Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    5. ப⁴த்³தி³த்தி²விமானவத்து²

    5. Bhadditthivimānavatthu

    206.

    206.

    ‘‘நீலா பீதா ச காளா ச, மஞ்ஜிட்டா² 1 அத² லோஹிதா;

    ‘‘Nīlā pītā ca kāḷā ca, mañjiṭṭhā 2 atha lohitā;

    உச்சாவசானங் வண்ணானங், கிஞ்ஜக்க²பரிவாரிதா.

    Uccāvacānaṃ vaṇṇānaṃ, kiñjakkhaparivāritā.

    207.

    207.

    ‘‘மந்தா³ரவானங் புப்பா²னங், மாலங் தா⁴ரேஸி முத்³த⁴னி;

    ‘‘Mandāravānaṃ pupphānaṃ, mālaṃ dhāresi muddhani;

    நயிமே அஞ்ஞேஸு காயேஸு, ருக்கா² ஸந்தி ஸுமேத⁴ஸே.

    Nayime aññesu kāyesu, rukkhā santi sumedhase.

    208.

    208.

    ‘‘கேன காயங் உபபன்னா, தாவதிங்ஸங் யஸஸ்ஸினீ;

    ‘‘Kena kāyaṃ upapannā, tāvatiṃsaṃ yasassinī;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    209.

    209.

    ‘‘ப⁴த்³தி³த்தி²காதி 3 மங் அஞ்ஞங்ஸு, கிமிலாயங் உபாஸிகா;

    ‘‘Bhadditthikāti 4 maṃ aññaṃsu, kimilāyaṃ upāsikā;

    ஸத்³தா⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னா, ஸங்விபா⁴க³ரதா ஸதா³.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    210.

    210.

    ‘‘அச்சா²த³னஞ்ச ப⁴த்தஞ்ச, ஸேனாஸனங் பதீ³பியங்;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    211.

    211.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    212.

    212.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங்.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    213.

    213.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    214.

    214.

    ‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, அப்பமாத³விஹாரினீ.

    Upāsikā cakkhumato, appamādavihārinī.

    கதாவாஸா கதகுஸலா ததோ சுதா 5,

    Katāvāsā katakusalā tato cutā 6,

    ஸயங் பபா⁴ அனுவிசராமி நந்த³னங்.

    Sayaṃ pabhā anuvicarāmi nandanaṃ.

    215.

    215.

    ‘‘பி⁴க்கூ² சாஹங் பரமஹிதானுகம்பகே, அபோ⁴ஜயிங் தபஸ்ஸியுக³ங் மஹாமுனிங்;

    ‘‘Bhikkhū cāhaṃ paramahitānukampake, abhojayiṃ tapassiyugaṃ mahāmuniṃ;

    கதாவாஸா கதகுஸலா ததோ சுதா 7, ஸயங் பபா⁴ அனுவிசராமி நந்த³னங்.

    Katāvāsā katakusalā tato cutā 8, sayaṃ pabhā anuvicarāmi nandanaṃ.

    216.

    216.

    ‘‘அட்ட²ங்கி³கங் அபரிமிதங் ஸுகா²வஹங், உபோஸத²ங் ஸததமுபாவஸிங் அஹங்;

    ‘‘Aṭṭhaṅgikaṃ aparimitaṃ sukhāvahaṃ, uposathaṃ satatamupāvasiṃ ahaṃ;

    கதாவாஸா கதகுஸலா ததோ சுதா 9, ஸயங் பபா⁴ அனுவிசராமி நந்த³ன’’ந்தி.

    Katāvāsā katakusalā tato cutā 10, sayaṃ pabhā anuvicarāmi nandana’’nti.

    ப⁴த்³தி³த்தி²விமானங் 11 பஞ்சமங்.

    Bhadditthivimānaṃ 12 pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. மஞ்ஜெட்டா² (ஸீ॰), மஞ்ஜட்டா² (பீ॰)
    2. mañjeṭṭhā (sī.), mañjaṭṭhā (pī.)
    3. ப⁴த்³தி³த்தீ²தி (ஸீ॰)
    4. bhadditthīti (sī.)
    5. கதாவகாஸா கதகுஸலா (க॰)
    6. katāvakāsā katakusalā (ka.)
    7. கதாவகாஸா கதகுஸலா (க॰)
    8. katāvakāsā katakusalā (ka.)
    9. கதாவகாஸா கதகுஸலா (க॰)
    10. katāvakāsā katakusalā (ka.)
    11. ப⁴த்³தி³த்தி²காவிமானங் (ஸ்யா॰)
    12. bhadditthikāvimānaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 5. ப⁴த்³தி³த்தி²விமானவண்ணனா • 5. Bhadditthivimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact