Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கோ³

    Bhikkhunīvibhaṅgo

    170.

    170.

    பி⁴க்கூ²னங் பாடவத்தா²ய, வினயஸ்ஸ வினிச்ச²யே;

    Bhikkhūnaṃ pāṭavatthāya, vinayassa vinicchaye;

    பி⁴க்கு²னீனங் விப⁴ங்கோ³பி, கிஞ்சிமத்தங் ப⁴ணாமஹங்.

    Bhikkhunīnaṃ vibhaṅgopi, kiñcimattaṃ bhaṇāmahaṃ.

    171.

    171.

    அவஸ்ஸுதஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, பி⁴க்கு²னீபி அவஸ்ஸுதா;

    Avassutassa posassa, bhikkhunīpi avassutā;

    நந்த³ந்தீ காயஸங்ஸக்³க³ங், கதி ஆபத்தியோ பு²ஸே;

    Nandantī kāyasaṃsaggaṃ, kati āpattiyo phuse;

    172.

    172.

    திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ உப்³ப⁴-ஜாணுஸ்ஸாத⁴க்க²கஸ்ஸ ச;

    Tisso āpattiyo ubbha-jāṇussādhakkhakassa ca;

    ஹோதி பாராஜிகங் தஸ்ஸா, க³ஹணங் ஸாதி³யந்தியா.

    Hoti pārājikaṃ tassā, gahaṇaṃ sādiyantiyā.

    173.

    173.

    உப்³ப⁴க்க²கங் அதோ⁴ஜாணு-க³ஹணங் ஸாதி³யந்தியா;

    Ubbhakkhakaṃ adhojāṇu-gahaṇaṃ sādiyantiyā;

    து²ல்லச்சயங் ஸியா, காய-படிப³த்³தே⁴ து து³க்கடங்.

    Thullaccayaṃ siyā, kāya-paṭibaddhe tu dukkaṭaṃ.

    174.

    174.

    சா²தெ³ந்தீ பி⁴க்கு²னீ வஜ்ஜங், திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ பு²ஸே;

    Chādentī bhikkhunī vajjaṃ, tisso āpattiyo phuse;

    ஜானங் பாராஜிகங் த⁴ம்மங், சா²தெ³ந்தீ ஸா பராஜிகா.

    Jānaṃ pārājikaṃ dhammaṃ, chādentī sā parājikā.

    175.

    175.

    து²ல்லச்சயங் வேமதிகா, படிச்சா²தே³தி சே பன;

    Thullaccayaṃ vematikā, paṭicchādeti ce pana;

    அதா²சாரவிபத்திங் சே, படிச்சா²தே³தி து³க்கடங்.

    Athācāravipattiṃ ce, paṭicchādeti dukkaṭaṃ.

    176.

    176.

    நிஸ்ஸஜ்ஜந்தீ ந தங் லத்³தி⁴ங், உக்கி²த்தஸ்ஸானுவத்திகா;

    Nissajjantī na taṃ laddhiṃ, ukkhittassānuvattikā;

    ஸமனுபா⁴ஸனாயேவ, திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ பு²ஸே.

    Samanubhāsanāyeva, tisso āpattiyo phuse.

    177.

    177.

    ஞத்தியா து³க்கடங், த்³வீஹி, கம்மவாசாஹி து²ல்லதா;

    Ñattiyā dukkaṭaṃ, dvīhi, kammavācāhi thullatā;

    கம்மவாசாய ஓஸானே, பாராஜிகமுதீ³ரிதங்.

    Kammavācāya osāne, pārājikamudīritaṃ.

    178.

    178.

    பூரெந்தீ அட்ட²மங் வத்து²ங், திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ பு²ஸே;

    Pūrentī aṭṭhamaṃ vatthuṃ, tisso āpattiyo phuse;

    புரிஸேனிதா⁴க³ச்சா²தி, வுத்தாக³ச்ச²தி து³க்கடங்.

    Purisenidhāgacchāti, vuttāgacchati dukkaṭaṃ.

    179.

    179.

    து²ல்லச்சயங் து போஸஸ்ஸ, ஹத்த²பாஸப்பவேஸனே;

    Thullaccayaṃ tu posassa, hatthapāsappavesane;

    பூரெந்தீ அட்ட²மங் வத்து²ங், ஸமணீ ஸா பராஜிதா.

    Pūrentī aṭṭhamaṃ vatthuṃ, samaṇī sā parājitā.

    பாராஜிககதா².

    Pārājikakathā.

    180.

    180.

    உஸ்ஸயவாதி³கா அட்டங், கரொந்தீ திவித⁴ங் பு²ஸே;

    Ussayavādikā aṭṭaṃ, karontī tividhaṃ phuse;

    ஏகஸ்ஸாரோசனே தஸ்ஸா, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Ekassārocane tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    181.

    181.

    து³தியாரோசனே தஸ்ஸா, து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்;

    Dutiyārocane tassā, thullaccayamudīritaṃ;

    அட்டஸ்ஸ பரியோஸானே, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா.

    Aṭṭassa pariyosāne, hoti saṅghādisesatā.

    182.

    182.

    சோரிவுட்டா²பிகா வாபி, ஞத்தியா து³க்கடங் பு²ஸே;

    Corivuṭṭhāpikā vāpi, ñattiyā dukkaṭaṃ phuse;

    த்³வீஹி து²ல்லச்சயங் கம்ம-வாசோஸானே க³ருங் ஸியா.

    Dvīhi thullaccayaṃ kamma-vācosāne garuṃ siyā.

    183.

    183.

    ஏகா கா³மந்தரங் க³ச்சே², க³மனே து³க்கடங் ஸியா;

    Ekā gāmantaraṃ gacche, gamane dukkaṭaṃ siyā;

    பரிக்கே²பே அதிக்கந்தே, பாதே³ன பட²மேன து.

    Parikkhepe atikkante, pādena paṭhamena tu.

    184.

    184.

    ஹோதி து²ல்லச்சயாபத்தி, தஸ்ஸா ஸமணியா பன;

    Hoti thullaccayāpatti, tassā samaṇiyā pana;

    து³தியேன அதிக்கந்தே, க³ருகே பன திட்ட²தி.

    Dutiyena atikkante, garuke pana tiṭṭhati.

    185.

    185.

    சதுத்தே² து³தியே வுத்த-ஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ;

    Catutthe dutiye vutta-sadisova vinicchayo;

    ஆபத்தீனங் பபே⁴தே³ து, காசி நத்தி² விஸேஸதா.

    Āpattīnaṃ pabhede tu, kāci natthi visesatā.

    186.

    186.

    அவஸ்ஸுதா ஸயங் ஹுத்வா, தாதி³ஸஸ்ஸேவ ஹத்த²தோ;

    Avassutā sayaṃ hutvā, tādisasseva hatthato;

    க³ஹெத்வா பன பு⁴ஞ்ஜந்தீ, போ⁴ஜனாதீ³ஸு கிஞ்சிபி.

    Gahetvā pana bhuñjantī, bhojanādīsu kiñcipi.

    187.

    187.

    பு²ஸே ஆபத்தியோ திஸ்ஸோ, போ⁴ஜனாதீ³ஸு கிஞ்சிபி;

    Phuse āpattiyo tisso, bhojanādīsu kiñcipi;

    படிக்³க³ண்ஹந்தியா தஸ்ஸா, ஹோதி து²ல்லச்சயங் பன.

    Paṭiggaṇhantiyā tassā, hoti thullaccayaṃ pana.

    188.

    188.

    அஜ்ஜோ²ஹாரேஸு ஸப்³பே³ஸு, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Ajjhohāresu sabbesu, hoti saṅghādisesatā;

    உத³கங் த³ந்தபோனங் வா, படிக்³க³ண்ஹாதி து³க்கடங்.

    Udakaṃ dantaponaṃ vā, paṭiggaṇhāti dukkaṭaṃ.

    189.

    189.

    ‘‘ஸஹத்தே²ன க³ஹெத்வா த்வங், கா²த³ வா பு⁴ஞ்ஜ வா’’திபி;

    ‘‘Sahatthena gahetvā tvaṃ, khāda vā bhuñja vā’’tipi;

    உய்யோஜெந்தீ பனேவங் து, திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ பு²ஸே.

    Uyyojentī panevaṃ tu, tisso āpattiyo phuse.

    190.

    190.

    து³க்கடங் வசனே தஸ்ஸா, ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி க³ண்ஹதி;

    Dukkaṭaṃ vacane tassā, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati;

    அஜ்ஜோ²ஹாரேஸு ஸப்³பே³ஸு, தஸ்ஸா து²ல்லச்சயங் ஸியா.

    Ajjhohāresu sabbesu, tassā thullaccayaṃ siyā.

    191.

    191.

    போ⁴ஜனஸ்ஸ பனோஸானே, ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸதா;

    Bhojanassa panosāne, hoti saṅghādisesatā;

    உய்யோஜேதி ச யா தஸ்ஸா, இமா திஸ்ஸோதி தீ³பயே.

    Uyyojeti ca yā tassā, imā tissoti dīpaye.

    192.

    192.

    ஸத்தமே அட்ட²மே சாபி, நவமே த³ஸமேபி ச;

    Sattame aṭṭhame cāpi, navame dasamepi ca;

    சோரிவுட்டா²பனேனேவ, ஸமானோவ வினிச்ச²யோ.

    Corivuṭṭhāpaneneva, samānova vinicchayo.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகதா².

    Saṅghādisesakathā.

    193.

    193.

    பத்தஸன்னிசயங் யிஹ, கரொந்தீ பி⁴க்கு²னீ பன;

    Pattasannicayaṃ yiha, karontī bhikkhunī pana;

    ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங்யேவ, பு²ஸே பாசித்தியங் து ஸா.

    Ekaṃ nissaggiyaṃyeva, phuse pācittiyaṃ tu sā.

    194.

    194.

    அகாலசீவரங் கால-சீவரங் பா⁴ஜாபெந்தியா;

    Akālacīvaraṃ kāla-cīvaraṃ bhājāpentiyā;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், லாபே⁴ நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, lābhe nissaggiyaṃ siyā.

    195.

    195.

    சீவரங் பரிவத்தெத்வா, அச்சி²ந்த³தி ஸசே பன;

    Cīvaraṃ parivattetvā, acchindati sace pana;

    பயோகே³ து³க்கடங், சி²ன்னே, தஸ்ஸா நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ, chinne, tassā nissaggiyaṃ siyā.

    196.

    196.

    விஞ்ஞாபெத்வாவ அஞ்ஞங் சே, விஞ்ஞாபேதி ததோ பரங்;

    Viññāpetvāva aññaṃ ce, viññāpeti tato paraṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங், விஞ்ஞா-பிதே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ, viññā-pite nissaggiyaṃ siyā.

    197.

    197.

    சேதாபெத்வா ஹி அஞ்ஞங் சே, சேதாபேதி ததோ பரங்;

    Cetāpetvā hi aññaṃ ce, cetāpeti tato paraṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங், சேதா-பிதே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ, cetā-pite nissaggiyaṃ siyā.

    198.

    198.

    ஏவமேவ ச ஸேஸேஸு, ச²ட்டா²தீ³ஸு ச ஸத்தஸு;

    Evameva ca sesesu, chaṭṭhādīsu ca sattasu;

    அனந்தரஸமானோவ, ஆபத்தீனங் வினிச்ச²யோ.

    Anantarasamānova, āpattīnaṃ vinicchayo.

    நிஸ்ஸக்³கி³யகதா².

    Nissaggiyakathā.

    199.

    199.

    லஸுணங் கா²த³தி த்³வே சே, து³க்கடங் க³ஹணே ஸியா;

    Lasuṇaṃ khādati dve ce, dukkaṭaṃ gahaṇe siyā;

    அஜ்ஜோ²ஹாரபயோகே³ஸு, பாசித்தி பரியாபுதா.

    Ajjhohārapayogesu, pācitti pariyāputā.

    200.

    200.

    ஸங்ஹராபெந்தியா லோமங், ஸம்பா³தே⁴ த்³வேவ ஹொந்தி ஹி;

    Saṃharāpentiyā lomaṃ, sambādhe dveva honti hi;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், ஹோதி பாசித்தி ஸங்ஹடே.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, hoti pācitti saṃhaṭe.

    201.

    201.

    கரொந்தீ தலகா⁴தங் து, த்³வே பனாபத்தியோ பு²ஸே;

    Karontī talaghātaṃ tu, dve panāpattiyo phuse;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, கதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, kate pācittiyaṃ siyā.

    202.

    202.

    ஜதுனா மட்ட²கங் கிஞ்சி, ஸாதி³யந்தீ து³வே பு²ஸே;

    Jatunā maṭṭhakaṃ kiñci, sādiyantī duve phuse;

    பயோகே³ து³க்கடாதி³ன்னே, தஸ்ஸா பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭādinne, tassā pācittiyaṃ siyā.

    203.

    203.

    பஞ்சமங் து சதுத்தே²ன, ஸமானமிதி தீ³பயே;

    Pañcamaṃ tu catutthena, samānamiti dīpaye;

    ஆபத்தீனங் விபா⁴க³ஸ்மிங், விஸேஸோ நத்தி² கோசிபி.

    Āpattīnaṃ vibhāgasmiṃ, viseso natthi kocipi.

    204.

    204.

    பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜமானஸ்ஸ, பானீயேனுபதிட்ட²தி;

    Bhikkhussa bhuñjamānassa, pānīyenupatiṭṭhati;

    ஹத்த²பாஸே து பாசித்தி, ஹித்வா திட்ட²தி து³க்கடங்.

    Hatthapāse tu pācitti, hitvā tiṭṭhati dukkaṭaṃ.

    205.

    205.

    விஞ்ஞாபெத்வாமகங் த⁴ஞ்ஞங், ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி க³ண்ஹதி;

    Viññāpetvāmakaṃ dhaññaṃ, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati;

    து³க்கடங் ஹோதி பாசித்தி, அஜ்ஜோ²ஹாரேஸு தீ³பயே.

    Dukkaṭaṃ hoti pācitti, ajjhohāresu dīpaye.

    206.

    206.

    உச்சாராதி³ங் திரோகுட்டே, ச²ட்³டெ³ந்தீ த்³வே பு²ஸே ஹவே;

    Uccārādiṃ tirokuṭṭe, chaḍḍentī dve phuse have;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பாசித்தி ச²ட்³டி³தே ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti chaḍḍite siyā.

    207.

    207.

    உச்சாராதி³சதுக்கங் து, ச²ட்³டே³தி ஹரிதே ஸசே;

    Uccārādicatukkaṃ tu, chaḍḍeti harite sace;

    பயோகே³ து³க்கடங் தஸ்ஸா, பாசித்தி ச²ட்³டி³தே ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācitti chaḍḍite siyā.

    208.

    208.

    நச்சாதி³ங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய, ஸசே க³ச்ச²தி து³க்கடங்;

    Naccādiṃ dassanatthāya, sace gacchati dukkaṭaṃ;

    பஸ்ஸந்தியாபி பாசித்தி, ததே²வ ச ஸுணந்தியா.

    Passantiyāpi pācitti, tatheva ca suṇantiyā.

    லஸுணவக்³கோ³ பட²மோ.

    Lasuṇavaggo paṭhamo.

    209.

    209.

    பட²மே து³தியே சேவ, ததியே ச சதுத்த²கே;

    Paṭhame dutiye ceva, tatiye ca catutthake;

    துல்யோ லஸுணவக்³க³ஸ்ஸ, ச²ட்டே²னித⁴ வினிச்ச²யோ.

    Tulyo lasuṇavaggassa, chaṭṭhenidha vinicchayo.

    210.

    210.

    குலானி உபஸங்கம்ம, நிஸீதி³த்வா பனாஸனே;

    Kulāni upasaṅkamma, nisīditvā panāsane;

    ஸாமிகே து அனாபுச்சா², பக்கமந்தீ து³வே பு²ஸே.

    Sāmike tu anāpucchā, pakkamantī duve phuse.

    211.

    211.

    பட²மேன ச பாதே³ன, அனோவஸ்ஸமதிக்கமே;

    Paṭhamena ca pādena, anovassamatikkame;

    து³க்கடங் ஹோதி, பாசித்தி, து³தியாதிக்கமே ஸியா.

    Dukkaṭaṃ hoti, pācitti, dutiyātikkame siyā.

    212.

    212.

    ஸாமிகே து அனாபுச்சா², ஆஸனே சே நிஸீத³தி;

    Sāmike tu anāpucchā, āsane ce nisīdati;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, பாசித்தி ச நிஸீதி³தே.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti ca nisīdite.

    213.

    213.

    ச²ட்டே²ன ஸத்தமங் ஸப்³ப³ங், ஸமானங் அட்ட²மே பன;

    Chaṭṭhena sattamaṃ sabbaṃ, samānaṃ aṭṭhame pana;

    பயோகே³ து³க்கடங், உஜ்ஜா²-பிதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ, ujjhā-pite pācittiyaṃ siyā.

    214.

    214.

    அத்தானங் சாபி⁴ஸப்பெந்தீ, த்³வே பு²ஸே நிரயாதி³னா;

    Attānaṃ cābhisappentī, dve phuse nirayādinā;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பாசித்தி அபி⁴ஸப்பிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti abhisappite.

    215.

    215.

    வதி⁴த்வா பன அத்தானங், ரோத³ந்தீ து து³வே பு²ஸே;

    Vadhitvā pana attānaṃ, rodantī tu duve phuse;

    வத⁴தி ரோத³தி பாசித்தி, கரோதேகங் து து³க்கடங்.

    Vadhati rodati pācitti, karotekaṃ tu dukkaṭaṃ.

    ரத்தந்த⁴காரவக்³கோ³ து³தியோ.

    Rattandhakāravaggo dutiyo.

    216.

    216.

    நக்³கா³ ந்ஹாயதி த்³வே சேவ, பயோகே³ து³க்கடங் ஸியா;

    Naggā nhāyati dve ceva, payoge dukkaṭaṃ siyā;

    ந்ஹானஸ்ஸ பரியோஸானே, தஸ்ஸா பாசித்தியங் ஸியா.

    Nhānassa pariyosāne, tassā pācittiyaṃ siyā.

    217.

    217.

    காராபேதி பமாணாதி-க்கந்தங் உத³கஸாடிகங்;

    Kārāpeti pamāṇāti-kkantaṃ udakasāṭikaṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங், காரா-பிதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ, kārā-pite pācittiyaṃ siyā.

    218.

    218.

    சீவரங் து விஸிப்³பெ³த்வா, விஸிப்³பா³பெத்வ வா பன;

    Cīvaraṃ tu visibbetvā, visibbāpetva vā pana;

    நேவ ஸிப்³ப³ந்தியா வுத்த-மேகங் பாசித்தியங் பன.

    Neva sibbantiyā vutta-mekaṃ pācittiyaṃ pana.

    219.

    219.

    பஞ்சாஹிகங் து ஸங்கா⁴டி-சாரங் பன அதிக்கமே;

    Pañcāhikaṃ tu saṅghāṭi-cāraṃ pana atikkame;

    ஏகாவஸ்ஸா பனாபத்தி, பாசித்தி பரிதீ³பிதா.

    Ekāvassā panāpatti, pācitti paridīpitā.

    220.

    220.

    ஸசே ஸங்கமனீயங் து, தா⁴ரேதி பன சீவரங்;

    Sace saṅkamanīyaṃ tu, dhāreti pana cīvaraṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பாசித்தி பன தா⁴ரிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti pana dhārite.

    221.

    221.

    க³ணசீவரலாப⁴ஸ்ஸ, அந்தராயங் கரோதி சே;

    Gaṇacīvaralābhassa, antarāyaṃ karoti ce;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, கதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, kate pācittiyaṃ siyā.

    222.

    222.

    விப⁴ங்க³ங் படிபா³ஹந்தீ, சீவரானங் து த⁴ம்மிகங்;

    Vibhaṅgaṃ paṭibāhantī, cīvarānaṃ tu dhammikaṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பாசித்தி படிபா³ஹிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti paṭibāhite.

    223.

    223.

    அகா³ரிகாதி³னோ தே³தி, ஸசே ஸமணசீவரங்;

    Agārikādino deti, sace samaṇacīvaraṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங், தி³ன்னே, பாசித்தி பரியாபுதா.

    Payoge dukkaṭaṃ, dinne, pācitti pariyāputā.

    224.

    224.

    சீவரே து³ப்³ப³லாஸாய, காலங் சே ஸமதிக்கமே;

    Cīvare dubbalāsāya, kālaṃ ce samatikkame;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பாசித்தி ஸமதிக்கமே.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti samatikkame.

    225.

    225.

    த⁴ம்மிகங் கதி²னுத்³தா⁴ரங், படிபா³ஹந்தியா து³வே;

    Dhammikaṃ kathinuddhāraṃ, paṭibāhantiyā duve;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, பாசித்தி படிபா³ஹிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti paṭibāhite.

    ந்ஹானவக்³கோ³ ததியோ.

    Nhānavaggo tatiyo.

    226.

    226.

    து³வே பி⁴க்கு²னியோ ஏக-மஞ்சஸ்மிங் சே துவட்டெய்யுங்;

    Duve bhikkhuniyo eka-mañcasmiṃ ce tuvaṭṭeyyuṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங் தாஸங், நிபன்னே இதரங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ tāsaṃ, nipanne itaraṃ siyā.

    227.

    227.

    து³தியங் பட²மேனேவ, ஸதி³ஸங் ததியே பன;

    Dutiyaṃ paṭhameneva, sadisaṃ tatiye pana;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, கதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, kate pācittiyaṃ siyā.

    228.

    228.

    நுபட்டா²பெந்தியா வாபி, து³க்கி²தங் ஸஹஜீவினிங்;

    Nupaṭṭhāpentiyā vāpi, dukkhitaṃ sahajīviniṃ;

    ஏகாயேவ பனாபத்தி, பாசித்தி பரிதீ³பிதா.

    Ekāyeva panāpatti, pācitti paridīpitā.

    229.

    229.

    ஸசே உபஸ்ஸயங் த³த்வா, நிக்கட்³ட⁴தி ச பி⁴க்கு²னிங்;

    Sace upassayaṃ datvā, nikkaḍḍhati ca bhikkhuniṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங் தஸ்ஸா, ஹோதி பாசித்தி கட்³டி⁴தே.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, hoti pācitti kaḍḍhite.

    230.

    230.

    ச²ட்டே² பன ச ஸங்ஸட்டா², ஞத்தியா து³க்கடங் பு²ஸே;

    Chaṭṭhe pana ca saṃsaṭṭhā, ñattiyā dukkaṭaṃ phuse;

    கம்மவாசாய ஓஸானே, பாசித்தி பரிதீ³பிதா.

    Kammavācāya osāne, pācitti paridīpitā.

    231.

    231.

    அந்தோரட்டே² து ஸாஸங்கே, சாரிகங் து சரந்தியா;

    Antoraṭṭhe tu sāsaṅke, cārikaṃ tu carantiyā;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், படிபன்னாய ஸேஸகங்.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, paṭipannāya sesakaṃ.

    232.

    232.

    அட்ட²மங் நவமஞ்சேவ, ஸத்தமேன ஸமங் மதங்;

    Aṭṭhamaṃ navamañceva, sattamena samaṃ mataṃ;

    த³ஸமே பன ஏகாவ, பாசித்தி பரிதீ³பிதா.

    Dasame pana ekāva, pācitti paridīpitā.

    துவட்டவக்³கோ³ சதுத்தோ².

    Tuvaṭṭavaggo catuttho.

    233.

    233.

    ராஜாகா³ராதி³கங் ஸப்³ப³ங், த³ஸ்ஸனத்தா²ய க³ச்ச²தி;

    Rājāgārādikaṃ sabbaṃ, dassanatthāya gacchati;

    பயோகே³ து³க்கடங் தஸ்ஸா, பாசித்தி யதி³ பஸ்ஸதி.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācitti yadi passati.

    234.

    234.

    ஆஸந்தி³ங் வாபி பல்லங்கங், பரிபு⁴ஞ்ஜந்தியா து³வே;

    Āsandiṃ vāpi pallaṅkaṃ, paribhuñjantiyā duve;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பு⁴த்தே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, bhutte pācittiyaṃ siyā.

    235.

    235.

    ஸுத்தங் கந்தந்தியா த்³வேவ, பயோகே³ து³க்கடங் மதங்;

    Suttaṃ kantantiyā dveva, payoge dukkaṭaṃ mataṃ;

    உஜ்ஜவுஜ்ஜவனே தஸ்ஸா, பாசித்தி ஸமுதா³ஹரே.

    Ujjavujjavane tassā, pācitti samudāhare.

    236.

    236.

    வெய்யாவச்சங் கி³ஹீனங் து, த்³வேவ ஹொந்தி கரொந்தியா;

    Veyyāvaccaṃ gihīnaṃ tu, dveva honti karontiyā;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், கதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, kate pācittiyaṃ siyā.

    237.

    237.

    பஞ்சமே பன ஏகாவ, பாசித்தி பரிதீ³பிதா;

    Pañcame pana ekāva, pācitti paridīpitā;

    பயோகே³ து³க்கடங் ச²ட்டே², தி³ன்னே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ chaṭṭhe, dinne pācittiyaṃ siyā.

    238.

    238.

    ஸத்தமங் து³தியேனேவ, ஸமாபத்திபபே⁴த³தோ;

    Sattamaṃ dutiyeneva, samāpattipabhedato;

    அட்ட²மங் து³தியே வக்³கே³, பஞ்சமேன ஸமங் மதங்.

    Aṭṭhamaṃ dutiye vagge, pañcamena samaṃ mataṃ.

    239.

    239.

    திரச்சா²னக³தங் விஜ்ஜங், த்³வேவ ஹொந்தி பட²ந்தியா;

    Tiracchānagataṃ vijjaṃ, dveva honti paṭhantiyā;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, பாசித்தி ஹி பதே³ பதே³.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti hi pade pade.

    240.

    240.

    த³ஸமங் நவமேனேவ, ஸமானங் ஸப்³ப³தா² பன;

    Dasamaṃ navameneva, samānaṃ sabbathā pana;

    ‘‘பரியாபுணாதி, வாசேதி’’, பத³மத்தங் விஸேஸகங்.

    ‘‘Pariyāpuṇāti, vāceti’’, padamattaṃ visesakaṃ.

    சித்தாகா³ரவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Cittāgāravaggo pañcamo.

    241.

    241.

    ஸபி⁴க்கு²கங் தமாராமங், ஜானந்தீ பன பி⁴க்கு²னீ;

    Sabhikkhukaṃ tamārāmaṃ, jānantī pana bhikkhunī;

    பவிஸந்தீ அனாபுச்சா², த்³வே பனாபத்தியோ பு²ஸே.

    Pavisantī anāpucchā, dve panāpattiyo phuse.

    242.

    242.

    பட²மேன ச பாதே³ன, பரிக்கே²பஸ்ஸதிக்கமே;

    Paṭhamena ca pādena, parikkhepassatikkame;

    து³க்கடங் பிடகே வுத்தங், பாசித்தி து³தியேன து.

    Dukkaṭaṃ piṭake vuttaṃ, pācitti dutiyena tu.

    243.

    243.

    அக்கோஸதி ச யா பி⁴க்கு²ங், பி⁴க்கு²னீ பரிபா⁴ஸதி;

    Akkosati ca yā bhikkhuṃ, bhikkhunī paribhāsati;

    பயோகே³ து³க்கடங் தஸ்ஸா, பாசித்தக்கோஸிதே ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācittakkosite siyā.

    244.

    244.

    யா ஹி சண்டி³கபா⁴வேன, க³ணங் து பரிபா⁴ஸதி;

    Yā hi caṇḍikabhāvena, gaṇaṃ tu paribhāsati;

    பயோகே³ து³க்கடங் தஸ்ஸா, பரிப⁴ட்டே² பனேதரங்.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, paribhaṭṭhe panetaraṃ.

    245.

    245.

    நிமந்திதா பவாரிதா, கா²த³னங் போ⁴ஜனம்பி வா;

    Nimantitā pavāritā, khādanaṃ bhojanampi vā;

    பு⁴ஞ்ஜந்தீ பி⁴க்கு²னீ ஸா ஹி, த்³வே பனாபத்தியோ பு²ஸே.

    Bhuñjantī bhikkhunī sā hi, dve panāpattiyo phuse.

    246.

    246.

    ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி யங் கிஞ்சி, படிக்³க³ண்ஹாதி து³க்கடங்;

    ‘‘Bhuñjissāmī’’ti yaṃ kiñci, paṭiggaṇhāti dukkaṭaṃ;

    அஜ்ஜோ²ஹாரபயோகே³ஸு, பாசித்தி பரிதீ³பயே.

    Ajjhohārapayogesu, pācitti paridīpaye.

    247.

    247.

    குலங் து மச்ச²ராயந்தீ, த்³வே பனாபத்தியோ பு²ஸே;

    Kulaṃ tu maccharāyantī, dve panāpattiyo phuse;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், ஸேஸா மச்ச²ரிதே ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, sesā maccharite siyā.

    248.

    248.

    அபி⁴க்கு²கே பனாவாஸே, ப⁴வே வஸ்ஸங் வஸந்தியா;

    Abhikkhuke panāvāse, bhave vassaṃ vasantiyā;

    து³க்கடங் புப்³ப³கிச்சேஸு, பாசித்தி அருணுக்³க³மே.

    Dukkaṭaṃ pubbakiccesu, pācitti aruṇuggame.

    249.

    249.

    பி⁴க்கு²னீ உப⁴தோஸங்கே⁴, வஸ்ஸங்வுட்டா² து தீஹிபி;

    Bhikkhunī ubhatosaṅghe, vassaṃvuṭṭhā tu tīhipi;

    டா²னேஹி அப்பவாரெந்தீ, ஏகங் பாசித்தியங் பு²ஸே.

    Ṭhānehi appavārentī, ekaṃ pācittiyaṃ phuse.

    250.

    250.

    ஓவாத³த்தா²ய வா பி⁴க்கு²ங், ஸங்வாஸத்தா²ய வா ததா²;

    Ovādatthāya vā bhikkhuṃ, saṃvāsatthāya vā tathā;

    ந க³ச்ச²தி ஸசே தஸ்ஸா, ஏகங் பாசித்தியங் ஸியா.

    Na gacchati sace tassā, ekaṃ pācittiyaṃ siyā.

    251.

    251.

    ஓவாத³ம்பி ந யாசந்தீ, ந க³ச்ச²ந்தீ உபோஸத²ங்;

    Ovādampi na yācantī, na gacchantī uposathaṃ;

    ஏகங் பாசித்தியாபத்தி-மாபஜ்ஜதி, ந ஸங்ஸயோ.

    Ekaṃ pācittiyāpatti-māpajjati, na saṃsayo.

    252.

    252.

    அபுச்சி²த்வாவ ஸங்க⁴ங் வா, பே⁴தா³பேதி பஸாக²ஜங்;

    Apucchitvāva saṅghaṃ vā, bhedāpeti pasākhajaṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங், பி⁴ன்னே, பாசித்தி பரியாபுதா.

    Payoge dukkaṭaṃ, bhinne, pācitti pariyāputā.

    ஆராமவக்³கோ³ ச²ட்டோ².

    Ārāmavaggo chaṭṭho.

    253.

    253.

    க³ப்³பி⁴னிங் வுட்ட²பெந்தீ ஹி, த்³வே பனாபத்தியோ பு²ஸே;

    Gabbhiniṃ vuṭṭhapentī hi, dve panāpattiyo phuse;

    பயோகே³ து³க்கடங், வுட்டா²-பிதே பாசித்தியங் ஸியா.

    Payoge dukkaṭaṃ, vuṭṭhā-pite pācittiyaṃ siyā.

    254.

    254.

    து³தியங் ததியஞ்சேவ, சதுத்த²ங் பஞ்சமம்பி ச;

    Dutiyaṃ tatiyañceva, catutthaṃ pañcamampi ca;

    ச²ட்ட²ஞ்ச ஸத்தமஞ்சேவ, பட²மேன ஸமங் மதங்.

    Chaṭṭhañca sattamañceva, paṭhamena samaṃ mataṃ.

    255.

    255.

    பி⁴க்கு²னீ வுட்ட²பெத்வான, பி⁴க்கு²னிங் ஸஹஜீவினிங்;

    Bhikkhunī vuṭṭhapetvāna, bhikkhuniṃ sahajīviniṃ;

    த்³வேவஸ்ஸங் நானுக்³க³ண்ஹந்தீ, ஏகங் பாசித்தியங் பு²ஸே.

    Dvevassaṃ nānuggaṇhantī, ekaṃ pācittiyaṃ phuse.

    256.

    256.

    நவமங் த³ஸமஞ்சேவ, அட்ட²மேன ஸமங் மதங்;

    Navamaṃ dasamañceva, aṭṭhamena samaṃ mataṃ;

    த்³வீஸு ஆபத்திபே⁴த³ஸ்மிங், நானத்தங் நத்தி² கிஞ்சிபி.

    Dvīsu āpattibhedasmiṃ, nānattaṃ natthi kiñcipi.

    க³ப்³பி⁴னீவக்³கோ³ ஸத்தமோ.

    Gabbhinīvaggo sattamo.

    257.

    257.

    குமாரீபூ⁴தவக்³க³ஸ்ஸ, ஆதி³தோ பன பஞ்சபி;

    Kumārībhūtavaggassa, ādito pana pañcapi;

    ஸமானா க³ப்³பி⁴னீவக்³கே³, பட²மேனேவ ஸப்³ப³ஸோ.

    Samānā gabbhinīvagge, paṭhameneva sabbaso.

    258.

    258.

    ‘‘அலங் வுட்டா²பிதேனா’’தி, வுச்சமானா ஹி கீ²யதி;

    ‘‘Alaṃ vuṭṭhāpitenā’’ti, vuccamānā hi khīyati;

    பயோகே³ து³க்கடங், பச்சா², ஹோதி பாசித்தி கீ²யிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ, pacchā, hoti pācitti khīyite.

    259.

    259.

    ஸத்தமே அட்ட²மே சேவ, ஏகங் பாசித்தியங் மதங்;

    Sattame aṭṭhame ceva, ekaṃ pācittiyaṃ mataṃ;

    ஆதி³னாவ ஸமானானி, நவமாதீ³னி பஞ்சபி.

    Ādināva samānāni, navamādīni pañcapi.

    குமாரீபூ⁴தவக்³கோ³ அட்ட²மோ.

    Kumārībhūtavaggo aṭṭhamo.

    260.

    260.

    ஆபத்தியோ பு²ஸே த்³வேபி, தா⁴ரெந்தீ ச²த்துபாஹனங்;

    Āpattiyo phuse dvepi, dhārentī chattupāhanaṃ;

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், ஹோதி பாசித்தி தா⁴ரிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, hoti pācitti dhārite.

    261.

    261.

    யானேன பன யாயந்தீ, த்³வே கிராபத்தியோ பு²ஸே;

    Yānena pana yāyantī, dve kirāpattiyo phuse;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, பாசித்தி யதி³ யாயிதே.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti yadi yāyite.

    262.

    262.

    தா⁴ரெந்தியா து ஸங்கா⁴ணிங், பயோகே³ து³க்கடங் ஸியா;

    Dhārentiyā tu saṅghāṇiṃ, payoge dukkaṭaṃ siyā;

    தா⁴ரிதே பன பாசித்தி, சதுத்தே²பி அயங் நயோ.

    Dhārite pana pācitti, catutthepi ayaṃ nayo.

    263.

    263.

    ந்ஹாயந்தீ க³ந்த⁴வண்ணேன, பயோகே³ து³க்கடங் பு²ஸே;

    Nhāyantī gandhavaṇṇena, payoge dukkaṭaṃ phuse;

    ந்ஹானஸ்ஸ பரியோஸானே, தஸ்ஸா பாசித்தியங் ஸியா.

    Nhānassa pariyosāne, tassā pācittiyaṃ siyā.

    264.

    264.

    ச²ட்ட²ம்பி பஞ்சமேனேவ, ஸமானங் ஸப்³ப³தா² பன;

    Chaṭṭhampi pañcameneva, samānaṃ sabbathā pana;

    ஸத்தமே அட்ட²மே சேவ, நவமே த³ஸமேபி ச.

    Sattame aṭṭhame ceva, navame dasamepi ca.

    265.

    265.

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், பாசித்தும்மத்³தி³தே ஸியா;

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācittummaddite siyā;

    ஆபத்தீனங் விபா⁴க³ஸ்மிங், நத்தி² காசி விஸேஸதா.

    Āpattīnaṃ vibhāgasmiṃ, natthi kāci visesatā.

    266.

    266.

    அனாபுச்சா² து பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, புரதோ யா நிஸீத³தி;

    Anāpucchā tu bhikkhussa, purato yā nisīdati;

    பயோகே³ து³க்கடங் தஸ்ஸா, பாசித்தி து நிஸீதி³தே.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācitti tu nisīdite.

    267.

    267.

    அனோகாஸகதங் பி⁴க்கு²ங், பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தியா பன;

    Anokāsakataṃ bhikkhuṃ, pañhaṃ pucchantiyā pana;

    பயோகே³ து³க்கடங் ஹோதி, வுத்தா பாசித்தி புச்சி²தே.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, vuttā pācitti pucchite.

    268.

    268.

    ஸங்கச்சிகங் வினா கா³மங், பத³ஸா பவிஸந்தியா;

    Saṃkaccikaṃ vinā gāmaṃ, padasā pavisantiyā;

    பட²மேனேவ ஆராம-வக்³க³ஸ்ஸ ஸதி³ஸங் வதே³.

    Paṭhameneva ārāma-vaggassa sadisaṃ vade.

    ச²த்துபாஹனவக்³கோ³ நவமோ.

    Chattupāhanavaggo navamo.

    பாசித்தியகதா².

    Pācittiyakathā.

    269.

    269.

    அட்ட²ஸு து³விதா⁴பத்தி, பாடிதே³ஸனியேஸுபி;

    Aṭṭhasu duvidhāpatti, pāṭidesaniyesupi;

    விஞ்ஞாபெத்வா ஸசே ஸப்பிங், ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி க³ண்ஹதி.

    Viññāpetvā sace sappiṃ, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati.

    270.

    270.

    ததோ பி⁴க்கு²னியா தஸ்ஸா, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்;

    Tato bhikkhuniyā tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ;

    அஜ்ஜோ²ஹாரேஸு ஸப்³பே³ஸு, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா.

    Ajjhohāresu sabbesu, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    பாடிதே³ஸனீயகதா².

    Pāṭidesanīyakathā.

    271.

    271.

    இமங் விதி³த்வா பரமங் பனுத்தரங்;

    Imaṃ viditvā paramaṃ panuttaraṃ;

    நிருத்தரங் அத்த²வஸேன பி⁴க்கு²;

    Niruttaraṃ atthavasena bhikkhu;

    ஸுகே²ன பஞ்ஞத்தமஹாஸமுத்³த³ங்;

    Sukhena paññattamahāsamuddaṃ;

    து³ருத்தரங் உத்தரதேவ தீ⁴ரோ.

    Duruttaraṃ uttarateva dhīro.

    272.

    272.

    யஸ்மா தஸ்மா அஸ்மிங் யோக³ங்;

    Yasmā tasmā asmiṃ yogaṃ;

    உஸ்மாயுத்தோ யுத்தோ காதுங்;

    Usmāyutto yutto kātuṃ;

    ஸத்தோ ஸத்தோ கங்க²ச்சே²தே³;

    Satto satto kaṅkhacchede;

    ஸத்தே² ஸத்தே² நிச்சங் நிச்சங்.

    Satthe satthe niccaṃ niccaṃ.

    பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கோ³ நிட்டி²தோ.

    Bhikkhunīvibhaṅgo niṭṭhito.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact