Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [504] 8. ப⁴ல்லாதியஜாதகவண்ணனா

    [504] 8. Bhallātiyajātakavaṇṇanā

    ப⁴ல்லாதியோ நாம அஹோஸி ராஜாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மல்லிகங் தே³விங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸா கிர ஏகதி³வஸங் ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸயனங் நிஸ்ஸாய கலஹோ அஹோஸி. ராஜா குஜ்ஜி²த்வா நங் ந ஓலோகேஸி. ஸா சிந்தேஸி ‘‘நனு ததா²க³தோ ரஞ்ஞோ மயி குத்³த⁴பா⁴வங் ந ஜானாதீ’’தி. ஸத்தா² தங் காரணங் ஞத்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா ரஞ்ஞோ கே³ஹத்³வாரங் க³தோ. ராஜா பச்சுக்³க³ந்த்வா பத்தங் க³ஹெத்வா ஸத்தா²ரங் பாஸாத³ங் ஆரோபெத்வா படிபாடியா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா த³க்கி²ணோத³கங் த³த்வா பணீதேனாஹாரேன பரிவிஸித்வா ப⁴த்தகிச்சாவஸானே ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² ‘‘கிங் நு கோ², மஹாராஜ, மல்லிகா ந பஞ்ஞாயதீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அத்தனோ ஸுக²மத³மத்ததாயா’’தி வுத்தே ‘‘நனு, மஹாராஜ, த்வங் புப்³பே³ கின்னரயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஏகரத்திங் கின்னரியா வினா ஹுத்வா ஸத்த வஸ்ஸஸதானி பரிதே³வமானோ விசரீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Bhallātiyonāma ahosi rājāti idaṃ satthā jetavane viharanto mallikaṃ deviṃ ārabbha kathesi. Tassā kira ekadivasaṃ raññā saddhiṃ sayanaṃ nissāya kalaho ahosi. Rājā kujjhitvā naṃ na olokesi. Sā cintesi ‘‘nanu tathāgato rañño mayi kuddhabhāvaṃ na jānātī’’ti. Satthā taṃ kāraṇaṃ ñatvā punadivase bhikkhusaṅghaparivuto sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā rañño gehadvāraṃ gato. Rājā paccuggantvā pattaṃ gahetvā satthāraṃ pāsādaṃ āropetvā paṭipāṭiyā bhikkhusaṅghaṃ nisīdāpetvā dakkhiṇodakaṃ datvā paṇītenāhārena parivisitvā bhattakiccāvasāne ekamantaṃ nisīdi. Satthā ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, mallikā na paññāyatī’’ti pucchitvā ‘‘attano sukhamadamattatāyā’’ti vutte ‘‘nanu, mahārāja, tvaṃ pubbe kinnarayoniyaṃ nibbattitvā ekarattiṃ kinnariyā vinā hutvā satta vassasatāni paridevamāno vicarī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப⁴ல்லாதியோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ‘‘அங்கா³ரபக்கமிக³மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ரஜ்ஜங் அமச்சானங் நிய்யாதெ³த்வா ஸன்னத்³த⁴பஞ்சாவுதோ⁴ ஸுஸிக்கி²தகோலெய்யகஸுணக²க³ணபரிவுதோ நக³ரா நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா அனுக³ங்க³ங் க³ந்த்வா உபரி அபி⁴ருஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகங் க³ங்க³ங் ஓதிண்ணனதி³ங் தி³ஸ்வா தத³னுஸாரேன க³ச்ச²ந்தோ மிக³ஸூகராத³யோ வதி⁴த்வா அங்கா³ரபக்கமங்ஸங் கா²த³ந்தோ உச்சட்டா²னங் அபி⁴ருஹி. தத்த² ரமணீயா நதி³கா பரிபுண்ணகாலே த²னபமாணோத³கா ஹுத்வா ஸந்த³தி, அஞ்ஞதா³ ஜண்ணுகபமாணோத³கா ஹோதி. தத்த² நானப்பகாரகா மச்ச²கச்ச²பா விசரந்தி. உத³கபரியந்தே ரஜதபட்டவண்ணவாலுகா உபோ⁴ஸு தீரேஸு நானாபுப்ப²ப²லப⁴ரிதவினமிதா ருக்கா² புப்ப²ப²லரஸமத்தேஹி நானாவிஹங்க³மப⁴மரக³ணேஹி ஸம்பரிகிண்ணா விவித⁴மிக³ஸங்க⁴னிஸேவிதா ஸீதச்சா²யா. ஏவங் ரமணீயாய ஹேமவதனதி³யா தீரே த்³வே கின்னரா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆலிங்கி³த்வா பரிசும்பி³த்வா நானப்பகாரேஹி பரிதே³வந்தா ரோத³ந்தி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ bhallātiyo nāma rājā rajjaṃ kārento ‘‘aṅgārapakkamigamaṃsaṃ khādissāmī’’ti rajjaṃ amaccānaṃ niyyādetvā sannaddhapañcāvudho susikkhitakoleyyakasuṇakhagaṇaparivuto nagarā nikkhamitvā himavantaṃ pavisitvā anugaṅgaṃ gantvā upari abhiruhituṃ asakkonto ekaṃ gaṅgaṃ otiṇṇanadiṃ disvā tadanusārena gacchanto migasūkarādayo vadhitvā aṅgārapakkamaṃsaṃ khādanto uccaṭṭhānaṃ abhiruhi. Tattha ramaṇīyā nadikā paripuṇṇakāle thanapamāṇodakā hutvā sandati, aññadā jaṇṇukapamāṇodakā hoti. Tattha nānappakārakā macchakacchapā vicaranti. Udakapariyante rajatapaṭṭavaṇṇavālukā ubhosu tīresu nānāpupphaphalabharitavinamitā rukkhā pupphaphalarasamattehi nānāvihaṅgamabhamaragaṇehi samparikiṇṇā vividhamigasaṅghanisevitā sītacchāyā. Evaṃ ramaṇīyāya hemavatanadiyā tīre dve kinnarā aññamaññaṃ āliṅgitvā paricumbitvā nānappakārehi paridevantā rodanti.

    ராஜா தஸ்ஸா நதி³யா தீரேன க³ந்த⁴மாத³னங் அபி⁴ருஹந்தோ தே கின்னரே தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏதே ஏவங் பரிதே³வந்தி, புச்சி²ஸ்ஸாமி நே’’தி சிந்தெத்வா ஸுனகே² ஓலோகெத்வா அச்ச²ரங் பஹரி. ஸுஸிக்கி²தகோலெய்யகஸுனகா² தாய ஸஞ்ஞாய கு³ம்ப³ங் பவிஸித்வா உரேன நிபஜ்ஜிங்ஸு. ஸோ தேஸங் படிஸல்லீனபா⁴வங் ஞத்வா த⁴னுகலாபஞ்சேவ ஸேஸாவுதா⁴னி ச ருக்க²ங் நிஸ்ஸாய ட²பெத்வா பத³ஸத்³த³ங் அகரொந்தோ ஸணிகங் தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கிங்காரணா தும்ஹே ரோத³தா²’’தி கின்னரே புச்சி². தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Rājā tassā nadiyā tīrena gandhamādanaṃ abhiruhanto te kinnare disvā ‘‘kiṃ nu kho ete evaṃ paridevanti, pucchissāmi ne’’ti cintetvā sunakhe oloketvā accharaṃ pahari. Susikkhitakoleyyakasunakhā tāya saññāya gumbaṃ pavisitvā urena nipajjiṃsu. So tesaṃ paṭisallīnabhāvaṃ ñatvā dhanukalāpañceva sesāvudhāni ca rukkhaṃ nissāya ṭhapetvā padasaddaṃ akaronto saṇikaṃ tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘kiṃkāraṇā tumhe rodathā’’ti kinnare pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā tisso gāthā abhāsi –

    186.

    186.

    ‘‘ப⁴ல்லாதியோ நாம அஹோஸி ராஜா, ரட்ட²ங் பஹாய மிக³வங் அசாரி ஸோ;

    ‘‘Bhallātiyo nāma ahosi rājā, raṭṭhaṃ pahāya migavaṃ acāri so;

    அக³மா கி³ரிவரங் க³ந்த⁴மாத³னங், ஸுபுப்பி²தங் கிம்புரிஸானுசிண்ணங்.

    Agamā girivaraṃ gandhamādanaṃ, supupphitaṃ kimpurisānuciṇṇaṃ.

    187.

    187.

    ‘‘ஸாளூரஸங்க⁴ஞ்ச நிஸேத⁴யித்வா, த⁴னுங் கலாபஞ்ச ஸோ நிக்கி²பித்வா;

    ‘‘Sāḷūrasaṅghañca nisedhayitvā, dhanuṃ kalāpañca so nikkhipitvā;

    உபாக³மி வசனங் வத்துகாமோ, யத்த²ட்டி²தா கிம்புரிஸா அஹேஸுங்.

    Upāgami vacanaṃ vattukāmo, yatthaṭṭhitā kimpurisā ahesuṃ.

    188.

    188.

    ‘‘ஹிமச்சயே ஹேமவதாய தீரே, கிமித⁴ட்டி²தா மந்தயவ்ஹோ அபி⁴ண்ஹங்;

    ‘‘Himaccaye hemavatāya tīre, kimidhaṭṭhitā mantayavho abhiṇhaṃ;

    புச்சா²மி வோ மானுஸதே³ஹவண்ணே, கத²ங் வோ ஜானந்தி மனுஸ்ஸலோகே’’தி.

    Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kathaṃ vo jānanti manussaloke’’ti.

    தத்த² ஸாளூரஸங்க⁴ந்தி ஸுனக²க³ணங். ஹிமச்சயேதி சதுன்னங் ஹேமந்தமாஸானங் அதிக்கமே. ஹேமவதாயாதி இமிஸ்ஸா ஹேமவதாய நதி³யா தீரே.

    Tattha sāḷūrasaṅghanti sunakhagaṇaṃ. Himaccayeti catunnaṃ hemantamāsānaṃ atikkame. Hemavatāyāti imissā hemavatāya nadiyā tīre.

    ரஞ்ஞோ வசனங் ஸுத்வா கின்னரோ துண்ஹீ அஹோஸி, கின்னரீ பன ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபி –

    Rañño vacanaṃ sutvā kinnaro tuṇhī ahosi, kinnarī pana raññā saddhiṃ sallapi –

    189.

    189.

    ‘‘மல்லங் கி³ரிங் பண்ட³ரகங் திகூடங், ஸீதோத³கா அனுவிசராம நஜ்ஜோ;

    ‘‘Mallaṃ giriṃ paṇḍarakaṃ tikūṭaṃ, sītodakā anuvicarāma najjo;

    மிகா³ மனுஸ்ஸாவ நிபா⁴ஸவண்ணா, ஜானந்தி நோ கிம்புரிஸாதி லுத்³தா³’’தி.

    Migā manussāva nibhāsavaṇṇā, jānanti no kimpurisāti luddā’’ti.

    தத்த² மல்லங் கி³ரிந்தி ஸம்ம லுத்³த³க, மயங் இமங் மல்லகி³ரிஞ்ச பண்ட³ரகஞ்ச திகூடஞ்ச இமா ச நஜ்ஜோ அனுவிசராம. ‘‘மாலாகி³ரி’’ந்திபி பாடோ². நிபா⁴ஸவண்ணாதி நிபா⁴ஸமானவண்ணா, தி³ஸ்ஸமானஸரீராதி அத்தோ².

    Tattha mallaṃ girinti samma luddaka, mayaṃ imaṃ mallagiriñca paṇḍarakañca tikūṭañca imā ca najjo anuvicarāma. ‘‘Mālāgiri’’ntipi pāṭho. Nibhāsavaṇṇāti nibhāsamānavaṇṇā, dissamānasarīrāti attho.

    ததோ ராஜா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato rājā tisso gāthā abhāsi –

    190.

    190.

    ‘‘ஸுகிச்ச²ரூபங் பரிதே³வயவ்ஹோ, ஆலிங்கி³தோ சாஸி பியோ பியாய;

    ‘‘Sukiccharūpaṃ paridevayavho, āliṅgito cāsi piyo piyāya;

    புச்சா²மி வோ மானுஸதே³ஹவண்ணே, கிமித⁴ வனே ரோத³த² அப்பதீதா.

    Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kimidha vane rodatha appatītā.

    191.

    191.

    ‘‘ஸுகிச்ச²ரூபங் பரிதே³வயவ்ஹோ, ஆலிங்கி³தோ சாஸி பியோ பியாய;

    ‘‘Sukiccharūpaṃ paridevayavho, āliṅgito cāsi piyo piyāya;

    புச்சா²மி வோ மானுஸதே³ஹவண்ணே, கிமித⁴ வனே விலபத² அப்பதீதா.

    Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kimidha vane vilapatha appatītā.

    192.

    192.

    ‘‘ஸுகிச்ச²ரூபங் பரிதே³வயவ்ஹோ, ஆலிங்கி³தோ சாஸி பியோ பியாய;

    ‘‘Sukiccharūpaṃ paridevayavho, āliṅgito cāsi piyo piyāya;

    புச்சா²மி வோ மானுஸதே³ஹவண்ணே, கிமித⁴ வனே ஸோசத² அப்பதீதா’’தி.

    Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kimidha vane socatha appatītā’’ti.

    தத்த² ஸுகிச்ச²ரூபந்தி ஸுட்டு² து³க்க²ப்பத்தா விய ஹுத்வா. ஆலிங்கி³தோ சாஸி பியோ பியாயாதி தயா பியாய தவ பியோ ஆலிங்கி³தோ ச ஆஸி. ‘‘ஆலிங்கி³யோ சாஸீ’’திபி பாடோ², அயமேவத்தோ². கிமித⁴ வனேதி கிங்காரணா இத⁴ வனே அந்தரந்தரா ஆலிங்கி³த்வா பரிசும்பி³த்வா பியகத²ங் கதெ²த்வா புன அப்பதீதா ரோத³தா²தி.

    Tattha sukiccharūpanti suṭṭhu dukkhappattā viya hutvā. Āliṅgito cāsi piyo piyāyāti tayā piyāya tava piyo āliṅgito ca āsi. ‘‘Āliṅgiyo cāsī’’tipi pāṭho, ayamevattho. Kimidha vaneti kiṃkāraṇā idha vane antarantarā āliṅgitvā paricumbitvā piyakathaṃ kathetvā puna appatītā rodathāti.

    ததோ பரா உபி⁴ன்னம்பி ஆலாபஸல்லாபகா³தா² ஹொந்தி –

    Tato parā ubhinnampi ālāpasallāpagāthā honti –

    193.

    193.

    ‘‘மயேகரத்தங் விப்பவஸிம்ஹ லுத்³த³, அகாமகா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸரந்தா;

    ‘‘Mayekarattaṃ vippavasimha ludda, akāmakā aññamaññaṃ sarantā;

    தமேகரத்தங் அனுதப்பமானா, ஸோசாம ‘ஸா ரத்தி புனங் ந ஹொஸ்ஸதி’.

    Tamekarattaṃ anutappamānā, socāma ‘sā ratti punaṃ na hossati’.

    194.

    194.

    ‘‘யமேகரத்தங் அனுதப்பதே²தங், த⁴னங்வ நட்ட²ங் பிதரங்வ பேதங்;

    ‘‘Yamekarattaṃ anutappathetaṃ, dhanaṃva naṭṭhaṃ pitaraṃva petaṃ;

    புச்சா²மி வோ மானுஸதே³ஹவண்ணே, கத²ங் வினா வாஸமகப்பயித்த².

    Pucchāmi vo mānusadehavaṇṇe, kathaṃ vinā vāsamakappayittha.

    195.

    195.

    ‘‘யமிமங் நதி³ங் பஸ்ஸஸி ஸீக⁴ஸோதங், நானாது³மச்சா²த³னங் ஸேலகூலங்;

    ‘‘Yamimaṃ nadiṃ passasi sīghasotaṃ, nānādumacchādanaṃ selakūlaṃ;

    தங் மே பியோ உத்தரி வஸ்ஸகாலே, மமஞ்ச மஞ்ஞங் அனுப³ந்த⁴தீதி.

    Taṃ me piyo uttari vassakāle, mamañca maññaṃ anubandhatīti.

    196.

    196.

    ‘‘அஹஞ்ச அங்கோலகமோசினாமி, அதிமுத்தகங் ஸத்தலியோதி²கஞ்ச;

    ‘‘Ahañca aṅkolakamocināmi, atimuttakaṃ sattaliyothikañca;

    ‘பியோ ச மே ஹேஹிதி மாலபா⁴ரீ, அஹஞ்ச நங் மாலினீ அஜ்ஜு²பெஸ்ஸங்’.

    ‘Piyo ca me hehiti mālabhārī, ahañca naṃ mālinī ajjhupessaṃ’.

    197.

    197.

    ‘‘அஹஞ்சித³ங் குரவகமோசினாமி, உத்³தா³லகா பாடலிஸிந்து⁴வாரகா;

    ‘‘Ahañcidaṃ kuravakamocināmi, uddālakā pāṭalisindhuvārakā;

    ‘பியோ ச மே ஹேஹிதி மாலபா⁴ரீ, அஹஞ்ச நங் மாலினீ அஜ்ஜு²பெஸ்ஸங்’.

    ‘Piyo ca me hehiti mālabhārī, ahañca naṃ mālinī ajjhupessaṃ’.

    198.

    198.

    ‘‘அஹஞ்ச ஸாலஸ்ஸ ஸுபுப்பி²தஸ்ஸ, ஓசெய்ய புப்பா²னி கரோமி மாலங்;

    ‘‘Ahañca sālassa supupphitassa, oceyya pupphāni karomi mālaṃ;

    ‘பியோ ச மே ஹேஹிதி மாலபா⁴ரீ, அஹஞ்ச நங் மாலினீ அஜ்ஜு²பெஸ்ஸங்’.

    ‘Piyo ca me hehiti mālabhārī, ahañca naṃ mālinī ajjhupessaṃ’.

    199.

    199.

    ‘‘அஹஞ்ச ஸாலஸ்ஸ ஸுபுப்பி²தஸ்ஸ, ஓசெய்ய புப்பா²னி கரோமி பா⁴ரங்;

    ‘‘Ahañca sālassa supupphitassa, oceyya pupphāni karomi bhāraṃ;

    இத³ஞ்ச நோ ஹேஹிதி ஸந்த²ரத்த²ங், யத்த²ஜ்ஜிமங் விஹரிஸ்ஸாம ரத்திங்.

    Idañca no hehiti santharatthaṃ, yatthajjimaṃ viharissāma rattiṃ.

    200.

    200.

    ‘‘அஹஞ்ச கோ² அக³ளுங் சந்த³னஞ்ச, ஸிலாய பிங்ஸாமி பமத்தரூபா;

    ‘‘Ahañca kho agaḷuṃ candanañca, silāya piṃsāmi pamattarūpā;

    ‘பியோ ச மே ஹேஹிதி ரோஸிதங்கோ³, அஹஞ்ச நங் ரோஸிதா அஜ்ஜு²பெஸ்ஸங்’.

    ‘Piyo ca me hehiti rositaṅgo, ahañca naṃ rositā ajjhupessaṃ’.

    201.

    201.

    ‘‘அதா²க³மா ஸலிலங் ஸீக⁴ஸோதங், நுத³ங் ஸாலே ஸலளே கண்ணிகாரே;

    ‘‘Athāgamā salilaṃ sīghasotaṃ, nudaṃ sāle salaḷe kaṇṇikāre;

    ஆபூரத² தேன முஹுத்தகேன, ஸாயங் நதீ³ ஆஸி மயா ஸுது³த்தரா.

    Āpūratha tena muhuttakena, sāyaṃ nadī āsi mayā suduttarā.

    202.

    202.

    ‘‘உபோ⁴ஸு தீரேஸு மயங் ததா³ டி²தா, ஸம்பஸ்ஸந்தா உப⁴யோ அஞ்ஞமஞ்ஞங்;

    ‘‘Ubhosu tīresu mayaṃ tadā ṭhitā, sampassantā ubhayo aññamaññaṃ;

    ஸகிம்பி ரோதா³ம ஸகிங் ஹஸாம, கிச்சே²ன நோ ஆக³மா ஸங்வரீ ஸா.

    Sakimpi rodāma sakiṃ hasāma, kicchena no āgamā saṃvarī sā.

    203.

    203.

    ‘‘பாதோவ கோ² உக்³க³தே ஸூரியம்ஹி, சதுக்கங் நதி³ங் உத்தரியான லுத்³த³;

    ‘‘Pātova kho uggate sūriyamhi, catukkaṃ nadiṃ uttariyāna ludda;

    ஆலிங்கி³யா அஞ்ஞமஞ்ஞங் மயங் உபோ⁴, ஸகிம்பி ரோதா³ம ஸகிங் ஹஸாம.

    Āliṅgiyā aññamaññaṃ mayaṃ ubho, sakimpi rodāma sakiṃ hasāma.

    204.

    204.

    ‘‘தீஹூனகங் ஸத்த ஸதானி லுத்³த³, யமித⁴ மயங் விப்பவஸிம்ஹ புப்³பே³;

    ‘‘Tīhūnakaṃ satta satāni ludda, yamidha mayaṃ vippavasimha pubbe;

    வஸ்ஸேகிமங் ஜீவிதங் பூ⁴மிபால, கோ நீத⁴ கந்தாய வினா வஸெய்ய.

    Vassekimaṃ jīvitaṃ bhūmipāla, ko nīdha kantāya vinā vaseyya.

    205.

    205.

    ‘‘ஆயுஞ்ச வோ கீவதகோ நு ஸம்ம, ஸசேபி ஜானாத² வதே³த² ஆயுங்;

    ‘‘Āyuñca vo kīvatako nu samma, sacepi jānātha vadetha āyuṃ;

    அனுஸ்ஸவா வுட்³ட⁴தோ ஆக³மா வா, அக்கா²த² மேதங் அவிகம்பமானா.

    Anussavā vuḍḍhato āgamā vā, akkhātha metaṃ avikampamānā.

    206.

    206.

    ‘‘ஆயுஞ்ச நோ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் லுத்³த³, ந சந்தரா பாபகோ அத்தி² ரோகோ³;

    ‘‘Āyuñca no vassasahassaṃ ludda, na cantarā pāpako atthi rogo;

    அப்பஞ்ச து³க்க²ங் ஸுக²மேவ பி⁴ய்யோ, அவீதராகா³ விஜஹாம ஜீவித’’ந்தி.

    Appañca dukkhaṃ sukhameva bhiyyo, avītarāgā vijahāma jīvita’’nti.

    தத்த² மயேகரத்தந்தி மயங் ஏகரத்தங். விப்பவஸிம்ஹாதி விப்பயுத்தா ஹுத்வா வஸிம்ஹ. அனுதப்பமானாதி ‘‘அனிச்ச²மானானங் நோ ஏகரத்தோ அதீதோ’’தி தங் ஏகரத்தங் அனுசிந்தயமானா. புனங் ந ஹெஸ்ஸதீதி புன ந ப⁴விஸ்ஸதி நாக³மிஸ்ஸதீதி ஸோசாம. த⁴னங்வ நட்ட²ங் பிதரங்வ பேதந்தி த⁴னங் வா நட்ட²ங் பிதரங் வா மாதரங் வாபேதங் காலகதங் கிங் நு கோ² தும்ஹே சிந்தயமானா கேன காரணேன தங் ஏகரத்தங் வினா வாஸங் அகப்பயித்த², இத³ங் மே ஆசிக்க²தா²தி புச்ச²தி. யமிமந்தி யங் இமங். ஸேலகூலந்தி த்³வின்னங் ஸேலானங் அந்தரே ஸந்த³மானங். வஸ்ஸகாலேதி ஏகஸ்ஸ மேக⁴ஸ்ஸ உட்டா²ய வஸ்ஸனகாலே . அம்ஹாகஞ்ஹி இமஸ்மிங் வனஸண்டே³ ரதிவஸேன சரந்தானங் ஏகோ மேகோ⁴ உட்ட²ஹி. அத² மே பியஸாமிகோ கின்னரோமங் ‘‘பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²தீ’’தி மஞ்ஞமானோ ஏதங் நதி³ங் உத்தரீதி ஆஹ.

    Tattha mayekarattanti mayaṃ ekarattaṃ. Vippavasimhāti vippayuttā hutvā vasimha. Anutappamānāti ‘‘anicchamānānaṃ no ekaratto atīto’’ti taṃ ekarattaṃ anucintayamānā. Punaṃ na hessatīti puna na bhavissati nāgamissatīti socāma. Dhanaṃva naṭṭhaṃ pitaraṃva petanti dhanaṃ vā naṭṭhaṃ pitaraṃ vā mātaraṃ vāpetaṃ kālakataṃ kiṃ nu kho tumhe cintayamānā kena kāraṇena taṃ ekarattaṃ vinā vāsaṃ akappayittha, idaṃ me ācikkhathāti pucchati. Yamimanti yaṃ imaṃ. Selakūlanti dvinnaṃ selānaṃ antare sandamānaṃ. Vassakāleti ekassa meghassa uṭṭhāya vassanakāle . Amhākañhi imasmiṃ vanasaṇḍe rativasena carantānaṃ eko megho uṭṭhahi. Atha me piyasāmiko kinnaromaṃ ‘‘pacchato āgacchatī’’ti maññamāno etaṃ nadiṃ uttarīti āha.

    அஹஞ்சாதி அஹங் பனேதஸ்ஸ பரதீரங் க³தபா⁴வங் அஜானந்தீ ஸுபுப்பி²தானி அங்கோலகாதீ³னி புப்பா²னி ஓசினாமி. தத்த² ஸத்தலியோதி²கஞ்சாதி குந்தா³லபுப்ப²ஞ்ச ஸுவண்ணயோதி²கஞ்ச ஓசினந்தீ பன ‘‘பியோ ச மே மாலபா⁴ரீ ப⁴விஸ்ஸதி, அஹஞ்ச நங் மாலினீ ஹுத்வா அஜ்ஜு²பெஸ்ஸ’’ந்தி இமினா காரணேன ஓசினாமி. உத்³தா³லகா பாடலிஸிந்து⁴வாரகாதி தேபி மயா ஓசிதாயேவாதி வத³தி. ஓசெய்யாதி ஓசினித்வா. அக³ளுங் சந்த³னஞ்சாதி காளாக³ளுஞ்ச ரத்தசந்த³னஞ்ச. ரோஸிதங்கோ³தி விலித்தஸரீரோ. ரோஸிதாதி விலித்தா ஹுத்வா. அஜ்ஜு²பெஸ்ஸந்தி ஸயனே உபக³மிஸ்ஸாமி. நுத³ங் ஸாலே ஸலளே கண்ணிகாரேதி ஏதானி மயா ஓசினித்வா தீரே ட²பிதானி புப்பா²னி நுத³ந்தங் ஹரந்தங். ஸுது³த்தராதி தஸ்ஸா ஹி ஓரிமதீரே டி²தகாலேயேவ நதி³யா உத³கங் ஆக³தங், தங்க²ணஞ்ஞேவ ஸூரியோ அத்த²ங்க³தோ, விஜ்ஜுலதா நிச்ச²ரந்தி, கின்னரா நாம உத³கபீ⁴ருகா ஹொந்தி, இதி ஸா ஓதரிதுங் ந விஸஹி. தேனாஹ ‘‘ஸாயங் நதீ³ ஆஸி மயா ஸுது³த்தரா’’தி.

    Ahañcāti ahaṃ panetassa paratīraṃ gatabhāvaṃ ajānantī supupphitāni aṅkolakādīni pupphāni ocināmi. Tattha sattaliyothikañcāti kundālapupphañca suvaṇṇayothikañca ocinantī pana ‘‘piyo ca me mālabhārī bhavissati, ahañca naṃ mālinī hutvā ajjhupessa’’nti iminā kāraṇena ocināmi. Uddālakā pāṭalisindhuvārakāti tepi mayā ocitāyevāti vadati. Oceyyāti ocinitvā. Agaḷuṃ candanañcāti kāḷāgaḷuñca rattacandanañca. Rositaṅgoti vilittasarīro. Rositāti vilittā hutvā. Ajjhupessanti sayane upagamissāmi. Nudaṃ sāle salaḷe kaṇṇikāreti etāni mayā ocinitvā tīre ṭhapitāni pupphāni nudantaṃ harantaṃ. Suduttarāti tassā hi orimatīre ṭhitakāleyeva nadiyā udakaṃ āgataṃ, taṅkhaṇaññeva sūriyo atthaṅgato, vijjulatā niccharanti, kinnarā nāma udakabhīrukā honti, iti sā otarituṃ na visahi. Tenāha ‘‘sāyaṃ nadī āsi mayā suduttarā’’ti.

    ஸம்பஸ்ஸந்தாதி விஜ்ஜுலதானிச்ச²ரணகாலே பஸ்ஸந்தா. ரோதா³மாதி அந்த⁴காரகாலே அபஸ்ஸந்தா ரோதா³ம, விஜ்ஜுலதானிச்ச²ரணகாலே பஸ்ஸந்தா ஹஸாம. ஸங்வரீதி ரத்தி. சதுக்கந்தி துச்ச²ங். உத்தரியானாதி உத்தரித்வா. தீஹூனகந்தி தீஹி ஊனானி ஸத்த வஸ்ஸஸதானி. யமித⁴ மயந்தி யங் காலங் இத⁴ மயங் விப்பவஸிம்ஹ, ஸோ இதோ தீஹி ஊனகானி ஸத்த வஸ்ஸஸதானி ஹொந்தீதி வத³தி. வஸ்ஸேகிமந்தி வஸ்ஸங் ஏகங் இமங், தும்ஹாகங் ஏகமேவ வஸ்ஸஸதங் இமங் ஜீவிதந்தி வத³தி. கோ நீதா⁴தி ஏவங் பரித்தகே ஜீவிதே கோ நு இத⁴ கந்தாய வினா ப⁴வெய்ய, அயுத்தங் தவ பியப⁴ரியாய வினா ப⁴விதுந்தி தீ³பேதி.

    Sampassantāti vijjulatāniccharaṇakāle passantā. Rodāmāti andhakārakāle apassantā rodāma, vijjulatāniccharaṇakāle passantā hasāma. Saṃvarīti ratti. Catukkanti tucchaṃ. Uttariyānāti uttaritvā. Tīhūnakanti tīhi ūnāni satta vassasatāni. Yamidha mayanti yaṃ kālaṃ idha mayaṃ vippavasimha, so ito tīhi ūnakāni satta vassasatāni hontīti vadati. Vassekimanti vassaṃ ekaṃ imaṃ, tumhākaṃ ekameva vassasataṃ imaṃ jīvitanti vadati. Ko nīdhāti evaṃ parittake jīvite ko nu idha kantāya vinā bhaveyya, ayuttaṃ tava piyabhariyāya vinā bhavitunti dīpeti.

    கீவதகோ நூதி ராஜா கின்னரியா வசனங் ஸுத்வா ‘‘இமேஸங் ஆயுப்பமாணங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தும்ஹாகங் கித்தகோ ஆயூ’’தி புச்ச²தி. அனுஸ்ஸவாதி ஸசே வோ கஸ்ஸசி வத³ந்தஸ்ஸ வா ஸுதங், மாதாபிதூனங் வா வுட்³டா⁴னங் மஹல்லகானங் ஸந்திகா ஆக³மோ அத்தி², அத² மே ததோ அனுஸ்ஸவா வுட்³ட⁴தோ ஆக³மா வா ஏதங் அவிகம்பமானா அக்கா²த². ந சந்தராதி அம்ஹாகங் வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் ஆயு, அந்தரா ச நோ பாபகோ ஜீவிதந்தராயகரோ ரோகோ³பி நத்தி². அவீதராகா³தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் அவிக³தபேமாவ ஹுத்வா.

    Kīvatako nūti rājā kinnariyā vacanaṃ sutvā ‘‘imesaṃ āyuppamāṇaṃ pucchissāmī’’ti cintetvā ‘‘tumhākaṃ kittako āyū’’ti pucchati. Anussavāti sace vo kassaci vadantassa vā sutaṃ, mātāpitūnaṃ vā vuḍḍhānaṃ mahallakānaṃ santikā āgamo atthi, atha me tato anussavā vuḍḍhato āgamā vā etaṃ avikampamānā akkhātha. Na cantarāti amhākaṃ vassasahassaṃ āyu, antarā ca no pāpako jīvitantarāyakaro rogopi natthi. Avītarāgāti aññamaññaṃ avigatapemāva hutvā.

    தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘இமே ஹி நாம திரச்சா²னக³தா ஹுத்வா ஏகரத்திங் விப்பயோகே³ன ஸத்த வஸ்ஸஸதானி ரோத³ந்தா விசரந்தி, அஹங் பன தியோஜனஸதிகே ரஜ்ஜே மஹாஸம்பத்திங் பஹாய அரஞ்ஞே விசராமி, அஹோ அகிச்சகாரிம்ஹீ’’தி ததோவ நிவத்தோ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ‘‘கிங் தே, மஹாராஜ, ஹிமவந்தே அச்ச²ரியங் தி³ட்ட²’’ந்தி அமச்சேஹி புட்டோ² ஸப்³ப³ங் ஆரோசெத்வா ததோ பட்டா²ய தா³னானி த³த³ந்தோ போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² –

    Taṃ sutvā rājā ‘‘ime hi nāma tiracchānagatā hutvā ekarattiṃ vippayogena satta vassasatāni rodantā vicaranti, ahaṃ pana tiyojanasatike rajje mahāsampattiṃ pahāya araññe vicarāmi, aho akiccakārimhī’’ti tatova nivatto bārāṇasiṃ gantvā ‘‘kiṃ te, mahārāja, himavante acchariyaṃ diṭṭha’’nti amaccehi puṭṭho sabbaṃ ārocetvā tato paṭṭhāya dānāni dadanto bhoge bhuñji. Tamatthaṃ pakāsento satthā –

    207.

    207.

    ‘‘இத³ஞ்ச ஸுத்வான அமானுஸானங், ப⁴ல்லாதியோ இத்தரங் ஜீவிதந்தி;

    ‘‘Idañca sutvāna amānusānaṃ, bhallātiyo ittaraṃ jīvitanti;

    நிவத்தத² ந மிக³வங் அசரி, அதா³ஸி தா³னானி அபு⁴ஞ்ஜி போ⁴கே³’’தி. –

    Nivattatha na migavaṃ acari, adāsi dānāni abhuñji bhoge’’ti. –

    இமங் கா³த²ங் வத்வா புன ஓவத³ந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Imaṃ gāthaṃ vatvā puna ovadanto dve gāthā abhāsi –

    208.

    208.

    ‘‘இத³ஞ்ச ஸுத்வான அமானுஸானங், ஸம்மோத³த² மா கலஹங் அகத்த²;

    ‘‘Idañca sutvāna amānusānaṃ, sammodatha mā kalahaṃ akattha;

    மா வோ தபீ அத்தகம்மாபராதோ⁴, யதா²பி தே கிம்புரிஸேகரத்தங்.

    Mā vo tapī attakammāparādho, yathāpi te kimpurisekarattaṃ.

    209.

    209.

    ‘‘இத³ஞ்ச ஸுத்வான அமானுஸானங், ஸம்மோத³த² மா விவாத³ங் அகத்த²;

    ‘‘Idañca sutvāna amānusānaṃ, sammodatha mā vivādaṃ akattha;

    மா வோ தபீ அத்தகம்மாபராதோ⁴, யதா²பி தே கிம்புரிஸேகரத்த’’ந்தி.

    Mā vo tapī attakammāparādho, yathāpi te kimpurisekaratta’’nti.

    தத்த² அமானுஸானந்தி கின்னரானங். அத்தகம்மாபராதோ⁴தி அத்தனோ கம்மதோ³ஸோ. கிம்புரிஸேகரத்தந்தி யதா² தே கிம்புரிஸே ஏகரத்திங் கதோ அத்தனோ கம்மதோ³ஸோ தபி, ததா² தும்ஹேபி மா தபீதி அத்தோ².

    Tattha amānusānanti kinnarānaṃ. Attakammāparādhoti attano kammadoso. Kimpurisekarattanti yathā te kimpurise ekarattiṃ kato attano kammadoso tapi, tathā tumhepi mā tapīti attho.

    மல்லிகா தே³வீ ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா உட்டா²யாஸனா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ த³ஸப³லஸ்ஸ து²திங் கரொந்தீ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Mallikā devī tathāgatassa dhammadesanaṃ sutvā uṭṭhāyāsanā añjaliṃ paggayha dasabalassa thutiṃ karontī osānagāthamāha –

    210.

    210.

    ‘‘விவித⁴ங் அதி⁴மனா ஸுணோமஹங், வசனபத²ங் தவ அத்த²ஸங்ஹிதங்;

    ‘‘Vividhaṃ adhimanā suṇomahaṃ, vacanapathaṃ tava atthasaṃhitaṃ;

    முஞ்சங் கி³ரங் நுத³ஸேவ மே த³ரங், ஸமண ஸுகா²வஹ ஜீவ மே சிர’’ந்தி.

    Muñcaṃ giraṃ nudaseva me daraṃ, samaṇa sukhāvaha jīva me cira’’nti.

    தத்த² விவித⁴ங் அதி⁴மனா ஸுணோமஹந்தி ப⁴ந்தே, தும்ஹேஹி விவிதே⁴ஹி நானாகாரணேஹி அலங்கரித்வா தே³ஸிதங் த⁴ம்மதே³ஸனங் அஹங் அதி⁴மனா பஸன்னசித்தா ஹுத்வா ஸுணோமி. வசனபத²ந்தி தங் தும்ஹேஹி வுத்தங் விவித⁴வசனங். முஞ்சங் கி³ரங் நுத³ஸேவ மே த³ரந்தி கண்ணஸுக²ங் மது⁴ரங் கி³ரங் முஞ்சந்தோ மம ஹத³யே ஸோகத³ரத²ங் நுத³ஸியேவ ஹரஸியேவ. ஸமண ஸுகா²வஹ ஜீவ மே சிரந்தி ப⁴ந்தே பு³த்³த⁴ஸமண, தி³ப்³ப³மானுஸலோகியலோகுத்தரஸுகா²வஹ மம ஸாமி த⁴ம்மராஜ, சிரங் ஜீவாதி.

    Tattha vividhaṃ adhimanā suṇomahanti bhante, tumhehi vividhehi nānākāraṇehi alaṅkaritvā desitaṃ dhammadesanaṃ ahaṃ adhimanā pasannacittā hutvā suṇomi. Vacanapathanti taṃ tumhehi vuttaṃ vividhavacanaṃ. Muñcaṃ giraṃ nudaseva me daranti kaṇṇasukhaṃ madhuraṃ giraṃ muñcanto mama hadaye sokadarathaṃ nudasiyeva harasiyeva. Samaṇasukhāvaha jīva me ciranti bhante buddhasamaṇa, dibbamānusalokiyalokuttarasukhāvaha mama sāmi dhammarāja, ciraṃ jīvāti.

    கோஸலராஜா ததோ பட்டா²ய தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸமக்³க³வாஸங் வஸி.

    Kosalarājā tato paṭṭhāya tāya saddhiṃ samaggavāsaṃ vasi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கின்னரோ கோஸலராஜா அஹோஸி, கின்னரீ மல்லிகா தே³வீ, ப⁴ல்லாதியராஜா அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kinnaro kosalarājā ahosi, kinnarī mallikā devī, bhallātiyarājā ahameva ahosi’’nti.

    ப⁴ல்லாதியஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Bhallātiyajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 504. ப⁴ல்லாதியஜாதகங் • 504. Bhallātiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact