பதிதங் பாத³மூலே மே, சரியங் பச்சவெக்க²ணங் 1.

    Patitaṃ pādamūle me, cariyaṃ paccavekkhaṇaṃ 2.

    182.

    182.

    ‘‘‘ஹேமயஞ்ஞோபசிதங்க³ங் , அவதா³ததனுத்தசங்;

    ‘‘‘Hemayaññopacitaṅgaṃ , avadātatanuttacaṃ;

    பலம்ப³பி³ம்ப³தம்பொ³ட்ட²ங், ஸேததிண்ஹஸமங் தி³ஜங்.

    Palambabimbatamboṭṭhaṃ, setatiṇhasamaṃ dijaṃ.

    183.

    183.

    ‘‘‘கு³ணதா²மப³ஹுதரங், ஸமுக்³க³ததனூருஹங்;

    ‘‘‘Guṇathāmabahutaraṃ, samuggatatanūruhaṃ;

    கு³ணோகா⁴யதனீபூ⁴தங், பீதிஸம்பு²ல்லிதானநங்.

    Guṇoghāyatanībhūtaṃ, pītisamphullitānanaṃ.

    184.

    184.

    ‘‘‘ஏஸோ பத்த²யதே டா²னங், கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘‘Eso patthayate ṭhānaṃ, khippābhiññassa bhikkhuno;

    அனாக³தே மஹாவீரோ, கோ³தமோ நாம ஹெஸ்ஸதி.

    Anāgate mahāvīro, gotamo nāma hessati.

    185.

    185.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    பா³ஹியோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Bāhiyo nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    186.

    186.

    ‘‘ததா³ ஹி துட்டோ² வுட்டா²ய, யாவஜீவங் மஹாமுனே;

    ‘‘Tadā hi tuṭṭho vuṭṭhāya, yāvajīvaṃ mahāmune;

    காரங் கத்வா சுதோ ஸக்³க³ங், அக³ங் ஸப⁴வனங் யதா².

    Kāraṃ katvā cuto saggaṃ, agaṃ sabhavanaṃ yathā.

    187.

    187.

    ‘‘தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, ஸுகி²தோ தஸ்ஸ கம்முனோ;

    ‘‘Devabhūto manusso vā, sukhito tassa kammuno;

    வாஹஸா ஸங்ஸரித்வான, ஸம்பத்திமனுபோ⁴மஹங்.

    Vāhasā saṃsaritvāna, sampattimanubhomahaṃ.

    188.

    188.

    ‘‘புன கஸ்ஸபவீரஸ்ஸ, அத்த²மெந்தம்ஹி 3 ஸாஸனே;

    ‘‘Puna kassapavīrassa, atthamentamhi 4 sāsane;

    ஆருய்ஹ ஸேலஸிக²ரங், யுஞ்ஜித்வா ஜினஸாஸனங்.

    Āruyha selasikharaṃ, yuñjitvā jinasāsanaṃ.

    189.

    189.

    ‘‘விஸுத்³த⁴ஸீலோ ஸப்பஞ்ஞோ, ஜினஸாஸனகாரகோ;

    ‘‘Visuddhasīlo sappañño, jinasāsanakārako;

    ததோ சுதா பஞ்ச ஜனா, தே³வலோகங் அக³ம்ஹஸே.

    Tato cutā pañca janā, devalokaṃ agamhase.

    190.

    190.

    ‘‘ததோஹங் பா³ஹியோ ஜாதோ, பா⁴ருகச்சே² புருத்தமே;

    ‘‘Tatohaṃ bāhiyo jāto, bhārukacche puruttame;

    ததோ நாவாய பக்க²ந்தோ³ 5, ஸாக³ரங் அப்பஸித்³தி⁴யங் 6.

    Tato nāvāya pakkhando 7, sāgaraṃ appasiddhiyaṃ 8.

    191.

    191.

    ‘‘ததோ நாவா அபி⁴ஜ்ஜித்த², க³ந்த்வான கதிபாஹகங்;

    ‘‘Tato nāvā abhijjittha, gantvāna katipāhakaṃ;

    ததா³ பீ⁴ஸனகே கோ⁴ரே, பதிதோ மகராகரே.

    Tadā bhīsanake ghore, patito makarākare.

    192.

    192.

    ‘‘ததா³ஹங் வாயமித்வான, ஸந்தரித்வா மஹோத³தி⁴ங்;

    ‘‘Tadāhaṃ vāyamitvāna, santaritvā mahodadhiṃ;

    ஸுப்பாத³பட்டனவரங் 9, ஸம்பத்தோ மந்த³வேதி⁴தோ 10.

    Suppādapaṭṭanavaraṃ 11, sampatto mandavedhito 12.

    193.

    193.

    ‘‘தா³ருசீரங் நிவாஸெத்வா, கா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸிங்;

    ‘‘Dārucīraṃ nivāsetvā, gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ;

    ததா³ஹ ஸோ ஜனோ துட்டோ², அரஹாயமிதா⁴க³தோ.

    Tadāha so jano tuṭṭho, arahāyamidhāgato.

    194.

    194.

    ‘‘இமங் அன்னேன பானேன, வத்தே²ன ஸயனேன ச;

    ‘‘Imaṃ annena pānena, vatthena sayanena ca;

    பே⁴ஸஜ்ஜேன ச ஸக்கத்வா, ஹெஸ்ஸாம ஸுகி²தா மயங்.

    Bhesajjena ca sakkatvā, hessāma sukhitā mayaṃ.

    195.

    195.

    ‘‘பச்சயானங் ததா³ லாபீ⁴, தேஹி ஸக்கதபூஜிதோ;

    ‘‘Paccayānaṃ tadā lābhī, tehi sakkatapūjito;

    அரஹாஹந்தி ஸங்கப்பங், உப்பாதே³ஸிங் அயோனிஸோ.

    Arahāhanti saṅkappaṃ, uppādesiṃ ayoniso.

    196.

    196.

    ‘‘ததோ மே சித்தமஞ்ஞாய, சோத³யீ புப்³ப³தே³வதா;

    ‘‘Tato me cittamaññāya, codayī pubbadevatā;

    ‘ந த்வங் உபாயமக்³க³ஞ்ஞூ, குதோ த்வங் அரஹா ப⁴வே’.

    ‘Na tvaṃ upāyamaggaññū, kuto tvaṃ arahā bhave’.

    197.

    197.

    ‘‘சோதி³தோ தாய ஸங்விக்³கோ³, ததா³ஹங் பரிபுச்சி² தங்;

    ‘‘Codito tāya saṃviggo, tadāhaṃ paripucchi taṃ;

    ‘கே வா ஏதே குஹிங் லோகே, அரஹந்தோ நருத்தமா.

    ‘Ke vā ete kuhiṃ loke, arahanto naruttamā.

    198.

    198.

    ‘‘‘ஸாவத்தி²யங் கோஸலமந்தி³ரே ஜினோ, பஹூதபஞ்ஞோ வரபூ⁴ரிமேத⁴ஸோ;

    ‘‘‘Sāvatthiyaṃ kosalamandire jino, pahūtapañño varabhūrimedhaso;

    ஸோ ஸக்யபுத்தோ அரஹா அனாஸவோ, தே³ஸேதி த⁴ம்மங் அரஹத்தபத்தியா.

    So sakyaputto arahā anāsavo, deseti dhammaṃ arahattapattiyā.

    199.

    199.

    ‘‘‘தத³ஸ்ஸ ஸுத்வா வசனங் ஸுபீணிதோ 13, நிதி⁴ங்வ லத்³தா⁴ கபணோதி விம்ஹிதோ;

    ‘‘‘Tadassa sutvā vacanaṃ supīṇito 14, nidhiṃva laddhā kapaṇoti vimhito;

    உத³க்³க³சித்தோ அரஹத்தமுத்தமங், ஸுத³ஸ்ஸனங் த³ட்டு²மனந்தகோ³சரங்.

    Udaggacitto arahattamuttamaṃ, sudassanaṃ daṭṭhumanantagocaraṃ.

    200.

    200.

    ‘‘‘ததா³ ததோ நிக்க²மித்வான ஸத்து²னோ 15, ஸதா³ ஜினங் பஸ்ஸாமி விமலானநங் 16;

    ‘‘‘Tadā tato nikkhamitvāna satthuno 17, sadā jinaṃ passāmi vimalānanaṃ 18;

    உபேச்ச ரம்மங் விஜிதவ்ஹயங் வனங், தி³ஜே அபுச்சி²ங் குஹிங் லோகனந்த³னோ.

    Upecca rammaṃ vijitavhayaṃ vanaṃ, dije apucchiṃ kuhiṃ lokanandano.

    201.

    201.

    ‘‘‘ததோ அவோசுங் நரதே³வவந்தி³தோ, புரங் பவிட்டோ² அஸனேஸனாய ஸோ;

    ‘‘‘Tato avocuṃ naradevavandito, puraṃ paviṭṭho asanesanāya so;

    ஸஸோவ 19 கி²ப்பங் முனித³ஸ்ஸனுஸ்ஸுகோ, உபேச்ச வந்தா³ஹி தமக்³க³புக்³க³லங்’.

    Sasova 20 khippaṃ munidassanussuko, upecca vandāhi tamaggapuggalaṃ’.

    202.

    202.

    ‘‘ததோஹங் துவடங் க³ந்த்வா, ஸாவத்தி²ங் புரமுத்தமங்;

    ‘‘Tatohaṃ tuvaṭaṃ gantvā, sāvatthiṃ puramuttamaṃ;

    விசரந்தங் தமத்³த³க்கி²ங், பிண்ட³த்த²ங் அபிஹாகி³த⁴ங்.

    Vicarantaṃ tamaddakkhiṃ, piṇḍatthaṃ apihāgidhaṃ.

    203.

    203.

    ‘‘பத்தபாணிங் அலோலக்க²ங், பாசயந்தங் பீதாகரங் 21;

    ‘‘Pattapāṇiṃ alolakkhaṃ, pācayantaṃ pītākaraṃ 22;

    ஸிரீனிலயஸங்காஸங், ரவிதி³த்திஹரானநங்.

    Sirīnilayasaṅkāsaṃ, ravidittiharānanaṃ.

    204.

    204.

    ‘‘தங் ஸமேச்ச நிபச்சாஹங், இத³ங் வசனமப்³ரவிங்;

    ‘‘Taṃ samecca nipaccāhaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ;

    ‘குபதே² விப்பனட்ட²ஸ்ஸ, ஸரணங் ஹோஹி கோ³தம.

    ‘Kupathe vippanaṭṭhassa, saraṇaṃ hohi gotama.

    205.

    205.

    ‘‘‘பாணஸந்தாரணத்தா²ய , பிண்டா³ய விசராமஹங்;

    ‘‘‘Pāṇasantāraṇatthāya , piṇḍāya vicarāmahaṃ;

    ந தே த⁴ம்மகதா²காலோ, இச்சாஹ முனிஸத்தமோ’.

    Na te dhammakathākālo, iccāha munisattamo’.

    206.

    206.

    ‘‘ததா³ புனப்புனங் பு³த்³த⁴ங், ஆயாசிங் த⁴ம்மலாலஸோ;

    ‘‘Tadā punappunaṃ buddhaṃ, āyāciṃ dhammalālaso;

    யோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, க³ம்பீ⁴ரங் ஸுஞ்ஞதங் பத³ங்.

    Yo me dhammamadesesi, gambhīraṃ suññataṃ padaṃ.

    207.

    207.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பாபுணிங் ஆஸவக்க²யங்;

    ‘‘Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pāpuṇiṃ āsavakkhayaṃ;

    பரிக்கீ²ணாயுகோ ஸந்தோ, அஹோ ஸத்தா²னுகம்பகோ.

    Parikkhīṇāyuko santo, aho satthānukampako.

    208.

    208.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    209.

    209.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    210.

    210.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    211.

    211.

    ‘‘ஏவங் தே²ரோ வியாகாஸி, பா³ஹியோ தா³ருசீரியோ;

    ‘‘Evaṃ thero viyākāsi, bāhiyo dārucīriyo;

    ஸங்காரகூடே பதிதோ, பூ⁴தாவிட்டா²ய கா³வியா.

    Saṅkārakūṭe patito, bhūtāviṭṭhāya gāviyā.

    212.

    212.

    ‘‘அத்தனோ புப்³ப³சரியங், கித்தயித்வா மஹாமதி;

    ‘‘Attano pubbacariyaṃ, kittayitvā mahāmati;

    பரினிப்³பா³யி ஸோ தே²ரோ 23, ஸாவத்தி²யங் புருத்தமே.

    Parinibbāyi so thero 24, sāvatthiyaṃ puruttame.

    213.

    213.

    ‘‘நக³ரா நிக்க²மந்தோ தங், தி³ஸ்வான இஸிஸத்தமோ;

    ‘‘Nagarā nikkhamanto taṃ, disvāna isisattamo;

    தா³ருசீரத⁴ரங் தீ⁴ரங், பா³ஹியங் பா³ஹிதாக³மங்.

    Dārucīradharaṃ dhīraṃ, bāhiyaṃ bāhitāgamaṃ.

    214.

    214.

    ‘‘பூ⁴மியங் பதிதங் த³ந்தங், இந்த³கேதூவ பாதிதங்;

    ‘‘Bhūmiyaṃ patitaṃ dantaṃ, indaketūva pātitaṃ;

    க³தாயுங் ஸுக்க²கிலேஸங் 25, ஜினஸாஸனகாரகங்.

    Gatāyuṃ sukkhakilesaṃ 26, jinasāsanakārakaṃ.

    215.

    215.

    ‘‘ததோ ஆமந்தயீ ஸத்தா², ஸாவகே ஸாஸனே ரதே;

    ‘‘Tato āmantayī satthā, sāvake sāsane rate;

    ‘க³ண்ஹத² நெத்வா 27 ஜா²பேத², தனுங் ஸப்³ரஹ்மசாரினோ.

    ‘Gaṇhatha netvā 28 jhāpetha, tanuṃ sabrahmacārino.

    216.

    216.

    ‘‘‘தூ²பங் கரோத² பூஜேத², நிப்³பு³தோ ஸோ மஹாமதி;

    ‘‘‘Thūpaṃ karotha pūjetha, nibbuto so mahāmati;

    கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞானமேஸக்³கோ³, ஸாவகோ மே வசோகரோ.

    Khippābhiññānamesaggo, sāvako me vacokaro.

    217.

    217.

    ‘‘‘ஸஹஸ்ஸமபி சே கா³தா², அனத்த²பத³ஸஞ்ஹிதா;

    ‘‘‘Sahassamapi ce gāthā, anatthapadasañhitā;

    ஏகங் கா³தா²பத³ங் ஸெய்யோ, யங் ஸுத்வா உபஸம்மதி.

    Ekaṃ gāthāpadaṃ seyyo, yaṃ sutvā upasammati.

    218.

    218.

    ‘‘‘யத்த² ஆபோ ச பத²வீ, தேஜோ வாயோ ந கா³த⁴தி;

    ‘‘‘Yattha āpo ca pathavī, tejo vāyo na gādhati;

    ந தத்த² ஸுக்கா ஜோதந்தி, ஆதி³ச்சோ ந பகாஸதி.

    Na tattha sukkā jotanti, ādicco na pakāsati.

    219.

    219.

    ‘‘‘ந தத்த² சந்தி³மா பா⁴தி, தமோ தத்த² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘‘Na tattha candimā bhāti, tamo tattha na vijjati;

    யதா³ ச அத்தனா வேதி³, முனிமோனேன ப்³ராஹ்மணோ.

    Yadā ca attanā vedi, munimonena brāhmaṇo.

    220.

    220.

    ‘‘‘அத² ரூபா அரூபா ச, ஸுக²து³க்கா² விமுச்சதி’;

    ‘‘‘Atha rūpā arūpā ca, sukhadukkhā vimuccati’;

    இச்சேவங் அப⁴ணீ நாதோ², திலோகஸரணோ முனி’’.

    Iccevaṃ abhaṇī nātho, tilokasaraṇo muni’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா பா³ஹியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bāhiyo thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    பா³ஹியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ச²ட்ட²ங்.

    Bāhiyattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பஸன்னநயனானநங் (ஸீ॰), பீனஸம்பன்னவெக்க²ணங் (ஸ்யா॰), பீணங்ஸங் பச்சவெக்க²ணங் (பீ॰)
    2. pasannanayanānanaṃ (sī.), pīnasampannavekkhaṇaṃ (syā.), pīṇaṃsaṃ paccavekkhaṇaṃ (pī.)
    3. அத்த²ங்க³தம்ஹி (ஸ்யா॰)
    4. atthaṅgatamhi (syā.)
    5. பக்க²ந்தோ (ஸீ॰), பக்கந்தோ (பீ॰)
    6. அத்த²ஸித்³தி⁴யங் (க॰)
    7. pakkhanto (sī.), pakkanto (pī.)
    8. atthasiddhiyaṃ (ka.)
    9. ஸுப்பாரபட்டனவரங் (ஸீ॰ பீ॰)
    10. மந்த³மேதி⁴கோ (ஸீ॰), மந்த³வேதி³தோ (ஸ்யா॰), மத்³த³வேரதங் (க॰)
    11. suppārapaṭṭanavaraṃ (sī. pī.)
    12. mandamedhiko (sī.), mandavedito (syā.), maddaverataṃ (ka.)
    13. பீணித்வா (க॰)
    14. pīṇitvā (ka.)
    15. நிக்க²மிதுன ஸத்து²வரங் (ஸீ॰)
    16. பராஜினங் பஸ்ஸாமி கமலானநங் (க॰)
    17. nikkhamituna satthuvaraṃ (sī.)
    18. parājinaṃ passāmi kamalānanaṃ (ka.)
    19. பச்சேஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    20. paccehi (sī. syā.)
    21. பா⁴ஜயந்தங் வியாமதங் (ஸீ॰), ஜோதயந்தங் இதா⁴மதங் (ஸ்யா॰), பா⁴ஜயந்தங் இத³ங்மதங் (பீ॰)
    22. bhājayantaṃ viyāmataṃ (sī.), jotayantaṃ idhāmataṃ (syā.), bhājayantaṃ idaṃmataṃ (pī.)
    23. வீரோ (ஸீ॰), தீ⁴ரோ (ஸ்யா॰)
    24. vīro (sī.), dhīro (syā.)
    25. க³தாயு ஸங்க³தக்லேஸங் (ஸீ॰ பீ॰), ததா³யு ஸங்கதாலேஸங் (க॰)
    26. gatāyu saṃgataklesaṃ (sī. pī.), tadāyu saṅkatālesaṃ (ka.)
    27. ஹுத்வா (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    28. hutvā (syā. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 6. பா³ஹியத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 6. Bāhiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact