Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    42. ப⁴த்³தா³லிவக்³கோ³

    42. Bhaddālivaggo

    1. ப⁴த்³தா³லித்தே²ரஅபதா³னங்

    1. Bhaddālittheraapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, அக்³கோ³ காருணிகோ முனி;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, aggo kāruṇiko muni;

    விவேககாமோ லோகக்³கோ³, ஹிமவந்தமுபாக³மி.

    Vivekakāmo lokaggo, himavantamupāgami.

    2.

    2.

    ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஹிமவங், ஸுமேதோ⁴ லோகனாயகோ;

    ‘‘Ajjhogāhetvā himavaṃ, sumedho lokanāyako;

    பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வான, நிஸீதி³ புரிஸுத்தமோ.

    Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, nisīdi purisuttamo.

    3.

    3.

    ‘‘ஸமாதி⁴ங் ஸோ ஸமாபன்னோ, ஸுமேதோ⁴ லோகனாயகோ;

    ‘‘Samādhiṃ so samāpanno, sumedho lokanāyako;

    ஸத்தரத்திந்தி³வங் பு³த்³தோ⁴, நிஸீதி³ புரிஸுத்தமோ.

    Sattarattindivaṃ buddho, nisīdi purisuttamo.

    4.

    4.

    ‘‘கா²ரிபா⁴ரங் 1 க³ஹெத்வான, வனமஜ்ஜோ²க³ஹிங் அஹங்;

    ‘‘Khāribhāraṃ 2 gahetvāna, vanamajjhogahiṃ ahaṃ;

    தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்.

    Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ.

    5.

    5.

    ‘‘ஸம்மஜ்ஜனிங் க³ஹெத்வான, ஸம்மஜ்ஜித்வான அஸ்ஸமங்;

    ‘‘Sammajjaniṃ gahetvāna, sammajjitvāna assamaṃ;

    சதுத³ண்டே³ ட²பெத்வான, அகாஸிங் மண்ட³பங் ததா³.

    Catudaṇḍe ṭhapetvāna, akāsiṃ maṇḍapaṃ tadā.

    6.

    6.

    ‘‘ஸாலபுப்ப²ங் ஆஹரித்வா, மண்ட³பங் சா²த³யிங் அஹங்;

    ‘‘Sālapupphaṃ āharitvā, maṇḍapaṃ chādayiṃ ahaṃ;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, அபி⁴வந்தி³ங் ததா²க³தங்.

    Pasannacitto sumano, abhivandiṃ tathāgataṃ.

    7.

    7.

    ‘‘யங் வத³ந்தி ஸுமேதோ⁴தி, பூ⁴ரிபஞ்ஞங் ஸுமேத⁴ஸங்;

    ‘‘Yaṃ vadanti sumedhoti, bhūripaññaṃ sumedhasaṃ;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    8.

    8.

    ‘‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ கி³ரமஞ்ஞாய, ஸப்³பே³ தே³வா ஸமாக³முங்;

    ‘‘‘Buddhassa giramaññāya, sabbe devā samāgamuṃ;

    அஸங்ஸயங் பு³த்³த⁴ஸெட்டோ², த⁴ம்மங் தே³ஸேதி சக்கு²மா.

    Asaṃsayaṃ buddhaseṭṭho, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    9.

    9.

    ‘‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘‘Sumedho nāma sambuddho, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    தே³வஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Devasaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    10.

    10.

    ‘‘‘யோ மே ஸத்தாஹங் மண்ட³பங், தா⁴ரயீ ஸாலசா²தி³தங்;

    ‘‘‘Yo me sattāhaṃ maṇḍapaṃ, dhārayī sālachāditaṃ;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    11.

    11.

    ‘‘‘தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, ஹேமவண்ணோ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Devabhūto manusso vā, hemavaṇṇo bhavissati;

    பஹூதபோ⁴கோ³ ஹுத்வான, காமபோ⁴கீ³ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Pahūtabhogo hutvāna, kāmabhogī bhavissati.

    12.

    12.

    ‘‘‘ஸட்டி² நாக³ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘‘Saṭṭhi nāgasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    ஸுவண்ணகச்சா² மாதங்கா³, ஹேமகப்பனவாஸஸா.

    Suvaṇṇakacchā mātaṅgā, hemakappanavāsasā.

    13.

    13.

    ‘‘‘ஆரூள்ஹா கா³மணீயேஹி, தோமரங்குஸபாணிபி⁴;

    ‘‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, tomaraṅkusapāṇibhi;

    ஸாயங் பாதோ 3 உபட்டா²னங், ஆக³மிஸ்ஸந்திமங் நரங்;

    Sāyaṃ pāto 4 upaṭṭhānaṃ, āgamissantimaṃ naraṃ;

    தேஹி நாகே³ஹி பரிவுதோ, ரமிஸ்ஸதி அயங் நரோ.

    Tehi nāgehi parivuto, ramissati ayaṃ naro.

    14.

    14.

    ‘‘‘ஸட்டி² அஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘‘Saṭṭhi assasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    ஆஜானீயாவ ஜாதியா, ஸிந்த⁴வா ஸீக⁴வாஹினோ.

    Ājānīyāva jātiyā, sindhavā sīghavāhino.

    15.

    15.

    ‘‘‘ஆரூள்ஹா கா³மணீயேஹி, இல்லியாசாபதா⁴ரிபி⁴;

    ‘‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, illiyācāpadhāribhi;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    16.

    16.

    ‘‘‘ஸட்டி² ரத²ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘‘Saṭṭhi rathasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    தீ³பா அதோ²பி வேயக்³கா⁴, ஸன்னத்³தா⁴ உஸ்ஸிதத்³த⁴ஜா.

    Dīpā athopi veyagghā, sannaddhā ussitaddhajā.

    17.

    17.

    ‘‘‘ஆரூள்ஹா கா³மணீயேஹி, சாபஹத்தே²ஹி வம்மிபி⁴;

    ‘‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘‘ஸட்டி² கா³மஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘‘Saṭṭhi gāmasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞானி, ஸுஸமித்³தா⁴னி ஸப்³ப³ஸோ;

    Pahūtadhanadhaññāni, susamiddhāni sabbaso;

    ஸதா³ பாதுப⁴விஸ்ஸந்தி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Sadā pātubhavissanti, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா ரதா² பத்தீ, ஸேனா ச சதுரங்கி³னீ;

    ‘‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā ca caturaṅginī;

    பரிவாரெஸ்ஸந்திமங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Aṭṭhārase kappasate, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati.

    21.

    21.

    ‘‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjaṃ karissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    23.

    23.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹரிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, viharissatināsavo’.

    24.

    24.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி , அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi , addasaṃ lokanāyakaṃ;

    எத்த²ந்தரமுபாதா³ய, க³வேஸிங் அமதங் பத³ங்.

    Etthantaramupādāya, gavesiṃ amataṃ padaṃ.

    25.

    25.

    ‘‘லாபா⁴ மய்ஹங் ஸுலத்³த⁴ங் மே, யமஹஞ்ஞாஸி ஸாஸனங்;

    ‘‘Lābhā mayhaṃ suladdhaṃ me, yamahaññāsi sāsanaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம;

    ‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    தவ ஞாணங் பகித்தெத்வா, பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.

    Tava ñāṇaṃ pakittetvā, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஹோமி, ப²லங் மே ஞாணகித்தனே.

    Sabbattha sukhito homi, phalaṃ me ñāṇakittane.

    28.

    28.

    ‘‘இத³ங் பச்சி²மகங் மய்ஹங், சரிமோ வத்ததே ப⁴வோ;

    ‘‘Idaṃ pacchimakaṃ mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    29.

    29.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    30.

    30.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    31.

    31.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ப⁴த்³தா³லித்தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bhaddālitthero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ப⁴த்³தா³லித்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பட²மங்.

    Bhaddālittherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. கா²ரிகாஜங் (ஸீ॰)
    2. khārikājaṃ (sī.)
    3. ஸாயபாதோ (பீ॰)
    4. sāyapāto (pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact