Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா²வண்ணனா
Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā
240. த்³வே சாதுத்³த³ஸிகா ஹொந்தீதி ததியபக்கே² சாதுத்³த³ஸியா ஸத்³தி⁴ங் த்³வே சாதுத்³த³ஸிகா ஹொந்தி. ‘‘ப⁴ண்ட³னகாரகானங் தேரஸே வா சாதுத்³த³ஸே வா இமே பன்னரஸீபவாரணங் பவாரெஸ்ஸந்தீ’’தி இமினா யதா²ஸகங் உபோஸத²கரணதி³வஸதோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ²னங் சாதுத்³த³ஸீபன்னரஸீவோஹாரோ, ந சந்த³க³திஸித்³தி⁴யா திதி²யா வஸேனாதி த³ஸ்ஸேதி. கிஞ்சாபி ஏவங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ராஜூனங் அனுவத்திது’’ந்தி (மஹாவ॰ 186) வசனதோ பனெத்த² லோகியானங் திதி²ங் அனுவத்தந்தேஹிபி அத்தனோ உபோஸத²க்கமேன சாதுத்³த³ஸிங் பன்னரஸிங் வா, பன்னரஸிங் சாதுத்³த³ஸிங் வா கரொந்தேஹேவ அனுவத்திதப்³ப³ங், ந பன ஸோளஸமதி³வஸங் வா தேரஸமதி³வஸங் வா உபோஸத²தி³வஸங் கரொந்தேஹி. தேனேவ பாளியம்பி ‘‘த்³வே தயோ உபோஸதே² சாதுத்³த³ஸிகே காது’’ந்தி வுத்தங். அஞ்ஞதா² த்³வாத³ஸியங், தேரஸியங் வா உபோஸதோ² காதப்³போ³தி வத்தப்³ப³தோ. ‘‘ஸகிங் பக்க²ஸ்ஸ சாதுத்³த³ஸே, பன்னரஸே வா’’திஆதி³வசனம்பி உபவுத்த²க்கமேனேவ வுத்தங், ந திதி²க்கமேனாதி க³ஹேதப்³ப³ங்.
240.Dvecātuddasikā hontīti tatiyapakkhe cātuddasiyā saddhiṃ dve cātuddasikā honti. ‘‘Bhaṇḍanakārakānaṃ terase vā cātuddase vā ime pannarasīpavāraṇaṃ pavāressantī’’ti iminā yathāsakaṃ uposathakaraṇadivasato paṭṭhāya bhikkhūnaṃ cātuddasīpannarasīvohāro, na candagatisiddhiyā tithiyā vasenāti dasseti. Kiñcāpi evaṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, rājūnaṃ anuvattitu’’nti (mahāva. 186) vacanato panettha lokiyānaṃ tithiṃ anuvattantehipi attano uposathakkamena cātuddasiṃ pannarasiṃ vā, pannarasiṃ cātuddasiṃ vā karonteheva anuvattitabbaṃ, na pana soḷasamadivasaṃ vā terasamadivasaṃ vā uposathadivasaṃ karontehi. Teneva pāḷiyampi ‘‘dve tayo uposathe cātuddasike kātu’’nti vuttaṃ. Aññathā dvādasiyaṃ, terasiyaṃ vā uposatho kātabboti vattabbato. ‘‘Sakiṃ pakkhassa cātuddase, pannarase vā’’tiādivacanampi upavutthakkameneva vuttaṃ, na tithikkamenāti gahetabbaṃ.
ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 144. ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து² • 144. Bhaṇḍanakārakavatthu
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா² • Bhaṇḍanakārakavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா²வண்ணனா • Bhaṇḍanakārakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 144. ப⁴ண்ட³னகாரகவத்து²கதா² • 144. Bhaṇḍanakārakavatthukathā