Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
3. பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா
3. Bhesajjasikkhāpadavaṇṇanā
618-621. ததியே பாளியங் பிலிந்த³வச்ச²த்தே²ரேன ‘‘ந கோ², மஹாராஜ, ப⁴க³வதா ஆராமிகோ அனுஞ்ஞாதோ’’தி பட²மங் படிக்கி²பித்வா ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆராமிக’’ந்தி புக்³க³லானம்பி ஆராமிகனாமேன தா³ஸக்³க³ஹணே அனுஞ்ஞாதே ஏவ ஆராமிகானங் க³ஹிதத்தா கெ²த்தவத்தா²தீ³னி கப்பியவோஹாரேனபி புக்³க³லானங் க³ஹேதுங் ந வட்டதி, ததா² அனநுஞ்ஞாதத்தாதி விஞ்ஞாயதி. ‘‘கெ²த்தவத்து²படிக்³க³ஹணா படிவிரதோ ஹோதீ’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.10, 194) ஹி படிக்கி²த்தேஸு ஏகஸ்ஸேவ புக்³க³லிகவஸேன க³ஹணே அனுஞ்ஞாதே இதரீதரானங் ததா² ந க³ஹேதப்³ப³தா ஸித்³தா⁴வ ஹோதி. யஞ்ச பிலிந்த³வச்ச²த்தே²ரேன தா³யககுலஸ்ஸ தா³ரிகாய ஸுவண்ணமாலாவஸேன திணண்டு³பகஸ்ஸ நிம்மானங், தங் ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்க²வே, இத்³தி⁴மஸ்ஸ இத்³தி⁴விஸயே’’தி (பாரா॰ 159) வசனதோ குலஸங்க³ஹாதி³ ந ஹோதீதி கதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங், கேசி பன ‘‘கீ²ணாஸவானங் லாபி⁴ச்சா²ய அபா⁴வதோ குலஸங்க³ஹேபி ஆஜீவகோபோ நத்தீ²’’தி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங் கீ²ணாஸவானம்பி ஆஜீவவிபத்திஹேதூனங் பிண்ட³பாதாதீ³னங் பரிவஜ்ஜேதப்³ப³தோ. வுத்தஞ்ஹி த⁴ம்மஸேனாபதினா ‘‘நேவ பி⁴ந்தெ³ய்யமாஜீவங், சஜமானோபி ஜீவித’’ந்தி (மி॰ ப॰ 6.1.5). ப⁴க³வதா ச ‘‘கா³தா²பி⁴கீ³தங் மே அபோ⁴ஜனீய’’ந்திஆதி³ வுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 81, 484; மி॰ ப॰ 4.5.9; ஸங்॰ நி॰ 1.197).
618-621. Tatiye pāḷiyaṃ pilindavacchattherena ‘‘na kho, mahārāja, bhagavatā ārāmiko anuññāto’’ti paṭhamaṃ paṭikkhipitvā ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ārāmika’’nti puggalānampi ārāmikanāmena dāsaggahaṇe anuññāte eva ārāmikānaṃ gahitattā khettavatthādīni kappiyavohārenapi puggalānaṃ gahetuṃ na vaṭṭati, tathā ananuññātattāti viññāyati. ‘‘Khettavatthupaṭiggahaṇā paṭivirato hotī’’tiādinā (dī. ni. 1.10, 194) hi paṭikkhittesu ekasseva puggalikavasena gahaṇe anuññāte itarītarānaṃ tathā na gahetabbatā siddhāva hoti. Yañca pilindavacchattherena dāyakakulassa dārikāya suvaṇṇamālāvasena tiṇaṇḍupakassa nimmānaṃ, taṃ ‘‘anāpatti, bhikkhave, iddhimassa iddhivisaye’’ti (pārā. 159) vacanato kulasaṅgahādi na hotīti katanti daṭṭhabbaṃ, keci pana ‘‘khīṇāsavānaṃ lābhicchāya abhāvato kulasaṅgahepi ājīvakopo natthī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ khīṇāsavānampi ājīvavipattihetūnaṃ piṇḍapātādīnaṃ parivajjetabbato. Vuttañhi dhammasenāpatinā ‘‘neva bhindeyyamājīvaṃ, cajamānopi jīvita’’nti (mi. pa. 6.1.5). Bhagavatā ca ‘‘gāthābhigītaṃ me abhojanīya’’ntiādi vuttaṃ (su. ni. 81, 484; mi. pa. 4.5.9; saṃ. ni. 1.197).
622. உக்³க³ஹிதகந்தி பரிபோ⁴க³த்தா²ய ஸயங் க³ஹிதங். ஸயங் கரோதீதி பசித்வா கரோதி. புரேப⁴த்தந்தி தத³ஹுபுரேப⁴த்தமேவ வட்டதி ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தா. ஸயங்கதந்தி கீ²ரனவனீதங் பசித்வா கதங். நிராமிஸமேவாதி தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அஜ்ஜ ஸயங்கதங் நிராமிஸமேவ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ கஸ்மா ஸாமபாகோ ந ஹோதீதி ஆஹ ‘‘நவனீதங் தாபெந்தஸ்ஸா’’திஆதி³. படிக்³க³ஹிதேஹீதி கீ²ரத³தீ⁴னி ஸந்தா⁴ய வுத்தங். உக்³க³ஹிதகேஹி கதங் அப்³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஏஸேவ நயோதி நிஸ்ஸக்³கி³யாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அகப்பியமங்ஸஸப்பிம்ஹீதி ஹத்தி²ஆதீ³னங் ஸப்பிம்ஹி.
622.Uggahitakanti paribhogatthāya sayaṃ gahitaṃ. Sayaṃ karotīti pacitvā karoti. Purebhattanti tadahupurebhattameva vaṭṭati savatthukapaṭiggahitattā. Sayaṃkatanti khīranavanītaṃ pacitvā kataṃ. Nirāmisamevāti tadahupurebhattaṃ sandhāya vuttaṃ. Ajja sayaṃkataṃ nirāmisameva bhuñjantassa kasmā sāmapāko na hotīti āha ‘‘navanītaṃ tāpentassā’’tiādi. Paṭiggahitehīti khīradadhīni sandhāya vuttaṃ. Uggahitakehi kataṃ abbhañjanādīsu upanetabbanti yojanā. Eseva nayoti nissaggiyāpattiṃ sandhāya vuttaṃ. Akappiyamaṃsasappimhīti hatthiādīnaṃ sappimhi.
எத்த² பனாதி நவனீதே விஸேஸோ அத்தீ²தி அத்தோ². தோ⁴தங் வட்டதீதி தோ⁴தமேவ படிக்³க³ஹிதும்பி ந வட்டதி, இதரதா² ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் ஹோதீதி தே²ரானங் அதி⁴ப்பாயோ.
Ettha panāti navanīte viseso atthīti attho. Dhotaṃ vaṭṭatīti dhotameva paṭiggahitumpi na vaṭṭati, itarathā savatthukapaṭiggahitaṃ hotīti therānaṃ adhippāyo.
மஹாஸிவத்தே²ரஸ்ஸ பன வத்து²னோ வியோஜிதத்தா த³தி⁴கு³ளிகாதீ³ஹி யுத்ததாமத்தேன ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ந ஹோதி, தஸ்மா தக்கதோ உத்³த⁴டமத்தமேவ படிக்³க³ஹெத்வா தோ⁴வித்வா, பசித்வா வா நிராமிஸமேவ கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூதி அதி⁴ப்பாயோ, ந பன த³தி⁴கு³ளிகாதீ³ஹி ஸஹ விகாலே பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. தேனாஹ ‘‘தஸ்மா நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேன…பே॰… ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ந ஹோதீ’’தி. தத்த² அதோ⁴தங் படிக்³க³ஹெத்வாபி தங் நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேன த³தி⁴ஆதீ³னி அபனெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². க²யங் க³மிஸ்ஸதீதி நிராமிஸங் ஹோதி, தஸ்மா விகாலேபி வட்டதீதி அத்தோ². எத்தாவதாதி நவனீதே லக்³க³மத்தேன விஸுங் த³தி⁴ஆதி³வோஹாரங் அலத்³தே⁴ன அப்பமத்தேன த³தி⁴ஆதி³னாதி அத்தோ², ஏதேன விஸுங் படிக்³க³ஹிதத³தி⁴ஆதீ³ஹி ஸஹ பக்கங் ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தீதி த³ஸ்ஸேதி. தஸ்மிம்பீதி நிராமிஸபூ⁴தேபி. குக்குச்சகானங் பன அயங் அதி⁴ப்பாயோ – படிக்³க³ஹணே தாவ த³தி⁴ஆதீ³ஹி அஸம்பி⁴ன்னரஸத்தா ப⁴த்தேன ஸஹிதேன கு³ளபிண்டா³தி³ விய ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ந ஹோதி, தங் பன பசந்தேன தோ⁴வித்வாவ பசிதப்³ப³ங், இதரதா² பசனக்க²ணே பச்சமானத³தி⁴கு³ளிகாதீ³ஹி ஸம்பி⁴ன்னரஸதாய ஸாமங்பக்கங் ஜாதங், தேஸு கீ²ணேஸு ஸாமங்பக்கமேவ ஹோதி, தஸ்மா நிராமிஸமேவ பசிதப்³ப³ந்தி. தேனேவ ‘‘ஆமிஸேன ஸஹ பக்கத்தா’’தி காரணங் வுத்தங்.
Mahāsivattherassa pana vatthuno viyojitattā dadhiguḷikādīhi yuttatāmattena savatthukapaṭiggahitaṃ nāma na hoti, tasmā takkato uddhaṭamattameva paṭiggahetvā dhovitvā, pacitvā vā nirāmisameva katvā paribhuñjiṃsūti adhippāyo, na pana dadhiguḷikādīhi saha vikāle bhuñjiṃsu. Tenāha ‘‘tasmā navanītaṃ paribhuñjantena…pe… savatthukapaṭiggahitaṃ nāma na hotī’’ti. Tattha adhotaṃ paṭiggahetvāpi taṃ navanītaṃ paribhuñjantena dadhiādīni apanetvā paribhuñjitabbanti attho. Khayaṃ gamissatīti nirāmisaṃ hoti, tasmā vikālepi vaṭṭatīti attho. Ettāvatāti navanīte laggamattena visuṃ dadhiādivohāraṃ aladdhena appamattena dadhiādināti attho, etena visuṃ paṭiggahitadadhiādīhi saha pakkaṃ savatthukapaṭiggahitasaṅkhyameva gacchatīti dasseti. Tasmimpīti nirāmisabhūtepi. Kukkuccakānaṃ pana ayaṃ adhippāyo – paṭiggahaṇe tāva dadhiādīhi asambhinnarasattā bhattena sahitena guḷapiṇḍādi viya savatthukapaṭiggahitaṃ nāma na hoti, taṃ pana pacantena dhovitvāva pacitabbaṃ, itarathā pacanakkhaṇe paccamānadadhiguḷikādīhi sambhinnarasatāya sāmaṃpakkaṃ jātaṃ, tesu khīṇesu sāmaṃpakkameva hoti, tasmā nirāmisameva pacitabbanti. Teneva ‘‘āmisena saha pakkattā’’ti kāraṇaṃ vuttaṃ.
எத்த² சாயங் விசாரணா – ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தாபா⁴வே ஆமிஸேன ஸஹ பி⁴க்கு²னா பக்கஸ்ஸ ஸயங்பாகதோ³ஸோ வா பரிஸங்கீயதி யாவகாலிகதா வா, தத்த² ந தாவ ஸயங்பாகதோ³ஸோ எத்த² ஸம்ப⁴வதி ஸத்தாஹகாலிகத்தா. யஞ்ஹி தத்த² த³தி⁴ஆதி³ ஆமிஸக³தங், தங் பரிக்கீ²ணந்தி. அத² படிக்³க³ஹிதத³தி⁴கு³ளிகாதி³னா ஸஹ அத்தனா பக்கத்தா ஸவத்து²கபக்கங் விய ப⁴வெய்யாதி பரிஸங்கீயதி, ததா³ ஆமிஸேன ஸஹ படிக்³க³ஹிதத்தாதி காரணங் வத்தப்³ப³ங், ந பன பக்கத்தாதி. ததா² ச உபட்³ட⁴த்தே²ரானங் மதமேவ அங்கீ³ கதங் ஸியா. தத்த² ச ஸாமணேராதீ³ஹி பக்கம்பி யாவகாலிகமேவ ஸியா படிக்³க³ஹிதகீ²ராதி³ங் பசித்வா அனுபஸம்பன்னேஹி கதஸப்பிஆதி³ விய ச, ந ச தங் யுத்தங், பி⁴க்கா²சாரேன லத்³த⁴னவனீதாதீ³னங் தக்காதி³ஆமிஸஸங்ஸக்³க³ஸம்ப⁴வேன அபரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தாபஸங்க³தோ. ந ஹி க³ஹட்டா² தோ⁴வித்வா, ஸோதெ⁴த்வா வா பத்தே ஆகிரந்தீதி நியமோ அத்தி², அட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘யதா² தத்த² பதிததண்டு³லகணாத³யோ ந பச்சந்தி, ஏவங்…பே॰… புன பசித்வா தே³தி, புரிமனயேனேவ ஸத்தாஹங் வட்டதீ’’தி இமினா வசனேனபேதங் விருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா இத⁴ குக்குச்சகானங் குக்குச்சுப்பத்தியா நிமித்தமேவ ந தி³ஸ்ஸதி. யதா² செத்த², ஏவங் ‘‘லஜ்ஜீ ஸாமணேரோ யதா² தத்த² பதிததண்டு³லகணாத³யோ ந பச்சந்தி, ஏவங் ஸாமிஸபாகங் மோசெந்தோ அக்³கி³ம்ஹி விலீயாபெத்வா…பே॰… வட்டதீ’’தி வசனஸ்ஸாபி நிமித்தங் ந தி³ஸ்ஸதி. யதி³ ஹி ஏதங் யாவகாலிகஸங்ஸக்³க³பரிஹாராய வுத்தங் ஸியா, அத்தனாபி ததா² காதப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய. க³ஹட்டே²ஹி தி³ன்னஸப்பிஆதீ³ஸு ச ஆமிஸஸங்ஸக்³க³ஸங்கா ந விக³ச்செ²ய்ய. ந ஹி க³ஹட்டா² ஏவங் விலீயாபெத்வா பன தண்டு³லாதி³ங் அபனெத்வா புன பசந்தி, அபிச பே⁴ஸஜ்ஜேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீ²ராதி³ங் பக்கி²பித்வா யதா² கீ²ராதி³ க²யங் க³ச்ச²தி, ஏவங் பரேஹி பக்கபே⁴ஸஜ்ஜதேலாதி³பி யாவகாலிகமேவ ஸியா, ந ச தம்பி யுத்தங் த³தி⁴ஆதி³க²யகரணத்த²ங் ‘‘புன பசித்வா தே³தீ’’தி வுத்தத்தா. தஸ்மா மஹாஸிவத்தே²ரவாதே³ குக்குச்சங் அகத்வா அதோ⁴தம்பி நவனீதங் தத³ஹுபி புனதி³வஸாதீ³ஸுபி பசிதுங், தண்டு³லாதி³மிஸ்ஸங் ஸப்பிஆதி³ங் அத்தனாபி அக்³கி³ம்ஹி விலீயாபெத்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா புன தக்காதி³க²யத்த²ங் பசிதுஞ்ச வட்டதி.
Ettha cāyaṃ vicāraṇā – savatthukapaṭiggahitattābhāve āmisena saha bhikkhunā pakkassa sayaṃpākadoso vā parisaṅkīyati yāvakālikatā vā, tattha na tāva sayaṃpākadoso ettha sambhavati sattāhakālikattā. Yañhi tattha dadhiādi āmisagataṃ, taṃ parikkhīṇanti. Atha paṭiggahitadadhiguḷikādinā saha attanā pakkattā savatthukapakkaṃ viya bhaveyyāti parisaṅkīyati, tadā āmisena saha paṭiggahitattāti kāraṇaṃ vattabbaṃ, na pana pakkattāti. Tathā ca upaḍḍhattherānaṃ matameva aṅgī kataṃ siyā. Tattha ca sāmaṇerādīhi pakkampi yāvakālikameva siyā paṭiggahitakhīrādiṃ pacitvā anupasampannehi katasappiādi viya ca, na ca taṃ yuttaṃ, bhikkhācārena laddhanavanītādīnaṃ takkādiāmisasaṃsaggasambhavena aparibhuñjitabbatāpasaṅgato. Na hi gahaṭṭhā dhovitvā, sodhetvā vā patte ākirantīti niyamo atthi, aṭṭhakathāyañca ‘‘yathā tattha patitataṇḍulakaṇādayo na paccanti, evaṃ…pe… puna pacitvā deti, purimanayeneva sattāhaṃ vaṭṭatī’’ti iminā vacanenapetaṃ virujjhati, tasmā idha kukkuccakānaṃ kukkuccuppattiyā nimittameva na dissati. Yathā cettha, evaṃ ‘‘lajjī sāmaṇero yathā tattha patitataṇḍulakaṇādayo na paccanti, evaṃ sāmisapākaṃ mocento aggimhi vilīyāpetvā…pe… vaṭṭatī’’ti vacanassāpi nimittaṃ na dissati. Yadi hi etaṃ yāvakālikasaṃsaggaparihārāya vuttaṃ siyā, attanāpi tathā kātabbaṃ bhaveyya. Gahaṭṭhehi dinnasappiādīsu ca āmisasaṃsaggasaṅkā na vigaccheyya. Na hi gahaṭṭhā evaṃ vilīyāpetvā pana taṇḍulādiṃ apanetvā puna pacanti, apica bhesajjehi saddhiṃ khīrādiṃ pakkhipitvā yathā khīrādi khayaṃ gacchati, evaṃ parehi pakkabhesajjatelādipi yāvakālikameva siyā, na ca tampi yuttaṃ dadhiādikhayakaraṇatthaṃ ‘‘puna pacitvā detī’’ti vuttattā. Tasmā mahāsivattheravāde kukkuccaṃ akatvā adhotampi navanītaṃ tadahupi punadivasādīsupi pacituṃ, taṇḍulādimissaṃ sappiādiṃ attanāpi aggimhi vilīyāpetvā parissāvetvā puna takkādikhayatthaṃ pacituñca vaṭṭati.
தத்த² விஜ்ஜமானஸ்ஸபி பச்சமானக்க²ணே ஸம்பி⁴ன்னரஸஸ்ஸ யாவகாலிகஸ்ஸ அப்³போ³ஹாரிகத்தேன ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதபுரேபடிக்³க³ஹிதானம்பி அப்³போ³ஹாரிகதோதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ந்தி. தேனேவ ‘‘எத்தாவதா ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ந ஹோதீ’’தி வுத்தங். விஸுங் படிக்³க³ஹிதேன பன கீ²ராதி³ஆமிஸேன நவனீதாதி³ங் மிஸ்ஸெத்வா பி⁴க்கு²னா வா அஞ்ஞேஹி வா பக்கதேலாதி³பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி, தத்த² பவிட்ட²யாவகாலிகஸ்ஸ அப்³போ³ஹாரிகத்தாபா⁴வா. யங் பன புரேபரிக்³க³ஹிதபே⁴ஸஜ்ஜேஹி அப்படிக்³க³ஹிதங் கீ²ராதி³ங் பக்கி²பித்வா பக்கதேலாதி³கங் அனுபஸம்பன்னேஹேவ பக்கம்பி ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதம்பி ஸன்னிதி⁴பி ந ஹோதி, தத்த² பக்கி²த்தகீ²ராதி³கஸ்ஸபி தஸ்மிங் க²ணே ஸம்பி⁴ன்னரஸதாய புரேபடிக்³க³ஹிதத்தாபத்திதோ. ஸசே பன அப்படிக்³க³ஹிதேஹேவ, அஞ்ஞேஹி வா பக்கதேலாதீ³ஸுபி ஸசே ஆமிஸரஸோ பஞ்ஞாயதி, தங் யாவகாலிகமேவ ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். உக்³க³ஹெத்வாதி ஸயமேவ க³ஹெத்வா.
Tattha vijjamānassapi paccamānakkhaṇe sambhinnarasassa yāvakālikassa abbohārikattena savatthukapaṭiggahitapurepaṭiggahitānampi abbohārikatoti niṭṭhamettha gantabbanti. Teneva ‘‘ettāvatāsavatthukapaṭiggahitaṃ nāma na hotī’’ti vuttaṃ. Visuṃ paṭiggahitena pana khīrādiāmisena navanītādiṃ missetvā bhikkhunā vā aññehi vā pakkatelādibhesajjaṃ savatthukapaṭiggahitasaṅkhyameva gacchati, tattha paviṭṭhayāvakālikassa abbohārikattābhāvā. Yaṃ pana purepariggahitabhesajjehi appaṭiggahitaṃ khīrādiṃ pakkhipitvā pakkatelādikaṃ anupasampanneheva pakkampi savatthukapaṭiggahitampi sannidhipi na hoti, tattha pakkhittakhīrādikassapi tasmiṃ khaṇe sambhinnarasatāya purepaṭiggahitattāpattito. Sace pana appaṭiggahiteheva, aññehi vā pakkatelādīsupi sace āmisaraso paññāyati, taṃ yāvakālikameva hotīti veditabbaṃ. Uggahetvāti sayameva gahetvā.
பரிஸ்ஸாவெத்வா க³ஹிதந்தி தண்டு³லாதி³விக³மத்த²ங் பரிஸ்ஸாவெத்வா, தக்காதி³விக³மத்த²ங் புன பசித்வா க³ஹிதந்தி அத்தோ². படிக்³க³ஹெத்வா ட²பிதபே⁴ஸஜ்ஜேஹீதி அதிரேகஸத்தாஹபடிக்³க³ஹிதேஹி, ஏதேன தேஹி யுத்தம்பி ஸப்பிஆதி³ அதிரேகஸத்தாஹபடிக்³க³ஹிதங் ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. வத்³த³லிஸமயேதி வஸ்ஸகாலஸமயே, அனாதபகாலேதி அத்தோ².
Parissāvetvā gahitanti taṇḍulādivigamatthaṃ parissāvetvā, takkādivigamatthaṃ puna pacitvā gahitanti attho. Paṭiggahetvā ṭhapitabhesajjehīti atirekasattāhapaṭiggahitehi, etena tehi yuttampi sappiādi atirekasattāhapaṭiggahitaṃ na hotīti dasseti. Vaddalisamayeti vassakālasamaye, anātapakāleti attho.
நிப்³ப³ட்டிதத்தாதி யாவகாலிகவத்து²தோ விவேசிதத்தா, ஏதேன தேலே ஸபா⁴வதோ யாவகாலிகத்தாபா⁴வங், பி⁴க்கு²னோ ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹணேன யாவகாலிகத்துபக³மனஞ்ச த³ஸ்ஸேதி. உப⁴யம்பீதி அத்தனா, அஞ்ஞேஹி ச கதங்.
Nibbaṭṭitattāti yāvakālikavatthuto vivecitattā, etena tele sabhāvato yāvakālikattābhāvaṃ, bhikkhuno savatthukapaṭiggahaṇena yāvakālikattupagamanañca dasseti. Ubhayampīti attanā, aññehi ca kataṃ.
623. அச்ச²வஸந்தி து³க்கடவத்தூ²னஞ்ஞேவ உபலக்க²ணந்தி ஆஹ ‘‘ட²பெத்வா மனுஸ்ஸவஸ’’ந்தி. ஸங்ஸட்ட²ந்தி பரிஸ்ஸாவிதங். திண்ணங் து³க்கடானந்தி அஜ்ஜோ²ஹாரே அஜ்ஜோ²ஹாரே தீணி து³க்கடானி ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கிஞ்சாபி பரிபோ⁴க³த்தா²ய விகாலே படிக்³க³ஹணபசனபரிஸ்ஸாவனாதீ³ஸு புப்³ப³பயோகே³ஸு பாளியங், அட்ட²கதா²யஞ்ச ஆபத்தி ந வுத்தா, ததா²பி எத்த² ஆபத்தியா ஏவ ப⁴விதப்³ப³ங் படிக்கி²த்தஸ்ஸ கரணதோ ஆஹாரத்தா²ய விகாலே யாமகாலிகாதீ³னங் படிக்³க³ஹணே விய. யஸ்மா கீ²ராதி³ங் பக்கி²பித்வா பக்கபே⁴ஸஜ்ஜதேலே கஸடங் ஆமிஸக³திகங், தேன ஸஹ தேலங் படிக்³க³ஹேதுங், பசிதுங் வா பி⁴க்கு²னோ ந வட்டதி. தஸ்மா வுத்தங் ‘‘பக்கதேலகஸடே விய குக்குச்சாயதீ’’தி. ஸசே வஸாய ஸஹ பக்கத்தா ந வட்டதி, இத³ங் கஸ்மா ந வட்டதீதி புச்ச²ந்தா ‘‘ப⁴ந்தே …பே॰… வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. தே²ரோ அதிகுக்குச்சதாய ச ‘‘ஏதம்பி, ஆவுஸோ, ந வட்டதீ’’தி ஆஹ. ரோக³னிக்³க³ஹத்தா²ய ஏவ வஸாய அனுஞ்ஞாதத்தங் ஸல்லக்கெ²த்வா பச்சா² ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².
623.Acchavasanti dukkaṭavatthūnaññeva upalakkhaṇanti āha ‘‘ṭhapetvā manussavasa’’nti. Saṃsaṭṭhanti parissāvitaṃ. Tiṇṇaṃ dukkaṭānanti ajjhohāre ajjhohāre tīṇi dukkaṭāni sandhāya vuttaṃ. Kiñcāpi paribhogatthāya vikāle paṭiggahaṇapacanaparissāvanādīsu pubbapayogesu pāḷiyaṃ, aṭṭhakathāyañca āpatti na vuttā, tathāpi ettha āpattiyā eva bhavitabbaṃ paṭikkhittassa karaṇato āhāratthāya vikāle yāmakālikādīnaṃ paṭiggahaṇe viya. Yasmā khīrādiṃ pakkhipitvā pakkabhesajjatele kasaṭaṃ āmisagatikaṃ, tena saha telaṃ paṭiggahetuṃ, pacituṃ vā bhikkhuno na vaṭṭati. Tasmā vuttaṃ ‘‘pakkatelakasaṭe viya kukkuccāyatī’’ti. Sace vasāya saha pakkattā na vaṭṭati, idaṃ kasmā na vaṭṭatīti pucchantā ‘‘bhante…pe… vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. Thero atikukkuccatāya ca ‘‘etampi, āvuso, na vaṭṭatī’’ti āha. Roganiggahatthāya eva vasāya anuññātattaṃ sallakkhetvā pacchā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.
‘‘மது⁴கரீஹி நாம மது⁴மக்கி²காஹீ’’தி இத³ங் கு²த்³த³கப⁴மரானங் த்³வின்னங் ஏவ விஸேஸனந்தி கேசி வத³ந்தி , அஞ்ஞே பன ‘‘த³ண்ட³கேஸு மது⁴காரிகா மது⁴கரீமக்கி²கா நாம, தாஹி ஸஹ திஸ்ஸோ மது⁴மக்கி²காஜாதியோ’’தி வத³ந்தி. ப⁴மரமக்கி²காதி மஹாபடலகாரிகா. ஸிலேஸஸதி³ஸந்தி ஸுக்க²தாய வா பக்கதாய வா க⁴னீபூ⁴தங். இதரந்தி தனுகமது⁴.
‘‘Madhukarīhi nāma madhumakkhikāhī’’ti idaṃ khuddakabhamarānaṃ dvinnaṃ eva visesananti keci vadanti , aññe pana ‘‘daṇḍakesu madhukārikā madhukarīmakkhikā nāma, tāhi saha tisso madhumakkhikājātiyo’’ti vadanti. Bhamaramakkhikāti mahāpaṭalakārikā. Silesasadisanti sukkhatāya vā pakkatāya vā ghanībhūtaṃ. Itaranti tanukamadhu.
உச்சு²ரஸங் உபாதா³யாதி நிக்கஸடரஸஸ்ஸபி ஸத்தாஹகாலிகதங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘உச்சு²ம்ஹா நிப்³ப³த்த’’ந்தி பாளியங் ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தத்தா. யங் பன ஸுத்தந்தட்ட²கதா²யங் ‘‘உச்சு² சே, யாவகாலிகோ. உச்சு²ரஸோ சே, யாமகாலிகோ. பா²ணிதங் சே, ஸத்தாஹகாலிகங். தசோ சே, யாவஜீவகோ’’தி வுத்தங், தங் அம்ப³ப²லரஸாதி³மிஸ்ஸதாய யாமகாலிகத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங், அவினயவசனத்தா தங் அப்பமாணந்தி. தேனேவ ‘‘புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதேன அபரிஸ்ஸாவிதஉச்சு²ரஸேனா’’திஆதி³ வுத்தங். நிராமிஸமேவ வட்டதி தத்த² பவிட்ட²யாவகாலிகஸ்ஸ அப்³போ³ஹாரிகத்தாதி இத³ங் கு³ளே கதே தத்த² விஜ்ஜமானம்பி கஸடங் பாகேன ஸுக்க²தாய யாவஜீவிகத்தங் ப⁴ஜதீதி வுத்தங். தஸ்ஸ யாவகாலிகத்தே ஹி ஸாமங்பாகேன புரேப⁴த்தேபி அனஜ்ஜோ²ஹரணீயங் ஸியாதி. ‘‘ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தா’’தி இத³ங் உச்சு²ரஸே சுண்ணவிசுண்ணங் ஹுத்வா டி²தகஸடங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், தேன ச அபரிஸ்ஸாவிதேன அப்படிக்³க³ஹிதேன அனுபஸம்பன்னேஹி கதங் ஸத்தாஹங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஜா²மஉச்சு²பா²ணிதந்தி அக்³கி³ம்ஹி உச்சு²ங் தாபெத்வா கதங். கொட்டிதஉச்சு²பா²ணிதந்தி கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கங் சி²ந்தி³த்வா கொட்டெத்வா நிப்பீளெத்வா பக்கங்.
Ucchurasaṃ upādāyāti nikkasaṭarasassapi sattāhakālikataṃ dasseti ‘‘ucchumhā nibbatta’’nti pāḷiyaṃ sāmaññato vuttattā. Yaṃ pana suttantaṭṭhakathāyaṃ ‘‘ucchu ce, yāvakāliko. Ucchuraso ce, yāmakāliko. Phāṇitaṃ ce, sattāhakālikaṃ. Taco ce, yāvajīvako’’ti vuttaṃ, taṃ ambaphalarasādimissatāya yāmakālikattaṃ sandhāya vuttanti gahetabbaṃ, avinayavacanattā taṃ appamāṇanti. Teneva ‘‘purebhattaṃ paṭiggahitena aparissāvitaucchurasenā’’tiādi vuttaṃ. Nirāmisameva vaṭṭati tattha paviṭṭhayāvakālikassa abbohārikattāti idaṃ guḷe kate tattha vijjamānampi kasaṭaṃ pākena sukkhatāya yāvajīvikattaṃ bhajatīti vuttaṃ. Tassa yāvakālikatte hi sāmaṃpākena purebhattepi anajjhoharaṇīyaṃ siyāti. ‘‘Savatthukapaṭiggahitattā’’ti idaṃ ucchurase cuṇṇavicuṇṇaṃ hutvā ṭhitakasaṭaṃ sandhāya vuttaṃ, tena ca aparissāvitena appaṭiggahitena anupasampannehi kataṃ sattāhaṃ vaṭṭatīti dasseti. Jhāmaucchuphāṇitanti aggimhi ucchuṃ tāpetvā kataṃ. Koṭṭitaucchuphāṇitanti khuddānukhuddakaṃ chinditvā koṭṭetvā nippīḷetvā pakkaṃ.
தங் தத்த² விஜ்ஜமானம்பி கஸடங் பக்ககாலே யாவகாலிகத்தங் விஜஹதீதி ஆஹ ‘‘தங் யுத்த’’ந்தி. ஸீதோத³கேன கதந்தி மது⁴கபுப்பா²னி ஸீதோத³கேன மத்³தி³த்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா பசித்வா கதங், அமத்³தி³த்வா கதந்தி கேசி, தத்த² காரணங் ந தி³ஸ்ஸதி. கீ²ரஜல்லிகந்தி கீ²ரபே²ணங். மது⁴கபுப்ப²ங் பனாதிஆதி³ யாவகாலிகரூபேன டி²தஸ்ஸபி அவட்டனகமேரயபீ³ஜவத்து²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆரத்³த⁴ங்.
Taṃ tattha vijjamānampi kasaṭaṃ pakkakāle yāvakālikattaṃ vijahatīti āha ‘‘taṃ yutta’’nti. Sītodakena katanti madhukapupphāni sītodakena madditvā parissāvetvā pacitvā kataṃ, amadditvā katanti keci, tattha kāraṇaṃ na dissati. Khīrajallikanti khīrapheṇaṃ. Madhukapupphaṃ panātiādi yāvakālikarūpena ṭhitassapi avaṭṭanakamerayabījavatthuṃ dassetuṃ āraddhaṃ.
ஸப்³பா³னிபீதி ஸப்பிஆதீ³னி பஞ்சபி. ஆஹாரகிச்சங் கரொந்தானி ஏதானி கஸ்மா ஏவங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னீதி சோத³னாபரிஹாராய பே⁴ஸஜ்ஜோதி³ஸ்ஸங் த³ஸ்ஸெந்தேன தப்பஸங்கே³ன ஸப்³பா³னிபி ஓதி³ஸ்ஸகானி ஏகதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸத்தவித⁴ங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். அபகதிபே⁴ஸஜ்ஜத்தா விகடானி விரூபானி விஸஹரணதோ மஹாவிஸயத்தா மஹந்தானி சாதி மஹாவிகடானி. உபஸம்பதா³தீ³னீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன க³ணங்க³ணூபாஹனாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
Sabbānipīti sappiādīni pañcapi. Āhārakiccaṃ karontāni etāni kasmā evaṃ paribhuñjitabbānīti codanāparihārāya bhesajjodissaṃ dassentena tappasaṅgena sabbānipi odissakāni ekato dassetuṃ ‘‘sattavidhaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Apakatibhesajjattā vikaṭāni virūpāni visaharaṇato mahāvisayattā mahantāni cāti mahāvikaṭāni. Upasampadādīnīti ādi-saddena gaṇaṅgaṇūpāhanādiṃ saṅgaṇhāti.
அதி⁴ட்டே²தீதி பா³ஹிரபரிபோ⁴க³த்த²மேதந்தி சித்தங் உப்பாதே³தி, ஏவங் பரிபோ⁴கே³ அனபெக்க²தாய படிக்³க³ஹணங் விஜஹதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவங் அஞ்ஞேஸுபி காலிகேஸு அனஜ்ஜோ²ஹரிதுகாமதாய ஸுத்³த⁴சித்தேன பா³ஹிரபரிபோ⁴க³த்தா²ய நியமேபி படிக்³க³ஹணங் விஜஹதீதி இத³ம்பி விஸுங் ஏகங் படிக்³க³ஹணவிஜஹனகாரணந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Adhiṭṭhetīti bāhiraparibhogatthametanti cittaṃ uppādeti, evaṃ paribhoge anapekkhatāya paṭiggahaṇaṃ vijahatīti adhippāyo. Evaṃ aññesupi kālikesu anajjhoharitukāmatāya suddhacittena bāhiraparibhogatthāya niyamepi paṭiggahaṇaṃ vijahatīti idampi visuṃ ekaṃ paṭiggahaṇavijahanakāraṇanti daṭṭhabbaṃ.
625. ஸசே த்³வின்னங்…பே॰… ந வட்டதீதி எத்த² பாடோ² க³ளிதோ, ஏவங் பனெத்த² பாடோ² வேதி³தப்³போ³ ‘‘ஸசே த்³வின்னங் ஸந்தகங் ஏகேன படிக்³க³ஹிதங் அவிப⁴த்தங் ஹோதி, ஸத்தாஹாதிக்கமே த்³வின்னம்பி அனாபத்தி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் பன ந வட்டதீ’’தி. அஞ்ஞதா² ஹி ஸத்³த³ப்பயோகோ³பி ந ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி. ‘‘க³ண்டி²பதே³பி ச அயமேவ பாடோ² த³ஸ்ஸிதோ’’தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 2.625) ஸாரத்த²தீ³பனியங் வுத்தங். த்³வின்னம்பி அனாபத்தீதி அவிப⁴த்தத்தா வுத்தங். ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் பன ந வட்டதீ’’தி இத³ங் ‘‘ஸத்தாஹபரமங் ஸன்னிதி⁴காரகங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வசனதோ வுத்தங். ‘‘யேன படிக்³க³ஹிதங், தேன விஸ்ஸஜ்ஜிதத்தா’’தி இமினா உபஸம்பன்னஸ்ஸ தா³னம்பி ஸந்தா⁴ய ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜேதீ’’தி இத³ங் வுத்தந்தி த³ஸ்ஸேதி. உபஸம்பன்னஸ்ஸ நிரபெக்க²தி³ன்னவத்து²ம்ஹி படிக்³க³ஹணஸ்ஸ அவிக³தத்தேபி ஸகஸந்தகதா விக³தாவ ஹோதி, தேன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ந ஹோதி. அத்தனாவ படிக்³க³ஹிதத்தங், ஸகஸந்தகத்தஞ்சாதி இமேஹி த்³வீஹி காரணேஹி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, ந ஏகேன. அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ நிரபெக்க²தா³னே பன தது³ப⁴யம்பி விஜஹதி, பரிபோ⁴கோ³பெத்த² வட்டதி, ந ஸாபெக்க²தா³னே தா³னலக்க²ணாபா⁴வதோ. ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜேதீ’’தி ஏதஸ்மிஞ்ச பாளிபதே³ கஸ்ஸசி அத³த்வா அனபெக்க²தாய ச²ட்³ட³னம்பி ஸங்க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘அனபெக்கோ² த³த்வா’’தி இத³ஞ்ச படிக்³க³ஹணவிஜஹனவிதி⁴த³ஸ்ஸனத்த²மேவ வுத்தங். படிக்³க³ஹணே ஹி விஜஹிதே புன படிக்³க³ஹெத்வா பரிபோ⁴கோ³ ஸயமேவ வட்டிஸ்ஸதி, தப்³பி³ஜஹனஞ்ச வத்து²னோ ஸகஸந்தகதாபரிச்சாகே³ன ஹோதீதி, ஏதேன ச வத்து²ம்ஹி அஜ்ஜோ²ஹரணாபெக்கா²ய ஸதி படிக்³க³ஹணவிஸ்ஸஜ்ஜனங் நாம விஸுங் ந லப்³ப⁴தீதி ஸிஜ்ஜ²தி. இதரதா² ஹி ‘‘படிக்³க³ஹணே அனபெக்கோ²வ படிக்³க³ஹணங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா புன படிக்³க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா. ‘‘அப்படிக்³க³ஹிதத்தா’’தி இமினா ஏகஸ்ஸ ஸந்தகங் அஞ்ஞேன படிக்³க³ஹிதம்பி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி.
625.Sace dvinnaṃ…pe… na vaṭṭatīti ettha pāṭho gaḷito, evaṃ panettha pāṭho veditabbo ‘‘sace dvinnaṃ santakaṃ ekena paṭiggahitaṃ avibhattaṃ hoti, sattāhātikkame dvinnampi anāpatti, paribhuñjituṃ pana na vaṭṭatī’’ti. Aññathā hi saddappayogopi na saṅgahaṃ gacchati. ‘‘Gaṇṭhipadepi ca ayameva pāṭho dassito’’ti (sārattha. ṭī. 2.625) sāratthadīpaniyaṃ vuttaṃ. Dvinnampi anāpattīti avibhattattā vuttaṃ. ‘‘Paribhuñjituṃ pana na vaṭṭatī’’ti idaṃ ‘‘sattāhaparamaṃ sannidhikārakaṃ paribhuñjitabba’’nti vacanato vuttaṃ. ‘‘Yena paṭiggahitaṃ, tena vissajjitattā’’ti iminā upasampannassa dānampi sandhāya ‘‘vissajjetī’’ti idaṃ vuttanti dasseti. Upasampannassa nirapekkhadinnavatthumhi paṭiggahaṇassa avigatattepi sakasantakatā vigatāva hoti, tena nissaggiyaṃ na hoti. Attanāva paṭiggahitattaṃ, sakasantakattañcāti imehi dvīhi kāraṇehi nissaggiyaṃ hoti, na ekena. Anupasampannassa nirapekkhadāne pana tadubhayampi vijahati, paribhogopettha vaṭṭati, na sāpekkhadāne dānalakkhaṇābhāvato. ‘‘Vissajjetī’’ti etasmiñca pāḷipade kassaci adatvā anapekkhatāya chaḍḍanampi saṅgahitanti veditabbaṃ. ‘‘Anapekkho datvā’’ti idañca paṭiggahaṇavijahanavidhidassanatthameva vuttaṃ. Paṭiggahaṇe hi vijahite puna paṭiggahetvā paribhogo sayameva vaṭṭissati, tabbijahanañca vatthuno sakasantakatāpariccāgena hotīti, etena ca vatthumhi ajjhoharaṇāpekkhāya sati paṭiggahaṇavissajjanaṃ nāma visuṃ na labbhatīti sijjhati. Itarathā hi ‘‘paṭiggahaṇe anapekkhova paṭiggahaṇaṃ vissajjetvā puna paṭiggahetvā bhuñjatī’’ti vattabbaṃ siyā. ‘‘Appaṭiggahitattā’’ti iminā ekassa santakaṃ aññena paṭiggahitampi nissaggiyaṃ hotīti dasseti.
ஏவந்தி ‘‘புன க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி அபெக்க²ங் அகத்வா ஸுத்³த⁴சித்தேன பரிச்சத்ததங் பராமஸதி. பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ந்தி நிஸ்ஸக்³கி³யமூலிகாஹி பாசித்தியாதி³ஆபத்தீஹி அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. பரிபோ⁴கே³ அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ந்தி எத்த² பன நிஸ்ஸட்ட²படிலத்³த⁴ஸ்ஸ காயிகபரிபோ⁴கா³தீ³ஸு யா து³க்கடாபத்தி வுத்தா, தாய அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸப்பிஆதீ³னங் படிக்³க³ஹிதபா⁴வோ, அத்தனோ ஸந்தகதா, ஸத்தாஹாதிக்கமோதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.
Evanti ‘‘puna gahessāmī’’ti apekkhaṃ akatvā suddhacittena pariccattataṃ parāmasati. Paribhuñjantassa anāpattidassanatthanti nissaggiyamūlikāhi pācittiyādiāpattīhi anāpattidassanatthanti adhippāyo. Paribhoge anāpattidassanatthanti ettha pana nissaṭṭhapaṭiladdhassa kāyikaparibhogādīsu yā dukkaṭāpatti vuttā, tāya anāpattidassanatthanti adhippāyo. Sappiādīnaṃ paṭiggahitabhāvo, attano santakatā, sattāhātikkamoti imānettha tīṇi aṅgāni.
பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bhesajjasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 3. பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³ங் • 3. Bhesajjasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 3. பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Bhesajjasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Bhesajjasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 3. பே⁴ஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Bhesajjasikkhāpadavaṇṇanā