Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. ப³கப்³ரஹ்மஸுத்தங்

    4. Bakabrahmasuttaṃ

    175. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப³கஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ ஏவரூபங் பாபகங் தி³ட்டி²க³தங் உப்பன்னங் ஹோதி – ‘‘இத³ங் நிச்சங், இத³ங் து⁴வங், இத³ங் ஸஸ்ஸதங், இத³ங் கேவலங், இத³ங் அசவனத⁴ம்மங், இத³ஞ்ஹி ந ஜாயதி ந ஜீயதி ந மீயதி ந சவதி ந உபபஜ்ஜதி, இதோ ச பனஞ்ஞங் உத்தரிங் 1 நிஸ்ஸரணங் நத்தீ²’’தி.

    175. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bakassa brahmuno evarūpaṃ pāpakaṃ diṭṭhigataṃ uppannaṃ hoti – ‘‘idaṃ niccaṃ, idaṃ dhuvaṃ, idaṃ sassataṃ, idaṃ kevalaṃ, idaṃ acavanadhammaṃ, idañhi na jāyati na jīyati na mīyati na cavati na upapajjati, ito ca panaññaṃ uttariṃ 2 nissaraṇaṃ natthī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ப³கஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – ஜேதவனே அந்தரஹிதோ தஸ்மிங் ப்³ரஹ்மலோகே பாதுரஹோஸி. அத்³த³ஸா கோ² ப³கோ ப்³ரஹ்மா ப⁴க³வந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏஹி கோ² மாரிஸ, ஸ்வாக³தங் தே, மாரிஸ! சிரஸ்ஸங் கோ² மாரிஸ! இமங் பரியாயமகாஸி யதி³த³ங் இதா⁴க³மனாய. இத³ஞ்ஹி, மாரிஸ, நிச்சங், இத³ங் து⁴வங், இத³ங் ஸஸ்ஸதங், இத³ங் கேவலங், இத³ங் அசவனத⁴ம்மங், இத³ஞ்ஹி ந ஜாயதி ந ஜீயதி ந மீயதி ந சவதி ந உபபஜ்ஜதி. இதோ ச பனஞ்ஞங் உத்தரி நிஸ்ஸரணங் நத்தீ²’’தி.

    Atha kho bhagavā bakassa brahmuno cetasā cetoparivitakkamaññāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – jetavane antarahito tasmiṃ brahmaloke pāturahosi. Addasā kho bako brahmā bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ehi kho mārisa, svāgataṃ te, mārisa! Cirassaṃ kho mārisa! Imaṃ pariyāyamakāsi yadidaṃ idhāgamanāya. Idañhi, mārisa, niccaṃ, idaṃ dhuvaṃ, idaṃ sassataṃ, idaṃ kevalaṃ, idaṃ acavanadhammaṃ, idañhi na jāyati na jīyati na mīyati na cavati na upapajjati. Ito ca panaññaṃ uttari nissaraṇaṃ natthī’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, ப⁴க³வா ப³கங் ப்³ரஹ்மானங் ஏதத³வோச – ‘‘அவிஜ்ஜாக³தோ வத, போ⁴, ப³கோ ப்³ரஹ்மா; அவிஜ்ஜாக³தோ வத, போ⁴, ப³கோ ப்³ரஹ்மா. யத்ர ஹி நாம அனிச்சங்யேவ ஸமானங் நிச்சந்தி வக்க²தி, அது⁴வங்யேவ ஸமானங் து⁴வந்தி வக்க²தி, அஸஸ்ஸதங்யேவ ஸமானங் ஸஸ்ஸதந்தி வக்க²தி, அகேவலங்யேவ ஸமானங் கேவலந்தி வக்க²தி, சவனத⁴ம்மங்யேவ ஸமானங் அசவனத⁴ம்மந்தி வக்க²தி. யத்த² ச பன ஜாயதி ச ஜீயதி ச மீயதி ச சவதி ச உபபஜ்ஜதி ச, தஞ்ச ததா² வக்க²தி – ‘இத³ஞ்ஹி ந ஜாயதி ந ஜீயதி ந மீயதி ந சவதி ந உபபஜ்ஜதி’. ஸந்தஞ்ச பனஞ்ஞங் உத்தரி நிஸ்ஸரணங், ‘நத்த²ஞ்ஞங் உத்தரி நிஸ்ஸரண’ந்தி வக்க²தீ’’தி.

    Evaṃ vutte, bhagavā bakaṃ brahmānaṃ etadavoca – ‘‘avijjāgato vata, bho, bako brahmā; avijjāgato vata, bho, bako brahmā. Yatra hi nāma aniccaṃyeva samānaṃ niccanti vakkhati, adhuvaṃyeva samānaṃ dhuvanti vakkhati, asassataṃyeva samānaṃ sassatanti vakkhati, akevalaṃyeva samānaṃ kevalanti vakkhati, cavanadhammaṃyeva samānaṃ acavanadhammanti vakkhati. Yattha ca pana jāyati ca jīyati ca mīyati ca cavati ca upapajjati ca, tañca tathā vakkhati – ‘idañhi na jāyati na jīyati na mīyati na cavati na upapajjati’. Santañca panaññaṃ uttari nissaraṇaṃ, ‘natthaññaṃ uttari nissaraṇa’nti vakkhatī’’ti.

    ‘‘த்³வாஸத்ததி கோ³தம புஞ்ஞகம்மா,

    ‘‘Dvāsattati gotama puññakammā,

    வஸவத்தினோ ஜாதிஜரங் அதீதா;

    Vasavattino jātijaraṃ atītā;

    அயமந்திமா வேத³கூ³ ப்³ரஹ்முபபத்தி,

    Ayamantimā vedagū brahmupapatti,

    அஸ்மாபி⁴ஜப்பந்தி ஜனா அனேகா’’தி.

    Asmābhijappanti janā anekā’’ti.

    ‘‘அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந ஹி தீ³க⁴மாயு,

    ‘‘Appañhi etaṃ na hi dīghamāyu,

    யங் த்வங் ப³க மஞ்ஞஸி தீ³க⁴மாயுங்;

    Yaṃ tvaṃ baka maññasi dīghamāyuṃ;

    ஸதங் ஸஹஸ்ஸானங் 3 நிரப்³பு³தா³னங்,

    Sataṃ sahassānaṃ 4 nirabbudānaṃ,

    ஆயுங் பஜானாமி தவாஹங் ப்³ரஹ்மே’’தி.

    Āyuṃ pajānāmi tavāhaṃ brahme’’ti.

    ‘‘அனந்தத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வாஹமஸ்மி,

    ‘‘Anantadassī bhagavāhamasmi,

    ஜாதிஜரங் ஸோகமுபாதிவத்தோ;

    Jātijaraṃ sokamupātivatto;

    கிங் மே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Kiṃ me purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஆசிக்க² மே தங் யமஹங் விஜஞ்ஞா’’தி.

    Ācikkha me taṃ yamahaṃ vijaññā’’ti.

    ‘‘யங் த்வங் அபாயேஸி ப³ஹூ மனுஸ்ஸே,

    ‘‘Yaṃ tvaṃ apāyesi bahū manusse,

    பிபாஸிதே க⁴ம்மனி ஸம்பரேதே;

    Pipāsite ghammani samparete;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Suttappabuddhova anussarāmi.

    ‘‘யங் ஏணிகூலஸ்மிங் ஜனங் க³ஹீதங்,

    ‘‘Yaṃ eṇikūlasmiṃ janaṃ gahītaṃ,

    அமோசயீ க³ய்ஹகங் நீயமானங்;

    Amocayī gayhakaṃ nīyamānaṃ;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Suttappabuddhova anussarāmi.

    ‘‘க³ங்கா³ய ஸோதஸ்மிங் க³ஹீதனாவங்,

    ‘‘Gaṅgāya sotasmiṃ gahītanāvaṃ,

    லுத்³தே³ன நாகே³ன மனுஸ்ஸகம்யா;

    Luddena nāgena manussakamyā;

    பமோசயித்த² ப³லஸா பஸய்ஹ,

    Pamocayittha balasā pasayha,

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Suttappabuddhova anussarāmi.

    ‘‘கப்போ ச தே ப³த்³த⁴சரோ அஹோஸிங்,

    ‘‘Kappo ca te baddhacaro ahosiṃ,

    ஸம்பு³த்³தி⁴மந்தங் 5 வதினங் அமஞ்ஞி;

    Sambuddhimantaṃ 6 vatinaṃ amaññi;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமீ’’தி.

    Suttappabuddhova anussarāmī’’ti.

    ‘‘அத்³தா⁴ பஜானாஸி மமேதமாயுங்,

    ‘‘Addhā pajānāsi mametamāyuṃ,

    அஞ்ஞேபி 7 ஜானாஸி ததா² ஹி பு³த்³தோ⁴;

    Aññepi 8 jānāsi tathā hi buddho;

    ததா² ஹி த்யாயங் ஜலிதானுபா⁴வோ,

    Tathā hi tyāyaṃ jalitānubhāvo,

    ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி ப்³ரஹ்மலோக’’ந்தி.

    Obhāsayaṃ tiṭṭhati brahmaloka’’nti.







    Footnotes:
    1. உத்தரிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. uttariṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ஸஹஸ்ஸான (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. sahassāna (syā. kaṃ.)
    5. ஸம்பு³த்³தி⁴வந்தங் (ப³ஹூஸு)
    6. sambuddhivantaṃ (bahūsu)
    7. அஞ்ஞம்பி (ஸீ॰ பீ॰)
    8. aññampi (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. ப³கப்³ரஹ்மஸுத்தவண்ணனா • 4. Bakabrahmasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. ப³கப்³ரஹ்மஸுத்தவண்ணனா • 4. Bakabrahmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact