Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    7. பா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா

    7. Bhāvanāsuttavaṇṇanā

    71. ஸத்தமே அனநுயுத்தஸ்ஸாதி ந யுத்தப்பயுத்தஸ்ஸ ஹுத்வா விஹரதோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, குக்குடியா அண்டா³னீதி இமா கண்ஹபக்க²ஸுக்கபக்க²வஸேன த்³வே உபமா வுத்தா. தாஸு கண்ஹபக்கூ²பமா அத்த²ஸ்ஸ அஸாதி⁴கா, இதரா ஸாதி⁴காதி ஸுக்கபக்கூ²பமாய ஏவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸெய்யதா²தி ஓபம்மத்தே² நிபாதோ. அபீதி ஸம்பா⁴வனத்தே². உப⁴யேனாபி ஸெய்யதா²பி நாம, பி⁴க்க²வேதி த³ஸ்ஸேதி. குக்குடியா அண்டா³னி அட்ட² வா த³ஸ வா த்³வாத³ஸ வாதி எத்த² பன கிஞ்சாபி குக்குடியா வுத்தப்பகாரதோ ஊனாதி⁴கானிபி அண்டா³னி ஹொந்தி, வசனஸிலிட்ட²தாய பனேதங் வுத்தங். ஏவஞ்ஹி லோகே ஸிலிட்ட²ங் வசனங் ஹோதி. தானஸ்ஸூதி தானி அஸ்ஸு, ப⁴வெய்யுந்தி அத்தோ². குக்குடியா ஸம்மா அதி⁴ஸயிதானீதி தாய ஜனெத்தியா குக்குடியா பக்கே² பஸாரெத்வா தேஸங் உபரி ஸயந்தியா ஸம்மா அதி⁴ஸயிதானி. ஸம்மா பரிஸேதி³தானீதி காலேன காலங் உதுங் க³ண்ஹாபெந்தியா ஸுட்டு² ஸமந்ததோ ஸேதி³தானி, உஸ்மீகதானீதி வுத்தங் ஹோதி. ஸம்மா பரிபா⁴விதானீதி காலேன காலங் ஸுட்டு² ஸமந்ததோ பா⁴விதானி, குக்குடக³ந்த⁴ங் கா³ஹாபிதானீதி அத்தோ².

    71. Sattame ananuyuttassāti na yuttappayuttassa hutvā viharato. Seyyathāpi, bhikkhave, kukkuṭiyā aṇḍānīti imā kaṇhapakkhasukkapakkhavasena dve upamā vuttā. Tāsu kaṇhapakkhūpamā atthassa asādhikā, itarā sādhikāti sukkapakkhūpamāya eva attho veditabbo. Seyyathāti opammatthe nipāto. Apīti sambhāvanatthe. Ubhayenāpi seyyathāpi nāma, bhikkhaveti dasseti. Kukkuṭiyā aṇḍāni aṭṭha vā dasa vā dvādasa vāti ettha pana kiñcāpi kukkuṭiyā vuttappakārato ūnādhikānipi aṇḍāni honti, vacanasiliṭṭhatāya panetaṃ vuttaṃ. Evañhi loke siliṭṭhaṃ vacanaṃ hoti. Tānassūti tāni assu, bhaveyyunti attho. Kukkuṭiyā sammā adhisayitānīti tāya janettiyā kukkuṭiyā pakkhe pasāretvā tesaṃ upari sayantiyā sammā adhisayitāni. Sammā pariseditānīti kālena kālaṃ utuṃ gaṇhāpentiyā suṭṭhu samantato seditāni, usmīkatānīti vuttaṃ hoti. Sammāparibhāvitānīti kālena kālaṃ suṭṭhu samantato bhāvitāni, kukkuṭagandhaṃ gāhāpitānīti attho.

    கிஞ்சாபி தஸ்ஸா குக்குடியாதி தஸ்ஸா குக்குடியா இமங் திவித⁴கிரியாகரணேன அப்பமாத³ங் கத்வா கிஞ்சாபி ந ஏவங் இச்சா² உப்பஜ்ஜெய்ய. அத² கோ² ப⁴ப்³பா³வ தேதி அத² கோ² தே குக்குடபோதகா வுத்தனயேன ஸொத்தி²னா அபி⁴னிப்³பி⁴ஜ்ஜிதுங் ப⁴ப்³பா³வ. தே ஹி யஸ்மா தாய குக்குடியா ஏவங் தீஹாகாரேஹி தானி அண்டா³னி பரிபாலியமானானி ந பூதீனி ஹொந்தி. யோபி நேஸங் அல்லஸினேஹோ, ஸோ பரியாதா³னங் க³ச்ச²தி, கபாலங் தனுகங் ஹோதி, பாத³னக²ஸிகா² ச முக²துண்ட³கஞ்ச க²ரங் ஹோதி, ஸயம்பி பரிணாமங் க³ச்ச²தி. கபாலஸ்ஸ தனுத்தா ப³ஹித்³தா⁴ ஆலோகோ அந்தோ பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா ‘‘சிரங் வத மயங் ஸங்குடிதஹத்த²பாதா³ ஸம்பா³தே⁴ ஸயிம்ஹ, அயஞ்ச ப³ஹி ஆலோகோ தி³ஸ்ஸதி, எத்த² தா³னி நோ ஸுக²விஹாரோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி நிக்க²மிதுகாமா ஹுத்வா கபாலங் பாதே³ன பஹரந்தி, கீ³வங் பஸாரெந்தி, ததோ தங் கபாலங் த்³வேதா⁴ பி⁴ஜ்ஜதி. அத² தே பக்கே² விது⁴னந்தா தங்க²ணானுரூபங் விரவந்தா நிக்க²மந்தியேவ. நிக்க²மந்தா ச கா³மக்கெ²த்தங் உபஸோப⁴யமானா விசரந்தி.

    Kiñcāpi tassā kukkuṭiyāti tassā kukkuṭiyā imaṃ tividhakiriyākaraṇena appamādaṃ katvā kiñcāpi na evaṃ icchā uppajjeyya. Atha kho bhabbāva teti atha kho te kukkuṭapotakā vuttanayena sotthinā abhinibbhijjituṃ bhabbāva. Te hi yasmā tāya kukkuṭiyā evaṃ tīhākārehi tāni aṇḍāni paripāliyamānāni na pūtīni honti. Yopi nesaṃ allasineho, so pariyādānaṃ gacchati, kapālaṃ tanukaṃ hoti, pādanakhasikhā ca mukhatuṇḍakañca kharaṃ hoti, sayampi pariṇāmaṃ gacchati. Kapālassa tanuttā bahiddhā āloko anto paññāyati, tasmā ‘‘ciraṃ vata mayaṃ saṃkuṭitahatthapādā sambādhe sayimha, ayañca bahi āloko dissati, ettha dāni no sukhavihāro bhavissatī’’ti nikkhamitukāmā hutvā kapālaṃ pādena paharanti, gīvaṃ pasārenti, tato taṃ kapālaṃ dvedhā bhijjati. Atha te pakkhe vidhunantā taṃkhaṇānurūpaṃ viravantā nikkhamantiyeva. Nikkhamantā ca gāmakkhettaṃ upasobhayamānā vicaranti.

    ஏவமேவ கோ²தி இத³ங் ஓபம்மஸம்படிபாத³னங். தங் ஏவங் அத்தே²ன ஸங்ஸந்தெ³த்வா வேதி³தப்³ப³ங் – தஸ்ஸா குக்குடியா அண்டே³ஸு அதி⁴ஸயனாதி³திவித⁴கிரியாகரணங் விய ஹி இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பா⁴வனங் அனுயுத்தகாலோ , குக்குடியா திவித⁴கிரியாஸம்பாத³னேன அண்டா³னங் அபூதிபா⁴வோ விய பா⁴வனங் அனுயுத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ அபரிஹானி. தஸ்ஸா திவித⁴கிரியாகரணேன அண்டா³னங் அல்லஸினேஹபரியாதா³னங் விய தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன ப⁴வத்தயானுக³தனிகந்திஸினேஹபரியாதா³னங், அண்ட³கபாலானங் தனுபா⁴வோ விய பி⁴க்கு²னோ அவிஜ்ஜண்ட³கோஸஸ்ஸ தனுபா⁴வோ, குக்குடபோதகானங் நக²துண்ட³கானங் த²த்³த⁴பா⁴வோ விய பி⁴க்கு²னோ விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ திக்க²க²ரவிப்பஸன்னஸூரபா⁴வோ, குக்குடபோதகானங் பரிணாமகாலோ விய பி⁴க்கு²னோ விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ பரிணாமகாலோ வட்³டி⁴காலோ க³ப்³ப⁴க்³க³ஹணகாலோ, குக்குடபோதகானங் பாத³னக²ஸிகா²ய வா முக²துண்ட³கேன வா அண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா பக்கே² பப்போ²டெத்வா ஸொத்தி²னா அபி⁴னிப்³பி⁴தா³காலோ விய தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விபஸ்ஸனாஞாணக³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாபெத்வா விசரந்தஸ்ஸ தஜ்ஜாதிகங் உதுஸப்பாயங் வா போ⁴ஜனஸப்பாயங் வா புக்³க³லஸப்பாயங் வா த⁴ம்மஸ்ஸவனஸப்பாயங் வா லபி⁴த்வா ஏகாஸனே நிஸின்னஸ்ஸேவ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴ந்தஸ்ஸ அனுபுப்³பா³தி⁴க³தேன அரஹத்தமக்³கே³ன அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா அபி⁴ஞ்ஞாபக்கே² பப்போ²டெத்வா ஸொத்தி²னா அரஹத்தப்பத்தகாலோ வேதி³தப்³போ³.

    Evamevakhoti idaṃ opammasampaṭipādanaṃ. Taṃ evaṃ atthena saṃsandetvā veditabbaṃ – tassā kukkuṭiyā aṇḍesu adhisayanāditividhakiriyākaraṇaṃ viya hi imassa bhikkhuno bhāvanaṃ anuyuttakālo , kukkuṭiyā tividhakiriyāsampādanena aṇḍānaṃ apūtibhāvo viya bhāvanaṃ anuyuttassa bhikkhuno tividhānupassanāsampādanena vipassanāñāṇassa aparihāni. Tassā tividhakiriyākaraṇena aṇḍānaṃ allasinehapariyādānaṃ viya tassa bhikkhuno tividhānupassanāsampādanena bhavattayānugatanikantisinehapariyādānaṃ, aṇḍakapālānaṃ tanubhāvo viya bhikkhuno avijjaṇḍakosassa tanubhāvo, kukkuṭapotakānaṃ nakhatuṇḍakānaṃ thaddhabhāvo viya bhikkhuno vipassanāñāṇassa tikkhakharavippasannasūrabhāvo, kukkuṭapotakānaṃ pariṇāmakālo viya bhikkhuno vipassanāñāṇassa pariṇāmakālo vaḍḍhikālo gabbhaggahaṇakālo, kukkuṭapotakānaṃ pādanakhasikhāya vā mukhatuṇḍakena vā aṇḍakosaṃ padāletvā pakkhe papphoṭetvā sotthinā abhinibbhidākālo viya tassa bhikkhuno vipassanāñāṇagabbhaṃ gaṇhāpetvā vicarantassa tajjātikaṃ utusappāyaṃ vā bhojanasappāyaṃ vā puggalasappāyaṃ vā dhammassavanasappāyaṃ vā labhitvā ekāsane nisinnasseva vipassanaṃ vaḍḍhentassa anupubbādhigatena arahattamaggena avijjaṇḍakosaṃ padāletvā abhiññāpakkhe papphoṭetvā sotthinā arahattappattakālo veditabbo.

    யதா² பன குக்குடபோதகானங் பரிணதபா⁴வங் ஞத்வா மாதாபி அண்ட³கோஸங் பி⁴ந்த³தி, ஏவங் ததா²ரூபஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஞாணபரிபாகங் ஞத்வா ஸத்தா²பி –

    Yathā pana kukkuṭapotakānaṃ pariṇatabhāvaṃ ñatvā mātāpi aṇḍakosaṃ bhindati, evaṃ tathārūpassa bhikkhuno ñāṇaparipākaṃ ñatvā satthāpi –

    ‘‘உச்சி²ந்த³ ஸினேஹமத்தனோ, குமுத³ங் ஸாரதி³கங்வ பாணினா;

    ‘‘Ucchinda sinehamattano, kumudaṃ sāradikaṃva pāṇinā;

    ஸந்திமக்³க³மேவ ப்³ரூஹய, நிப்³பா³னங் ஸுக³தேன தே³ஸித’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 285) –

    Santimaggameva brūhaya, nibbānaṃ sugatena desita’’nti. (dha. pa. 285) –

    ஆதி³னா நயேன ஓபா⁴ஸங் ப²ரித்வா கா³தா²ய அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பஹரதி. ஸோ கா³தா²பரியோஸானே அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பி⁴ந்தி³த்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி. ததோ பட்டா²ய யதா² தே குக்குடபோதகா கா³மக்கெ²த்தங் உபஸோப⁴யமானா தத்த² விசரந்தி, ஏவங் அயம்பி மஹாகீ²ணாஸவோ நிப்³பா³னாரம்மணங் ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா ஸங்கா⁴ராமங் உபஸோப⁴யமானோ விசரதி.

    Ādinā nayena obhāsaṃ pharitvā gāthāya avijjaṇḍakosaṃ paharati. So gāthāpariyosāne avijjaṇḍakosaṃ bhinditvā arahattaṃ pāpuṇāti. Tato paṭṭhāya yathā te kukkuṭapotakā gāmakkhettaṃ upasobhayamānā tattha vicaranti, evaṃ ayampi mahākhīṇāsavo nibbānārammaṇaṃ phalasamāpattiṃ appetvā saṅghārāmaṃ upasobhayamāno vicarati.

    ப²லக³ண்ட³ஸ்ஸாதி வட்³ட⁴கிஸ்ஸ. ஸோ ஹி ஓலம்ப³கஸங்கா²தங் ப²லங் சாரெத்வா தா³ரூனங் க³ண்ட³ங் ஹரதீதி ப²லக³ண்டோ³தி வுச்சதி. வாஸிஜடேதி வாஸித³ண்ட³கஸ்ஸ க³ஹணட்டா²னே. எத்தகங் மே அஜ்ஜ ஆஸவானங் கீ²ணந்தி பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ஹி பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கே²பேன உத்³தே³ஸேன பரிபுச்சா²ய யோனிஸோமனஸிகாரேன வத்தபடிபத்தியா ச நிச்சகாலங் ஆஸவா கீ²யந்தி. ஏவங் கீ²யமானானங் பன நேஸங் ‘‘எத்தகங் அஜ்ஜ கீ²ணங் எத்தகங் ஹிய்யோ’’தி ஏவமஸ்ஸ ஞாணங் ந ஹோதீதி அத்தோ². இமாய உபமாய விபஸ்ஸனானிஸங்ஸோ தீ³பிதோ.

    Phalagaṇḍassāti vaḍḍhakissa. So hi olambakasaṅkhātaṃ phalaṃ cāretvā dārūnaṃ gaṇḍaṃ haratīti phalagaṇḍoti vuccati. Vāsijaṭeti vāsidaṇḍakassa gahaṇaṭṭhāne. Ettakaṃ me ajja āsavānaṃ khīṇanti pabbajitassa hi pabbajjāsaṅkhepena uddesena paripucchāya yonisomanasikārena vattapaṭipattiyā ca niccakālaṃ āsavā khīyanti. Evaṃ khīyamānānaṃ pana nesaṃ ‘‘ettakaṃ ajja khīṇaṃ ettakaṃ hiyyo’’ti evamassa ñāṇaṃ na hotīti attho. Imāya upamāya vipassanānisaṃso dīpito.

    ஹேமந்திகேனாதி ஹேமந்தஸமயேன. படிப்பஸ்ஸம்ப⁴ந்தீதி தி²ரபா⁴வேன பரிஹாயந்தி. ஏவமேவ கோ²தி எத்த² மஹாஸமுத்³தோ³ விய ஸாஸனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், நாவா விய யோகா³வசரோ, நாவாய மஹாஸமுத்³தே³ பரியாயனங் விய இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஊனபஞ்சவஸ்ஸகாலே ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகே விசரணங், நாவாய மஹாஸமுத்³த³உத³கேன க²ஜ்ஜமானானங் ப³ந்த⁴னானங் தனுபா⁴வோ விய பி⁴க்கு²னோ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கே²பேன உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³ஹியேவ ஸங்யோஜனானங் தனுபா⁴வோ, நாவாய த²லே உக்கி²த்தகாலோ விய பி⁴க்கு²னோ நிஸ்ஸயமுத்தகஸ்ஸ கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே வஸனகாலோ, தி³வா வாதாதபேன ஸங்ஸுஸ்ஸனங் விய விபஸ்ஸனாஞாணேன தண்ஹாஸினேஹஸ்ஸ ஸங்ஸுஸ்ஸனங், ரத்திங் ஹிமோத³கேன தேமனங் விய கம்மட்டா²னங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னேன பீதிபாமோஜ்ஜேன சித்ததேமனங், ரத்திந்தி³வங் வாதாதபேஹி சேவ ஹிமோத³கேன ச பரிஸுக்க²பரிதிந்தானங் ப³ந்த⁴னானங் து³ப்³ப³லபா⁴வோ விய விபஸ்ஸனாஞாணபீதிபாமோஜ்ஜேஹி ஸங்யோஜனானங் பி⁴ய்யோஸோமத்தாய து³ப்³ப³லபா⁴வோ, பாவுஸ்ஸகமேகோ⁴ விய அரஹத்தமக்³க³ஞாணங், மேக⁴வுட்டி²உத³கேன நாவாய அந்தோபூதிபா⁴வோ விய ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகஸ்ஸ ரூபஸத்தகாதி³வஸேன விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴ந்தஸ்ஸ ஒக்கா²யமானே பக்கா²யமானே கம்மட்டா²னே ஏகதி³வஸங் உதுஸப்பாயாதீ³னி லத்³தா⁴ ஏகபல்லங்கேன நிஸின்னஸ்ஸ அரஹத்தப²லாதி⁴க³மோ. பூதிப³ந்த⁴னாய நாவாய கிஞ்சி காலங் டா²னங் விய கீ²ணஸங்யோஜனஸ்ஸ அரஹதோ மஹாஜனங் அனுக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ யாவதாயுகங் டா²னங், பூதிப³ந்த⁴னாய நாவாய அனுபுப்³பே³ன பி⁴ஜ்ஜித்வா அபண்ணத்திகபா⁴வூபக³மோ விய கீ²ணாஸவஸ்ஸ உபாதி³ன்னக்க²ந்த⁴பே⁴தே³ன அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அபண்ணத்திகபா⁴வூபக³மோதி இமாய உபமாய ஸங்யோஜனானங் து³ப்³ப³லதா தீ³பிதா.

    Hemantikenāti hemantasamayena. Paṭippassambhantīti thirabhāvena parihāyanti. Evameva khoti ettha mahāsamuddo viya sāsanaṃ daṭṭhabbaṃ, nāvā viya yogāvacaro, nāvāya mahāsamudde pariyāyanaṃ viya imassa bhikkhuno ūnapañcavassakāle ācariyupajjhāyānaṃ santike vicaraṇaṃ, nāvāya mahāsamuddaudakena khajjamānānaṃ bandhanānaṃ tanubhāvo viya bhikkhuno pabbajjāsaṅkhepena uddesaparipucchādīhiyeva saṃyojanānaṃ tanubhāvo, nāvāya thale ukkhittakālo viya bhikkhuno nissayamuttakassa kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññe vasanakālo, divā vātātapena saṃsussanaṃ viya vipassanāñāṇena taṇhāsinehassa saṃsussanaṃ, rattiṃ himodakena temanaṃ viya kammaṭṭhānaṃ nissāya uppannena pītipāmojjena cittatemanaṃ, rattindivaṃ vātātapehi ceva himodakena ca parisukkhaparitintānaṃ bandhanānaṃ dubbalabhāvo viya vipassanāñāṇapītipāmojjehi saṃyojanānaṃ bhiyyosomattāya dubbalabhāvo, pāvussakamegho viya arahattamaggañāṇaṃ, meghavuṭṭhiudakena nāvāya antopūtibhāvo viya āraddhavipassakassa rūpasattakādivasena vipassanaṃ vaḍḍhentassa okkhāyamāne pakkhāyamāne kammaṭṭhāne ekadivasaṃ utusappāyādīni laddhā ekapallaṅkena nisinnassa arahattaphalādhigamo. Pūtibandhanāya nāvāya kiñci kālaṃ ṭhānaṃ viya khīṇasaṃyojanassa arahato mahājanaṃ anuggaṇhantassa yāvatāyukaṃ ṭhānaṃ, pūtibandhanāya nāvāya anupubbena bhijjitvā apaṇṇattikabhāvūpagamo viya khīṇāsavassa upādinnakkhandhabhedena anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbutassa apaṇṇattikabhāvūpagamoti imāya upamāya saṃyojanānaṃ dubbalatā dīpitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 7. பா⁴வனாஸுத்தங் • 7. Bhāvanāsuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7. பா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா • 7. Bhāvanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact