Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[59] 9. பே⁴ரிவாத³கஜாதகவண்ணனா
[59] 9. Bherivādakajātakavaṇṇanā
த⁴மே த⁴மேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் து³ப்³ப³சபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² து³ப்³ப³சோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி வுத்தே ‘‘ந த்வங் பி⁴க்கு² இதா³னேவ து³ப்³ப³சோ, புப்³பே³பி து³ப்³ப³சோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dhame dhameti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ dubbacabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu dubbacosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhagavā’’ti vutte ‘‘na tvaṃ bhikkhu idāneva dubbaco, pubbepi dubbacoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பே⁴ரிவாத³ககுலே நிப்³ப³த்தித்வா கா³மகே வஸதி. ஸோ ‘‘பா³ராணஸியங் நக்க²த்தங் கு⁴ட்ட²’’ந்தி ஸுத்வா ‘‘ஸமஜ்ஜமண்ட³லே பே⁴ரிங் வாதெ³த்வா த⁴னங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி புத்தங் ஆதா³ய தத்த² க³ந்த்வா பே⁴ரிங் வாதெ³த்வா ப³ஹுத⁴னங் லபி⁴. ஸோ தங் ஆதா³ய அத்தனோ கா³மங் க³ச்ச²ந்தோ சோராடவிங் பத்வா புத்தங் நிரந்தரங் பே⁴ரிங் வாதெ³ந்தங் வாரேஸி ‘‘தாத, நிரந்தரங் அவாதெ³த்வா மக்³க³படிபன்னஸ்ஸ இஸ்ஸரஸ்ஸ பே⁴ரிங் விய அந்தரந்தரா வாதே³ஹீ’’தி ஸோ பிதரா வாரியமானோபி ‘‘பே⁴ரிஸத்³தே³னேவ சோரே பலாபெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா நிரந்தரமேவ வாதே³ஸி. சோரா பட²மஞ்ஞேவ பே⁴ரிஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘இஸ்ஸரபே⁴ரீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பலாயித்வா அதி விய ஏகாப³த்³த⁴ங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘நாயங் இஸ்ஸரபே⁴ரீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆக³ந்த்வா உபதா⁴ரெந்தா த்³வேயேவ ஜனே தி³ஸ்வா போதெ²த்வா விலும்பிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘கிச்சே²ன வத நோ லத்³த⁴ங் த⁴னங் ஏகாப³த்³த⁴ங் கத்வா வாதெ³ந்தோ நாஸேஸீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bherivādakakule nibbattitvā gāmake vasati. So ‘‘bārāṇasiyaṃ nakkhattaṃ ghuṭṭha’’nti sutvā ‘‘samajjamaṇḍale bheriṃ vādetvā dhanaṃ āharissāmī’’ti puttaṃ ādāya tattha gantvā bheriṃ vādetvā bahudhanaṃ labhi. So taṃ ādāya attano gāmaṃ gacchanto corāṭaviṃ patvā puttaṃ nirantaraṃ bheriṃ vādentaṃ vāresi ‘‘tāta, nirantaraṃ avādetvā maggapaṭipannassa issarassa bheriṃ viya antarantarā vādehī’’ti so pitarā vāriyamānopi ‘‘bherisaddeneva core palāpessāmī’’ti vatvā nirantarameva vādesi. Corā paṭhamaññeva bherisaddaṃ sutvā ‘‘issarabherī bhavissatī’’ti palāyitvā ati viya ekābaddhaṃ saddaṃ sutvā ‘‘nāyaṃ issarabherī bhavissatī’’ti āgantvā upadhārentā dveyeva jane disvā pothetvā vilumpiṃsu. Bodhisatto ‘‘kicchena vata no laddhaṃ dhanaṃ ekābaddhaṃ katvā vādento nāsesī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
59.
59.
‘‘த⁴மே த⁴மே நாதித⁴மே, அதித⁴ந்தஞ்ஹி பாபகங்;
‘‘Dhame dhame nātidhame, atidhantañhi pāpakaṃ;
த⁴ந்தேன ஹி ஸதங் லத்³த⁴ங், அதித⁴ந்தேன நாஸித’’ந்தி.
Dhantena hi sataṃ laddhaṃ, atidhantena nāsita’’nti.
தத்த² த⁴மே த⁴மேதி த⁴மெய்ய நோ ந த⁴மெய்ய, பே⁴ரிங் வாதெ³ய்ய நோ ந வாதெ³ய்யாதி அத்தோ². நாதித⁴மேதி அதிக்கமித்வா பன நிரந்தரமேவ கத்வா ந வாதெ³ய்ய. கிங்காரணா? அதித⁴ந்தஞ்ஹி பாபகங், நிரந்தரங் பே⁴ரிவாத³னங் இதா³னி அம்ஹாகங் பாபகங் லாமகங் ஜாதங். த⁴ந்தேன ஹி ஸதங் லத்³த⁴ந்தி நக³ரே த⁴மந்தேன பே⁴ரிவாத³னேன கஹாபணஸதங் லத்³த⁴ங். அதித⁴ந்தேன நாஸிதந்தி இதா³னி பன மே புத்தேன வசனங் அகத்வா யதி³த³ங் அடவியங் அதித⁴ந்தங், தேன அதித⁴ந்தேன ஸப்³ப³ங் நாஸிதந்தி.
Tattha dhame dhameti dhameyya no na dhameyya, bheriṃ vādeyya no na vādeyyāti attho. Nātidhameti atikkamitvā pana nirantarameva katvā na vādeyya. Kiṃkāraṇā? Atidhantañhi pāpakaṃ, nirantaraṃ bherivādanaṃ idāni amhākaṃ pāpakaṃ lāmakaṃ jātaṃ. Dhantena hi sataṃ laddhanti nagare dhamantena bherivādanena kahāpaṇasataṃ laddhaṃ. Atidhantena nāsitanti idāni pana me puttena vacanaṃ akatvā yadidaṃ aṭaviyaṃ atidhantaṃ, tena atidhantena sabbaṃ nāsitanti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ புத்தோ து³ப்³ப³சபி⁴க்கு² அஹோஸி, பிதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā putto dubbacabhikkhu ahosi, pitā pana ahameva ahosi’’nti.
பே⁴ரிவாத³கஜாதகவண்ணனா நவமா.
Bherivādakajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 59. பே⁴ரிவாத³கஜாதகங் • 59. Bherivādakajātakaṃ