Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
11. ப⁴த்³த³வக்³கி³யவத்து²
11. Bhaddavaggiyavatthu
36. அத² கோ² ப⁴க³வா பா³ராணஸியங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன உருவேலா தேன சாரிகங் பக்காமி. அத² கோ² ப⁴க³வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம யேன அஞ்ஞதரோ வனஸண்டோ³ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா தங் வனஸண்ட³ங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³. தேன கோ² பன ஸமயேன திங்ஸமத்தா ப⁴த்³த³வக்³கி³யா ஸஹாயகா ஸபஜாபதிகா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ பரிசாரெந்தி. ஏகஸ்ஸ பஜாபதி நாஹோஸி; தஸ்ஸ அத்தா²ய வேஸீ ஆனீதா அஹோஸி. அத² கோ² ஸா வேஸீ தேஸு பமத்தேஸு பரிசாரெந்தேஸு ப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய பலாயித்த². அத² கோ² தே ஸஹாயகா ஸஹாயகஸ்ஸ வெய்யாவச்சங் கரொந்தா, தங் இத்தி²ங் க³வேஸந்தா, தங் வனஸண்ட³ங் ஆஹிண்ட³ந்தா அத்³த³ஸங்ஸு ப⁴க³வந்தங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸின்னங். தி³ஸ்வான யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஏகங் இத்தி²ங் பஸ்ஸெய்யா’’தி? ‘‘கிங் பன வோ, குமாரா, இத்தி²யா’’தி? ‘‘இத⁴ மயங், ப⁴ந்தே, திங்ஸமத்தா ப⁴த்³த³வக்³கி³யா ஸஹாயகா ஸபஜாபதிகா இமஸ்மிங் வனஸண்டே³ பரிசாரிம்ஹா. ஏகஸ்ஸ பஜாபதி நாஹோஸி; தஸ்ஸ அத்தா²ய வேஸீ ஆனீதா அஹோஸி. அத² கோ² ஸா, ப⁴ந்தே , வேஸீ அம்ஹேஸு பமத்தேஸு பரிசாரெந்தேஸு ப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய பலாயித்த². தே மயங், ப⁴ந்தே, ஸஹாயகா ஸஹாயகஸ்ஸ வெய்யாவச்சங் கரொந்தா, தங் இத்தி²ங் க³வேஸந்தா, இமங் வனஸண்ட³ங் ஆஹிண்டா³மா’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத² வோ, குமாரா, கதமங் நு கோ² தும்ஹாகங் வரங் – யங் வா தும்ஹே இத்தி²ங் க³வேஸெய்யாத², யங் வா அத்தானங் க³வேஸெய்யாதா²’’தி? ‘‘ஏததே³வ, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் வரங் யங் மயங் அத்தானங் க³வேஸெய்யாமா’’தி. ‘‘தேன ஹி வோ, குமாரா, நிஸீத³த², த⁴ம்மங் வோ தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே ப⁴த்³த³வக்³கி³யா ஸஹாயகா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. தேஸங் ப⁴க³வா அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் கதே²ஸி, ஸெய்யதி²த³ங் – தா³னகத²ங் ஸீலகத²ங் ஸக்³க³கத²ங் காமானங் ஆதீ³னவங் ஓகாரங் ஸங்கிலேஸங் நெக்க²ம்மே ஆனிஸங்ஸங் பகாஸேஸி, யதா³ தே ப⁴க³வா அஞ்ஞாஸி கல்லசித்தே முது³சித்தே வினீவரணசித்தே உத³க்³க³சித்தே பஸன்னசித்தே, அத² யா பு³த்³தா⁴னங் ஸாமுக்கங்ஸிகா த⁴ம்மதே³ஸனா, தங் பகாஸேஸி து³க்க²ங் ஸமுத³யங் நிரோத⁴ங் மக்³க³ங், ஸெய்யதா²பி நாம ஸுத்³த⁴ங் வத்த²ங் அபக³தகாளகங் ஸம்மதே³வ ரஜனங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய, ஏவமேவ தேஸங் தஸ்மிங்யேவ ஆஸனே விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதி³ ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி. தே தி³ட்ட²த⁴ம்மா பத்தத⁴ம்மா விதி³தத⁴ம்மா பரியோகா³ள்ஹத⁴ம்மா திண்ணவிசிகிச்சா² விக³தகத²ங்கதா² வேஸாரஜ்ஜப்பத்தா அபரப்பச்சயா ஸத்து²ஸாஸனே ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘லபெ⁴ய்யாம மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், லபெ⁴ய்யாம உபஸம்பத³’’ந்தி. ‘‘ஏத² பி⁴க்க²வோ’’தி ப⁴க³வா அவோச – ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ த⁴ம்மோ, சரத² ப்³ரஹ்மசரியங் ஸம்மா து³க்க²ஸ்ஸ அந்தகிரியாயா’’தி. ஸாவ தேஸங் ஆயஸ்மந்தானங் உபஸம்பதா³ அஹோஸி.
36. Atha kho bhagavā bārāṇasiyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena uruvelā tena cārikaṃ pakkāmi. Atha kho bhagavā maggā okkamma yena aññataro vanasaṇḍo tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā taṃ vanasaṇḍaṃ ajjhogāhetvā aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi. Tena kho pana samayena tiṃsamattā bhaddavaggiyā sahāyakā sapajāpatikā tasmiṃ vanasaṇḍe paricārenti. Ekassa pajāpati nāhosi; tassa atthāya vesī ānītā ahosi. Atha kho sā vesī tesu pamattesu paricārentesu bhaṇḍaṃ ādāya palāyittha. Atha kho te sahāyakā sahāyakassa veyyāvaccaṃ karontā, taṃ itthiṃ gavesantā, taṃ vanasaṇḍaṃ āhiṇḍantā addasaṃsu bhagavantaṃ aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinnaṃ. Disvāna yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘api, bhante, bhagavā ekaṃ itthiṃ passeyyā’’ti? ‘‘Kiṃ pana vo, kumārā, itthiyā’’ti? ‘‘Idha mayaṃ, bhante, tiṃsamattā bhaddavaggiyā sahāyakā sapajāpatikā imasmiṃ vanasaṇḍe paricārimhā. Ekassa pajāpati nāhosi; tassa atthāya vesī ānītā ahosi. Atha kho sā, bhante , vesī amhesu pamattesu paricārentesu bhaṇḍaṃ ādāya palāyittha. Te mayaṃ, bhante, sahāyakā sahāyakassa veyyāvaccaṃ karontā, taṃ itthiṃ gavesantā, imaṃ vanasaṇḍaṃ āhiṇḍāmā’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññatha vo, kumārā, katamaṃ nu kho tumhākaṃ varaṃ – yaṃ vā tumhe itthiṃ gaveseyyātha, yaṃ vā attānaṃ gaveseyyāthā’’ti? ‘‘Etadeva, bhante, amhākaṃ varaṃ yaṃ mayaṃ attānaṃ gaveseyyāmā’’ti. ‘‘Tena hi vo, kumārā, nisīdatha, dhammaṃ vo desessāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhaddavaggiyā sahāyakā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Tesaṃ bhagavā anupubbiṃ kathaṃ kathesi, seyyathidaṃ – dānakathaṃ sīlakathaṃ saggakathaṃ kāmānaṃ ādīnavaṃ okāraṃ saṃkilesaṃ nekkhamme ānisaṃsaṃ pakāsesi, yadā te bhagavā aññāsi kallacitte muducitte vinīvaraṇacitte udaggacitte pasannacitte, atha yā buddhānaṃ sāmukkaṃsikā dhammadesanā, taṃ pakāsesi dukkhaṃ samudayaṃ nirodhaṃ maggaṃ, seyyathāpi nāma suddhaṃ vatthaṃ apagatakāḷakaṃ sammadeva rajanaṃ paṭiggaṇheyya, evameva tesaṃ tasmiṃyeva āsane virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti. Te diṭṭhadhammā pattadhammā viditadhammā pariyogāḷhadhammā tiṇṇavicikicchā vigatakathaṃkathā vesārajjappattā aparappaccayā satthusāsane bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘labheyyāma mayaṃ, bhante, bhagavato santike pabbajjaṃ, labheyyāma upasampada’’nti. ‘‘Etha bhikkhavo’’ti bhagavā avoca – ‘‘svākkhāto dhammo, caratha brahmacariyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāyā’’ti. Sāva tesaṃ āyasmantānaṃ upasampadā ahosi.
ப⁴த்³த³வக்³கி³யஸஹாயகானங் வத்து² நிட்டி²தங்.
Bhaddavaggiyasahāyakānaṃ vatthu niṭṭhitaṃ.
து³தியபா⁴ணவாரோ.
Dutiyabhāṇavāro.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ப⁴த்³த³வக்³கி³யகதா² • Bhaddavaggiyakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ப⁴த்³த³வக்³கி³யகதா²வண்ணனா • Bhaddavaggiyakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ப⁴த்³த³வக்³கி³யகதா²வண்ணனா • Bhaddavaggiyakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 11. ப⁴த்³த³வக்³கி³யகதா² • 11. Bhaddavaggiyakathā