Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[38] 8. ப³கஜாதகவண்ணனா
[38] 8. Bakajātakavaṇṇanā
நாச்சந்தங் நிகதிப்பஞ்ஞோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ சீவரவட்³ட⁴கங் பி⁴க்கு² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகோ கிர ஜேதவனவாஸிகோ பி⁴க்கு² யங்கிஞ்சி சீவரே கத்தப்³ப³ங் சே²த³னக⁴ட்டனவிசாரணஸிப்³ப³னாதி³கங் கம்மங், தத்த² ஸுகுஸலோ. ஸோ தாய குஸலதாய சீவரங் வட்³டே⁴தி, தஸ்மா ‘‘சீவரவட்³ட⁴கோ’’ த்வேவ பஞ்ஞாயித்த². கிங் பனேஸ கரோதீதி? ஜிண்ணபிலோதிகாஸு ஹத்த²கம்மங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸுப²ஸ்ஸிகங் மனாபங் சீவரங் கத்வா ரஜனபரியோஸானே பிட்டோ²த³கேன ரஜித்வா ஸங்கே²ன க⁴ங்ஸித்வா உஜ்ஜலங் மனுஞ்ஞங் கத்வா நிக்கி²பதி. சீவரகம்மங் காதுங் அஜானந்தா பி⁴க்கூ² அஹதே ஸாடகே க³ஹெத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா ‘‘மயங் சீவரங் காதுங் ந ஜானாம, சீவரங் நோ கத்வா தே³தா²’’தி வத³ந்தி. ஸோ ‘‘சீவரங் ஆவுஸோ கரியமானங் சிரேன நிட்டா²தி, மயா கதசீவரமேவ அத்தி², இமே ஸாடகே ட²பெத்வா தங் க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²தா²’’தி நீஹரித்வா த³ஸ்ஸேதி. தே தஸ்ஸ வண்ணஸம்பத்திமேவ தி³ஸ்வா அந்தரங் அஜானந்தா ‘‘தி²ர’’ந்தி ஸஞ்ஞாய அஹதஸாடகே சீவரவட்³ட⁴கஸ்ஸ த³த்வா தங் க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²ந்தி. தங் தேஹி தோ²கங் கிலிட்ட²காலே உண்ஹோத³கேன தோ⁴வியமானங் அத்தனோ பகதிங் த³ஸ்ஸேதி, தத்த² தத்த² ஜிண்ணட்டா²னங் பஞ்ஞாயதி, தே விப்படிஸாரினோ ஹொந்தி. ஏவங் ஆக³தாக³தே பிலோதிகாஹி வஞ்செந்தோ ஸோ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³த்த² பாகடோ ஜாதோ.
Nāccantaṃnikatippaññoti idaṃ satthā jetavane viharanto cīvaravaḍḍhakaṃ bhikkhu ārabbha kathesi. Eko kira jetavanavāsiko bhikkhu yaṃkiñci cīvare kattabbaṃ chedanaghaṭṭanavicāraṇasibbanādikaṃ kammaṃ, tattha sukusalo. So tāya kusalatāya cīvaraṃ vaḍḍheti, tasmā ‘‘cīvaravaḍḍhako’’ tveva paññāyittha. Kiṃ panesa karotīti? Jiṇṇapilotikāsu hatthakammaṃ dassetvā suphassikaṃ manāpaṃ cīvaraṃ katvā rajanapariyosāne piṭṭhodakena rajitvā saṅkhena ghaṃsitvā ujjalaṃ manuññaṃ katvā nikkhipati. Cīvarakammaṃ kātuṃ ajānantā bhikkhū ahate sāṭake gahetvā tassa santikaṃ āgantvā ‘‘mayaṃ cīvaraṃ kātuṃ na jānāma, cīvaraṃ no katvā dethā’’ti vadanti. So ‘‘cīvaraṃ āvuso kariyamānaṃ cirena niṭṭhāti, mayā katacīvarameva atthi, ime sāṭake ṭhapetvā taṃ gaṇhitvā gacchathā’’ti nīharitvā dasseti. Te tassa vaṇṇasampattimeva disvā antaraṃ ajānantā ‘‘thira’’nti saññāya ahatasāṭake cīvaravaḍḍhakassa datvā taṃ gaṇhitvā gacchanti. Taṃ tehi thokaṃ kiliṭṭhakāle uṇhodakena dhoviyamānaṃ attano pakatiṃ dasseti, tattha tattha jiṇṇaṭṭhānaṃ paññāyati, te vippaṭisārino honti. Evaṃ āgatāgate pilotikāhi vañcento so bhikkhu sabbattha pākaṭo jāto.
யதா² சேஸ ஜேதவனே, ததா² அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகேபி ஏகோ சீவரவட்³ட⁴கோ லோகங் வஞ்சேதி. தஸ்ஸ ஸம்ப⁴த்தா பி⁴க்கூ² ‘‘ப⁴ந்தே, ஜேதவனே கிர ஏகோ சீவரவட்³ட⁴கோ ஏவங் லோகங் வஞ்சேதீ’’தி ஆரோசேஸுங். அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘ஹந்தா³ஹங், தங் நக³ரவாஸிகங் வஞ்சேமீ’’தி பிலோதிகசீவரங் அதிமனாபங் கத்வா ஸுரத்தங் ரஜித்வா தங் பாருபித்வா ஜேதவனங் அக³மாஸி. இதரோ தங் தி³ஸ்வாவ லோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் சீவரங் தும்ஹேஹி கத’’ந்தி புச்சி². ‘‘ஆமாவுஸோ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் சீவரங் மய்ஹங் தே³த², தும்ஹே அஞ்ஞங் லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘ஆவுஸோ, மயங் கா³மவாஸிகா து³ல்லப⁴பச்சயா, இமாஹங் துய்ஹங் த³த்வா அத்தனா கிங் பாருபிஸ்ஸாமீ’’தி? ‘‘ப⁴ந்தே, மம ஸந்திகே அஹதஸாடகா அத்தி², தே க³ஹெத்வா தும்ஹாகங் சீவரங் கரோதா²’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, மயா எத்த² ஹத்த²கம்மங் த³ஸ்ஸிதங், தயி பன ஏவங் வத³ந்தே கிங் ஸக்கா காதுங், க³ண்ஹாஹி ந’’ந்தி தஸ்ஸ பிலோதிகசீவரங் த³த்வா அஹதஸாடகே ஆதா³ய தங் வஞ்செத்வா பக்காமி. ஜேதவனவாஸிகோபி தங் சீவரங் பாருபித்வா கதிபாஹச்சயேன உண்ஹோத³கேன தோ⁴வந்தோ ஜிண்ணபிலோதிகபா⁴வங் தி³ஸ்வா லஜ்ஜிதோ ‘‘கா³மவாஸிசீவரவட்³ட⁴கேன கிர ஜேதவனவாஸிகோ வஞ்சிதோ’’தி தஸ்ஸ வஞ்சிதபா⁴வோ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² பாகடோ ஜாதோ.
Yathā cesa jetavane, tathā aññatarasmiṃ gāmakepi eko cīvaravaḍḍhako lokaṃ vañceti. Tassa sambhattā bhikkhū ‘‘bhante, jetavane kira eko cīvaravaḍḍhako evaṃ lokaṃ vañcetī’’ti ārocesuṃ. Athassa etadahosi ‘‘handāhaṃ, taṃ nagaravāsikaṃ vañcemī’’ti pilotikacīvaraṃ atimanāpaṃ katvā surattaṃ rajitvā taṃ pārupitvā jetavanaṃ agamāsi. Itaro taṃ disvāva lobhaṃ uppādetvā ‘‘bhante, imaṃ cīvaraṃ tumhehi kata’’nti pucchi. ‘‘Āmāvuso’’ti. ‘‘Bhante, imaṃ cīvaraṃ mayhaṃ detha, tumhe aññaṃ labhissathā’’ti? ‘‘Āvuso, mayaṃ gāmavāsikā dullabhapaccayā, imāhaṃ tuyhaṃ datvā attanā kiṃ pārupissāmī’’ti? ‘‘Bhante, mama santike ahatasāṭakā atthi, te gahetvā tumhākaṃ cīvaraṃ karothā’’ti. ‘‘Āvuso, mayā ettha hatthakammaṃ dassitaṃ, tayi pana evaṃ vadante kiṃ sakkā kātuṃ, gaṇhāhi na’’nti tassa pilotikacīvaraṃ datvā ahatasāṭake ādāya taṃ vañcetvā pakkāmi. Jetavanavāsikopi taṃ cīvaraṃ pārupitvā katipāhaccayena uṇhodakena dhovanto jiṇṇapilotikabhāvaṃ disvā lajjito ‘‘gāmavāsicīvaravaḍḍhakena kira jetavanavāsiko vañcito’’ti tassa vañcitabhāvo saṅghamajjhe pākaṭo jāto.
அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் தங் கத²ங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி². தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஜேதவனவாஸீ சீவரவட்³ட⁴கோ இதா³னேவ அஞ்ஞே வஞ்சேதி, புப்³பே³பி வஞ்சேஸியேவ. ந கா³மவாஸிகேனாபி இதா³னேவ ஏஸ ஜேதவனவாஸீ சீவரவட்³ட⁴கோ வஞ்சிதோ, புப்³பே³பி வஞ்சிதோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ taṃ kathaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. Te tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘na, bhikkhave, jetavanavāsī cīvaravaḍḍhako idāneva aññe vañceti, pubbepi vañcesiyeva. Na gāmavāsikenāpi idāneva esa jetavanavāsī cīvaravaḍḍhako vañcito, pubbepi vañcitoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞாயதனே போ³தி⁴ஸத்தோ அஞ்ஞதரங் பது³மஸரங் நிஸ்ஸாய டி²தே வரணருக்கே² ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ததா³ அஞ்ஞதரஸ்மிங் நாதிமஹந்தே ஸரே நிதா³க⁴ஸமயே உத³கங் மந்த³ங் அஹோஸி, ப³ஹூ செத்த² மச்சா² ஹொந்தி. அதே²கோ ப³கோ தே மச்சே² தி³ஸ்வா ‘‘ஏகேன உபாயேன இமே மச்சே² வஞ்செத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா உத³கபரியந்தே சிந்தெந்தோ நிஸீதி³. அத² நங் மச்சா² தி³ஸ்வா ‘‘கிங், அய்ய, சிந்தெந்தோ நிஸின்னோஸீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘தும்ஹாகங் சிந்தெந்தோ நிஸின்னொம்ஹீ’’தி. ‘‘கிங் அம்ஹாகங் சிந்தேஸி, அய்யா’’தி? ‘‘‘இமஸ்மிங் ஸரே உத³கங் பரித்தங், கோ³சரோ மந்தோ³, நிதா³கோ⁴ ச மஹந்தோ, இதா³னிமே மச்சா² கிங் நாம கரிஸ்ஸந்தீ’தி தும்ஹாகங் சிந்தெந்தோ நிஸின்னொம்ஹீ’’தி. ‘‘அத² கிங் கரோம, அய்யா’’தி? ‘‘தும்ஹே ஸசே மய்ஹங் வசனங் கரெய்யாத² , அஹங் வோ ஏகேகங் முக²துண்ட³கேன க³ஹெத்வா ஏகங் பஞ்சவண்ணபது³மஸஞ்ச²ன்னங் மஹாஸரங் நெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெய்ய’’ந்தி. ‘‘அய்ய, பட²மகப்பிகதோ பட்டா²ய மச்சா²னங் சிந்தனகப³கோ நாம நத்தி², த்வங் அம்ஹேஸு ஏகேகங் கா²தி³துகாமோஸீ’’தி. ‘‘நாஹங் தும்ஹே மய்ஹங் ஸத்³த³ஹந்தே கா²தி³ஸ்ஸாமி’’. ‘‘ஸசே பன ஸரஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வங் மய்ஹங் ந ஸத்³த³ஹத², ஏகங் மச்ச²ங் மயா ஸத்³தி⁴ங் ஸரங் பஸ்ஸிதுங் பேஸேதா²’’தி. மச்சா² தஸ்ஸ ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘அயங் ஜலேபி த²லேபி ஸமத்தோ²’’தி ஏகங் காளமஹாமச்ச²ங் அத³ங்ஸு ‘‘இமங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தா²’’தி. ஸோ தங் க³ஹெத்வா நெத்வா ஸரே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸப்³ப³ங் ஸரங் த³ஸ்ஸெத்வா புன ஆனெத்வா தேஸங் மச்சா²னங் ஸந்திகே விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ தேஸங் மச்சா²னங் ஸரஸ்ஸ ஸம்பத்திங் வண்ணேஸி. தே தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா க³ந்துகாமா ஹுத்வா ‘‘ஸாது⁴, அய்ய, அம்ஹே க³ண்ஹித்வா க³ச்சா²ஹீ’’தி ஆஹங்ஸு.
Atīte ekasmiṃ araññāyatane bodhisatto aññataraṃ padumasaraṃ nissāya ṭhite varaṇarukkhe rukkhadevatā hutvā nibbatti. Tadā aññatarasmiṃ nātimahante sare nidāghasamaye udakaṃ mandaṃ ahosi, bahū cettha macchā honti. Atheko bako te macche disvā ‘‘ekena upāyena ime macche vañcetvā khādissāmī’’ti gantvā udakapariyante cintento nisīdi. Atha naṃ macchā disvā ‘‘kiṃ, ayya, cintento nisinnosī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Tumhākaṃ cintento nisinnomhī’’ti. ‘‘Kiṃ amhākaṃ cintesi, ayyā’’ti? ‘‘‘Imasmiṃ sare udakaṃ parittaṃ, gocaro mando, nidāgho ca mahanto, idānime macchā kiṃ nāma karissantī’ti tumhākaṃ cintento nisinnomhī’’ti. ‘‘Atha kiṃ karoma, ayyā’’ti? ‘‘Tumhe sace mayhaṃ vacanaṃ kareyyātha , ahaṃ vo ekekaṃ mukhatuṇḍakena gahetvā ekaṃ pañcavaṇṇapadumasañchannaṃ mahāsaraṃ netvā vissajjeyya’’nti. ‘‘Ayya, paṭhamakappikato paṭṭhāya macchānaṃ cintanakabako nāma natthi, tvaṃ amhesu ekekaṃ khāditukāmosī’’ti. ‘‘Nāhaṃ tumhe mayhaṃ saddahante khādissāmi’’. ‘‘Sace pana sarassa atthibhāvaṃ mayhaṃ na saddahatha, ekaṃ macchaṃ mayā saddhiṃ saraṃ passituṃ pesethā’’ti. Macchā tassa saddahitvā ‘‘ayaṃ jalepi thalepi samattho’’ti ekaṃ kāḷamahāmacchaṃ adaṃsu ‘‘imaṃ gahetvā gacchathā’’ti. So taṃ gahetvā netvā sare vissajjetvā sabbaṃ saraṃ dassetvā puna ānetvā tesaṃ macchānaṃ santike vissajjesi. So tesaṃ macchānaṃ sarassa sampattiṃ vaṇṇesi. Te tassa kathaṃ sutvā gantukāmā hutvā ‘‘sādhu, ayya, amhe gaṇhitvā gacchāhī’’ti āhaṃsu.
ப³கோ பட²மங் தங் காளமஹாமச்ச²மேவ க³ஹெத்வா ஸரதீரங் நெத்வா ஸரங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸரதீரே ஜாதே வரணருக்கே² நிலீயித்வா தங் விடபந்தரே பக்கி²பித்வா துண்டே³ன விஜ்ஜ²ந்தோ ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா கண்டகே ருக்க²மூலே பாதெத்வா புன க³ந்த்வா ‘‘விஸ்ஸட்டோ², மே ஸோ மச்சோ², அஞ்ஞோ ஆக³ச்ச²தூ’’தி ஏதேனுபாயேன ஏகேகங் க³ஹெத்வா ஸப்³பே³ மச்சே² கா²தி³த்வா புன ஆக³தோ ஏகங் மச்ச²ம்பி நாத்³த³ஸ. ஏகோ பனெத்த² கக்கடகோ அவஸிட்டோ². ப³கோ தம்பி கா²தி³துகாமோ ஹுத்வா ‘‘போ⁴, கக்கடக, மயா ஸப்³பே³தே மச்சா² நெத்வா பது³மஸஞ்ச²ன்னே மஹாஸரே விஸ்ஸஜ்ஜிதா, ஏஹி தம்பி நெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘மங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ கத²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘ட³ங்ஸித்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘த்வங் ஏவங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ மங் பாதெஸ்ஸஸி, நாஹங் தயா ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘மா பா⁴யி, அஹங் தங் ஸுக்³க³ஹிதங் க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. கக்கடகோ சிந்தேஸி ‘‘இமஸ்ஸ மச்சே² நெத்வா ஸரே விஸ்ஸஜ்ஜனங் நாம நத்தி². ஸசே பன மங் ஸரே விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதி, இச்சேதங் குஸலங். நோ சே விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதி, கீ³வமஸ்ஸ சி²ந்தி³த்வா ஜீவிதங் ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி.
Bako paṭhamaṃ taṃ kāḷamahāmacchameva gahetvā saratīraṃ netvā saraṃ dassetvā saratīre jāte varaṇarukkhe nilīyitvā taṃ viṭapantare pakkhipitvā tuṇḍena vijjhanto jīvitakkhayaṃ pāpetvā maṃsaṃ khāditvā kaṇṭake rukkhamūle pātetvā puna gantvā ‘‘vissaṭṭho, me so maccho, añño āgacchatū’’ti etenupāyena ekekaṃ gahetvā sabbe macche khāditvā puna āgato ekaṃ macchampi nāddasa. Eko panettha kakkaṭako avasiṭṭho. Bako tampi khāditukāmo hutvā ‘‘bho, kakkaṭaka, mayā sabbete macchā netvā padumasañchanne mahāsare vissajjitā, ehi tampi nessāmī’’ti. ‘‘Maṃ gahetvā gacchanto kathaṃ gaṇhissasī’’ti? ‘‘Ḍaṃsitvā gaṇhissāmī’’ti. ‘‘Tvaṃ evaṃ gahetvā gacchanto maṃ pātessasi, nāhaṃ tayā saddhiṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Mā bhāyi, ahaṃ taṃ suggahitaṃ gahetvā gamissāmī’’ti. Kakkaṭako cintesi ‘‘imassa macche netvā sare vissajjanaṃ nāma natthi. Sace pana maṃ sare vissajjessati, iccetaṃ kusalaṃ. No ce vissajjessati, gīvamassa chinditvā jīvitaṃ harissāmī’’ti.
அத² நங் ஏவமாஹ ‘‘ஸம்ம ப³க, ந கோ² த்வங் ஸுக்³க³ஹிதங் க³ஹேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, அம்ஹாகங் பன க³ஹணங் ஸுக்³க³ஹணங் , ஸசாஹங் அளேஹி தவ கீ³வங் க³ஹேதுங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, தவ கீ³வங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா தயா ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ‘‘வஞ்சேதுகாமோ ஏஸ ம’’ந்தி அஜானந்தோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². கக்கடகோ அத்தனோ அளேஹி கம்மாரஸண்டா³ஸேன விய தஸ்ஸ கீ³வங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா ‘‘இதா³னி க³ச்சா²’’தி ஆஹ. ஸோ தங் நெத்வா ஸரங் த³ஸ்ஸெத்வா வரணருக்கா²பி⁴முகோ² பாயாஸி. கக்கடகோ ஆஹ ‘‘மாதுல, அயங் ஸரோ எத்தோ, த்வங் பன இதோ கிங் நேஸீ’’தி? ப³கோ ‘‘ந தே மாதுலோ அஹங், ந ப⁴கி³னிபுத்தோஸி வத மே த்வ’’ந்தி வத்வா ‘‘த்வங் ‘ஏஸ மங் உக்கி²பித்வா விசரந்தோ மய்ஹங் தா³ஸோ’தி ஸஞ்ஞங் கரோஸி மஞ்ஞே, பஸ்ஸேதங் வரணருக்க²ஸ்ஸ மூலே கண்டகராஸிங், யதா² மே தே ஸப்³பே³ மச்சா² கா²தி³தா, தம்பி ததே²வ கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. கக்கடகோ ‘‘ஏதே மச்சா² அத்தனோ பா³லதாய தயா கா²தி³தா, அஹங் பன தே மங் கா²தி³துங் ந த³ஸ்ஸாமி, தஞ்ஞேவ பன வினாஸங் பாபெஸ்ஸாமி. த்வஞ்ஹி பா³லதாய மயா வஞ்சிதபா⁴வங் ந ஜானாஸி, மரந்தா உபோ⁴பி மரிஸ்ஸாம, அஹங் தே ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா பூ⁴மியங் கி²பிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா கம்மாரஸண்டா³ஸேன விய அளேஹி தஸ்ஸ கீ³வங் நிப்பீளேஸி. ஸோ விவடேன முகே²ன அக்கீ²ஹி அஸ்ஸுனா பக்³க⁴ரந்தேன மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ‘‘ஸாமி, அஹங் தங் ந கா²தி³ஸ்ஸாமி, ஜீவிதங் மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘யதி³ ஏவங் ஓதரித்வா மங் ஸரஸ்மிங் விஸ்ஸஜ்ஜேஹீ’’தி. ஸோ நிவத்தித்வா ஸரமேவ ஓதரித்வா கக்கடகங் ஸரபரியந்தே பங்கபிட்டே² ட²பேஸி, கக்கடகோ கத்தரிகாய குமுத³னாளங் கப்பெந்தோ விய தஸ்ஸ கீ³வங் கப்பெத்வா உத³கங் பாவிஸி.
Atha naṃ evamāha ‘‘samma baka, na kho tvaṃ suggahitaṃ gahetuṃ sakkhissasi, amhākaṃ pana gahaṇaṃ suggahaṇaṃ , sacāhaṃ aḷehi tava gīvaṃ gahetuṃ labhissāmi, tava gīvaṃ suggahitaṃ katvā tayā saddhiṃ gamissāmī’’ti. So taṃ ‘‘vañcetukāmo esa ma’’nti ajānanto ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Kakkaṭako attano aḷehi kammārasaṇḍāsena viya tassa gīvaṃ suggahitaṃ katvā ‘‘idāni gacchā’’ti āha. So taṃ netvā saraṃ dassetvā varaṇarukkhābhimukho pāyāsi. Kakkaṭako āha ‘‘mātula, ayaṃ saro etto, tvaṃ pana ito kiṃ nesī’’ti? Bako ‘‘na te mātulo ahaṃ, na bhaginiputtosi vata me tva’’nti vatvā ‘‘tvaṃ ‘esa maṃ ukkhipitvā vicaranto mayhaṃ dāso’ti saññaṃ karosi maññe, passetaṃ varaṇarukkhassa mūle kaṇṭakarāsiṃ, yathā me te sabbe macchā khāditā, tampi tatheva khādissāmī’’ti āha. Kakkaṭako ‘‘ete macchā attano bālatāya tayā khāditā, ahaṃ pana te maṃ khādituṃ na dassāmi, taññeva pana vināsaṃ pāpessāmi. Tvañhi bālatāya mayā vañcitabhāvaṃ na jānāsi, marantā ubhopi marissāma, ahaṃ te sīsaṃ chinditvā bhūmiyaṃ khipissāmī’’ti vatvā kammārasaṇḍāsena viya aḷehi tassa gīvaṃ nippīḷesi. So vivaṭena mukhena akkhīhi assunā paggharantena maraṇabhayatajjito ‘‘sāmi, ahaṃ taṃ na khādissāmi, jīvitaṃ me dehī’’ti āha. ‘‘Yadi evaṃ otaritvā maṃ sarasmiṃ vissajjehī’’ti. So nivattitvā sarameva otaritvā kakkaṭakaṃ sarapariyante paṅkapiṭṭhe ṭhapesi, kakkaṭako kattarikāya kumudanāḷaṃ kappento viya tassa gīvaṃ kappetvā udakaṃ pāvisi.
தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா வரணருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா ஸாது⁴காரங் த³த³மானா வனங் உன்னாத³யமானா மது⁴ரஸ்ஸரேன இமங் கா³த²மாஹ –
Taṃ acchariyaṃ disvā varaṇarukkhe adhivatthā devatā sādhukāraṃ dadamānā vanaṃ unnādayamānā madhurassarena imaṃ gāthamāha –
38.
38.
‘‘நாச்சந்தங் நிகதிப்பஞ்ஞோ, நிகத்யா ஸுக²மேத⁴தி;
‘‘Nāccantaṃ nikatippañño, nikatyā sukhamedhati;
ஆராதே⁴தி நிகதிப்பஞ்ஞோ, ப³கோ கக்கடகாமிவா’’தி.
Ārādheti nikatippañño, bako kakkaṭakāmivā’’ti.
தத்த² நாச்சந்தங் நிகதிப்பஞ்ஞோ, நிகத்யா ஸுக²மேத⁴தீதி நிகதி வுச்சதி வஞ்சனா, நிகதிப்பஞ்ஞோ வஞ்சனபஞ்ஞோ புக்³க³லோ தாய நிகத்யா நிகதியா வஞ்சனாய ந அச்சந்தங் ஸுக²மேத⁴தி, நிச்சகாலே ஸுக²ஸ்மிங்யேவ பதிட்டா²துங் ந ஸக்கோதி, ஏகங்ஸேன பன வினாஸங் பாபுணாதியேவாதி அத்தோ². ஆராதே⁴தீதி படிலப⁴தி. நிகதிப்பஞ்ஞோதி கேராடிகபா⁴வங் ஸிக்கி²தபஞ்ஞோ பாபபுக்³க³லோ அத்தனா கதஸ்ஸ பாபஸ்ஸ ப²லங் ஆராதே⁴தி படிலப⁴தி விந்த³தீதி அத்தோ². கத²ங்? ப³கோ கக்கடகாமிவ, யதா² ப³கோ கக்கடகா கீ³வச்சே²த³ங் பாபுணாதி, ஏவங் பாபபுக்³க³லோ அத்தனா கதபாபதோ தி³ட்ட²த⁴ம்மே வா ஸம்பராயே வா ப⁴யங் ஆராதே⁴தி படிலப⁴தீதி இமமத்த²ங் பகாஸெந்தோ மஹாஸத்தோ வனங் உன்னாதெ³ந்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.
Tattha nāccantaṃ nikatippañño, nikatyā sukhamedhatīti nikati vuccati vañcanā, nikatippañño vañcanapañño puggalo tāya nikatyā nikatiyā vañcanāya na accantaṃ sukhamedhati, niccakāle sukhasmiṃyeva patiṭṭhātuṃ na sakkoti, ekaṃsena pana vināsaṃ pāpuṇātiyevāti attho. Ārādhetīti paṭilabhati. Nikatippaññoti kerāṭikabhāvaṃ sikkhitapañño pāpapuggalo attanā katassa pāpassa phalaṃ ārādheti paṭilabhati vindatīti attho. Kathaṃ? Bako kakkaṭakāmiva, yathā bako kakkaṭakā gīvacchedaṃ pāpuṇāti, evaṃ pāpapuggalo attanā katapāpato diṭṭhadhamme vā samparāye vā bhayaṃ ārādheti paṭilabhatīti imamatthaṃ pakāsento mahāsatto vanaṃ unnādento dhammaṃ desesi.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ கா³மவாஸிசீவரவட்³ட⁴கேனேஸ வஞ்சிதோ, அதீதேபி வஞ்சிதோயேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸோ ப³கோ ஜேதவனவாஸீ சீவரவட்³ட⁴கோ அஹோஸி, கக்கடகோ கா³மவாஸீ சீவரவட்³ட⁴கோ, ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva gāmavāsicīvaravaḍḍhakenesa vañcito, atītepi vañcitoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā so bako jetavanavāsī cīvaravaḍḍhako ahosi, kakkaṭako gāmavāsī cīvaravaḍḍhako, rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
ப³கஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Bakajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 38. ப³கஜாதகங் • 38. Bakajātakaṃ