Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. ப³ஹுதீ⁴தரஸுத்தங்

    10. Bahudhītarasuttaṃ

    196. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கோஸலேஸு விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்ஸ பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சதுத்³த³ஸ ப³லீப³த்³தா³ நட்டா² ஹொந்தி. அத² கோ² பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தோ ப்³ராஹ்மணோ தே ப³லீப³த்³தே³ க³வேஸந்தோ யேன ஸோ வனஸண்டோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா அத்³த³ஸ ப⁴க³வந்தங் தஸ்மிங் வனஸண்டே³ நிஸின்னங் பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. தி³ஸ்வான யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –

    196. Ekaṃ samayaṃ bhagavā kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena aññatarassa bhāradvājagottassa brāhmaṇassa catuddasa balībaddā naṭṭhā honti. Atha kho bhāradvājagotto brāhmaṇo te balībadde gavesanto yena so vanasaṇḍo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā addasa bhagavantaṃ tasmiṃ vanasaṇḍe nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. Disvāna yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ 1 ஸமணஸ்ஸ, ப³லீப³த்³தா³ சதுத்³த³ஸ;

    ‘‘Na hi nūnimassa 2 samaṇassa, balībaddā catuddasa;

    அஜ்ஜஸட்டி²ங் ந தி³ஸ்ஸந்தி, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ².

    Ajjasaṭṭhiṃ na dissanti, tenāyaṃ samaṇo sukhī.

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, திலாகெ²த்தஸ்மி பாபகா;

    ‘‘Na hi nūnimassa samaṇassa, tilākhettasmi pāpakā;

    ஏகபண்ணா து³பண்ணா 3 ச, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ².

    Ekapaṇṇā dupaṇṇā 4 ca, tenāyaṃ samaṇo sukhī.

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, துச்ச²கொட்ட²ஸ்மி மூஸிகா;

    ‘‘Na hi nūnimassa samaṇassa, tucchakoṭṭhasmi mūsikā;

    உஸ்ஸொள்ஹிகாய நச்சந்தி, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ².

    Ussoḷhikāya naccanti, tenāyaṃ samaṇo sukhī.

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, ஸந்தா²ரோ ஸத்தமாஸிகோ;

    ‘‘Na hi nūnimassa samaṇassa, santhāro sattamāsiko;

    உப்பாடகேஹி ஸஞ்ச²ன்னோ, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ².

    Uppāṭakehi sañchanno, tenāyaṃ samaṇo sukhī.

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, வித⁴வா ஸத்த தீ⁴தரோ;

    ‘‘Na hi nūnimassa samaṇassa, vidhavā satta dhītaro;

    ஏகபுத்தா து³புத்தா 5 ச, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ².

    Ekaputtā duputtā 6 ca, tenāyaṃ samaṇo sukhī.

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, பிங்க³லா திலகாஹதா;

    ‘‘Na hi nūnimassa samaṇassa, piṅgalā tilakāhatā;

    ஸொத்தங் பாதே³ன போ³தே⁴தி, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ².

    Sottaṃ pādena bodheti, tenāyaṃ samaṇo sukhī.

    ‘‘ந ஹி நூனிமஸ்ஸ ஸமணஸ்ஸ, பச்சூஸம்ஹி இணாயிகா;

    ‘‘Na hi nūnimassa samaṇassa, paccūsamhi iṇāyikā;

    தே³த² தே³தா²தி சோதெ³ந்தி, தேனாயங் ஸமணோ ஸுகீ²’’தி.

    Detha dethāti codenti, tenāyaṃ samaṇo sukhī’’ti.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, ப³லீப³த்³தா³ சதுத்³த³ஸ;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, balībaddā catuddasa;

    அஜ்ஜஸட்டி²ங் ந தி³ஸ்ஸந்தி, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ².

    Ajjasaṭṭhiṃ na dissanti, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, திலாகெ²த்தஸ்மி பாபகா;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, tilākhettasmi pāpakā;

    ஏகபண்ணா து³பண்ணா ச, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ².

    Ekapaṇṇā dupaṇṇā ca, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, துச்ச²கொட்ட²ஸ்மி மூஸிகா;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, tucchakoṭṭhasmi mūsikā;

    உஸ்ஸொள்ஹிகாய நச்சந்தி, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ².

    Ussoḷhikāya naccanti, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, ஸந்தா²ரோ ஸத்தமாஸிகோ;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, santhāro sattamāsiko;

    உப்பாடகேஹி ஸஞ்ச²ன்னோ, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ².

    Uppāṭakehi sañchanno, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, வித⁴வா ஸத்த தீ⁴தரோ;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, vidhavā satta dhītaro;

    ஏகபுத்தா து³புத்தா ச, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ².

    Ekaputtā duputtā ca, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, பிங்க³லா திலகாஹதா;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, piṅgalā tilakāhatā;

    ஸொத்தங் பாதே³ன போ³தே⁴தி, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ².

    Sottaṃ pādena bodheti, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī.

    ‘‘ந ஹி மய்ஹங் ப்³ராஹ்மண, பச்சூஸம்ஹி இணாயிகா;

    ‘‘Na hi mayhaṃ brāhmaṇa, paccūsamhi iṇāyikā;

    தே³த² தே³தா²தி சோதெ³ந்தி, தேனாஹங் ப்³ராஹ்மணா ஸுகீ²’’தி.

    Detha dethāti codenti, tenāhaṃ brāhmaṇā sukhī’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம! ஸெய்யதா²பி, போ⁴ கோ³தம, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீதி; ஏவமேவ போ⁴தா கோ³தமேன அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏஸாஹங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. லபெ⁴ய்யாஹங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், லபெ⁴ய்யங் உபஸம்பத³’’ந்தி.

    Evaṃ vutte, bhāradvājagotto brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama! Seyyathāpi, bho gotama, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – cakkhumanto rūpāni dakkhantīti; evameva bhotā gotamena anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ bhavantaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca. Labheyyāhaṃ bhoto gotamassa santike pabbajjaṃ, labheyyaṃ upasampada’’nti.

    அலத்த² கோ² பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³ங். அசிரூபஸம்பன்னோ பனாயஸ்மா பா⁴ரத்³வாஜோ ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி, தத³னுத்தரங் – ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’’தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா பா⁴ரத்³வாஜோ அரஹதங் அஹோஸீதி.

    Alattha kho bhāradvājagotto brāhmaṇo bhagavato santike pabbajjaṃ, alattha upasampadaṃ. Acirūpasampanno panāyasmā bhāradvājo eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti, tadanuttaraṃ – brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’’ti abbhaññāsi. Aññataro ca panāyasmā bhāradvājo arahataṃ ahosīti.

    அரஹந்தவக்³கோ³ பட²மோ.

    Arahantavaggo paṭhamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த⁴னஞ்ஜானீ ச அக்கோஸங், அஸுரிந்த³ங் பி³லங்கி³கங்;

    Dhanañjānī ca akkosaṃ, asurindaṃ bilaṅgikaṃ;

    அஹிங்ஸகங் ஜடா சேவ, ஸுத்³தி⁴கஞ்சேவ அக்³கி³கா;

    Ahiṃsakaṃ jaṭā ceva, suddhikañceva aggikā;

    ஸுந்த³ரிகங் ப³ஹுதீ⁴தரேன ச தே த³ஸாதி.

    Sundarikaṃ bahudhītarena ca te dasāti.







    Footnotes:
    1. நஹனூனிமஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. nahanūnimassa (sī. syā. kaṃ.)
    3. த்³விபண்ணா (ஸீ॰ பீ॰)
    4. dvipaṇṇā (sī. pī.)
    5. த்³விபுத்தா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. dviputtā (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ப³ஹுதீ⁴தரஸுத்தவண்ணனா • 10. Bahudhītarasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ப³ஹுதீ⁴தரஸுத்தவண்ணனா • 10. Bahudhītarasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact