Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
ப⁴த்தக்³க³வத்தகதா²
Bhattaggavattakathā
364. ப⁴த்தக்³க³வத்தே ‘‘அந்தோகா³மோ வா ஹோது விஹாரோ வா, மனுஸ்ஸானங் பரிவேஸனட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தேன சீவரங் பாருபித்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்த⁴னமேவ வட்டதீ’’தி அட்ட²கதா²ஸு வுத்தங். ந தே²ரே பி⁴க்கூ² அனுபக²ஜ்ஜாதி தே²ரே பி⁴க்கூ² அதிஅல்லீயித்வா ந நிஸீதி³தப்³ப³ங். ஸசே மஹாதே²ரஸ்ஸ நிஸின்னாஸனேன ஸமகங் ஆஸனங் ஹோதி, ப³ஹூஸு ஆஸனேஸு ஸதி ஏகங் த்³வே ஆஸனானி ட²பெத்வா நிஸீதி³தப்³ப³ங். பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா பஞ்ஞத்தாஸனேஸு அனிஸீதி³த்வா மஹாதே²ரேன நிஸீதா³தி வுத்தேன நிஸீதி³தப்³ப³ங். நோ சே மஹாதே²ரோ வத³தி, ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, ஆஸனங் உச்ச’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். ‘‘நிஸீதா³’’தி வுத்தே நிஸீதி³தப்³ப³ங். ஸசே பன ஏவங் ஆபுச்சி²தேபி ந வத³தி, நிஸீத³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி; மஹாதே²ரஸ்ஸேவ ஆபத்தி. நவகோ ஹி ஏவரூபே ஆஸனே அனாபுச்சா² நிஸீத³ந்தோ ஆபஜ்ஜதி, தே²ரோ ஆபுச்சி²தே அனநுஜானந்தோ. ந ஸங்கா⁴டிங் ஒத்த²ரித்வாதி ந ஸங்கா⁴டிங் அவத்த²ரித்வா நிஸீதி³தப்³ப³ங்.
364. Bhattaggavatte ‘‘antogāmo vā hotu vihāro vā, manussānaṃ parivesanaṭṭhānaṃ gacchantena cīvaraṃ pārupitvā kāyabandhanaṃ bandhanameva vaṭṭatī’’ti aṭṭhakathāsu vuttaṃ. Na there bhikkhū anupakhajjāti there bhikkhū atiallīyitvā na nisīditabbaṃ. Sace mahātherassa nisinnāsanena samakaṃ āsanaṃ hoti, bahūsu āsanesu sati ekaṃ dve āsanāni ṭhapetvā nisīditabbaṃ. Bhikkhū gaṇetvā paññattāsanesu anisīditvā mahātherena nisīdāti vuttena nisīditabbaṃ. No ce mahāthero vadati, ‘‘idaṃ, bhante, āsanaṃ ucca’’nti vattabbaṃ. ‘‘Nisīdā’’ti vutte nisīditabbaṃ. Sace pana evaṃ āpucchitepi na vadati, nisīdantassa anāpatti; mahātherasseva āpatti. Navako hi evarūpe āsane anāpucchā nisīdanto āpajjati, thero āpucchite ananujānanto. Na saṅghāṭiṃ ottharitvāti na saṅghāṭiṃ avattharitvā nisīditabbaṃ.
உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹீதி பத்ததோ⁴வனஉத³கங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். த³க்கி²ணோத³கங் பன புரதோ ஆதா⁴ரகே பத்தங் ட²பெத்வா க³ஹேதப்³ப³ங். ஸாது⁴கந்தி உத³கஸத்³த³ங் அகரொந்தேன.
Ubhohihatthehīti pattadhovanaudakaṃ sandhāya vuttaṃ. Dakkhiṇodakaṃ pana purato ādhārake pattaṃ ṭhapetvā gahetabbaṃ. Sādhukanti udakasaddaṃ akarontena.
ஸூபஸ்ஸ ஓகாஸோதி யதா² ஸூபஸ்ஸ ஓகாஸோ ஹோதி; ஏவங் மத்தாய ஓத³னோ க³ண்ஹிதப்³போ³தி அத்தோ². ஸமகங் ஸம்பாதே³ஹீதி இத³ங் ந கேவலங் ஸப்பிஆதீ³ஸுயேவ ஓத³னேபி வத்தப்³ப³ங். ஸப்பிஆதீ³ஸு பன யங் அப்பங் ஹோதி ஏகஸ்ஸ வா த்³வின்னங் வா அனுரூபகங், தங் ஸப்³பே³ஸங் ஸமகங் ஸம்பாதே³ஹீதி வுத்தே மனுஸ்ஸானங் விஹஸா ஹோதி, தஸ்மா தாதி³ஸங் ஸகிங் வா த்³விக்க²த்துங் வா க³ஹெத்வா ஸேஸங் ந க³ஹேதப்³ப³ங்.
Sūpassa okāsoti yathā sūpassa okāso hoti; evaṃ mattāya odano gaṇhitabboti attho. Samakaṃ sampādehīti idaṃ na kevalaṃ sappiādīsuyeva odanepi vattabbaṃ. Sappiādīsu pana yaṃ appaṃ hoti ekassa vā dvinnaṃ vā anurūpakaṃ, taṃ sabbesaṃ samakaṃ sampādehīti vutte manussānaṃ vihasā hoti, tasmā tādisaṃ sakiṃ vā dvikkhattuṃ vā gahetvā sesaṃ na gahetabbaṃ.
ந தாவ தே²ரேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி இத³ங் யங் பரிச்சி²ன்னபி⁴க்கு²கங் ப⁴த்தக்³க³ங், யத்த² மனுஸ்ஸா ஸப்³பே³ஸங் பாபெத்வா தா³துகாமா ஹொந்தி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யங் பன மஹாப⁴த்தக்³க³ங் ஹோதி, யத்த² ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே பு⁴ஞ்ஜந்தி, ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே உத³கங் தி³ய்யதி, தத்த² யதா²ஸுக²ங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.
Na tāva therena bhuñjitabbanti idaṃ yaṃ paricchinnabhikkhukaṃ bhattaggaṃ, yattha manussā sabbesaṃ pāpetvā dātukāmā honti, taṃ sandhāya vuttaṃ. Yaṃ pana mahābhattaggaṃ hoti, yattha ekasmiṃ padese bhuñjanti, ekasmiṃ padese udakaṃ diyyati, tattha yathāsukhaṃ bhuñjitabbaṃ.
ந தாவ உத³கந்தி இத³ங் ஹத்த²தோ⁴வனஉத³கங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அந்தரா பிபாஸிதேன பன க³லே விலக்³கா³மிஸேன வா பானீயங் பிவித்வா ஹத்தா² ந தோ⁴விதப்³பா³. ஸசே மனுஸ்ஸா ‘‘தோ⁴வத² ப⁴ந்தே பத்தஞ்ச ஹத்தே² சா’’தி வத³ந்தி, பி⁴க்கூ² வா ‘‘தும்ஹே உத³கங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தி, வட்டதி.
Na tāva udakanti idaṃ hatthadhovanaudakaṃ sandhāya vuttaṃ. Antarā pipāsitena pana gale vilaggāmisena vā pānīyaṃ pivitvā hatthā na dhovitabbā. Sace manussā ‘‘dhovatha bhante pattañca hatthe cā’’ti vadanti, bhikkhū vā ‘‘tumhe udakaṃ gaṇhathā’’ti vadanti, vaṭṭati.
நிவத்தந்தேனாதி ப⁴த்தக்³க³தோ உட்டா²ய நிவத்தந்தேன ஸங்கே⁴ன ஏவங் நிவத்திதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. கத²ங்? ‘‘நவகேஹீ’’தி ஸப்³ப³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸம்பா³தே⁴ஸு ஹி க⁴ரேஸு மஹாதே²ரானங் நிக்க²மனோகாஸோ ந ஹோதி, தஸ்மா ஏவங் வுத்தங். ஏவங் நிவத்தந்தேஹி பன நவகேஹி கே³ஹத்³வாரே ட²த்வா தே²ரேஸு நிக்க²ந்தேஸு படிபாடியா க³ந்தப்³ப³ங். ஸசே பன மஹாதே²ரா து⁴ரே நிஸின்னா ஹொந்தி, நவகா அந்தோகே³ஹே , தே²ராஸனதோ பட்டா²ய படிபாடியா ஏவ நிக்க²மிதப்³ப³ங். காயேன காயங் அக⁴ட்டெந்தேன யதா² அந்தரேன மனுஸ்ஸா க³ந்துங் ஸக்கொந்தி, ஏவங் விரளாய படிபாடியா க³ந்தப்³ப³ங்.
Nivattantenāti bhattaggato uṭṭhāya nivattantena saṅghena evaṃ nivattitabbanti dasseti. Kathaṃ? ‘‘Navakehī’’ti sabbaṃ daṭṭhabbaṃ. Sambādhesu hi gharesu mahātherānaṃ nikkhamanokāso na hoti, tasmā evaṃ vuttaṃ. Evaṃ nivattantehi pana navakehi gehadvāre ṭhatvā theresu nikkhantesu paṭipāṭiyā gantabbaṃ. Sace pana mahātherā dhure nisinnā honti, navakā antogehe , therāsanato paṭṭhāya paṭipāṭiyā eva nikkhamitabbaṃ. Kāyena kāyaṃ aghaṭṭentena yathā antarena manussā gantuṃ sakkonti, evaṃ viraḷāya paṭipāṭiyā gantabbaṃ.
ப⁴த்தக்³க³வத்தகதா² நிட்டி²தா.
Bhattaggavattakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 5. ப⁴த்தக்³க³வத்தகதா² • 5. Bhattaggavattakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ப⁴த்தக்³க³வத்தகதா²வண்ணனா • Bhattaggavattakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அனுமோத³னவத்தகதா²வண்ணனா • Anumodanavattakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ப⁴த்தக்³க³வத்தகதா²வண்ணனா • Bhattaggavattakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 5. ப⁴த்தக்³க³வத்தகதா² • 5. Bhattaggavattakathā