Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā |
25. பி⁴க்கு²வக்³கோ³
25. Bhikkhuvaggo
1. பஞ்சபி⁴க்கு²வத்து²
1. Pañcabhikkhuvatthu
சக்கு²னா ஸங்வரோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ச பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Cakkhunāsaṃvaroti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto pañca bhikkhū ārabbha kathesi.
தேஸு கிர ஏகேகோ சக்கு²த்³வாராதீ³ஸு பஞ்சஸு த்³வாரேஸு ஏகேகமேவ ரக்கி². அதே²கதி³வஸங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘அஹங் து³ரக்க²ங் ரக்கா²மி, அஹங் து³ரக்க²ங் ரக்கா²மீ’’தி விவதி³த்வா ‘‘ஸத்தா²ரங் புச்சி²த்வா இமமத்த²ங் ஜானிஸ்ஸாமா’’தி ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, மயங் சக்கு²த்³வாராதீ³னி ரக்க²ந்தா அத்தனோ அத்தனோ ரக்க²னத்³வாரமேவ து³ரக்க²ந்தி மஞ்ஞாம, கோ நு கோ² அம்ஹேஸு து³ரக்க²ங் ரக்க²தீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ஸத்தா² ஏகங் பி⁴க்கு²ம்பி அனோஸாதெ³த்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, ஸப்³பா³னி பேதானி து³ரக்கா²னேவ, அபி ச கோ² பன தும்ஹே ந இதா³னேவ பஞ்சஸு டா²னேஸு அஸங்வுதா, புப்³பே³பி அஸங்வுதா, அஸங்வுதத்தாயேவ ச பண்டி³தானங் ஓவாதே³ அவத்தித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணித்தா²’’தி வத்வா ‘‘கதா³, ப⁴ந்தே’’தி தேஹி யாசிதோ அதீதே தக்கஸிலஜாதகஸ்ஸ வத்து²ங் வித்தா²ரெத்வா ரக்க²ஸீனங் வஸேன ராஜகுலே ஜீவிதக்க²யங் பத்தே பத்தாபி⁴ஸேகேன மஹாஸத்தேன ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² ராஜாஸனே நிஸின்னேன அத்தனோ ஸிரிஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா ‘‘வீரியங் நாமேதங் ஸத்தேஹி கத்தப்³ப³மேவா’’தி உதா³னவஸேன உதா³னிதங் –
Tesu kira ekeko cakkhudvārādīsu pañcasu dvāresu ekekameva rakkhi. Athekadivasaṃ sannipatitvā ‘‘ahaṃ durakkhaṃ rakkhāmi, ahaṃ durakkhaṃ rakkhāmī’’ti vivaditvā ‘‘satthāraṃ pucchitvā imamatthaṃ jānissāmā’’ti satthāraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bhante, mayaṃ cakkhudvārādīni rakkhantā attano attano rakkhanadvārameva durakkhanti maññāma, ko nu kho amhesu durakkhaṃ rakkhatī’’ti pucchiṃsu. Satthā ekaṃ bhikkhumpi anosādetvā, ‘‘bhikkhave, sabbāni petāni durakkhāneva, api ca kho pana tumhe na idāneva pañcasu ṭhānesu asaṃvutā, pubbepi asaṃvutā, asaṃvutattāyeva ca paṇḍitānaṃ ovāde avattitvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇitthā’’ti vatvā ‘‘kadā, bhante’’ti tehi yācito atīte takkasilajātakassa vatthuṃ vitthāretvā rakkhasīnaṃ vasena rājakule jīvitakkhayaṃ patte pattābhisekena mahāsattena setacchattassa heṭṭhā rājāsane nisinnena attano sirisampattiṃ oloketvā ‘‘vīriyaṃ nāmetaṃ sattehi kattabbamevā’’ti udānavasena udānitaṃ –
‘‘குஸலூபதே³ஸே தி⁴தியா த³ள்ஹாய ச,
‘‘Kusalūpadese dhitiyā daḷhāya ca,
அனிவத்திதத்தாப⁴யபீ⁴ருதாய ச;
Anivattitattābhayabhīrutāya ca;
ந ரக்க²ஸீனங் வஸமாக³மிம்ஹஸே,
Na rakkhasīnaṃ vasamāgamimhase,
ஸ ஸொத்தி²பா⁴வோ மஹதா ப⁴யேன மே’’தி. (ஜா॰ 1.1.132) –
Sa sotthibhāvo mahatā bhayena me’’ti. (jā. 1.1.132) –
இமங் கா³த²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ததா³பி தும்ஹேவ பஞ்ச ஜனா தக்கஸிலாயங் ரஜ்ஜக³ஹணத்தா²ய நிக்க²ந்தங் மஹாஸத்தங் ஆவுத⁴ஹத்தா² பரிவாரெத்வா மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தா அந்தராமக்³கே³ ரக்க²ஸீஹி சக்கு²த்³வாராதி³வஸேன உபனீதேஸு ரூபாரம்மணாதீ³ஸு அஸங்வுதா பண்டி³தஸ்ஸ ஓவாதே³ அவத்தித்வா ஓலீயந்தா ரக்க²ஸீஹி கா²தி³தா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணித்த². தேஸு பன ஆரம்மணேஸு ஸுஸங்வுதோ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்த⁴ந்திங் தே³வவண்ணிங் யக்கி²னிங் அனாதி³யித்வா ஸொத்தி²னா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ரஜ்ஜங் பத்தோ ராஜா அஹமேவா’’தி ஜாதகங் ஸமோதா⁴னெத்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம ஸப்³பா³னி த்³வாரானி ஸங்வரிதப்³பா³னி. ஏதானி ஹி ஸங்வரந்தோ ஏவ ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதீ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Imaṃ gāthaṃ dassetvā ‘‘tadāpi tumheva pañca janā takkasilāyaṃ rajjagahaṇatthāya nikkhantaṃ mahāsattaṃ āvudhahatthā parivāretvā maggaṃ gacchantā antarāmagge rakkhasīhi cakkhudvārādivasena upanītesu rūpārammaṇādīsu asaṃvutā paṇḍitassa ovāde avattitvā olīyantā rakkhasīhi khāditā jīvitakkhayaṃ pāpuṇittha. Tesu pana ārammaṇesu susaṃvuto piṭṭhito piṭṭhito anubandhantiṃ devavaṇṇiṃ yakkhiniṃ anādiyitvā sotthinā takkasilaṃ gantvā rajjaṃ patto rājā ahamevā’’ti jātakaṃ samodhānetvā, ‘‘bhikkhave, bhikkhunā nāma sabbāni dvārāni saṃvaritabbāni. Etāni hi saṃvaranto eva sabbadukkhā pamuccatī’’ti vatvā dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –
360.
360.
‘‘சக்கு²னா ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ ஸோதேன ஸங்வரோ;
‘‘Cakkhunā saṃvaro sādhu, sādhu sotena saṃvaro;
கா⁴னேன ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ ஜிவ்ஹாய ஸங்வரோ.
Ghānena saṃvaro sādhu, sādhu jivhāya saṃvaro.
361.
361.
‘‘காயேன ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ வாசாய ஸங்வரோ;
‘‘Kāyena saṃvaro sādhu, sādhu vācāya saṃvaro;
மனஸா ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ ஸப்³ப³த்த² ஸங்வரோ;
Manasā saṃvaro sādhu, sādhu sabbattha saṃvaro;
ஸப்³ப³த்த² ஸங்வுதோ பி⁴க்கு², ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதீ’’தி.
Sabbattha saṃvuto bhikkhu, sabbadukkhā pamuccatī’’ti.
தத்த² சக்கு²னாதி யதா³ ஹி பி⁴க்கு²னோ சக்கு²த்³வாரே ரூபாரம்மணங் ஆபாத²மாக³ச்ச²தி, ததா³ இட்டா²ரம்மணே அரஜ்ஜந்தஸ்ஸ அனிட்டா²ரம்மணே அது³ஸ்ஸந்தஸ்ஸ அஸமபெக்க²னேன மோஹங் அனுப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ தஸ்மிங் த்³வாரே ஸங்வரோ த²கனங் பித³ஹனங் கு³த்தி கதா நாம ஹோதி. தஸ்ஸ ஸோ ஏவரூபோ சக்கு²னா ஸங்வரோ ஸாது⁴. ஏஸ நயோ ஸோதத்³வாராதீ³ஸுபி. சக்கு²த்³வாராதீ³ஸுயேவ பன ஸங்வரோ வா அஸங்வரோ வா நுப்பஜ்ஜதி, பரதோ பன ஜவனவீதி²யங் ஏஸ லப்³ப⁴தி. ததா³ ஹி அஸங்வரோ உப்பஜ்ஜந்தோ அஸ்ஸத்³தா⁴ அக்க²ந்தி கோஸஜ்ஜங் முட்ட²ஸச்சங் அஞ்ஞாணந்தி அகுஸலவீதி²யங் அயங் பஞ்சவிதோ⁴ லப்³ப⁴தி. ஸங்வரோ உப்பஜ்ஜந்தோ ஸத்³தா⁴ க²ந்தி வீரியங் ஸதி ஞாணந்தி குஸலவீதி²யங் அயங் பஞ்சவிதோ⁴ லப்³ப⁴தி.
Tattha cakkhunāti yadā hi bhikkhuno cakkhudvāre rūpārammaṇaṃ āpāthamāgacchati, tadā iṭṭhārammaṇe arajjantassa aniṭṭhārammaṇe adussantassa asamapekkhanena mohaṃ anuppādentassa tasmiṃ dvāre saṃvaro thakanaṃ pidahanaṃ gutti katā nāma hoti. Tassa so evarūpo cakkhunā saṃvaro sādhu. Esa nayo sotadvārādīsupi. Cakkhudvārādīsuyeva pana saṃvaro vā asaṃvaro vā nuppajjati, parato pana javanavīthiyaṃ esa labbhati. Tadā hi asaṃvaro uppajjanto assaddhā akkhanti kosajjaṃ muṭṭhasaccaṃ aññāṇanti akusalavīthiyaṃ ayaṃ pañcavidho labbhati. Saṃvaro uppajjanto saddhā khanti vīriyaṃ sati ñāṇanti kusalavīthiyaṃ ayaṃ pañcavidho labbhati.
காயேன ஸங்வரோதி எத்த² பன பஸாத³காயோபி சோபனகாயோபி லப்³ப⁴தி. உப⁴யம்பி பனேதங் காயத்³வாரமேவ. தத்த² பஸாத³த்³வாரே ஸங்வராஸங்வரோ கதி²தோவ. சோபனத்³வாரேபி தங்வத்து²கா பாணாதிபாதஅதி³ன்னாதா³னகாமேஸுமிச்சா²சாரா. தேஹி பன ஸத்³தி⁴ங் அகுஸலவீதி²யங் உப்பஜ்ஜந்தேஹி தங் த்³வாரங் அஸங்வுதங் ஹோதி, குஸலவீதி²யங் உப்பஜ்ஜந்தேஹி பாணாதிபாதாவேரமணிஆதீ³ஹி ஸங்வுதங். ஸாது⁴ வாசாயாதி எத்தா²பி சோபனவாசாபி வாசா. தாய ஸத்³தி⁴ங் உப்பஜ்ஜந்தேஹி முஸாவாதா³தீ³ஹி தங் த்³வாரங் அஸங்வுதங் ஹோதி, முஸாவாதா³வேரமணிஆதீ³ஹி ஸங்வுதங். மனஸா ஸங்வரோதி எத்தா²பி ஜவனமனதோ அஞ்ஞேன மனேன ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ நத்தி². மனொத்³வாரே பன ஜவனக்க²ணே உப்பஜ்ஜமானேஹி அபி⁴ஜ்ஜா²தீ³ஹி தங் த்³வாரங் அஸங்வுதங் ஹோதி, அனபி⁴ஜ்ஜா²தீ³ஹி ஸங்வுதங் ஹோதி. ஸாது⁴ ஸப்³ப³த்தா²தி தேஸு சக்கு²த்³வாராதீ³ஸு ஸப்³பே³ஸுபி ஸங்வரோ ஸாது⁴. எத்தாவதா ஹி அட்ட² ஸங்வரத்³வாரானி அட்ட² ச அஸங்வரத்³வாரானி கதி²தானி. தேஸு அட்ட²ஸு அஸங்வரத்³வாரேஸு டி²தோ பி⁴க்கு² ஸகலவட்டமூலகது³க்க²தோ ந முச்சதி, ஸங்வரத்³வாரேஸு பன டி²தோ ஸப்³ப³ஸ்மாபி வட்டமூலகது³க்கா² முச்சதி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸப்³ப³த்த² ஸங்வுதோ பி⁴க்கு², ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதீ’’தி.
Kāyena saṃvaroti ettha pana pasādakāyopi copanakāyopi labbhati. Ubhayampi panetaṃ kāyadvārameva. Tattha pasādadvāre saṃvarāsaṃvaro kathitova. Copanadvārepi taṃvatthukā pāṇātipātaadinnādānakāmesumicchācārā. Tehi pana saddhiṃ akusalavīthiyaṃ uppajjantehi taṃ dvāraṃ asaṃvutaṃ hoti, kusalavīthiyaṃ uppajjantehi pāṇātipātāveramaṇiādīhi saṃvutaṃ. Sādhu vācāyāti etthāpi copanavācāpi vācā. Tāya saddhiṃ uppajjantehi musāvādādīhi taṃ dvāraṃ asaṃvutaṃ hoti, musāvādāveramaṇiādīhi saṃvutaṃ. Manasā saṃvaroti etthāpi javanamanato aññena manena saddhiṃ abhijjhādayo natthi. Manodvāre pana javanakkhaṇe uppajjamānehi abhijjhādīhi taṃ dvāraṃ asaṃvutaṃ hoti, anabhijjhādīhi saṃvutaṃ hoti. Sādhu sabbatthāti tesu cakkhudvārādīsu sabbesupi saṃvaro sādhu. Ettāvatā hi aṭṭha saṃvaradvārāni aṭṭha ca asaṃvaradvārāni kathitāni. Tesu aṭṭhasu asaṃvaradvāresu ṭhito bhikkhu sakalavaṭṭamūlakadukkhato na muccati, saṃvaradvāresu pana ṭhito sabbasmāpi vaṭṭamūlakadukkhā muccati. Tena vuttaṃ – ‘‘sabbattha saṃvuto bhikkhu, sabbadukkhā pamuccatī’’ti.
தே³ஸனாவஸானே தே பஞ்ச பி⁴க்கூ² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.
Desanāvasāne te pañca bhikkhū sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.
பஞ்சபி⁴க்கு²வத்து² பட²மங்.
Pañcabhikkhuvatthu paṭhamaṃ.
2. ஹங்ஸகா⁴தகபி⁴க்கு²வத்து²
2. Haṃsaghātakabhikkhuvatthu
ஹத்த²ஸங்யதோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஹங்ஸகா⁴தகங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Hatthasaṃyatoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ haṃsaghātakaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi.
ஸாவத்தி²வாஸினோ கிர த்³வே ஸஹாயகா பி⁴க்கூ²ஸு பப்³ப³ஜித்வா லத்³தூ⁴பஸம்பதா³ யேபு⁴ய்யேன ஏகதோ விசரந்தி. தே ஏகதி³வஸங் அசிரவதிங் க³ந்த்வா ந்ஹத்வா ஆதபே தப்பமானா ஸாரணீயகத²ங் கதெ²ந்தா அட்ட²ங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே த்³வே ஹங்ஸா ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தி. அதே²கோ த³ஹரபி⁴க்கு² ஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏகஸ்ஸ ஹங்ஸபோதகஸ்ஸ அக்கி²ங் பஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ, இதரோ ‘‘ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. திட்ட²து இமஸ்மிங் பஸ்ஸே அக்கி², பரபஸ்ஸே அக்கி²ங் பஹரிஸ்ஸாமீதி. இத³ம்பி ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸியேவாதி. ‘‘தேன ஹி உபதா⁴ரேஹீ’’தி து³தியங் ஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா ஹங்ஸஸ்ஸ பச்சா²பா⁴கே³ கி²பி, ஹங்ஸோ ஸக்க²ரஸத்³த³ங் ஸுத்வா நிவத்தித்வா ஓலோகேஸி. அத² நங் இதரங் வட்டஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா பரபஸ்ஸே அக்கி²ம்ஹி பஹரித்வா ஓரிமக்கி²னா நிக்கா²மேஸி. ஹங்ஸோ விரவந்தோ பரிவத்தித்வா தேஸங் பாத³மூலேயேவ பதி. தத்த² தத்த² டி²தா பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா, ‘‘ஆவுஸோ, பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா அனநுச்ச²விகங் வோ கதங் பாணாதிபாதங் கரொந்தேஹீ’’தி வத்வா தே ஆதா³ய க³ந்த்வா ததா²க³தஸ்ஸ த³ஸ்ஸேஸுங்.
Sāvatthivāsino kira dve sahāyakā bhikkhūsu pabbajitvā laddhūpasampadā yebhuyyena ekato vicaranti. Te ekadivasaṃ aciravatiṃ gantvā nhatvā ātape tappamānā sāraṇīyakathaṃ kathentā aṭṭhaṃsu. Tasmiṃ khaṇe dve haṃsā ākāsena gacchanti. Atheko daharabhikkhu sakkharaṃ gahetvā ‘‘ekassa haṃsapotakassa akkhiṃ paharissāmī’’ti āha, itaro ‘‘na sakkhissāmī’’ti āha. Tiṭṭhatu imasmiṃ passe akkhi, parapasse akkhiṃ paharissāmīti. Idampi na sakkhissasiyevāti. ‘‘Tena hi upadhārehī’’ti dutiyaṃ sakkharaṃ gahetvā haṃsassa pacchābhāge khipi, haṃso sakkharasaddaṃ sutvā nivattitvā olokesi. Atha naṃ itaraṃ vaṭṭasakkharaṃ gahetvā parapasse akkhimhi paharitvā orimakkhinā nikkhāmesi. Haṃso viravanto parivattitvā tesaṃ pādamūleyeva pati. Tattha tattha ṭhitā bhikkhū disvā, ‘‘āvuso, buddhasāsane pabbajitvā ananucchavikaṃ vo kataṃ pāṇātipātaṃ karontehī’’ti vatvā te ādāya gantvā tathāgatassa dassesuṃ.
ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர தயா பி⁴க்கு² பாணாதிபாதோ கதோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² கஸ்மா ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஏவமகாஸி, போராணகபண்டி³தா அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ அகா³ரமஜ்ஜே² வஸமானா அப்பமத்தகேஸுபி டா²னேஸு குக்குச்சங் கரிங்ஸு , த்வங் பன ஏவரூபே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா குக்குச்சமத்தம்பி ந அகாஸீ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Satthā ‘‘saccaṃ kira tayā bhikkhu pāṇātipāto kato’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu kasmā evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā evamakāsi, porāṇakapaṇḍitā anuppanne buddhe agāramajjhe vasamānā appamattakesupi ṭhānesu kukkuccaṃ kariṃsu , tvaṃ pana evarūpe buddhasāsane pabbajitvā kukkuccamattampi na akāsī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே குருரட்டே² இந்த³பத்தனக³ரே த⁴னஞ்சயே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா அனுபுப்³பே³ன விஞ்ஞுதங் பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸிப்பானி உக்³க³ஹெத்வா பிதரா உபரஜ்ஜே பதிட்டா²பிதோ அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் பத்வா த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெந்தோ குருத⁴ம்மே வத்தித்த². குருத⁴ம்மோ நாம பஞ்சஸீலானி, தானி போ³தி⁴ஸத்தோ பரிஸுத்³தா⁴னி கத்வா ரக்கி². யதா² ச போ³தி⁴ஸத்தோ, ஏவமஸ்ஸ மாதா அக்³க³மஹேஸீ கனிட்ட²பா⁴தா உபராஜா புரோஹிதோ ப்³ராஹ்மணோ ரஜ்ஜுகா³ஹகோ அமச்சோ ஸாரதி² ஸெட்டி² தோ³ணமாபகோ மஹாமத்தோ தோ³வாரிகோ நக³ரஸோபி⁴னீ வண்ணதா³ஸீதி ஏவமேதேஸு ஏகாத³ஸஸு ஜனேஸு குருத⁴ம்மங் ரக்க²ந்தேஸு கலிங்க³ரட்டே² த³ந்தபுரனக³ரே கலிங்கே³ ரஜ்ஜங் காரெந்தே தஸ்மிங் ரட்டே² தே³வோ ந வஸ்ஸி. மஹாஸத்தஸ்ஸ பன அஞ்ஜனஸன்னிபோ⁴ நாம மங்க³லஹத்தீ² மஹாபுஞ்ஞோ ஹோதி. ரட்ட²வாஸினோ ‘‘தஸ்மிங் ஆனீதே தே³வோ வஸ்ஸிஸ்ஸதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங்ஸு. ராஜா தஸ்ஸ ஹத்தி²ஸ்ஸ ஆனயனத்தா²ய ப்³ராஹ்மணே பஹிணி. தே க³ந்த்வா மஹாஸத்தங் ஹத்தி²ங் யாசிங்ஸு. ஸத்தா² தேஸங் யாசனகாரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆஹ –
Atīte kururaṭṭhe indapattanagare dhanañcaye rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā anupubbena viññutaṃ patto takkasilāyaṃ sippāni uggahetvā pitarā uparajje patiṭṭhāpito aparabhāge pitu accayena rajjaṃ patvā dasa rājadhamme akopento kurudhamme vattittha. Kurudhammo nāma pañcasīlāni, tāni bodhisatto parisuddhāni katvā rakkhi. Yathā ca bodhisatto, evamassa mātā aggamahesī kaniṭṭhabhātā uparājā purohito brāhmaṇo rajjugāhako amacco sārathi seṭṭhi doṇamāpako mahāmatto dovāriko nagarasobhinī vaṇṇadāsīti evametesu ekādasasu janesu kurudhammaṃ rakkhantesu kaliṅgaraṭṭhe dantapuranagare kaliṅge rajjaṃ kārente tasmiṃ raṭṭhe devo na vassi. Mahāsattassa pana añjanasannibho nāma maṅgalahatthī mahāpuñño hoti. Raṭṭhavāsino ‘‘tasmiṃ ānīte devo vassissatī’’ti saññāya rañño ārocayiṃsu. Rājā tassa hatthissa ānayanatthāya brāhmaṇe pahiṇi. Te gantvā mahāsattaṃ hatthiṃ yāciṃsu. Satthā tesaṃ yācanakāraṇaṃ dassetuṃ āha –
‘‘தவ ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்ச, விதி³த்வான ஜனாதி⁴ப;
‘‘Tava saddhañca sīlañca, viditvāna janādhipa;
வண்ணங் அஞ்ஜனவண்ணேன, கலிங்க³ஸ்மிங் நிமிம்ஹஸே’’தி. (ஜா॰ 1.3.76) –
Vaṇṇaṃ añjanavaṇṇena, kaliṅgasmiṃ nimimhase’’ti. (jā. 1.3.76) –
இமங் திகனிபாதே ஜாதகங் கதே²ஸி. ஹத்தி²ம்ஹி பன ஆனீதேபி தே³வே அவஸ்ஸந்தே ‘‘ஸோ ராஜா குருத⁴ம்மங் ரக்க²தி, தேனஸ்ஸ ரட்டே² தே³வோ வஸ்ஸதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘யங் ஸோ குருத⁴ம்மங் ரக்க²தி, தங் ஸுவண்ணபட்டே லிகி²த்வா ஆனேதா²’’தி புன காலிங்கோ³ ப்³ராஹ்மணே ச அமச்சே ச பேஸேஸி. தேஸு க³ந்த்வா யாசந்தேஸு ராஜானங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³பே³பி தே அத்தனோ அத்தனோ ஸீலேஸு கிஞ்சி குக்குச்சமத்தங் கத்வா ‘‘அபரிஸுத்³த⁴ங் நோ ஸீல’’ந்தி படிக்கி²பித்வாபி ‘‘ந எத்தாவதா ஸீலபே⁴தோ³ ஹோதீ’’தி தேஹி புனப்புனங் யாசிதா அத்தனோ அத்தனோ ஸீலானி கத²யிங்ஸு. காலிங்கோ³ ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பெத்வா ஆப⁴தங் குருத⁴ம்மங் தி³ஸ்வாவ ஸமாதா³ய ஸாது⁴கங் பூரேஸி. தஸ்ஸ ரட்டே² தே³வோ பாவஸ்ஸி, ரட்ட²ங் கே²மங் ஸுபி⁴க்க²ங் அஹோஸி. ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா –
Imaṃ tikanipāte jātakaṃ kathesi. Hatthimhi pana ānītepi deve avassante ‘‘so rājā kurudhammaṃ rakkhati, tenassa raṭṭhe devo vassatī’’ti saññāya ‘‘yaṃ so kurudhammaṃ rakkhati, taṃ suvaṇṇapaṭṭe likhitvā ānethā’’ti puna kāliṅgo brāhmaṇe ca amacce ca pesesi. Tesu gantvā yācantesu rājānaṃ ādiṃ katvā sabbepi te attano attano sīlesu kiñci kukkuccamattaṃ katvā ‘‘aparisuddhaṃ no sīla’’nti paṭikkhipitvāpi ‘‘na ettāvatā sīlabhedo hotī’’ti tehi punappunaṃ yācitā attano attano sīlāni kathayiṃsu. Kāliṅgo suvaṇṇapaṭṭe likhāpetvā ābhataṃ kurudhammaṃ disvāva samādāya sādhukaṃ pūresi. Tassa raṭṭhe devo pāvassi, raṭṭhaṃ khemaṃ subhikkhaṃ ahosi. Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā –
‘‘க³ணிகா உப்பலவண்ணா, புண்ணோ தோ³வாரிகோ ததா³;
‘‘Gaṇikā uppalavaṇṇā, puṇṇo dovāriko tadā;
ரஜ்ஜுகா³ஹோ ச கச்சானோ, தோ³ணமாபகோ ச கோலிதோ.
Rajjugāho ca kaccāno, doṇamāpako ca kolito.
‘‘ஸாரிபுத்தோ ததா³ ஸெட்டீ², அனுருத்³தோ⁴ ச ஸாரதீ²;
‘‘Sāriputto tadā seṭṭhī, anuruddho ca sārathī;
ப்³ராஹ்மணோ கஸ்ஸபோ தே²ரோ, உபராஜானந்த³பண்டி³தோ.
Brāhmaṇo kassapo thero, uparājānandapaṇḍito.
‘‘மஹேஸீ ராஹுலமாதா, மாயாதே³வீ ஜனெத்திகா;
‘‘Mahesī rāhulamātā, māyādevī janettikā;
குருராஜா போ³தி⁴ஸத்தோ, ஏவங் தா⁴ரேத² ஜாதக’’ந்தி. –
Kururājā bodhisatto, evaṃ dhāretha jātaka’’nti. –
ஜாதகங் ஸமோதா⁴னெத்வா ‘‘பி⁴க்கு² ஏவங் புப்³பே³பி பண்டி³தா அப்பமத்தகேபி குக்குச்சே உப்பன்னே அத்தனோ ஸீலபே⁴தே³ ஆஸங்கங் கரிங்ஸு, த்வங் பன மாதி³ஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா பாணாதிபாதங் கரொந்தோ அதிபா⁴ரியங் கம்மமகாஸி, பி⁴க்கு²னா நாம ஹத்தே²ஹி பாதே³ஹி வாசாய ச ஸங்யதேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Jātakaṃ samodhānetvā ‘‘bhikkhu evaṃ pubbepi paṇḍitā appamattakepi kukkucce uppanne attano sīlabhede āsaṅkaṃ kariṃsu, tvaṃ pana mādisassa buddhassa sāsane pabbajitvā pāṇātipātaṃ karonto atibhāriyaṃ kammamakāsi, bhikkhunā nāma hatthehi pādehi vācāya ca saṃyatena bhavitabba’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
362.
362.
‘‘ஹத்த²ஸங்யதோ பாத³ஸங்யதோ,
‘‘Hatthasaṃyato pādasaṃyato,
வாசாஸங்யதோ ஸங்யதுத்தமோ;
Vācāsaṃyato saṃyatuttamo;
அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதோ,
Ajjhattarato samāhito,
ஏகோ ஸந்துஸிதோ தமாஹு பி⁴க்கு²’’ந்தி.
Eko santusito tamāhu bhikkhu’’nti.
தத்த² ஹத்த²ஸங்யதோதி ஹத்த²கீளாபனாதீ³னங் வா ஹத்தே²ன பரேஸங் பஹரணாதீ³னங் வா அபா⁴வேன ஹத்த²ஸங்யதோ. து³தியபதே³பி ஏஸேவ நயோ. வாசாய பன முஸாவாதா³தீ³னங் அகரணதோ வாசாய ஸங்யதோ. ஸங்யதுத்தமோதி ஸங்யதத்தபா⁴வோ, காயசலனஸீஸுக்கி²பனப⁴முகவிகாராதீ³னங் அகாரகோதி அத்தோ². அஜ்ஜ²த்தரதோதி கோ³சரஜ்ஜ²த்தஸங்கா²தாய கம்மட்டா²னபா⁴வனாய ரதோ. ஸமாஹிதோதி ஸுட்டு² ட²பிதோ. ஏகோ ஸந்துஸிதோதி ஏகவிஹாரீ ஹுத்வா ஸுட்டு² துஸிதோ விபஸ்ஸனாசாரதோ பட்டா²ய அத்தனோ அதி⁴க³மேன துட்ட²மானஸோ. புது²ஜ்ஜனகல்யாணகஞ்ஹி ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³பே³பி ஸேகா² அத்தனோ அதி⁴க³மேன ஸந்துஸ்ஸந்தீதி ஸந்துஸிதா, அரஹா பன ஏகந்தஸந்துஸிதோவ. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.
Tattha hatthasaṃyatoti hatthakīḷāpanādīnaṃ vā hatthena paresaṃ paharaṇādīnaṃ vā abhāvena hatthasaṃyato. Dutiyapadepi eseva nayo. Vācāya pana musāvādādīnaṃ akaraṇato vācāya saṃyato. Saṃyatuttamoti saṃyatattabhāvo, kāyacalanasīsukkhipanabhamukavikārādīnaṃ akārakoti attho. Ajjhattaratoti gocarajjhattasaṅkhātāya kammaṭṭhānabhāvanāya rato. Samāhitoti suṭṭhu ṭhapito. Eko santusitoti ekavihārī hutvā suṭṭhu tusito vipassanācārato paṭṭhāya attano adhigamena tuṭṭhamānaso. Puthujjanakalyāṇakañhi ādiṃ katvā sabbepi sekhā attano adhigamena santussantīti santusitā, arahā pana ekantasantusitova. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
ஹங்ஸகா⁴தகபி⁴க்கு²வத்து² து³தியங்.
Haṃsaghātakabhikkhuvatthu dutiyaṃ.
3. கோகாலிகவத்து²
3. Kokālikavatthu
யோ முக²ஸங்யதோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோகாலிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ‘‘அத² கோ² கோகாலிகோ பி⁴க்கு² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீ’’தி ஸுத்தே (ஸங்॰ நி॰ 1.181; ஸு॰ நி॰ கோகாலிகஸுத்த; அ॰ நி॰ 10.89) ஆக³தமேவ. அத்தோ²பிஸ்ஸ அட்ட²கதா²ய வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.
Yomukhasaṃyatoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto kokālikaṃ ārabbha kathesi. Vatthu ‘‘atha kho kokāliko bhikkhu yena bhagavā tenupasaṅkamī’’ti sutte (saṃ. ni. 1.181; su. ni. kokālikasutta; a. ni. 10.89) āgatameva. Atthopissa aṭṭhakathāya vuttanayeneva veditabbo.
கோகாலிகே பன பது³மனிரயே உப்பன்னே த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘அஹோ கோகாலிகோ பி⁴க்கு² அத்தனோ முக²ங் நிஸ்ஸாய வினாஸங் பத்தோ, த்³வே அக்³க³ஸாவகே அக்கோஸந்தஸ்ஸேவ ஹிஸ்ஸ பத²வீ விவரங் அதா³ஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி கோகாலிகோ பி⁴க்கு² அத்தனோ முக²மேவ நிஸ்ஸாய நட்டோ²’’தி வத்வா தமத்த²ங் ஸோதுகாமேஹி பி⁴க்கூ²ஹி யாசிதோ தஸ்ஸ பகாஸனத்த²ங் அதீதங் ஆஹரி.
Kokālike pana padumaniraye uppanne dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘aho kokāliko bhikkhu attano mukhaṃ nissāya vināsaṃ patto, dve aggasāvake akkosantasseva hissa pathavī vivaraṃ adāsī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi kokāliko bhikkhu attano mukhameva nissāya naṭṭho’’ti vatvā tamatthaṃ sotukāmehi bhikkhūhi yācito tassa pakāsanatthaṃ atītaṃ āhari.
அதீதே ஹிமவந்தபதே³ஸே ஏகஸ்மிங் ஸரே கச்ச²போ வஸதி. த்³வே ஹங்ஸபோதகா கோ³சராய சரந்தா தேன ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸங் கத்வா த³ள்ஹவிஸ்ஸாஸிகா ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் கச்ச²பங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘ஸம்ம, அம்ஹாகங் ஹிமவந்தே சித்தகூடபப்³ப³ததலே கஞ்சனகு³ஹாய வஸனட்டா²னங், ரமணியோ பதே³ஸோ, க³ச்சி²ஸ்ஸஸி அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴’’ந்தி. ‘‘ஸம்ம, அஹங் கத²ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி? ‘‘மயங் தங் நெஸ்ஸாம, ஸசே முக²ங் ரக்கி²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘ரக்கி²ஸ்ஸாமி, ஸம்மா க³ஹெத்வா மங் க³ச்ச²தா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா ஏகங் த³ண்ட³கங் கச்ச²பேன ட³ங்ஸாபெத்வா ஸயங் தஸ்ஸ உபோ⁴ கோடியோ ட³ங்ஸித்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³ங்ஸு. தங் ததா² ஹங்ஸேஹி நீயமானங் கா³மதா³ரகா தி³ஸ்வா ‘‘த்³வே ஹங்ஸா கச்ச²பங் த³ண்டே³ன ஹரந்தீ’’தி ஆஹங்ஸு. கச்ச²போ ‘‘யதி³ மங் ஸஹாயகா நெந்தி, தும்ஹாகங் எத்த² கிங் ஹோதி து³ட்ட²சேடகா’’தி வத்துகாமோ ஹங்ஸானங் ஸீக⁴வேக³தாய பா³ராணஸினக³ரே ராஜனிவேஸனஸ்ஸ உபரிபா⁴க³ங் ஸம்பத்தகாலே த³ட்ட²ட்டா²னதோ த³ண்ட³கங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஆகாஸங்க³ணே பதித்வா த்³வேதா⁴ பி⁴ஜ்ஜி. ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா –
Atīte himavantapadese ekasmiṃ sare kacchapo vasati. Dve haṃsapotakā gocarāya carantā tena saddhiṃ vissāsaṃ katvā daḷhavissāsikā hutvā ekadivasaṃ kacchapaṃ pucchiṃsu – ‘‘samma, amhākaṃ himavante cittakūṭapabbatatale kañcanaguhāya vasanaṭṭhānaṃ, ramaṇiyo padeso, gacchissasi amhehi saddhi’’nti. ‘‘Samma, ahaṃ kathaṃ gamissāmī’’ti? ‘‘Mayaṃ taṃ nessāma, sace mukhaṃ rakkhituṃ sakkhissasī’’ti. ‘‘Rakkhissāmi, sammā gahetvā maṃ gacchathā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti vatvā ekaṃ daṇḍakaṃ kacchapena ḍaṃsāpetvā sayaṃ tassa ubho koṭiyo ḍaṃsitvā ākāsaṃ pakkhandiṃsu. Taṃ tathā haṃsehi nīyamānaṃ gāmadārakā disvā ‘‘dve haṃsā kacchapaṃ daṇḍena harantī’’ti āhaṃsu. Kacchapo ‘‘yadi maṃ sahāyakā nenti, tumhākaṃ ettha kiṃ hoti duṭṭhaceṭakā’’ti vattukāmo haṃsānaṃ sīghavegatāya bārāṇasinagare rājanivesanassa uparibhāgaṃ sampattakāle daṭṭhaṭṭhānato daṇḍakaṃ vissajjetvā ākāsaṅgaṇe patitvā dvedhā bhijji. Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā –
‘‘அவதீ⁴ வத அத்தானங், கச்ச²போ ப்³யாஹரங் கி³ரங்;
‘‘Avadhī vata attānaṃ, kacchapo byāharaṃ giraṃ;
ஸுக்³க³ஹீதஸ்மிங் கட்ட²ஸ்மிங், வாசாய ஸகியாவதீ⁴.
Suggahītasmiṃ kaṭṭhasmiṃ, vācāya sakiyāvadhī.
‘‘ஏதம்பி தி³ஸ்வா நரவீரியஸெட்ட²,
‘‘Etampi disvā naravīriyaseṭṭha,
வாசங் பமுஞ்சே குஸலங் நாதிவேலங்;
Vācaṃ pamuñce kusalaṃ nātivelaṃ;
பஸ்ஸஸி ப³ஹுபா⁴ணேன, கச்ச²பங் ப்³யஸனங் க³த’’ந்தி. (ஜா॰ 1.2.129-130);
Passasi bahubhāṇena, kacchapaṃ byasanaṃ gata’’nti. (jā. 1.2.129-130);
இமங் து³கனிபாதே ப³ஹுபா⁴ணிஜாதகங் வித்தா²ரெத்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம முக²ஸங்யதேன ஸமசாரினா அனுத்³த⁴தேன நிப்³பு³தசித்தேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Imaṃ dukanipāte bahubhāṇijātakaṃ vitthāretvā, ‘‘bhikkhave, bhikkhunā nāma mukhasaṃyatena samacārinā anuddhatena nibbutacittena bhavitabba’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
363.
363.
‘‘யோ முக²ஸங்யதோ பி⁴க்கு², மந்தபா⁴ணீ அனுத்³த⁴தோ;
‘‘Yo mukhasaṃyato bhikkhu, mantabhāṇī anuddhato;
அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச தீ³பேதி, மது⁴ரங் தஸ்ஸ பா⁴ஸித’’ந்தி.
Atthaṃ dhammañca dīpeti, madhuraṃ tassa bhāsita’’nti.
தத்த² முக²ஸங்யதோதி தா³ஸசண்டா³லாத³யோபி ‘‘த்வங் து³ஜ்ஜாதோ, த்வங் து³ஸ்ஸீலோ’’திஆதீ³னங் அவசனதாய முகே²ன ஸங்யதோ. மந்தபா⁴ணீதி மந்தா வுச்சதி பஞ்ஞா, தாய ப⁴ணனஸீலோ. அனுத்³த⁴தோதி நிப்³பு³தசித்தோ. அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச தீ³பேதீதி பா⁴ஸிதத்த²ஞ்சேவ தே³ஸனாத⁴ம்மஞ்ச கதே²தி. மது⁴ரந்தி ஏவரூபஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பா⁴ஸிதங் மது⁴ரங் நாம. யோ பன அத்த²மேவ ஸம்பாதே³தி, ந பாளிங், பாளிங்யேவ ஸம்பாதே³தி, ந அத்த²ங், உப⁴யங் வா பன ந ஸம்பாதே³தி, தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் மது⁴ரங் நாம ந ஹோதீதி.
Tattha mukhasaṃyatoti dāsacaṇḍālādayopi ‘‘tvaṃ dujjāto, tvaṃ dussīlo’’tiādīnaṃ avacanatāya mukhena saṃyato. Mantabhāṇīti mantā vuccati paññā, tāya bhaṇanasīlo. Anuddhatoti nibbutacitto. Atthaṃ dhammañca dīpetīti bhāsitatthañceva desanādhammañca katheti. Madhuranti evarūpassa bhikkhuno bhāsitaṃ madhuraṃ nāma. Yo pana atthameva sampādeti, na pāḷiṃ, pāḷiṃyeva sampādeti, na atthaṃ, ubhayaṃ vā pana na sampādeti, tassa bhāsitaṃ madhuraṃ nāma na hotīti.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
கோகாலிகவத்து² ததியங்.
Kokālikavatthu tatiyaṃ.
4. த⁴ம்மாராமத்தே²ரவத்து²
4. Dhammārāmattheravatthu
த⁴ம்மாராமோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ த⁴ம்மாராமத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Dhammārāmoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto dhammārāmattheraṃ ārabbha kathesi.
ஸத்தா²ரா கிர ‘‘இதோ மே சதுமாஸச்சயேன பரினிப்³பா³னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆரோசிதே அனேகஸஹஸ்ஸா பி⁴க்கூ² ஸத்தா²ரங் பரிவாரெத்வா விசரிங்ஸு. தத்த² புது²ஜ்ஜனா பி⁴க்கூ² அஸ்ஸூனி ஸந்தா⁴ரேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு, கீ²ணாஸவானங் த⁴ம்மஸங்வேகோ³ உப்பஜ்ஜி. ஸப்³பே³பி ‘‘கிங் நு கோ² கரிஸ்ஸாமா’’தி வக்³க³ப³ந்த⁴னேன விசரந்தி. ஏகோ பன த⁴ம்மாராமோ நாம பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகங் ந உபஸங்கமதி. பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘கிங், ஆவுஸோ’’தி வுச்சமானோ படிவசனம்பி அத³த்வா ‘‘ஸத்தா² கிர சதுமாஸச்சயேன பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி, அஹஞ்சம்ஹி அவீதராகோ³, ஸத்த²ரி த⁴ரமானேயேவ வாயமித்வா அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸாமீ’’தி ஏககோவ விஹரந்தோ ஸத்தா²ரா தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் ஆவஜ்ஜேதி சிந்தேதி அனுஸ்ஸரதி. பி⁴க்கூ² ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங் – ‘‘ப⁴ந்தே, த⁴ம்மாராமஸ்ஸ தும்ஹேஸு ஸினேஹமத்தம்பி நத்தி², ‘ஸத்தா² கிர பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி, கிங் நு கோ² கரிஸ்ஸாமா’தி அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மந்தனமத்தம்பி ந கரோதீ’’தி. ஸத்தா² தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் ஏவங் கரோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் காரணா’’தி? தும்ஹே கிர சதுமாஸச்சயேன பரினிப்³பா³யிஸ்ஸத², அஹஞ்சம்ஹி அவீதராகோ³, தும்ஹேஸு த⁴ரந்தேஸுயேவ வாயமித்வா அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸாமீதி தும்ஹேஹி தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் ஆவஜ்ஜாமி சிந்தேமி அனுஸ்ஸராமீதி.
Satthārā kira ‘‘ito me catumāsaccayena parinibbānaṃ bhavissatī’’ti ārocite anekasahassā bhikkhū satthāraṃ parivāretvā vicariṃsu. Tattha puthujjanā bhikkhū assūni sandhāretuṃ nāsakkhiṃsu, khīṇāsavānaṃ dhammasaṃvego uppajji. Sabbepi ‘‘kiṃ nu kho karissāmā’’ti vaggabandhanena vicaranti. Eko pana dhammārāmo nāma bhikkhu bhikkhūnaṃ santikaṃ na upasaṅkamati. Bhikkhūhi ‘‘kiṃ, āvuso’’ti vuccamāno paṭivacanampi adatvā ‘‘satthā kira catumāsaccayena parinibbāyissati, ahañcamhi avītarāgo, satthari dharamāneyeva vāyamitvā arahattaṃ pāpuṇissāmī’’ti ekakova viharanto satthārā desitaṃ dhammaṃ āvajjeti cinteti anussarati. Bhikkhū tathāgatassa ārocesuṃ – ‘‘bhante, dhammārāmassa tumhesu sinehamattampi natthi, ‘satthā kira parinibbāyissati, kiṃ nu kho karissāmā’ti amhehi saddhiṃ sammantanamattampi na karotī’’ti. Satthā taṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ evaṃ karosī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇā’’ti? Tumhe kira catumāsaccayena parinibbāyissatha, ahañcamhi avītarāgo, tumhesu dharantesuyeva vāyamitvā arahattaṃ pāpuṇissāmīti tumhehi desitaṃ dhammaṃ āvajjāmi cintemi anussarāmīti.
ஸத்தா² ‘‘ஸாது⁴ ஸாதூ⁴’’தி தஸ்ஸ ஸாது⁴காரங் த³த்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞேனாபி மயி ஸினேஹவந்தேன பி⁴க்கு²னா நாம த⁴ம்மாராமஸதி³ஸேனேவ ப⁴விதப்³ப³ங். ந ஹி மய்ஹங் மாலாக³ந்தா⁴தீ³ஹி பூஜங் கரொந்தா மம பூஜங் கரொந்தி நாம, த⁴ம்மானுத⁴ம்மங் படிபஜ்ஜந்தாயேவ பன மங் பூஜெந்தி நாமா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Satthā ‘‘sādhu sādhū’’ti tassa sādhukāraṃ datvā, ‘‘bhikkhave, aññenāpi mayi sinehavantena bhikkhunā nāma dhammārāmasadiseneva bhavitabbaṃ. Na hi mayhaṃ mālāgandhādīhi pūjaṃ karontā mama pūjaṃ karonti nāma, dhammānudhammaṃ paṭipajjantāyeva pana maṃ pūjenti nāmā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
364.
364.
‘‘த⁴ம்மாராமோ த⁴ம்மரதோ, த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங்;
‘‘Dhammārāmo dhammarato, dhammaṃ anuvicintayaṃ;
த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரங் பி⁴க்கு², ஸத்³த⁴ம்மா ந பரிஹாயதீ’’தி.
Dhammaṃ anussaraṃ bhikkhu, saddhammā na parihāyatī’’ti.
தத்த² நிவாஸனட்டே²ன ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மோ ஆராமோ அஸ்ஸாதி த⁴ம்மாராமோ. தஸ்மிங்யேவ த⁴ம்மே ரதோதி த⁴ம்மரதோ. தஸ்ஸேவ த⁴ம்மஸ்ஸ புனப்புனங் விசிந்தனதாய த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங், தங் த⁴ம்மங் ஆவஜ்ஜெந்தோ மனஸிகரொந்தோதி அத்தோ². அனுஸ்ஸரந்தி தமேவ த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரந்தோ. ஸத்³த⁴ம்மாதி ஏவரூபோ பி⁴க்கு² ஸத்ததிங்ஸபே⁴தா³ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா நவவித⁴லோகுத்தரத⁴ம்மா ச ந பரிஹாயதீதி அத்தோ².
Tattha nivāsanaṭṭhena samathavipassanādhammo ārāmo assāti dhammārāmo. Tasmiṃyeva dhamme ratoti dhammarato. Tasseva dhammassa punappunaṃ vicintanatāya dhammaṃ anuvicintayaṃ, taṃ dhammaṃ āvajjento manasikarontoti attho. Anussaranti tameva dhammaṃ anussaranto. Saddhammāti evarūpo bhikkhu sattatiṃsabhedā bodhipakkhiyadhammā navavidhalokuttaradhammā ca na parihāyatīti attho.
தே³ஸனாவஸானே ஸோ பி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.
Desanāvasāne so bhikkhu arahatte patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.
த⁴ம்மாராமத்தே²ரவத்து² சதுத்த²ங்.
Dhammārāmattheravatthu catutthaṃ.
5. விபக்க²ஸேவகபி⁴க்கு²வத்து²
5. Vipakkhasevakabhikkhuvatthu
ஸலாப⁴ந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் விபக்க²ஸேவகங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Salābhanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā veḷuvane viharanto aññataraṃ vipakkhasevakaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi.
தஸ்ஸ கிரேகோ தே³வத³த்தபக்கி²கோ பி⁴க்கு² ஸஹாயோ அஹோஸி. ஸோ தங் பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘குஹிங் க³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘அஸுகட்டா²னங் நாம பிண்டா³ய சரிது’’ந்தி. ‘‘லத்³தோ⁴ தே பிண்ட³பாதோ’’தி? ‘‘ஆம, லத்³தோ⁴’’தி. ‘‘இத⁴ அம்ஹாகங் மஹாலாப⁴ஸக்காரோ, கதிபாஹங் இதே⁴வ ஹோஹீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ வசனேன கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா ஸகட்டா²னமேவ அக³மாஸி . அத² நங் பி⁴க்கூ² ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, தே³வத³த்தஸ்ஸ உப்பன்னலாப⁴ஸக்காரங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி, தே³வத³த்தஸ்ஸ பக்கி²கோ ஏஸோ’’தி ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் ஏவமகாஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, அஹங் தத்த² ஏகங் த³ஹரங் நிஸ்ஸாய கதிபாஹங் வஸிங், ந ச பன தே³வத³த்தஸ்ஸ லத்³தி⁴ங் ரோசேமீ’’தி. அத² நங் ப⁴க³வா ‘‘கிஞ்சாபி த்வங் லத்³தி⁴ங் ந ரோசேஸி, தி³ட்ட²தி³ட்ட²கானங்யேவ பன லத்³தி⁴ங் ரோசெந்தோ விய விசரஸி. ந த்வங் இதா³னேவ ஏவங் கரோஸி, புப்³பே³பி ஏவரூபோயேவா’’தி வத்வா ‘‘இதா³னி தாவ, ப⁴ந்தே, அம்ஹேஹி ஸாமங் தி³ட்டோ², புப்³பே³ பனேஸ கேஸங் லத்³தி⁴ங் ரோசெந்தோ விய விசரி, ஆசிக்க²த² நோ’’தி பி⁴க்கூ²ஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரித்வா –
Tassa kireko devadattapakkhiko bhikkhu sahāyo ahosi. So taṃ bhikkhūhi saddhiṃ piṇḍāya caritvā katabhattakiccaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘kuhiṃ gatosī’’ti pucchi. ‘‘Asukaṭṭhānaṃ nāma piṇḍāya caritu’’nti. ‘‘Laddho te piṇḍapāto’’ti? ‘‘Āma, laddho’’ti. ‘‘Idha amhākaṃ mahālābhasakkāro, katipāhaṃ idheva hohī’’ti. So tassa vacanena katipāhaṃ tattha vasitvā sakaṭṭhānameva agamāsi . Atha naṃ bhikkhū ‘‘ayaṃ, bhante, devadattassa uppannalābhasakkāraṃ paribhuñjati, devadattassa pakkhiko eso’’ti tathāgatassa ārocesuṃ. Satthā taṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ evamakāsī’’ti pucchi. ‘‘Āma, bhante, ahaṃ tattha ekaṃ daharaṃ nissāya katipāhaṃ vasiṃ, na ca pana devadattassa laddhiṃ rocemī’’ti. Atha naṃ bhagavā ‘‘kiñcāpi tvaṃ laddhiṃ na rocesi, diṭṭhadiṭṭhakānaṃyeva pana laddhiṃ rocento viya vicarasi. Na tvaṃ idāneva evaṃ karosi, pubbepi evarūpoyevā’’ti vatvā ‘‘idāni tāva, bhante, amhehi sāmaṃ diṭṭho, pubbe panesa kesaṃ laddhiṃ rocento viya vicari, ācikkhatha no’’ti bhikkhūhi yācito atītaṃ āharitvā –
‘‘புராணசோரான வசோ நிஸம்ம,
‘‘Purāṇacorāna vaco nisamma,
மஹிளாமுகோ² போத²யமன்வசாரீ;
Mahiḷāmukho pothayamanvacārī;
ஸுஸஞ்ஞதானஞ்ஹி வசோ நிஸம்ம,
Susaññatānañhi vaco nisamma,
க³ஜுத்தமோ ஸப்³ப³கு³ணேஸு அட்டா²’’தி. (ஜா॰ 1.1.26) –
Gajuttamo sabbaguṇesu aṭṭhā’’ti. (jā. 1.1.26) –
இமங் மஹிளாமுக²ஜாதகங் வித்தா²ரெத்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம ஸகலாபே⁴னேவ ஸந்துட்டே²ன ப⁴விதப்³ப³ங், பரலாப⁴ங் பத்தே²துங் ந வட்டதி. பரலாப⁴ங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ ஹி ஜா²னவிபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லேஸு ஏகத⁴ம்மோபி நுப்பஜ்ஜதி, ஸகலாப⁴ஸந்துட்ட²ஸ்ஸேவ பன ஜா²னாதீ³னி உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Imaṃ mahiḷāmukhajātakaṃ vitthāretvā, ‘‘bhikkhave, bhikkhunā nāma sakalābheneva santuṭṭhena bhavitabbaṃ, paralābhaṃ patthetuṃ na vaṭṭati. Paralābhaṃ patthentassa hi jhānavipassanāmaggaphalesu ekadhammopi nuppajjati, sakalābhasantuṭṭhasseva pana jhānādīni uppajjantī’’ti vatvā dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –
365.
365.
‘‘ஸலாப⁴ங் நாதிமஞ்ஞெய்ய, நாஞ்ஞேஸங் பிஹயங் சரே;
‘‘Salābhaṃ nātimaññeyya, nāññesaṃ pihayaṃ care;
அஞ்ஞேஸங் பிஹயங் பி⁴க்கு², ஸமாதி⁴ங் நாதி⁴க³ச்ச²தி.
Aññesaṃ pihayaṃ bhikkhu, samādhiṃ nādhigacchati.
366.
366.
‘‘அப்பலாபோ⁴பி சே பி⁴க்கு², ஸலாப⁴ங் நாதிமஞ்ஞதி;
‘‘Appalābhopi ce bhikkhu, salābhaṃ nātimaññati;
தங் வே தே³வா பஸங்ஸந்தி, ஸுத்³தா⁴ஜீவிங் அதந்தி³த’’ந்தி.
Taṃ ve devā pasaṃsanti, suddhājīviṃ atandita’’nti.