Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
9. ப⁴த்³தா³குண்ட³லகேஸாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
9. Bhaddākuṇḍalakesātherīgāthāvaṇṇanā
லூனகேஸீதிஆதி³கா ப⁴த்³தா³ய குண்ட³லகேஸாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஏகதி³வஸங் ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுணந்தீ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²னிங் கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா, அதி⁴காரகம்மங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தெ²த்வா யாவஜீவங் புஞ்ஞானி கத்வா கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரித்வா கஸ்ஸபபு³த்³த⁴காலே கிகிஸ்ஸ காஸிரஞ்ஞோ கே³ஹே ஸத்தன்னங் ப⁴கி³னீனங் அப்³ப⁴ந்தரா ஹுத்வா, வீஸதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி த³ஸ ஸீலானி ஸமாதா³ய கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தீ ஸங்க⁴ஸ்ஸ வஸனபரிவேணங் காரெத்வா, ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே ஸெட்டி²குலே நிப்³ப³த்தி. ப⁴த்³தா³திஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா மஹதா பரிவாரேன வட்³ட⁴மானா வயப்பத்தா, தஸ்மிங்யேவ நக³ரே புரோஹிதஸ்ஸ புத்தங் ஸத்துகங் நாம சோரங் ஸஹொட்³ட⁴ங் க³ஹெத்வா ராஜாணாய நக³ரகு³த்திகேன மாரேதுங் ஆகா⁴தனங் நிய்யமானங், ஸீஹபஞ்ஜரேன ஓலோகெந்தீ தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தா ஹுத்வா ஸசே தங் லபா⁴மி, ஜீவிஸ்ஸாமி; நோ சே, மரிஸ்ஸாமீதி ஸயனே அதோ⁴முகீ² நிபஜ்ஜி.
Lūnakesītiādikā bhaddāya kuṇḍalakesāya theriyā gāthā. Ayampi padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā ekadivasaṃ satthu santike dhammaṃ suṇantī satthāraṃ ekaṃ bhikkhuniṃ khippābhiññānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā, adhikārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthetvā yāvajīvaṃ puññāni katvā kappasatasahassaṃ devamanussesu saṃsaritvā kassapabuddhakāle kikissa kāsirañño gehe sattannaṃ bhaginīnaṃ abbhantarā hutvā, vīsati vassasahassāni dasa sīlāni samādāya komāribrahmacariyaṃ carantī saṅghassa vasanapariveṇaṃ kāretvā, ekaṃ buddhantaraṃ sugatīsuyeva saṃsaritvā imasmiṃ buddhuppāde rājagahe seṭṭhikule nibbatti. Bhaddātissā nāmaṃ ahosi. Sā mahatā parivārena vaḍḍhamānā vayappattā, tasmiṃyeva nagare purohitassa puttaṃ sattukaṃ nāma coraṃ sahoḍḍhaṃ gahetvā rājāṇāya nagaraguttikena māretuṃ āghātanaṃ niyyamānaṃ, sīhapañjarena olokentī disvā paṭibaddhacittā hutvā sace taṃ labhāmi, jīvissāmi; no ce, marissāmīti sayane adhomukhī nipajji.
அத²ஸ்ஸா பிதா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஏகதீ⁴துதாய ப³லவஸினேஹோ ஸஹஸ்ஸலஞ்ஜங் த³த்வா உபாயேனேவ சோரங் விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாபெத்வா ஸப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தங் காரெத்வா பாஸாத³ங் பேஸேஸி. ப⁴த்³தா³பி பரிபுண்ணமனோரதா² அதிரேகாலங்காரேன அலங்கரித்வா தங் பரிசரதி. ஸத்துகோ கதிபாஹங் வீதினாமெத்வா தஸ்ஸா ஆப⁴ரணேஸு உப்பன்னலோபோ⁴ ப⁴த்³தே³, அஹங் நக³ரகு³த்திகேன க³ஹிதமத்தோவ சோரபபாதே அதி⁴வத்தா²ய தே³வதாய ‘‘ஸசாஹங் ஜீவிதங் லபா⁴மி, துய்ஹங் ப³லிகம்மங் உபஸங்ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி பத்த²னங் ஆயாசிங், தஸ்மா ப³லிகம்மங் ஸஜ்ஜாபேஹீதி. ஸா ‘‘தஸ்ஸ மனங் பூரெஸ்ஸாமீ’’தி ப³லிகம்மங் ஸஜ்ஜாபெத்வா ஸப்³பா³ப⁴ரணவிபூ⁴ஸிதா ஸாமிகேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகங் யானங் அபி⁴ருய்ஹ ‘‘தே³வதாய ப³லிகம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சோரபபாதங் அபி⁴ருஹிதுங் ஆரத்³தா⁴.
Athassā pitā taṃ pavattiṃ sutvā ekadhītutāya balavasineho sahassalañjaṃ datvā upāyeneva coraṃ vissajjāpetvā gandhodakena nhāpetvā sabbābharaṇapaṭimaṇḍitaṃ kāretvā pāsādaṃ pesesi. Bhaddāpi paripuṇṇamanorathā atirekālaṅkārena alaṅkaritvā taṃ paricarati. Sattuko katipāhaṃ vītināmetvā tassā ābharaṇesu uppannalobho bhadde, ahaṃ nagaraguttikena gahitamattova corapapāte adhivatthāya devatāya ‘‘sacāhaṃ jīvitaṃ labhāmi, tuyhaṃ balikammaṃ upasaṃharissāmī’’ti patthanaṃ āyāciṃ, tasmā balikammaṃ sajjāpehīti. Sā ‘‘tassa manaṃ pūressāmī’’ti balikammaṃ sajjāpetvā sabbābharaṇavibhūsitā sāmikena saddhiṃ ekaṃ yānaṃ abhiruyha ‘‘devatāya balikammaṃ karissāmī’’ti corapapātaṃ abhiruhituṃ āraddhā.
ஸத்துகோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸப்³பே³ஸு அபி⁴ருஹந்தேஸு இமிஸ்ஸா ஆப⁴ரணங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கா’’தி பரிவாரஜனங் தத்தே²வ ட²பெத்வா தமேவ ப³லிபா⁴ஜனங் கா³ஹாபெத்வா பப்³ப³தங் அபி⁴ருஹந்தோ தாய ஸத்³தி⁴ங் பியகத²ங் ந கதே²ஸி. ஸா இங்கி³தேனேவ தஸ்ஸாதி⁴ப்பாயங் அஞ்ஞாஸி. ஸத்துகோ, ‘‘ப⁴த்³தே³, தவ உத்தரஸாடகங் ஓமுஞ்சித்வா காயாரூள்ஹபஸாத⁴னங் ப⁴ண்டி³கங் கரோஹீ’’தி. ஸா, ‘‘ஸாமி, மய்ஹங் கோ அபராதோ⁴’’தி? ‘‘கிங் நு மங், பா³லே,‘ப³லிகம்மத்த²ங் ஆக³தோ’தி ஸஞ்ஞங் கரோஸி? ப³லிகம்மாபதே³ஸேன பன தவ ஆப⁴ரணங் க³ஹேதுங் ஆக³தோ’’தி. ‘‘கஸ்ஸ பன, அய்ய, பஸாத⁴னங், கஸ்ஸ அஹ’’ந்தி? ‘‘நாஹங் ஏதங் விபா⁴க³ங் ஜானாமீ’’தி . ‘‘ஹோது, அய்ய, ஏகங் பன மே அதி⁴ப்பாயங் பூரேஹி, அலங்கதனியாமேன ச ஆலிங்கி³துங் தே³ஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ஸா தேன ஸம்படிச்சி²தபா⁴வங் ஞத்வா புரதோ ஆலிங்கி³த்வா பச்ச²தோ ஆலிங்க³ந்தீ விய பப்³ப³தபபாதே பாதேஸி. ஸோ பதித்வா சுண்ணவிசுண்ணங் அஹோஸி. தாய கதங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா பப்³ப³தே அதி⁴வத்தா² தே³வதா கோஸல்லங் விபா⁴வெந்தீ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Sattuko cintesi – ‘‘sabbesu abhiruhantesu imissā ābharaṇaṃ gahetuṃ na sakkā’’ti parivārajanaṃ tattheva ṭhapetvā tameva balibhājanaṃ gāhāpetvā pabbataṃ abhiruhanto tāya saddhiṃ piyakathaṃ na kathesi. Sā iṅgiteneva tassādhippāyaṃ aññāsi. Sattuko, ‘‘bhadde, tava uttarasāṭakaṃ omuñcitvā kāyārūḷhapasādhanaṃ bhaṇḍikaṃ karohī’’ti. Sā, ‘‘sāmi, mayhaṃ ko aparādho’’ti? ‘‘Kiṃ nu maṃ, bāle,‘balikammatthaṃ āgato’ti saññaṃ karosi? Balikammāpadesena pana tava ābharaṇaṃ gahetuṃ āgato’’ti. ‘‘Kassa pana, ayya, pasādhanaṃ, kassa aha’’nti? ‘‘Nāhaṃ etaṃ vibhāgaṃ jānāmī’’ti . ‘‘Hotu, ayya, ekaṃ pana me adhippāyaṃ pūrehi, alaṅkataniyāmena ca āliṅgituṃ dehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Sā tena sampaṭicchitabhāvaṃ ñatvā purato āliṅgitvā pacchato āliṅgantī viya pabbatapapāte pātesi. So patitvā cuṇṇavicuṇṇaṃ ahosi. Tāya kataṃ acchariyaṃ disvā pabbate adhivatthā devatā kosallaṃ vibhāventī imā gāthā abhāsi –
‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;
‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;
இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, தத்த² தத்த² விசக்க²ணா.
Itthīpi paṇḍitā hoti, tattha tattha vicakkhaṇā.
‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;
‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;
இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, லஹுங் அத்த²விசிந்திகா’’தி. (அப॰ தே²ரீ॰ 2.3.31-32);
Itthīpi paṇḍitā hoti, lahuṃ atthavicintikā’’ti. (apa. therī. 2.3.31-32);
ததோ ப⁴த்³தா³ சிந்தேஸி – ‘‘ந ஸக்கா மயா இமினா நியாமேன கே³ஹங் க³ந்துங், இதோவ க³ந்த்வா ஏகங் பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி நிக³ண்டா²ராமங் க³ந்த்வா நிக³ண்டே² பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. அத² நங் தே ஆஹங்ஸு – ‘‘கேன நியாமேன பப்³ப³ஜ்ஜா ஹோதூ’’தி? ‘‘யங் தும்ஹாகங் பப்³ப³ஜ்ஜாய உத்தமங், ததே³வ கரோதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தஸ்ஸா தாலட்டி²னா கேஸே லுஞ்சித்வா பப்³பா³ஜேஸுங். புன கேஸா வட்³ட⁴ந்தா குண்ட³லாவட்டா ஹுத்வா வட்³டே⁴ஸுங். ததோ பட்டா²ய ஸா குண்ட³லகேஸாதி நாம ஜாதா. ஸா தத்த² உக்³க³ஹேதப்³ப³ங் ஸமயங் வாத³மக்³க³ஞ்ச உக்³க³ஹெத்வா ‘‘எத்தகங் நாம இமே ஜானந்தி, இதோ உத்தரி விஸேஸோ நத்தீ²’’தி ஞத்வா ததோ அபக்கமித்வா யத்த² யத்த² பண்டி³தா அத்தி², தத்த² தத்த² க³ந்த்வா தேஸங் ஜானநஸிப்பங் உக்³க³ஹெத்வா அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் கதே²துங் ஸமத்த²ங் அதி³ஸ்வா யங் யங் கா³மங் வா நிக³மங் வா பவிஸதி, தஸ்ஸ த்³வாரே வாலுகாராஸிங் கத்வா தத்த² ஜம்பு³ஸாக²ங் ட²பெத்வா ‘‘யோ மம வாத³ங் ஆரோபேதுங் ஸக்கோதி, ஸோ இமங் ஸாக²ங் மத்³த³தூ’’தி ஸமீபே டி²ததா³ரகானங் ஸஞ்ஞங் த³த்வா வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²தி. ஸத்தாஹம்பி ஜம்பு³ஸாகா²ய ததே²வ டி²தாய தங் க³ஹெத்வா பக்கமதி.
Tato bhaddā cintesi – ‘‘na sakkā mayā iminā niyāmena gehaṃ gantuṃ, itova gantvā ekaṃ pabbajjaṃ pabbajissāmī’’ti nigaṇṭhārāmaṃ gantvā nigaṇṭhe pabbajjaṃ yāci. Atha naṃ te āhaṃsu – ‘‘kena niyāmena pabbajjā hotū’’ti? ‘‘Yaṃ tumhākaṃ pabbajjāya uttamaṃ, tadeva karothā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti tassā tālaṭṭhinā kese luñcitvā pabbājesuṃ. Puna kesā vaḍḍhantā kuṇḍalāvaṭṭā hutvā vaḍḍhesuṃ. Tato paṭṭhāya sā kuṇḍalakesāti nāma jātā. Sā tattha uggahetabbaṃ samayaṃ vādamaggañca uggahetvā ‘‘ettakaṃ nāma ime jānanti, ito uttari viseso natthī’’ti ñatvā tato apakkamitvā yattha yattha paṇḍitā atthi, tattha tattha gantvā tesaṃ jānanasippaṃ uggahetvā attanā saddhiṃ kathetuṃ samatthaṃ adisvā yaṃ yaṃ gāmaṃ vā nigamaṃ vā pavisati, tassa dvāre vālukārāsiṃ katvā tattha jambusākhaṃ ṭhapetvā ‘‘yo mama vādaṃ āropetuṃ sakkoti, so imaṃ sākhaṃ maddatū’’ti samīpe ṭhitadārakānaṃ saññaṃ datvā vasanaṭṭhānaṃ gacchati. Sattāhampi jambusākhāya tatheva ṭhitāya taṃ gahetvā pakkamati.
தேன ச ஸமயேன அம்ஹாகங் ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் உபனிஸ்ஸாய ஜேதவனே விஹரதி. குண்ட³லகேஸாபி வுத்தனயேன கா³மனிக³மராஜதா⁴னீஸு விசரந்தீ ஸாவத்தி²ங் பத்வா நக³ரத்³வாரே வாலுகாராஸிம்ஹி ஜம்பு³ஸாக²ங் ட²பெத்வா தா³ரகானங் ஸஞ்ஞங் த³த்வா ஸாவத்தி²ங் பாவிஸி.
Tena ca samayena amhākaṃ bhagavā loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakko anupubbena sāvatthiṃ upanissāya jetavane viharati. Kuṇḍalakesāpi vuttanayena gāmanigamarājadhānīsu vicarantī sāvatthiṃ patvā nagaradvāre vālukārāsimhi jambusākhaṃ ṭhapetvā dārakānaṃ saññaṃ datvā sāvatthiṃ pāvisi.
அதா²யஸ்மா த⁴ம்மஸேனாபதி ஏககோவ நக³ரங் பவிஸந்தோ தங் ஸாக²ங் தி³ஸ்வா தங் த³மேதுகாமோ தா³ரகே புச்சி² – ‘‘கஸ்மாயங் ஸாகா² ஏவங் ட²பிதா’’தி? தா³ரகா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். தே²ரோ ‘‘யதி³ ஏவங் இமங் ஸாக²ங் மத்³த³தா²’’தி ஆஹ. தா³ரகா தங் மத்³தி³ங்ஸு. குண்ட³லகேஸா கதப⁴த்தகிச்சா நக³ரதோ நிக்க²மந்தீ தங் ஸாக²ங் மத்³தி³தங் தி³ஸ்வா ‘‘கேனித³ங் மத்³தி³த’’ந்தி புச்சி²த்வா தே²ரேன மத்³தா³பிதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘அபக்கி²கோ வாதோ³ ந ஸோப⁴தீ’’தி ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா வீதி²தோ வீதி²ங் விசரந்தீ ‘‘பஸ்ஸெய்யாத² ஸமணேஹி ஸக்யபுத்தியேஹி ஸத்³தி⁴ங் மய்ஹங் வாத³’’ந்தி உக்³கோ⁴ஸெத்வா மஹாஜனபரிவுதா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸின்னங் த⁴ம்மஸேனாபதிங் உபஸங்கமித்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகமந்தங் டி²தா ‘‘கிங் தும்ஹேஹி மம ஜம்பு³ஸாகா² மத்³தா³பிதா’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, மயா மத்³தா³பிதா’’தி. ‘‘ஏவங் ஸந்தே தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் மய்ஹங் வாதோ³ ஹோதூ’’தி. ‘‘ஹோது, ப⁴த்³தே³’’தி. ‘‘கஸ்ஸ புச்சா², கஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனா’’தி? ‘‘புச்சா² நாம அம்ஹாகங் பத்தா, த்வங் யங் அத்தனோ ஜானநகங் புச்சா²’’தி. ஸா ஸப்³ப³மேவ அத்தனோ ஜானநகங் வாத³ங் புச்சி². தே²ரோ தங் ஸப்³ப³ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸா உபரி புச்சி²தப்³ப³ங் அஜானந்தீ துண்ஹீ அஹோஸி. அத² நங் தே²ரோ ஆஹ – ‘‘தயா ப³ஹுங் புச்சி²தங், மயம்பி தங் ஏகங் பஞ்ஹங் புச்சா²மா’’தி. ‘‘புச்ச²த², ப⁴ந்தே’’தி. தே²ரோ ‘‘ஏகங் நாம கி’’ந்தி இமங் பஞ்ஹங் புச்சி². குண்ட³லகேஸா நேவ அந்தங் ந கோடிங் பஸ்ஸந்தீ அந்த⁴காரங் பவிட்டா² விய ஹுத்வா ‘‘ந ஜானாமி, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. ‘‘த்வங் எத்தகம்பி அஜானந்தீ அஞ்ஞங் கிங் ஜானிஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே²ரஸ்ஸ பாதே³ஸு பதித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே ஸரணங் க³ச்சா²மீ’’தி ஆஹ. ‘‘மா மங் த்வங், ப⁴த்³தே³, ஸரணங் க³ச்ச², ஸதே³வகே லோகே அக்³க³புக்³க³லங் ப⁴க³வந்தமேவ ஸரணங் க³ச்சா²’’தி. ‘‘ஏவங் கரிஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தே’’தி ஸா ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாயங் ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸா ஞாணபரிபாகங் ஞத்வா –
Athāyasmā dhammasenāpati ekakova nagaraṃ pavisanto taṃ sākhaṃ disvā taṃ dametukāmo dārake pucchi – ‘‘kasmāyaṃ sākhā evaṃ ṭhapitā’’ti? Dārakā tamatthaṃ ārocesuṃ. Thero ‘‘yadi evaṃ imaṃ sākhaṃ maddathā’’ti āha. Dārakā taṃ maddiṃsu. Kuṇḍalakesā katabhattakiccā nagarato nikkhamantī taṃ sākhaṃ madditaṃ disvā ‘‘kenidaṃ maddita’’nti pucchitvā therena maddāpitabhāvaṃ ñatvā ‘‘apakkhiko vādo na sobhatī’’ti sāvatthiṃ pavisitvā vīthito vīthiṃ vicarantī ‘‘passeyyātha samaṇehi sakyaputtiyehi saddhiṃ mayhaṃ vāda’’nti ugghosetvā mahājanaparivutā aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinnaṃ dhammasenāpatiṃ upasaṅkamitvā paṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ ṭhitā ‘‘kiṃ tumhehi mama jambusākhā maddāpitā’’ti pucchi. ‘‘Āma, mayā maddāpitā’’ti. ‘‘Evaṃ sante tumhehi saddhiṃ mayhaṃ vādo hotū’’ti. ‘‘Hotu, bhadde’’ti. ‘‘Kassa pucchā, kassa vissajjanā’’ti? ‘‘Pucchā nāma amhākaṃ pattā, tvaṃ yaṃ attano jānanakaṃ pucchā’’ti. Sā sabbameva attano jānanakaṃ vādaṃ pucchi. Thero taṃ sabbaṃ vissajjesi. Sā upari pucchitabbaṃ ajānantī tuṇhī ahosi. Atha naṃ thero āha – ‘‘tayā bahuṃ pucchitaṃ, mayampi taṃ ekaṃ pañhaṃ pucchāmā’’ti. ‘‘Pucchatha, bhante’’ti. Thero ‘‘ekaṃ nāma ki’’nti imaṃ pañhaṃ pucchi. Kuṇḍalakesā neva antaṃ na koṭiṃ passantī andhakāraṃ paviṭṭhā viya hutvā ‘‘na jānāmi, bhante’’ti āha. ‘‘Tvaṃ ettakampi ajānantī aññaṃ kiṃ jānissasī’’ti vatvā dhammaṃ desesi. Sā therassa pādesu patitvā, ‘‘bhante, tumhe saraṇaṃ gacchāmī’’ti āha. ‘‘Mā maṃ tvaṃ, bhadde, saraṇaṃ gaccha, sadevake loke aggapuggalaṃ bhagavantameva saraṇaṃ gacchā’’ti. ‘‘Evaṃ karissāmi, bhante’’ti sā sāyanhasamaye dhammadesanāvelāyaṃ satthu santikaṃ gantvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Satthā tassā ñāṇaparipākaṃ ñatvā –
‘‘ஸஹஸ்ஸமபி சே கா³தா², அனத்த²பத³ஸங்ஹிதா;
‘‘Sahassamapi ce gāthā, anatthapadasaṃhitā;
ஏகங் கா³தா²பத³ங் ஸெய்யோ, யங் ஸுத்வா ஸுபஸம்மதீ’’தி. –
Ekaṃ gāthāpadaṃ seyyo, yaṃ sutvā supasammatī’’ti. –
இமங் கா³த²மாஹ. கா³தா²பரியோஸானே யதா²டி²தாவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.3.1-54) –
Imaṃ gāthamāha. Gāthāpariyosāne yathāṭhitāva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.3.1-54) –
‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;
இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.
Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.
‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹுங்;
‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā seṭṭhikule ahuṃ;
நானாரதனபஜ்ஜோதே, மஹாஸுக²ஸமப்பிதா.
Nānāratanapajjote, mahāsukhasamappitā.
‘‘உபெத்வா தங் மஹாவீரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;
‘‘Upetvā taṃ mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ;
ததோ ஜாதப்பஸாதா³ஹங், உபேஸிங் ஸரணங் ஜினங்.
Tato jātappasādāhaṃ, upesiṃ saraṇaṃ jinaṃ.
‘‘ததா³ மஹாகாருணிகோ, பது³முத்தரனாமகோ;
‘‘Tadā mahākāruṇiko, padumuttaranāmako;
கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞானமக்³க³ந்தி, ட²பேஸி பி⁴க்கு²னிங் ஸுப⁴ங்.
Khippābhiññānamagganti, ṭhapesi bhikkhuniṃ subhaṃ.
‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, தா³னங் த³த்வா மஹேஸினோ;
‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, dānaṃ datvā mahesino;
நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.
Nipacca sirasā pāde, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.
‘‘அனுமோதி³ மஹாவீரோ, ப⁴த்³தே³ யங் தேபி⁴பத்தி²தங்;
‘‘Anumodi mahāvīro, bhadde yaṃ tebhipatthitaṃ;
ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி தங் ஸப்³ப³ங், ஸுகி²னீ ஹோஹி நிப்³பு³தா.
Samijjhissati taṃ sabbaṃ, sukhinī hohi nibbutā.
‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;
‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;
கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;
‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;
ப⁴த்³தா³குண்ட³லகேஸாதி, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா.
Bhaddākuṇḍalakesāti, hessati satthu sāvikā.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘ததோ சுதா யாமமக³ங், ததோஹங் துஸிதங் க³தா;
‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;
ததோ ச நிம்மானரதிங், வஸவத்திபுரங் ததோ.
Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.
‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;
‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;
தத்த² தத்தே²வ ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.
Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸேஸு, ராஜூனங் சக்கவத்தினங்;
‘‘Tato cutā manussesu, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;
மண்ட³லீனஞ்ச ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.
Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
‘‘ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மானுஸேஸு ச;
‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, devesu mānusesu ca;
ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தா ஹுத்வா, நேககப்பேஸு ஸங்ஸரிங்.
Sabbattha sukhitā hutvā, nekakappesu saṃsariṃ.
‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;
‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;
கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.
Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.
‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;
‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;
காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.
Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.
‘‘தஸ்ஸ தீ⁴தா சதுத்தா²ஸிங், பி⁴க்கு²தா³யீதி விஸ்ஸுதா;
‘‘Tassa dhītā catutthāsiṃ, bhikkhudāyīti vissutā;
த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.
Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.
‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;
‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;
வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.
Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.
‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங், ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;
‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;
பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.
Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.
‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;
‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;
த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.
Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.
‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா அஹங் ததா³;
‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ahaṃ tadā;
கிஸாகோ³தமீ த⁴ம்மதி³ன்னா, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.
Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.
‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;
‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;
ஜாதா ஸெட்டி²குலே பீ²தே, யதா³ஹங் யொப்³ப³னே டி²தா.
Jātā seṭṭhikule phīte, yadāhaṃ yobbane ṭhitā.
‘‘சோரங் வத⁴த்த²ங் நீயந்தங், தி³ஸ்வா ரத்தா தஹிங் அஹங்;
‘‘Coraṃ vadhatthaṃ nīyantaṃ, disvā rattā tahiṃ ahaṃ;
பிதா மே தங் ஸஹஸ்ஸேன, மோசயித்வா வதா⁴ ததோ.
Pitā me taṃ sahassena, mocayitvā vadhā tato.
‘‘அதா³ஸி தஸ்ஸ மங் தாதோ, விதி³த்வான மனங் மம;
‘‘Adāsi tassa maṃ tāto, viditvāna manaṃ mama;
தஸ்ஸாஹமாஸிங் விஸட்டா², அதீவ த³யிதா ஹிதா.
Tassāhamāsiṃ visaṭṭhā, atīva dayitā hitā.
‘‘ஸோ மே பூ⁴ஸனலோபே⁴ன, ப³லிமஜ்ஜா²ஸயோ தி³ஸோ;
‘‘So me bhūsanalobhena, balimajjhāsayo diso;
சோரப்பபாதங் நெத்வான, பப்³ப³தங் சேதயீ வத⁴ங்.
Corappapātaṃ netvāna, pabbataṃ cetayī vadhaṃ.
‘‘ததா³ஹங் பணமித்வான, ஸத்துகங் ஸுகதஞ்ஜலீ;
‘‘Tadāhaṃ paṇamitvāna, sattukaṃ sukatañjalī;
ரக்க²ந்தீ அத்தனோ பாணங், இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.
Rakkhantī attano pāṇaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.
‘‘இத³ங் ஸுவண்ணகேயூரங், முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ;
‘‘Idaṃ suvaṇṇakeyūraṃ, muttā veḷuriyā bahū;
ஸப்³ப³ங் ஹரஸ்ஸு ப⁴த்³த³ந்தே, மஞ்ச தா³ஸீதி ஸாவய.
Sabbaṃ harassu bhaddante, mañca dāsīti sāvaya.
‘‘ஓரோபயஸ்ஸு கல்யாணீ, மா பா³ள்ஹங் பரிதே³வஸி;
‘‘Oropayassu kalyāṇī, mā bāḷhaṃ paridevasi;
ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஹந்த்வா த⁴னமாப⁴தங்.
Na cāhaṃ abhijānāmi, ahantvā dhanamābhataṃ.
‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி விஞ்ஞுதங்;
‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;
ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஞ்ஞங் பியதரங் தயா.
Na cāhaṃ abhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā.
‘‘ஏஹி தங் உபகூ³ஹிஸ்ஸங், கத்வான தங் பத³க்கி²ணங்;
‘‘Ehi taṃ upagūhissaṃ, katvāna taṃ padakkhiṇaṃ;
ந ச தா³னி புனோ அத்தி², மம துய்ஹஞ்ச ஸங்க³மோ.
Na ca dāni puno atthi, mama tuyhañca saṅgamo.
‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;
‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;
இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, தத்த² தத்த² விசக்க²ணா.
Itthīpi paṇḍitā hoti, tattha tattha vicakkhaṇā.
‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;
‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;
இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, லஹுங் அத்த²விசிந்திகா.
Itthīpi paṇḍitā hoti, lahuṃ atthavicintikā.
‘‘லஹுஞ்ச வத கி²ப்பஞ்ச, நிகட்டே² ஸமசேதயிங்;
‘‘Lahuñca vata khippañca, nikaṭṭhe samacetayiṃ;
மிக³ங் உண்ணா யதா² ஏவங், ததா³ஹங் ஸத்துகங் வதி⁴ங்.
Migaṃ uṇṇā yathā evaṃ, tadāhaṃ sattukaṃ vadhiṃ.
‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;
ஸோ ஹஞ்ஞதே மந்த³மதி, சோரோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே.
So haññate mandamati, corova girigabbhare.
‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;
முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, ததா³ஹங் ஸத்துகா யதா².
Muccate sattusambādhā, tadāhaṃ sattukā yathā.
‘‘ததா³ஹங் பாதயித்வான, கி³ரிது³க்³க³ம்ஹி ஸத்துகங்;
‘‘Tadāhaṃ pātayitvāna, giriduggamhi sattukaṃ;
ஸந்திகங் ஸேதவத்தா²னங், உபெத்வா பப்³ப³ஜிங் அஹங்.
Santikaṃ setavatthānaṃ, upetvā pabbajiṃ ahaṃ.
‘‘ஸண்டா³ஸேன ச கேஸே மே, லுஞ்சித்வா ஸப்³ப³ஸோ ததா³;
‘‘Saṇḍāsena ca kese me, luñcitvā sabbaso tadā;
பப்³ப³ஜித்வான ஸமயங், ஆசிக்கி²ங்ஸு நிரந்தரங்.
Pabbajitvāna samayaṃ, ācikkhiṃsu nirantaraṃ.
‘‘ததோ தங் உக்³க³ஹெத்வாஹங், நிஸீதி³த்வான ஏகிகா;
‘‘Tato taṃ uggahetvāhaṃ, nisīditvāna ekikā;
ஸமயங் தங் விசிந்தேஸிங், ஸுவானோ மானுஸங் கரங்.
Samayaṃ taṃ vicintesiṃ, suvāno mānusaṃ karaṃ.
‘‘சி²ன்னங் க³ய்ஹ ஸமீபே மே, பாதயித்வா அபக்கமி;
‘‘Chinnaṃ gayha samīpe me, pātayitvā apakkami;
தி³ஸ்வா நிமித்தமலபி⁴ங், ஹத்த²ங் தங் புளவாகுலங்.
Disvā nimittamalabhiṃ, hatthaṃ taṃ puḷavākulaṃ.
‘‘ததோ உட்டா²ய ஸங்விக்³கா³, அபுச்சி²ங் ஸஹத⁴ம்மிகே;
‘‘Tato uṭṭhāya saṃviggā, apucchiṃ sahadhammike;
தே அவோசுங் விஜானந்தி, தங் அத்த²ங் ஸக்யபி⁴க்க²வோ.
Te avocuṃ vijānanti, taṃ atthaṃ sakyabhikkhavo.
‘‘ஸாஹங் தமத்த²ங் புச்சி²ஸ்ஸங், உபெத்வா பு³த்³த⁴ஸாவகே;
‘‘Sāhaṃ tamatthaṃ pucchissaṃ, upetvā buddhasāvake;
தே மமாதா³ய க³ச்சி²ங்ஸு, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகங்.
Te mamādāya gacchiṃsu, buddhaseṭṭhassa santikaṃ.
‘‘ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, க²ந்தா⁴யதனதா⁴துயோ;
‘‘So me dhammamadesesi, khandhāyatanadhātuyo;
அஸுபா⁴னிச்சது³க்கா²தி, அனத்தாதி ச நாயகோ.
Asubhāniccadukkhāti, anattāti ca nāyako.
‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வாஹங், த⁴ம்மசக்கு²ங் விஸோத⁴யிங்;
‘‘Tassa dhammaṃ suṇitvāhaṃ, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ;
ததோ விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மா, பப்³ப³ஜ்ஜங் உபஸம்பத³ங்.
Tato viññātasaddhammā, pabbajjaṃ upasampadaṃ.
‘‘ஆயாசிதோ ததா³ ஆஹ, ஏஹி ப⁴த்³தே³தி நாயகோ;
‘‘Āyācito tadā āha, ehi bhaddeti nāyako;
ததா³ஹங் உபஸம்பன்னா, பரித்தங் தோயமத்³த³ஸங்.
Tadāhaṃ upasampannā, parittaṃ toyamaddasaṃ.
‘‘பாத³பக்கா²லனேனாஹங், ஞத்வா ஸஉத³யப்³ப³யங்;
‘‘Pādapakkhālanenāhaṃ, ñatvā saudayabbayaṃ;
ததா² ஸப்³பே³பி ஸங்கா²ரே, ஈதி³ஸங் சிந்தயிங் ததா³.
Tathā sabbepi saṅkhāre, īdisaṃ cintayiṃ tadā.
‘‘ததோ சித்தங் விமுச்சி மே, அனுபாதா³ய ஸப்³ப³ஸோ;
‘‘Tato cittaṃ vimucci me, anupādāya sabbaso;
கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞானமக்³க³ங் மே, ததா³ பஞ்ஞாபயீ ஜினோ.
Khippābhiññānamaggaṃ me, tadā paññāpayī jino.
‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;
‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;
பரசித்தானி ஜானாமி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.
Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.
‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;
‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, விஸுத்³தா⁴ஸிங் ஸுனிம்மலா.
Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.
‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;
‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;
ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.
Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.
‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;
‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;
ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.
So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.
‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;
‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;
ஞாணங் மே விமலங் ஸுத்³த⁴ங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸாஸனே.
Ñāṇaṃ me vimalaṃ suddhaṃ, buddhaseṭṭhassa sāsane.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா தாவதே³வ பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ஸத்தா² தஸ்ஸா பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானி. ஸா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வான பப்³ப³ஜித்வா ப²லஸுகே²ன நிப்³பா³னஸுகே²ன ச வீதினாமெந்தீ அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –
Arahattaṃ pana patvā tāvadeva pabbajjaṃ yāci. Satthā tassā pabbajjaṃ anujāni. Sā bhikkhunupassayaṃ gantvāna pabbajitvā phalasukhena nibbānasukhena ca vītināmentī attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
107.
107.
‘‘லூனகேஸீ பங்கத⁴ரீ, ஏகஸாடீ புரே சரிங்;
‘‘Lūnakesī paṅkadharī, ekasāṭī pure cariṃ;
அவஜ்ஜே வஜ்ஜமதினீ, வஜ்ஜே சாவஜ்ஜத³ஸ்ஸினீ.
Avajje vajjamatinī, vajje cāvajjadassinī.
108.
108.
‘‘தி³வாவிஹாரா நிக்க²ம்ம, கி³ஜ்ஜ²கூடம்ஹி பப்³ப³தே;
‘‘Divāvihārā nikkhamma, gijjhakūṭamhi pabbate;
அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தங்.
Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ.
109.
109.
‘‘நிஹச்ச ஜாணுங் வந்தி³த்வா, ஸம்முகா² அஞ்ஜலிங் அகங்;
‘‘Nihacca jāṇuṃ vanditvā, sammukhā añjaliṃ akaṃ;
ஏஹி ப⁴த்³தே³தி மங் அவச, ஸா மே ஆஸூபஸம்பதா³.
Ehi bhaddeti maṃ avaca, sā me āsūpasampadā.
110.
110.
‘‘சிண்ணா அங்கா³ ச மக³தா⁴, வஜ்ஜீ காஸீ ச கோஸலா;
‘‘Ciṇṇā aṅgā ca magadhā, vajjī kāsī ca kosalā;
அனகா பண்ணாஸ வஸ்ஸானி, ரட்ட²பிண்ட³ங் அபு⁴ஞ்ஜஹங்.
Anakā paṇṇāsa vassāni, raṭṭhapiṇḍaṃ abhuñjahaṃ.
111.
111.
‘‘புஞ்ஞங் வத பஸவி ப³ஹுங், ஸப்பஞ்ஞோ வதாயங் உபாஸகோ;
‘‘Puññaṃ vata pasavi bahuṃ, sappañño vatāyaṃ upāsako;
யோ ப⁴த்³தா³ய சீவரங் அதா³ஸி, விப்பமுத்தாய ஸப்³ப³க³ந்தே²ஹீ’’தி. –
Yo bhaddāya cīvaraṃ adāsi, vippamuttāya sabbaganthehī’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² லூனகேஸீதி லூனா லுஞ்சிதா கேஸா மய்ஹந்தி லூனகேஸீ, நிக³ண்டே²ஸு பப்³ப³ஜ்ஜாய தாலட்டி²னா லுஞ்சிதகேஸா, தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. பங்கத⁴ரீதி த³ந்தகட்ட²ஸ்ஸ அகா²த³னேன த³ந்தேஸு மலபங்கதா⁴ரணதோ பங்கத⁴ரீ. ஏகஸாடீதி நிக³ண்ட²சாரித்தவஸேன ஏகஸாடிகா. புரே சரிந்தி புப்³பே³ நிக³ண்டீ² ஹுத்வா ஏவங் விசரிங். அவஜ்ஜே வஜ்ஜமதினீதி ந்ஹானுச்சா²த³னத³ந்தகட்ட²கா²த³னாதி³கே அனவஜ்ஜே ஸாவஜ்ஜஸஞ்ஞீ. வஜ்ஜே சாவஜ்ஜத³ஸ்ஸினீதி மானமக்க²பலாஸவிபல்லாஸாதி³கே ஸாவஜ்ஜே அனவஜ்ஜதி³ட்டீ².
Tattha lūnakesīti lūnā luñcitā kesā mayhanti lūnakesī, nigaṇṭhesu pabbajjāya tālaṭṭhinā luñcitakesā, taṃ sandhāya vadati. Paṅkadharīti dantakaṭṭhassa akhādanena dantesu malapaṅkadhāraṇato paṅkadharī. Ekasāṭīti nigaṇṭhacārittavasena ekasāṭikā. Pure carinti pubbe nigaṇṭhī hutvā evaṃ vicariṃ. Avajje vajjamatinīti nhānucchādanadantakaṭṭhakhādanādike anavajje sāvajjasaññī. Vajje cāvajjadassinīti mānamakkhapalāsavipallāsādike sāvajje anavajjadiṭṭhī.
தி³வாவிஹாரா நிக்க²ம்மாதி அத்தனோ தி³வாவிஹாரட்டா²னதோ நிக்க²மித்வா. அயம்பி டி²தமஜ்ஜ²ன்ஹிகவேலாயங் தே²ரேன ஸமாக³தா தஸ்ஸ பஞ்ஹஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனேன த⁴ம்மதே³ஸனாய ச நிஹதமானத³ப்³பா³ பஸன்னமானஸா ஹுத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் உபஸங்கமிதுகாமாவ அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா தி³வாட்டா²னே நிஸீதி³த்வா ஸாயன்ஹஸமயே ஸத்து² ஸந்திகங் உபஸங்கமித்வா.
Divāvihārā nikkhammāti attano divāvihāraṭṭhānato nikkhamitvā. Ayampi ṭhitamajjhanhikavelāyaṃ therena samāgatā tassa pañhassa vissajjanena dhammadesanāya ca nihatamānadabbā pasannamānasā hutvā satthu santikaṃ upasaṅkamitukāmāva attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā divāṭṭhāne nisīditvā sāyanhasamaye satthu santikaṃ upasaṅkamitvā.
நிஹச்ச ஜாணுங் வந்தி³த்வாதி ஜாணுத்³வயங் பத²வியங் நிஹந்த்வா பதிட்ட²பெத்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா. ஸம்முகா² அஞ்ஜலிங் அகந்தி ஸத்து² ஸம்முகா² த³ஸனக²ஸமோதா⁴னஸமுஜ்ஜலங் அஞ்ஜலிங் அகாஸிங். ஏஹி, ப⁴த்³தே³தி மங் அவச, ஸா மே ஆஸூபஸம்பதா³தி யங் மங் ப⁴க³வா அரஹத்தங் பத்வா பப்³ப³ஜ்ஜஞ்ச உபஸம்பத³ஞ்ச யாசித்வா டி²தங் ‘‘ஏஹி, ப⁴த்³தே³, பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜ உபஸம்பஜ்ஜஸ்ஸூ’’தி அவச ஆணாபேஸி. ஸா ஸத்து² ஆணா மய்ஹங் உபஸம்பதா³ய காரணத்தா உபஸம்பதா³ ஆஸி அஹோஸி.
Nihacca jāṇuṃ vanditvāti jāṇudvayaṃ pathaviyaṃ nihantvā patiṭṭhapetvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā. Sammukhā añjaliṃ akanti satthu sammukhā dasanakhasamodhānasamujjalaṃ añjaliṃ akāsiṃ. Ehi, bhaddeti maṃ avaca, sā me āsūpasampadāti yaṃ maṃ bhagavā arahattaṃ patvā pabbajjañca upasampadañca yācitvā ṭhitaṃ ‘‘ehi, bhadde, bhikkhunupassayaṃ gantvā bhikkhunīnaṃ santike pabbaja upasampajjassū’’ti avaca āṇāpesi. Sā satthu āṇā mayhaṃ upasampadāya kāraṇattā upasampadā āsi ahosi.
சிண்ணாதிஆதி³கா த்³வே கா³தா² அஞ்ஞாப்³யாகரணகா³தா². தத்த² சிண்ணா அங்கா³ ச மக³தா⁴தி யே இமே அங்கா³ ச மக³தா⁴ ச வஜ்ஜீ ச காஸீ ச கோஸலா ச ஜனபதா³ புப்³பே³ ஸாணாய மயா ரட்ட²பிண்ட³ங் பு⁴ஞ்ஜந்தியா சிண்ணா சரிதா, தேஸுயேவ ஸத்தா²ரா ஸமாக³மதோ பட்டா²ய அனணா நித்³தோ³ஸா அபக³தகிலேஸா ஹுத்வா பஞ்ஞாஸ ஸங்வச்ச²ரானி ரட்ட²பிண்ட³ங் அபு⁴ஞ்ஜிங் அஹங்.
Ciṇṇātiādikā dve gāthā aññābyākaraṇagāthā. Tattha ciṇṇā aṅgā ca magadhāti ye ime aṅgā ca magadhā ca vajjī ca kāsī ca kosalā ca janapadā pubbe sāṇāya mayā raṭṭhapiṇḍaṃ bhuñjantiyā ciṇṇā caritā, tesuyeva satthārā samāgamato paṭṭhāya anaṇā niddosā apagatakilesā hutvā paññāsa saṃvaccharāni raṭṭhapiṇḍaṃ abhuñjiṃ ahaṃ.
யேன அபி⁴ப்பஸன்னமானஸேன உபாஸகேன அத்தனோ சீவரங் தி³ன்னங், தஸ்ஸ புஞ்ஞவிஸேஸகித்தனமுகே²ன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தீ ‘‘புஞ்ஞங் வத பஸவீ ப³ஹு’’ந்தி ஓஸானகா³த²மாஹ. ஸா ஸுவிஞ்ஞெய்யாவ.
Yena abhippasannamānasena upāsakena attano cīvaraṃ dinnaṃ, tassa puññavisesakittanamukhena aññaṃ byākarontī ‘‘puññaṃ vata pasavī bahu’’nti osānagāthamāha. Sā suviññeyyāva.
ப⁴த்³தா³குண்ட³லகேஸாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bhaddākuṇḍalakesātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 9. ப⁴த்³தா³குண்ட³லகேஸாதே²ரீகா³தா² • 9. Bhaddākuṇḍalakesātherīgāthā