Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கோ³

    Bhikkhunivibhaṅgo

    170. வினயஸ்ஸ வினிச்ச²யே பி⁴க்கூ²னங் பாடவத்தா²யாதி பி⁴க்கு²னீனங் பாடவஸ்ஸாபி தத³தீ⁴னத்தா பதா⁴னத³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தங். அத² வா த³ஸ்ஸனலிங்க³ந்தரஸாதா⁴ரணத்தே இச்சி²தே புல்லிங்கே³ன, நபுங்ஸகலிங்கே³ன வா நித்³தே³ஸோ ஸத்³த³ஸத்தா²னுயோக³தோதி ‘‘பி⁴க்கூ²ன’’ந்தி புல்லிங்கே³ன வுத்தங்.

    170.Vinayassa vinicchaye bhikkhūnaṃ pāṭavatthāyāti bhikkhunīnaṃ pāṭavassāpi tadadhīnattā padhānadassanavasena vuttaṃ. Atha vā dassanaliṅgantarasādhāraṇatte icchite pulliṅgena, napuṃsakaliṅgena vā niddeso saddasatthānuyogatoti ‘‘bhikkhūna’’nti pulliṅgena vuttaṃ.

    171. நந்த³ந்தீ ஸாதி³யந்தீ.

    171.Nandantī sādiyantī.

    172. திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ பு²ஸேதி யோஜனா. ஜாணுஸ்ஸ உத்³த⁴ங், அக்க²கஸ்ஸ அதோ⁴ க³ஹணங் ஸாதி³யந்தியா தஸ்ஸா பாராஜிகந்தி யோஜனா.

    172. Tisso āpattiyo phuseti yojanā. Jāṇussa uddhaṃ, akkhakassa adho gahaṇaṃ sādiyantiyā tassā pārājikanti yojanā.

    173. காயபடிப³த்³தே⁴ வா க³ஹணங் ஸாதி³யந்தியா து³க்கடங்.

    173. Kāyapaṭibaddhe vā gahaṇaṃ sādiyantiyā dukkaṭaṃ.

    174. வஜ்ஜந்தி அஞ்ஞிஸ்ஸா பி⁴க்கு²னியா பாராஜிகாபத்திங்.

    174.Vajjanti aññissā bhikkhuniyā pārājikāpattiṃ.

    176. தங் லத்³தி⁴ந்தி உக்கி²த்தஸ்ஸ யங் லத்³தி⁴ங் அத்தனோ ரோசேஸி, தங் லத்³தி⁴ங் ந நிஸ்ஸஜ்ஜந்தீதி யோஜனா.

    176.Taṃladdhinti ukkhittassa yaṃ laddhiṃ attano rocesi, taṃ laddhiṃ na nissajjantīti yojanā.

    178. ‘‘இத⁴ ஆக³ச்சா²’’தி பத³ச்சே²தோ³. ‘‘வுத்தா ஆக³ச்ச²தீ’’தி பத³ச்சே²தோ³.

    178. ‘‘Idha āgacchā’’ti padacchedo. ‘‘Vuttā āgacchatī’’ti padacchedo.

    179. ஹத்த²பாஸப்பவேஸனேதி ஹத்த²பாஸூபக³மனே. ‘‘ஹத்த²க³தப்பவேஸனே’’தி வா பாடோ², ஸோயேவ அத்தோ².

    179.Hatthapāsappavesaneti hatthapāsūpagamane. ‘‘Hatthagatappavesane’’ti vā pāṭho, soyeva attho.

    இதி உத்தரே லீனத்த²பகாஸனியா பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கே³

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge

    பாராஜிககதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pārājikakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    180. ஏகஸ்ஸாதி அத்தனோ அத்தனோ அட்டகாரஸ்ஸ வா. ஆரோசனேதி வத்தப்³ப³ஸ்ஸ வோஹாரிகானங் நிவேத³னே.

    180.Ekassāti attano attano aṭṭakārassa vā. Ārocaneti vattabbassa vohārikānaṃ nivedane.

    181. து³தியாரோசனேதி து³தியஸ்ஸ, து³தியங் ஏவங் ஆரோசனே.

    181.Dutiyārocaneti dutiyassa, dutiyaṃ evaṃ ārocane.

    182. த்³வீஹீதி த்³வீஹி கம்மவாசாஹி. கம்மவாசோஸானேதி கம்மவாசாஓஸானே.

    182.Dvīhīti dvīhi kammavācāhi. Kammavācosāneti kammavācāosāne.

    183. பரிக்கே²பே அதிக்கந்தேதி அத்தனோ கா³மதோ க³ந்த்வா இதரங் கா³மங் பவிஸந்தியா பட²மேன பாதே³ன தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ பரிக்கே²பே அதிக்கந்தே, பட²மபாதே³ பரிக்கே²பங் அதிக்கமெத்வா அந்தோகா³மஸங்கே²பங் க³தேதி அத்தோ².

    183.Parikkhepe atikkanteti attano gāmato gantvā itaraṃ gāmaṃ pavisantiyā paṭhamena pādena tassa gāmassa parikkhepe atikkante, paṭhamapāde parikkhepaṃ atikkametvā antogāmasaṅkhepaṃ gateti attho.

    184. து³தியேனாதி கா³மபரிக்கே²பதோ ப³ஹி டி²தேன து³தியபாதே³ன. அதிக்கந்தேதி தஸ்மிங் கா³மபரிக்கே²பே அதிக்கந்தே, தஸ்மிங் பாதே³ அந்தோகா³மங் பவேஸிதேதி அத்தோ². ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.

    184.Dutiyenāti gāmaparikkhepato bahi ṭhitena dutiyapādena. Atikkanteti tasmiṃ gāmaparikkhepe atikkante, tasmiṃ pāde antogāmaṃ pavesiteti attho. Sesaṃ uttānatthameva.

    இதி உத்தரே லீனத்த²பகாஸனியா பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கே³

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saṅghādisesakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    193. இஹ பி⁴க்கு²னீ பத்தஸன்னிசயங் கரொந்தீ ஹோதி, ஸா ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்யேவ பு²ஸேதி யோஜனா.

    193. Iha bhikkhunī pattasannicayaṃ karontī hoti, sā ekaṃ nissaggiyaṃ pācittiyaṃyeva phuseti yojanā.

    194. அகாலசீவரங் காலசீவரங் கத்வா பா⁴ஜாபெந்தியாதி யோஜனா. பயோகே³தி பா⁴ஜனபயோகே³.

    194.Akālacīvaraṃ kālacīvaraṃ katvā bhājāpentiyāti yojanā. Payogeti bhājanapayoge.

    195. சி²ன்னேதி அச்சி²ன்னே.

    195.Chinneti acchinne.

    196. ததோ பரந்தி ததோ பட²மதோ அஞ்ஞங்.

    196.Tato paranti tato paṭhamato aññaṃ.

    இதி உத்தரே லீனத்த²பகாஸனியா பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கே³

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge

    நிஸ்ஸக்³கி³யகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nissaggiyakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    199. லஸுணங் கா²த³தி சே, த்³வே ஆபத்தியோ பு²டாதி யோஜனா.

    199. Lasuṇaṃ khādati ce, dve āpattiyo phuṭāti yojanā.

    200. பயோகே³தி ஸங்ஹாராபனபயோகே³. ஸங்ஹடேதி அத்தனா ஸங்ஹடே, பரேன ஸங்ஹராபிதே ச ஆபத்தி பாசித்தி ஹோதி.

    200.Payogeti saṃhārāpanapayoge. Saṃhaṭeti attanā saṃhaṭe, parena saṃharāpite ca āpatti pācitti hoti.

    201. கதேதி தலகா⁴தே கதே.

    201.Kateti talaghāte kate.

    202. ஜதுனா மட்ட²கந்தி ஜதுனா கதங் மட்ட²த³ண்ட³கங். ‘‘து³க்கடங் ஆதி³ன்னே’’தி பத³ச்சே²தோ³.

    202.Jatunā maṭṭhakanti jatunā kataṃ maṭṭhadaṇḍakaṃ. ‘‘Dukkaṭaṃ ādinne’’ti padacchedo.

    204. பு⁴ஞ்ஜமானஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஹத்த²பாஸேதி யோஜனா. ஹித்வா ஹத்த²பாஸங்.

    204. Bhuñjamānassa bhikkhussa hatthapāseti yojanā. Hitvā hatthapāsaṃ.

    205. விஞ்ஞாபெத்வாதி அந்தமஸோ மாதரம்பி யாசித்வா. அஜ்ஜோ²ஹாரே பாசித்திங் தீ³பயேதி யோஜனா.

    205.Viññāpetvāti antamaso mātarampi yācitvā. Ajjhohāre pācittiṃ dīpayeti yojanā.

    206. உச்சாராதி³ந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன விகா⁴ஸஸங்காரமுத்தானங் க³ஹணங்.

    206.Uccārādinti ādi-saddena vighāsasaṅkāramuttānaṃ gahaṇaṃ.

    லஸுணவக்³க³வண்ணனா பட²மா.

    Lasuṇavaggavaṇṇanā paṭhamā.

    209. இத⁴ இமஸ்மிங் ரத்தந்த⁴காரவக்³கே³. பட²மே, து³தியே, ததியே, சதுத்தே²பி வினிச்ச²யோ லஸுணவக்³க³ஸ்ஸ ச²ட்டே²ன ஸிக்கா²பதே³ன துல்யோ ஸதி³ஸோதி யோஜனா.

    209.Idha imasmiṃ rattandhakāravagge. Paṭhame, dutiye, tatiye, catutthepi vinicchayo lasuṇavaggassa chaṭṭhena sikkhāpadena tulyo sadisoti yojanā.

    210. ஆஸனேதி பல்லங்கே தஸ்ஸோகாஸபூ⁴தே. ஸாமிகே அனாபுச்சா²தி தஸ்மிங் குலே யங் கிஞ்சி விஞ்ஞுமனுஸ்ஸங் அனாபுச்சா².

    210.Āsaneti pallaṅke tassokāsabhūte. Sāmike anāpucchāti tasmiṃ kule yaṃ kiñci viññumanussaṃ anāpucchā.

    211. அனோவஸ்ஸந்தி பி⁴த்தியா ப³ஹி நிப்³ப³கோஸப்³ப⁴ந்தரங். து³தியாதிக்கமேதி து³தியேன பாதே³ன நிப்³ப³கோஸஸ்ஸ உத³கபாதட்டா²னாதிக்கமே.

    211.Anovassanti bhittiyā bahi nibbakosabbhantaraṃ. Dutiyātikkameti dutiyena pādena nibbakosassa udakapātaṭṭhānātikkame.

    212. நிஸீதி³தேதி நிஸின்னே.

    212.Nisīditeti nisinne.

    213. பயோகே³தி உஜ்ஜா²பனபயோகே³.

    213.Payogeti ujjhāpanapayoge.

    214. நிரயாதி³னா அத்தானங் வா பரங் வா அபி⁴ஸப்பெந்தீ ஸபத²ங் கரொந்தீ த்³வே பு²ஸேதி யோஜனா. அபி⁴ஸப்பிதேதி அபி⁴ஸபிதே.

    214. Nirayādinā attānaṃ vā paraṃ vā abhisappentī sapathaṃ karontī dve phuseti yojanā. Abhisappiteti abhisapite.

    215. வதி⁴த்வாதி ஹத்தா²தீ³ஹி பஹரித்வா. ‘‘கரோதி ஏக’’ந்தி பத³ச்சே²தோ³.

    215.Vadhitvāti hatthādīhi paharitvā. ‘‘Karoti eka’’nti padacchedo.

    ரத்தந்த⁴காரவக்³க³வண்ணனா து³தியா.

    Rattandhakāravaggavaṇṇanā dutiyā.

    216. நக்³கா³தி அனிவத்தா² வா அபாருதா வா. பயோகே³தி சுண்ணமத்திகாஅபி⁴ஸங்க²ரணாதி³பயோகே³.

    216.Naggāti anivatthā vā apārutā vā. Payogeti cuṇṇamattikāabhisaṅkharaṇādipayoge.

    217. பமாணாதிக்கந்தந்தி ‘‘தீ³க⁴ஸோசதஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ ஸுக³தவித³த்தி²யா, திரியங் த்³வே வித³த்தி²யோ’’தி (பாசி॰ 888) வுத்தபமாணமதிக்கந்தங். பயோகே³தி காராபனபயோகே³.

    217.Pamāṇātikkantanti ‘‘dīghasocatasso vidatthiyo sugatavidatthiyā, tiriyaṃ dve vidatthiyo’’ti (pāci. 888) vuttapamāṇamatikkantaṃ. Payogeti kārāpanapayoge.

    218. விஸிப்³பெ³த்வாதி து³ஸ்ஸிப்³பி³தங் புன ஸிப்³ப³னத்தா²ய விஸிப்³பெ³த்வா.

    218.Visibbetvāti dussibbitaṃ puna sibbanatthāya visibbetvā.

    219. பஞ்ச அஹானி பஞ்சாஹங், பஞ்சாஹமேவ பஞ்சாஹிகங். ஸங்கா⁴டீனங் சாரோ ஸங்கா⁴டிசாரோ, பரிபோ⁴க³வஸேன வா ஓதாபனவஸேன வா ஸங்க⁴டிதட்டே²ன ‘‘ஸங்கா⁴டீ’’தி லத்³த⁴னாமானங் ‘‘திசீவரங், உத³கஸாடிகா, ஸங்கச்சிகா’’தி இமேஸங் பஞ்சன்னங் சீவரானங் பரிவத்தனங். அதிக்கமேதி பி⁴க்கு²னீ அதிக்கமெய்ய. அஸ்ஸா பன ஏகாவ பாசித்தி பரிதீ³பிதாதி யோஜனா.

    219. Pañca ahāni pañcāhaṃ, pañcāhameva pañcāhikaṃ. Saṅghāṭīnaṃ cāro saṅghāṭicāro, paribhogavasena vā otāpanavasena vā saṅghaṭitaṭṭhena ‘‘saṅghāṭī’’ti laddhanāmānaṃ ‘‘ticīvaraṃ, udakasāṭikā, saṃkaccikā’’ti imesaṃ pañcannaṃ cīvarānaṃ parivattanaṃ. Atikkameti bhikkhunī atikkameyya. Assā pana ekāva pācitti paridīpitāti yojanā.

    220. ஸங்கமனீயந்தி ஸங்கமேதப்³ப³ங். அஞ்ஞிஸ்ஸா ஸந்தகங் அனாபுச்சா² க³ஹிதங் புன தா³தப்³ப³ங் பஞ்சன்னங் அஞ்ஞதரங்.

    220.Saṅkamanīyanti saṅkametabbaṃ. Aññissā santakaṃ anāpucchā gahitaṃ puna dātabbaṃ pañcannaṃ aññataraṃ.

    221. க³ணசீவரலாப⁴ஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ன லபி⁴தப்³ப³சீவரஸ்ஸ. அந்தராயங் கரோதீதி யதா² தே தா³துகாமா ந தெ³ந்தி, ஏவங் பரக்கமதி.

    221.Gaṇacīvaralābhassāti bhikkhunisaṅghena labhitabbacīvarassa. Antarāyaṃ karotīti yathā te dātukāmā na denti, evaṃ parakkamati.

    222. த⁴ம்மிகந்தி ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன ஸன்னிபதித்வா கரியமானங். படிபா³ஹந்தீதி படிஸேதெ⁴ந்தீ. படிபா³ஹிதே படிஸேதி⁴தே.

    222.Dhammikanti samaggena saṅghena sannipatitvā kariyamānaṃ. Paṭibāhantīti paṭisedhentī. Paṭibāhite paṭisedhite.

    223. அகா³ரிகாதி³னோதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வா பரிப்³பா³ஜிகாய வா’’தி (பாரா॰ 917) வுத்தே ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸமணசீவரந்தி கப்பகதங் நிவாஸனபாருபனுபக³ங். பயோகே³தி தா³னபயோகே³.

    223.Agārikādinoti ādi-saddena ‘‘paribbājakassa vā paribbājikāya vā’’ti (pārā. 917) vutte saṅgaṇhāti. Samaṇacīvaranti kappakataṃ nivāsanapārupanupagaṃ. Payogeti dānapayoge.

    224. சீவரே து³ப்³ப³லாஸாயாதி து³ப்³ப³லசீவரபச்சாஸாய ‘‘ஸசே ஸக்கோம, த³ஸ்ஸாமா’’தி எத்தகமத்தங் ஸுத்வா உப்பாதி³தாய ஆஸாயாதி அத்தோ². காலந்தி சீவரகாலஸமயங். ஸமதிக்கமேதி பி⁴க்கு²னீஹி காலசீவரே பா⁴ஜியமானே ‘‘ஆக³மேத², அய்யே, அத்தி² ஸங்க⁴ஸ்ஸ சீவரபச்சாஸா’’தி வத்வா தங் சீவரவிப⁴ங்க³ங் ஸமதிக்கமெய்ய.

    224.Cīvare dubbalāsāyāti dubbalacīvarapaccāsāya ‘‘sace sakkoma, dassāmā’’ti ettakamattaṃ sutvā uppāditāya āsāyāti attho. Kālanti cīvarakālasamayaṃ. Samatikkameti bhikkhunīhi kālacīvare bhājiyamāne ‘‘āgametha, ayye, atthi saṅghassa cīvarapaccāsā’’ti vatvā taṃ cīvaravibhaṅgaṃ samatikkameyya.

    225. த⁴ம்மிகங் கதி²னுத்³தா⁴ரந்தி ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன கரியமானங் கதி²னஸ்ஸ அந்தருப்³பா⁴ரங். படிபா³ஹந்தியாதி நிவாரெந்தியா.

    225.Dhammikaṃ kathinuddhāranti samaggena saṅghena kariyamānaṃ kathinassa antarubbhāraṃ. Paṭibāhantiyāti nivārentiyā.

    ந்ஹானவக்³க³வண்ணனா ததியா.

    Nhānavaggavaṇṇanā tatiyā.

    226. துவட்டெய்யுந்தி நிபஜ்ஜெய்யுங். இதரங் பாசித்தியங்.

    226.Tuvaṭṭeyyunti nipajjeyyuṃ. Itaraṃ pācittiyaṃ.

    227. பயோகே³தி பி⁴க்கு²னியா அபா²ஸுககரணபயோகே³ கரியமானே.

    227.Payogeti bhikkhuniyā aphāsukakaraṇapayoge kariyamāne.

    228. து³க்கி²தந்தி கி³லானங். நுபட்டா²பெந்தியா வாபீதி தஸ்ஸா உபட்டா²னங் பரேஹி அகாராபெந்தியா, ஸயங் வா அகரொந்தியா.

    228.Dukkhitanti gilānaṃ. Nupaṭṭhāpentiyā vāpīti tassā upaṭṭhānaṃ parehi akārāpentiyā, sayaṃ vā akarontiyā.

    229. உபஸ்ஸயங் த³த்வாதி கவாடப³ந்த⁴ங் அத்தனோ புக்³க³லிகவிஹாரங் த³த்வா. கட்³டி⁴தேதி நிக்கட்³டி⁴தே.

    229.Upassayaṃ datvāti kavāṭabandhaṃ attano puggalikavihāraṃ datvā. Kaḍḍhiteti nikkaḍḍhite.

    230. ஸங்ஸட்டா²தி க³ஹபதினா வா க³ஹபதிபுத்தேன வா ஸங்ஸட்ட²விஹாரீ பி⁴க்கு²னீ ஸங்கே⁴ன ஸங்ஸட்ட²விஹாரதோ நிவத்தியமானா. ஞத்தியா து³க்கடங் பு²ஸேதி ஸமனுபா⁴ஸனகம்மஞத்தியா து³க்கடங் ஆபஜ்ஜெய்ய.

    230.Saṃsaṭṭhāti gahapatinā vā gahapatiputtena vā saṃsaṭṭhavihārī bhikkhunī saṅghena saṃsaṭṭhavihārato nivattiyamānā. Ñattiyā dukkaṭaṃ phuseti samanubhāsanakammañattiyā dukkaṭaṃ āpajjeyya.

    231. அந்தோரட்டே²தி யஸ்ஸ விஜிதே விஹரதி, தஸ்ஸ ரட்டே². படிபன்னாயாதி சாரிகங் கப்பெந்தியா. ஸேஸகந்தி பாசித்தியங்.

    231.Antoraṭṭheti yassa vijite viharati, tassa raṭṭhe. Paṭipannāyāti cārikaṃ kappentiyā. Sesakanti pācittiyaṃ.

    துவட்டவக்³க³வண்ணனா சதுத்தா².

    Tuvaṭṭavaggavaṇṇanā catutthā.

    233. ராஜாகா³ராதி³கந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன சித்தாகா³ராதீ³னங் க³ஹணங்.

    233.Rājāgārādikanti ādi-saddena cittāgārādīnaṃ gahaṇaṃ.

    235. பயோகே³தி கப்பாஸவிசாரணங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³பயோகே³. உஜ்ஜவுஜ்ஜவனேதி யத்தகங் ஹத்தே²ன அஞ்சி²தங் ஹோதி, தஸ்மிங் தக்கம்ஹி வேடி²தே.

    235.Payogeti kappāsavicāraṇaṃ ādiṃ katvā sabbapayoge. Ujjavujjavaneti yattakaṃ hatthena añchitaṃ hoti, tasmiṃ takkamhi veṭhite.

    237. பயோகே³தி அகா³ரிகஸ்ஸ வா பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வா பரிப்³பா³ஜிகாய வா ஸஹத்தா² கா²த³னீயாதீ³னங் தா³னபயோகே³.

    237.Payogeti agārikassa vā paribbājakassa vā paribbājikāya vā sahatthā khādanīyādīnaṃ dānapayoge.

    238. ‘‘ஸமங் ஆபத்திபபே⁴த³தோ’’தி பத³ச்சே²தோ³.

    238. ‘‘Samaṃ āpattipabhedato’’ti padacchedo.

    239. திரச்சா²னக³தங் விஜ்ஜந்தி யங் கிஞ்சி பா³ஹிரகங் அனத்த²ஸங்ஹிதங் பரூபகா⁴தகரங் ஹத்தி²ஸிக்கா²தி³ஸிப்பங் . பட²ந்தியாதி ஸிக்க²ந்தியா. பயோகே³தி து³ருபஸங்கமனாதி³பயோகே³. பதே³ பதே³தி பதா³தி³வஸேன பரியாபுணந்தியா பதே³ பதே³ அக்க²ரபதா³னங் வஸேன.

    239.Tiracchānagataṃvijjanti yaṃ kiñci bāhirakaṃ anatthasaṃhitaṃ parūpaghātakaraṃ hatthisikkhādisippaṃ . Paṭhantiyāti sikkhantiyā. Payogeti durupasaṅkamanādipayoge. Pade padeti padādivasena pariyāpuṇantiyā pade pade akkharapadānaṃ vasena.

    240. நவமே ‘‘பரியாபுணாதீ’’தி பத³ங், த³ஸமே ‘‘வாசேதீ’’தி பத³ந்தி ஏவங் பத³மத்தமேவ உபி⁴ன்னங் விஸேஸகங் பே⁴த³கங்.

    240. Navame ‘‘pariyāpuṇātī’’ti padaṃ, dasame ‘‘vācetī’’ti padanti evaṃ padamattameva ubhinnaṃ visesakaṃ bhedakaṃ.

    சித்தாகா³ரவக்³க³வண்ணனா பஞ்சமா.

    Cittāgāravaggavaṇṇanā pañcamā.

    241. தமாராமந்தி யத்த² பி⁴க்கூ² ருக்க²மூலேபி வஸந்தி, தங் ஸபி⁴க்கு²கங் பதே³ஸங்.

    241.Tamārāmanti yattha bhikkhū rukkhamūlepi vasanti, taṃ sabhikkhukaṃ padesaṃ.

    243. அக்கோஸதீதி த³ஸன்னங் அக்கோஸவத்தூ²னங் அஞ்ஞதரேன ஸம்முகா² வா பரம்முகா² வா அக்கோஸதி. பரிபா⁴ஸதீதி ப⁴யத³ஸ்ஸனேன தஜ்ஜேதி. ‘‘பாசித்தி அக்கோஸிதே’’தி பத³ச்சே²தோ³.

    243.Akkosatīti dasannaṃ akkosavatthūnaṃ aññatarena sammukhā vā parammukhā vā akkosati. Paribhāsatīti bhayadassanena tajjeti. ‘‘Pācitti akkosite’’ti padacchedo.

    244. சண்டி³கபா⁴வேனாதி கோதே⁴ன. க³ணந்தி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ங். பரிபா⁴ஸதீதி ‘‘பா³லா ஏதா’’திஆதீ³ஹி வசனேஹி அக்கோஸதி. பயோகே³தி பரிபா⁴ஸனபயோகே³. பரிப⁴ட்டே²தி அக்கோஸிதே. இதரங் பாசித்தியங்.

    244.Caṇḍikabhāvenāti kodhena. Gaṇanti bhikkhunisaṅghaṃ. Paribhāsatīti ‘‘bālā etā’’tiādīhi vacanehi akkosati. Payogeti paribhāsanapayoge. Paribhaṭṭheti akkosite. Itaraṃ pācittiyaṃ.

    245. நிமந்திதாதி க³ணபோ⁴ஜனே வுத்தனயேன நிமந்திதா. பவாரிதாதி பவாரணஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயேன வாரிதா. கா²த³னங் போ⁴ஜனம்பி வாதி யாகு³பூவக²ஜ்ஜகங், யாவகாலிகங் மூலகா²த³னீயாதி³கா²த³னீயங், ஓத³னாதி³போ⁴ஜனம்பி வா யா பி⁴க்கு²னீ பு⁴ஞ்ஜந்தீ ஹோதி, ஸா பன த்³வேயேவ ஆபத்தியோ பு²ஸேதி யோஜனா.

    245.Nimantitāti gaṇabhojane vuttanayena nimantitā. Pavāritāti pavāraṇasikkhāpade vuttanayena vāritā. Khādanaṃ bhojanampi vāti yāgupūvakhajjakaṃ, yāvakālikaṃ mūlakhādanīyādikhādanīyaṃ, odanādibhojanampi vā yā bhikkhunī bhuñjantī hoti, sā pana dveyeva āpattiyo phuseti yojanā.

    247. மச்ச²ராயந்தீதி மச்ச²ரங் கரொந்தீ, அத்தனோ பச்சயதா³யககுலஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி ஸாதா⁴ரணபா⁴வங் அஸஹந்தீதி அத்தோ² . பயோகே³தி தத³னுரூபே காயவசீபயோகே³. மச்ச²ரிதேதி மச்ச²ரவஸேன கதபயோகே³ நிப்ப²ன்னே.

    247.Maccharāyantīti maccharaṃ karontī, attano paccayadāyakakulassa aññehi sādhāraṇabhāvaṃ asahantīti attho . Payogeti tadanurūpe kāyavacīpayoge. Macchariteti maccharavasena katapayoge nipphanne.

    248. அபி⁴க்கு²கே பனாவாஸேதி யதோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயதோ அத்³த⁴யோஜனப்³ப⁴ந்தரே ஓவாத³தா³யகா பி⁴க்கூ² ந வஸந்தி, மக்³கோ³ வா அகே²மோ ஹோதி, ந ஸக்கா அனந்தராயேன க³ந்துங், ஏவரூபே ஆவாஸே. புப்³ப³கிச்சேஸூதி ‘‘வஸ்ஸங் வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஸேனாஸனபஞ்ஞாபனபானீயஉபட்டா²பனாதி³புப்³ப³கிச்சே பன கரியமானே து³க்கடங் ப⁴வேதி யோஜனா.

    248.Abhikkhuke panāvāseti yato bhikkhunupassayato addhayojanabbhantare ovādadāyakā bhikkhū na vasanti, maggo vā akhemo hoti, na sakkā anantarāyena gantuṃ, evarūpe āvāse. Pubbakiccesūti ‘‘vassaṃ vasissāmī’’ti senāsanapaññāpanapānīyaupaṭṭhāpanādipubbakicce pana kariyamāne dukkaṭaṃ bhaveti yojanā.

    249. வஸ்ஸங்வுத்தா²தி புரிமங் வா பச்சி²மங் வா தேமாஸங் வுத்தா². உப⁴தோஸங்கே⁴தி பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴, பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ச. தீஹிபி டா²னேஹீதி ‘‘தி³ட்டே²ன வா’’திஆதி³னா வுத்தேஹி தீஹி காரணேஹி.

    249.Vassaṃvutthāti purimaṃ vā pacchimaṃ vā temāsaṃ vutthā. Ubhatosaṅgheti bhikkhunisaṅghe, bhikkhusaṅghe ca. Tīhipi ṭhānehīti ‘‘diṭṭhena vā’’tiādinā vuttehi tīhi kāraṇehi.

    250. ஓவாத³த்தா²யாதி க³ருத⁴ம்மோவாத³னத்தா²ய. ஸங்வாஸத்தா²யாதி உபோஸத²புச்ச²னத்தா²ய சேவ பவாரணத்தா²ய ச. ந க³ச்ச²தீதி பி⁴க்கு²ங் ந உபக³ச்ச²தி.

    250.Ovādatthāyāti garudhammovādanatthāya. Saṃvāsatthāyāti uposathapucchanatthāya ceva pavāraṇatthāya ca. Na gacchatīti bhikkhuṃ na upagacchati.

    251. ஓவாத³ம்பி ந யாசந்தீதி உபோஸதா²தி³வஸேன ஓவாதூ³பஸங்கமனங் பி⁴க்கு²ங் ந யாசந்தீ ந புச்ச²ந்தீ. உபோஸத²ந்தி உபோஸத²தி³வஸதோ புரிமதி³வஸே தேரஸியங் வா சாதுத்³த³ஸியங் வா உபோஸத²ங் ந புச்ச²ந்தீ.

    251.Ovādampi na yācantīti uposathādivasena ovādūpasaṅkamanaṃ bhikkhuṃ na yācantī na pucchantī. Uposathanti uposathadivasato purimadivase terasiyaṃ vā cātuddasiyaṃ vā uposathaṃ na pucchantī.

    252. அபுச்சி²த்வாவ ஸங்க⁴ங் வாதி ஸங்க⁴ங் வா க³ணங் வா அனபலோகெத்வாவ. ‘‘பே⁴தா³பேதீ’’தி இத³ங் நித³ஸ்ஸனமத்தங் ‘‘பா²லாபெய்ய வா தோ⁴வாபெய்ய வா ஆலிம்பாபெய்ய வா ப³ந்தா⁴பெய்ய வா மோசாபெய்ய வா’’தி இமேஸம்பி கிரியாவிகப்பானங் ஸங்க³ஹேதப்³ப³த்தா. பஸாக²ஜந்தி நாபி⁴யா ஹெட்டா², ஜாணுமண்ட³லானங் உபரி பதே³ஸே ஜாதங் க³ண்ட³ங் வா ருதி⁴தங் வா. பயோகே³தி பே⁴தா³பனாதி³பயோகே³.

    252.Apucchitvāva saṅghaṃ vāti saṅghaṃ vā gaṇaṃ vā anapaloketvāva. ‘‘Bhedāpetī’’ti idaṃ nidassanamattaṃ ‘‘phālāpeyya vā dhovāpeyya vā ālimpāpeyya vā bandhāpeyya vā mocāpeyya vā’’ti imesampi kiriyāvikappānaṃ saṅgahetabbattā. Pasākhajanti nābhiyā heṭṭhā, jāṇumaṇḍalānaṃ upari padese jātaṃ gaṇḍaṃ vā rudhitaṃ vā. Payogeti bhedāpanādipayoge.

    ஆராமவக்³க³வண்ணனா ச²ட்டா².

    Ārāmavaggavaṇṇanā chaṭṭhā.

    253. க³ப்³பி⁴னிந்தி ஆபன்னஸத்தங் ஸிக்க²மானங். வுட்டா²பெந்தீதி உபஜ்ஜா²யா ஹுத்வா உபஸம்பாதெ³ந்தீ. பயோகே³தி க³ணபரியேஸனாதி³பயோகே³. வுட்டா²பிதேதி உபஸம்பாதி³தே, கம்மவாசாபரியோஸானேதி அத்தோ².

    253.Gabbhininti āpannasattaṃ sikkhamānaṃ. Vuṭṭhāpentīti upajjhāyā hutvā upasampādentī. Payogeti gaṇapariyesanādipayoge. Vuṭṭhāpiteti upasampādite, kammavācāpariyosāneti attho.

    255. ஸஹஜீவினிந்தி ஸத்³தி⁴விஹாரினிங். நானுக்³க³ண்ஹந்தீதி உத்³தே³ஸதா³னாதீ³ஹி ந ஸங்க³ண்ஹந்தீ.

    255.Sahajīvininti saddhivihāriniṃ. Nānuggaṇhantīti uddesadānādīhi na saṅgaṇhantī.

    க³ப்³பி⁴னிவக்³க³வண்ணனா ஸத்தமா.

    Gabbhinivaggavaṇṇanā sattamā.

    258. ‘‘அலங் வுட்டா²பிதேனா’’தி வுச்சமானா பி⁴க்கு²னீஹி நிவாரியமானா. கீ²யதீதி அஞ்ஞாஸங் ப்³யத்தானங் லஜ்ஜீனங் வுட்டா²னஸம்முதிங் தீ³யமானங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹமேவ நூன பா³லா’’திஆதி³னா ப⁴ணமானா கீ²யதி. பயோகே³தி கீ²யமானபயோகே³. கீ²யிதேதி கீ²யனபயோகே³ நிட்டி²தே.

    258. ‘‘Alaṃ vuṭṭhāpitenā’’ti vuccamānā bhikkhunīhi nivāriyamānā. Khīyatīti aññāsaṃ byattānaṃ lajjīnaṃ vuṭṭhānasammutiṃ dīyamānaṃ disvā ‘‘ahameva nūna bālā’’tiādinā bhaṇamānā khīyati. Payogeti khīyamānapayoge. Khīyiteti khīyanapayoge niṭṭhite.

    குமாரிபூ⁴தவக்³க³வண்ணனா அட்ட²மா.

    Kumāribhūtavaggavaṇṇanā aṭṭhamā.

    260. ச²த்துபாஹனந்தி வுத்தலக்க²ணங் ச²த்தஞ்ச உபாஹனாயோ ச. பயோகே³தி தா⁴ரணபயோகே³.

    260.Chattupāhananti vuttalakkhaṇaṃ chattañca upāhanāyo ca. Payogeti dhāraṇapayoge.

    261. யானேனாதி வய்ஹாதி³னா. யாயந்தீதி ஸசே யானேன க³தா ஹோதி.

    261.Yānenāti vayhādinā. Yāyantīti sace yānena gatā hoti.

    262. ஸங்கா⁴ணிந்தி யங் கிஞ்சி கடூபக³ங். தா⁴ரெந்தியாதி கடியங் படிமுச்சந்தியா.

    262.Saṅghāṇinti yaṃ kiñci kaṭūpagaṃ. Dhārentiyāti kaṭiyaṃ paṭimuccantiyā.

    263. க³ந்த⁴வண்ணேனாதி யேன கேனசி வண்ணேன ச யேன கேனசி க³ந்தே⁴ன ச. க³ந்தோ⁴ நாம சந்த³னாலேபாதி³. வண்ணோ நாம குங்குமஹலித்³தா³தி³. பயோகே³தி க³ந்தா⁴தி³பயோகே³ ரசனதோ பட்டா²ய புப்³ப³பயோகே³.

    263.Gandhavaṇṇenāti yena kenaci vaṇṇena ca yena kenaci gandhena ca. Gandho nāma candanālepādi. Vaṇṇo nāma kuṅkumahaliddādi. Payogeti gandhādipayoge racanato paṭṭhāya pubbapayoge.

    266. அனாபுச்சா²தி ‘‘நிஸீதா³மி, அய்யா’’தி அனாபுச்சி²த்வா. நிஸீதி³தே பி⁴க்கு²ஸ்ஸ உபசாரே அந்தமஸோ ச²மாய நிஸின்னே.

    266.Anāpucchāti ‘‘nisīdāmi, ayyā’’ti anāpucchitvā. Nisīdite bhikkhussa upacāre antamaso chamāya nisinne.

    267. அனோகாஸகதந்தி ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம டா²னே புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் அகதஓகாஸங்.

    267.Anokāsakatanti ‘‘asukasmiṃ nāma ṭhāne pucchissāmī’’ti evaṃ akataokāsaṃ.

    268. பவிஸந்தியாதி வினிச்ச²யங் ஆராமவக்³க³ஸ்ஸ பட²மேனேவ ஸிக்கா²பதே³ன ஸதி³ஸங் கத்வா வதெ³ய்யாதி யோஜனா.

    268.Pavisantiyāti vinicchayaṃ ārāmavaggassa paṭhameneva sikkhāpadena sadisaṃ katvā vadeyyāti yojanā.

    ச²த்துபாஹனவக்³க³வண்ணனா நவமா.

    Chattupāhanavaggavaṇṇanā navamā.

    இதி உத்தரே லீனத்த²பகாஸனியா பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கே³

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā bhikkhunivibhaṅge

    பாசித்தியகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pācittiyakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    269-70. அட்ட²ஸு பாடிதே³ஸனீயஸிக்கா²பதே³ஸுபி த்³விதா⁴ ஆபத்தி ஹோதீதி யோஜனா. ததோதி க³ஹணஹேது. ஸப்³பே³ஸூதி பாடிதே³ஸனீயஸிக்கா²பதே³ஸு.

    269-70. Aṭṭhasu pāṭidesanīyasikkhāpadesupi dvidhā āpatti hotīti yojanā. Tatoti gahaṇahetu. Sabbesūti pāṭidesanīyasikkhāpadesu.

    பாடிதே³ஸனீயகதா²வண்ணனா.

    Pāṭidesanīyakathāvaṇṇanā.

    271-2. இமங் பரமங் உத்தமங் நிருத்தரங் கேனசி வா வத்தப்³பே³ன உத்தரேன ரஹிதங் நித்³தோ³ஸங் உத்தரங் ஏவங்னாமகங் தீ⁴ரோ பஞ்ஞவா பி⁴க்கு² அத்த²வஸேன விதி³த்வா து³ருத்தரங் கிச்சே²ன உத்தரிதப்³ப³ங் பஞ்ஞத்தமஹாஸமுத்³த³ங் வினயமஹாஸாக³ரங் ஸுகே²னேவ யஸ்மா உத்தரதி, தஸ்மா கங்க²ச்சே²தே³ வினயவிசிகிச்சா²ய சி²ந்த³னே ஸத்தே² ஸத்த²ஸதி³ஸே அஸ்மிங் ஸத்தே² இமஸ்மிங் உத்தரபகரணே உஸ்மாயுத்தோ கம்மஜதேஜோதா⁴துயா ஸமன்னாக³தோ ஜீவமானோ பி⁴க்கு² நிச்சங் நிரந்தரங் ஸத்தோ அபி⁴ரதோ நிச்சங் யோக³ங் ஸததாபி⁴யோக³ங் காதுங் யுத்தோ அனுரூபோதி யோஜனா.

    271-2. Imaṃ paramaṃ uttamaṃ niruttaraṃ kenaci vā vattabbena uttarena rahitaṃ niddosaṃ uttaraṃ evaṃnāmakaṃ dhīro paññavā bhikkhu atthavasena viditvā duruttaraṃ kicchena uttaritabbaṃ paññattamahāsamuddaṃ vinayamahāsāgaraṃ sukheneva yasmā uttarati, tasmā kaṅkhacchede vinayavicikicchāya chindane satthe satthasadise asmiṃ satthe imasmiṃ uttarapakaraṇe usmāyutto kammajatejodhātuyā samannāgato jīvamāno bhikkhu niccaṃ nirantaraṃ satto abhirato niccaṃ yogaṃ satatābhiyogaṃ kātuṃ yutto anurūpoti yojanā.

    பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கோ³ நிட்டி²தோதி எத்தா²பி உப்பத்தி வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.

    Bhikkhunivibhaṅgo niṭṭhitoti etthāpi uppatti vuttanayeneva veditabbā.

    இதி உத்தரே லீனத்த²பகாஸனியா

    Iti uttare līnatthapakāsaniyā

    பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhikkhunivibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact