Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
த்³வேமாதிகாபாளி
Dvemātikāpāḷi
பி⁴க்கு²பாதிமொக்க²பாளி
Bhikkhupātimokkhapāḷi
புப்³ப³கரணங்-4
Pubbakaraṇaṃ-4
ஸம்மஜ்ஜனீ பதீ³போ ச, உத³கங் ஆஸனேன ச;
Sammajjanī padīpo ca, udakaṃ āsanena ca;
உபோஸத²ஸ்ஸ ஏதானி, ‘‘புப்³ப³கரண’’ந்தி வுச்சதி.
Uposathassa etāni, ‘‘pubbakaraṇa’’nti vuccati.
புப்³ப³கிச்சங்-5
Pubbakiccaṃ-5
ச²ந்த³, பாரிஸுத்³தி⁴, உதுக்கா²னங், பி⁴க்கு²க³ணனா ச ஓவாதோ³;
Chanda, pārisuddhi, utukkhānaṃ, bhikkhugaṇanā ca ovādo;
உபோஸத²ஸ்ஸ ஏதானி, ‘‘புப்³ப³கிச்ச’’ந்தி வுச்சதி.
Uposathassa etāni, ‘‘pubbakicca’’nti vuccati.
பத்தகல்லஅங்கா³-4
Pattakallaaṅgā-4
உபோஸதோ² , யாவதிகா ச பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா;
Uposatho , yāvatikā ca bhikkhū kammappattā;
ஸபா⁴கா³பத்தியோ ச ந விஜ்ஜந்தி;
Sabhāgāpattiyo ca na vijjanti;
வஜ்ஜனீயா ச புக்³க³லா தஸ்மிங் ந ஹொந்தி, ‘‘பத்தகல்ல’’ந்தி வுச்சதி.
Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na honti, ‘‘pattakalla’’nti vuccati.
புப்³ப³கரணபுப்³ப³கிச்சானி ஸமாபெத்வா தே³ஸிதாபத்திகஸ்ஸ ஸமக்³க³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதுங் ஆராத⁴னங் கரோம.
Pubbakaraṇapubbakiccāni samāpetvā desitāpattikassa samaggassa bhikkhusaṅghassa anumatiyā pātimokkhaṃ uddisituṃ ārādhanaṃ karoma.
நிதா³னுத்³தே³ஸோ
Nidānuddeso
ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴? அஜ்ஜுபோஸதோ² பன்னரஸோ, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ உபோஸத²ங் கரெய்ய, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்ய.
Suṇātu me bhante saṅgho? Ajjuposatho pannaraso, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho uposathaṃ kareyya, pātimokkhaṃ uddiseyya.
கிங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ புப்³ப³கிச்சங்? பாரிஸுத்³தி⁴ங் ஆயஸ்மந்தோ ஆரோசேத², பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமி, தங் ஸப்³பே³வ ஸந்தா ஸாது⁴கங் ஸுணோம மனஸி கரோம. யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தி, ஸோ ஆவிகரெய்ய, அஸந்தியா ஆபத்தியா துண்ஹீ ப⁴விதப்³ப³ங், துண்ஹீபா⁴வேன கோ² பனாயஸ்மந்தே ‘‘பரிஸுத்³தா⁴’’தி வேதி³ஸ்ஸாமி. யதா² கோ² பன பச்சேகபுட்ட²ஸ்ஸ வெய்யாகரணங் ஹோதி, ஏவமேவங் ஏவரூபாய பரிஸாய யாவததியங் அனுஸாவிதங் ஹோதி. யோ பன பி⁴க்கு² யாவததியங் அனுஸாவியமானே ஸரமானோ ஸந்திங் ஆபத்திங் நாவிகரெய்ய, ஸம்பஜானமுஸாவாத³ஸ்ஸ ஹோதி. ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³ கோ² பனாயஸ்மந்தோ அந்தராயிகோ த⁴ம்மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா, தஸ்மா ஸரமானேன பி⁴க்கு²னா ஆபன்னேன விஸுத்³தா⁴பெக்கே²ன ஸந்தீ ஆபத்தி ஆவிகாதப்³பா³, ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி.
Kiṃ saṅghassa pubbakiccaṃ? Pārisuddhiṃ āyasmanto ārocetha, pātimokkhaṃ uddisissāmi, taṃ sabbeva santā sādhukaṃ suṇoma manasi karoma. Yassa siyā āpatti, so āvikareyya, asantiyā āpattiyā tuṇhī bhavitabbaṃ, tuṇhībhāvena kho panāyasmante ‘‘parisuddhā’’ti vedissāmi. Yathā kho pana paccekapuṭṭhassa veyyākaraṇaṃ hoti, evamevaṃ evarūpāya parisāya yāvatatiyaṃ anusāvitaṃ hoti. Yo pana bhikkhu yāvatatiyaṃ anusāviyamāne saramāno santiṃ āpattiṃ nāvikareyya, sampajānamusāvādassa hoti. Sampajānamusāvādo kho panāyasmanto antarāyiko dhammo vutto bhagavatā, tasmā saramānena bhikkhunā āpannena visuddhāpekkhena santī āpatti āvikātabbā, āvikatā hissa phāsu hoti.
உத்³தி³ட்ட²ங் கோ² ஆயஸ்மந்தோ நிதா³னங். தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, து³தியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, ததியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீதி.
Uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidānaṃ. Tatthāyasmante pucchāmi, kaccittha parisuddhā, dutiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, tatiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.
நிதா³னங் நிட்டி²தங்.
Nidānaṃ niṭṭhitaṃ.
பாராஜிகுத்³தே³ஸோ
Pārājikuddeso
தத்ரிமே சத்தாரோ பாராஜிகா த⁴ம்மா உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தி.
Tatrime cattāro pārājikā dhammā uddesaṃ āgacchanti.
மேது²னத⁴ம்ம ஸிக்கா²பத³ங்
Methunadhamma sikkhāpadaṃ
1. யோ பன பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்ய, அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தாயபி, பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ.
1. Yo pana bhikkhu bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpanno sikkhaṃ appaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, antamaso tiracchānagatāyapi, pārājiko hoti asaṃvāso.
அதி³ன்னாதா³னஸிக்கா²பத³ங்
Adinnādānasikkhāpadaṃ
2. யோ பன பி⁴க்கு² கா³மா வா அரஞ்ஞா வா அதி³ன்னங் தெ²ய்யஸங்கா²தங் ஆதி³யெய்ய, யதா²ரூபே அதி³ன்னாதா³னே ராஜானோ சோரங் க³ஹெத்வா ஹனெய்யுங் வா ப³ந்தெ⁴ய்யுங் வா பப்³பா³ஜெய்யுங் வா சோரோஸி பா³லோஸி மூள்ஹோஸி தே²னோஸீதி, ததா²ரூபங் பி⁴க்கு² அதி³ன்னங் ஆதி³யமானோ அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ.
2. Yo pana bhikkhu gāmā vā araññā vā adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ ādiyeyya, yathārūpe adinnādāne rājāno coraṃ gahetvā haneyyuṃ vā bandheyyuṃ vā pabbājeyyuṃ vā corosi bālosi mūḷhosi thenosīti, tathārūpaṃ bhikkhu adinnaṃ ādiyamāno ayampi pārājiko hoti asaṃvāso.
மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹஸிக்கா²பத³ங்
Manussaviggahasikkhāpadaṃ
3. யோ பன பி⁴க்கு² ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய, ஸத்த²ஹாரகங் வாஸ்ஸ பரியேஸெய்ய, மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்ய, மரணாய வா ஸமாத³பெய்ய ‘‘அம்போ⁴ புரிஸ கிங் துய்ஹிமினா பாபகேன து³ஜ்ஜீவிதேன, மதங் தே ஜீவிதா ஸெய்யோ’’தி, இதி சித்தமனோ சித்தஸங்கப்போ அனேகபரியாயேன மரணவண்ணங் வா ஸங்வண்ணெய்ய, மரணாய வா ஸமாத³பெய்ய, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ.
3. Yo pana bhikkhu sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropeyya, satthahārakaṃ vāssa pariyeseyya, maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyya, maraṇāya vā samādapeyya ‘‘ambho purisa kiṃ tuyhiminā pāpakena dujjīvitena, mataṃ te jīvitā seyyo’’ti, iti cittamano cittasaṅkappo anekapariyāyena maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyya, maraṇāya vā samādapeyya, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso.
உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸிக்கா²பத³ங்
Uttarimanussadhammasikkhāpadaṃ
4. யோ பன பி⁴க்கு² அனபி⁴ஜானங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் அத்துபனாயிகங் அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனங் ஸமுதா³சரெய்ய ‘‘இதி ஜானாமி, இதி பஸ்ஸாமீ’’தி, ததோ அபரேன ஸமயேன ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா ஆபன்னோ விஸுத்³தா⁴பெக்கோ² ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘அஜானமேவங் ஆவுஸோ அவசங் ஜானாமி, அபஸ்ஸங் பஸ்ஸாமி, துச்ச²ங் முஸா விலபி’’ந்தி, அஞ்ஞத்ர அதி⁴மானா, அயம்பி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ.
4. Yo pana bhikkhu anabhijānaṃ uttarimanussadhammaṃ attupanāyikaṃ alamariyañāṇadassanaṃ samudācareyya ‘‘iti jānāmi, iti passāmī’’ti, tato aparena samayena samanuggāhīyamāno vā asamanuggāhīyamāno vā āpanno visuddhāpekkho evaṃ vadeyya ‘‘ajānamevaṃ āvuso avacaṃ jānāmi, apassaṃ passāmi, tucchaṃ musā vilapi’’nti, aññatra adhimānā, ayampi pārājiko hoti asaṃvāso.
உத்³தி³ட்டா² கோ² ஆயஸ்மந்தோ சத்தாரோ பாராஜிகா த⁴ம்மா. யேஸங் பி⁴க்கு² அஞ்ஞதரங் வா அஞ்ஞதரங் வா ஆபஜ்ஜித்வா ந லப⁴தி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் யதா² புரே, ததா² பச்சா², பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ. தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, து³தியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, ததியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீதி.
Uddiṭṭhā kho āyasmanto cattāro pārājikā dhammā. Yesaṃ bhikkhu aññataraṃ vā aññataraṃ vā āpajjitvā na labhati bhikkhūhi saddhiṃ saṃvāsaṃ yathā pure, tathā pacchā, pārājiko hoti asaṃvāso. Tatthāyasmante pucchāmi, kaccittha parisuddhā, dutiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, tatiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.
பாராஜிகங் நிட்டி²தங்.
Pārājikaṃ niṭṭhitaṃ.
ஸங்கா⁴தி³ஸேஸுத்³தே³ஸோ
Saṅghādisesuddeso
இமே கோ² பனாயஸ்மந்தோ தேரஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா
Ime kho panāyasmanto terasa saṅghādisesā
த⁴ம்மா உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தி.
Dhammā uddesaṃ āgacchanti.
ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஸிக்கா²பத³ங்
Sukkavissaṭṭhisikkhāpadaṃ
1. ஸஞ்சேதனிகா ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி² அஞ்ஞத்ர ஸுபினந்தா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
1. Sañcetanikā sukkavissaṭṭhi aññatra supinantā saṅghādiseso.
காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³ங்
Kāyasaṃsaggasikkhāpadaṃ
2. யோ பன பி⁴க்கு² ஓதிண்ணோ விபரிணதேன சித்தேன மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴ங் காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய ஹத்த²க்³கா³ஹங் வா வேணிக்³கா³ஹங் வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அஞ்ஞதரஸ்ஸ வா அங்க³ஸ்ஸ பராமஸனங், ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
2. Yo pana bhikkhu otiṇṇo vipariṇatena cittena mātugāmena saddhiṃ kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyya hatthaggāhaṃ vā veṇiggāhaṃ vā aññatarassa vā aññatarassa vā aṅgassa parāmasanaṃ, saṅghādiseso.
து³ட்டு²ல்லவாசாஸிக்கா²பத³ங்
Duṭṭhullavācāsikkhāpadaṃ
3. யோ பன பி⁴க்கு² ஓதிண்ணோ விபரிணதேன சித்தேன மாதுகா³மங் து³ட்டு²ல்லாஹி வாசாஹி ஓபா⁴ஸெய்ய யதா² தங் யுவா யுவதிங் மேது²னுபஸங்ஹிதாஹி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
3. Yo pana bhikkhu otiṇṇo vipariṇatena cittena mātugāmaṃ duṭṭhullāhi vācāhi obhāseyya yathā taṃ yuvā yuvatiṃ methunupasaṃhitāhi, saṅghādiseso.
அத்தகாமபாரிசரியஸிக்கா²பத³ங்
Attakāmapāricariyasikkhāpadaṃ
4. யோ பன பி⁴க்கு² ஓதிண்ணோ விபரிணதேன சித்தேன மாதுகா³மஸ்ஸ ஸந்திகே அத்தகாமபாரிசரியாய வண்ணங் பா⁴ஸெய்ய ‘‘ஏதத³க்³க³ங் ப⁴கி³னி பாரிசரியானங் யா மாதி³ஸங் ஸீலவந்தங் கல்யாணத⁴ம்மங் ப்³ரஹ்மசாரிங் ஏதேன த⁴ம்மேன பரிசரெய்யா’’தி மேது²னுபஸங்ஹிதேன, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
4. Yo pana bhikkhu otiṇṇo vipariṇatena cittena mātugāmassa santike attakāmapāricariyāya vaṇṇaṃ bhāseyya ‘‘etadaggaṃ bhagini pāricariyānaṃ yā mādisaṃ sīlavantaṃ kalyāṇadhammaṃ brahmacāriṃ etena dhammena paricareyyā’’ti methunupasaṃhitena, saṅghādiseso.
ஸஞ்சரித்தஸிக்கா²பத³ங்
Sañcarittasikkhāpadaṃ
5. யோ பன பி⁴க்கு² ஸஞ்சரித்தங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய இத்தி²யா வா புரிஸமதிங் புரிஸஸ்ஸ வா இத்தி²மதிங், ஜாயத்தனே வா ஜாரத்தனே வா, அந்தமஸோ தங்க²ணிகாயபி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
5. Yo pana bhikkhu sañcarittaṃ samāpajjeyya itthiyā vā purisamatiṃ purisassa vā itthimatiṃ, jāyattane vā jārattane vā, antamaso taṅkhaṇikāyapi, saṅghādiseso.
குடிகாரஸிக்கா²பத³ங்
Kuṭikārasikkhāpadaṃ
6. ஸஞ்ஞாசிகாய பன பி⁴க்கு²னா குடிங் காரயமானேன அஸ்ஸாமிகங் அத்துத்³தே³ஸங் பமாணிகா காரேதப்³பா³, தத்ரித³ங் பமாணங், தீ³க⁴ஸோ த்³வாத³ஸ வித³த்தி²யோ ஸுக³தவித³த்தி²யா, திரியங் ஸத்தந்தரா, பி⁴க்கூ² அபி⁴னேதப்³பா³ வத்து²தே³ஸனாய, தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி வத்து² தே³ஸேதப்³ப³ங் அனாரம்ப⁴ங் ஸபரிக்கமனங். ஸாரம்பே⁴ சே பி⁴க்கு² வத்து²ஸ்மிங் அபரிக்கமனே ஸஞ்ஞாசிகாய குடிங் காரெய்ய, பி⁴க்கூ² வா அனபி⁴னெய்ய வத்து²தே³ஸனாய, பமாணங் வா அதிக்காமெய்ய, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
6. Saññācikāya pana bhikkhunā kuṭiṃ kārayamānena assāmikaṃ attuddesaṃ pamāṇikā kāretabbā, tatridaṃ pamāṇaṃ, dīghaso dvādasa vidatthiyo sugatavidatthiyā, tiriyaṃ sattantarā, bhikkhū abhinetabbā vatthudesanāya, tehi bhikkhūhi vatthu desetabbaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ. Sārambhe ce bhikkhu vatthusmiṃ aparikkamane saññācikāya kuṭiṃ kāreyya, bhikkhū vā anabhineyya vatthudesanāya, pamāṇaṃ vā atikkāmeyya, saṅghādiseso.
விஹாரகாரஸிக்கா²பத³ங்
Vihārakārasikkhāpadaṃ
7. மஹல்லகங் பன பி⁴க்கு²னா விஹாரங் காரயமானேன ஸஸ்ஸாமிகங் அத்துத்³தே³ஸங் பி⁴க்கூ² அபி⁴னேதப்³பா³ வத்து²தே³ஸனாய, தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி வத்து² தே³ஸேதப்³ப³ங் அனாரம்ப⁴ங் ஸபரிக்கமனங். ஸாரம்பே⁴ சே பி⁴க்கு² வத்து²ஸ்மிங் அபரிக்கமனே மஹல்லகங் விஹாரங் காரெய்ய, பி⁴க்கூ² வா அனபி⁴னெய்ய வத்து²தே³ஸனாய, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
7. Mahallakaṃ pana bhikkhunā vihāraṃ kārayamānena sassāmikaṃ attuddesaṃ bhikkhū abhinetabbā vatthudesanāya, tehi bhikkhūhi vatthu desetabbaṃ anārambhaṃ saparikkamanaṃ. Sārambhe ce bhikkhu vatthusmiṃ aparikkamane mahallakaṃ vihāraṃ kāreyya, bhikkhū vā anabhineyya vatthudesanāya, saṅghādiseso.
து³ட்ட²தோ³ஸஸிக்கா²பத³ங்
Duṭṭhadosasikkhāpadaṃ
8. யோ பன பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் து³ட்டோ² தோ³ஸோ அப்பதீதோ அமூலகேன பாராஜிகேன த⁴ம்மேன அனுத்³த⁴ங்ஸெய்ய ‘‘அப்பேவ நாம நங் இமம்ஹா ப்³ரஹ்மசரியா சாவெய்ய’’ந்தி , ததோ அபரேன ஸமயேன ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அமூலகஞ்சேவ தங் அதி⁴கரணங் ஹோதி, பி⁴க்கு² ச தோ³ஸங் பதிட்டா²தி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
8. Yo pana bhikkhu bhikkhuṃ duṭṭho doso appatīto amūlakena pārājikena dhammena anuddhaṃseyya ‘‘appeva nāma naṃ imamhā brahmacariyā cāveyya’’nti , tato aparena samayena samanuggāhīyamāno vā asamanuggāhīyamāno vā amūlakañceva taṃ adhikaraṇaṃ hoti, bhikkhu ca dosaṃ patiṭṭhāti, saṅghādiseso.
அஞ்ஞபா⁴கி³யஸிக்கா²பத³ங்
Aññabhāgiyasikkhāpadaṃ
9. யோ பன பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ங் து³ட்டோ² தோ³ஸோ அப்பதீதோ அஞ்ஞபா⁴கி³யஸ்ஸ அதி⁴கரணஸ்ஸ கிஞ்சிதே³ஸங் லேஸமத்தங் உபாதா³ய பாராஜிகேன த⁴ம்மேன அனுத்³த⁴ங்ஸெய்ய ‘‘அப்பேவ நாம நங் இமம்ஹா ப்³ரஹ்மசரியா சாவெய்ய’’ந்தி, ததோ அபரேன ஸமயேன ஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அஸமனுக்³கா³ஹீயமானோ வா அஞ்ஞபா⁴கி³யஞ்சேவ தங் அதி⁴கரணங் ஹோதி கோசிதே³ஸோ லேஸமத்தோ உபாதி³ன்னோ, பி⁴க்கு² ச தோ³ஸங் பதிட்டா²தி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
9. Yo pana bhikkhu bhikkhuṃ duṭṭho doso appatīto aññabhāgiyassa adhikaraṇassa kiñcidesaṃ lesamattaṃ upādāya pārājikena dhammena anuddhaṃseyya ‘‘appeva nāma naṃ imamhā brahmacariyā cāveyya’’nti, tato aparena samayena samanuggāhīyamāno vā asamanuggāhīyamāno vā aññabhāgiyañceva taṃ adhikaraṇaṃ hoti kocideso lesamatto upādinno, bhikkhu ca dosaṃ patiṭṭhāti, saṅghādiseso.
ஸங்க⁴பே⁴த³ஸிக்கா²பத³ங்
Saṅghabhedasikkhāpadaṃ
10. யோ பன பி⁴க்கு² ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பே⁴தா³ய பரக்கமெய்ய, பே⁴த³னஸங்வத்தனிகங் வா அதி⁴கரணங் ஸமாதா³ய பக்³க³ய்ஹ திட்டெ²ய்ய, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ ‘‘மாயஸ்மா ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பே⁴தா³ய பரக்கமி, பே⁴த³னஸங்வத்தனிகங் வா அதி⁴கரணங் ஸமாதா³ய பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி, ஸமேதாயஸ்மா ஸங்கே⁴ன, ஸமக்³கோ³ ஹி ஸங்கோ⁴ ஸம்மோத³மானோ அவிவத³மானோ ஏகுத்³தே³ஸோ பா²ஸு விஹரதீ’’தி, ஏவஞ்ச ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானோ ததே²வ பக்³க³ண்ஹெய்ய, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸிதப்³போ³ தஸ்ஸ படினிஸ்ஸக்³கா³ய, யாவததியஞ்சே ஸமனுபா⁴ஸியமானோ தங் படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, இச்சேதங் குஸலங், நோ சே படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
10. Yo pana bhikkhu samaggassa saṅghassa bhedāya parakkameyya, bhedanasaṃvattanikaṃ vā adhikaraṇaṃ samādāya paggayha tiṭṭheyya, so bhikkhu bhikkhūhi evamassa vacanīyo ‘‘māyasmā samaggassa saṅghassa bhedāya parakkami, bhedanasaṃvattanikaṃ vā adhikaraṇaṃ samādāya paggayha aṭṭhāsi, sametāyasmā saṅghena, samaggo hi saṅgho sammodamāno avivadamāno ekuddeso phāsu viharatī’’ti, evañca so bhikkhu bhikkhūhi vuccamāno tatheva paggaṇheyya, so bhikkhu bhikkhūhi yāvatatiyaṃ samanubhāsitabbo tassa paṭinissaggāya, yāvatatiyañce samanubhāsiyamāno taṃ paṭinissajjeyya, iccetaṃ kusalaṃ, no ce paṭinissajjeyya, saṅghādiseso.
பே⁴தா³னுவத்தகஸிக்கா²பத³ங்
Bhedānuvattakasikkhāpadaṃ
11. தஸ்ஸேவ கோ² பன பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கூ² ஹொந்தி அனுவத்தகா வக்³க³வாத³கா ஏகோ வா த்³வே வா தயோ வா, தே ஏவங் வதெ³ய்யுங் ‘‘மாயஸ்மந்தோ ஏதங் பி⁴க்கு²ங் கிஞ்சி அவசுத்த², த⁴ம்மவாதீ³ சேஸோ பி⁴க்கு², வினயவாதீ³ சேஸோ பி⁴க்கு², அம்ஹாகஞ்சேஸோ பி⁴க்கு² ச²ந்த³ஞ்ச ருசிஞ்ச ஆதா³ய வோஹரதி, ஜானாதி, நோ பா⁴ஸதி, அம்ஹாகம்பேதங் க²மதீ’’தி, தே பி⁴க்கூ² பி⁴க்கூ²ஹி ஏவமஸ்ஸு வசனீயா ‘‘மாயஸ்மந்தோ ஏவங் அவசுத்த², ந சேஸோ பி⁴க்கு² த⁴ம்மவாதீ³, ந சேஸோ பி⁴க்கு² வினயவாதீ³, மாயஸ்மந்தானம்பி ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ருச்சித்த², ஸமேதாயஸ்மந்தானங் ஸங்கே⁴ன, ஸமக்³கோ³ ஹி ஸங்கோ⁴ ஸம்மோத³மானோ அவிவத³மானோ ஏகுத்³தே³ஸோ பா²ஸு விஹரதீ’’தி , ஏவஞ்ச தே பி⁴க்கூ² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானா ததே²வ பக்³க³ண்ஹெய்யுங், தே பி⁴க்கூ² பி⁴க்கூ²ஹி யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸிதப்³பா³ தஸ்ஸ படினிஸ்ஸக்³கா³ய, யாவததியஞ்சே ஸமனுபா⁴ஸியமானா தங் படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்யுங், இச்சேதங் குஸலங், நோ சே படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்யுங், ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
11. Tasseva kho pana bhikkhussa bhikkhū honti anuvattakā vaggavādakā eko vā dve vā tayo vā, te evaṃ vadeyyuṃ ‘‘māyasmanto etaṃ bhikkhuṃ kiñci avacuttha, dhammavādī ceso bhikkhu, vinayavādī ceso bhikkhu, amhākañceso bhikkhu chandañca ruciñca ādāya voharati, jānāti, no bhāsati, amhākampetaṃ khamatī’’ti, te bhikkhū bhikkhūhi evamassu vacanīyā ‘‘māyasmanto evaṃ avacuttha, na ceso bhikkhu dhammavādī, na ceso bhikkhu vinayavādī, māyasmantānampi saṅghabhedo ruccittha, sametāyasmantānaṃ saṅghena, samaggo hi saṅgho sammodamāno avivadamāno ekuddeso phāsu viharatī’’ti , evañca te bhikkhū bhikkhūhi vuccamānā tatheva paggaṇheyyuṃ, te bhikkhū bhikkhūhi yāvatatiyaṃ samanubhāsitabbā tassa paṭinissaggāya, yāvatatiyañce samanubhāsiyamānā taṃ paṭinissajjeyyuṃ, iccetaṃ kusalaṃ, no ce paṭinissajjeyyuṃ, saṅghādiseso.
து³ப்³ப³சஸிக்கா²பத³ங்
Dubbacasikkhāpadaṃ
12. பி⁴க்கு² பனேவ து³ப்³ப³சஜாதிகோ ஹோதி உத்³தே³ஸபரியாபன்னேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு பி⁴க்கூ²ஹி ஸஹத⁴ம்மிகங் வுச்சமானோ அத்தானங் அவசனீயங் கரோதி ‘‘மா மங் ஆயஸ்மந்தோ கிஞ்சி அவசுத்த² கல்யாணங் வா பாபகங் வா, அஹம்பாயஸ்மந்தே ந கிஞ்சி வக்கா²மி கல்யாணங் வா பாபகங் வா, விரமதா²யஸ்மந்தோ மம வசனாயா’’தி, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ ‘‘மாயஸ்மா அத்தானங் அவசனீயங் அகாஸி, வசனீயமேவாயஸ்மா அத்தானங் கரோது, ஆயஸ்மாபி பி⁴க்கூ² வத³து ஸஹத⁴ம்மேன, பி⁴க்கூ²பி ஆயஸ்மந்தங் வக்க²ந்தி ஸஹத⁴ம்மேன, ஏவங் ஸங்வத்³தா⁴ ஹி தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பரிஸா யதி³த³ங் அஞ்ஞமஞ்ஞவசனேன அஞ்ஞமஞ்ஞவுட்டா²பனேனா’’தி, ஏவஞ்ச ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானோ ததே²வ பக்³க³ண்ஹெய்ய, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸிதப்³போ³ தஸ்ஸ படினிஸ்ஸக்³கா³ய , யாவததியஞ்சே ஸமனுபா⁴ஸியமானோ தங் படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, இச்சேதங் குஸலங், நோ சே படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
12. Bhikkhu paneva dubbacajātiko hoti uddesapariyāpannesu sikkhāpadesu bhikkhūhi sahadhammikaṃ vuccamāno attānaṃ avacanīyaṃ karoti ‘‘mā maṃ āyasmanto kiñci avacuttha kalyāṇaṃ vā pāpakaṃ vā, ahampāyasmante na kiñci vakkhāmi kalyāṇaṃ vā pāpakaṃ vā, viramathāyasmanto mama vacanāyā’’ti, so bhikkhu bhikkhūhi evamassa vacanīyo ‘‘māyasmā attānaṃ avacanīyaṃ akāsi, vacanīyamevāyasmā attānaṃ karotu, āyasmāpi bhikkhū vadatu sahadhammena, bhikkhūpi āyasmantaṃ vakkhanti sahadhammena, evaṃ saṃvaddhā hi tassa bhagavato parisā yadidaṃ aññamaññavacanena aññamaññavuṭṭhāpanenā’’ti, evañca so bhikkhu bhikkhūhi vuccamāno tatheva paggaṇheyya, so bhikkhu bhikkhūhi yāvatatiyaṃ samanubhāsitabbo tassa paṭinissaggāya , yāvatatiyañce samanubhāsiyamāno taṃ paṭinissajjeyya, iccetaṃ kusalaṃ, no ce paṭinissajjeyya, saṅghādiseso.
குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³ங்
Kuladūsakasikkhāpadaṃ
13. பி⁴க்கு² பனேவ அஞ்ஞதரங் கா³மங் வா நிக³மங் வா உபனிஸ்ஸாய விஹரதி குலதூ³ஸகோ பாபஸமாசாரோ, தஸ்ஸ கோ² பாபகா ஸமாசாரா தி³ஸ்ஸந்தி சேவ ஸுய்யந்தி ச, குலானி ச தேன து³ட்டா²னி தி³ஸ்ஸந்தி சேவ ஸுய்யந்தி ச, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ ‘‘ஆயஸ்மா கோ² குலதூ³ஸகோ பாபஸமாசாரோ, ஆயஸ்மதோ கோ² பாபகா ஸமாசாரா தி³ஸ்ஸந்தி சேவ ஸுய்யந்தி ச, குலானி சாயஸ்மதா து³ட்டா²னி தி³ஸ்ஸந்தி சேவ ஸுய்யந்தி ச, பக்கமதாயஸ்மா இமம்ஹா ஆவாஸா, அலங் தே இத⁴ வாஸேனா’’தி, ஏவஞ்ச ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானோ தே பி⁴க்கூ² ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘ச²ந்த³கா³மினோ ச பி⁴க்கூ², தோ³ஸகா³மினோ ச பி⁴க்கூ², மோஹகா³மினோ ச பி⁴க்கூ², ப⁴யகா³மினோ ச பி⁴க்கூ² தாதி³ஸிகாய ஆபத்தியா ஏகச்சங் பப்³பா³ஜெந்தி, ஏகச்சங் ந பப்³பா³ஜெந்தீ’’தி, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ ‘‘மாயஸ்மா ஏவங் அவச, ந ச பி⁴க்கூ² ச²ந்த³கா³மினோ, ந ச பி⁴க்கூ² தோ³ஸகா³மினோ, ந ச பி⁴க்கூ² மோஹகா³மினோ, ந ச பி⁴க்கூ² ப⁴யகா³மினோ, ஆயஸ்மா கோ² குலதூ³ஸகோ பாபஸமாசாரோ, ஆயஸ்மதோ கோ² பாபகா ஸமாசாரா தி³ஸ்ஸந்தி சேவ ஸுய்யந்தி ச, குலானி சாயஸ்மதா து³ட்டா²னி தி³ஸ்ஸந்தி சேவ ஸுய்யந்தி ச, பக்கமதாயஸ்மா இமம்ஹா ஆவாஸா, அலங் தே இத⁴ வாஸேனா’’தி, ஏவஞ்ச ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானோ ததே²வ பக்³க³ண்ஹெய்ய, ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸிதப்³போ³ தஸ்ஸ படினிஸ்ஸக்³கா³ய, யாவததியஞ்சே ஸமனுபா⁴ஸியமானோ தங் படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, இச்சேதங் குஸலங், நோ சே படினிஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ.
13. Bhikkhu paneva aññataraṃ gāmaṃ vā nigamaṃ vā upanissāya viharati kuladūsako pāpasamācāro, tassa kho pāpakā samācārā dissanti ceva suyyanti ca, kulāni ca tena duṭṭhāni dissanti ceva suyyanti ca, so bhikkhu bhikkhūhi evamassa vacanīyo ‘‘āyasmā kho kuladūsako pāpasamācāro, āyasmato kho pāpakā samācārā dissanti ceva suyyanti ca, kulāni cāyasmatā duṭṭhāni dissanti ceva suyyanti ca, pakkamatāyasmā imamhā āvāsā, alaṃ te idha vāsenā’’ti, evañca so bhikkhu bhikkhūhi vuccamāno te bhikkhū evaṃ vadeyya ‘‘chandagāmino ca bhikkhū, dosagāmino ca bhikkhū, mohagāmino ca bhikkhū, bhayagāmino ca bhikkhū tādisikāya āpattiyā ekaccaṃ pabbājenti, ekaccaṃ na pabbājentī’’ti, so bhikkhu bhikkhūhi evamassa vacanīyo ‘‘māyasmā evaṃ avaca, na ca bhikkhū chandagāmino, na ca bhikkhū dosagāmino, na ca bhikkhū mohagāmino, na ca bhikkhū bhayagāmino, āyasmā kho kuladūsako pāpasamācāro, āyasmato kho pāpakā samācārā dissanti ceva suyyanti ca, kulāni cāyasmatā duṭṭhāni dissanti ceva suyyanti ca, pakkamatāyasmā imamhā āvāsā, alaṃ te idha vāsenā’’ti, evañca so bhikkhu bhikkhūhi vuccamāno tatheva paggaṇheyya, so bhikkhu bhikkhūhi yāvatatiyaṃ samanubhāsitabbo tassa paṭinissaggāya, yāvatatiyañce samanubhāsiyamāno taṃ paṭinissajjeyya, iccetaṃ kusalaṃ, no ce paṭinissajjeyya, saṅghādiseso.
உத்³தி³ட்டா² கோ² ஆயஸ்மந்தோ தேரஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா த⁴ம்மா நவ பட²மாபத்திகா, சத்தாரோ யாவததியகா. யேஸங் பி⁴க்கு² அஞ்ஞதரங் வா அஞ்ஞதரங் வா ஆபஜ்ஜித்வா யாவதீஹங் ஜானங் படிச்சா²தே³தி, தாவதீஹங் தேன பி⁴க்கு²னா அகாமா பரிவத்த²ப்³ப³ங். பரிவுத்த²பரிவாஸேன பி⁴க்கு²னா உத்தரி சா²ரத்தங் பி⁴க்கு²மானத்தாய படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங், சிண்ணமானத்தோ பி⁴க்கு² யத்த² ஸியா வீஸதிக³ணோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴, தத்த² ஸோ பி⁴க்கு² அப்³பே⁴தப்³போ³. ஏகேனபி சே ஊனோ வீஸதிக³ணோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ தங் பி⁴க்கு²ங் அப்³பெ⁴ய்ய, ஸோ ச பி⁴க்கு² அனப்³பி⁴தோ, தே ச பி⁴க்கூ² கா³ரய்ஹா, அயங் தத்த² ஸாமீசி. தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, து³தியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, ததியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீதி.
Uddiṭṭhā kho āyasmanto terasa saṅghādisesā dhammā nava paṭhamāpattikā, cattāro yāvatatiyakā. Yesaṃ bhikkhu aññataraṃ vā aññataraṃ vā āpajjitvā yāvatīhaṃ jānaṃ paṭicchādeti, tāvatīhaṃ tena bhikkhunā akāmā parivatthabbaṃ. Parivutthaparivāsena bhikkhunā uttari chārattaṃ bhikkhumānattāya paṭipajjitabbaṃ, ciṇṇamānatto bhikkhu yattha siyā vīsatigaṇo bhikkhusaṅgho, tattha so bhikkhu abbhetabbo. Ekenapi ce ūno vīsatigaṇo bhikkhusaṅgho taṃ bhikkhuṃ abbheyya, so ca bhikkhu anabbhito, te ca bhikkhū gārayhā, ayaṃ tattha sāmīci. Tatthāyasmante pucchāmi, kaccittha parisuddhā, dutiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, tatiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.
ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ நிட்டி²தோ.
Saṅghādiseso niṭṭhito.
அனியதுத்³தே³ஸோ
Aniyatuddeso
இமே கோ² பனாயஸ்மந்தோ த்³வே அனியதா த⁴ம்மா
Ime kho panāyasmanto dve aniyatā dhammā
உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தி.
Uddesaṃ āgacchanti.
பட²மஅனியதஸிக்கா²பத³ங்
Paṭhamaaniyatasikkhāpadaṃ
1. யோ பன பி⁴க்கு² மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகோ ஏகாய ரஹோ படிச்ச²ன்னே ஆஸனே அலங்கம்மனியே நிஸஜ்ஜங் கப்பெய்ய, தமேனங் ஸத்³தெ⁴ய்யவசஸா உபாஸிகா தி³ஸ்வா திண்ணங் த⁴ம்மானங் அஞ்ஞதரேன வதெ³ய்ய பாராஜிகேன வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேன வா பாசித்தியேன வா, நிஸஜ்ஜங் பி⁴க்கு² படிஜானமானோ திண்ணங் த⁴ம்மானங் அஞ்ஞதரேன காரேதப்³போ³ பாராஜிகேன வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேன வா பாசித்தியேன வா, யேன வா ஸா ஸத்³தெ⁴ய்யவசஸா உபாஸிகா வதெ³ய்ய, தேன ஸோ பி⁴க்கு² காரேதப்³போ³, அயங் த⁴ம்மோ அனியதோ.
1. Yo pana bhikkhu mātugāmena saddhiṃ eko ekāya raho paṭicchanne āsane alaṃkammaniye nisajjaṃ kappeyya, tamenaṃ saddheyyavacasā upāsikā disvā tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena vadeyya pārājikena vā saṅghādisesena vā pācittiyena vā, nisajjaṃ bhikkhu paṭijānamāno tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena kāretabbo pārājikena vā saṅghādisesena vā pācittiyena vā, yena vā sā saddheyyavacasā upāsikā vadeyya, tena so bhikkhu kāretabbo, ayaṃ dhammo aniyato.
து³தியஅனியதஸிக்கா²பத³ங்
Dutiyaaniyatasikkhāpadaṃ
2. ந ஹேவ கோ² பன படிச்ச²ன்னங் ஆஸனங் ஹோதி நாலங்கம்மனியங், அலஞ்ச கோ² ஹோதி மாதுகா³மங் து³ட்டு²ல்லாஹி வாசாஹி ஓபா⁴ஸிதுங், யோ பன பி⁴க்கு² ததா²ரூபே ஆஸனே மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகோ ஏகாய ரஹோ நிஸஜ்ஜங் கப்பெய்ய, தமேனங் ஸத்³தெ⁴ய்யவசஸா உபாஸிகா தி³ஸ்வா த்³வின்னங் த⁴ம்மானங் அஞ்ஞதரேன வதெ³ய்ய ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேன வா பாசித்தியேன வா, நிஸஜ்ஜங் பி⁴க்கு² படிஜானமானோ த்³வின்னங் த⁴ம்மானங் அஞ்ஞதரேன காரேதப்³போ³ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேன வா பாசித்தியேன வா, யேன வா ஸா ஸத்³தெ⁴ய்யவசஸா உபாஸிகா வதெ³ய்ய, தேன ஸோ பி⁴க்கு² காரேதப்³போ³, அயம்பி த⁴ம்மோ அனியதோ.
2. Na heva kho pana paṭicchannaṃ āsanaṃ hoti nālaṃkammaniyaṃ, alañca kho hoti mātugāmaṃ duṭṭhullāhi vācāhi obhāsituṃ, yo pana bhikkhu tathārūpe āsane mātugāmena saddhiṃ eko ekāya raho nisajjaṃ kappeyya, tamenaṃ saddheyyavacasā upāsikā disvā dvinnaṃ dhammānaṃ aññatarena vadeyya saṅghādisesena vā pācittiyena vā, nisajjaṃ bhikkhu paṭijānamāno dvinnaṃ dhammānaṃ aññatarena kāretabbo saṅghādisesena vā pācittiyena vā, yena vā sā saddheyyavacasā upāsikā vadeyya, tena so bhikkhu kāretabbo, ayampi dhammo aniyato.
உத்³தி³ட்டா² கோ² ஆயஸ்மந்தோ த்³வே அனியதா த⁴ம்மா. தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, து³தியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, ததியம்பி புச்சா²மி, கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴, பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீதி.
Uddiṭṭhā kho āyasmanto dve aniyatā dhammā. Tatthāyasmante pucchāmi, kaccittha parisuddhā, dutiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, tatiyampi pucchāmi, kaccittha parisuddhā, parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.
அனியதோ நிட்டி²தோ.
Aniyato niṭṭhito.
நிஸ்ஸக்³கி³யபாசித்தியா
Nissaggiyapācittiyā
இமே கோ² பனாயஸ்மந்தோ திங்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யா பாசித்தியா
Ime kho panāyasmanto tiṃsa nissaggiyā pācittiyā
த⁴ம்மா உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தி.
Dhammā uddesaṃ āgacchanti.
கதி²னஸிக்கா²பத³ங்
Kathinasikkhāpadaṃ
1. நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³ங், தங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
1. Niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabbaṃ, taṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
உதோ³ஸிதஸிக்கா²பத³ங்
Udositasikkhāpadaṃ
2. நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே ஏகரத்தம்பி சே பி⁴க்கு² திசீவரேன விப்பவஸெய்ய, அஞ்ஞத்ர பி⁴க்கு²ஸம்முதியா நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
2. Niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine ekarattampi ce bhikkhu ticīvarena vippavaseyya, aññatra bhikkhusammutiyā nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
அகாலசீவரஸிக்கா²பத³ங்
Akālacīvarasikkhāpadaṃ
3. நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே பி⁴க்கு²னோ பனேவ அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்ய, ஆகங்க²மானேன பி⁴க்கு²னா படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங், படிக்³க³ஹெத்வா கி²ப்பமேவ காரேதப்³ப³ங், நோ சஸ்ஸ பாரிபூரி, மாஸபரமங் தேன பி⁴க்கு²னா தங் சீவரங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங் ஊனஸ்ஸ பாரிபூரியா ஸதியா பச்சாஸாய. ததோ சே உத்தரி நிக்கி²பெய்ய ஸதியாபி பச்சாஸாய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
3. Niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine bhikkhuno paneva akālacīvaraṃ uppajjeyya, ākaṅkhamānena bhikkhunā paṭiggahetabbaṃ, paṭiggahetvā khippameva kāretabbaṃ, no cassa pāripūri, māsaparamaṃ tena bhikkhunā taṃ cīvaraṃ nikkhipitabbaṃ ūnassa pāripūriyā satiyā paccāsāya. Tato ce uttari nikkhipeyya satiyāpi paccāsāya, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
புராணசீவரஸிக்கா²பத³ங்
Purāṇacīvarasikkhāpadaṃ
4. யோ பன பி⁴க்கு² அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா புராணசீவரங் தோ⁴வாபெய்ய வா ரஜாபெய்ய வா ஆகோடாபெய்ய வா, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
4. Yo pana bhikkhu aññātikāya bhikkhuniyā purāṇacīvaraṃ dhovāpeyya vā rajāpeyya vā ākoṭāpeyya vā, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
சீவரபடிக்³க³ஹணஸிக்கா²பத³ங்
Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadaṃ
5. யோ பன பி⁴க்கு² அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா ஹத்த²தோ சீவரங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய அஞ்ஞத்ர பாரிவத்தகா, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
5. Yo pana bhikkhu aññātikāya bhikkhuniyā hatthato cīvaraṃ paṭiggaṇheyya aññatra pārivattakā, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³ங்
Aññātakaviññattisikkhāpadaṃ
6. யோ பன பி⁴க்கு² அஞ்ஞாதகங் க³ஹபதிங் வா க³ஹபதானிங் வா சீவரங் விஞ்ஞாபெய்ய அஞ்ஞத்ர ஸமயா, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். தத்தா²யங் ஸமயோ, அச்சி²ன்னசீவரோ வா ஹோதி பி⁴க்கு², நட்ட²சீவரோ வா, அயங் தத்த² ஸமயோ.
6. Yo pana bhikkhu aññātakaṃ gahapatiṃ vā gahapatāniṃ vā cīvaraṃ viññāpeyya aññatra samayā, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Tatthāyaṃ samayo, acchinnacīvaro vā hoti bhikkhu, naṭṭhacīvaro vā, ayaṃ tattha samayo.
ததுத்தரிஸிக்கா²பத³ங்
Tatuttarisikkhāpadaṃ
7. தஞ்சே அஞ்ஞாதகோ க³ஹபதி வா க³ஹபதானீ வா ப³ஹூஹி சீவரேஹி அபி⁴ஹட்டு²ங் பவாரெய்ய, ஸந்தருத்தரபரமங் தேன பி⁴க்கு²னா ததோ சீவரங் ஸாதி³தப்³ப³ங். ததோ சே உத்தரி ஸாதி³யெய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
7. Tañce aññātako gahapati vā gahapatānī vā bahūhi cīvarehi abhihaṭṭhuṃ pavāreyya, santaruttaraparamaṃ tena bhikkhunā tato cīvaraṃ sāditabbaṃ. Tato ce uttari sādiyeyya, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
பட²மஉபக்க²டஸிக்கா²பத³ங்
Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadaṃ
8. பி⁴க்கு²ங் பனேவ உத்³தி³ஸ்ஸ அஞ்ஞாதகஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ வா க³ஹபதானியா வா சீவரசேதாபன்னங் உபக்க²டங் ஹோதி ‘‘இமினா சீவரசேதாபன்னேன சீவரங் சேதாபெத்வா இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் சீவரேன அச்சா²தெ³ஸ்ஸாமீ’’தி, தத்ர சே ஸோ பி⁴க்கு² புப்³பே³ அப்பவாரிதோ உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜெய்ய ‘‘ஸாது⁴ வத மங் ஆயஸ்மா இமினா சீவரசேதாபன்னேன ஏவரூபங் வா ஏவரூபங் வா சீவரங் சேதாபெத்வா அச்சா²தே³ஹீ’’தி கல்யாணகம்யதங் உபாதா³ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
8. Bhikkhuṃ paneva uddissa aññātakassa gahapatissa vā gahapatāniyā vā cīvaracetāpannaṃ upakkhaṭaṃ hoti ‘‘iminā cīvaracetāpannena cīvaraṃ cetāpetvā itthannāmaṃ bhikkhuṃ cīvarena acchādessāmī’’ti, tatra ce so bhikkhu pubbe appavārito upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjeyya ‘‘sādhu vata maṃ āyasmā iminā cīvaracetāpannena evarūpaṃ vā evarūpaṃ vā cīvaraṃ cetāpetvā acchādehī’’ti kalyāṇakamyataṃ upādāya, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
து³தியஉபக்க²டஸிக்கா²பத³ங்
Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadaṃ
9. பி⁴க்கு²ங் பனேவ உத்³தி³ஸ்ஸ உபி⁴ன்னங் அஞ்ஞாதகானங் க³ஹபதீனங் வா க³ஹபதானீனங் வா பச்சேகசீவரசேதாபன்னானி உபக்க²டானி ஹொந்தி ‘‘இமேஹி மயங் பச்சேகசீவரசேதாபன்னேஹி பச்சேகசீவரானி சேதாபெத்வா இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் சீவரேஹி அச்சா²தெ³ஸ்ஸாமா’’தி, தத்ர சே ஸோ பி⁴க்கு² புப்³பே³ அப்பவாரிதோ உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜெய்ய ‘‘ஸாது⁴ வத மங் ஆயஸ்மந்தோ இமேஹி பச்சேகசீவரசேதாபன்னேஹி ஏவரூபங் வா ஏவரூபங் வா சீவரங் சேதாபெத்வா அச்சா²தே³த² உபோ⁴வ ஸந்தா ஏகேனா’’தி கல்யாணகம்யதங் உபாதா³ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
9. Bhikkhuṃ paneva uddissa ubhinnaṃ aññātakānaṃ gahapatīnaṃ vā gahapatānīnaṃ vā paccekacīvaracetāpannāni upakkhaṭāni honti ‘‘imehi mayaṃ paccekacīvaracetāpannehi paccekacīvarāni cetāpetvā itthannāmaṃ bhikkhuṃ cīvarehi acchādessāmā’’ti, tatra ce so bhikkhu pubbe appavārito upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjeyya ‘‘sādhu vata maṃ āyasmanto imehi paccekacīvaracetāpannehi evarūpaṃ vā evarūpaṃ vā cīvaraṃ cetāpetvā acchādetha ubhova santā ekenā’’ti kalyāṇakamyataṃ upādāya, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
ராஜஸிக்கா²பத³ங்
Rājasikkhāpadaṃ
10. பி⁴க்கு²ங் பனேவ உத்³தி³ஸ்ஸ ராஜா வா ராஜபொ⁴க்³கோ³ வா ப்³ராஹ்மணோ வா க³ஹபதிகோ வா தூ³தேன சீவரசேதாபன்னங் பஹிணெய்ய ‘‘இமினா சீவரசேதாபன்னேன சீவரங் சேதாபெத்வா இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் சீவரேன அச்சா²தே³ஹீ’’தி. ஸோ சே தூ³தோ தங் பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘இத³ங் கோ², ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ சீவரசேதாபன்னங் ஆப⁴தங், படிக்³க³ண்ஹாது ஆயஸ்மா சீவரசேதாபன்ன’’ந்தி. தேன பி⁴க்கு²னா ஸோ தூ³தோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ ‘‘ந கோ² மயங், ஆவுஸோ, சீவரசேதாபன்னங் படிக்³க³ண்ஹாம, சீவரஞ்ச கோ² மயங் படிக்³க³ண்ஹாம காலேன கப்பிய’’ந்தி. ஸோ சே தூ³தோ தங் பி⁴க்கு²ங் ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘அத்தி² பனாயஸ்மதோ கோசி வெய்யாவச்சகரோ’’தி. சீவரத்தி²கேன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா வெய்யாவச்சகரோ நித்³தி³ஸிதப்³போ³ ஆராமிகோ வா உபாஸகோ வா ‘‘ஏஸோ கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கூ²னங் வெய்யாவச்சகரோ’’தி. ஸோ சே தூ³தோ தங் வெய்யாவச்சகரங் ஸஞ்ஞாபெத்வா தங் பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘யங் கோ², ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா வெய்யாவச்சகரங் நித்³தி³ஸி, ஸஞ்ஞத்தோ ஸோ மயா, உபஸங்கமதாயஸ்மா காலேன, சீவரேன தங் அச்சா²தெ³ஸ்ஸதீ’’தி. சீவரத்தி²கேன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா வெய்யாவச்சகரோ உபஸங்கமித்வா த்³வத்திக்க²த்துங் சோதே³தப்³போ³ ஸாரேதப்³போ³ ‘‘அத்தோ² மே, ஆவுஸோ, சீவரேனா’’தி, த்³வத்திக்க²த்துங் சோத³யமானோ ஸாரயமானோ தங் சீவரங் அபி⁴னிப்பா²தெ³ய்ய, இச்சேதங் குஸலங், நோ சே அபி⁴னிப்பா²தெ³ய்ய, சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துங் ச²க்க²த்துபரமங் துண்ஹீபூ⁴தேன உத்³தி³ஸ்ஸ டா²தப்³ப³ங், சதுக்க²த்துங் பஞ்சக்க²த்துங் ச²க்க²த்துபரமங் துண்ஹீபூ⁴தோ உத்³தி³ஸ்ஸ திட்ட²மானோ தங் சீவரங் அபி⁴னிப்பா²தெ³ய்ய, இச்சேதங் குஸலங், ததோ சே உத்தரி வாயமமானோ தங் சீவரங் அபி⁴னிப்பா²தெ³ய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். நோ சே அபி⁴னிப்பா²தெ³ய்ய, யதஸ்ஸ சீவரசேதாபன்னங் ஆப⁴தங், தத்த² ஸாமங் வா க³ந்தப்³ப³ங், தூ³தோ வா பாஹேதப்³போ³ ‘‘யங் கோ² தும்ஹே ஆயஸ்மந்தோ பி⁴க்கு²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ சீவரசேதாபன்னங் பஹிணித்த², ந தங் தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கிஞ்சி அத்த²ங் அனுபோ⁴தி, யுஞ்ஜந்தாயஸ்மந்தோ ஸகங், மா வோ ஸகங் வினஸ்ஸா’’தி, அயங் தத்த² ஸாமீசி.