Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Bhaddajittheraapadānaṃ

    98.

    98.

    ‘‘ஓக³ய்ஹ யங் பொக்க²ரணிங், நானாகுஞ்ஜரஸேவிதங்;

    ‘‘Ogayha yaṃ pokkharaṇiṃ, nānākuñjarasevitaṃ;

    உத்³த⁴ராமி பி⁴ஸங் தத்த², கா⁴ஸஹேது அஹங் ததா³.

    Uddharāmi bhisaṃ tattha, ghāsahetu ahaṃ tadā.

    99.

    99.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, பது³முத்தரஸவ்ஹயோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, padumuttarasavhayo;

    ரத்தம்ப³ரத⁴ரோ பு³த்³தோ⁴, க³ச்ச²தே அனிலஞ்ஜஸே.

    Rattambaradharo buddho, gacchate anilañjase.

    100.

    100.

    ‘‘து⁴னந்தோ பங்ஸுகூலானி, ஸத்³த³ங் அஸ்ஸோஸஹங் ததா³;

    ‘‘Dhunanto paṃsukūlāni, saddaṃ assosahaṃ tadā;

    உத்³த⁴ங் நிஜ்ஜா²யமானோஹங், அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Uddhaṃ nijjhāyamānohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    101.

    101.

    ‘‘தத்தே²வ டி²தகோ ஸந்தோ, ஆயாசிங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Tattheva ṭhitako santo, āyāciṃ lokanāyakaṃ;

    மது⁴ங் பி⁴ஸேஹி ஸஹிதங், கீ²ரங் ஸப்பிங் முளாலிகங் 1.

    Madhuṃ bhisehi sahitaṃ, khīraṃ sappiṃ muḷālikaṃ 2.

    102.

    102.

    ‘‘படிக்³க³ண்ஹாது மே பு³த்³தோ⁴, அனுகம்பாய சக்கு²மா;

    ‘‘Paṭiggaṇhātu me buddho, anukampāya cakkhumā;

    ததோ காருணிகோ ஸத்தா², ஓரோஹித்வா மஹாயஸோ.

    Tato kāruṇiko satthā, orohitvā mahāyaso.

    103.

    103.

    ‘‘படிக்³க³ண்ஹி மம பி⁴க்க²ங், அனுகம்பாய சக்கு²மா;

    ‘‘Paṭiggaṇhi mama bhikkhaṃ, anukampāya cakkhumā;

    படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, அகா மே அனுமோத³னங்.

    Paṭiggahetvā sambuddho, akā me anumodanaṃ.

    104.

    104.

    ‘‘‘ஸுகீ² ஹோது மஹாபுஞ்ஞ, க³தி துய்ஹங் ஸமிஜ்ஜ²து;

    ‘‘‘Sukhī hotu mahāpuñña, gati tuyhaṃ samijjhatu;

    இமினா பி⁴ஸதா³னேன, லப⁴ஸ்ஸு விபுலங் ஸுக²ங்’.

    Iminā bhisadānena, labhassu vipulaṃ sukhaṃ’.

    105.

    105.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலஜுத்தமனாமகோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    பி⁴க்க²மாதா³ய ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஆகாஸேனாக³மா ஜினோ.

    Bhikkhamādāya sambuddho, ākāsenāgamā jino.

    106.

    106.

    ‘‘ததோ பி⁴ஸங் க³ஹெத்வான, அக³ச்சி²ங் மம அஸ்ஸமங்;

    ‘‘Tato bhisaṃ gahetvāna, agacchiṃ mama assamaṃ;

    பி⁴ஸங் ருக்கே² லக்³கெ³த்வான, மம தா³னங் அனுஸ்ஸரிங்.

    Bhisaṃ rukkhe laggetvāna, mama dānaṃ anussariṃ.

    107.

    107.

    ‘‘மஹாவாதோ உட்ட²ஹித்வா, ஸஞ்சாலேஸி வனங் ததா³;

    ‘‘Mahāvāto uṭṭhahitvā, sañcālesi vanaṃ tadā;

    ஆகாஸோ அபி⁴னாதி³த்த², அஸனீ ச ப²லீ ததா³.

    Ākāso abhinādittha, asanī ca phalī tadā.

    108.

    108.

    ‘‘ததோ மே அஸனீபாதோ, மத்த²கே நிபதீ ததா³;

    ‘‘Tato me asanīpāto, matthake nipatī tadā;

    ஸோஹங் நிஸின்னகோ ஸந்தோ, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Sohaṃ nisinnako santo, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    109.

    109.

    ‘‘புஞ்ஞகம்மேன ஸஞ்ஞுத்தோ, துஸிதங் உபபஜ்ஜஹங்;

    ‘‘Puññakammena saññutto, tusitaṃ upapajjahaṃ;

    களேவரங் மே பதிதங், தே³வலோகே ரமாமஹங்.

    Kaḷevaraṃ me patitaṃ, devaloke ramāmahaṃ.

    110.

    110.

    ‘‘ச²ளஸீதிஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Chaḷasītisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸாயங் பாதங் உபட்ட²ந்தி, பி⁴ஸதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sāyaṃ pātaṃ upaṭṭhanti, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    111.

    111.

    ‘‘மனுஸ்ஸயோனிமாக³ந்த்வா, ஸுகி²தோ ஹோமஹங் ததா³;

    ‘‘Manussayonimāgantvā, sukhito homahaṃ tadā;

    போ⁴கா³ மே ஊனதா நத்தி², பி⁴ஸதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bhogā me ūnatā natthi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    112.

    112.

    ‘‘அனுகம்பிதகோ தேன, தே³வதே³வேன தாதி³னா;

    ‘‘Anukampitako tena, devadevena tādinā;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    113.

    113.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் பி⁴ஸங் அத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ bhisaṃ adadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பி⁴ஸதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    114.

    114.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    115.

    115.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    116.

    116.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bhaddajitthero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Bhaddajittherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. மது⁴ங் பி⁴ஸேஹி பசதி, கீ²ரஸப்பி முலாலிபி⁴ (க॰) பி⁴ஸதா³யகத்தே²ராபதா³னேபி
    2. madhuṃ bhisehi pacati, khīrasappi mulālibhi (ka.) bhisadāyakattherāpadānepi



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 8. ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 8. Bhaddajittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact