Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ப⁴ண்டா³கா³ரஸம்முதிஆதி³கதா²
Bhaṇḍāgārasammutiādikathā
343. விஹாரங் வாதிஆதீ³ஸு யோ ஆராமமஜ்ஜே² ஆராமிகஸாமணேராதீ³ஹி அவிவித்தோ ஸப்³பே³ஸங் ஸமோஸரணட்டா²னே விஹாரோ வா அட்³ட⁴யோகோ³ வா ஹோதி, ஸோ ஸம்மன்னிதப்³போ³. பச்சந்தஸேனாஸனங் பன ந ஸம்மன்னிதப்³ப³ங். இத³ங் பன ப⁴ண்டா³கா³ரங் க²ண்ட³ஸீமங் க³ந்த்வா க²ண்ட³ஸீமாய நிஸின்னேஹி ஸம்மன்னிதுங் ந வட்டதி, விஹாரமஜ்ஜே²யேவ ஸம்மன்னிதப்³ப³ங்.
343.Vihāraṃvātiādīsu yo ārāmamajjhe ārāmikasāmaṇerādīhi avivitto sabbesaṃ samosaraṇaṭṭhāne vihāro vā aḍḍhayogo vā hoti, so sammannitabbo. Paccantasenāsanaṃ pana na sammannitabbaṃ. Idaṃ pana bhaṇḍāgāraṃ khaṇḍasīmaṃ gantvā khaṇḍasīmāya nisinnehi sammannituṃ na vaṭṭati, vihāramajjheyeva sammannitabbaṃ.
கு³த்தாகு³த்தஞ்ச ஜானெய்யாதி எத்த² யஸ்ஸ தாவ ச²த³னாதீ³ஸு கோசி தோ³ஸோ நத்தி², தங் கு³த்தங். யஸ்ஸ பன ச²த³னதிணங் வா ச²த³னிட்ட²கா வா யத்த² கத்த²சி பதிதா, யேன ஓவஸ்ஸதி வா, மூஸிகாதீ³னங் வா பவேஸோ ஹோதி, பி⁴த்திஆதீ³ஸு வா கத்த²சி சி²த்³த³ங் ஹோதி, உபசிகா வா உட்ட²ஹந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் அகு³த்தங் நாம. தங் ஸல்லக்கெ²த்வா படிஸங்க²ரிதப்³ப³ங். ஸீதஸமயே த்³வாரஞ்ச வாதபானஞ்ச ஸுபிஹிதங் காதப்³ப³ங், ஸீதேன ஹி சீவரானி கண்ணகிதானி ஹொந்தி. உண்ஹஸமயே அந்தரந்தரா வாதப்பவேஸனத்த²ங் விவரிதப்³ப³ங். ஏவங் கரொந்தோ ஹி கு³த்தாகு³த்தங் ஜானாதி நாம.
Guttāguttañca jāneyyāti ettha yassa tāva chadanādīsu koci doso natthi, taṃ guttaṃ. Yassa pana chadanatiṇaṃ vā chadaniṭṭhakā vā yattha katthaci patitā, yena ovassati vā, mūsikādīnaṃ vā paveso hoti, bhittiādīsu vā katthaci chiddaṃ hoti, upacikā vā uṭṭhahanti, taṃ sabbaṃ aguttaṃ nāma. Taṃ sallakkhetvā paṭisaṅkharitabbaṃ. Sītasamaye dvārañca vātapānañca supihitaṃ kātabbaṃ, sītena hi cīvarāni kaṇṇakitāni honti. Uṇhasamaye antarantarā vātappavesanatthaṃ vivaritabbaṃ. Evaṃ karonto hi guttāguttaṃ jānāti nāma.
இமேஹி பன சீவரபடிக்³கா³ஹகாதீ³ஹி தீஹிபி அத்தனோ வத்தங் ஜானிதப்³ப³ங். தத்த² சீவரபடிக்³கா³ஹகேன தாவ யங் யங் மனுஸ்ஸா ‘‘காலசீவர’’ந்தி வா ‘‘அகாலசீவர’’ந்தி வா ‘‘அச்சேகசீவர’’ந்தி வா ‘‘வஸ்ஸிகஸாடிக’’ந்தி வா ‘‘நிஸீத³ன’’ந்தி வா ‘‘பச்சத்த²ரண’’ந்தி வா ‘‘முக²புஞ்ச²னசோள’’ந்தி வா தெ³ந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் ஏகராஸிங் கத்வா மிஸ்ஸெத்வா ந க³ண்ஹிதப்³ப³ங், விஸுங் விஸுங் கத்வாவ க³ண்ஹித்வா சீவரனித³ஹகஸ்ஸ ததே²வ ஆசிக்கி²த்வா தா³தப்³ப³ங். சீவரனித³ஹகேனாபி ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ த³த³மானேன இத³ங் காலசீவரங்…பே॰… இத³ங் முக²புஞ்ச²னசோளந்தி ஆசிக்கி²த்வாவ தா³தப்³ப³ங். ப⁴ண்டா³கா³ரிகேனாபி ததே²வ விஸுங் விஸுங் விய ஸஞ்ஞாணங் கத்வா ட²பேதப்³ப³ங். ததோ ஸங்கே⁴ன ‘‘காலசீவரங் ஆஹரா’’தி வுத்தே காலசீவரமேவ தா³தப்³ப³ங்…பே॰… முக²புஞ்ச²னசோளகங் ஆஹராதி வுத்தே ததே³வ தா³தப்³ப³ங்.
Imehi pana cīvarapaṭiggāhakādīhi tīhipi attano vattaṃ jānitabbaṃ. Tattha cīvarapaṭiggāhakena tāva yaṃ yaṃ manussā ‘‘kālacīvara’’nti vā ‘‘akālacīvara’’nti vā ‘‘accekacīvara’’nti vā ‘‘vassikasāṭika’’nti vā ‘‘nisīdana’’nti vā ‘‘paccattharaṇa’’nti vā ‘‘mukhapuñchanacoḷa’’nti vā denti, taṃ sabbaṃ ekarāsiṃ katvā missetvā na gaṇhitabbaṃ, visuṃ visuṃ katvāva gaṇhitvā cīvaranidahakassa tatheva ācikkhitvā dātabbaṃ. Cīvaranidahakenāpi bhaṇḍāgārikassa dadamānena idaṃ kālacīvaraṃ…pe… idaṃ mukhapuñchanacoḷanti ācikkhitvāva dātabbaṃ. Bhaṇḍāgārikenāpi tatheva visuṃ visuṃ viya saññāṇaṃ katvā ṭhapetabbaṃ. Tato saṅghena ‘‘kālacīvaraṃ āharā’’ti vutte kālacīvarameva dātabbaṃ…pe… mukhapuñchanacoḷakaṃ āharāti vutte tadeva dātabbaṃ.
இதி ப⁴க³வதா சீவரபடிக்³கா³ஹகோ அனுஞ்ஞாதோ, சீவரனித³ஹகோ அனுஞ்ஞாதோ, ப⁴ண்டா³கா³ரங் அனுஞ்ஞாதங், ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ அனுஞ்ஞாதோ, ந பா³ஹுலிகதாய ந அஸந்துட்டி²யா; அபிச கோ² ஸங்க⁴ஸ்ஸானுக்³க³ஹாய. ஸசே ஹி ஆஹடாஹடங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கூ² பா⁴ஜெய்யுங், நேவ ஆஹடங் ந அனாஹடங் ந தி³ன்னங் நாதி³ன்னங் ந லத்³த⁴ங் நாலத்³த⁴ங் ஜானெய்யுங், ஆஹடாஹடங் தே²ராஸனே வா த³தெ³ய்யுங், க²ண்டா³க²ண்ட³ங் வா சி²ந்தி³த்வா க³ண்ஹெய்யுங்; ஏவங் ஸதி அயுத்தபரிபோ⁴கோ³ ச ஹோதி, ந ச ஸப்³பே³ஸங் ஸங்க³ஹோ கதோ ஹோதி. ப⁴ண்டா³கா³ரே பன சீவரங் ட²பெத்வா உஸ்ஸன்னகாலே ஏகேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திசீவரங் வா த்³வே த்³வே வா ஏகேகங் வா சீவரங் த³ஸ்ஸந்தி, லத்³தா⁴லத்³த⁴ங் ஜானிஸ்ஸந்தி, அலத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா ஸங்க³ஹங் காதுங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தீதி.
Iti bhagavatā cīvarapaṭiggāhako anuññāto, cīvaranidahako anuññāto, bhaṇḍāgāraṃ anuññātaṃ, bhaṇḍāgāriko anuññāto, na bāhulikatāya na asantuṭṭhiyā; apica kho saṅghassānuggahāya. Sace hi āhaṭāhaṭaṃ gahetvā bhikkhū bhājeyyuṃ, neva āhaṭaṃ na anāhaṭaṃ na dinnaṃ nādinnaṃ na laddhaṃ nāladdhaṃ jāneyyuṃ, āhaṭāhaṭaṃ therāsane vā dadeyyuṃ, khaṇḍākhaṇḍaṃ vā chinditvā gaṇheyyuṃ; evaṃ sati ayuttaparibhogo ca hoti, na ca sabbesaṃ saṅgaho kato hoti. Bhaṇḍāgāre pana cīvaraṃ ṭhapetvā ussannakāle ekekassa bhikkhuno ticīvaraṃ vā dve dve vā ekekaṃ vā cīvaraṃ dassanti, laddhāladdhaṃ jānissanti, aladdhabhāvaṃ ñatvā saṅgahaṃ kātuṃ maññissantīti.
ந பி⁴க்க²வே ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ வுட்டா²பேதப்³போ³தி எத்த² அஞ்ஞேபி அவுட்டா²பனீயா ஜானிதப்³பா³. சத்தாரோ ஹி ந வுட்டா²பேதப்³பா³ – வுட்³ட⁴தரோ , ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ, கி³லானோ, ஸங்க⁴தோ லத்³த⁴ஸேனாஸனோதி. தத்த² வுட்³ட⁴தரோ அத்தனோ வுட்³ட⁴தாய நவகதரேன ந வுட்டா²பேதப்³போ³, ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ஸங்கே⁴ன ஸம்மன்னித்வா ப⁴ண்டா³கா³ரஸ்ஸ தி³ன்னதாய, கி³லானோ அத்தனோ கி³லானதாய, ஸங்கோ⁴ பன ப³ஹுஸ்ஸுதஸ்ஸ உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³ஹி ப³ஹுபகாரஸ்ஸ பா⁴ரனித்தா²ரகஸ்ஸ பா²ஸுகங் ஆவாஸங் அனுட்டா²பனீயங் கத்வா தே³தி, தஸ்மா ஸோ உபகாரதாய ச ஸங்க⁴தோ லத்³த⁴தாய ச ந வுட்டா²பேதப்³போ³தி.
Na bhikkhave bhaṇḍāgāriko vuṭṭhāpetabboti ettha aññepi avuṭṭhāpanīyā jānitabbā. Cattāro hi na vuṭṭhāpetabbā – vuḍḍhataro , bhaṇḍāgāriko, gilāno, saṅghato laddhasenāsanoti. Tattha vuḍḍhataro attano vuḍḍhatāya navakatarena na vuṭṭhāpetabbo, bhaṇḍāgāriko saṅghena sammannitvā bhaṇḍāgārassa dinnatāya, gilāno attano gilānatāya, saṅgho pana bahussutassa uddesaparipucchādīhi bahupakārassa bhāranitthārakassa phāsukaṃ āvāsaṃ anuṭṭhāpanīyaṃ katvā deti, tasmā so upakāratāya ca saṅghato laddhatāya ca na vuṭṭhāpetabboti.
உஸ்ஸன்னங் ஹோதீதி ப³ஹு ராஸிகதங் ஹோதி, ப⁴ண்டா³கா³ரங் ந க³ண்ஹாதி. ஸம்முகீ²பூ⁴தேனாதி அந்தோஉபசாரஸீமாயங் டி²தேன. பா⁴ஜேதுந்தி காலங் கோ⁴ஸெத்வா படிபாடியா பா⁴ஜேதுங். கோலாஹலங் அகாஸீதி ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியஸ்ஸ தே³த², உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ தே³தா²’’தி ஏவங் மஹாஸத்³த³ங் அகாஸி. சீவரபா⁴ஜனகங்கே³ஸு ஸபா⁴கா³னங் பி⁴க்கூ²னங் அபாபுணந்தம்பி மஹக்³க⁴ங் சீவரங் தெ³ந்தோ ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²தி நாம. அஞ்ஞேஸங் வுட்³ட⁴தரானங் பாபுணந்தம்பி மஹக்³க⁴ங் சீவரங் அத³த்வா அப்பக்³க⁴ங் தெ³ந்தோ தோ³ஸாக³திங் க³ச்ச²தி நாம. மோஹமூள்ஹோ சீவரதா³னவத்தங் அஜானந்தோ மோஹாக³திங் க³ச்ச²தி நாம. முக²ரானங் நவகானம்பி ப⁴யேன அபாபுணந்தமேவ மஹக்³க⁴ங் சீவரங் தெ³ந்தோ ப⁴யாக³திங் க³ச்ச²தி நாம. யோ ஏவங் ந க³ச்ச²தி, ஸப்³பே³ஸங் துலாபூ⁴தோ பமாணபூ⁴தோ மஜ்ஜ²த்தோ ஹோதி, ஸோ ஸம்மன்னிதப்³போ³. பா⁴ஜிதாபா⁴ஜிதந்தி ‘‘எத்தகானி வத்தா²னி பா⁴ஜிதானி, எத்தகானி அபா⁴ஜிதானீ’’தி ஜானந்தோ ‘‘பா⁴ஜிதாபா⁴ஜிதஞ்ச ஜானெய்யா’’தி வுச்சதி.
Ussannaṃhotīti bahu rāsikataṃ hoti, bhaṇḍāgāraṃ na gaṇhāti. Sammukhībhūtenāti antoupacārasīmāyaṃ ṭhitena. Bhājetunti kālaṃ ghosetvā paṭipāṭiyā bhājetuṃ. Kolāhalaṃ akāsīti ‘‘amhākaṃ ācariyassa detha, upajjhāyassa dethā’’ti evaṃ mahāsaddaṃ akāsi. Cīvarabhājanakaṅgesu sabhāgānaṃ bhikkhūnaṃ apāpuṇantampi mahagghaṃ cīvaraṃ dento chandāgatiṃ gacchati nāma. Aññesaṃ vuḍḍhatarānaṃ pāpuṇantampi mahagghaṃ cīvaraṃ adatvā appagghaṃ dento dosāgatiṃ gacchati nāma. Mohamūḷho cīvaradānavattaṃ ajānanto mohāgatiṃ gacchati nāma. Mukharānaṃ navakānampi bhayena apāpuṇantameva mahagghaṃ cīvaraṃ dento bhayāgatiṃ gacchati nāma. Yo evaṃ na gacchati, sabbesaṃ tulābhūto pamāṇabhūto majjhatto hoti, so sammannitabbo. Bhājitābhājitanti ‘‘ettakāni vatthāni bhājitāni, ettakāni abhājitānī’’ti jānanto ‘‘bhājitābhājitañca jāneyyā’’ti vuccati.
உச்சினித்வாதி ‘‘இத³ங் தூ²லங், இத³ங் ஸண்ஹங், இத³ங் க⁴னங், இத³ங் தனுகங், இத³ங் பரிபு⁴த்தங், இத³ங் அபரிபு⁴த்தங், இத³ங் தீ³க⁴தோ எத்தகங் புது²லதோ எத்தக’’ந்தி ஏவங் வத்தா²னி விசினித்வா. துலயித்வாதி ‘‘இத³ங் எத்தகங் அக்³க⁴தி, இத³ங் எத்தக’’ந்தி ஏவங் அக்³க⁴பரிச்சே²த³ங் கத்வா. வண்ணாவண்ணங் கத்வாதி ஸசே ஸப்³பே³ஸங் ஏகேகமேவ த³ஸக்³க⁴னகங் பாபுணாதி, இச்சேதங் குஸலங்; நோ சே பாபுணாதி, யங் நவ வா அட்ட² வா அக்³க⁴தி, தங் அஞ்ஞேன ஏகஅக்³க⁴னகேன ச த்³விஅக்³க⁴னகேன ச ஸத்³தி⁴ங் ப³ந்தி⁴த்வா ஏதேன உபாயேன ஸமே படிவீஸே ட²பெத்வாதி அத்தோ². பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா வக்³க³ங் ப³ந்தி⁴த்வாதி ஸசே ஏகேகஸ்ஸ தி³யமானே தி³வஸோ நப்பஹோதி, த³ஸ த³ஸ பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா த³ஸ த³ஸ சீவரபடிவீஸே ஏகவக்³க³ங் ப³ந்தி⁴த்வா ஏகங் ப⁴ண்டி³கங் கத்வா ஏவங் சீவரபடிவீஸங் ட²பேதுங் அனுஜானாமீதி அத்தோ². ஏவங் ட²பிதேஸு சீவரபடிவீஸேஸு குஸோ பாதேதப்³போ³. தேஹிபி பி⁴க்கூ²ஹி புன குஸபாதங் கத்வா பா⁴ஜேதப்³ப³ங்.
Uccinitvāti ‘‘idaṃ thūlaṃ, idaṃ saṇhaṃ, idaṃ ghanaṃ, idaṃ tanukaṃ, idaṃ paribhuttaṃ, idaṃ aparibhuttaṃ, idaṃ dīghato ettakaṃ puthulato ettaka’’nti evaṃ vatthāni vicinitvā. Tulayitvāti ‘‘idaṃ ettakaṃ agghati, idaṃ ettaka’’nti evaṃ agghaparicchedaṃ katvā. Vaṇṇāvaṇṇaṃ katvāti sace sabbesaṃ ekekameva dasagghanakaṃ pāpuṇāti, iccetaṃ kusalaṃ; no ce pāpuṇāti, yaṃ nava vā aṭṭha vā agghati, taṃ aññena ekaagghanakena ca dviagghanakena ca saddhiṃ bandhitvā etena upāyena same paṭivīse ṭhapetvāti attho. Bhikkhū gaṇetvā vaggaṃ bandhitvāti sace ekekassa diyamāne divaso nappahoti, dasa dasa bhikkhū gaṇetvā dasa dasa cīvarapaṭivīse ekavaggaṃ bandhitvā ekaṃ bhaṇḍikaṃ katvā evaṃ cīvarapaṭivīsaṃ ṭhapetuṃ anujānāmīti attho. Evaṃ ṭhapitesu cīvarapaṭivīsesu kuso pātetabbo. Tehipi bhikkhūhi puna kusapātaṃ katvā bhājetabbaṃ.
ஸாமணேரானங் உபட்³ட⁴படிவீஸந்தி எத்த² யே ஸாமணேரா அத்திஸ்ஸரா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ கத்தப்³ப³கம்மங் ந கரொந்தி, உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²ஸு யுத்தா ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங்யேவ வத்தபடிபத்திங் கரொந்தி, அஞ்ஞேஸங் ந கரொந்தி, ஏதேஸங்யேவ உபட்³ட⁴பா⁴கோ³ தா³தப்³போ³. யே பன புரேப⁴த்தஞ்ச பச்சா²ப⁴த்தஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ கத்தப்³ப³கிச்சங் கரொந்தி, தேஸங் ஸமகோ தா³தப்³போ³. இத³ஞ்ச பிட்டி²ஸமயே உப்பன்னேன ப⁴ண்டா³கா³ரே ட²பிதேன அகாலசீவரேனேவ கதி²தங். காலசீவரங் பன ஸமகமேவ தா³தப்³ப³ங். தத்ருப்பாத³வஸ்ஸாவாஸிகங் ஸம்முஞ்ஜனீப³ந்த⁴னாதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பா²திகம்மங் கத்வா க³ஹேதப்³ப³ங். ஏதஞ்ஹெத்த² ஸப்³பே³ஸங் வத்தங். ப⁴ண்டா³கா³ரிகசீவரேபி ஸசே ஸாமணேரா ஆக³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே மயங் யாகு³ங் பசாம, ப⁴த்தங் பசாம, க²ஜ்ஜகங் பசாம, அப்பஹரிதகங் கரோம, த³ந்தகட்ட²ங் ஆஹராம, ரங்க³ச²ல்லிங் கப்பியங் கத்வா தே³ம, கிங் அம்ஹேஹி ந கதங் நாமா’’தி உக்குட்டி²ங் கரொந்தி, ஸமபா⁴கோ³வ தா³தப்³போ³. ஏதங் யே ச விரஜ்ஜி²த்வா கரொந்தி, யேஸஞ்ச கரணபா⁴வோ ந பஞ்ஞாயதி, தே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். குருந்தி³யங் பன ‘‘ஸசே ஸாமணேரா ‘கஸ்மா மயங் ப⁴ந்தே ஸங்க⁴கம்மங் ந கரோம, கரிஸ்ஸாமா’தி யாசந்தி, ஸமபடிவீஸோ தா³தப்³போ³’’தி வுத்தங்.
Sāmaṇerānaṃ upaḍḍhapaṭivīsanti ettha ye sāmaṇerā attissarā bhikkhusaṅghassa kattabbakammaṃ na karonti, uddesaparipucchāsu yuttā ācariyupajjhāyānaṃyeva vattapaṭipattiṃ karonti, aññesaṃ na karonti, etesaṃyeva upaḍḍhabhāgo dātabbo. Ye pana purebhattañca pacchābhattañca bhikkhusaṅghasseva kattabbakiccaṃ karonti, tesaṃ samako dātabbo. Idañca piṭṭhisamaye uppannena bhaṇḍāgāre ṭhapitena akālacīvareneva kathitaṃ. Kālacīvaraṃ pana samakameva dātabbaṃ. Tatruppādavassāvāsikaṃ sammuñjanībandhanādi saṅghassa phātikammaṃ katvā gahetabbaṃ. Etañhettha sabbesaṃ vattaṃ. Bhaṇḍāgārikacīvarepi sace sāmaṇerā āgantvā ‘‘bhante mayaṃ yāguṃ pacāma, bhattaṃ pacāma, khajjakaṃ pacāma, appaharitakaṃ karoma, dantakaṭṭhaṃ āharāma, raṅgachalliṃ kappiyaṃ katvā dema, kiṃ amhehi na kataṃ nāmā’’ti ukkuṭṭhiṃ karonti, samabhāgova dātabbo. Etaṃ ye ca virajjhitvā karonti, yesañca karaṇabhāvo na paññāyati, te sandhāya vuttaṃ. Kurundiyaṃ pana ‘‘sace sāmaṇerā ‘kasmā mayaṃ bhante saṅghakammaṃ na karoma, karissāmā’ti yācanti, samapaṭivīso dātabbo’’ti vuttaṃ.
உத்தரிதுகாமோதி நதி³ங் வா கந்தாரங் வா உத்தரிதுகாமோ; ஸத்த²ங் லபி⁴த்வா தி³ஸா பக்கமிதுகாமோதி அத்தோ². ஸகங் பா⁴க³ங் தா³துந்தி இத³ங் ப⁴ண்டா³கா³ரதோ சீவரானி நீஹரித்வா புஞ்ஜே கதே க⁴ண்டியா பஹடாய பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஸன்னிபதிதே ஸத்த²ங் லபி⁴த்வா க³ந்துகாமோ ‘‘ஸத்த²தோ மா பரிஹாயீ’’தி ஏதமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தஸ்மா அனீஹதேஸு வா சீவரேஸு அப்பஹடாய வா க⁴ண்டியா அஸன்னிபதிதே வா ஸங்கே⁴ தா³துங் ந வட்டதி. சீவரேஸு பன நீஹதேஸு க⁴ண்டிங் பஹரித்வா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஸன்னிபதிதே சீவரபா⁴ஜகேன ‘‘இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கொட்டா²ஸேன எத்தகேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி தக்கெத்வா நயக்³கா³ஹேன சீவரங் தா³தப்³ப³ங். துலாய துலிதமிவ ஹி ஸமஸமங் தா³துங் ந ஸக்கா, தஸ்மா ஊனங் வா ஹோது அதி⁴கங் வா, ஏவங் தக்கேன நயேன தி³ன்னங் ஸுதி³ன்னங். நேவ ஊனகங் புன தா³தப்³ப³ங், நாதிரித்தங் படிக்³க³ண்ஹிதப்³ப³ந்தி.
Uttaritukāmoti nadiṃ vā kantāraṃ vā uttaritukāmo; satthaṃ labhitvā disā pakkamitukāmoti attho. Sakaṃ bhāgaṃ dātunti idaṃ bhaṇḍāgārato cīvarāni nīharitvā puñje kate ghaṇṭiyā pahaṭāya bhikkhusaṅghe sannipatite satthaṃ labhitvā gantukāmo ‘‘satthato mā parihāyī’’ti etamatthaṃ sandhāya vuttaṃ. Tasmā anīhatesu vā cīvaresu appahaṭāya vā ghaṇṭiyā asannipatite vā saṅghe dātuṃ na vaṭṭati. Cīvaresu pana nīhatesu ghaṇṭiṃ paharitvā bhikkhusaṅghe sannipatite cīvarabhājakena ‘‘imassa bhikkhuno koṭṭhāsena ettakena bhavitabba’’nti takketvā nayaggāhena cīvaraṃ dātabbaṃ. Tulāya tulitamiva hi samasamaṃ dātuṃ na sakkā, tasmā ūnaṃ vā hotu adhikaṃ vā, evaṃ takkena nayena dinnaṃ sudinnaṃ. Neva ūnakaṃ puna dātabbaṃ, nātirittaṃ paṭiggaṇhitabbanti.
அதிரேகபா⁴கே³னாதி த³ஸ பி⁴க்கூ² ஹொந்தி, ஸாடகாபி த³ஸேவ, தேஸு ஏகோ த்³வாத³ஸ அக்³க⁴தி, ஸேஸா த³ஸக்³க⁴னகா. ஸப்³பே³ஸு த³ஸக்³க⁴னகவஸேன குஸே பாதிதே யஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த்³வாத³ஸக்³க⁴னகோ குஸோ பாதிதோ, ஸோ ‘‘எத்தகேன மம சீவரங் பஹோதீ’’தி தேன அதிரேகபா⁴கே³ன க³ந்துகாமோ ஹோதி. பி⁴க்கூ² ‘‘அதிரேகங் ஆவுஸோ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தக’’ந்தி வத³ந்தி, தங் ஸுத்வா ப⁴க³வா ‘‘ஸங்கி⁴கே ச க³ணஸந்தகே ச அப்பகங் நாம நத்தி², ஸப்³ப³த்த² ஸங்யமோ காதப்³போ³, க³ண்ஹந்தேனாபி குக்குச்சாயிதப்³ப³’’ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே அனுக்கே²பே தி³ன்னே’’தி ஆஹ. தத்த² அனுக்கே²போ நாம யங்கிஞ்சி அனுக்கி²பிதப்³ப³ங் அனுப்பதா³தப்³ப³ங் கப்பியப⁴ண்ட³ங்; யத்தகங் தஸ்ஸ படிவீஸே அதி⁴கங், தத்தகே அக்³க⁴னகே யஸ்மிங் கிஸ்மிஞ்சி கப்பியப⁴ண்டே³ தி³ன்னேதி அத்தோ².
Atirekabhāgenāti dasa bhikkhū honti, sāṭakāpi daseva, tesu eko dvādasa agghati, sesā dasagghanakā. Sabbesu dasagghanakavasena kuse pātite yassa bhikkhuno dvādasagghanako kuso pātito, so ‘‘ettakena mama cīvaraṃ pahotī’’ti tena atirekabhāgena gantukāmo hoti. Bhikkhū ‘‘atirekaṃ āvuso saṅghassa santaka’’nti vadanti, taṃ sutvā bhagavā ‘‘saṅghike ca gaṇasantake ca appakaṃ nāma natthi, sabbattha saṃyamo kātabbo, gaṇhantenāpi kukkuccāyitabba’’nti dassetuṃ ‘‘anujānāmi bhikkhave anukkhepe dinne’’ti āha. Tattha anukkhepo nāma yaṃkiñci anukkhipitabbaṃ anuppadātabbaṃ kappiyabhaṇḍaṃ; yattakaṃ tassa paṭivīse adhikaṃ, tattake agghanake yasmiṃ kismiñci kappiyabhaṇḍe dinneti attho.
விகலகே தோஸெத்வாதி எத்த² சீவரவிகலகங் புக்³க³லவிகலகந்தி த்³வே விகலகா. சீவரவிகலகங் நாம ஸப்³பே³ஸங் பஞ்ச பஞ்ச வத்தா²னி பத்தானி, ஸேஸானிபி அத்தி², ஏகேகங் பன ந பாபுணாதி, சி²ந்தி³த்வா தா³தப்³பா³னி. சி²ந்த³ந்தேஹி ச அட்³ட⁴மண்ட³லாதீ³னங் வா உபாஹனத்த²விகாதீ³னங் வா பஹோனகானி க²ண்டா³னி கத்வா தா³தப்³பா³னி, ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன சதுரங்கு³லவித்தா²ரம்பி அனுவாதப்பஹோனகாயாமங் க²ண்ட³ங் கத்வா தா³துங் வட்டதி, அபரிபோ⁴க³ங் பன ந காதப்³ப³ந்தி ஏவமெத்த² சீவரஸ்ஸ அப்பஹோனகபா⁴வோ சீவரவிகலகங். சி²ந்தி³த்வா தி³ன்னே பன தங் தோஸிதங் ஹோதி, அத² குஸபாதோ காதப்³போ³. ஸசேபி ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கொட்டா²ஸே ஏகங் வா த்³வே வா வத்தா²னி நப்பஹொந்தி, தத்த² அஞ்ஞங் ஸாமணகங் பரிக்கா²ரங் ட²பெத்வா யோ தேன துஸ்ஸதி, தஸ்ஸ தங் பா⁴க³ங் த³த்வா பச்சா² குஸபாதோ காதப்³போ³. இத³ம்பி சீவரவிகலகந்தி அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தங்.
Vikalake tosetvāti ettha cīvaravikalakaṃ puggalavikalakanti dve vikalakā. Cīvaravikalakaṃ nāma sabbesaṃ pañca pañca vatthāni pattāni, sesānipi atthi, ekekaṃ pana na pāpuṇāti, chinditvā dātabbāni. Chindantehi ca aḍḍhamaṇḍalādīnaṃ vā upāhanatthavikādīnaṃ vā pahonakāni khaṇḍāni katvā dātabbāni, heṭṭhimaparicchedena caturaṅgulavitthārampi anuvātappahonakāyāmaṃ khaṇḍaṃ katvā dātuṃ vaṭṭati, aparibhogaṃ pana na kātabbanti evamettha cīvarassa appahonakabhāvo cīvaravikalakaṃ. Chinditvā dinne pana taṃ tositaṃ hoti, atha kusapāto kātabbo. Sacepi ekassa bhikkhuno koṭṭhāse ekaṃ vā dve vā vatthāni nappahonti, tattha aññaṃ sāmaṇakaṃ parikkhāraṃ ṭhapetvā yo tena tussati, tassa taṃ bhāgaṃ datvā pacchā kusapāto kātabbo. Idampi cīvaravikalakanti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ.
புக்³க³லவிகலகங் நாம த³ஸ த³ஸ பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா வக்³க³ங் கரொந்தானங் ஏகோ வக்³கோ³ ந பூரதி, அட்ட² வா நவ வா ஹொந்தி, தேஸங் அட்ட² வா நவ வா கொட்டா²ஸா ‘‘தும்ஹே இமே க³ஹெத்வா விஸுங் பா⁴ஜேதா²’’தி தா³தப்³பா³. ஏவமயங் புக்³க³லானங் அப்பஹோனகபா⁴வோ புக்³க³லவிகலகங். விஸுங் தி³ன்னே பன தங் தோஸிதங் ஹோதி, ஏவங் தோஸெத்வா குஸபாதோ காதப்³போ³தி. அத² வா விகலகே தோஸெத்வாதி யோ சீவரவிபா⁴கோ³ ஊனகோ, தங் அஞ்ஞேன பரிக்கா²ரேன ஸமங் கத்வா குஸபாதோ காதப்³போ³.
Puggalavikalakaṃ nāma dasa dasa bhikkhū gaṇetvā vaggaṃ karontānaṃ eko vaggo na pūrati, aṭṭha vā nava vā honti, tesaṃ aṭṭha vā nava vā koṭṭhāsā ‘‘tumhe ime gahetvā visuṃ bhājethā’’ti dātabbā. Evamayaṃ puggalānaṃ appahonakabhāvo puggalavikalakaṃ. Visuṃ dinne pana taṃ tositaṃ hoti, evaṃ tosetvā kusapāto kātabboti. Atha vā vikalake tosetvāti yo cīvaravibhāgo ūnako, taṃ aññena parikkhārena samaṃ katvā kusapāto kātabbo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 214. ப⁴ண்டா³கா³ரஸம்முதிஆதி³கதா² • 214. Bhaṇḍāgārasammutiādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / சீவரபடிக்³கா³ஹகஸம்முதிஆதி³கதா²வண்ணனா • Cīvarapaṭiggāhakasammutiādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ப⁴ண்டா³கா³ரஸம்முதிஆதி³கதா²வண்ணனா • Bhaṇḍāgārasammutiādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ப⁴ண்டா³கா³ரஸம்முதிஆதி³கதா²வண்ணனா • Bhaṇḍāgārasammutiādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 214. ப⁴ண்டா³கா³ரஸம்முதிஆதி³கதா² • 214. Bhaṇḍāgārasammutiādikathā