Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    3. பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Bhesajjasikkhāpadavaṇṇanā

    618. தேன ஸமயேனாதி பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³ங். தத்த² அத்தோ², ப⁴ந்தேதி ராஜா பி⁴க்கூ² உய்யுத்தப்பயுத்தே தே²ரஸ்ஸ லேணத்தா²ய பப்³பா⁴ரங் ஸோதெ⁴ந்தே தி³ஸ்வா ஆராமிகங் தா³துகாமோ புச்சி².

    618.Tena samayenāti bhesajjasikkhāpadaṃ. Tattha attho, bhanteti rājā bhikkhū uyyuttappayutte therassa leṇatthāya pabbhāraṃ sodhente disvā ārāmikaṃ dātukāmo pucchi.

    619-21. பாடியேக்கோதி விஸுங் ஏகோ. மாலாகிதேதி கதமாலே மாலாத⁴ரே, குஸுமமாலாபடிமண்டி³தேதி அத்தோ². திணண்டு³பகந்தி திணசும்ப³டகங். படிமுஞ்சீதி ட²பேஸி. ஸா அஹோஸி ஸுவண்ணமாலாதி தா³ரிகாய ஸீஸே ட²பிதமத்தாயேவ தே²ரஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னவஸேன ஸுவண்ணபது³மமாலா அஹோஸி. தஞ்ஹி திணண்டு³பகங் ஸீஸே ட²பிதமத்தமேவ ‘‘ஸுவண்ணமாலா ஹோதூ’’தி தே²ரோ அதி⁴ட்டா²ஸி. து³தியம்பி கோ²…பே॰…. தேனுபஸங்கமீதி து³தியதி³வஸேயேவ உபஸங்கமி.

    619-21.Pāṭiyekkoti visuṃ eko. Mālākiteti katamāle mālādhare, kusumamālāpaṭimaṇḍiteti attho. Tiṇaṇḍupakanti tiṇacumbaṭakaṃ. Paṭimuñcīti ṭhapesi. Sā ahosi suvaṇṇamālāti dārikāya sīse ṭhapitamattāyeva therassa adhiṭṭhānavasena suvaṇṇapadumamālā ahosi. Tañhi tiṇaṇḍupakaṃ sīse ṭhapitamattameva ‘‘suvaṇṇamālā hotū’’ti thero adhiṭṭhāsi. Dutiyampi kho…pe…. Tenupasaṅkamīti dutiyadivaseyeva upasaṅkami.

    ஸுவண்ணந்தி அதி⁴முச்சீதி ‘‘ஸோவண்ணமயோ ஹோதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி. பஞ்சன்னங் பே⁴ஸஜ்ஜானந்தி ஸப்பிஆதீ³னங். பா³ஹுலிகாதி பச்சயபா³ஹுலிகதாய படிபன்னா. கோலம்பே³பி க⁴டேபீதிஎத்த² கோலம்பா³ நாம மஹாமுக²சாடியோ வுச்சந்தி. ஓலீனவிலீனானீதி ஹெட்டா² ச உப⁴தோபஸ்ஸேஸு ச க³ளிதானி. ஓகிண்ணவிகிண்ணாதி ஸப்பிஆதீ³னங் க³ந்தே⁴ன பூ⁴மிங் க²னந்தேஹி ஓகிண்ணா, பி⁴த்தியோ க²னந்தேஹி உபரி ஸஞ்சரந்தேஹி ச விகிண்ணா. அந்தோகொட்டா²கா³ரிகாதி அப்³ப⁴ந்தரே ஸங்விஹிதகொட்டா²கா³ரா.

    Suvaṇṇantiadhimuccīti ‘‘sovaṇṇamayo hotū’’ti adhiṭṭhāsi. Pañcannaṃ bhesajjānanti sappiādīnaṃ. Bāhulikāti paccayabāhulikatāya paṭipannā. Kolambepi ghaṭepītiettha kolambā nāma mahāmukhacāṭiyo vuccanti. Olīnavilīnānīti heṭṭhā ca ubhatopassesu ca gaḷitāni. Okiṇṇavikiṇṇāti sappiādīnaṃ gandhena bhūmiṃ khanantehi okiṇṇā, bhittiyo khanantehi upari sañcarantehi ca vikiṇṇā. Antokoṭṭhāgārikāti abbhantare saṃvihitakoṭṭhāgārā.

    622. படிஸாயனீயானீதி படிஸாயிதப்³பா³னி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னீதி அத்தோ². பே⁴ஸஜ்ஜானீதி பே⁴ஸஜ்ஜகிச்சங் கரொந்து வா மா வா, ஏவங் லத்³த⁴வோஹாரானி. ‘‘கோ³ஸப்பீ’’திஆதீ³ஹி லோகே பாகடங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘யேஸங் மங்ஸங் கப்பதீ’’தி இமினா அஞ்ஞேஸம்பி மிக³ரோஹிதஸஸாதீ³னங் ஸப்பிங் ஸங்க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸேஸி. யேஸஞ்ஹி கீ²ரங் அத்தி², ஸப்பிபி தேஸங் அத்தி²யேவ, தங் பன ஸுலப⁴ங் வா ஹோது து³ல்லப⁴ங் வா, அஸம்மோஹத்த²ங் வுத்தங். ஏவங் நவனீதம்பி.

    622.Paṭisāyanīyānīti paṭisāyitabbāni, paribhuñjitabbānīti attho. Bhesajjānīti bhesajjakiccaṃ karontu vā mā vā, evaṃ laddhavohārāni. ‘‘Gosappī’’tiādīhi loke pākaṭaṃ dassetvā ‘‘yesaṃ maṃsaṃ kappatī’’ti iminā aññesampi migarohitasasādīnaṃ sappiṃ saṅgahetvā dassesi. Yesañhi khīraṃ atthi, sappipi tesaṃ atthiyeva, taṃ pana sulabhaṃ vā hotu dullabhaṃ vā, asammohatthaṃ vuttaṃ. Evaṃ navanītampi.

    ஸன்னிதி⁴காரகங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னீதி ஸன்னிதி⁴ங் கத்வா நித³ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னி. கத²ங்? பாளியா ஆக³தஸப்பிஆதீ³ஸு ஸப்பி தாவ புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி நிராமிஸம்பி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸத்தாஹாதிக்கமே ஸசே ஏகபா⁴ஜனே ட²பிதங், ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங். ஸசே ப³ஹூஸு வத்து²க³ணனாய நிஸ்ஸக்³கி³யானி, பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் ஸத்தாஹங் நிராமிஸமேவ வட்டதி. புரேப⁴த்தங் வா பச்சா²ப⁴த்தங் வா உக்³க³ஹிதகங் கத்வா நிக்கி²த்தங் அஜ்ஜோ²ஹரிதுங் ந வட்டதி; அப்³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங். ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி, அனஜ்ஜோ²ஹரணீயதங் ஆபன்னத்தா. ‘‘படிஸாயனீயானீ’’தி ஹி வுத்தங். ஸசே அனுபஸம்பன்னோ புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதனவனீதேன ஸப்பிங் கத்வா தே³தி, புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸங் வட்டதி. ஸசே ஸயங் கரோதி, ஸத்தாஹம்பி நிராமிஸமேவ வட்டதி. பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதனவனீதேன பன யேன கேனசி கதஸப்பி ஸத்தாஹம்பி நிராமிஸமேவ வட்டதி. உக்³க³ஹிதகேன கதே புப்³பே³ வுத்தஸுத்³த⁴ஸப்பினயேனேவ வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³.

    Sannidhikārakaṃ paribhuñjitabbānīti sannidhiṃ katvā nidahitvā paribhuñjitabbāni. Kathaṃ? Pāḷiyā āgatasappiādīsu sappi tāva purebhattaṃ paṭiggahitaṃ tadahupurebhattaṃ sāmisampi nirāmisampi paribhuñjituṃ vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisaṃ paribhuñjitabbaṃ. Sattāhātikkame sace ekabhājane ṭhapitaṃ, ekaṃ nissaggiyaṃ. Sace bahūsu vatthugaṇanāya nissaggiyāni, pacchābhattaṃ paṭiggahitaṃ sattāhaṃ nirāmisameva vaṭṭati. Purebhattaṃ vā pacchābhattaṃ vā uggahitakaṃ katvā nikkhittaṃ ajjhoharituṃ na vaṭṭati; abbhañjanādīsu upanetabbaṃ. Sattāhātikkamepi anāpatti, anajjhoharaṇīyataṃ āpannattā. ‘‘Paṭisāyanīyānī’’ti hi vuttaṃ. Sace anupasampanno purebhattaṃ paṭiggahitanavanītena sappiṃ katvā deti, purebhattaṃ sāmisaṃ vaṭṭati. Sace sayaṃ karoti, sattāhampi nirāmisameva vaṭṭati. Pacchābhattaṃ paṭiggahitanavanītena pana yena kenaci katasappi sattāhampi nirāmisameva vaṭṭati. Uggahitakena kate pubbe vuttasuddhasappinayeneva vinicchayo veditabbo.

    புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதகீ²ரேன வா த³தி⁴னா வா கதஸப்பி அனுபஸம்பன்னேன கதங் ஸாமிஸம்பி தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் வட்டதி. ஸயங்கதங் நிராமிஸமேவ வட்டதி . நவனீதங் தாபெந்தஸ்ஸ ஹி ஸாமங்பாகோ ந ஹோதி, ஸாமங்பக்கேன பன தேன ஸத்³தி⁴ங் ஆமிஸங் ந வட்டதி. பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ச ந வட்டதியேவ. ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி, ஸவத்து²கஸ்ஸ படிக்³க³ஹிதத்தா, ‘‘தானி படிக்³க³ஹெத்வா’’தி ஹி வுத்தங். பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதேஹி கதங் பன அப்³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங். புரேப⁴த்தம்பி ச உக்³க³ஹிதகேஹி கதங் உப⁴யேஸம்பி ஸத்தாஹாதிக்கமே அனாபத்தி. ஏஸேவ நயோ அகப்பியமங்ஸஸப்பிம்ஹி. அயங் பன விஸேஸோ – யத்த² பாளியங் ஆக³தஸப்பினா நிஸ்ஸக்³கி³யங், தத்த² இமினா து³க்கடங். அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் காரணபதிரூபகங் வத்வா மனுஸ்ஸஸப்பி ச நவனீதஞ்ச படிக்கி²த்தங், தங் து³ப்படிக்கி²த்தங், ஸப்³ப³அட்ட²கதா²ஸு அனுஞ்ஞாதத்தா. பரதோ சஸ்ஸ வினிச்ச²யோபி ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதி.

    Purebhattaṃ paṭiggahitakhīrena vā dadhinā vā katasappi anupasampannena kataṃ sāmisampi tadahupurebhattaṃ vaṭṭati. Sayaṃkataṃ nirāmisameva vaṭṭati . Navanītaṃ tāpentassa hi sāmaṃpāko na hoti, sāmaṃpakkena pana tena saddhiṃ āmisaṃ na vaṭṭati. Pacchābhattato paṭṭhāya ca na vaṭṭatiyeva. Sattāhātikkamepi anāpatti, savatthukassa paṭiggahitattā, ‘‘tāni paṭiggahetvā’’ti hi vuttaṃ. Pacchābhattaṃ paṭiggahitehi kataṃ pana abbhañjanādīsu upanetabbaṃ. Purebhattampi ca uggahitakehi kataṃ ubhayesampi sattāhātikkame anāpatti. Eseva nayo akappiyamaṃsasappimhi. Ayaṃ pana viseso – yattha pāḷiyaṃ āgatasappinā nissaggiyaṃ, tattha iminā dukkaṭaṃ. Andhakaṭṭhakathāyaṃ kāraṇapatirūpakaṃ vatvā manussasappi ca navanītañca paṭikkhittaṃ, taṃ duppaṭikkhittaṃ, sabbaaṭṭhakathāsu anuññātattā. Parato cassa vinicchayopi āgacchissati.

    பாளியங் ஆக³தங் நவனீதம்பி புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய நிராமிஸமேவ. ஸத்தாஹாதிக்கமே நானாபா⁴ஜனேஸு ட²பிதே பா⁴ஜனக³ணனாய ஏகபா⁴ஜனேபி அமிஸ்ஸெத்வா பிண்ட³பிண்ட³வஸேன ட²பிதே பிண்ட³க³ணனாய நிஸ்ஸக்³கி³யானி. பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் ஸப்பினயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். எத்த² பன த³தி⁴கு³ளிகாயோபி தக்கபி³ந்தூ³னிபி ஹொந்தி, தஸ்மா தங் தோ⁴தங் வட்டதீதி உபட்³ட⁴த்தே²ரா ஆஹங்ஸு. மஹாஸீவத்தே²ரோ பன ‘‘ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதகாலதோ பட்டா²ய தக்கதோ உத்³த⁴டமத்தமேவ கா²தி³ங்ஸூ’’தி ஆஹ. தஸ்மா நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேன தோ⁴வித்வா த³தி⁴தக்கமக்கி²காகிபில்லிகாதீ³னி அபனெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். பசித்வா ஸப்பிங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமேன அதோ⁴தம்பி பசிதுங் வட்டதி. யங் தத்த² த³தி⁴க³தங் வா தக்கக³தங் வா தங் க²யங் க³மிஸ்ஸதி, எத்தாவதா ஹி ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ந ஹோதீதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. ஆமிஸேன ஸத்³தி⁴ங் பக்கத்தா பன தஸ்மிம்பி குக்குச்சாயந்தி குக்குச்சகா. இதா³னி உக்³க³ஹெத்வா ட²பிதனவனீதே ச புரேப⁴த்தங் கீ²ரத³தீ⁴னி படிக்³க³ஹெத்வா கதனவனீதே ச பச்சா²ப⁴த்தங் தானி படிக்³க³ஹெத்வா கதனவனீதே ச உக்³க³ஹிதேஹி கதனவவீதே ச அகப்பியமங்ஸனவனீதே ச ஸப்³போ³ ஆபத்தானாபத்திபரிபோ⁴கா³பரிபோ⁴க³னயோ ஸப்பிம்ஹி வுத்தக்கமேனேவ க³ஹேதப்³போ³.

    Pāḷiyaṃ āgataṃ navanītampi purebhattaṃ paṭiggahitaṃ tadahupurebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya nirāmisameva. Sattāhātikkame nānābhājanesu ṭhapite bhājanagaṇanāya ekabhājanepi amissetvā piṇḍapiṇḍavasena ṭhapite piṇḍagaṇanāya nissaggiyāni. Pacchābhattaṃ paṭiggahitaṃ sappinayeneva veditabbaṃ. Ettha pana dadhiguḷikāyopi takkabindūnipi honti, tasmā taṃ dhotaṃ vaṭṭatīti upaḍḍhattherā āhaṃsu. Mahāsīvatthero pana ‘‘bhagavatā anuññātakālato paṭṭhāya takkato uddhaṭamattameva khādiṃsū’’ti āha. Tasmā navanītaṃ paribhuñjantena dhovitvā dadhitakkamakkhikākipillikādīni apanetvā paribhuñjitabbaṃ. Pacitvā sappiṃ katvā paribhuñjitukāmena adhotampi pacituṃ vaṭṭati. Yaṃ tattha dadhigataṃ vā takkagataṃ vā taṃ khayaṃ gamissati, ettāvatā hi savatthukapaṭiggahitaṃ nāma na hotīti ayamettha adhippāyo. Āmisena saddhiṃ pakkattā pana tasmimpi kukkuccāyanti kukkuccakā. Idāni uggahetvā ṭhapitanavanīte ca purebhattaṃ khīradadhīni paṭiggahetvā katanavanīte ca pacchābhattaṃ tāni paṭiggahetvā katanavanīte ca uggahitehi katanavavīte ca akappiyamaṃsanavanīte ca sabbo āpattānāpattiparibhogāparibhoganayo sappimhi vuttakkameneva gahetabbo.

    தேலபி⁴க்கா²ய பவிட்டா²னங் பன பி⁴க்கூ²னங் தத்தே²வ ஸப்பிம்பி நவனீதம்பி பக்கதேலம்பி அபக்கதேலம்பி ஆகிரந்தி, தத்த² தக்கத³தி⁴பி³ந்தூ³னிபி ப⁴த்தஸித்தா²னிபி தண்டு³லகணாபி மக்கி²காத³யோபி ஹொந்தி. ஆதி³ச்சபாகங் கத்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா க³ஹிதங் ஸத்தாஹகாலிகங் ஹோதி, படிக்³க³ஹெத்வா ட²பிதபே⁴ஸஜ்ஜேஹி ஸத்³தி⁴ங் பசித்வா நத்து²பானம்பி காதுங் வட்டதி. ஸசே வத்³த³லிஸமயே லஜ்ஜி ஸாமணேரோ யதா² தத்த² பதிததண்டு³லகணாத³யோ ந பச்சந்தி, ஏவங் ஸாமிஸபாகங் மோசெந்தோ அக்³கி³ம்ஹி விலீயாபெத்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா புன பசித்வா தே³தி, புரிமனயேனேவ ஸத்தாஹங் வட்டதி.

    Telabhikkhāya paviṭṭhānaṃ pana bhikkhūnaṃ tattheva sappimpi navanītampi pakkatelampi apakkatelampi ākiranti, tattha takkadadhibindūnipi bhattasitthānipi taṇḍulakaṇāpi makkhikādayopi honti. Ādiccapākaṃ katvā parissāvetvā gahitaṃ sattāhakālikaṃ hoti, paṭiggahetvā ṭhapitabhesajjehi saddhiṃ pacitvā natthupānampi kātuṃ vaṭṭati. Sace vaddalisamaye lajji sāmaṇero yathā tattha patitataṇḍulakaṇādayo na paccanti, evaṃ sāmisapākaṃ mocento aggimhi vilīyāpetvā parissāvetvā puna pacitvā deti, purimanayeneva sattāhaṃ vaṭṭati.

    தேலேஸு திலதேலங் தாவ புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய நிராமிஸமேவ. ஸத்தாஹாதிக்கமே பனஸ்ஸ பா⁴ஜனக³ணனாய நிஸ்ஸக்³கி³யபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³. பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் ஸத்தாஹங் நிராமிஸமேவ வட்டதி. உக்³க³ஹிதகங் கத்வா நிக்கி²த்தங் அஜ்ஜோ²ஹரிதுங் ந வட்டதி, ஸீஸமக்க²னாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங், ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி. புரேப⁴த்தங் திலே படிக்³க³ஹெத்வா கததேலங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய அனஜ்ஜோ²ஹரணீயங் ஹோதி, ஸீஸமக்க²னாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங், ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி. பச்சா²ப⁴த்தங் திலே படிக்³க³ஹெத்வா கததேலங் அனஜ்ஜோ²ஹரணீயமேவ, ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தா, ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி, ஸீஸமக்க²னாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங். புரேப⁴த்தங் வா பச்சா²ப⁴த்தங் வா உக்³க³ஹிதகதிலேஹி கததேலேபி ஏஸேவ நயோ.

    Telesu tilatelaṃ tāva purebhattaṃ paṭiggahitaṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya nirāmisameva. Sattāhātikkame panassa bhājanagaṇanāya nissaggiyabhāvo veditabbo. Pacchābhattaṃ paṭiggahitaṃ sattāhaṃ nirāmisameva vaṭṭati. Uggahitakaṃ katvā nikkhittaṃ ajjhoharituṃ na vaṭṭati, sīsamakkhanādīsu upanetabbaṃ, sattāhātikkamepi anāpatti. Purebhattaṃ tile paṭiggahetvā katatelaṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya anajjhoharaṇīyaṃ hoti, sīsamakkhanādīsu upanetabbaṃ, sattāhātikkamepi anāpatti. Pacchābhattaṃ tile paṭiggahetvā katatelaṃ anajjhoharaṇīyameva, savatthukapaṭiggahitattā, sattāhātikkamepi anāpatti, sīsamakkhanādīsu upanetabbaṃ. Purebhattaṃ vā pacchābhattaṃ vā uggahitakatilehi katatelepi eseva nayo.

    புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதகதிலே ப⁴ஜ்ஜித்வா வா திலபிட்ட²ங் வா ஸேதெ³த்வா உண்ஹோத³கேன வா தேமெத்வா கததேலங் ஸசே அனுபஸம்பன்னேன கதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி. அத்தனா கததேலங் பன நிப்³ப³ட்டிதத்தா புரேப⁴த்தங் நிராமிஸமேவ வட்டதி. ஸாமங்பக்கத்தா ஸாமிஸங் ந வட்டதி, ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தா பன பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய உப⁴யம்பி அனஜ்ஜோ²ஹரணீயங், ஸீஸமக்க²னாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங், ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி. யதி³ பன அப்பங் உண்ஹோத³கங் ஹோதி அப்³பு⁴க்கிரணமத்தங், அப்³போ³ஹாரிகங் ஹோதி, ஸாமபாகக³ணனங் ந க³ச்ச²தி. ஸாஸபதேலாதீ³ஸுபி அவத்து²கபடிக்³க³ஹிதேஸு அவத்து²கதிலதேலே வுத்தஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ.

    Purebhattaṃ paṭiggahitakatile bhajjitvā vā tilapiṭṭhaṃ vā sedetvā uṇhodakena vā temetvā katatelaṃ sace anupasampannena kataṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati. Attanā katatelaṃ pana nibbaṭṭitattā purebhattaṃ nirāmisameva vaṭṭati. Sāmaṃpakkattā sāmisaṃ na vaṭṭati, savatthukapaṭiggahitattā pana pacchābhattato paṭṭhāya ubhayampi anajjhoharaṇīyaṃ, sīsamakkhanādīsu upanetabbaṃ, sattāhātikkamepi anāpatti. Yadi pana appaṃ uṇhodakaṃ hoti abbhukkiraṇamattaṃ, abbohārikaṃ hoti, sāmapākagaṇanaṃ na gacchati. Sāsapatelādīsupi avatthukapaṭiggahitesu avatthukatilatele vuttasadisova vinicchayo.

    ஸசே பன புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதானங் ஸாஸபாதீ³னங் சுண்ணேஹி ஆதி³ச்சபாகேன ஸக்கா தேலங் காதுங், தங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய நிராமிஸமேவ, ஸத்தாஹாதிக்கமே நிஸ்ஸக்³கி³யங். யஸ்மா பன ஸாஸபமது⁴கசுண்ணாதீ³னி ஸேதெ³த்வா ஏரண்ட³கட்டீ²னி ச ப⁴ஜ்ஜித்வா ஏவ தேலங் கரொந்தி, தஸ்மா தேஸங் தேலங் அனுபஸம்பன்னேஹி கதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி. வத்தூ²னங் யாவஜீவிகத்தா பன ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹணே தோ³ஸோ நத்தீ²தி. அத்தனா கதங் ஸத்தாஹங் நிராமிஸபரிபோ⁴கே³னேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். உக்³க³ஹிதகேஹி கதங் அனஜ்ஜோ²ஹரணீயங் பா³ஹிரபரிபோ⁴கே³ வட்டதி, ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி.

    Sace pana purebhattaṃ paṭiggahitānaṃ sāsapādīnaṃ cuṇṇehi ādiccapākena sakkā telaṃ kātuṃ, taṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya nirāmisameva, sattāhātikkame nissaggiyaṃ. Yasmā pana sāsapamadhukacuṇṇādīni sedetvā eraṇḍakaṭṭhīni ca bhajjitvā eva telaṃ karonti, tasmā tesaṃ telaṃ anupasampannehi kataṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati. Vatthūnaṃ yāvajīvikattā pana savatthukapaṭiggahaṇe doso natthīti. Attanā kataṃ sattāhaṃ nirāmisaparibhogeneva paribhuñjitabbaṃ. Uggahitakehi kataṃ anajjhoharaṇīyaṃ bāhiraparibhoge vaṭṭati, sattāhātikkamepi anāpatti.

    தேலகரணத்தா²ய ஸாஸபமது⁴கஏரண்ட³கட்டீ²னி வா படிக்³க³ஹெத்வா கதங் தேலங் ஸத்தாஹகாலிகங். து³தியதி³வஸே கதங் சா²ஹங் வட்டதி. ததியதி³வஸே கதங் பஞ்சாஹங் வட்டதி. சதுத்த²-பஞ்சம-ச²ட்ட²ஸத்தாமதி³வஸே கதங் தத³ஹேவ வட்டதி. ஸசே யாவ அருணஸ்ஸ உக்³க³மனா திட்ட²தி, நிஸ்ஸக்³கி³யங். அட்ட²மே தி³வஸே கதங் அனஜ்ஜோ²ஹரணீயங். அனிஸ்ஸக்³கி³யத்தா பன பா³ஹிரபரிபோ⁴கே³ வட்டதி. ஸசேபி ந கரோதி, தேலத்தா²ய க³ஹிதஸாஸபாதீ³னங் ஸத்தாஹாதிக்கமனே து³க்கடமேவ. பாளியங் பன அனாக³தானி அஞ்ஞானிபி நாளிகேரனிம்ப³கோஸம்ப³ககரமந்த³அதஸீஆதீ³னங் தேலானி அத்தி², தானி படிக்³க³ஹெத்வா ஸத்தாஹங் அதிக்காமயதோ து³க்கடங் ஹோதி. அயமேதேஸு விஸேஸோ. ஸேஸங் யாவகாலிகவத்து²ங் யாவஜீவிகவத்து²ஞ்ச ஸல்லக்கெ²த்வா ஸாமங்பாகஸவத்து²கபுரேப⁴த்தபச்சா²ப⁴த்தபடிக்³க³ஹிதஉக்³க³ஹிதகவத்து²விதா⁴னங் ஸப்³ப³ங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    Telakaraṇatthāya sāsapamadhukaeraṇḍakaṭṭhīni vā paṭiggahetvā kataṃ telaṃ sattāhakālikaṃ. Dutiyadivase kataṃ chāhaṃ vaṭṭati. Tatiyadivase kataṃ pañcāhaṃ vaṭṭati. Catuttha-pañcama-chaṭṭhasattāmadivase kataṃ tadaheva vaṭṭati. Sace yāva aruṇassa uggamanā tiṭṭhati, nissaggiyaṃ. Aṭṭhame divase kataṃ anajjhoharaṇīyaṃ. Anissaggiyattā pana bāhiraparibhoge vaṭṭati. Sacepi na karoti, telatthāya gahitasāsapādīnaṃ sattāhātikkamane dukkaṭameva. Pāḷiyaṃ pana anāgatāni aññānipi nāḷikeranimbakosambakakaramandaatasīādīnaṃ telāni atthi, tāni paṭiggahetvā sattāhaṃ atikkāmayato dukkaṭaṃ hoti. Ayametesu viseso. Sesaṃ yāvakālikavatthuṃ yāvajīvikavatthuñca sallakkhetvā sāmaṃpākasavatthukapurebhattapacchābhattapaṭiggahitauggahitakavatthuvidhānaṃ sabbaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ.

    623. வஸாதேலந்தி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸானி பே⁴ஸஜ்ஜானி, அச்ச²வஸங், மச்ச²வஸங், ஸுஸுகாவஸங், ஸூகரவஸங், க³த்³ரப⁴வஸ’’ந்தி (மஹாவ॰ 262) ஏவங் அனுஞ்ஞாதவஸானங் தேலங். எத்த² ச ‘‘அச்ச²வஸ’’ந்தி வசனேன ட²பெத்வா மனுஸ்ஸவஸங் ஸப்³பே³ஸங் அகப்பியமங்ஸான வஸா அனுஞ்ஞாதா. மச்ச²க்³க³ஹணேன ச ஸுஸுகாபி க³ஹிதா ஹொந்தி, வாளமச்ச²த்தா பன விஸுங் வுத்தங். மச்சா²தி³க்³க³ஹணேன செத்த² ஸப்³பே³ஸம்பி கப்பியமங்ஸானங் வஸா அனுஞ்ஞாதா. மங்ஸேஸு ஹி த³ஸமனஉஸ்ஸ-ஹத்தி²-அஸ்ஸ-ஸுனக²-அஹி-ஸீஹ-ப்³யக்³க⁴-தீ³பி-அச்ச²-தரச்சா²னங் மங்ஸானி அகப்பியானி. வஸாஸு ஏகா மனுஸ்ஸவஸாவ. கீ²ராதீ³ஸு அகப்பியங் நாம நத்தி².

    623.Vasātelanti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vasāni bhesajjāni, acchavasaṃ, macchavasaṃ, susukāvasaṃ, sūkaravasaṃ, gadrabhavasa’’nti (mahāva. 262) evaṃ anuññātavasānaṃ telaṃ. Ettha ca ‘‘acchavasa’’nti vacanena ṭhapetvā manussavasaṃ sabbesaṃ akappiyamaṃsāna vasā anuññātā. Macchaggahaṇena ca susukāpi gahitā honti, vāḷamacchattā pana visuṃ vuttaṃ. Macchādiggahaṇena cettha sabbesampi kappiyamaṃsānaṃ vasā anuññātā. Maṃsesu hi dasamanaussa-hatthi-assa-sunakha-ahi-sīha-byaggha-dīpi-accha-taracchānaṃ maṃsāni akappiyāni. Vasāsu ekā manussavasāva. Khīrādīsu akappiyaṃ nāma natthi.

    அனுபஸம்பன்னேஹி கதனிப்³ப³ட்டிதவஸாதேலங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி. பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸமேவ வட்டதி. யங் பன தத்த² ஸுகு²மரஜஸதி³ஸங் மங்ஸங் வா ந்ஹாரு வா அட்டி² வா லோஹிதங் வா ஹோதி, தங் அப்³போ³ஹாரிகங். ஸசே பன வஸங் படிக்³க³ஹெத்வா ஸயங் கரோதி, புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹெத்வா பசித்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா ஸத்தாஹங் நிராமிஸபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் . நிராமிஸபரிபோ⁴க³ஞ்ஹி ஸந்தா⁴ய இத³ங் வுத்தங் – ‘‘காலே படிக்³க³ஹிதங் காலே நிப்பக்கங் காலே ஸங்ஸட்ட²ங் தேலபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி (மஹாவ॰ 262). தத்ராபி அப்³போ³ஹாரிகங் அப்³போ³ஹாரிகமேவ. பச்சா²ப⁴த்தங் பன படிக்³க³ஹிதுங் வா காதுங் வா ந வட்டதியேவ. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Anupasampannehi katanibbaṭṭitavasātelaṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati. Pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisameva vaṭṭati. Yaṃ pana tattha sukhumarajasadisaṃ maṃsaṃ vā nhāru vā aṭṭhi vā lohitaṃ vā hoti, taṃ abbohārikaṃ. Sace pana vasaṃ paṭiggahetvā sayaṃ karoti, purebhattaṃ paṭiggahetvā pacitvā parissāvetvā sattāhaṃ nirāmisaparibhogena paribhuñjitabbaṃ . Nirāmisaparibhogañhi sandhāya idaṃ vuttaṃ – ‘‘kāle paṭiggahitaṃ kāle nippakkaṃ kāle saṃsaṭṭhaṃ telaparibhogena paribhuñjitu’’nti (mahāva. 262). Tatrāpi abbohārikaṃ abbohārikameva. Pacchābhattaṃ pana paṭiggahituṃ vā kātuṃ vā na vaṭṭatiyeva. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘விகாலே சே, பி⁴க்க²வே, படிக்³க³ஹிதங் விகாலே நிப்பக்கங் விகாலே ஸங்ஸட்ட²ங், தங் சே பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி திண்ணங் து³க்கடானங். காலே சே, பி⁴க்க²வே, படிக்³க³ஹிதங் விகாலே நிப்பக்கங் விகாலே ஸங்ஸட்ட²ங், தங் சே பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி த்³வின்னங் து³க்கடானங். காலே சே, பி⁴க்க²வே, படிக்³க³ஹிதங் காலே நிப்பக்கங் விகாலே ஸங்ஸட்ட²ங், தங் சே பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. காலே சே, பி⁴க்க²வே, படிக்³க³ஹிதங் காலே நிப்பக்கங் காலே ஸங்ஸட்ட²ங், தங் சே பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, அனாபத்தீ’’தி.

    ‘‘Vikāle ce, bhikkhave, paṭiggahitaṃ vikāle nippakkaṃ vikāle saṃsaṭṭhaṃ, taṃ ce paribhuñjeyya, āpatti tiṇṇaṃ dukkaṭānaṃ. Kāle ce, bhikkhave, paṭiggahitaṃ vikāle nippakkaṃ vikāle saṃsaṭṭhaṃ, taṃ ce paribhuñjeyya, āpatti dvinnaṃ dukkaṭānaṃ. Kāle ce, bhikkhave, paṭiggahitaṃ kāle nippakkaṃ vikāle saṃsaṭṭhaṃ, taṃ ce paribhuñjeyya, āpatti dukkaṭassa. Kāle ce, bhikkhave, paṭiggahitaṃ kāle nippakkaṃ kāle saṃsaṭṭhaṃ, taṃ ce paribhuñjeyya, anāpattī’’ti.

    உபதிஸ்ஸத்தே²ரங் பன அந்தேவாஸிகா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, ஸப்பினவனீதவஸானி ஏகதோ பசித்வா நிப்³ப³ட்டிதானி வட்டந்தி, ந வட்டந்தீ’’தி? ‘‘ந வட்டந்தி, ஆவுஸோ’’தி. தே²ரோ கிரெத்த² பக்கதேலகஸடே விய குக்குச்சாயதி. ததோ நங் உத்தரி புச்சி²ங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, நவனீதே த³தி⁴கு³ளிகா வா தக்கபி³ந்து³ வா ஹோதி, ஏதங் வட்டதீ’’தி? ‘‘ஏதம்பி, ஆவுஸோ, ந வட்டதீ’’தி. ததோ நங் ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, ஏகதோ பசித்வா ஸங்ஸட்டா²னி தேஜவந்தானி ஹொந்தி, ரோக³ங் நிக்³க³ண்ஹந்தீ’’தி? ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி தே²ரோ ஸம்படிச்சி².

    Upatissattheraṃ pana antevāsikā pucchiṃsu – ‘‘bhante, sappinavanītavasāni ekato pacitvā nibbaṭṭitāni vaṭṭanti, na vaṭṭantī’’ti? ‘‘Na vaṭṭanti, āvuso’’ti. Thero kirettha pakkatelakasaṭe viya kukkuccāyati. Tato naṃ uttari pucchiṃsu – ‘‘bhante, navanīte dadhiguḷikā vā takkabindu vā hoti, etaṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Etampi, āvuso, na vaṭṭatī’’ti. Tato naṃ āhaṃsu – ‘‘bhante, ekato pacitvā saṃsaṭṭhāni tejavantāni honti, rogaṃ niggaṇhantī’’ti? ‘‘Sādhāvuso’’ti thero sampaṭicchi.

    மஹாஸுமத்தே²ரோ பனாஹ – ‘‘கப்பியமங்ஸவஸா ஸாமிஸபரிபோ⁴கே³ வட்டதி, இதரா நிராமிஸபரிபோ⁴கே³ வட்டதீ’’தி. மஹாபது³மத்தே²ரோ பன ‘‘இத³ங் கி’’ந்தி படிக்கி²பித்வா ‘‘நனு வாதாபா³தி⁴கா பி⁴க்கூ² பஞ்சமூலகஸாவயாகு³யங் அச்ச²ஸூகரதேலாதீ³னி பக்கி²பித்வா யாகு³ங் பிவந்தி, ஸா தேஜுஸ்ஸத³த்தா ரோக³ங் நிக்³க³ண்ஹாதீ’’தி வத்வா ‘‘வட்டதீ’’தி ஆஹ.

    Mahāsumatthero panāha – ‘‘kappiyamaṃsavasā sāmisaparibhoge vaṭṭati, itarā nirāmisaparibhoge vaṭṭatī’’ti. Mahāpadumatthero pana ‘‘idaṃ ki’’nti paṭikkhipitvā ‘‘nanu vātābādhikā bhikkhū pañcamūlakasāvayāguyaṃ acchasūkaratelādīni pakkhipitvā yāguṃ pivanti, sā tejussadattā rogaṃ niggaṇhātī’’ti vatvā ‘‘vaṭṭatī’’ti āha.

    மது⁴ நாம மக்கி²காமதூ⁴தி மது⁴கரீஹி நாம மது⁴மக்கி²காஹி கு²த்³த³கமக்கி²காஹி ப⁴மரமக்கி²காஹி ச கதங் மது⁴. தங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸபரிபோ⁴க³ம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸபரிபோ⁴க³மேவ வட்டதி. ஸத்தாஹாதிக்கமே ஸசே ஸிலேஸஸதி³ஸங் மஹாமது⁴ங் க²ண்ட³ங் க²ண்ட³ங் கத்வா ட²பிதங், இதரங் வா நானாபா⁴ஜனேஸு, வத்து²க³ணனாய நிஸ்ஸக்³கி³யானி. ஸசே ஏகமேவ க²ண்ட³ங், ஏகபா⁴ஜனே வா இதரங் ஏகமேவ நிஸ்ஸக்³கி³யங். உக்³க³ஹிதகங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங், அருமக்க²னாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங். மது⁴படலங் வா மது⁴ஸித்த²கங் வா ஸசே மது⁴னா அமக்கி²தங் பரிஸுத்³த⁴ங், யாவஜீவிகங். மது⁴மக்கி²தங் பன மது⁴க³திகமேவ. சீரிகா நாம ஸபக்கா² தீ³க⁴மக்கி²கா, தும்ப³லனாமிகா ச அட்டி²பக்கா² காளமஹாப⁴மரா ஹொந்தி, தேஸங் ஆஸயேஸு நிய்யாஸஸதி³ஸங் மது⁴ ஹோதி, தங் யாவஜீவிகங்.

    Madhu nāma makkhikāmadhūti madhukarīhi nāma madhumakkhikāhi khuddakamakkhikāhi bhamaramakkhikāhi ca kataṃ madhu. Taṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ purebhattaṃ sāmisaparibhogampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisaparibhogameva vaṭṭati. Sattāhātikkame sace silesasadisaṃ mahāmadhuṃ khaṇḍaṃ khaṇḍaṃ katvā ṭhapitaṃ, itaraṃ vā nānābhājanesu, vatthugaṇanāya nissaggiyāni. Sace ekameva khaṇḍaṃ, ekabhājane vā itaraṃ ekameva nissaggiyaṃ. Uggahitakaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ, arumakkhanādīsu upanetabbaṃ. Madhupaṭalaṃ vā madhusitthakaṃ vā sace madhunā amakkhitaṃ parisuddhaṃ, yāvajīvikaṃ. Madhumakkhitaṃ pana madhugatikameva. Cīrikā nāma sapakkhā dīghamakkhikā, tumbalanāmikā ca aṭṭhipakkhā kāḷamahābhamarā honti, tesaṃ āsayesu niyyāsasadisaṃ madhu hoti, taṃ yāvajīvikaṃ.

    பா²ணிதங் நாம உச்சு²ம்ஹா நிப்³ப³த்தந்தி உச்சு²ரஸங் உபாதா³ய அபக்கா வா அவத்து²கபக்கா வா ஸப்³பா³பி அவத்து²கா உச்சு²விகதி பா²ணிதந்தி வேதி³தப்³பா³. தங் பா²ணிதங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸமேவ வட்டதி. ஸத்தாஹாதிக்கமே வத்து²க³ணனாய நிஸ்ஸக்³கி³யங். ப³ஹூ பிண்டா³ சுண்ணெத்வா ஏகபா⁴ஜனே பக்கி²த்தா ஹொந்தி க⁴னஸன்னிவேஸா, ஏகமேவ நிஸ்ஸக்³கி³யங். உக்³க³ஹிதகங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங், க⁴ரதூ⁴பனாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங். புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதேன அபரிஸ்ஸாவிதஉச்சு²ரஸேன கதபா²ணிதங் ஸசே அனுபஸம்பன்னேன கதங், ஸாமிஸம்பி வட்டதி. ஸயங்கதங் நிராமிஸமேவ வட்டதி. பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய பன ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தா அனஜ்ஜோ²ஹரணீயங், ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி. பச்சா²ப⁴த்தங் அபரிஸ்ஸாவிதபடிக்³க³ஹிதேன கதம்பி அனஜ்ஜோ²ஹரணீயமேவ, ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி. ஏஸ நயோ உச்சு²ங் படிக்³க³ஹெத்வா கதபா²ணிதேபி. புரேப⁴த்தங் பன பரிஸ்ஸாவிதபடிக்³க³ஹிதகேன கதங் ஸசே அனுபஸம்பன்னேன கதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸமேவ. ஸயங்கதங் புரேப⁴த்தம்பி நிராமிஸமேவ. பச்சா²ப⁴த்தங் பரிஸ்ஸாவிதபடிக்³க³ஹிதேன கதங் பன நிராமிஸமேவ ஸத்தாஹங் வட்டதி. உக்³க³ஹிதககதங் வுத்தனயமேவ. ‘‘ஜா²மஉச்சு²பா²ணிதங் வா கொட்டிதஉச்சு²பா²ணிதங் வா புரேப⁴த்தமேவ வட்டதீ’’தி மஹாஅட்ட²கதா²யங் வுத்தங்.

    Phāṇitaṃ nāma ucchumhā nibbattanti ucchurasaṃ upādāya apakkā vā avatthukapakkā vā sabbāpi avatthukā ucchuvikati phāṇitanti veditabbā. Taṃ phāṇitaṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisameva vaṭṭati. Sattāhātikkame vatthugaṇanāya nissaggiyaṃ. Bahū piṇḍā cuṇṇetvā ekabhājane pakkhittā honti ghanasannivesā, ekameva nissaggiyaṃ. Uggahitakaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ, gharadhūpanādīsu upanetabbaṃ. Purebhattaṃ paṭiggahitena aparissāvitaucchurasena kataphāṇitaṃ sace anupasampannena kataṃ, sāmisampi vaṭṭati. Sayaṃkataṃ nirāmisameva vaṭṭati. Pacchābhattato paṭṭhāya pana savatthukapaṭiggahitattā anajjhoharaṇīyaṃ, sattāhātikkamepi anāpatti. Pacchābhattaṃ aparissāvitapaṭiggahitena katampi anajjhoharaṇīyameva, sattāhātikkamepi anāpatti. Esa nayo ucchuṃ paṭiggahetvā kataphāṇitepi. Purebhattaṃ pana parissāvitapaṭiggahitakena kataṃ sace anupasampannena kataṃ purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisameva. Sayaṃkataṃ purebhattampi nirāmisameva. Pacchābhattaṃ parissāvitapaṭiggahitena kataṃ pana nirāmisameva sattāhaṃ vaṭṭati. Uggahitakakataṃ vuttanayameva. ‘‘Jhāmaucchuphāṇitaṃ vā koṭṭitaucchuphāṇitaṃ vā purebhattameva vaṭṭatī’’ti mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ.

    மஹாபச்சரியங் பன ‘‘ஏதங் ஸவத்து²கபக்கங் வட்டதி, நோ வட்டதீ’’தி புச்ச²ங் கத்வா ‘‘உச்சு²பா²ணிதங் பச்சா²ப⁴த்தங் நோவட்டனகங் நாம நத்தீ²’’தி வுத்தங், தங் யுத்தங். ஸீதுத³கேன கதங் மது⁴கபுப்ப²பா²ணிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸங் வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸமேவ. ஸத்தாஹாதிக்கமே வத்து²க³ணனாய து³க்கடங். கீ²ரங் பக்கி²பித்வா கதங் மது⁴கபா²ணிதங் யாவகாலிகங். க²ண்ட³ஸக்க²ரங் பன கீ²ரஜல்லிகங் அபனெத்வா ஸோதெ⁴ந்தி, தஸ்மா வட்டதி. மது⁴கபுப்ப²ங் பன புரேப⁴த்தங் அல்லங் வட்டதி, ப⁴ஜ்ஜிதம்பி வட்டதி. ப⁴ஜ்ஜித்வா திலாதீ³ஹி மிஸ்ஸங் வா அமிஸ்ஸங் வா கத்வா கொட்டிதம்பி வட்டதி. யதி³ பன தங் க³ஹெத்வா மேரயத்தா²ய யோஜெந்தி, யோஜிதங் பீ³ஜதோ பட்டா²ய ந வட்டதி. கத³லீ-க²ஜ்ஜூரீ-அம்ப³-லபு³ஜ-பனஸ-சிஞ்சாதீ³னங் ஸப்³பே³ஸங் யாவகாலிகப²லானங் பா²ணிதங் யாவகாலிகமேவ. மரிசபக்கேஹி பா²ணிதங் கரொந்தி, தங் யாவஜீவிகங்.

    Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘etaṃ savatthukapakkaṃ vaṭṭati, no vaṭṭatī’’ti pucchaṃ katvā ‘‘ucchuphāṇitaṃ pacchābhattaṃ novaṭṭanakaṃ nāma natthī’’ti vuttaṃ, taṃ yuttaṃ. Sītudakena kataṃ madhukapupphaphāṇitaṃ purebhattaṃ sāmisaṃ vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisameva. Sattāhātikkame vatthugaṇanāya dukkaṭaṃ. Khīraṃ pakkhipitvā kataṃ madhukaphāṇitaṃ yāvakālikaṃ. Khaṇḍasakkharaṃ pana khīrajallikaṃ apanetvā sodhenti, tasmā vaṭṭati. Madhukapupphaṃ pana purebhattaṃ allaṃ vaṭṭati, bhajjitampi vaṭṭati. Bhajjitvā tilādīhi missaṃ vā amissaṃ vā katvā koṭṭitampi vaṭṭati. Yadi pana taṃ gahetvā merayatthāya yojenti, yojitaṃ bījato paṭṭhāya na vaṭṭati. Kadalī-khajjūrī-amba-labuja-panasa-ciñcādīnaṃ sabbesaṃ yāvakālikaphalānaṃ phāṇitaṃ yāvakālikameva. Maricapakkehi phāṇitaṃ karonti, taṃ yāvajīvikaṃ.

    தானி படிக்³க³ஹெத்வாதி ஸசேபி ஸப்³பா³னிபி படிக்³க³ஹெத்வா ஏக க⁴டே அவினிப்³போ⁴கா³னி கத்வா நிக்கி²பதி , ஸத்தாஹாதிக்கமே ஏகமேவ நிஸ்ஸக்³கி³யங். வினிபு⁴த்தேஸு பஞ்ச நிஸ்ஸக்³கி³யானி. ஸத்தாஹங் பன அனதிக்காமெத்வா கி³லானேனபி அகி³லானேனபி வுத்தனயேனேவ யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸத்தவித⁴ஞ்ஹி ஓதி³ஸ்ஸங் நாம – ப்³யாதி⁴ஓதி³ஸ்ஸங், புக்³க³லோதி³ஸ்ஸங், காலோதி³ஸ்ஸங், ஸமயோதி³ஸ்ஸங், தே³ஸோதி³ஸ்ஸங், வஸோதி³ஸ்ஸங், பே⁴ஸஜ்ஜோதி³ஸ்ஸந்தி.

    Tāni paṭiggahetvāti sacepi sabbānipi paṭiggahetvā eka ghaṭe avinibbhogāni katvā nikkhipati , sattāhātikkame ekameva nissaggiyaṃ. Vinibhuttesu pañca nissaggiyāni. Sattāhaṃ pana anatikkāmetvā gilānenapi agilānenapi vuttanayeneva yathāsukhaṃ paribhuñjitabbaṃ. Sattavidhañhi odissaṃ nāma – byādhiodissaṃ, puggalodissaṃ, kālodissaṃ, samayodissaṃ, desodissaṃ, vasodissaṃ, bhesajjodissanti.

    தத்த² ப்³யாதி⁴ஓதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, அமனுஸ்ஸிகாபா³தே⁴ ஆமகமங்ஸங் ஆமகலோஹித’’ந்தி (மஹாவ॰ 264) ஏவங் ப்³யாதி⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதங், தங் தேனேவ ஆபா³தே⁴ன ஆபா³தி⁴கஸ்ஸ வட்டதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ. தஞ்ச கோ² காலேபி விகாலேபி கப்பியம்பி அகப்பியம்பி வட்டதியேவ.

    Tattha byādhiodissaṃ nāma – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, amanussikābādhe āmakamaṃsaṃ āmakalohita’’nti (mahāva. 264) evaṃ byādhiṃ uddissa anuññātaṃ, taṃ teneva ābādhena ābādhikassa vaṭṭati, na aññassa. Tañca kho kālepi vikālepi kappiyampi akappiyampi vaṭṭatiyeva.

    புக்³க³லோதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ரோமந்த²கஸ்ஸ ரோமந்த²னங். ந ச, பி⁴க்க²வே, ப³ஹிமுக²த்³வாரங் நீஹரித்வா அஜ்ஜோ²ஹரிதப்³ப³’’ந்தி (சூளவ॰ 273) ஏவங் புக்³க³லங் உத்³தி³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதங், தங் தஸ்ஸேவ வட்டதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ.

    Puggalodissaṃ nāma – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, romanthakassa romanthanaṃ. Na ca, bhikkhave, bahimukhadvāraṃ nīharitvā ajjhoharitabba’’nti (cūḷava. 273) evaṃ puggalaṃ uddissa anuññātaṃ, taṃ tasseva vaṭṭati, na aññassa.

    காலோதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சத்தாரி மஹாவிகடானி தா³துங் – கூ³த²ங், முத்தங், சா²ரிகங், மத்திக’’ந்தி (மஹாவ॰ 268) ஏவங் அஹினா த³ட்ட²காலங் உத்³தி³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதங், தங் தஸ்மிங்யேவ காலே அப்படிக்³க³ஹிதகம்பி வட்டதி, ந அஞ்ஞஸ்மிங்.

    Kālodissaṃ nāma – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, cattāri mahāvikaṭāni dātuṃ – gūthaṃ, muttaṃ, chārikaṃ, mattika’’nti (mahāva. 268) evaṃ ahinā daṭṭhakālaṃ uddissa anuññātaṃ, taṃ tasmiṃyeva kāle appaṭiggahitakampi vaṭṭati, na aññasmiṃ.

    ஸமயோதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘க³ணபோ⁴ஜனே அஞ்ஞத்ர ஸமயா’’திஆதி³னா (பாசி॰ 217) நயேன தங் தங் ஸமயங் உத்³தி³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதா அனாபத்தியோ, தா தஸ்மிங் தஸ்மிங்யேவ ஸமயே அனாபத்தியோ ஹொந்தி, ந அஞ்ஞதா³.

    Samayodissaṃ nāma – ‘‘gaṇabhojane aññatra samayā’’tiādinā (pāci. 217) nayena taṃ taṃ samayaṃ uddissa anuññātā anāpattiyo, tā tasmiṃ tasmiṃyeva samaye anāpattiyo honti, na aññadā.

    தே³ஸோதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஏவரூபேஸு பச்சந்திமேஸு ஜனபதே³ஸு வினயத⁴ரபஞ்சமேன க³ணேன உபஸம்பத³’’ந்தி (மஹாவ॰ 259) ஏவங் பச்சந்ததே³ஸே உத்³தி³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதானி உபஸம்பதா³தீ³னி, தானி தத்தே²வ வட்டந்தி, ந மஜ்ஜி²மதே³ஸே.

    Desodissaṃ nāma – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, evarūpesu paccantimesu janapadesu vinayadharapañcamena gaṇena upasampada’’nti (mahāva. 259) evaṃ paccantadese uddissa anuññātāni upasampadādīni, tāni tattheva vaṭṭanti, na majjhimadese.

    வஸோதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸானி பே⁴ஸஜ்ஜானீ’’தி (மஹாவ॰ 262) ஏவங் வஸானாமேன அனுஞ்ஞாதங் , தங் ட²பெத்வா மனுஸ்ஸவஸங் ஸப்³பே³ஸங் கப்பியாகப்பியவஸானங் தேலங் தங்தத³த்தி²கானங் தேலபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி.

    Vasodissaṃ nāma – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vasāni bhesajjānī’’ti (mahāva. 262) evaṃ vasānāmena anuññātaṃ , taṃ ṭhapetvā manussavasaṃ sabbesaṃ kappiyākappiyavasānaṃ telaṃ taṃtadatthikānaṃ telaparibhogena paribhuñjituṃ vaṭṭati.

    பே⁴ஸஜ்ஜோதி³ஸ்ஸங் நாம – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜானீ’’தி (மஹாவ॰ 260-261) ஏவங் பே⁴ஸஜ்ஜனாமேன அனுஞ்ஞாதானி ஆஹாரத்த²ங் ப²ரிதுங் ஸமத்தா²னி ஸப்பினவனீததேலமது⁴பா²ணிதந்தி. தானி படிக்³க³ஹெத்வா தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் யதா²ஸுக²ங் பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸதி பச்சயே வுத்தனயேனேவ ஸத்தாஹங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னி.

    Bhesajjodissaṃ nāma – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, pañca bhesajjānī’’ti (mahāva. 260-261) evaṃ bhesajjanāmena anuññātāni āhāratthaṃ pharituṃ samatthāni sappinavanītatelamadhuphāṇitanti. Tāni paṭiggahetvā tadahupurebhattaṃ yathāsukhaṃ pacchābhattato paṭṭhāya sati paccaye vuttanayeneva sattāhaṃ paribhuñjitabbāni.

    624. ஸத்தாஹாதிக்கந்தே அதிக்கந்தஸஞ்ஞீ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி ஸசேபி ஸாஸபமத்தங் ஹோதி ஸகிங் வா அங்கு³லியா க³ஹெத்வா ஜிவ்ஹாய ஸாயனமத்தங் நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³மேவ, பாசித்தியஞ்ச தே³ஸேதப்³ப³ங்.

    624.Sattāhātikkante atikkantasaññī nissaggiyaṃ pācittiyanti sacepi sāsapamattaṃ hoti sakiṃ vā aṅguliyā gahetvā jivhāya sāyanamattaṃ nissajjitabbameva, pācittiyañca desetabbaṃ.
