Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[465] 2. ப⁴த்³த³ஸாலஜாதகவண்ணனா
[465] 2. Bhaddasālajātakavaṇṇanā
கா த்வங் ஸுத்³தே⁴ஹி வத்தே²ஹீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஞாதத்த²சரியங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யஞ்ஹி அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ நிவேஸனே பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் நிப³த்³த⁴போ⁴ஜனங் பவத்ததி, ததா² விஸாகா²ய ச கோஸலரஞ்ஞோ ச. தத்த² பன கிஞ்சாபி நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் தீ³யதி, பி⁴க்கூ²னங் பனெத்த² கோசி விஸ்ஸாஸிகோ நத்தி², தஸ்மா பி⁴க்கூ² ராஜனிவேஸனே ந பு⁴ஞ்ஜந்தி, ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ வா விஸாகா²ய வா அஞ்ஞேஸங் வா விஸ்ஸாஸிகானங் க⁴ரங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி. ராஜா ஏகதி³வஸங் பண்ணாகாரங் ஆஹடங் ‘‘பி⁴க்கூ²னங் தே³தா²’’தி ப⁴த்தக்³க³ங் பேஸெத்வா ‘‘ப⁴த்தக்³கே³ பி⁴க்கூ² நத்தீ²’’தி வுத்தே ‘‘கஹங் க³தா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அத்தனோ விஸ்ஸாஸிககே³ஹேஸு நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி ஸுத்வா பு⁴த்தபாதராஸோ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, போ⁴ஜனங் நாம கிங் பரம’’ந்தி புச்சி². விஸ்ஸாஸபரமங் மஹாராஜ, கஞ்ஜிகமத்தகம்பி விஸ்ஸாஸிகேன தி³ன்னங் மது⁴ரங் ஹோதீதி. ப⁴ந்தே, கேன பன ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கூ²னங் விஸ்ஸாஸோ ஹோதீதி? ‘‘ஞாதீஹி வா ஸெக்க²குலேஹி வா, மஹாராஜா’’தி. ததோ ராஜா சிந்தேஸி ‘‘ஏகங் ஸக்யதீ⁴தரங் ஆனெத்வா அக்³க³மஹேஸிங் கரிஸ்ஸாமி, ஏவங் மயா ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கூ²னங் ஞாதகே விய விஸ்ஸாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ உட்டா²யாஸனா அத்தனோ நிவேஸனங் க³ந்த்வா கபிலவத்து²ங் தூ³தங் பேஸேஸி ‘‘தீ⁴தரங் மே தே³த², அஹங் தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஞாதிபா⁴வங் இச்சா²மீ’’தி.
Kā tvaṃ suddhehi vatthehīti idaṃ satthā jetavane viharanto ñātatthacariyaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi anāthapiṇḍikassa nivesane pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ nibaddhabhojanaṃ pavattati, tathā visākhāya ca kosalarañño ca. Tattha pana kiñcāpi nānaggarasabhojanaṃ dīyati, bhikkhūnaṃ panettha koci vissāsiko natthi, tasmā bhikkhū rājanivesane na bhuñjanti, bhattaṃ gahetvā anāthapiṇḍikassa vā visākhāya vā aññesaṃ vā vissāsikānaṃ gharaṃ gantvā bhuñjanti. Rājā ekadivasaṃ paṇṇākāraṃ āhaṭaṃ ‘‘bhikkhūnaṃ dethā’’ti bhattaggaṃ pesetvā ‘‘bhattagge bhikkhū natthī’’ti vutte ‘‘kahaṃ gatā’’ti pucchitvā ‘‘attano vissāsikagehesu nisīditvā bhuñjantī’’ti sutvā bhuttapātarāso satthu santikaṃ gantvā ‘‘bhante, bhojanaṃ nāma kiṃ parama’’nti pucchi. Vissāsaparamaṃ mahārāja, kañjikamattakampi vissāsikena dinnaṃ madhuraṃ hotīti. Bhante, kena pana saddhiṃ bhikkhūnaṃ vissāso hotīti? ‘‘Ñātīhi vā sekkhakulehi vā, mahārājā’’ti. Tato rājā cintesi ‘‘ekaṃ sakyadhītaraṃ ānetvā aggamahesiṃ karissāmi, evaṃ mayā saddhiṃ bhikkhūnaṃ ñātake viya vissāso bhavissatī’’ti. So uṭṭhāyāsanā attano nivesanaṃ gantvā kapilavatthuṃ dūtaṃ pesesi ‘‘dhītaraṃ me detha, ahaṃ tumhehi saddhiṃ ñātibhāvaṃ icchāmī’’ti.
ஸாகியா தூ³தவசனங் ஸுத்வா ஸன்னிபதித்வா மந்தயிங்ஸு ‘‘மயங் கோஸலரஞ்ஞோ ஆணாபவத்திட்டா²னே வஸாம, ஸசே தா³ரிகங் ந த³ஸ்ஸாம, மஹந்தங் வேரங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஸசே த³ஸ்ஸாம, குலவங்ஸோ நோ பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி, கிங் நு கோ² காதப்³ப³’’ந்தி. அத² நே மஹானாமோ ஆஹ – ‘‘மா சிந்தயித்த², மம தீ⁴தா வாஸப⁴க²த்தியா நாம நாக³முண்டா³ய நாம தா³ஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தி. ஸா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா உத்தமரூபத⁴ரா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா பிது வங்ஸேன க²த்தியஜாதிகா, தமஸ்ஸ ‘க²த்தியகஞ்ஞா’தி பேஸெஸ்ஸாமா’’தி. ஸாகியா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தூ³தே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸாது⁴, தா³ரிகங் த³ஸ்ஸாம, இதா³னேவ நங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தா²’’தி ஆஹங்ஸு. தூ³தா சிந்தேஸுங் ‘‘இமே ஸாகியா நாம ஜாதிங் நிஸ்ஸாய அதிமானினோ, ‘ஸதி³ஸீ நோ’தி வத்வா அஸதி³ஸிம்பி த³தெ³ய்யுங், ஏதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜமானமேவ க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி. தே ஏவமாஹங்ஸு ‘‘மயங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தா யா தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜதி, தங் க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமா’’தி. ஸாகியா தேஸங் நிவாஸட்டா²னங் தா³பெத்வா ‘‘கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி சிந்தயிங்ஸு. மஹானாமோ ஆஹ – ‘‘தும்ஹே மா சிந்தயித்த², அஹங் உபாயங் கரிஸ்ஸாமி, தும்ஹே மம போ⁴ஜனகாலே வாஸப⁴க²த்தியங் அலங்கரித்வா ஆனெத்வா மயா ஏகஸ்மிங் கப³ளே க³ஹிதமத்தே ‘தே³வ, அஸுகராஜா பண்ணங் பஹிணி, இமங் தாவ ஸாஸனங் ஸுணாதா²’தி பண்ணங் த³ஸ்ஸெய்யாதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்மிங் பு⁴ஞ்ஜமானே குமாரிகங் அலங்கரிங்ஸு.
Sākiyā dūtavacanaṃ sutvā sannipatitvā mantayiṃsu ‘‘mayaṃ kosalarañño āṇāpavattiṭṭhāne vasāma, sace dārikaṃ na dassāma, mahantaṃ veraṃ bhavissati, sace dassāma, kulavaṃso no bhijjissati, kiṃ nu kho kātabba’’nti. Atha ne mahānāmo āha – ‘‘mā cintayittha, mama dhītā vāsabhakhattiyā nāma nāgamuṇḍāya nāma dāsiyā kucchismiṃ nibbatti. Sā soḷasavassuddesikā uttamarūpadharā sobhaggappattā pitu vaṃsena khattiyajātikā, tamassa ‘khattiyakaññā’ti pesessāmā’’ti. Sākiyā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā dūte pakkosāpetvā ‘‘sādhu, dārikaṃ dassāma, idāneva naṃ gahetvā gacchathā’’ti āhaṃsu. Dūtā cintesuṃ ‘‘ime sākiyā nāma jātiṃ nissāya atimānino, ‘sadisī no’ti vatvā asadisimpi dadeyyuṃ, etehi saddhiṃ ekato bhuñjamānameva gaṇhissāmā’’ti. Te evamāhaṃsu ‘‘mayaṃ gahetvā gacchantā yā tumhehi saddhiṃ ekato bhuñjati, taṃ gahetvā gamissāmā’’ti. Sākiyā tesaṃ nivāsaṭṭhānaṃ dāpetvā ‘‘kiṃ karissāmā’’ti cintayiṃsu. Mahānāmo āha – ‘‘tumhe mā cintayittha, ahaṃ upāyaṃ karissāmi, tumhe mama bhojanakāle vāsabhakhattiyaṃ alaṅkaritvā ānetvā mayā ekasmiṃ kabaḷe gahitamatte ‘deva, asukarājā paṇṇaṃ pahiṇi, imaṃ tāva sāsanaṃ suṇāthā’ti paṇṇaṃ dasseyyāthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tasmiṃ bhuñjamāne kumārikaṃ alaṅkariṃsu.
மஹானாமோ ‘‘தீ⁴தரங் மே ஆனேத², மயா ஸத்³தி⁴ங் பு⁴ஞ்ஜதூ’’தி ஆஹ. அத² நங் அலங்கரித்வா தாவதே³வ தோ²கங் பபஞ்சங் கத்வா ஆனயிங்ஸு. ஸா ‘‘பிதரா ஸத்³தி⁴ங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகபாதியங் ஹத்த²ங் ஓதாரேஸி. மஹானாமோபி தாய ஸத்³தி⁴ங் ஏகபிண்ட³ங் க³ஹெத்வா முகே² ட²பேஸி. து³தியபிண்டா³ய ஹத்தே² பஸாரிதே ‘‘தே³வ, அஸுகரஞ்ஞா பண்ணங் பஹிதங், இமங் தாவ ஸாஸனங் ஸுணாதா²’’தி பண்ணங் உபனாமேஸுங். மஹானாமோ ‘‘அம்ம, த்வங் பு⁴ஞ்ஜாஹீ’’தி த³க்கி²ணஹத்த²ங் பாதியாயேவ கத்வா வாமஹத்தே²ன க³ஹெத்வா பண்ணங் ஓலோகேஸி. தஸ்ஸ தங் ஸாஸனங் உபதா⁴ரெந்தஸ்ஸேவ இதரா பு⁴ஞ்ஜி. ஸோ தஸ்ஸா பு⁴த்தகாலே ஹத்த²ங் தோ⁴வித்வா முக²ங் விக்கா²லேஸி. தங் தி³ஸ்வா தூ³தா ‘‘நிச்ச²யேனேஸா ஏதஸ்ஸ தீ⁴தா’’தி நிட்ட²மகங்ஸு, ந தங் அந்தரங் ஜானிதுங் ஸக்கி²ங்ஸு. மஹானாமோ மஹந்தேன பரிவாரேன தீ⁴தரங் பேஸேஸி. தூ³தாபி நங் ஸாவத்தி²ங் நெத்வா ‘‘அயங் குமாரிகா ஜாதிஸம்பன்னா மஹானாமஸ்ஸ தீ⁴தா’’தி வதி³ங்ஸு. ராஜா துஸ்ஸித்வா ஸகலனக³ரங் அலங்காராபெத்வா தங் ரதனராஸிம்ஹி ட²பெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே அபி⁴ஸிஞ்சாபேஸி. ஸா ரஞ்ஞோ பியா அஹோஸி மனாபா.
Mahānāmo ‘‘dhītaraṃ me ānetha, mayā saddhiṃ bhuñjatū’’ti āha. Atha naṃ alaṅkaritvā tāvadeva thokaṃ papañcaṃ katvā ānayiṃsu. Sā ‘‘pitarā saddhiṃ bhuñjissāmī’’ti ekapātiyaṃ hatthaṃ otāresi. Mahānāmopi tāya saddhiṃ ekapiṇḍaṃ gahetvā mukhe ṭhapesi. Dutiyapiṇḍāya hatthe pasārite ‘‘deva, asukaraññā paṇṇaṃ pahitaṃ, imaṃ tāva sāsanaṃ suṇāthā’’ti paṇṇaṃ upanāmesuṃ. Mahānāmo ‘‘amma, tvaṃ bhuñjāhī’’ti dakkhiṇahatthaṃ pātiyāyeva katvā vāmahatthena gahetvā paṇṇaṃ olokesi. Tassa taṃ sāsanaṃ upadhārentasseva itarā bhuñji. So tassā bhuttakāle hatthaṃ dhovitvā mukhaṃ vikkhālesi. Taṃ disvā dūtā ‘‘nicchayenesā etassa dhītā’’ti niṭṭhamakaṃsu, na taṃ antaraṃ jānituṃ sakkhiṃsu. Mahānāmo mahantena parivārena dhītaraṃ pesesi. Dūtāpi naṃ sāvatthiṃ netvā ‘‘ayaṃ kumārikā jātisampannā mahānāmassa dhītā’’ti vadiṃsu. Rājā tussitvā sakalanagaraṃ alaṅkārāpetvā taṃ ratanarāsimhi ṭhapetvā aggamahesiṭṭhāne abhisiñcāpesi. Sā rañño piyā ahosi manāpā.
அத²ஸ்ஸா ந சிரஸ்ஸேவ க³ப்³போ⁴ பதிட்ட²ஹி. ராஜா க³ப்³ப⁴பரிஹாரமதா³ஸி. ஸா த³ஸமாஸச்சயேன ஸுவண்ணவண்ணங் புத்தங் விஜாயி. அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ராஜா அத்தனோ அய்யகஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி ‘‘ஸக்யராஜதீ⁴தா வாஸப⁴க²த்தியா புத்தங் விஜாயி, கிமஸ்ஸ நாமங் கரோமா’’தி. தங் பன ஸாஸனங் க³ஹெத்வா க³தோ அமச்சோ தோ²கங் ப³தி⁴ரதா⁴துகோ, ஸோ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ அய்யகஸ்ஸாரோசேஸி. ஸோ தங் ஸுத்வா ‘‘வாஸப⁴க²த்தியா புத்தங் அவிஜாயித்வாபி ஸப்³ப³ங் ஜனங் அபி⁴ப⁴வதி, இதா³னி பன அதிவிய ரஞ்ஞோ வல்லபா⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ஸோ ப³தி⁴ரஅமச்சோ ‘‘வல்லபா⁴’’தி வசனங் து³ஸ்ஸுதங் ஸுத்வா ‘‘விடடூபோ⁴’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா ராஜானங் உபக³ந்த்வா ‘‘தே³வ, குமாரஸ்ஸ கிர ‘விடடூபோ⁴’தி நாமங் கரோதா²’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘போராணகங் நோ குலத³த்திகங் நாமங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘விடடூபோ⁴’’தி நாமங் அகாஸி. ததோ பட்டா²ய குமாரோ குமாரபரிஹாரேன வட்³ட⁴ந்தோ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே அஞ்ஞேஸங் குமாரானங் மாதாமஹகுலதோ ஹத்தி²ரூபகஅஸ்ஸரூபகாதீ³னி ஆஹரியமானானி தி³ஸ்வா மாதரங் புச்சி² ‘‘அம்ம, அஞ்ஞேஸங் மாதாமஹகுலதோ பண்ணாகாரோ ஆஹரியதி, மய்ஹங் கோசி கிஞ்சி ந பேஸேஸி, கிங் த்வங் நிம்மாதா நிப்பிதாஸீ’’தி? அத² நங் ஸா ‘‘தாத, ஸக்யராஜானோ மாதாமஹா தூ³ரே பன வஸந்தி, தேன தே கிஞ்சி ந பேஸெந்தீ’’தி வத்வா வஞ்சேஸி.
Athassā na cirasseva gabbho patiṭṭhahi. Rājā gabbhaparihāramadāsi. Sā dasamāsaccayena suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi. Athassa nāmaggahaṇadivase rājā attano ayyakassa santikaṃ pesesi ‘‘sakyarājadhītā vāsabhakhattiyā puttaṃ vijāyi, kimassa nāmaṃ karomā’’ti. Taṃ pana sāsanaṃ gahetvā gato amacco thokaṃ badhiradhātuko, so gantvā rañño ayyakassārocesi. So taṃ sutvā ‘‘vāsabhakhattiyā puttaṃ avijāyitvāpi sabbaṃ janaṃ abhibhavati, idāni pana ativiya rañño vallabhā bhavissatī’’ti āha. So badhiraamacco ‘‘vallabhā’’ti vacanaṃ dussutaṃ sutvā ‘‘viṭaṭūbho’’ti sallakkhetvā rājānaṃ upagantvā ‘‘deva, kumārassa kira ‘viṭaṭūbho’ti nāmaṃ karothā’’ti āha. Rājā ‘‘porāṇakaṃ no kuladattikaṃ nāmaṃ bhavissatī’’ti cintetvā ‘‘viṭaṭūbho’’ti nāmaṃ akāsi. Tato paṭṭhāya kumāro kumāraparihārena vaḍḍhanto sattavassikakāle aññesaṃ kumārānaṃ mātāmahakulato hatthirūpakaassarūpakādīni āhariyamānāni disvā mātaraṃ pucchi ‘‘amma, aññesaṃ mātāmahakulato paṇṇākāro āhariyati, mayhaṃ koci kiñci na pesesi, kiṃ tvaṃ nimmātā nippitāsī’’ti? Atha naṃ sā ‘‘tāta, sakyarājāno mātāmahā dūre pana vasanti, tena te kiñci na pesentī’’ti vatvā vañcesi.
புன ஸோளஸவஸ்ஸிககாலே ‘‘அம்ம, மாதாமஹகுலங் பஸ்ஸிதுகாமொம்ஹீ’’தி வத்வா ‘‘அலங் தாத, கிங் தத்த² க³ந்த்வா கரிஸ்ஸஸீ’’தி வாரியமானோபி புனப்புனங் யாசி. அத²ஸ்ஸ மாதா ‘‘தேன ஹி க³ச்சா²ஹீ’’தி ஸம்படிச்சி². ஸோ பிது ஆரோசெத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன நிக்க²மி. வாஸப⁴க²த்தியா புரேதரங் பண்ணங் பேஸேஸி ‘‘அஹங் இத⁴ ஸுக²ங் வஸாமி, ஸாமினோ கிஞ்சி அந்தரங் மா த³ஸ்ஸயிங்ஸூ’’தி. ஸாகியா விடடூப⁴ஸ்ஸ ஆக³மனங் ஞத்வா ‘‘வந்தி³துங் ந ஸக்கா’’தி தஸ்ஸ த³ஹரத³ஹரே குமாரகே ஜனபத³ங் பஹிணிங்ஸு. குமாரே கபிலவத்து²ங் ஸம்பத்தே ஸாகியா ஸந்தா²கா³ரே ஸன்னிபதிங்ஸு. குமாரோ ஸந்தா²கா³ரங் க³ந்த்வா அட்டா²ஸி. அத² நங் ‘‘அயங் தே, தாத, மாதாமஹோ, அயங் மாதுலோ’’தி வதி³ங்ஸு ஸோ ஸப்³பே³ வந்த³மானோ விசரி. ஸோ யாவபிட்டி²யா ருஜனப்பமாணா வந்தி³த்வா ஏகம்பி அத்தானங் வந்த³மானங் அதி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² மங் வந்த³ந்தா நத்தீ²’’தி புச்சி². ஸாகியா ‘‘தாத, தவ கனிட்ட²குமாரா ஜனபத³ங் க³தா’’தி வத்வா தஸ்ஸ மஹந்தங் ஸக்காரங் கரிங்ஸு. ஸோ கதிபாஹங் வஸித்வா மஹந்தேன பரிவாரேன நிக்க²மி. அதே²கா தா³ஸீ ஸந்தா²கா³ரே தேன நிஸின்னப²லகங் ‘‘இத³ங் வாஸப⁴க²த்தியாய தா³ஸியா புத்தஸ்ஸ நிஸின்னப²லக’’ந்தி அக்கோஸித்வா பரிபா⁴ஸித்வா கீ²ரோத³கேன தோ⁴வி. ஏகோ புரிஸோ அத்தனோ ஆவுத⁴ங் பமுஸ்ஸித்வா நிவத்தோ தங் க³ண்ஹந்தோ விடடூப⁴குமாரஸ்ஸ அக்கோஸனஸத்³த³ங் ஸுத்வா தங் அந்தரங் புச்சி²த்வா ‘‘வாஸப⁴க²த்தியா தா³ஸியா குச்சி²ஸ்மிங் மஹானாமஸக்கஸ்ஸ ஜாதா’’தி ஞத்வா க³ந்த்வா ப³லகாயஸ்ஸ கதே²ஸி. ‘‘வாஸப⁴க²த்தியா கிர தா³ஸியா தீ⁴தா’’தி மஹாகோலாஹலங் அஹோஸி.
Puna soḷasavassikakāle ‘‘amma, mātāmahakulaṃ passitukāmomhī’’ti vatvā ‘‘alaṃ tāta, kiṃ tattha gantvā karissasī’’ti vāriyamānopi punappunaṃ yāci. Athassa mātā ‘‘tena hi gacchāhī’’ti sampaṭicchi. So pitu ārocetvā mahantena parivārena nikkhami. Vāsabhakhattiyā puretaraṃ paṇṇaṃ pesesi ‘‘ahaṃ idha sukhaṃ vasāmi, sāmino kiñci antaraṃ mā dassayiṃsū’’ti. Sākiyā viṭaṭūbhassa āgamanaṃ ñatvā ‘‘vandituṃ na sakkā’’ti tassa daharadahare kumārake janapadaṃ pahiṇiṃsu. Kumāre kapilavatthuṃ sampatte sākiyā santhāgāre sannipatiṃsu. Kumāro santhāgāraṃ gantvā aṭṭhāsi. Atha naṃ ‘‘ayaṃ te, tāta, mātāmaho, ayaṃ mātulo’’ti vadiṃsu so sabbe vandamāno vicari. So yāvapiṭṭhiyā rujanappamāṇā vanditvā ekampi attānaṃ vandamānaṃ adisvā ‘‘kiṃ nu kho maṃ vandantā natthī’’ti pucchi. Sākiyā ‘‘tāta, tava kaniṭṭhakumārā janapadaṃ gatā’’ti vatvā tassa mahantaṃ sakkāraṃ kariṃsu. So katipāhaṃ vasitvā mahantena parivārena nikkhami. Athekā dāsī santhāgāre tena nisinnaphalakaṃ ‘‘idaṃ vāsabhakhattiyāya dāsiyā puttassa nisinnaphalaka’’nti akkositvā paribhāsitvā khīrodakena dhovi. Eko puriso attano āvudhaṃ pamussitvā nivatto taṃ gaṇhanto viṭaṭūbhakumārassa akkosanasaddaṃ sutvā taṃ antaraṃ pucchitvā ‘‘vāsabhakhattiyā dāsiyā kucchismiṃ mahānāmasakkassa jātā’’ti ñatvā gantvā balakāyassa kathesi. ‘‘Vāsabhakhattiyā kira dāsiyā dhītā’’ti mahākolāhalaṃ ahosi.
குமாரோ தங் ஸுத்வா ‘‘ஏதே தாவ மம நிஸின்னப²லகங் கீ²ரோத³கேன தோ⁴வந்து, அஹங் பன ரஜ்ஜே பதிட்டி²தகாலே ஏதேஸங் க³லலோஹிதங் க³ஹெத்வா மம நிஸின்னப²லகங் தோ⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் பட்ட²பேஸி. தஸ்மிங் ஸாவத்தி²ங் க³தே அமச்சா ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘ஸப்³பே³ மய்ஹங் தா³ஸிதீ⁴தரங் அத³ங்ஸூ’’தி ஸாகியானங் குஜ்ஜி²த்வா வாஸப⁴க²த்தியாய ச புத்தஸ்ஸ ச தி³ன்னபரிஹாரங் அச்சி²ந்தி³த்வா தா³ஸதா³ஸீஹி லத்³த⁴ப்³ப³பரிஹாரமத்தமேவ தா³பேஸி. ததோ கதிபாஹச்சயேன ஸத்தா² ராஜனிவேஸனங் ஆக³ந்த்வா நிஸீதி³. ராஜா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் கிர ஞாதகேஹி தா³ஸிதீ⁴தா மய்ஹங் தி³ன்னா, தேனஸ்ஸா அஹங் ஸபுத்தாய பரிஹாரங் அச்சி²ந்தி³த்வா தா³ஸதா³ஸீஹி லத்³த⁴ப்³ப³பரிஹாரமத்தமேவ தா³பேஸி’’ந்தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘அயுத்தங், மஹாராஜ, ஸாகியேஹி கதங், த³த³ந்தேஹி நாம ஸமானஜாதிகா தா³தப்³பா³ அஸ்ஸ. தங் பன மஹாராஜ, வதா³மி வாஸப⁴க²த்தியா க²த்தியராஜதீ⁴தா க²த்தியஸ்ஸ ரஞ்ஞோ கே³ஹே அபி⁴ஸேகங் லபி⁴, விடடூபோ⁴பி க²த்தியராஜானமேவ படிச்ச ஜாதோ, மாதுகொ³த்தங் நாம கிங் கரிஸ்ஸதி, பிதுகொ³த்தமேவ பமாணந்தி போராணகபண்டி³தா த³லித்³தி³த்தி²யா கட்ட²ஹாரிகாயபி அக்³க³மஹேஸிட்டா²னங் அத³ங்ஸு, தஸ்ஸா ச குச்சி²ம்ஹி ஜாதகுமாரோ த்³வாத³ஸயோஜனிகாய பா³ராணஸியா ரஜ்ஜங் கத்வா கட்ட²வாஹனராஜா நாம ஜாதோ’’தி கட்ட²வாஹனஜாதகங் (ஜா॰ 1.1.7) கதே²ஸி . ராஜா ஸத்து² த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ‘‘பிதுகொ³த்தமேவ கிர பமாண’’ந்தி ஸுத்வா துஸ்ஸித்வா மாதாபுத்தானங் பகதிபரிஹாரமேவ தா³பேஸி.
Kumāro taṃ sutvā ‘‘ete tāva mama nisinnaphalakaṃ khīrodakena dhovantu, ahaṃ pana rajje patiṭṭhitakāle etesaṃ galalohitaṃ gahetvā mama nisinnaphalakaṃ dhovissāmī’’ti cittaṃ paṭṭhapesi. Tasmiṃ sāvatthiṃ gate amaccā sabbaṃ pavattiṃ rañño ārocesuṃ. Rājā ‘‘sabbe mayhaṃ dāsidhītaraṃ adaṃsū’’ti sākiyānaṃ kujjhitvā vāsabhakhattiyāya ca puttassa ca dinnaparihāraṃ acchinditvā dāsadāsīhi laddhabbaparihāramattameva dāpesi. Tato katipāhaccayena satthā rājanivesanaṃ āgantvā nisīdi. Rājā satthāraṃ vanditvā ‘‘bhante, tumhākaṃ kira ñātakehi dāsidhītā mayhaṃ dinnā, tenassā ahaṃ saputtāya parihāraṃ acchinditvā dāsadāsīhi laddhabbaparihāramattameva dāpesi’’nti āha. Satthā ‘‘ayuttaṃ, mahārāja, sākiyehi kataṃ, dadantehi nāma samānajātikā dātabbā assa. Taṃ pana mahārāja, vadāmi vāsabhakhattiyā khattiyarājadhītā khattiyassa rañño gehe abhisekaṃ labhi, viṭaṭūbhopi khattiyarājānameva paṭicca jāto, mātugottaṃ nāma kiṃ karissati, pitugottameva pamāṇanti porāṇakapaṇḍitā dalidditthiyā kaṭṭhahārikāyapi aggamahesiṭṭhānaṃ adaṃsu, tassā ca kucchimhi jātakumāro dvādasayojanikāya bārāṇasiyā rajjaṃ katvā kaṭṭhavāhanarājā nāma jāto’’ti kaṭṭhavāhanajātakaṃ (jā. 1.1.7) kathesi . Rājā satthu dhammakathaṃ sutvā ‘‘pitugottameva kira pamāṇa’’nti sutvā tussitvā mātāputtānaṃ pakatiparihārameva dāpesi.
ரஞ்ஞோ பன ப³ந்து⁴லோ நாம ஸேனாபதி மல்லிகங் நாம அத்தனோ ப⁴ரியங் வஞ்ஜ²ங் ‘‘தவ குலக⁴ரமேவ க³ச்சா²ஹீ’’தி குஸினாரமேவ பேஸேஸி. ஸா ‘‘ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வாவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஜேதவனங் பவிஸித்வா ததா²க³தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா ‘‘கஹங் க³ச்ச²ஸீ’’தி ச புட்டா² ‘‘ஸாமிகோ மே, ப⁴ந்தே, குலக⁴ரங் பேஸேஸீ’’தி வத்வா ‘‘கஸ்மா’’தி வுத்தா ‘‘வஞ்ஜா² அபுத்திகா, ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ஸத்தா²ரா ‘‘யதி³ ஏவங் க³மனகிச்சங் நத்தி², நிவத்தாஹீ’’தி வுத்தா துட்டா² ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா நிவேஸனமேவ புன அக³மாஸி. ‘‘கஸ்மா நிவத்தஸீ’’தி புட்டா² ‘‘த³ஸப³லேன நிவத்திதாம்ஹீ’’தி ஆஹ. ஸேனாபதி ‘‘தி³ட்ட²ங் ப⁴விஸ்ஸதி ததா²க³தேன காரண’’ந்தி ஆஹ. ஸா ந சிரஸ்ஸேவ க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴த்வா உப்பன்னதோ³ஹளா ‘‘தோ³ஹளோ மே உப்பன்னோ’’தி ஆரோசேஸி. ‘‘கிங் தோ³ஹளோ’’தி? ‘‘வேஸாலியா நக³ரே லிச்ச²விராஜானங் அபி⁴ஸேகமங்க³லபொக்க²ரணிங் ஓதரித்வா ந்ஹத்வா பானீயங் பிவிதுகாமாம்ஹி, ஸாமீ’’தி. ஸேனாபதி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா ஸஹஸ்ஸதா²மத⁴னுங் க³ஹெத்வா தங் ரத²ங் ஆரோபெத்வா ஸாவத்தி²தோ நிக்க²மித்வா ரத²ங் பாஜெந்தோ வேஸாலிங் பாவிஸி.
Rañño pana bandhulo nāma senāpati mallikaṃ nāma attano bhariyaṃ vañjhaṃ ‘‘tava kulagharameva gacchāhī’’ti kusinārameva pesesi. Sā ‘‘satthāraṃ disvāva gamissāmī’’ti jetavanaṃ pavisitvā tathāgataṃ vanditvā ekamantaṃ ṭhitā ‘‘kahaṃ gacchasī’’ti ca puṭṭhā ‘‘sāmiko me, bhante, kulagharaṃ pesesī’’ti vatvā ‘‘kasmā’’ti vuttā ‘‘vañjhā aputtikā, bhante’’ti vatvā satthārā ‘‘yadi evaṃ gamanakiccaṃ natthi, nivattāhī’’ti vuttā tuṭṭhā satthāraṃ vanditvā nivesanameva puna agamāsi. ‘‘Kasmā nivattasī’’ti puṭṭhā ‘‘dasabalena nivattitāmhī’’ti āha. Senāpati ‘‘diṭṭhaṃ bhavissati tathāgatena kāraṇa’’nti āha. Sā na cirasseva gabbhaṃ paṭilabhitvā uppannadohaḷā ‘‘dohaḷo me uppanno’’ti ārocesi. ‘‘Kiṃ dohaḷo’’ti? ‘‘Vesāliyā nagare licchavirājānaṃ abhisekamaṅgalapokkharaṇiṃ otaritvā nhatvā pānīyaṃ pivitukāmāmhi, sāmī’’ti. Senāpati ‘‘sādhū’’ti vatvā sahassathāmadhanuṃ gahetvā taṃ rathaṃ āropetvā sāvatthito nikkhamitvā rathaṃ pājento vesāliṃ pāvisi.
தஸ்மிஞ்ச காலே கோஸலரஞ்ஞோ ப³ந்து⁴லஸேனாபதினா ஸத்³தி⁴ங் ஏகாசரியகுலே உக்³க³ஹிதஸிப்போ மஹாலி நாம லிச்ச²வீ அந்தோ⁴ லிச்ச²வீனங் அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அனுஸாஸந்தோ த்³வாரஸமீபே வஸதி. ஸோ ரத²ஸ்ஸ உம்மாரே படிக⁴ட்டனஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘ப³ந்து⁴லமல்லஸ்ஸ ரத²பதனஸத்³தோ³ ஏஸோ, அஜ்ஜ லிச்ச²வீனங் ப⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. பொக்க²ரணியா அந்தோ ச ப³ஹி ச ஆரக்கா² ப³லவா, உபரி லோஹஜாலங் பத்த²டங், ஸகுணானம்பி ஓகாஸோ நத்தி². ஸேனாபதி பன ரதா² ஓதரித்வா ஆரக்க²கே க²க்³கே³ன பஹரந்தோ பலாபெத்வா லோஹஜாலங் சி²ந்தி³த்வா அந்தோபொக்க²ரணியங் ப⁴ரியங் ஓதாரெத்வா ந்ஹாபெத்வா பாயெத்வா ஸயம்பி ந்ஹத்வா மல்லிகங் ரத²ங் ஆரோபெத்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா ஆக³தமக்³கே³னேவ பாயாஸி. ஆரக்க²கா க³ந்த்வா லிச்ச²வீனங் ஆரோசேஸுங். லிச்ச²விராஜானோ குஜ்ஜி²த்வா பஞ்ச ரத²ஸதானி ஆருய்ஹ ‘‘ப³ந்து⁴லமல்லங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி நிக்க²மிங்ஸு. தங் பவத்திங் மஹாலிஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். மஹாலி ‘‘மா க³மித்த², ஸோ ஹி வோ ஸப்³பே³ கா⁴தயிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. தேபி ‘‘மயங் க³மிஸ்ஸாமயேவா’’தி வதி³ங்ஸு. தேன ஹி சக்கஸ்ஸ யாவ நாபி⁴தோ பத²விங் பவிட்ட²ட்டா²னங் தி³ஸ்வா நிவத்தெய்யாத², ததோ அனிவத்தந்தா புரதோ அஸனிஸத்³த³ங் விய ஸுணிஸ்ஸத², தம்ஹா டா²னா நிவத்தெய்யாத², ததோ அனிவத்தந்தா தும்ஹாகங் ரத²து⁴ரேஸு சி²த்³த³ங் பஸ்ஸிஸ்ஸத², தம்ஹா டா²னா நிவத்தெய்யாத², புரதோ மாக³மித்தா²தி. தே தஸ்ஸ வசனேன அனிவத்தித்வா தங் அனுப³ந்தி⁴ங்ஸுயேவ.
Tasmiñca kāle kosalarañño bandhulasenāpatinā saddhiṃ ekācariyakule uggahitasippo mahāli nāma licchavī andho licchavīnaṃ atthañca dhammañca anusāsanto dvārasamīpe vasati. So rathassa ummāre paṭighaṭṭanasaddaṃ sutvā ‘‘bandhulamallassa rathapatanasaddo eso, ajja licchavīnaṃ bhayaṃ uppajjissatī’’ti āha. Pokkharaṇiyā anto ca bahi ca ārakkhā balavā, upari lohajālaṃ patthaṭaṃ, sakuṇānampi okāso natthi. Senāpati pana rathā otaritvā ārakkhake khaggena paharanto palāpetvā lohajālaṃ chinditvā antopokkharaṇiyaṃ bhariyaṃ otāretvā nhāpetvā pāyetvā sayampi nhatvā mallikaṃ rathaṃ āropetvā nagarā nikkhamitvā āgatamaggeneva pāyāsi. Ārakkhakā gantvā licchavīnaṃ ārocesuṃ. Licchavirājāno kujjhitvā pañca rathasatāni āruyha ‘‘bandhulamallaṃ gaṇhissāmā’’ti nikkhamiṃsu. Taṃ pavattiṃ mahālissa ārocesuṃ. Mahāli ‘‘mā gamittha, so hi vo sabbe ghātayissatī’’ti āha. Tepi ‘‘mayaṃ gamissāmayevā’’ti vadiṃsu. Tena hi cakkassa yāva nābhito pathaviṃ paviṭṭhaṭṭhānaṃ disvā nivatteyyātha, tato anivattantā purato asanisaddaṃ viya suṇissatha, tamhā ṭhānā nivatteyyātha, tato anivattantā tumhākaṃ rathadhuresu chiddaṃ passissatha, tamhā ṭhānā nivatteyyātha, purato māgamitthāti. Te tassa vacanena anivattitvā taṃ anubandhiṃsuyeva.
மல்லிகா தி³ஸ்வா ‘‘ரதா², ஸாமி, பஞ்ஞாயந்தீ’’தி ஆஹ. தேன ஹி ஏகஸ்ஸ ரத²ஸ்ஸ விய பஞ்ஞாயனகாலே மம ஆரோசெய்யாஸீதி. ஸா யதா³ ஸப்³பே³ ஏகோ விய ஹுத்வா பஞ்ஞாயிங்ஸு, ததா³ ‘‘ஏகமேவ ஸாமி ரத²ஸீஸங் பஞ்ஞாயதீ’’தி ஆஹ. ப³ந்து⁴லோ ‘‘தேன ஹி இமா ரஸ்மியோ க³ண்ஹாஹீ’’தி தஸ்ஸா ரஸ்மியோ த³த்வா ரதே² டி²தோவ த⁴னுங் ஆரோபேதி, ரத²சக்கங் யாவ நாபி⁴தோ பத²விங் பாவிஸி, லிச்ச²வினோ தங் டா²னங் தி³ஸ்வாபி ந நிவத்திங்ஸு. இதரோ தோ²கங் க³ந்த்வா ஜியங் போதே²ஸி, அஸனிஸத்³தோ³ விய அஹோஸி. தே ததோபி ந நிவத்திங்ஸு, அனுப³ந்த⁴ந்தா க³ச்ச²ந்தேவ. ப³ந்து⁴லோ ரதே² டி²தகோவ ஏகங் ஸரங் கி²பி. ஸோ பஞ்சன்னங் ரத²ஸதானங் ரத²ஸீஸங் சி²த்³த³ங் கத்வா பஞ்ச ராஜஸதானி பரிகரப³ந்த⁴னட்டா²னே விஜ்ஜி²த்வா பத²விங் பாவிஸி. தே அத்தனோ வித்³த⁴பா⁴வங் அஜானித்வா ‘‘திட்ட² ரே, திட்ட² ரே’’தி வத³ந்தா அனுப³ந்தி⁴ங்ஸுயேவ. ப³ந்து⁴லோ ரத²ங் ட²பெத்வா ‘‘தும்ஹே மதகா, மதகேஹி ஸத்³தி⁴ங் மய்ஹங் யுத்³த⁴ங் நாம நத்தீ²’’தி ஆஹ. தே ‘‘மதகா நாம அம்ஹாதி³ஸா நேவ ஹொந்தீ’’தி வதி³ங்ஸு. ‘‘தேன ஹி ஸப்³ப³பச்சி²மஸ்ஸ பரிகரங் மோசேதா²’’தி. தே மோசயிங்ஸு. ஸோ முத்தமத்தேயேவ மரித்வா பதிதோ. அத² நே ‘‘ஸப்³பே³பி தும்ஹே ஏவரூபா, அத்தனோ க⁴ரானி க³ந்த்வா ஸங்விதா⁴தப்³ப³ங் ஸங்வித³ஹித்வா புத்ததா³ரே அனுஸாஸித்வா ஸன்னாஹங் மோசேதா²’’தி ஆஹ. தே ததா² கத்வா ஸப்³பே³ ஜீவிதக்க²யங் பத்தா.
Mallikā disvā ‘‘rathā, sāmi, paññāyantī’’ti āha. Tena hi ekassa rathassa viya paññāyanakāle mama āroceyyāsīti. Sā yadā sabbe eko viya hutvā paññāyiṃsu, tadā ‘‘ekameva sāmi rathasīsaṃ paññāyatī’’ti āha. Bandhulo ‘‘tena hi imā rasmiyo gaṇhāhī’’ti tassā rasmiyo datvā rathe ṭhitova dhanuṃ āropeti, rathacakkaṃ yāva nābhito pathaviṃ pāvisi, licchavino taṃ ṭhānaṃ disvāpi na nivattiṃsu. Itaro thokaṃ gantvā jiyaṃ pothesi, asanisaddo viya ahosi. Te tatopi na nivattiṃsu, anubandhantā gacchanteva. Bandhulo rathe ṭhitakova ekaṃ saraṃ khipi. So pañcannaṃ rathasatānaṃ rathasīsaṃ chiddaṃ katvā pañca rājasatāni parikarabandhanaṭṭhāne vijjhitvā pathaviṃ pāvisi. Te attano viddhabhāvaṃ ajānitvā ‘‘tiṭṭha re, tiṭṭha re’’ti vadantā anubandhiṃsuyeva. Bandhulo rathaṃ ṭhapetvā ‘‘tumhe matakā, matakehi saddhiṃ mayhaṃ yuddhaṃ nāma natthī’’ti āha. Te ‘‘matakā nāma amhādisā neva hontī’’ti vadiṃsu. ‘‘Tena hi sabbapacchimassa parikaraṃ mocethā’’ti. Te mocayiṃsu. So muttamatteyeva maritvā patito. Atha ne ‘‘sabbepi tumhe evarūpā, attano gharāni gantvā saṃvidhātabbaṃ saṃvidahitvā puttadāre anusāsitvā sannāhaṃ mocethā’’ti āha. Te tathā katvā sabbe jīvitakkhayaṃ pattā.
ப³ந்து⁴லோபி மல்லிகங் ஸாவத்தி²ங் ஆனேஸி. ஸா ஸோளஸக்க²த்துங் யமகே புத்தே விஜாயி, ஸப்³பே³பி ஸூரா தா²மஸம்பன்னா அஹேஸுங், ஸப்³ப³ஸிப்பே நிப்ப²த்திங் பாபுணிங்ஸு. ஏகேகஸ்ஸபி புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரோ அஹோஸி . பிதரா ஸத்³தி⁴ங் ராஜனிவேஸனங் க³ச்ச²ந்தேஹி தேஹேவ ராஜங்க³ணங் பரிபூரி. அதே²கதி³வஸங் வினிச்ச²யே கூடட்³ட³பராஜிதா மனுஸ்ஸா ப³ந்து⁴லங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா மஹாரவங் விரவந்தா வினிச்ச²யஅமச்சானங் கூடட்³ட³காரணங் தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸோபி வினிச்ச²யங் க³ந்த்வா தங் அட்³ட³ங் தீரெத்வா ஸாமிகமேவ ஸாமிகங், அஸ்ஸாமிகமேவ அஸ்ஸாமிகங் அகாஸி. மஹாஜனோ மஹாஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரங் பவத்தேஸி. ராஜா ‘‘கிமித³’’ந்தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா துஸ்ஸித்வா ஸப்³பே³பி தே அமச்சே ஹாரெத்வா ப³ந்து⁴லஸ்ஸேவ வினிச்ச²யங் நிய்யாதே³ஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ஸம்மா வினிச்சி²னி. ததோ போராணகவினிச்ச²யிகா லஞ்ஜங் அலப⁴ந்தா அப்பலாபா⁴ ஹுத்வா ‘‘ப³ந்து⁴லோ ரஜ்ஜங் பத்தே²தீ’’தி ராஜகுலே பரிபி⁴ந்தி³ங்ஸு. ராஜா தங் கத²ங் க³ஹெத்வா சித்தங் நிக்³க³ஹேதுங் நாஸக்கி², ‘‘இமஸ்மிங் இதே⁴வ கா⁴தியமானே க³ரஹா மே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி புன சிந்தெத்வா ‘‘பயுத்தபுரிஸேஹி பச்சந்தங் பஹராபெத்வா தே பலாபெத்வா நிவத்தகாலே அந்தராமக்³கே³ புத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் மாரேதுங் வட்டதீ’’தி ப³ந்து⁴லங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘பச்சந்தோ கிர குபிதோ, தவ புத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா சோரே க³ண்ஹாஹீ’’தி பஹிணித்வா ‘‘எத்தே²வஸ்ஸ த்³வத்திங்ஸாய புத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா ஆஹரதா²’’தி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அஞ்ஞேபி ஸமத்தே² மஹாயோதே⁴ பேஸேஸி. தஸ்மிங் பச்சந்தங் க³ச்ச²ந்தேயேவ ‘‘ஸேனாபதி கிர ஆக³ச்ச²தீ’’தி ஸுத்வாவ பயுத்தகசோரா பலாயிங்ஸு. ஸோ தங் பதே³ஸங் ஆவாஸாபெத்வா ஜனபத³ங் ஸண்ட²பெத்வா நிவத்தி.
Bandhulopi mallikaṃ sāvatthiṃ ānesi. Sā soḷasakkhattuṃ yamake putte vijāyi, sabbepi sūrā thāmasampannā ahesuṃ, sabbasippe nipphattiṃ pāpuṇiṃsu. Ekekassapi purisasahassaparivāro ahosi . Pitarā saddhiṃ rājanivesanaṃ gacchantehi teheva rājaṅgaṇaṃ paripūri. Athekadivasaṃ vinicchaye kūṭaḍḍaparājitā manussā bandhulaṃ āgacchantaṃ disvā mahāravaṃ viravantā vinicchayaamaccānaṃ kūṭaḍḍakāraṇaṃ tassa ārocesuṃ. Sopi vinicchayaṃ gantvā taṃ aḍḍaṃ tīretvā sāmikameva sāmikaṃ, assāmikameva assāmikaṃ akāsi. Mahājano mahāsaddena sādhukāraṃ pavattesi. Rājā ‘‘kimida’’nti pucchitvā tamatthaṃ sutvā tussitvā sabbepi te amacce hāretvā bandhulasseva vinicchayaṃ niyyādesi. So tato paṭṭhāya sammā vinicchini. Tato porāṇakavinicchayikā lañjaṃ alabhantā appalābhā hutvā ‘‘bandhulo rajjaṃ patthetī’’ti rājakule paribhindiṃsu. Rājā taṃ kathaṃ gahetvā cittaṃ niggahetuṃ nāsakkhi, ‘‘imasmiṃ idheva ghātiyamāne garahā me uppajjissatī’’ti puna cintetvā ‘‘payuttapurisehi paccantaṃ paharāpetvā te palāpetvā nivattakāle antarāmagge puttehi saddhiṃ māretuṃ vaṭṭatī’’ti bandhulaṃ pakkosāpetvā ‘‘paccanto kira kupito, tava puttehi saddhiṃ gantvā core gaṇhāhī’’ti pahiṇitvā ‘‘etthevassa dvattiṃsāya puttehi saddhiṃ sīsaṃ chinditvā āharathā’’ti tehi saddhiṃ aññepi samatthe mahāyodhe pesesi. Tasmiṃ paccantaṃ gacchanteyeva ‘‘senāpati kira āgacchatī’’ti sutvāva payuttakacorā palāyiṃsu. So taṃ padesaṃ āvāsāpetvā janapadaṃ saṇṭhapetvā nivatti.
அத²ஸ்ஸ நக³ரதோ அவிதூ³ரே டா²னே தே யோதா⁴ புத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸீஸங் சி²ந்தி³ங்ஸு. தங் தி³வஸங் மல்லிகாய பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் த்³வே அக்³க³ஸாவகா நிமந்திதா ஹொந்தி. அத²ஸ்ஸா புப்³ப³ண்ஹஸமயே ‘‘ஸாமிகஸ்ஸ தே ஸத்³தி⁴ங் புத்தேஹி ஸீஸங் சி²ந்தி³ங்ஸூ’’தி பண்ணங் ஆஹரித்வா அத³ங்ஸு. ஸா தங் பவத்திங் ஞத்வா கஸ்ஸசி கிஞ்சி அவத்வா பண்ணங் உச்ச²ங்கே³ கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴மேவ பரிவிஸி. அத²ஸ்ஸா பரிசாரிகா பி⁴க்கூ²னங் ப⁴த்தங் த³த்வா ஸப்பிசாடிங் ஆஹரந்தியோ தே²ரானங் புரதோ சாடிங் பி⁴ந்தி³ங்ஸு. த⁴ம்மஸேனாபதி ‘‘உபாஸிகே, பே⁴த³னத⁴ம்மங் பி⁴ன்னங், ந சிந்தேதப்³ப³’’ந்தி ஆஹ. ஸா உச்ச²ங்க³தோ பண்ணங் நீஹரித்வா ‘‘த்³வத்திங்ஸபுத்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் பிது ஸீஸங் சி²ன்னந்தி மே இமங் பண்ணங் ஆஹரிங்ஸு, அஹங் இத³ங் ஸுத்வாபி ந சிந்தேமி, ஸப்பிசாடியா பி⁴ன்னாய கிங் சிந்தேமி, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. த⁴ம்மஸேனாபதி ‘‘அனிமித்தமனஞ்ஞாத’’ந்திஆதீ³னி (ஸு॰ நி॰ 579) வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா உட்டா²யாஸனா விஹாரங் அக³மாஸி. ஸாபி த்³வத்திங்ஸ ஸுணிஸாயோ பக்கோஸாபெத்வா ‘‘தும்ஹாகங் ஸாமிகா அத்தனோ புரிமகம்மப²லங் லபி⁴ங்ஸு, தும்ஹே மா ஸோசித்த² மா பரிதே³வித்த², ரஞ்ஞோ உபரி மனோபதோ³ஸங் மா கரித்தா²’’தி ஓவதி³.
Athassa nagarato avidūre ṭhāne te yodhā puttehi saddhiṃ sīsaṃ chindiṃsu. Taṃ divasaṃ mallikāya pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ dve aggasāvakā nimantitā honti. Athassā pubbaṇhasamaye ‘‘sāmikassa te saddhiṃ puttehi sīsaṃ chindiṃsū’’ti paṇṇaṃ āharitvā adaṃsu. Sā taṃ pavattiṃ ñatvā kassaci kiñci avatvā paṇṇaṃ ucchaṅge katvā bhikkhusaṅghameva parivisi. Athassā paricārikā bhikkhūnaṃ bhattaṃ datvā sappicāṭiṃ āharantiyo therānaṃ purato cāṭiṃ bhindiṃsu. Dhammasenāpati ‘‘upāsike, bhedanadhammaṃ bhinnaṃ, na cintetabba’’nti āha. Sā ucchaṅgato paṇṇaṃ nīharitvā ‘‘dvattiṃsaputtehi saddhiṃ pitu sīsaṃ chinnanti me imaṃ paṇṇaṃ āhariṃsu, ahaṃ idaṃ sutvāpi na cintemi, sappicāṭiyā bhinnāya kiṃ cintemi, bhante’’ti āha. Dhammasenāpati ‘‘animittamanaññāta’’ntiādīni (su. ni. 579) vatvā dhammaṃ desetvā uṭṭhāyāsanā vihāraṃ agamāsi. Sāpi dvattiṃsa suṇisāyo pakkosāpetvā ‘‘tumhākaṃ sāmikā attano purimakammaphalaṃ labhiṃsu, tumhe mā socittha mā paridevittha, rañño upari manopadosaṃ mā karitthā’’ti ovadi.
ரஞ்ஞோ சரபுரிஸா தங் கத²ங் ஸுத்வா தேஸங் நித்³தோ³ஸபா⁴வங் ரஞ்ஞோ கத²யிங்ஸு. ராஜா ஸங்வேக³ப்பத்தோ தஸ்ஸா நிவேஸனங் க³ந்த்வா மல்லிகஞ்ச ஸுணிஸாயோ சஸ்ஸா க²மாபெத்வா மல்லிகாய வரங் அதா³ஸி. ஸா ‘‘க³ஹிதோ மே ஹோதூ’’தி வத்வா தஸ்மிங் க³தே மதகப⁴த்தங் த³த்வா ந்ஹத்வா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘தே³வ, தும்ஹேஹி மே வரோ தி³ன்னோ, மய்ஹஞ்ச அஞ்ஞேன அத்தோ² நத்தி², த்³வத்திங்ஸாய மே ஸுணிஸானங் மம ச குலக⁴ரக³மனங் அனுஜானாதா²’’தி ஆஹ. ராஜா ஸம்படிச்சி². ஸா த்³வத்திங்ஸாய ஸுணிஸானங் ஸககுலங் பேஸெத்வா ஸயங் குஸினாரனக³ரே அத்தனோ குலக⁴ரங் அக³மாஸி. ராஜா ப³ந்து⁴லஸேனாபதினோ பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ தீ³க⁴காராயனஸ்ஸ நாம ஸேனாபதிட்டா²னங் அதா³ஸி. ஸோ பன ‘‘மாதுலோ மே இமினா மாரிதோ’’தி ரஞ்ஞோ ஓதாரங் க³வேஸந்தோ விசரதி. ராஜாபி நிப்பராத⁴ஸ்ஸ ப³ந்து⁴லஸ்ஸ மாரிதகாலதோ பட்டா²ய விப்படிஸாரீ சித்தஸ்ஸாத³ங் ந லப⁴தி, ரஜ்ஜஸுக²ங் நானுபோ⁴தி.
Rañño carapurisā taṃ kathaṃ sutvā tesaṃ niddosabhāvaṃ rañño kathayiṃsu. Rājā saṃvegappatto tassā nivesanaṃ gantvā mallikañca suṇisāyo cassā khamāpetvā mallikāya varaṃ adāsi. Sā ‘‘gahito me hotū’’ti vatvā tasmiṃ gate matakabhattaṃ datvā nhatvā rājānaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘deva, tumhehi me varo dinno, mayhañca aññena attho natthi, dvattiṃsāya me suṇisānaṃ mama ca kulagharagamanaṃ anujānāthā’’ti āha. Rājā sampaṭicchi. Sā dvattiṃsāya suṇisānaṃ sakakulaṃ pesetvā sayaṃ kusināranagare attano kulagharaṃ agamāsi. Rājā bandhulasenāpatino bhāgineyyassa dīghakārāyanassa nāma senāpatiṭṭhānaṃ adāsi. So pana ‘‘mātulo me iminā mārito’’ti rañño otāraṃ gavesanto vicarati. Rājāpi nipparādhassa bandhulassa māritakālato paṭṭhāya vippaṭisārī cittassādaṃ na labhati, rajjasukhaṃ nānubhoti.
ததா³ ஸத்தா² ஸாகியானங் வேளுங் நாம நிக³மங் உபனிஸ்ஸாய விஹரதி. ராஜா தத்த² க³ந்த்வா ஆராமதோ அவிதூ³ரே க²ந்தா⁴வாரங் நிவாஸெத்வா ‘‘மஹந்தேன பரிவாரேன ஸத்தா²ரங் வந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி விஹாரங் க³ந்த்வா பஞ்ச ராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி தீ³க⁴காராயனஸ்ஸ த³த்வா ஏககோவ க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி. ஸப்³ப³ங் த⁴ம்மசேதியஸுத்தநியாமேனேவ (ம॰ நி॰ 2.364 ஆத³யோ) வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மிங் க³ந்த⁴குடிங் பவிட்டே² தீ³க⁴காராயனோ தானி பஞ்ச ராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி க³ஹெத்வா விடடூப⁴ங் ராஜானங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஏகங் அஸ்ஸங் ஏகஞ்ச உபட்டா²னகாரிகங் மாதுகா³மங் நிவத்தெத்வா ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி. ராஜா ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங் பியகத²ங் கதெ²த்வா நிக்க²ந்தோ ஸேனங் அதி³ஸ்வா தங் மாதுகா³மங் புச்சி²த்வா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘அஹங் பா⁴கி³னெய்யங் அஜாதஸத்துங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா விடடூப⁴ங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி ராஜக³ஹனக³ரங் க³ச்ச²ந்தோ விகாலே த்³வாரேஸு பிஹிதேஸு நக³ரங் பவிஸிதுமஸக்கொந்தோ ஏகிஸ்ஸாய ஸாலாய நிபஜ்ஜித்வா வாதாதபேன கிலந்தோ ரத்திபா⁴கே³ தத்தே²வ காலமகாஸி. விபா⁴தாய ரத்தியா ‘‘தே³வ கோஸலனரிந்த³, இதா³னி அனாதோ²ஸி ஜாதோ’’தி விலபந்தியா தஸ்ஸா இத்தி²யா ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ஸோ மாதுலஸ்ஸ மஹந்தேன ஸக்காரேன ஸரீரகிச்சங் காரேஸி.
Tadā satthā sākiyānaṃ veḷuṃ nāma nigamaṃ upanissāya viharati. Rājā tattha gantvā ārāmato avidūre khandhāvāraṃ nivāsetvā ‘‘mahantena parivārena satthāraṃ vandissāmā’’ti vihāraṃ gantvā pañca rājakakudhabhaṇḍāni dīghakārāyanassa datvā ekakova gandhakuṭiṃ pāvisi. Sabbaṃ dhammacetiyasuttaniyāmeneva (ma. ni. 2.364 ādayo) veditabbaṃ. Tasmiṃ gandhakuṭiṃ paviṭṭhe dīghakārāyano tāni pañca rājakakudhabhaṇḍāni gahetvā viṭaṭūbhaṃ rājānaṃ katvā rañño ekaṃ assaṃ ekañca upaṭṭhānakārikaṃ mātugāmaṃ nivattetvā sāvatthiṃ agamāsi. Rājā satthārā saddhiṃ piyakathaṃ kathetvā nikkhanto senaṃ adisvā taṃ mātugāmaṃ pucchitvā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘ahaṃ bhāgineyyaṃ ajātasattuṃ ādāya āgantvā viṭaṭūbhaṃ gahessāmī’’ti rājagahanagaraṃ gacchanto vikāle dvāresu pihitesu nagaraṃ pavisitumasakkonto ekissāya sālāya nipajjitvā vātātapena kilanto rattibhāge tattheva kālamakāsi. Vibhātāya rattiyā ‘‘deva kosalanarinda, idāni anāthosi jāto’’ti vilapantiyā tassā itthiyā saddaṃ sutvā rañño ārocesuṃ. So mātulassa mahantena sakkārena sarīrakiccaṃ kāresi.
விடடூபோ⁴பி ரஜ்ஜங் லபி⁴த்வா தங் வேரங் ஸரித்வா ‘‘ஸப்³பே³பி ஸாகியே மாரெஸ்ஸாமீ’’தி மஹதியா ஸேனாய நிக்க²மி. தங் தி³வஸங் ஸத்தா² பச்சூஸஸமயே லோகங் வோலோகெந்தோ ஞாதிஸங்க⁴ஸ்ஸ வினாஸங் தி³ஸ்வா ‘‘ஞாதிஸங்க³ஹங் காதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயே பிண்டா³ய சரித்வா பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ க³ந்த⁴குடியங் ஸீஹஸெய்யங் கப்பெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே ஆகாஸேன க³ந்த்வா கபிலவத்து²ஸாமந்தே ஏகஸ்மிங் கப³ரச்சா²யே ருக்க²மூலே நிஸீதி³. ததோ அவிதூ³ரே விடடூப⁴ஸ்ஸ ரஜ்ஜஸீமாய அந்தோ ஸந்த³ச்சா²யோ நிக்³ரோத⁴ருக்கோ² அத்தி², விடடூபோ⁴ ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, கிங்காரணா ஏவரூபாய உண்ஹவேலாய இமஸ்மிங் கப³ரச்சா²யே ருக்க²மூலே நிஸீத³த², ஏதஸ்மிங் ஸந்த³ச்சா²யே நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே நிஸீத³த², ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ‘‘ஹோது, மஹாராஜ, ஞாதகானங் சா²யா நாம ஸீதலா’’தி வுத்தே ‘‘ஞாதகானங் ரக்க²ணத்தா²ய ஸத்தா² ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஸாவத்தி²மேவ பச்சாக³மி. ஸத்தா²பி உப்பதித்வா ஜேதவனமேவ க³தோ.