Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴ககதா²

    Bhesajjakkhandhakakathā

    2665.

    2665.

    வுத்தா க³ஹபதிஸ்ஸாபி, ஸம்முதுஸ்ஸாவனந்திகா;

    Vuttā gahapatissāpi, sammutussāvanantikā;

    கோ³னிஸாதீ³தி கப்பியா, சதஸ்ஸோ ஹொந்தி பூ⁴மியோ.

    Gonisādīti kappiyā, catasso honti bhūmiyo.

    2666.

    2666.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங் கே³ஹங், ஸந்தகங் பி⁴க்கு²னோபி வா;

    Saṅghassa santakaṃ gehaṃ, santakaṃ bhikkhunopi vā;

    கப்பியங் பன கத்தப்³ப³ங், ஸஹஸெய்யப்பஹோனகங்.

    Kappiyaṃ pana kattabbaṃ, sahaseyyappahonakaṃ.

    2667.

    2667.

    ட²பெத்வா பி⁴க்கு²மஞ்ஞேஹி, தி³ன்னங் கப்பியபூ⁴மியா;

    Ṭhapetvā bhikkhumaññehi, dinnaṃ kappiyabhūmiyā;

    அத்தா²ய ஸந்தகங் தேஸங், கே³ஹங் க³ஹபதேவித³ங்.

    Atthāya santakaṃ tesaṃ, gehaṃ gahapatevidaṃ.

    2668.

    2668.

    ஸா ஹி ஸம்முதிகா நாம, யா ஹி ஸங்கே⁴ன ஸம்மதா;

    Sā hi sammutikā nāma, yā hi saṅghena sammatā;

    கம்மவாசமவத்வா வா, வட்டதேவாபலோகனங்.

    Kammavācamavatvā vā, vaṭṭatevāpalokanaṃ.

    2669.

    2669.

    பட²மிட்ட²கபாஸாண-த²ம்பா⁴தி³ட்ட²பனே பன;

    Paṭhamiṭṭhakapāsāṇa-thambhādiṭṭhapane pana;

    ‘‘கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி, வத³ந்தேஹி ஸமந்ததோ.

    ‘‘Kappiyakuṭiṃ karomā’’ti, vadantehi samantato.

    2670.

    2670.

    உக்கி²பித்வா ட²பெந்தேஸு, ஆமஸித்வா பரேஸு வா;

    Ukkhipitvā ṭhapentesu, āmasitvā paresu vā;

    ஸயமேவுக்கி²பித்வா வா, ட²பெய்யுஸ்ஸாவனந்திகா.

    Sayamevukkhipitvā vā, ṭhapeyyussāvanantikā.

    2671.

    2671.

    இட்ட²காதி³பதிட்டா²னங் , பி⁴க்கூ²னங் வத³தங் பன;

    Iṭṭhakādipatiṭṭhānaṃ , bhikkhūnaṃ vadataṃ pana;

    வாசாய பரியோஸானங், ஸமகாலங் து வட்டதி.

    Vācāya pariyosānaṃ, samakālaṃ tu vaṭṭati.

    2672.

    2672.

    ஆராமோ அபரிக்கி²த்தோ, ஸகலோ பு⁴ய்யதோபி வா;

    Ārāmo aparikkhitto, sakalo bhuyyatopi vā;

    து³விதோ⁴பி ச விஞ்ஞூஹி, கோ³னிஸாதீ³தி வுச்சதி.

    Duvidhopi ca viññūhi, gonisādīti vuccati.

    2673.

    2673.

    ஏதா பன சதஸ்ஸோபி, ஹொந்தி கப்பியபூ⁴மியோ;

    Etā pana catassopi, honti kappiyabhūmiyo;

    எத்த² பக்கஞ்ச வுத்த²ஞ்ச, ஸப்³ப³ங் வட்டதி ஆமிஸங்.

    Ettha pakkañca vutthañca, sabbaṃ vaṭṭati āmisaṃ.

    2674.

    2674.

    உஸ்ஸாவனந்திகா யா ஸா, த²ம்பா⁴தீ³ஸு அதி⁴ட்டி²தா;

    Ussāvanantikā yā sā, thambhādīsu adhiṭṭhitā;

    த²ம்பா⁴தீ³ஸ்வபனீதேஸு, தத³ஞ்ஞேஸுபி திட்ட²தி.

    Thambhādīsvapanītesu, tadaññesupi tiṭṭhati.

    2675.

    2675.

    அபனீதேஸு ஸப்³பே³ஸு, ஸியா ஜஹிதவத்து²கா;

    Apanītesu sabbesu, siyā jahitavatthukā;

    கோ³னிஸாதீ³ பரிக்கி²த்தா, ஸேஸா ச²த³னநாஸதோ.

    Gonisādī parikkhittā, sesā chadananāsato.

    2676.

    2676.

    பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞேஸங், ஹத்த²தோ ச படிக்³க³ஹோ;

    Bhikkhuṃ ṭhapetvā aññesaṃ, hatthato ca paṭiggaho;

    தேஸஞ்ச ஸன்னிதி⁴ அந்தோ- வுத்தங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வட்டதி.

    Tesañca sannidhi anto- vuttaṃ bhikkhussa vaṭṭati.

    2677.

    2677.

    பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா வா, ஸந்தகங் ஸங்கி⁴கம்பி வா;

    Bhikkhussa bhikkhuniyā vā, santakaṃ saṅghikampi vā;

    அந்தோவுத்த²ஞ்ச பக்கஞ்ச, உபி⁴ன்னங் ந ச வட்டதி.

    Antovutthañca pakkañca, ubhinnaṃ na ca vaṭṭati.

    2678.

    2678.

    அகப்பகுடியா வுத்த²ங், ஸப்பிஆதி³விமிஸ்ஸிதங்;

    Akappakuṭiyā vutthaṃ, sappiādivimissitaṃ;

    ‘‘அந்தோவுத்த²’’ந்தி நித்³தி³ட்ட²ங், பட²மங் காலிகத்³வயங்.

    ‘‘Antovuttha’’nti niddiṭṭhaṃ, paṭhamaṃ kālikadvayaṃ.

    2679.

    2679.

    தேஹேவ ஸப்பிஆதீ³ஹி, பி⁴க்கு²னா யாவஜீவிகங்;

    Teheva sappiādīhi, bhikkhunā yāvajīvikaṃ;

    பக்கங் தங் பன ஸத்தாஹங், வட்டதேவ நிராமிஸங்.

    Pakkaṃ taṃ pana sattāhaṃ, vaṭṭateva nirāmisaṃ.

    2680.

    2680.

    ஸசே ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ங், பக்கங் தங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி;

    Sace āmisasaṃsaṭṭhaṃ, pakkaṃ taṃ paribhuñjati;

    அந்தோவுத்த²ஞ்ச பி⁴ய்யோபி, ஸாமபக்கஞ்ச பு⁴ஞ்ஜதி.

    Antovutthañca bhiyyopi, sāmapakkañca bhuñjati.

    2681.

    2681.

    யாவகாலிகமாஹாரோ, பானகங் யாமகாலிகங்;

    Yāvakālikamāhāro, pānakaṃ yāmakālikaṃ;

    ஸத்தாஹகாலிகங் நாம, ஸப்பிஆதி³கபஞ்சகங்.

    Sattāhakālikaṃ nāma, sappiādikapañcakaṃ.

    2682.

    2682.

    ஸேஸங் பன ஹலித்³தா³தி³, பே⁴ஸஜ்ஜங் யாவஜீவிகங்;

    Sesaṃ pana haliddādi, bhesajjaṃ yāvajīvikaṃ;

    சதுதா⁴ காலிகா வுத்தா, உத³கங் ஹொத்யகாலிகங்.

    Catudhā kālikā vuttā, udakaṃ hotyakālikaṃ.

    2683.

    2683.

    படிக்³க³ஹவஸேனேவ, காலாதீதா திகாலிகா;

    Paṭiggahavaseneva, kālātītā tikālikā;

    ஹொந்தி தோ³ஸகரா பு⁴த்தா, அபு⁴த்தங் ததியம்பி ச.

    Honti dosakarā bhuttā, abhuttaṃ tatiyampi ca.

    2684.

    2684.

    அம்ப³ங் ஜம்பு³ ச சோசஞ்ச, மோசஞ்ச மது⁴ முத்³தி³கா;

    Ambaṃ jambu ca cocañca, mocañca madhu muddikā;

    ஸாலு பா²ருஸகஞ்சாதி, பானகங் அட்ட²தா⁴ மதங்.

    Sālu phārusakañcāti, pānakaṃ aṭṭhadhā mataṃ.

    2685.

    2685.

    பானகத்த²மனுஞ்ஞாதங், ப²லங் பக்கஞ்ச ஆமகங்;

    Pānakatthamanuññātaṃ, phalaṃ pakkañca āmakaṃ;

    பானஹேது படிக்கி²த்தோ, ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹோ.

    Pānahetu paṭikkhitto, savatthukapaṭiggaho.

    2686.

    2686.

    அம்ப³பக்கங் ஸுகொட்டெத்வா, மத்³தி³த்வா உத³கே பன;

    Ambapakkaṃ sukoṭṭetvā, madditvā udake pana;

    பச்சா² பரிஸ்ஸவங் கத்வா, பாதுங் வட்டதி பானகங்.

    Pacchā parissavaṃ katvā, pātuṃ vaṭṭati pānakaṃ.

    2687.

    2687.

    வட்டதாதி³ச்சபாகங் து, அக்³கி³பக்கங் ந வட்டதி;

    Vaṭṭatādiccapākaṃ tu, aggipakkaṃ na vaṭṭati;

    ஏஸேவ ச நயோ ஸேஸ-பானகேஸுபி தீ³பிதோ.

    Eseva ca nayo sesa-pānakesupi dīpito.

    2688.

    2688.

    புப்ப²பத்தப²லுச்சூ²னங், சத்தாரோ பனிமே ரஸா;

    Pupphapattaphalucchūnaṃ, cattāro panime rasā;

    அனுஞ்ஞாதா இமானட்ட², பானானி அனுஜானதா.

    Anuññātā imānaṭṭha, pānāni anujānatā.

    2689.

    2689.

    ஸப்³போ³ புப்ப²ரஸோ வுத்தோ, மது⁴கஸ்ஸ ரஸங் வினா;

    Sabbo puppharaso vutto, madhukassa rasaṃ vinā;

    ஸப்³போ³ பத்தரஸோ வுத்தோ, பக்கடா³கரஸங் வினா.

    Sabbo pattaraso vutto, pakkaḍākarasaṃ vinā.

    2690.

    2690.

    ஸத்தன்னங் ஸானுலோமானங், த⁴ஞ்ஞானங் ப²லஜங் ரஸங்;

    Sattannaṃ sānulomānaṃ, dhaññānaṃ phalajaṃ rasaṃ;

    ட²பெத்வானுமதோ ஸப்³போ³, விகாலே ப²லஜோ ரஸோ.

    Ṭhapetvānumato sabbo, vikāle phalajo raso.

    2691.

    2691.

    யாவகாலிகபத்தான-மபி ஸீதுத³கே கதோ;

    Yāvakālikapattāna-mapi sītudake kato;

    மத்³தி³த்வாதி³ச்சபாகோபி, விகாலே பன வட்டதி.

    Madditvādiccapākopi, vikāle pana vaṭṭati.

    2692.

    2692.

    தாலஞ்ச நாளிகேரஞ்ச, பனஸங் லபு³ஜம்பி ச;

    Tālañca nāḷikerañca, panasaṃ labujampi ca;

    திபுஸாலாபு³கும்ப⁴ண்ட³ங், ததா² புஸ்ஸப²லம்பி ச.

    Tipusālābukumbhaṇḍaṃ, tathā pussaphalampi ca.

    2693.

    2693.

    ஏவமேளாலுகஞ்சாதி, நவேதானி ப²லானி ஹி;

    Evameḷālukañcāti, navetāni phalāni hi;

    அபரண்ணஞ்ச ஸப்³ப³ம்பி, ஸத்தத⁴ஞ்ஞானுலோமிகங்.

    Aparaṇṇañca sabbampi, sattadhaññānulomikaṃ.

    2694.

    2694.

    ப³த³ரங் திம்ப³ரூ ஸேலு, கோஸம்ப³ங் கரமத்³த³கங்;

    Badaraṃ timbarū selu, kosambaṃ karamaddakaṃ;

    மாதுலுங்க³கபித்த²ஞ்ச, வெத்தங் சிஞ்சப²லம்பி ச.

    Mātuluṅgakapitthañca, vettaṃ ciñcaphalampi ca.

    2695.

    2695.

    ப²லானங் ஏவமாதீ³னங், கு²த்³த³கானங் ரஸோ பன;

    Phalānaṃ evamādīnaṃ, khuddakānaṃ raso pana;

    அட்ட²பானானுலோமத்தா, நித்³தி³ட்டோ² அனுலோமிகே.

    Aṭṭhapānānulomattā, niddiṭṭho anulomike.

    2696.

    2696.

    ஸானுலோமஸ்ஸ த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ, ட²பெத்வா ப²லஜங் ரஸங்;

    Sānulomassa dhaññassa, ṭhapetvā phalajaṃ rasaṃ;

    அஞ்ஞோ ப²லரஸோ நத்தி², அயாமகாலிகோ இத⁴.

    Añño phalaraso natthi, ayāmakāliko idha.

    பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴ககதா².

    Bhesajjakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact