Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    10. ப⁴ண்ட³படிஸாமனவினிச்ச²யகதா²

    10. Bhaṇḍapaṭisāmanavinicchayakathā

    53. ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ படிஸாமனந்தி பரேஸங் ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ கோ³பனங். பரேஸஞ்ஹி (பாசி॰ அட்ட²॰ 506) கப்பியவத்து² வா ஹோது அகப்பியவத்து² வா, அந்தமஸோ மாது கண்ணபிளந்த⁴னங் காலபண்ணம்பி கி³ஹிஸந்தகங் ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸீஸேன படிஸாமெந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். ஸசே பன மாதாபிதூனங் ஸந்தகங் அவஸ்ஸங் படிஸாமேதப்³ப³ங் கப்பியப⁴ண்ட³ங் ஹோதி, அத்தனோ அத்தா²ய க³ஹெத்வா படிஸாமேதப்³ப³ங். ‘‘இத³ங் படிஸாமெத்வா தே³ஹீ’’தி பன வுத்தே ‘‘ந வட்டதீ’’தி படிக்கி²பிதப்³ப³ங். ஸசே ‘‘படிஸாமேஹீ’’தி பாதெத்வா க³ச்ச²ந்தி, பலிபோ³தோ⁴ நாம ஹோதி, படிஸாமேதுங் வட்டதி. விஹாரே கம்மங் கரொந்தா வட்³ட⁴கீஆத³யோ வா ராஜவல்லபா⁴ வா ‘‘அத்தனோ உபகரணப⁴ண்ட³ங் வா ஸயனப⁴ண்ட³ங் வா படிஸாமெத்வா தே³தா²’’தி வத³ந்தி, ச²ந்தே³னபி ப⁴யேனபி ந காதப்³ப³மேவ, கு³த்தட்டா²னங் பன த³ஸ்ஸேதுங் வட்டதி, ப³லக்காரேன பாதெத்வா க³தேஸு ச படிஸாமேதுங்.

    53.Bhaṇḍassapaṭisāmananti paresaṃ bhaṇḍassa gopanaṃ. Paresañhi (pāci. aṭṭha. 506) kappiyavatthu vā hotu akappiyavatthu vā, antamaso mātu kaṇṇapiḷandhanaṃ kālapaṇṇampi gihisantakaṃ bhaṇḍāgārikasīsena paṭisāmentassa pācittiyaṃ. Sace pana mātāpitūnaṃ santakaṃ avassaṃ paṭisāmetabbaṃ kappiyabhaṇḍaṃ hoti, attano atthāya gahetvā paṭisāmetabbaṃ. ‘‘Idaṃ paṭisāmetvā dehī’’ti pana vutte ‘‘na vaṭṭatī’’ti paṭikkhipitabbaṃ. Sace ‘‘paṭisāmehī’’ti pātetvā gacchanti, palibodho nāma hoti, paṭisāmetuṃ vaṭṭati. Vihāre kammaṃ karontā vaḍḍhakīādayo vā rājavallabhā vā ‘‘attano upakaraṇabhaṇḍaṃ vā sayanabhaṇḍaṃ vā paṭisāmetvā dethā’’ti vadanti, chandenapi bhayenapi na kātabbameva, guttaṭṭhānaṃ pana dassetuṃ vaṭṭati, balakkārena pātetvā gatesu ca paṭisāmetuṃ.

    ஸசே (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.111) அத்தனோ ஹத்தே² படிஸாமனத்தா²ய ட²பிதங் ப⁴ண்ட³ங் ஸாமிகேன ‘‘தே³ஹி மே ப⁴ண்ட³’’ந்தி யாசிதோ அதா³துகாமோ ‘‘நாஹங் க³ண்ஹாமீ’’தி ப⁴ணதி, ஸம்பஜானமுஸாவாதே³பி அதி³ன்னாதா³னஸ்ஸ பயோக³த்தா து³க்கடங். ‘‘கிங் தும்ஹே ப⁴ணத², நேவித³ங் மய்ஹங் அனுரூபங், ந தும்ஹாக’’ந்திஆதீ³னி வத³ந்தஸ்ஸபி து³க்கடமேவ. ‘‘ரஹோ மயா ஏதஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பிதங், ந அஞ்ஞோ கோசி ஜானாதி, த³ஸ்ஸதி நு கோ² மே, நோ’’தி ஸாமிகோ விமதிங் உப்பாதே³தி, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ து²ல்லச்சயங். தஸ்ஸ ப²ருஸாதி³பா⁴வங் தி³ஸ்வா ஸாமிகோ ‘‘ந மய்ஹங் த³ஸ்ஸதீ’’தி து⁴ரங் நிக்கி²பதி, தத்ர ஸசாயங் பி⁴க்கு² ‘‘கிலமெத்வா நங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி தா³னே ஸஉஸ்ஸாஹோ, ரக்க²தி தாவ. ஸசேபி ஸோ தா³னே நிருஸ்ஸாஹோ, ப⁴ண்ட³ஸாமிகோ பன க³ஹணே ஸஉஸ்ஸாஹோ, ரக்க²தியேவ. யதி³ பன தஸ்மிங் தா³னே நிருஸ்ஸாஹோ ப⁴ண்ட³ஸாமிகோ ‘‘ந மய்ஹங் த³ஸ்ஸதீ’’தி து⁴ரங் நிக்கி²பதி, ஏவங் உபி⁴ன்னங் து⁴ரனிக்கே²பேன பி⁴க்கு²னோ பாராஜிகங். யதி³பி முகே²ன ‘‘த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, சித்தேன பன அதா³துகாமோ, ஏவம்பி ஸாமிகஸ்ஸ து⁴ரனிக்கே²பே பாராஜிகங். தங் பன ஸங்கோ³பனத்தா²ய அத்தனோ ஹத்தே² பரேஹி ட²பிதங் ப⁴ண்ட³ங் அகு³த்ததே³ஸதோ டா²னா சாவெத்வா கு³த்தட்டா²னே ட²பனத்தா²ய ஹரதோ அனாபத்தி. தெ²ய்யசித்தேனபி டா²னா சாவெந்தஸ்ஸ அவஹாரோ நத்தி². கஸ்மா? அத்தனோ ஹத்தே² நிக்கி²த்தத்தா, ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் பன ஹோதி. தெ²ய்யசித்தேன பரிபு⁴ஞ்ஜதோபி ஏஸேவ நயோ.

    Sace (pārā. aṭṭha. 1.111) attano hatthe paṭisāmanatthāya ṭhapitaṃ bhaṇḍaṃ sāmikena ‘‘dehi me bhaṇḍa’’nti yācito adātukāmo ‘‘nāhaṃ gaṇhāmī’’ti bhaṇati, sampajānamusāvādepi adinnādānassa payogattā dukkaṭaṃ. ‘‘Kiṃ tumhe bhaṇatha, nevidaṃ mayhaṃ anurūpaṃ, na tumhāka’’ntiādīni vadantassapi dukkaṭameva. ‘‘Raho mayā etassa hatthe ṭhapitaṃ, na añño koci jānāti, dassati nu kho me, no’’ti sāmiko vimatiṃ uppādeti, bhikkhussa thullaccayaṃ. Tassa pharusādibhāvaṃ disvā sāmiko ‘‘na mayhaṃ dassatī’’ti dhuraṃ nikkhipati, tatra sacāyaṃ bhikkhu ‘‘kilametvā naṃ dassāmī’’ti dāne saussāho, rakkhati tāva. Sacepi so dāne nirussāho, bhaṇḍasāmiko pana gahaṇe saussāho, rakkhatiyeva. Yadi pana tasmiṃ dāne nirussāho bhaṇḍasāmiko ‘‘na mayhaṃ dassatī’’ti dhuraṃ nikkhipati, evaṃ ubhinnaṃ dhuranikkhepena bhikkhuno pārājikaṃ. Yadipi mukhena ‘‘dassāmī’’ti vadati, cittena pana adātukāmo, evampi sāmikassa dhuranikkhepe pārājikaṃ. Taṃ pana saṅgopanatthāya attano hatthe parehi ṭhapitaṃ bhaṇḍaṃ aguttadesato ṭhānā cāvetvā guttaṭṭhāne ṭhapanatthāya harato anāpatti. Theyyacittenapi ṭhānā cāventassa avahāro natthi. Kasmā? Attano hatthe nikkhittattā, bhaṇḍadeyyaṃ pana hoti. Theyyacittena paribhuñjatopi eseva nayo.

    54. பஞ்சன்னங் ஸஹத⁴ம்மிகானங் ஸந்தகங் பன யங் கிஞ்சி பரிக்கா²ரங் படிஸாமேதுங் வட்டதி. ஸசே ஆக³ந்துகோ பி⁴க்கு² ஆவாஸிகானங் சீவரகம்மங் கரொந்தானங் ஸமீபே பத்தசீவரங் ட²பெத்வா ‘‘ஏதே ஸங்கோ³பெஸ்ஸந்தீ’’தி மஞ்ஞமானோ நஹாயிதுங் வா அஞ்ஞத்ர வா க³ச்ச²தி, ஸசே தங் ஆவாஸிகா ஸங்கோ³பெந்தி, இச்சேதங் குஸலங். நோ சே, நட்டே² கீ³வா ந ஹோதி. ஸசேபி ஸோ ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, ட²பேதா²’’தி வத்வா க³ச்ச²தி, இதரே ச கிச்சபஸுதத்தா ந ஜானந்தி, ஏஸேவ நயோ. அதா²பி தே ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, ட²பேதா²’’தி வுத்தா ‘‘மயங் ப்³யாவடா’’தி படிக்கி²பந்தி, இதரோ ச ‘‘அவஸ்ஸங் ட²பெஸ்ஸந்தீ’’தி அனாதி³யித்வா க³ச்ச²தி, ஏஸேவ நயோ. ஸசே பன தே தேன யாசிதா வா அயாசிதா வா ‘‘மயங் ட²பெஸ்ஸாம, த்வங் க³ச்சா²’’தி வத³ந்தி, தங் ஸங்கோ³பிதப்³ப³ங். நோ சே ஸங்கோ³பெந்தி, நட்டே² கீ³வா. கஸ்மா? ஸம்படிச்சி²தத்தா.

    54. Pañcannaṃ sahadhammikānaṃ santakaṃ pana yaṃ kiñci parikkhāraṃ paṭisāmetuṃ vaṭṭati. Sace āgantuko bhikkhu āvāsikānaṃ cīvarakammaṃ karontānaṃ samīpe pattacīvaraṃ ṭhapetvā ‘‘ete saṅgopessantī’’ti maññamāno nahāyituṃ vā aññatra vā gacchati, sace taṃ āvāsikā saṅgopenti, iccetaṃ kusalaṃ. No ce, naṭṭhe gīvā na hoti. Sacepi so ‘‘idaṃ, bhante, ṭhapethā’’ti vatvā gacchati, itare ca kiccapasutattā na jānanti, eseva nayo. Athāpi te ‘‘idaṃ, bhante, ṭhapethā’’ti vuttā ‘‘mayaṃ byāvaṭā’’ti paṭikkhipanti, itaro ca ‘‘avassaṃ ṭhapessantī’’ti anādiyitvā gacchati, eseva nayo. Sace pana te tena yācitā vā ayācitā vā ‘‘mayaṃ ṭhapessāma, tvaṃ gacchā’’ti vadanti, taṃ saṅgopitabbaṃ. No ce saṅgopenti, naṭṭhe gīvā. Kasmā? Sampaṭicchitattā.

    யோ பி⁴க்கு² ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ஹுத்வா பச்சூஸஸமயே ஏவ பி⁴க்கூ²னங் பத்தசீவரானி ஹெட்டா²பாஸாத³ங் ஓரோபெத்வா த்³வாரங் அபித³ஹித்வா தேஸம்பி அனாரோசெத்வாவ தூ³ரே பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²தி, தானி சே சோரா ஹரந்தி, தஸ்ஸேவ கீ³வா. யோ பன பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘ஓரோபேத², ப⁴ந்தே, பத்தசீவரானி, காலோ ஸலாகக்³க³ஹணஸ்ஸா’’தி வுத்தோ ‘‘ஸமாக³தாத்தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம ஸமாக³தாம்ஹா’’தி வுத்தே பத்தசீவரானி நீஹரித்வா நிக்கி²பித்வா ப⁴ண்டா³கா³ரத்³வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘தும்ஹே பத்தசீவரானி க³ஹெத்வா ஹெட்டா²பாஸாத³த்³வாரங் படிஜக்³கி³த்வா க³ச்செ²ய்யாதா²’’தி வத்வா க³ச்ச²தி. தத்ர சேகோ அலஸஜாதிகோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஸு க³தேஸு பச்சா² அக்கீ²னி புஞ்ச²ந்தோ உட்ட²ஹித்வா உத³கட்டா²னங் முக²தோ⁴வனத்த²ங் க³ச்ச²தி, தங் க²ணங் தி³ஸ்வா சோரா தஸ்ஸ பத்தசீவரங் ஹரந்தி, ஸுஹடங், ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ கீ³வா ந ஹோதி.

    Yo bhikkhu bhaṇḍāgāriko hutvā paccūsasamaye eva bhikkhūnaṃ pattacīvarāni heṭṭhāpāsādaṃ oropetvā dvāraṃ apidahitvā tesampi anārocetvāva dūre bhikkhācāraṃ gacchati, tāni ce corā haranti, tasseva gīvā. Yo pana bhikkhu bhikkhūhi ‘‘oropetha, bhante, pattacīvarāni, kālo salākaggahaṇassā’’ti vutto ‘‘samāgatātthā’’ti pucchitvā ‘‘āma samāgatāmhā’’ti vutte pattacīvarāni nīharitvā nikkhipitvā bhaṇḍāgāradvāraṃ bandhitvā ‘‘tumhe pattacīvarāni gahetvā heṭṭhāpāsādadvāraṃ paṭijaggitvā gaccheyyāthā’’ti vatvā gacchati. Tatra ceko alasajātiko bhikkhu bhikkhūsu gatesu pacchā akkhīni puñchanto uṭṭhahitvā udakaṭṭhānaṃ mukhadhovanatthaṃ gacchati, taṃ khaṇaṃ disvā corā tassa pattacīvaraṃ haranti, suhaṭaṃ, bhaṇḍāgārikassa gīvā na hoti.

    ஸசேபி கோசி ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ அனாரோசெத்வாவ ப⁴ண்டா³கா³ரே அத்தனோ பரிக்கா²ரங் ட²பேதி, தஸ்மிம்பி நட்டே² ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ கீ³வா ந ஹோதி. ஸசே பன ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அட்டா²னே ட²பித’’ந்தி க³ஹெத்வா ட²பேதி, நட்டே² தஸ்ஸேவ கீ³வா. ஸசேபி ட²பிதபி⁴க்கு²னா ‘‘மயா, ப⁴ந்தே, ஈதி³ஸோ நாம பரிக்கா²ரோ ட²பிதோ, உபதா⁴ரெய்யாதா²’’தி வுத்தோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்ச²தி, து³ன்னிக்கி²த்தங் வா மஞ்ஞமானோ அஞ்ஞஸ்மிங் டா²னே ட²பேதி, நட்டே² தஸ்ஸேவ கீ³வா. ‘‘நாஹங் ஜானாமீ’’தி படிக்கி²பந்தஸ்ஸ பன நத்தி² கீ³வா. யோபி தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ட²பேதி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகஞ்ச ந ஸம்படிச்சா²பேதி, நட்ட²ங் ஸுனட்ட²மேவ. ஸசே பன நங் ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ அஞ்ஞத்ர ட²பேதி, நட்டே² கீ³வா . ஸசே ப⁴ண்டா³கா³ரங் ஸுகு³த்தங், ஸப்³போ³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ சேதியஸ்ஸ ச பரிக்கா²ரோ தத்தே²வ ட²பீயதி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ச பா³லோ அப்³யத்தோ த்³வாரங் விவரித்வா த⁴ம்மகத²ங் வா ஸோதுங் அஞ்ஞங் வா கிஞ்சி காதுங் கத்த²சி க³ச்ச²தி, தங் க²ணங் தி³ஸ்வா யத்தகங் சோரா ஹரந்தி, ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸ கீ³வா. ப⁴ண்டா³கா³ரதோ நிக்க²மித்வா ப³ஹி சங்கமந்தஸ்ஸ வா த்³வாரங் விவரித்வா ஸரீரங் உதுங் கா³ஹாபெந்தஸ்ஸ வா தத்தே²வ ஸமணத⁴ம்மானுயோகே³ன நிஸின்னஸ்ஸ வா தத்தே²வ நிஸீதி³த்வா கேனசி கம்மேன ப்³யாவடஸ்ஸ வா உச்சாரபஸ்ஸாவபீளிதஸ்ஸபி ஸதோ தத்தே²வ உபசாரே விஜ்ஜமானே ப³ஹி க³ச்ச²தோ வா அஞ்ஞேன வா கேனசி ஆகாரேன பமத்தஸ்ஸ ஸதோ த்³வாரங் விவரித்வா வா விவடமேவ பவிஸித்வா வா ஸந்தி⁴ங் சி²ந்தி³த்வா வா யத்தகங் தஸ்ஸ பமாத³பச்சயா சோரா ஹரந்தி, ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸேவ கீ³வா. ‘‘உண்ஹஸமயே பன வாதபானங் விவரித்வா நிபஜ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. உச்சாரபீளிதஸ்ஸ பன தஸ்மிங் உபசாரே அஸதி அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ கி³லானபக்கே² டி²தத்தா அவிஸயோ, தஸ்மா கீ³வா ந ஹோதி.

    Sacepi koci bhaṇḍāgārikassa anārocetvāva bhaṇḍāgāre attano parikkhāraṃ ṭhapeti, tasmimpi naṭṭhe bhaṇḍāgārikassa gīvā na hoti. Sace pana bhaṇḍāgāriko taṃ disvā ‘‘aṭṭhāne ṭhapita’’nti gahetvā ṭhapeti, naṭṭhe tasseva gīvā. Sacepi ṭhapitabhikkhunā ‘‘mayā, bhante, īdiso nāma parikkhāro ṭhapito, upadhāreyyāthā’’ti vutto ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchati, dunnikkhittaṃ vā maññamāno aññasmiṃ ṭhāne ṭhapeti, naṭṭhe tasseva gīvā. ‘‘Nāhaṃ jānāmī’’ti paṭikkhipantassa pana natthi gīvā. Yopi tassa passantasseva ṭhapeti, bhaṇḍāgārikañca na sampaṭicchāpeti, naṭṭhaṃ sunaṭṭhameva. Sace pana naṃ bhaṇḍāgāriko aññatra ṭhapeti, naṭṭhe gīvā . Sace bhaṇḍāgāraṃ suguttaṃ, sabbo saṅghassa cetiyassa ca parikkhāro tattheva ṭhapīyati, bhaṇḍāgāriko ca bālo abyatto dvāraṃ vivaritvā dhammakathaṃ vā sotuṃ aññaṃ vā kiñci kātuṃ katthaci gacchati, taṃ khaṇaṃ disvā yattakaṃ corā haranti, sabbaṃ tassa gīvā. Bhaṇḍāgārato nikkhamitvā bahi caṅkamantassa vā dvāraṃ vivaritvā sarīraṃ utuṃ gāhāpentassa vā tattheva samaṇadhammānuyogena nisinnassa vā tattheva nisīditvā kenaci kammena byāvaṭassa vā uccārapassāvapīḷitassapi sato tattheva upacāre vijjamāne bahi gacchato vā aññena vā kenaci ākārena pamattassa sato dvāraṃ vivaritvā vā vivaṭameva pavisitvā vā sandhiṃ chinditvā vā yattakaṃ tassa pamādapaccayā corā haranti, sabbaṃ tasseva gīvā. ‘‘Uṇhasamaye pana vātapānaṃ vivaritvā nipajjituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Uccārapīḷitassa pana tasmiṃ upacāre asati aññattha gacchantassa gilānapakkhe ṭhitattā avisayo, tasmā gīvā na hoti.

    55. யோ பன அந்தோ உண்ஹபீளிதோ த்³வாரங் ஸுகு³த்தங் கத்வா ப³ஹி நிக்க²மதி, சோரா தங் க³ஹெத்வா ‘‘த்³வாரங் விவரா’’தி வத³ந்தி, யாவததியங் ந விவரிதப்³ப³ங். யதி³ பன தே சோரா ‘‘ஸசே ந விவரஸி, தஞ்ச மாரெஸ்ஸாம, த்³வாரஞ்ச பி⁴ந்தி³த்வா பரிக்கா²ரங் ஹரிஸ்ஸாமா’’தி ப²ரஸுஆதீ³னி உக்கி²பந்தி, ‘‘மயி ச மதே ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஸேனாஸனே வினட்டே² கு³ணோ நத்தீ²’’தி விவரிதுங் வட்டதி. இதா⁴பி ‘‘அவிஸயத்தா கீ³வா நத்தீ²’’தி வத³ந்தி. ஸசே கோசி ஆக³ந்துகோ குஞ்சிகங் வா தே³தி, த்³வாரங் வா விவரதி, யத்தகங் சோரா ஹரந்தி, ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸ கீ³வா. ஸங்கே⁴ன ப⁴ண்டா³கா³ரங் கு³த்தத்தா²ய ஸூசியந்தகஞ்ச குஞ்சிகமுத்³தி³கா ச யோஜெத்வா தி³ன்னா ஹோதி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ க⁴டிகமத்தங் த³த்வா நிபஜ்ஜதி, சோரா விவரித்வா பரிக்கா²ரங் ஹரந்தி, தஸ்ஸேவ கீ³வா. ஸூசியந்தகஞ்ச குஞ்சிகமுத்³தி³கஞ்ச யோஜெத்வா நிபன்னங் பனேதங் ஸசே சோரா ஆக³ந்த்வா ‘‘த்³வாரங் விவராஹீ’’தி வத³ந்தி, தத்த² புரிமனயேனேவ படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஏவங் ஸுகு³த்தங் கத்வா நிபன்னே பன ஸசே பி⁴த்திங் வா ச²த³னங் வா பி⁴ந்தி³த்வா உமங்கே³ன வா பவிஸித்வா ஹரந்தி, ந தஸ்ஸ கீ³வா.

    55. Yo pana anto uṇhapīḷito dvāraṃ suguttaṃ katvā bahi nikkhamati, corā taṃ gahetvā ‘‘dvāraṃ vivarā’’ti vadanti, yāvatatiyaṃ na vivaritabbaṃ. Yadi pana te corā ‘‘sace na vivarasi, tañca māressāma, dvārañca bhinditvā parikkhāraṃ harissāmā’’ti pharasuādīni ukkhipanti, ‘‘mayi ca mate saṅghassa ca senāsane vinaṭṭhe guṇo natthī’’ti vivarituṃ vaṭṭati. Idhāpi ‘‘avisayattā gīvā natthī’’ti vadanti. Sace koci āgantuko kuñcikaṃ vā deti, dvāraṃ vā vivarati, yattakaṃ corā haranti, sabbaṃ tassa gīvā. Saṅghena bhaṇḍāgāraṃ guttatthāya sūciyantakañca kuñcikamuddikā ca yojetvā dinnā hoti, bhaṇḍāgāriko ghaṭikamattaṃ datvā nipajjati, corā vivaritvā parikkhāraṃ haranti, tasseva gīvā. Sūciyantakañca kuñcikamuddikañca yojetvā nipannaṃ panetaṃ sace corā āgantvā ‘‘dvāraṃ vivarāhī’’ti vadanti, tattha purimanayeneva paṭipajjitabbaṃ. Evaṃ suguttaṃ katvā nipanne pana sace bhittiṃ vā chadanaṃ vā bhinditvā umaṅgena vā pavisitvā haranti, na tassa gīvā.

    ஸசே ப⁴ண்டா³கா³ரே அஞ்ஞேபி தே²ரா வஸந்தி, விவடே த்³வாரே அத்தனோ அத்தனோ பரிக்கா²ரங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ தேஸு க³தேஸு த்³வாரங் ந ஜக்³க³தி, ஸசே தத்த² கிஞ்சி அவஹரீயதி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ இஸ்ஸரவதாய ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸேவ கீ³வா, தே²ரேஹி பன ஸஹாயேஹி ப⁴விதப்³ப³ங். அயஞ்ஹி ஸாமீசி. யதி³ ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ‘‘தும்ஹே ப³ஹி ட²த்வா தும்ஹாகங் பரிக்கா²ரங் க³ண்ஹத² , மா பவிஸித்தா²’’தி வத³தி, தேஸஞ்ச ஏகோ லோலமஹாதே²ரோ ஸாமணேரேஹி சேவ உபட்டா²கேஹி ச ஸத்³தி⁴ங் ப⁴ண்டா³கா³ரங் பவிஸித்வா நிஸீத³தி சேவ நிபஜ்ஜதி ச, யத்தகங் ப⁴ண்ட³ங் நஸ்ஸதி, ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸ கீ³வா, ப⁴ண்டா³கா³ரிகேன பன அவஸேஸதே²ரேஹி ச ஸஹாயேஹி ப⁴விதப்³ப³ங். அத² ப⁴ண்டா³கா³ரிகோவ லோலஸாமணேரே ச உபட்டா²கே ச க³ஹெத்வா ப⁴ண்டா³கா³ரே நிஸீத³தி சேவ நிபஜ்ஜதி ச, யத்தகங் நஸ்ஸதி, ஸப்³ப³ங் தஸ்ஸேவ கீ³வா. தஸ்மா ப⁴ண்டா³கா³ரிகேனேவ தத்த² வஸிதப்³ப³ங், அவஸேஸேஹி அப்பேவ ருக்க²மூலே வஸிதப்³ப³ங், ந ச ப⁴ண்டா³கா³ரேதி.

    Sace bhaṇḍāgāre aññepi therā vasanti, vivaṭe dvāre attano attano parikkhāraṃ gahetvā gacchanti, bhaṇḍāgāriko tesu gatesu dvāraṃ na jaggati, sace tattha kiñci avaharīyati, bhaṇḍāgārikassa issaravatāya bhaṇḍāgārikasseva gīvā, therehi pana sahāyehi bhavitabbaṃ. Ayañhi sāmīci. Yadi bhaṇḍāgāriko ‘‘tumhe bahi ṭhatvā tumhākaṃ parikkhāraṃ gaṇhatha , mā pavisitthā’’ti vadati, tesañca eko lolamahāthero sāmaṇerehi ceva upaṭṭhākehi ca saddhiṃ bhaṇḍāgāraṃ pavisitvā nisīdati ceva nipajjati ca, yattakaṃ bhaṇḍaṃ nassati, sabbaṃ tassa gīvā, bhaṇḍāgārikena pana avasesatherehi ca sahāyehi bhavitabbaṃ. Atha bhaṇḍāgārikova lolasāmaṇere ca upaṭṭhāke ca gahetvā bhaṇḍāgāre nisīdati ceva nipajjati ca, yattakaṃ nassati, sabbaṃ tasseva gīvā. Tasmā bhaṇḍāgārikeneva tattha vasitabbaṃ, avasesehi appeva rukkhamūle vasitabbaṃ, na ca bhaṇḍāgāreti.

    56. யே பன அத்தனோ அத்தனோ ஸபா⁴க³பி⁴க்கூ²னங் வஸனக³ப்³பே⁴ஸு பரிக்கா²ரங் ட²பெந்தி, பரிக்கா²ரே நட்டே² யேஹி ட²பிதோ, தேஸங்யேவ கீ³வா, இதரேஹி பன ஸஹாயேஹி ப⁴விதப்³ப³ங். யதி³ பன ஸங்கோ⁴ ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ விஹாரேயேவ யாகு³ப⁴த்தங் தா³பேதி, ஸோ ச பி⁴க்கா²சாரத்தா²ய கா³மங் க³ச்ச²தி, நட்ட²ங் தஸ்ஸேவ கீ³வா. பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸந்தேஹி அதிரேகசீவரங் ரக்க²ணத்தா²ய ட²பிதவிஹாரவாரிகஸ்ஸபி யாகு³ப⁴த்தங் வா நிவாபங் வா லப⁴மானஸ்ஸேவ பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²தோ யங் தத்த² நஸ்ஸதி, ஸப்³ப³ங் கீ³வா. ந கேவலஞ்ச எத்தகமேவ, ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ விய யங் தஸ்ஸ பமாத³பச்சயா நஸ்ஸதி, ஸப்³ப³ங் கீ³வா.

    56. Ye pana attano attano sabhāgabhikkhūnaṃ vasanagabbhesu parikkhāraṃ ṭhapenti, parikkhāre naṭṭhe yehi ṭhapito, tesaṃyeva gīvā, itarehi pana sahāyehi bhavitabbaṃ. Yadi pana saṅgho bhaṇḍāgārikassa vihāreyeva yāgubhattaṃ dāpeti, so ca bhikkhācāratthāya gāmaṃ gacchati, naṭṭhaṃ tasseva gīvā. Bhikkhācāraṃ pavisantehi atirekacīvaraṃ rakkhaṇatthāya ṭhapitavihāravārikassapi yāgubhattaṃ vā nivāpaṃ vā labhamānasseva bhikkhācāraṃ gacchato yaṃ tattha nassati, sabbaṃ gīvā. Na kevalañca ettakameva, bhaṇḍāgārikassa viya yaṃ tassa pamādapaccayā nassati, sabbaṃ gīvā.

    ஸசே விஹாரோ மஹா ஹோதி, அஞ்ஞங் பதே³ஸங் ரக்கி²துங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்மிங் பதே³ஸே நிக்கி²த்தங் ஹரந்தி, அவிஸயத்தா கீ³வா ந ஹோதி. ஈதி³ஸே பன விஹாரே வேமஜ்ஜே² ஸப்³பே³ஸங் ஓஸரணட்டா²னே பரிக்கா²ரே ட²பெத்வா நிஸீதி³தப்³ப³ங், விஹாரவாரிகா வா த்³வே தயோ ட²பேதப்³பா³. ஸசே தேஸம்பி அப்பமத்தானங் இதோ சிதோ ச ரக்க²தங்யேவ கிஞ்சி நஸ்ஸதி, கீ³வா ந ஹோதி. விஹாரவாரிகே ப³ந்தி⁴த்வா ஹரிதப⁴ண்ட³ம்பி சோரானங் படிபத²ங் க³தேஸு அஞ்ஞேன மக்³கே³ன ஹரிதப⁴ண்ட³ம்பி ந தேஸங் கீ³வா. ஸசே விஹாரவாரிகானங் விஹாரே தா³தப்³ப³ங் யாகு³ப⁴த்தங் வா நிவாபோ வா ந ஹோதி, தேஹி பத்தப்³ப³லாப⁴தோ அதிரேகா த்³வே திஸ்ஸோ யாகு³ஸலாகா தேஸங் பஹோனகப⁴த்தஸலாகா ச ட²பேதுங் வட்டதி, நிப³த்³த⁴ங் கத்வா பன ந ட²பேதப்³பா³. மனுஸ்ஸா ஹி விப்படிஸாரினோ ஹொந்தி ‘‘விஹாரவாரிகாயேவ அம்ஹாகங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி, தஸ்மா பரிவத்தெத்வா பரிவத்தெத்வா ட²பேதப்³பா³. ஸசே தேஸங் ஸபா⁴கா³ ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி ஆஹரித்வா தெ³ந்தி, இச்சேதங் குஸலங் . நோ சே தெ³ந்தி, வாரங் கா³ஹாபெத்வா நீஹராபேதப்³பா³னி. ஸசே விஹாரவாரிகோ த்³வே திஸ்ஸோ யாகு³ஸலாகா ச சத்தாரி பஞ்ச ஸலாகப⁴த்தானி ச லப⁴மானோ பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²தி, ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ விய ஸப்³ப³ங் நட்ட²ங் கீ³வா ஹோதி. ஸசே ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரபாலானங் தா³தப்³ப³ங் ப⁴த்தங் வா நிவாபோ வா நத்தி², பி⁴க்கூ² விஹாரவாரங் க³ஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ நிஸ்ஸிதகே விஹாரங் ஜக்³கா³பெந்தி, ஸம்பத்தவாரங் அக்³க³ஹேதுங் ந லப⁴தி. யதா² அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² கரொந்தி, ததே²வ காதப்³ப³ங். பி⁴க்கூ²ஹி பன அஸஹாயஸ்ஸ வா அது³தியஸ்ஸ வா யஸ்ஸ ஸபா⁴கோ³ பி⁴க்கு² ப⁴த்தங் ஆனெத்வா தா³தா நத்தி², ஏவரூபஸ்ஸ வாரோ ந பாபேதப்³போ³.

    Sace vihāro mahā hoti, aññaṃ padesaṃ rakkhituṃ gacchantassa aññasmiṃ padese nikkhittaṃ haranti, avisayattā gīvā na hoti. Īdise pana vihāre vemajjhe sabbesaṃ osaraṇaṭṭhāne parikkhāre ṭhapetvā nisīditabbaṃ, vihāravārikā vā dve tayo ṭhapetabbā. Sace tesampi appamattānaṃ ito cito ca rakkhataṃyeva kiñci nassati, gīvā na hoti. Vihāravārike bandhitvā haritabhaṇḍampi corānaṃ paṭipathaṃ gatesu aññena maggena haritabhaṇḍampi na tesaṃ gīvā. Sace vihāravārikānaṃ vihāre dātabbaṃ yāgubhattaṃ vā nivāpo vā na hoti, tehi pattabbalābhato atirekā dve tisso yāgusalākā tesaṃ pahonakabhattasalākā ca ṭhapetuṃ vaṭṭati, nibaddhaṃ katvā pana na ṭhapetabbā. Manussā hi vippaṭisārino honti ‘‘vihāravārikāyeva amhākaṃ bhattaṃ bhuñjantī’’ti, tasmā parivattetvā parivattetvā ṭhapetabbā. Sace tesaṃ sabhāgā salākabhattādīni āharitvā denti, iccetaṃ kusalaṃ . No ce denti, vāraṃ gāhāpetvā nīharāpetabbāni. Sace vihāravāriko dve tisso yāgusalākā ca cattāri pañca salākabhattāni ca labhamāno bhikkhācāraṃ gacchati, bhaṇḍāgārikassa viya sabbaṃ naṭṭhaṃ gīvā hoti. Sace saṅghassa vihārapālānaṃ dātabbaṃ bhattaṃ vā nivāpo vā natthi, bhikkhū vihāravāraṃ gahetvā attano attano nissitake vihāraṃ jaggāpenti, sampattavāraṃ aggahetuṃ na labhati. Yathā aññe bhikkhū karonti, tatheva kātabbaṃ. Bhikkhūhi pana asahāyassa vā adutiyassa vā yassa sabhāgo bhikkhu bhattaṃ ānetvā dātā natthi, evarūpassa vāro na pāpetabbo.

    யம்பி பாகவட்டத்தா²ய விஹாரே ட²பெந்தி, தங் க³ஹெத்வா உபஜீவந்தேன டா²தப்³ப³ங். யோ தங் ந உபஜீவதி, ஸோ வாரங் ந கா³ஹாபேதப்³போ³. ப²லாப²லத்தா²யபி விஹாரே பி⁴க்கு²ங் ட²பெந்தி, ஜக்³கி³த்வா கோ³பெத்வா ப²லவாரேன பா⁴ஜெத்வா கா²த³ந்தி. யோ தானி கா²த³தி, தேன டா²தப்³ப³ங், அனுபஜீவந்தோ ந கா³ஹாபேதப்³போ³. ஸேனாஸனமஞ்சபீட²பச்சத்த²ரணரக்க²ணத்தா²யபி ட²பெந்தி, ஆவாஸே வஸந்தேன டா²தப்³ப³ங், அப்³போ⁴காஸிகோ பன ருக்க²மூலிகோ வா ந கா³ஹாபேதப்³போ³. ஏகோ நவகோ ஹோதி, ப³ஹுஸ்ஸுதோ பன ப³ஹூனங் த⁴ம்மங் வாசேதி, பரிபுச்ச²ங் தே³தி, பாளிங் வண்ணேதி, த⁴ம்மகத²ங் கதே²தி, ஸங்க⁴ஸ்ஸ பா⁴ரங் நித்த²ரதி, அயங் லாப⁴ங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோபி ஆவாஸே வஸந்தோபி வாரங் ந கா³ஹாபேதப்³போ³. ‘‘புரிஸவிஸேஸோ நாம ஞாதப்³போ³’’தி வத³ந்தி. உபோஸதா²கா³ரபடிமாக⁴ரஜக்³க³னகஸ்ஸ பன தி³கு³ணங் யாகு³ப⁴த்தங், தே³வஸிகங் தண்டு³லனாளி, ஸங்வச்ச²ரே திசீவரங் த³ஸவீஸக்³க⁴னகங் கப்பியப⁴ண்ட³ஞ்ச தா³தப்³ப³ங். ஸசே பன தஸ்ஸ தங் லப⁴மானஸ்ஸேவ பமாதே³ன தத்த² கிஞ்சி நஸ்ஸதி, ஸப்³ப³ங் கீ³வா. ப³ந்தி⁴த்வா ப³லக்காரேன அச்சி²ன்னங், ந கீ³வா. தத்த² சேதியஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா ஸந்தகேன சேதியஸ்ஸ ஸந்தகங் ரக்கா²பேதுங் வட்டதி, சேதியஸ்ஸ ஸந்தகேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங் ரக்கா²பேதுங் ந வட்டதி. யங் பன சேதியஸ்ஸ ஸந்தகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங் ட²பிதங் ஹோதி, தங் சேதியஸந்தகே ரக்கா²பிதே ரக்கி²தமேவ ஹோதீதி ஏவங் வட்டதி. பக்க²வாரேன உபோஸதா²கா³ராதீ³னி ரக்க²தோபி பமாத³வஸேன நட்ட²ங் கீ³வாயேவாதி.

    Yampi pākavaṭṭatthāya vihāre ṭhapenti, taṃ gahetvā upajīvantena ṭhātabbaṃ. Yo taṃ na upajīvati, so vāraṃ na gāhāpetabbo. Phalāphalatthāyapi vihāre bhikkhuṃ ṭhapenti, jaggitvā gopetvā phalavārena bhājetvā khādanti. Yo tāni khādati, tena ṭhātabbaṃ, anupajīvanto na gāhāpetabbo. Senāsanamañcapīṭhapaccattharaṇarakkhaṇatthāyapi ṭhapenti, āvāse vasantena ṭhātabbaṃ, abbhokāsiko pana rukkhamūliko vā na gāhāpetabbo. Eko navako hoti, bahussuto pana bahūnaṃ dhammaṃ vāceti, paripucchaṃ deti, pāḷiṃ vaṇṇeti, dhammakathaṃ katheti, saṅghassa bhāraṃ nittharati, ayaṃ lābhaṃ paribhuñjantopi āvāse vasantopi vāraṃ na gāhāpetabbo. ‘‘Purisaviseso nāma ñātabbo’’ti vadanti. Uposathāgārapaṭimāgharajagganakassa pana diguṇaṃ yāgubhattaṃ, devasikaṃ taṇḍulanāḷi, saṃvacchare ticīvaraṃ dasavīsagghanakaṃ kappiyabhaṇḍañca dātabbaṃ. Sace pana tassa taṃ labhamānasseva pamādena tattha kiñci nassati, sabbaṃ gīvā. Bandhitvā balakkārena acchinnaṃ, na gīvā. Tattha cetiyassa vā saṅghassa vā santakena cetiyassa santakaṃ rakkhāpetuṃ vaṭṭati, cetiyassa santakena saṅghassa santakaṃ rakkhāpetuṃ na vaṭṭati. Yaṃ pana cetiyassa santakena saddhiṃ saṅghassa santakaṃ ṭhapitaṃ hoti, taṃ cetiyasantake rakkhāpite rakkhitameva hotīti evaṃ vaṭṭati. Pakkhavārena uposathāgārādīni rakkhatopi pamādavasena naṭṭhaṃ gīvāyevāti.

    இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே

    Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe

    ப⁴ண்ட³படிஸாமனவினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.

    Bhaṇḍapaṭisāmanavinicchayakathā samattā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact