Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[236] 6. ப³கஜாதகவண்ணனா
[236] 6. Bakajātakavaṇṇanā
ப⁴த்³த³கோ வதயங் பக்கீ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குஹகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி ஸத்தா² ஆனெத்வா த³ஸ்ஸிதங் தி³ஸ்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ குஹகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Bhaddakovatayaṃ pakkhīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā ānetvā dassitaṃ disvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa kuhakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே ஏகஸ்மிங் ஸரே மச்சோ² ஹுத்வா மஹாபரிவாரோ வஸி. அதே²கோ ப³கோ ‘‘மச்சே² கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸரஸ்ஸ ஆஸன்னட்டா²னே ஸீஸங் பாதெத்வா பக்கே² பஸாரெத்வா மந்த³மந்தோ³ மச்சே² ஓலோகெந்தோ அட்டா²ஸி தேஸங் பமாத³ங் ஆக³மயமானோ. தஸ்மிங் க²ணே போ³தி⁴ஸத்தோ மச்ச²க³ணபரிவுதோ கோ³சரங் க³ண்ஹந்தோ தங் டா²னங் பாபுணி. மச்ச²க³ணோ தங் ப³கங் பஸ்ஸித்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese ekasmiṃ sare maccho hutvā mahāparivāro vasi. Atheko bako ‘‘macche khādissāmī’’ti sarassa āsannaṭṭhāne sīsaṃ pātetvā pakkhe pasāretvā mandamando macche olokento aṭṭhāsi tesaṃ pamādaṃ āgamayamāno. Tasmiṃ khaṇe bodhisatto macchagaṇaparivuto gocaraṃ gaṇhanto taṃ ṭhānaṃ pāpuṇi. Macchagaṇo taṃ bakaṃ passitvā paṭhamaṃ gāthamāha –
171.
171.
‘‘ப⁴த்³த³கோ வதயங் பக்கீ², தி³ஜோ குமுத³ஸன்னிபோ⁴;
‘‘Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo kumudasannibho;
வூபஸந்தேஹி பக்கே²ஹி, மந்த³மந்தோ³வ ஜா²யதீ’’தி.
Vūpasantehi pakkhehi, mandamandova jhāyatī’’ti.
தத்த² மந்த³மந்தோ³வ ஜா²யதீதி அப³லப³லோ விய ஹுத்வா கிஞ்சி அஜானந்தோ விய ஏககோவ ஜா²யதீதி.
Tattha mandamandova jhāyatīti abalabalo viya hutvā kiñci ajānanto viya ekakova jhāyatīti.
அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஓலோகெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ bodhisatto oloketvā dutiyaṃ gāthamāha –
172.
172.
‘‘நாஸ்ஸ ஸீலங் விஜானாத², அனஞ்ஞாய பஸங்ஸத²;
‘‘Nāssa sīlaṃ vijānātha, anaññāya pasaṃsatha;
அம்ஹே தி³ஜோ ந பாலேதி, தேன பக்கீ² ந ப²ந்த³தீ’’தி.
Amhe dijo na pāleti, tena pakkhī na phandatī’’ti.
தத்த² அனஞ்ஞாயாதி அஜானித்வா. அம்ஹே தி³ஜோ ந பாலேதீதி ஏஸ தி³ஜோ அம்ஹே ந ரக்க²தி ந கோ³பாயதி, ‘‘கதரங் நு கோ² ஏதேஸு கப³ளங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி உபதா⁴ரேதி. தேன பக்கீ² ந ப²ந்த³தீதி தேனாயங் ஸகுணோ ந ப²ந்த³தி ந சலதீதி. ஏவங் வுத்தே மச்ச²க³ணோ உத³கங் கோ²பெ⁴த்வா ப³கங் பலாபேஸி.
Tattha anaññāyāti ajānitvā. Amhe dijo na pāletīti esa dijo amhe na rakkhati na gopāyati, ‘‘kataraṃ nu kho etesu kabaḷaṃ karissāmī’’ti upadhāreti. Tena pakkhī na phandatīti tenāyaṃ sakuṇo na phandati na calatīti. Evaṃ vutte macchagaṇo udakaṃ khobhetvā bakaṃ palāpesi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ப³கோ குஹகோ பி⁴க்கு² அஹோஸி, மச்ச²ராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bako kuhako bhikkhu ahosi, maccharājā pana ahameva ahosi’’nti.
ப³கஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Bakajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 236. ப³கஜாதகங் • 236. Bakajātakaṃ