Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [213] 3. ப⁴ருஜாதகவண்ணனா

    [213] 3. Bharujātakavaṇṇanā

    இஸீனமந்தரங் கத்வாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலராஜானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ப⁴க³வதோ ஹி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச லாப⁴ஸக்காரோ மஹா அஹோஸி. யதா²ஹ –

    Isīnamantaraṃkatvāti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarājānaṃ ārabbha kathesi. Bhagavato hi bhikkhusaṅghassa ca lābhasakkāro mahā ahosi. Yathāha –

    ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங். பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி கோ² ஸக்கதோ ஹோதி…பே॰… பரிக்கா²ரானங். அஞ்ஞதித்தி²யா பன பரிப்³பா³ஜகா அஸக்கதா ஹொந்தி…பே॰… பரிக்கா²ரான’’ந்தி (உதா³॰ 14).

    ‘‘Tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ. Bhikkhusaṅghopi kho sakkato hoti…pe… parikkhārānaṃ. Aññatitthiyā pana paribbājakā asakkatā honti…pe… parikkhārāna’’nti (udā. 14).

    தே ஏவங் பரிஹீனலாப⁴ஸக்காரா அஹோரத்தங் கு³ள்ஹஸன்னிபாதங் கத்வா மந்தயந்தி ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய மயங் ஹதலாப⁴ஸக்காரா ஜாதா , ஸமணோ கோ³தமோ லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தோ ஜாதோ, கேன நு கோ² காரணேனஸ்ஸ ஏஸா ஸம்பத்தீ’’தி. தத்ரேகே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ ஸகலஜம்பு³தீ³பஸ்ஸ உத்தமட்டா²னே பூ⁴மிஸீஸே வஸதி. தேனஸ்ஸ லாப⁴ஸக்காரோ உப்பஜ்ஜதீ’’தி, ஸேஸா ‘‘அத்தே²தங் காரணங், மயம்பி ஜேதவனபிட்டே² தித்தி²யாராமங் காரேமு, ஏவங் லாபி⁴னோ ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. தே ஸப்³பே³பி ‘‘ஏவமேத’’ந்தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா ‘‘ஸசேபி மயங் ரஞ்ஞோ அனாரோசெத்வா ஆராமங் காரெஸ்ஸாம, பி⁴க்கூ² வாரெஸ்ஸந்தி, லஞ்ஜங் லபி⁴த்வா அபி⁴ஜ்ஜனகோ நாம நத்தி², தஸ்மா ரஞ்ஞோ லஞ்ஜங் த³த்வா ஆராமட்டா²னங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஸம்மந்தெத்வா உபட்டா²கே யாசித்வா ரஞ்ஞோ ஸதஸஹஸ்ஸங் த³த்வா ‘‘மஹாராஜ, மயங் ஜேதவனபிட்டி²யங் தித்தி²யாராமங் கரிஸ்ஸாம, ஸசே பி⁴க்கூ² ‘காதுங் ந த³ஸ்ஸாமா’தி தும்ஹாகங் ஆரோசெந்தி, நேஸங் படிவசனங் ந தா³தப்³ப³’’ந்தி ஆஹங்ஸு. ராஜா லஞ்ஜலோபே⁴ன ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².

    Te evaṃ parihīnalābhasakkārā ahorattaṃ guḷhasannipātaṃ katvā mantayanti ‘‘samaṇassa gotamassa uppannakālato paṭṭhāya mayaṃ hatalābhasakkārā jātā , samaṇo gotamo lābhaggayasaggappatto jāto, kena nu kho kāraṇenassa esā sampattī’’ti. Tatreke evamāhaṃsu – ‘‘samaṇo gotamo sakalajambudīpassa uttamaṭṭhāne bhūmisīse vasati. Tenassa lābhasakkāro uppajjatī’’ti, sesā ‘‘atthetaṃ kāraṇaṃ, mayampi jetavanapiṭṭhe titthiyārāmaṃ kāremu, evaṃ lābhino bhavissāmā’’ti āhaṃsu. Te sabbepi ‘‘evameta’’nti sanniṭṭhānaṃ katvā ‘‘sacepi mayaṃ rañño anārocetvā ārāmaṃ kāressāma, bhikkhū vāressanti, lañjaṃ labhitvā abhijjanako nāma natthi, tasmā rañño lañjaṃ datvā ārāmaṭṭhānaṃ gaṇhissāmā’’ti sammantetvā upaṭṭhāke yācitvā rañño satasahassaṃ datvā ‘‘mahārāja, mayaṃ jetavanapiṭṭhiyaṃ titthiyārāmaṃ karissāma, sace bhikkhū ‘kātuṃ na dassāmā’ti tumhākaṃ ārocenti, nesaṃ paṭivacanaṃ na dātabba’’nti āhaṃsu. Rājā lañjalobhena ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.

    தித்தி²யா ராஜானங் ஸங்க³ண்ஹித்வா வட்³ட⁴கிங் பக்கோஸாபெத்வா கம்மங் பட்ட²பேஸுங், மஹாஸத்³தோ³ அஹோஸி. ஸத்தா² ‘‘கே பனேதே, ஆனந்த³, உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தா³’’தி புச்சி². ‘‘அஞ்ஞதித்தி²யா, ப⁴ந்தே, ஜேதவனபிட்டி²யங் தித்தி²யாராமங் காரெந்தி, தத்தே²ஸோ ஸத்³தோ³’’தி. ‘‘ஆனந்த³, நேதங் டா²னங் தித்தி²யாராமஸ்ஸ அனுச்ச²விகங், தித்தி²யா உச்சாஸத்³த³காமா, ந ஸக்கா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸிது’’ந்தி வத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘க³ச்ச²த², பி⁴க்க²வே, ரஞ்ஞோ ஆசிக்கி²த்வா தித்தி²யாராமகரணங் நிவாரேதா²’’தி ஆஹ. பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரே அட்டா²ஸி. ராஜா ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் ஸுத்வாபி ‘‘தித்தி²யாராமங் நிஸ்ஸாய ஆக³தா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி லஞ்ஜஸ்ஸ க³ஹிதத்தா ‘‘ராஜா கே³ஹே நத்தீ²’’தி வதா³பேஸி. பி⁴க்கூ² க³ந்த்வா ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘லஞ்ஜங் நிஸ்ஸாய ஏவங் கரோதீ’’தி த்³வே அக்³க³ஸாவகே பேஸேஸி. ராஜா தேஸம்பி ஆக³தபா⁴வங் ஸுத்வா ததே²வ வதா³பேஸி. தேபி ஆக³ந்த்வா ஸத்து² ஆராசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந இதா³னி, ஸாரிபுத்த, ராஜா கே³ஹே நிஸீதி³துங் லபி⁴ஸ்ஸதி, ப³ஹி நிக்க²மிஸ்ஸதீ’’தி புனதி³வஸே புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரங் அக³மாஸி. ராஜா ஸுத்வா பாஸாதா³ ஓதரித்வா பத்தங் க³ஹெத்வா ஸத்தா²ரங் பவேஸெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ யாகு³க²ஜ்ஜகங் த³த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² ரஞ்ஞோ ஏகங் பரியாயத⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரப⁴ந்தோ ‘‘மஹாராஜ, போராணகராஜானோ லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா ஸீலவந்தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் காரெத்வா அத்தனோ ரட்ட²ஸ்ஸ அஸ்ஸாமினோ ஹுத்வா மஹாவினாஸங் பாபுணிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Titthiyā rājānaṃ saṅgaṇhitvā vaḍḍhakiṃ pakkosāpetvā kammaṃ paṭṭhapesuṃ, mahāsaddo ahosi. Satthā ‘‘ke panete, ānanda, uccāsaddamahāsaddā’’ti pucchi. ‘‘Aññatitthiyā, bhante, jetavanapiṭṭhiyaṃ titthiyārāmaṃ kārenti, tattheso saddo’’ti. ‘‘Ānanda, netaṃ ṭhānaṃ titthiyārāmassa anucchavikaṃ, titthiyā uccāsaddakāmā, na sakkā tehi saddhiṃ vasitu’’nti vatvā bhikkhusaṅghaṃ sannipātetvā ‘‘gacchatha, bhikkhave, rañño ācikkhitvā titthiyārāmakaraṇaṃ nivārethā’’ti āha. Bhikkhusaṅgho gantvā rañño nivesanadvāre aṭṭhāsi. Rājā saṅghassa āgatabhāvaṃ sutvāpi ‘‘titthiyārāmaṃ nissāya āgatā bhavissantī’’ti lañjassa gahitattā ‘‘rājā gehe natthī’’ti vadāpesi. Bhikkhū gantvā satthu ārocesuṃ. Satthā ‘‘lañjaṃ nissāya evaṃ karotī’’ti dve aggasāvake pesesi. Rājā tesampi āgatabhāvaṃ sutvā tatheva vadāpesi. Tepi āgantvā satthu ārācesuṃ. Satthā ‘‘na idāni, sāriputta, rājā gehe nisīdituṃ labhissati, bahi nikkhamissatī’’ti punadivase pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ rañño nivesanadvāraṃ agamāsi. Rājā sutvā pāsādā otaritvā pattaṃ gahetvā satthāraṃ pavesetvā buddhappamukhassa saṅghassa yāgukhajjakaṃ datvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā rañño ekaṃ pariyāyadhammadesanaṃ ārabhanto ‘‘mahārāja, porāṇakarājāno lañjaṃ gahetvā sīlavante aññamaññaṃ kalahaṃ kāretvā attano raṭṭhassa assāmino hutvā mahāvināsaṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே ப⁴ருரட்டே² ப⁴ருராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴ க³ணஸத்தா² தாபஸோ ஹுத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே சிரங் வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய பஞ்சஸததாபஸபரிவுதோ ஹிமவந்தா ஓதரித்வா அனுபுப்³பே³ன ப⁴ருனக³ரங் பத்வா தத்த² பிண்டா³ய சரித்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா உத்தரத்³வாரே ஸாகா²விடபஸம்பன்னஸ்ஸ வடருக்க²ஸ்ஸ மூலே நிஸீதி³த்வா ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா தத்தே²வ ருக்க²மூலே வாஸங் கப்பேஸி. ஏவங் தஸ்மிங் இஸிக³ணே தத்த² வஸந்தே அட்³ட⁴மாஸச்சயேன அஞ்ஞோ க³ணஸத்தா² பஞ்சஸதபரிவாரோ ஆக³ந்த்வா நக³ரே பி⁴க்கா²ய சரித்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா த³க்கி²ணத்³வாரே தாதி³ஸஸ்ஸேவ வடருக்க²ஸ்ஸ மூலே நிஸீதி³த்வா ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா தத்த² ருக்க²மூலே வாஸங் கப்பேஸி. இதி தே த்³வேபி இஸிக³ணா தத்த² யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா ஹிமவந்தமேவ அக³மங்ஸு.

    Atīte bharuraṭṭhe bharurājā nāma rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto pañcābhiñño aṭṭhasamāpattilābhī gaṇasatthā tāpaso hutvā himavantapadese ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya pañcasatatāpasaparivuto himavantā otaritvā anupubbena bharunagaraṃ patvā tattha piṇḍāya caritvā nagarā nikkhamitvā uttaradvāre sākhāviṭapasampannassa vaṭarukkhassa mūle nisīditvā bhattakiccaṃ katvā tattheva rukkhamūle vāsaṃ kappesi. Evaṃ tasmiṃ isigaṇe tattha vasante aḍḍhamāsaccayena añño gaṇasatthā pañcasataparivāro āgantvā nagare bhikkhāya caritvā nagarā nikkhamitvā dakkhiṇadvāre tādisasseva vaṭarukkhassa mūle nisīditvā bhattakiccaṃ katvā tattha rukkhamūle vāsaṃ kappesi. Iti te dvepi isigaṇā tattha yathābhirantaṃ viharitvā himavantameva agamaṃsu.

    தேஸங் க³தகாலே த³க்கி²ணத்³வாரே வடருக்கோ² ஸுக்கோ². புனவாரே தேஸு ஆக³ச்ச²ந்தேஸு த³க்கி²ணத்³வாரே வடருக்க²வாஸினோ பட²மதரங் ஆக³ந்த்வா அத்தனோ வடருக்க²ஸ்ஸ ஸுக்க²பா⁴வங் ஞத்வா பி⁴க்கா²ய சரித்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா உத்தரத்³வாரே வடருக்க²மூலங் க³ந்த்வா ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா தத்த² வாஸங் கப்பேஸுங். இதரே பன இஸயோ பச்சா² ஆக³ந்த்வா நக³ரே பி⁴க்கா²ய சரித்வா அத்தனோ ருக்க²மூலமேவ க³ந்த்வா ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா வாஸங் கப்பேஸுங். தே ‘‘ந ஸோ தும்ஹாகங் ருக்கோ², அம்ஹாகங் ருக்கோ²’’தி ருக்க²ங் நிஸ்ஸாய அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கரிங்ஸு, கலஹோ மஹா அஹோஸி. ஏகே ‘‘அம்ஹாகங் பட²மங் வஸிதட்டா²னங் தும்ஹே ந லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி வத³ந்தி. ஏகே ‘‘மயங் இமஸ்மிங் வாரே பட²மதரங் இதா⁴க³தா, தும்ஹே ந லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி வத³ந்தி. இதி தே ‘‘மயங் ஸாமினோ, மயங் ஸாமினோ’’தி கலஹங் கரொந்தா ருக்க²மூலஸ்ஸத்தா²ய ராஜகுலங் அக³மங்ஸு. ராஜா பட²மங் வுத்த²இஸிக³ணஞ்ஞேவ ஸாமிகங் அகாஸி . இதரே ‘‘ந தா³னி மயங் இமேஹி பராஜிதாதி அத்தானங் வதா³பெஸ்ஸாமா’’தி தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஓலோகெத்வா ஏகங் சக்கவத்திபரிபோ⁴க³ங் ரத²பஞ்ஜரங் தி³ஸ்வா ஆஹரித்வா ரஞ்ஞோ லஞ்ஜங் த³த்வா ‘‘மஹாராஜ, அம்ஹேபி ஸாமிகே கரோஹீ’’தி ஆஹங்ஸு.

    Tesaṃ gatakāle dakkhiṇadvāre vaṭarukkho sukkho. Punavāre tesu āgacchantesu dakkhiṇadvāre vaṭarukkhavāsino paṭhamataraṃ āgantvā attano vaṭarukkhassa sukkhabhāvaṃ ñatvā bhikkhāya caritvā nagarā nikkhamitvā uttaradvāre vaṭarukkhamūlaṃ gantvā bhattakiccaṃ katvā tattha vāsaṃ kappesuṃ. Itare pana isayo pacchā āgantvā nagare bhikkhāya caritvā attano rukkhamūlameva gantvā bhattakiccaṃ katvā vāsaṃ kappesuṃ. Te ‘‘na so tumhākaṃ rukkho, amhākaṃ rukkho’’ti rukkhaṃ nissāya aññamaññaṃ kalahaṃ kariṃsu, kalaho mahā ahosi. Eke ‘‘amhākaṃ paṭhamaṃ vasitaṭṭhānaṃ tumhe na labhissathā’’ti vadanti. Eke ‘‘mayaṃ imasmiṃ vāre paṭhamataraṃ idhāgatā, tumhe na labhissathā’’ti vadanti. Iti te ‘‘mayaṃ sāmino, mayaṃ sāmino’’ti kalahaṃ karontā rukkhamūlassatthāya rājakulaṃ agamaṃsu. Rājā paṭhamaṃ vutthaisigaṇaññeva sāmikaṃ akāsi . Itare ‘‘na dāni mayaṃ imehi parājitāti attānaṃ vadāpessāmā’’ti dibbacakkhunā oloketvā ekaṃ cakkavattiparibhogaṃ rathapañjaraṃ disvā āharitvā rañño lañjaṃ datvā ‘‘mahārāja, amhepi sāmike karohī’’ti āhaṃsu.

    ராஜா லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா ‘‘த்³வேபி க³ணா வஸந்தூ’’தி த்³வேபி ஸாமிகே அகாஸி. இதரே இஸயோ தஸ்ஸ ரத²பஞ்ஜரஸ்ஸ ரத²சக்கானி நீஹரித்வா லஞ்ஜங் த³த்வா ‘‘மஹாராஜ, அம்ஹேயேவ ஸாமிகே கரோஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ததா² அகாஸி. இஸிக³ணா ‘‘அம்ஹேஹி வத்து²காமே ச கிலேஸகாமே ச பஹாய பப்³ப³ஜிதேஹி ருக்க²மூலஸ்ஸ காரணா கலஹங் கரொந்தேஹி லஞ்ஜங் த³த³ந்தேஹி அயுத்தங் கத’’ந்தி விப்படிஸாரினோ ஹுத்வா வேகே³ன பலாயித்வா ஹிமவந்தமேவ அக³மங்ஸு. ஸகலப⁴ருரட்ட²வாஸினோ தே³வதா ஏகதோ ஹுத்வா ‘‘ஸீலவந்தே கலஹங் கரொந்தேன ரஞ்ஞா அயுத்தங் கத’’ந்தி ப⁴ருரஞ்ஞோ குஜ்ஜி²த்வா தியோஜனஸதிகங் ப⁴ருரட்ட²ங் ஸமுத்³த³ங் உப்³ப³த்தெத்வா அரட்ட²மகங்ஸு. இதி ஏகங் ப⁴ருராஜானங் நிஸ்ஸாய ஸகலரட்ட²வாஸினோபி வினாஸங் பத்தாதி.

    Rājā lañjaṃ gahetvā ‘‘dvepi gaṇā vasantū’’ti dvepi sāmike akāsi. Itare isayo tassa rathapañjarassa rathacakkāni nīharitvā lañjaṃ datvā ‘‘mahārāja, amheyeva sāmike karohī’’ti āhaṃsu. Rājā tathā akāsi. Isigaṇā ‘‘amhehi vatthukāme ca kilesakāme ca pahāya pabbajitehi rukkhamūlassa kāraṇā kalahaṃ karontehi lañjaṃ dadantehi ayuttaṃ kata’’nti vippaṭisārino hutvā vegena palāyitvā himavantameva agamaṃsu. Sakalabharuraṭṭhavāsino devatā ekato hutvā ‘‘sīlavante kalahaṃ karontena raññā ayuttaṃ kata’’nti bharurañño kujjhitvā tiyojanasatikaṃ bharuraṭṭhaṃ samuddaṃ ubbattetvā araṭṭhamakaṃsu. Iti ekaṃ bharurājānaṃ nissāya sakalaraṭṭhavāsinopi vināsaṃ pattāti.

    ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அவோச –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    125.

    125.

    ‘‘இஸீனமந்தரங் கத்வா, ப⁴ருராஜாதி மே ஸுதங்;

    ‘‘Isīnamantaraṃ katvā, bharurājāti me sutaṃ;

    உச்சி²ன்னோ ஸஹ ரட்டே²ஹி, ஸ ராஜா விப⁴வங்க³தோ.

    Ucchinno saha raṭṭhehi, sa rājā vibhavaṅgato.

    126.

    126.

    ‘‘தஸ்மா ஹி ச²ந்தா³க³மனங், நப்பஸங்ஸந்தி பண்டி³தா;

    ‘‘Tasmā hi chandāgamanaṃ, nappasaṃsanti paṇḍitā;

    அது³ட்ட²சித்தோ பா⁴ஸெய்ய, கி³ரங் ஸச்சுபஸங்ஹித’’ந்தி.

    Aduṭṭhacitto bhāseyya, giraṃ saccupasaṃhita’’nti.

    தத்த² அந்தரங் கத்வாதி ச²ந்தா³க³திவஸேன விவரங் கத்வா. ப⁴ருராஜாதி ப⁴ருரட்டே² ராஜா. இதி மே ஸுதந்தி இதி மயா புப்³பே³ ஏதங் ஸுதங். தஸ்மா ஹி ச²ந்தா³க³மனந்தி யஸ்மா ஹி ச²ந்தா³க³மனங் க³ந்த்வா ப⁴ருராஜா ஸஹ ரட்டே²ன உச்சி²ன்னோ, தஸ்மா ச²ந்தா³க³மனங் பண்டி³தா நப்பஸங்ஸந்தி. அது³ட்ட²சித்தோதி கிலேஸேஹி அதூ³ஸிதசித்தோ ஹுத்வா. பா⁴ஸெய்ய கி³ரங் ஸச்சுபஸங்ஹிதந்தி ஸபா⁴வனிஸ்ஸிதங் அத்த²னிஸ்ஸிதங் காரணனிஸ்ஸிதமேவ கி³ரங் பா⁴ஸெய்ய. யே ஹி தத்த² ப⁴ருரஞ்ஞோ லஞ்ஜங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ அயுத்தங் ஏதந்தி படிக்கோஸந்தா ஸச்சுபஸங்ஹிதங் கி³ரங் பா⁴ஸிங்ஸு, தேஸங் டி²தட்டா²னங் நாளிகேரதீ³பே அஜ்ஜாபி தீ³பகஸஹஸ்ஸங் பஞ்ஞாயதீதி.

    Tattha antaraṃ katvāti chandāgativasena vivaraṃ katvā. Bharurājāti bharuraṭṭhe rājā. Iti me sutanti iti mayā pubbe etaṃ sutaṃ. Tasmā hi chandāgamananti yasmā hi chandāgamanaṃ gantvā bharurājā saha raṭṭhena ucchinno, tasmā chandāgamanaṃ paṇḍitā nappasaṃsanti. Aduṭṭhacittoti kilesehi adūsitacitto hutvā. Bhāseyya giraṃ saccupasaṃhitanti sabhāvanissitaṃ atthanissitaṃ kāraṇanissitameva giraṃ bhāseyya. Ye hi tattha bharurañño lañjaṃ gaṇhantassa ayuttaṃ etanti paṭikkosantā saccupasaṃhitaṃ giraṃ bhāsiṃsu, tesaṃ ṭhitaṭṭhānaṃ nāḷikeradīpe ajjāpi dīpakasahassaṃ paññāyatīti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘மஹாராஜ, ச²ந்த³வஸிகேன நாம ந ப⁴விதப்³ப³ங், த்³வே பப்³ப³ஜிதக³ணே கலஹங் காரேதுங் ந வட்டதீ’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன ஜெட்ட²கஇஸி அஹோஸி’’ந்தி, ராஜா ததா²க³தஸ்ஸ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா க³தகாலே மனுஸ்ஸே பேஸெத்வா தித்தி²யாராமங் வித்³த⁴ங்ஸாபேஸி, தித்தி²யா அப்பதிட்டா² அஹேஸுங்.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘mahārāja, chandavasikena nāma na bhavitabbaṃ, dve pabbajitagaṇe kalahaṃ kāretuṃ na vaṭṭatī’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘ahaṃ tena samayena jeṭṭhakaisi ahosi’’nti, rājā tathāgatassa bhattakiccaṃ katvā gatakāle manusse pesetvā titthiyārāmaṃ viddhaṃsāpesi, titthiyā appatiṭṭhā ahesuṃ.

    ப⁴ருஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Bharujātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 213. ப⁴ருஜாதகங் • 213. Bharujātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact