Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. பி⁴க்க²கஸுத்தங்

    10. Bhikkhakasuttaṃ

    206. ஸாவத்தி²னிதா³னங். அத² கோ² பி⁴க்க²கோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² பி⁴க்க²கோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அஹம்பி கோ², போ⁴ கோ³தம, பி⁴க்க²கோ, ப⁴வம்பி பி⁴க்க²கோ, இத⁴ நோ கிங் நானாகரண’’ந்தி?

    206. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho bhikkhako brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho bhikkhako brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ahampi kho, bho gotama, bhikkhako, bhavampi bhikkhako, idha no kiṃ nānākaraṇa’’nti?

    ‘‘ந தேன பி⁴க்க²கோ ஹோதி, யாவதா பி⁴க்க²தே பரே;

    ‘‘Na tena bhikkhako hoti, yāvatā bhikkhate pare;

    விஸ்ஸங் த⁴ம்மங் ஸமாதா³ய, பி⁴க்கு² ஹோதி ந தாவதா.

    Vissaṃ dhammaṃ samādāya, bhikkhu hoti na tāvatā.

    ‘‘யோத⁴ புஞ்ஞஞ்ச பாபஞ்ச, பா³ஹித்வா ப்³ரஹ்மசரியங்;

    ‘‘Yodha puññañca pāpañca, bāhitvā brahmacariyaṃ;

    ஸங்கா²ய லோகே சரதி, ஸ வே பி⁴க்கூ²தி வுச்சதீ’’தி.

    Saṅkhāya loke carati, sa ve bhikkhūti vuccatī’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, பி⁴க்க²கோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.

    Evaṃ vutte, bhikkhako brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. பி⁴க்க²கஸுத்தவண்ணனா • 10. Bhikkhakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. பி⁴க்க²கஸுத்தவண்ணனா • 10. Bhikkhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact