Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. பா³ள்ஹகி³லானஸுத்தங்

    10. Bāḷhagilānasuttaṃ

    908. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ ஸாவத்தி²யங் விஹரதி அந்த⁴வனஸ்மிங் ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேனாயஸ்மா அனுருத்³தோ⁴ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் அனுருத்³த⁴ங் ஏதத³வோசுங் –

    908. Ekaṃ samayaṃ āyasmā anuruddho sāvatthiyaṃ viharati andhavanasmiṃ ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho sambahulā bhikkhū yenāyasmā anuruddho tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ anuruddhaṃ etadavocuṃ –

    ‘‘கதமேனாயஸ்மதோ அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ விஹாரேன விஹரதோ உப்பன்னா ஸாரீரிகா து³க்கா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²ந்தீ’’தி? ‘‘சதூஸு கோ² மே, ஆவுஸோ, ஸதிபட்டா²னேஸு ஸுப்பதிட்டி²தசித்தஸ்ஸ விஹரதோ உப்பன்னா ஸாரீரிகா து³க்கா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²ந்தி. கதமேஸு சதூஸு? இதா⁴ஹங், ஆவுஸோ, காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹராமி…பே॰… வேத³னாஸு…பே॰… சித்தே…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹராமி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங் – இமேஸு கோ² மே, ஆவுஸோ, சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு ஸுப்பதிட்டி²தசித்தஸ்ஸ விஹரதோ உப்பன்னா ஸாரீரிகா து³க்கா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²ந்தீ’’தி. த³ஸமங்.

    ‘‘Katamenāyasmato anuruddhassa vihārena viharato uppannā sārīrikā dukkhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhantī’’ti? ‘‘Catūsu kho me, āvuso, satipaṭṭhānesu suppatiṭṭhitacittassa viharato uppannā sārīrikā dukkhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhanti. Katamesu catūsu? Idhāhaṃ, āvuso, kāye kāyānupassī viharāmi…pe… vedanāsu…pe… citte…pe… dhammesu dhammānupassī viharāmi ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ – imesu kho me, āvuso, catūsu satipaṭṭhānesu suppatiṭṭhitacittassa viharato uppannā sārīrikā dukkhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhantī’’ti. Dasamaṃ.

    ரஹோக³தவக்³கோ³ பட²மோ.

    Rahogatavaggo paṭhamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ரஹோக³தேன த்³வே வுத்தா, ஸுதனு கண்ட³கீ தயோ;

    Rahogatena dve vuttā, sutanu kaṇḍakī tayo;

    தண்ஹக்க²யஸலளாகா³ரங், அம்ப³பாலி ச கி³லானந்தி.

    Taṇhakkhayasalaḷāgāraṃ, ambapāli ca gilānanti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact