Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா²
Bhaṇḍanakārakavatthukathā
240. த்³வே தயோ உபோஸதே² சாதுத்³த³ஸிகே காதுந்தி எத்த² சதுத்த²பஞ்சமா த்³வே, ததியோ பன பகதியாபி சதுத்³த³ஸிகோயேவாதி. தஸ்மா ததியசதுத்தா² வா ததியசதுத்த²பஞ்சமா வா த்³வே தயோ சாதுத்³த³ஸிகா காதப்³பா³. அத² சதுத்தே² கதே ஸுணந்தி, பஞ்சமோ சாதுத்³த³ஸிகோ காதப்³போ³. ஏவம்பி த்³வே சாதுத்³த³ஸிகா ஹொந்தி. ஏவங் கரொந்தா ப⁴ண்ட³னகாரகானங் தேரஸே வா சாதுத்³த³ஸே வா இமே பன்னரஸீபவாரணங் பவாரெஸ்ஸந்தி. ஏவங் பவாரெந்தேஹி ச ப³ஹிஸீமாய ஸாமணேரே ட²பெத்வா ‘‘தே ஆக³ச்ச²ந்தீ’’தி ஸுத்வா லஹுங் லஹுங் ஸன்னிபதித்வா பவாரேதப்³ப³ங். ஏதமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தே சே பி⁴க்க²வே…பே॰… ததா² கரொந்தூ’’தி வுத்தங்.
240.Dve tayo uposathe cātuddasike kātunti ettha catutthapañcamā dve, tatiyo pana pakatiyāpi catuddasikoyevāti. Tasmā tatiyacatutthā vā tatiyacatutthapañcamā vā dve tayo cātuddasikā kātabbā. Atha catutthe kate suṇanti, pañcamo cātuddasiko kātabbo. Evampi dve cātuddasikā honti. Evaṃ karontā bhaṇḍanakārakānaṃ terase vā cātuddase vā ime pannarasīpavāraṇaṃ pavāressanti. Evaṃ pavārentehi ca bahisīmāya sāmaṇere ṭhapetvā ‘‘te āgacchantī’’ti sutvā lahuṃ lahuṃ sannipatitvā pavāretabbaṃ. Etamatthaṃ dassetuṃ ‘‘te ce bhikkhave…pe… tathā karontū’’ti vuttaṃ.
அஸங்விஹிதாதி ஸங்வித³ஹனரஹிதா ஆக³மனஜானநத்தா²ய அகதஸங்வித³ஹிதா; அவிஞ்ஞாதாவ ஹுத்வாதி அத்தோ². தேஸங் விக்கி²த்வாதி ‘‘கிலந்தத்த² முஹுத்தங் விஸ்ஸமதா²’’திஆதி³னா நயேன ஸம்மோஹங் கத்வாதி அத்தோ². நோ சே லபே⁴தா²தி நோ சே ப³ஹிஸீமங் க³ந்துங் லபெ⁴ய்யுங்; ப⁴ண்ட³னகாரகானங் ஸாமணேரேஹி ச த³ஹரபி⁴க்கூ²ஹி ச நிரந்தரங் அனுப³த்³தா⁴வ ஹொந்தி. ஆக³மே ஜுண்ஹேதி யங் ஸந்தா⁴ய ஆக³மே ஜுண்ஹே பவாரெய்யாமாதி ஞத்திங் ட²பேஸுங், தஸ்மிங் ஆக³மே ஜுண்ஹே கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா அகாமா பவாரேதப்³ப³ங், அவஸ்ஸங் பவாரேதப்³ப³ங், ந ஹி தங் அதிக்கமித்வா பவாரேதுங் லப்³ப⁴தி. தேஹி சே பி⁴க்க²வே பி⁴க்கூ²ஹி பவாரியமானேதி ஏவங் சாதுமாஸினியா பவாரியமானே.
Asaṃvihitāti saṃvidahanarahitā āgamanajānanatthāya akatasaṃvidahitā; aviññātāva hutvāti attho. Tesaṃ vikkhitvāti ‘‘kilantattha muhuttaṃ vissamathā’’tiādinā nayena sammohaṃ katvāti attho. No ce labhethāti no ce bahisīmaṃ gantuṃ labheyyuṃ; bhaṇḍanakārakānaṃ sāmaṇerehi ca daharabhikkhūhi ca nirantaraṃ anubaddhāva honti. Āgame juṇheti yaṃ sandhāya āgame juṇhe pavāreyyāmāti ñattiṃ ṭhapesuṃ, tasmiṃ āgame juṇhe komudiyā cātumāsiniyā akāmā pavāretabbaṃ, avassaṃ pavāretabbaṃ, na hi taṃ atikkamitvā pavāretuṃ labbhati. Tehi ce bhikkhave bhikkhūhi pavāriyamāneti evaṃ cātumāsiniyā pavāriyamāne.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 144. ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து² • 144. Bhaṇḍanakārakavatthu
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா²வண்ணனா • Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா²வண்ணனா • Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 144. ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா² • 144. Bhaṇḍanakārakavatthukathā