Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    25. பி⁴க்கு²வக்³கோ³

    25. Bhikkhuvaggo

    360.

    360.

    சக்கு²னா ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ ஸோதேன ஸங்வரோ;

    Cakkhunā saṃvaro sādhu, sādhu sotena saṃvaro;

    கா⁴னேன ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ ஜிவ்ஹாய ஸங்வரோ.

    Ghānena saṃvaro sādhu, sādhu jivhāya saṃvaro.

    361.

    361.

    காயேன ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ வாசாய ஸங்வரோ;

    Kāyena saṃvaro sādhu, sādhu vācāya saṃvaro;

    மனஸா ஸங்வரோ ஸாது⁴, ஸாது⁴ ஸப்³ப³த்த² ஸங்வரோ;

    Manasā saṃvaro sādhu, sādhu sabbattha saṃvaro;

    ஸப்³ப³த்த² ஸங்வுதோ பி⁴க்கு², ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதி.

    Sabbattha saṃvuto bhikkhu, sabbadukkhā pamuccati.

    362.

    362.

    ஹத்த²ஸங்யதோ பாத³ஸங்யதோ, வாசாஸங்யதோ ஸங்யதுத்தமோ;

    Hatthasaṃyato pādasaṃyato, vācāsaṃyato saṃyatuttamo;

    அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதோ, ஏகோ ஸந்துஸிதோ தமாஹு பி⁴க்கு²ங்.

    Ajjhattarato samāhito, eko santusito tamāhu bhikkhuṃ.

    363.

    363.

    யோ முக²ஸங்யதோ பி⁴க்கு², மந்தபா⁴ணீ அனுத்³த⁴தோ;

    Yo mukhasaṃyato bhikkhu, mantabhāṇī anuddhato;

    அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச தீ³பேதி, மது⁴ரங் தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங்.

    Atthaṃ dhammañca dīpeti, madhuraṃ tassa bhāsitaṃ.

    364.

    364.

    த⁴ம்மாராமோ த⁴ம்மரதோ, த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங்;

    Dhammārāmo dhammarato, dhammaṃ anuvicintayaṃ;

    த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரங் பி⁴க்கு², ஸத்³த⁴ம்மா ந பரிஹாயதி.

    Dhammaṃ anussaraṃ bhikkhu, saddhammā na parihāyati.

    365.

    365.

    ஸலாப⁴ங் நாதிமஞ்ஞெய்ய, நாஞ்ஞேஸங் பிஹயங் சரே;

    Salābhaṃ nātimaññeyya, nāññesaṃ pihayaṃ care;

    அஞ்ஞேஸங் பிஹயங் பி⁴க்கு², ஸமாதி⁴ங் நாதி⁴க³ச்ச²தி.

    Aññesaṃ pihayaṃ bhikkhu, samādhiṃ nādhigacchati.

    366.

    366.

    அப்பலாபோ⁴பி சே பி⁴க்கு², ஸலாப⁴ங் நாதிமஞ்ஞதி;

    Appalābhopi ce bhikkhu, salābhaṃ nātimaññati;

    தங் வே தே³வா பஸங்ஸந்தி, ஸுத்³தா⁴ஜீவிங் அதந்தி³தங்.

    Taṃ ve devā pasaṃsanti, suddhājīviṃ atanditaṃ.

    367.

    367.

    ஸப்³ப³ஸோ நாமரூபஸ்மிங், யஸ்ஸ நத்தி² மமாயிதங்;

    Sabbaso nāmarūpasmiṃ, yassa natthi mamāyitaṃ;

    அஸதா ச ந ஸோசதி, ஸ வே ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி வுச்சதி.

    Asatā ca na socati, sa ve ‘‘bhikkhū’’ti vuccati.

    368.

    368.

    மெத்தாவிஹாரீ யோ பி⁴க்கு², பஸன்னோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    Mettāvihārī yo bhikkhu, pasanno buddhasāsane;

    அதி⁴க³ச்சே² பத³ங் ஸந்தங், ஸங்கா²ரூபஸமங் ஸுக²ங்.

    Adhigacche padaṃ santaṃ, saṅkhārūpasamaṃ sukhaṃ.

    369.

    369.

    ஸிஞ்ச பி⁴க்கு² இமங் நாவங், ஸித்தா தே லஹுமெஸ்ஸதி;

    Siñca bhikkhu imaṃ nāvaṃ, sittā te lahumessati;

    செ²த்வா ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச, ததோ நிப்³பா³னமேஹிஸி.

    Chetvā rāgañca dosañca, tato nibbānamehisi.

    370.

    370.

    பஞ்ச சி²ந்தே³ பஞ்ச ஜஹே, பஞ்ச சுத்தரி பா⁴வயே;

    Pañca chinde pañca jahe, pañca cuttari bhāvaye;

    பஞ்ச ஸங்கா³திகோ³ பி⁴க்கு², ‘‘ஓக⁴திண்ணோ’’தி வுச்சதி.

    Pañca saṅgātigo bhikkhu, ‘‘oghatiṇṇo’’ti vuccati.

    371.

    371.

    ஜா²ய பி⁴க்கு² 1 மா பமாதோ³ 2, மா தே காமகு³ணே ரமெஸ்ஸு 3 சித்தங்;

    Jhāya bhikkhu 4 mā pamādo 5, mā te kāmaguṇe ramessu 6 cittaṃ;

    மா லோஹகு³ளங் கி³லீ பமத்தோ, மா கந்தி³ ‘‘து³க்க²மித³’’ந்தி ட³ய்ஹமானோ.

    Mā lohaguḷaṃ gilī pamatto, mā kandi ‘‘dukkhamida’’nti ḍayhamāno.

    372.

    372.

    நத்தி² ஜா²னங் அபஞ்ஞஸ்ஸ, பஞ்ஞா நத்தி² அஜா²யதோ 7;

    Natthi jhānaṃ apaññassa, paññā natthi ajhāyato 8;

    யம்ஹி ஜா²னஞ்ச பஞ்ஞா ச, ஸ வே நிப்³பா³னஸந்திகே.

    Yamhi jhānañca paññā ca, sa ve nibbānasantike.

    373.

    373.

    ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பவிட்ட²ஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Suññāgāraṃ paviṭṭhassa, santacittassa bhikkhuno;

    அமானுஸீ ரதி ஹோதி, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ.

    Amānusī rati hoti, sammā dhammaṃ vipassato.

    374.

    374.

    யதோ யதோ ஸம்மஸதி, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;

    Yato yato sammasati, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    லப⁴தீ 9 பீதிபாமோஜ்ஜங், அமதங் தங் விஜானதங்.

    Labhatī 10 pītipāmojjaṃ, amataṃ taṃ vijānataṃ.

    375.

    375.

    தத்ராயமாதி³ ப⁴வதி, இத⁴ பஞ்ஞஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Tatrāyamādi bhavati, idha paññassa bhikkhuno;

    இந்த்³ரியகு³த்தி ஸந்துட்டி², பாதிமொக்கே² ச ஸங்வரோ.

    Indriyagutti santuṭṭhi, pātimokkhe ca saṃvaro.

    376.

    376.

    மித்தே ப⁴ஜஸ்ஸு கல்யாணே, ஸுத்³தா⁴ஜீவே அதந்தி³தே;

    Mitte bhajassu kalyāṇe, suddhājīve atandite;

    படிஸந்தா²ரவுத்யஸ்ஸ 11, ஆசாரகுஸலோ ஸியா;

    Paṭisanthāravutyassa 12, ācārakusalo siyā;

    ததோ பாமோஜ்ஜப³ஹுலோ, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதி.

    Tato pāmojjabahulo, dukkhassantaṃ karissati.

    377.

    377.

    வஸ்ஸிகா விய புப்பா²னி, மத்³த³வானி 13 பமுஞ்சதி;

    Vassikā viya pupphāni, maddavāni 14 pamuñcati;

    ஏவங் ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச, விப்பமுஞ்சேத² பி⁴க்க²வோ.

    Evaṃ rāgañca dosañca, vippamuñcetha bhikkhavo.

    378.

    378.

    ஸந்தகாயோ ஸந்தவாசோ, ஸந்தவா ஸுஸமாஹிதோ 15;

    Santakāyo santavāco, santavā susamāhito 16;

    வந்தலோகாமிஸோ பி⁴க்கு², ‘‘உபஸந்தோ’’தி வுச்சதி.

    Vantalokāmiso bhikkhu, ‘‘upasanto’’ti vuccati.

    379.

    379.

    அத்தனா சோத³யத்தானங், படிமங்ஸேத² அத்தனா 17;

    Attanā codayattānaṃ, paṭimaṃsetha attanā 18;

    ஸோ அத்தகு³த்தோ ஸதிமா, ஸுக²ங் பி⁴க்கு² விஹாஹிஸி.

    So attagutto satimā, sukhaṃ bhikkhu vihāhisi.

    380.

    380.

    அத்தா ஹி அத்தனோ நாதோ², (கோ ஹி நாதோ² பரோ ஸியா) 19

    Attā hi attano nātho, (ko hi nātho paro siyā) 20

    அத்தா ஹி அத்தனோ க³தி;

    Attā hi attano gati;

    தஸ்மா ஸங்யமமத்தானங் 21, அஸ்ஸங் ப⁴த்³ரங்வ வாணிஜோ.

    Tasmā saṃyamamattānaṃ 22, assaṃ bhadraṃva vāṇijo.

    381.

    381.

    பாமோஜ்ஜப³ஹுலோ பி⁴க்கு², பஸன்னோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    Pāmojjabahulo bhikkhu, pasanno buddhasāsane;

    அதி⁴க³ச்சே² பத³ங் ஸந்தங், ஸங்கா²ரூபஸமங் ஸுக²ங்.

    Adhigacche padaṃ santaṃ, saṅkhārūpasamaṃ sukhaṃ.

    382.

    382.

    யோ ஹவே த³ஹரோ பி⁴க்கு², யுஞ்ஜதி பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    Yo have daharo bhikkhu, yuñjati buddhasāsane;

    ஸோமங் 23 லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ 24 lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    பி⁴க்கு²வக்³கோ³ பஞ்சவீஸதிமோ நிட்டி²தோ.

    Bhikkhuvaggo pañcavīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஜா²ய துவங் பி⁴க்கு² (?)
    2. மா ச பமாதோ³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. ப⁴மஸ்ஸு (ஸீ॰ பீ॰), ப⁴வஸ்ஸு (ஸ்யா॰), ரமஸ்ஸு (க॰)
    4. jhāya tuvaṃ bhikkhu (?)
    5. mā ca pamādo (sī. syā. pī.)
    6. bhamassu (sī. pī.), bhavassu (syā.), ramassu (ka.)
    7. அஜ்ஜா²யினோ (க॰)
    8. ajjhāyino (ka.)
    9. லப⁴தி (பீ॰), லப⁴தே (க॰)
    10. labhati (pī.), labhate (ka.)
    11. படிஸந்தா⁴ரவுத்யஸ்ஸ (க॰)
    12. paṭisandhāravutyassa (ka.)
    13. மஜ்ஜவானி (க॰ டீகா) பச்சவானி (க॰ அட்ட²॰)
    14. majjavāni (ka. ṭīkā) paccavāni (ka. aṭṭha.)
    15. ஸந்தமனோ ஸுஸமாஹிதோ (ஸ்யா॰ பீ॰), ஸந்தமனோ ஸமாஹிதோ (க॰)
    16. santamano susamāhito (syā. pī.), santamano samāhito (ka.)
    17. படிமாஸே அத்தமத்தனா (ஸீ॰ பீ॰), படிமங்ஸே தமத்தனா (ஸ்யா॰)
    18. paṭimāse attamattanā (sī. pī.), paṭimaṃse tamattanā (syā.)
    19. ( ) விதே³ஸபொத்த²கேஸு நத்தி²
    20. ( ) videsapotthakesu natthi
    21. ஸங்யமய’த்தானங் (ஸீ॰ பீ॰)
    22. saṃyamaya’ttānaṃ (sī. pī.)
    23. ஸோ இமங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    24. so imaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 25. பி⁴க்கு²வக்³கோ³ • 25. Bhikkhuvaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact