Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    2. ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    2. Bhaddajittheragāthāvaṇṇanā

    பனாதோ³ நாம ஸோ ராஜாதி ஆயஸ்மதோ ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ப்³ராஹ்மணானங் விஜ்ஜாஸிப்பேஸு பாரங் க³ந்த்வா காமே பஹாய தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அரஞ்ஞாயதனே அஸ்ஸமங் காரெத்வா வஸந்தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் ஞத்வா ஆகாஸதோ ஓதரி. ஓதிண்ணஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ மது⁴ஞ்ச பி⁴ஸமுளாலஞ்ச ஸப்பிஞ்ச கீ²ரஞ்ச உபனாமேஸி, தஸ்ஸ தங் ப⁴க³வா அனுகம்பங் உபாதா³ய படிக்³க³ஹெத்வா அனுமோத³னங் வத்வா பக்காமி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன துஸிதே நிப்³ப³த்தோ தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ அபராபரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே மஹத்³த⁴னோ ஸெட்டி² ஹுத்வா அட்ட²ஸட்டி²பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸங் போ⁴ஜெத்வா திசீவரேன அச்சா²தே³ஸி.

    Panādonāma so rājāti āyasmato bhaddajittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbattitvā viññutaṃ patto brāhmaṇānaṃ vijjāsippesu pāraṃ gantvā kāme pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā araññāyatane assamaṃ kāretvā vasanto ekadivasaṃ satthāraṃ ākāsena gacchantaṃ disvā pasannamānaso añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Satthā tassa ajjhāsayaṃ ñatvā ākāsato otari. Otiṇṇassa pana bhagavato madhuñca bhisamuḷālañca sappiñca khīrañca upanāmesi, tassa taṃ bhagavā anukampaṃ upādāya paṭiggahetvā anumodanaṃ vatvā pakkāmi. So tena puññakammena tusite nibbatto tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsaranto vipassissa bhagavato kāle mahaddhano seṭṭhi hutvā aṭṭhasaṭṭhibhikkhusahassaṃ bhojetvā ticīvarena acchādesi.

    ஏவங் ப³ஹுங் குஸலங் கத்வா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சவித்வா மனுஸ்ஸேஸு உப்பன்னோ பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே பஞ்ச பச்சேகபு³த்³த⁴ஸதானி சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹித்வா ததோ சுதோ ராஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா ரஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தோ புத்தங் பச்சேகபோ³தி⁴ங் அதி⁴க³ந்த்வா டி²தங் உபட்ட²ஹித்வா தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ தா⁴துயோ க³ஹெத்வா சேதியங் கத்வா பூஜேஸி. ஏவங் தத்த² தத்த² தானி புஞ்ஞானி கத்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ப⁴த்³தி³யனக³ரே அஸீதிகோடிவிப⁴வஸ்ஸ ப⁴த்³தி³யஸெட்டி²ஸ்ஸ ஏகபுத்தகோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ப⁴த்³த³ஜீதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. தஸ்ஸ கிர இஸ்ஸரியபோ⁴க³பரிவாராதி³ஸம்பத்தி சரிமப⁴வே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ விய அஹோஸி.

    Evaṃ bahuṃ kusalaṃ katvā devaloke nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cavitvā manussesu uppanno buddhasuññe loke pañca paccekabuddhasatāni catūhi paccayehi upaṭṭhahitvā tato cuto rājakule nibbattitvā rajjaṃ anusāsanto puttaṃ paccekabodhiṃ adhigantvā ṭhitaṃ upaṭṭhahitvā tassa parinibbutassa dhātuyo gahetvā cetiyaṃ katvā pūjesi. Evaṃ tattha tattha tāni puññāni katvā imasmiṃ buddhuppāde bhaddiyanagare asītikoṭivibhavassa bhaddiyaseṭṭhissa ekaputtako hutvā nibbatti, bhaddajītissa nāmaṃ ahosi. Tassa kira issariyabhogaparivārādisampatti carimabhave bodhisattassa viya ahosi.

    ததா³ ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் வஸ்ஸங் வஸித்வா ப⁴த்³த³ஜிகுமாரங் ஸங்க³ண்ஹிதுங் மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் ப⁴த்³தி³யனக³ரங் க³ந்த்வா ஜாதியாவனே வஸி தஸ்ஸ ஞாணபரிபாகங் ஆக³மயமானோ. ஸோபி உபரி பாஸாதே³ நிஸின்னோ ஸீஹபஞ்ஜரங் விவரித்வா ஓலோகெந்தோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸோதுங் க³ச்ச²ந்தங் மஹாஜனங் தி³ஸ்வா ‘‘கத்தா²யங் மஹாஜனோ க³ச்ச²தீ’’தி புச்சி²த்வா தங் காரணங் ஸுத்வா ஸயம்பி மஹதா பரிவாரேன ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஸப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தோவ ஸப்³ப³கிலேஸே கே²பெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.56.98-116) –

    Tadā satthā sāvatthiyaṃ vassaṃ vasitvā bhaddajikumāraṃ saṅgaṇhituṃ mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ bhaddiyanagaraṃ gantvā jātiyāvane vasi tassa ñāṇaparipākaṃ āgamayamāno. Sopi upari pāsāde nisinno sīhapañjaraṃ vivaritvā olokento bhagavato santike dhammaṃ sotuṃ gacchantaṃ mahājanaṃ disvā ‘‘katthāyaṃ mahājano gacchatī’’ti pucchitvā taṃ kāraṇaṃ sutvā sayampi mahatā parivārena satthu santikaṃ gantvā dhammaṃ suṇanto sabbābharaṇapaṭimaṇḍitova sabbakilese khepetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.56.98-116) –

    ‘‘ஒக்³க³ய்ஹ யங் பொக்க²ரணிங், நானாகுஞ்ஜரஸேவிதங்;

    ‘‘Oggayha yaṃ pokkharaṇiṃ, nānākuñjarasevitaṃ;

    உத்³த⁴ராமி பி⁴ஸங் தத்த², கா⁴ஸஹேது அஹங் ததா³.

    Uddharāmi bhisaṃ tattha, ghāsahetu ahaṃ tadā.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, பது³முத்தரஸவ்ஹயோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, padumuttarasavhayo;

    ரத்தம்ப³ரத⁴ரோ பு³த்³தோ⁴, க³ச்ச²தே அனிலஞ்ஜஸே.

    Rattambaradharo buddho, gacchate anilañjase.

    ‘‘து⁴னந்தோ பங்ஸுகூலானி, ஸத்³த³ங் அஸ்ஸோஸஹங் ததா³;

    ‘‘Dhunanto paṃsukūlāni, saddaṃ assosahaṃ tadā;

    உத்³த⁴ங் நிஜ்ஜா²யமானோஹங், அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Uddhaṃ nijjhāyamānohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ‘‘தத்தே²வ டி²தகோ ஸந்தோ, ஆயாசிங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Tattheva ṭhitako santo, āyāciṃ lokanāyakaṃ;

    மது⁴ங் பி⁴ஸேஹி ஸஹிதங், கீ²ரங் ஸப்பிங் முளாலிகங்.

    Madhuṃ bhisehi sahitaṃ, khīraṃ sappiṃ muḷālikaṃ.

    ‘‘படிக்³க³ண்ஹாது மே பு³த்³தோ⁴, அனுகம்பாய சக்கு²மா;

    ‘‘Paṭiggaṇhātu me buddho, anukampāya cakkhumā;

    ததோ காருணிகோ ஸத்தா², ஓரோஹித்வா மஹாயஸோ.

    Tato kāruṇiko satthā, orohitvā mahāyaso.

    ‘‘படிக்³க³ண்ஹி மமங் பி⁴க்க²ங், அனுகம்பாய சக்கு²மா;

    ‘‘Paṭiggaṇhi mamaṃ bhikkhaṃ, anukampāya cakkhumā;

    படிக்³க³ஹெத்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, அகா மே அனுமோத³னங்.

    Paṭiggahetvā sambuddho, akā me anumodanaṃ.

    ‘‘ஸுகீ² ஹோது மஹாபுஞ்ஞ, க³தி துய்ஹங் ஸமிஜ்ஜ²து;

    ‘‘Sukhī hotu mahāpuñña, gati tuyhaṃ samijjhatu;

    இமினா பி⁴ஸதா³னேன, லப⁴ஸ்ஸு விபுலங் ஸுக²ங்.

    Iminā bhisadānena, labhassu vipulaṃ sukhaṃ.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலஜுத்தமனாமகோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    பி⁴க்க²மாதா³ய ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஆகாஸேனாக³மா ஜினோ.

    Bhikkhamādāya sambuddho, ākāsenāgamā jino.

    ‘‘ததோ பி⁴ஸங் க³ஹெத்வான, ஆக³ச்சி²ங் மம அஸ்ஸமங்;

    ‘‘Tato bhisaṃ gahetvāna, āgacchiṃ mama assamaṃ;

    பி⁴ஸங் ருக்கே² லக்³கெ³த்வான, மம தா³னங் அனுஸ்ஸரிங்.

    Bhisaṃ rukkhe laggetvāna, mama dānaṃ anussariṃ.

    ‘‘மஹாவாதோ உட்ட²ஹித்வா, ஸஞ்சாலேஸி வனங் ததா³;

    ‘‘Mahāvāto uṭṭhahitvā, sañcālesi vanaṃ tadā;

    ஆகாஸோ அபி⁴னாதி³த்த², அஸனீ ச ப²லீ ததா³.

    Ākāso abhinādittha, asanī ca phalī tadā.

    ‘‘ததோ மே அஸனீபாதோ, மத்த²கே நிபதீ ததா³;

    ‘‘Tato me asanīpāto, matthake nipatī tadā;

    ஸோஹங் நிஸின்னகோ ஸந்தோ, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Sohaṃ nisinnako santo, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ‘‘புஞ்ஞகம்மேன ஸஞ்ஞுத்தோ, துஸிதங் உபபஜ்ஜஹங்;

    ‘‘Puññakammena saññutto, tusitaṃ upapajjahaṃ;

    களேவரங் மே பதிதங், தே³வலோகே ரமாமஹங்.

    Kaḷevaraṃ me patitaṃ, devaloke ramāmahaṃ.

    ‘‘ச²ளஸீதிஸஹஸ்ஸானி , நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Chaḷasītisahassāni , nāriyo samalaṅkatā;

    ஸாயங் பாதங் உபட்ட²ந்தி, பி⁴ஸதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sāyaṃ pātaṃ upaṭṭhanti, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘மனுஸ்ஸயோனிமாக³ந்த்வா, ஸுகி²தோ ஹோமஹங் ததா³;

    ‘‘Manussayonimāgantvā, sukhito homahaṃ tadā;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², பி⁴ஸதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bhoge me ūnatā natthi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘அனுகம்பிதகோ தேன, தே³வதே³வேன தாதி³னா;

    ‘‘Anukampitako tena, devadevena tādinā;

    ஸப்³பா³ஸவா பரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் பி⁴ஸங் அத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ bhisaṃ adadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பி⁴ஸதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தே பன தேன அதி⁴க³தே ஸத்தா² ப⁴த்³தி³யஸெட்டி²ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தவ புத்தோ அலங்கதபடியத்தோ த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ அரஹத்தே பதிட்டா²ஸி, தேனஸ்ஸ இதா³னேவ பப்³ப³ஜிதுங் யுத்தங், நோ சே பப்³ப³ஜதி, பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதீ’’தி. ஸெட்டி² ‘‘ந மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ த³ஹரஸ்ஸேவ ஸதோ பரினிப்³பா³னேன கிச்சங் அத்தி², பப்³பா³ஜேத² ந’’ந்தி ஆஹ. தங் ஸத்தா² பப்³பா³ஜெத்வா உபஸம்பாதெ³த்வா தத்த² ஸத்தாஹங் வஸித்வா கோடிகா³மங் பாபுணி, ஸோ ச கா³மோ க³ங்கா³தீரே. கோடிகா³மவாஸினோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் பவத்தேஸுங். ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரோ ஸத்தா²ரா அனுமோத³னாய ஆரத்³த⁴மத்தாய ப³ஹிகா³மங் க³ந்த்வா ‘‘க³ங்கா³தீரே மக்³க³ஸமீபே ஸத்து² ஆக³தகாலே வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸீதி³. மஹாதே²ரேஸு ஆக³ச்ச²ந்தேஸுபி அவுட்ட²ஹித்வா ஸத்து² ஆக³தகாலேயேவ வுட்ட²ஹி. புது²ஜ்ஜனபி⁴க்கூ², ‘‘அயங் அது⁴னா பப்³ப³ஜிதோ மஹாதே²ரேஸு ஆக³ச்ச²ந்தேஸு மானத்த²த்³தோ⁴ ஹுத்வா ந வுட்டா²ஸீ’’தி உஜ்ஜா²யிங்ஸு. கோடிகா³மவாஸினோ ஸத்து² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ப³ஹூ நாவாஸங்கா⁴டே ப³ந்தி⁴ங்ஸு, ஸத்தா² ‘‘ஹந்த³ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வங் பகாஸேமீ’’தி நாவாஸங்கா⁴டே ட²த்வா, ‘‘கஹங், ப⁴த்³த³ஜீ’’தி புச்சி². ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரோ ‘‘ஏஸோஹங், ப⁴ந்தே’’தி ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா அஞ்ஜலிங் கத்வா அட்டா²ஸி. ஸத்தா², ‘‘ஏஹி, ப⁴த்³த³ஜி, அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகனாவங் அபி⁴ருஹா’’தி. ஸோ உப்பதித்வா ஸத்து² டி²தனாவாயங் அட்டா²ஸி. ஸத்தா² க³ங்கா³மஜ்ஜ²ங் க³தகாலே, ‘‘ப⁴த்³த³ஜி, தயா மஹாபனாத³ராஜகாலே அஜ்ஜா²வுட்ட²ரதனபாஸாதோ³ கஹ’’ந்தி ஆஹ. ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே நிமுக்³கோ³’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴த்³த³ஜி, ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் கங்க²ங் சி²ந்தா³’’தி. தஸ்மிங் க²ணே தே²ரோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா இத்³தி⁴ப³லேன க³ந்த்வா பாஸாத³தூ²பிகங் பாத³ங்கு³லந்தரேன ஸன்னிரும்பி⁴த்வா பஞ்சவீஸதியோஜனங் பாஸாத³ங் க³ஹெத்வா ஆகாஸே உப்பதி, உப்பதந்தோ ச பஞ்ஞாஸ யோஜனானி பாஸாத³ங் உத³கதோ உக்கி²பி. அத²ஸ்ஸ புரிமப⁴வே ஞாதகா பாஸாத³க³தேன லோபே⁴ன மச்ச²கச்ச²பமண்டூ³கா ஹுத்வா தஸ்மிங் பாஸாதே³ உட்ட²ஹந்தே பரிவத்தித்வா உத³கே பதிங்ஸு. ஸத்தா² தே பதந்தே தி³ஸ்வா ‘‘ஞாதகா தே, ப⁴த்³த³ஜி, கிலமந்தீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ஸத்து² வசனேன பாஸாத³ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. பாஸாதோ³ யதா²டா²னே ஏவ பதிட்ட²ஹி. ஸத்தா² பாரங்க³தோ பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘கதா³, ப⁴ந்தே, ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரேன அயங் பாஸாதோ³ அஜ்ஜா²வுட்டோ²’’தி புட்டோ² மஹாபனாத³ஜாதகங் (ஜா॰ 1.3.40-41) கதெ²த்வா மஹாஜனங் த⁴ம்மாமதங் பாயேஸி. தே²ரோ பன அத்தனோ அஜ்ஜா²வுட்ட²புப்³ப³ங் ஸுவண்ணபாஸாத³ங் த³ஸ்ஸெத்வா –

    Arahatte pana tena adhigate satthā bhaddiyaseṭṭhiṃ āmantesi – ‘‘tava putto alaṅkatapaṭiyatto dhammaṃ suṇanto arahatte patiṭṭhāsi, tenassa idāneva pabbajituṃ yuttaṃ, no ce pabbajati, parinibbāyissatī’’ti. Seṭṭhi ‘‘na mayhaṃ puttassa daharasseva sato parinibbānena kiccaṃ atthi, pabbājetha na’’nti āha. Taṃ satthā pabbājetvā upasampādetvā tattha sattāhaṃ vasitvā koṭigāmaṃ pāpuṇi, so ca gāmo gaṅgātīre. Koṭigāmavāsino buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ pavattesuṃ. Bhaddajitthero satthārā anumodanāya āraddhamattāya bahigāmaṃ gantvā ‘‘gaṅgātīre maggasamīpe satthu āgatakāle vuṭṭhahissāmī’’ti samāpattiṃ samāpajjitvā nisīdi. Mahātheresu āgacchantesupi avuṭṭhahitvā satthu āgatakāleyeva vuṭṭhahi. Puthujjanabhikkhū, ‘‘ayaṃ adhunā pabbajito mahātheresu āgacchantesu mānatthaddho hutvā na vuṭṭhāsī’’ti ujjhāyiṃsu. Koṭigāmavāsino satthu bhikkhusaṅghassa ca bahū nāvāsaṅghāṭe bandhiṃsu, satthā ‘‘handassa ānubhāvaṃ pakāsemī’’ti nāvāsaṅghāṭe ṭhatvā, ‘‘kahaṃ, bhaddajī’’ti pucchi. Bhaddajitthero ‘‘esohaṃ, bhante’’ti satthāraṃ upasaṅkamitvā añjaliṃ katvā aṭṭhāsi. Satthā, ‘‘ehi, bhaddaji, amhehi saddhiṃ ekanāvaṃ abhiruhā’’ti. So uppatitvā satthu ṭhitanāvāyaṃ aṭṭhāsi. Satthā gaṅgāmajjhaṃ gatakāle, ‘‘bhaddaji, tayā mahāpanādarājakāle ajjhāvuṭṭharatanapāsādo kaha’’nti āha. ‘‘Imasmiṃ ṭhāne nimuggo’’ti. ‘‘Tena hi, bhaddaji, sabrahmacārīnaṃ kaṅkhaṃ chindā’’ti. Tasmiṃ khaṇe thero satthāraṃ vanditvā iddhibalena gantvā pāsādathūpikaṃ pādaṅgulantarena sannirumbhitvā pañcavīsatiyojanaṃ pāsādaṃ gahetvā ākāse uppati, uppatanto ca paññāsa yojanāni pāsādaṃ udakato ukkhipi. Athassa purimabhave ñātakā pāsādagatena lobhena macchakacchapamaṇḍūkā hutvā tasmiṃ pāsāde uṭṭhahante parivattitvā udake patiṃsu. Satthā te patante disvā ‘‘ñātakā te, bhaddaji, kilamantī’’ti āha. Thero satthu vacanena pāsādaṃ vissajjesi. Pāsādo yathāṭhāne eva patiṭṭhahi. Satthā pāraṅgato bhikkhūhi ‘‘kadā, bhante, bhaddajittherena ayaṃ pāsādo ajjhāvuṭṭho’’ti puṭṭho mahāpanādajātakaṃ (jā. 1.3.40-41) kathetvā mahājanaṃ dhammāmataṃ pāyesi. Thero pana attano ajjhāvuṭṭhapubbaṃ suvaṇṇapāsādaṃ dassetvā –

    163.

    163.

    ‘‘பனாதோ³ நாம ஸோ ராஜா, யஸ்ஸ யூபோ ஸுவண்ணயோ;

    ‘‘Panādo nāma so rājā, yassa yūpo suvaṇṇayo;

    திரியங் ஸோளஸுப்³பே³தோ⁴, உப்³ப⁴மாஹு ஸஹஸ்ஸதா⁴.

    Tiriyaṃ soḷasubbedho, ubbhamāhu sahassadhā.

    164.

    164.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸகண்டோ³ ஸதகெ³ண்டு³, த⁴ஜாலு ஹரிதாமயோ;

    ‘‘Sahassakaṇḍo satageṇḍu, dhajālu haritāmayo;

    அனச்சுங் தத்த² க³ந்த⁴ப்³பா³, ச² ஸஹஸ்ஸானி ஸத்ததா⁴’’தி. –

    Anaccuṃ tattha gandhabbā, cha sahassāni sattadhā’’ti. –

    த்³வீஹி கா³தா²ஹி வண்ணெந்தோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    Dvīhi gāthāhi vaṇṇento aññaṃ byākāsi.

    தத்த² பனாதோ³ நாம ஸோ ராஜாதி அதீதே பனாதோ³ நாம ஸோ ராஜா அஹோஸீதி அத்தபா⁴வஅந்தரஹிததாய அத்தானங் பரங் விய நித்³தி³ஸதி. ஸோ ஏவ ஹி ரஜ்ஜே டி²தகாலதோ பட்டா²ய ஸதா³ உஸ்ஸாஹஸம்பத்திஆதி³னா மஹதா ராஜானுபா⁴வேன மஹதா ச கித்திஸத்³தே³ன ஸமன்னாக³தத்தா ‘‘ராஜா மஹாபனாதோ³’’தி பஞ்ஞாயித்த². யஸ்ஸ யூபோ ஸுவண்ணயோதி யஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அயங் யூபோ பாஸாதோ³ ஸுவண்ணமயோ. திரியங் ஸோளஸுப்³பே³தோ⁴தி வித்தா²ரதோ ஸோளஸகண்ட³பாதப்பமாணோ. ஸோ பன அட்³ட⁴யோஜனமத்தோ ஹோதி. உப்³பா⁴மாஹு ஸஹஸ்ஸதா⁴தி உப்³ப⁴ங் உச்சங் ஏவமஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸதா⁴ ஸஹஸ்ஸகண்ட³ப்பமாணமாஹு. ஸோ பன யோஜனதோ பஞ்சவீஸதியோஜனப்பமாணோ ஹோதி. கேசி பனெத்த² கா³தா²ஸுக²த்த²ங் ‘‘ஆஹூ’’தி தீ³க⁴ங் கதங். ஆஹு அஹோஸீதி அத்த²ங் வத³ந்தி.

    Tattha panādo nāma so rājāti atīte panādo nāma so rājā ahosīti attabhāvaantarahitatāya attānaṃ paraṃ viya niddisati. So eva hi rajje ṭhitakālato paṭṭhāya sadā ussāhasampattiādinā mahatā rājānubhāvena mahatā ca kittisaddena samannāgatattā ‘‘rājā mahāpanādo’’ti paññāyittha. Yassa yūpo suvaṇṇayoti yassa rañño ayaṃ yūpo pāsādo suvaṇṇamayo. Tiriyaṃ soḷasubbedhoti vitthārato soḷasakaṇḍapātappamāṇo. So pana aḍḍhayojanamatto hoti. Ubbhāmāhu sahassadhāti ubbhaṃ uccaṃ evamassa pāsādassa sahassadhā sahassakaṇḍappamāṇamāhu. So pana yojanato pañcavīsatiyojanappamāṇo hoti. Keci panettha gāthāsukhatthaṃ ‘‘āhū’’ti dīghaṃ kataṃ. Āhu ahosīti atthaṃ vadanti.

    ஸஹஸ்ஸகண்டோ³தி ஸஹஸ்ஸபூ⁴மிகோ. ஸதகெ³ண்டூ³தி அனேகஸதனிய்யூஹகோ. த⁴ஜாலூதி தத்த² தத்த² நிய்யூஹஸிக²ராதீ³ஸு பதிட்டா²பிதேஹி யட்டி²த⁴ஜபடாகத⁴ஜாதி³த⁴ஜேஹி ஸம்பன்னோ. ஹரிதாமயோதி சாமீகரஸுவண்ணமயோ. கேசி பன ‘‘ஹரிதஜாதிமணிஸரிக்க²கோ’’தி வத³ந்தி . க³ந்த⁴ப்³பா³தி நடா. ச² ஸஹஸ்ஸானி ஸத்ததா⁴தி ச²மத்தானி க³ந்த⁴ப்³ப³ஸஹஸ்ஸானி ஸத்ததா⁴ தஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ ஸத்தஸு டா²னேஸு ரஞ்ஞோ அபி⁴ரமாபனத்த²ங் நச்சிங்ஸூதி அத்தோ². தே ஏவங் நச்சந்தாபி ராஜானங் ஹாஸேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. அத² ஸக்கோ தே³வராஜா தே³வனடே பேஸெத்வா ஸமஜ்ஜங் காரேஸி, ததா³ ராஜா ஹஸீதி.

    Sahassakaṇḍoti sahassabhūmiko. Satageṇḍūti anekasataniyyūhako. Dhajālūti tattha tattha niyyūhasikharādīsu patiṭṭhāpitehi yaṭṭhidhajapaṭākadhajādidhajehi sampanno. Haritāmayoti cāmīkarasuvaṇṇamayo. Keci pana ‘‘haritajātimaṇisarikkhako’’ti vadanti . Gandhabbāti naṭā. Cha sahassāni sattadhāti chamattāni gandhabbasahassāni sattadhā tassa pāsādassa sattasu ṭhānesu rañño abhiramāpanatthaṃ nacciṃsūti attho. Te evaṃ naccantāpi rājānaṃ hāsetuṃ nāsakkhiṃsu. Atha sakko devarājā devanaṭe pesetvā samajjaṃ kāresi, tadā rājā hasīti.

    ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhaddajittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரகா³தா² • 2. Bhaddajittheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact