Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[80] 10. பீ⁴மஸேனஜாதகவண்ணனா
[80] 10. Bhīmasenajātakavaṇṇanā
யங் தே பவிகத்தி²தங் புரேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் விகத்தி²தங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகோ கிர பி⁴க்கு² ‘‘ஆவுஸோ, அம்ஹாகங் ஜாதிஸமா ஜாதி, கொ³த்தஸமங் கொ³த்தங் நாம நத்தி², மயங் ஏவரூபே நாம மஹாக²த்தியகுலே ஜாதா, கொ³த்தேன வா த⁴னேன வா குலப்பதே³ஸேன வா அம்ஹேஹி ஸதி³ஸோ நாம நத்தி², அம்ஹாகங் ஸுவண்ணரஜதாதீ³னங் அந்தோ நத்தி², தா³ஸகம்மகராபி நோ ஸாலிமங்ஸோத³னங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, காஸிகவத்த²ங் நிவாஸெந்தி, காஸிகவிலேபனங் விலிம்பந்தி. மயங் பப்³ப³ஜிதபா⁴வேன ஏதரஹி ஏவரூபானி லூகா²னி போ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜாம, லூகா²னி சீவரானி தா⁴ரேமா’’தி தே²ரனவமஜ்ஜி²மானங் பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே விகத்தெ²ந்தோ ஜாதிஆதி³வஸேன வம்பெ⁴ந்தோ கு²ங்ஸெந்தோ விசரதி. அத²ஸ்ஸ ஏகோ பி⁴க்கு² குலப்பதே³ஸங் பரிக்³க³ண்ஹித்வா தங் விகத்த²னபா⁴வங் பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஸி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா விகத்தெ²ந்தோ வம்பெ⁴ந்தோ கு²ங்ஸெந்தோ விசரதீ’’தி ஏதஸ்ஸ அகு³ணங் கத²யிங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸோ பி⁴க்கு² இதா³னேவ விகத்தெ²ந்தோ வம்பெ⁴ந்தோ கு²ங்ஸெந்தோ விசரதி, புப்³பே³பி விகத்தெ²ந்தோ வம்பெ⁴ந்தோ கு²ங்ஸெந்தோ விசரீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yaṃ te pavikatthitaṃ pureti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ vikatthitaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Eko kira bhikkhu ‘‘āvuso, amhākaṃ jātisamā jāti, gottasamaṃ gottaṃ nāma natthi, mayaṃ evarūpe nāma mahākhattiyakule jātā, gottena vā dhanena vā kulappadesena vā amhehi sadiso nāma natthi, amhākaṃ suvaṇṇarajatādīnaṃ anto natthi, dāsakammakarāpi no sālimaṃsodanaṃ bhuñjanti, kāsikavatthaṃ nivāsenti, kāsikavilepanaṃ vilimpanti. Mayaṃ pabbajitabhāvena etarahi evarūpāni lūkhāni bhojanāni bhuñjāma, lūkhāni cīvarāni dhāremā’’ti theranavamajjhimānaṃ bhikkhūnaṃ antare vikatthento jātiādivasena vambhento khuṃsento vicarati. Athassa eko bhikkhu kulappadesaṃ pariggaṇhitvā taṃ vikatthanabhāvaṃ bhikkhūnaṃ ārocesi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitā ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā vikatthento vambhento khuṃsento vicaratī’’ti etassa aguṇaṃ kathayiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, so bhikkhu idāneva vikatthento vambhento khuṃsento vicarati, pubbepi vikatthento vambhento khuṃsento vicarī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் நிக³மகா³மே உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே தயோ வேதே³ அட்டா²ரஸ விஜ்ஜட்டா²னானி உக்³க³ஹெத்வா ஸப்³ப³ஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் பத்வா சூளத⁴னுக்³க³ஹபண்டி³தோ நாம அஹோஸி. ஸோ தக்கஸிலாதோ நிக்க²மித்வா ஸப்³ப³ஸமயஸிப்பானி பரியேஸமானோ மஹிங்ஸகரட்ட²ங் அக³மாஸி. இமஸ்மிங் பன ஜாதகே போ³தி⁴ஸத்தோ தோ²கங் ரஸ்ஸோ ஓணதாகாரோ அஹோஸி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ஸசாஹங் கஞ்சி ராஜானங் உபஸங்கமிஸ்ஸாமி, ஸோ ‘ஏவங் ரஸ்ஸஸரீரோ த்வங் கிங் அம்ஹாகங் கம்மங் கரிஸ்ஸஸீ’தி வக்க²தி, யங்னூனாஹங் ஆரோஹபரிணாஹஸம்பன்னங் அபி⁴ரூபங் ஏகங் புரிஸங் ப²லகங் கத்வா தஸ்ஸ பிட்டி²ச்சா²யாய ஜீவிகங் கப்பெய்ய’’ந்தி. ஸோ ததா²ரூபங் புரிஸங் பரியேஸமானோ பீ⁴மஸேனஸ்ஸ நாமேகஸ்ஸ தந்தவாயஸ்ஸ தந்தவீதட்டா²னங் க³ந்த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘ஸம்ம, த்வங் கின்னாமோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘அஹங் பீ⁴மஸேனோ நாமா’’தி? ‘‘கிங் பன த்வங் ஏவங் அபி⁴ரூபோ உபதி⁴ஸம்பன்னோ ஹுத்வா இமங் லாமககம்மங் கரோஸீ’’தி? ‘‘ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தோ’’தி. ‘‘ஸம்ம, மா ஏதங் கம்மங் கரி, ஸகலஜம்பு³தீ³பே மயா ஸதி³ஸோ த⁴னுக்³க³ஹோ நாம நத்தி². ஸசே பனாஹங் கஞ்சி ராஜானங் பஸ்ஸெய்யங், ஸோ மங் ‘ஏவங்ரஸ்ஸோ அயங் கிங் அம்ஹாகங் கம்மங் கரிஸ்ஸதீ’தி கோபெய்ய, த்வங் ராஜானங் தி³ஸ்வா ‘அஹங் த⁴னுக்³க³ஹோ’தி வக்க²ஸி. ராஜா தே பரிப்³ப³யங் த³த்வா வுத்திங் நிப³த்³த⁴ங் த³ஸ்ஸதி. அஹங் தே உப்பன்னகம்மங் கரொந்தோ தவ பிட்டி²ச்சா²யாய ஜீவிஸ்ஸாமி. ஏவங் உபோ⁴பி ஸுகி²தா ப⁴விஸ்ஸாம. கரோஹி மம வசன’’ந்தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ nigamagāme udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ disāpāmokkhassa ācariyassa santike tayo vede aṭṭhārasa vijjaṭṭhānāni uggahetvā sabbasippesu nipphattiṃ patvā cūḷadhanuggahapaṇḍito nāma ahosi. So takkasilāto nikkhamitvā sabbasamayasippāni pariyesamāno mahiṃsakaraṭṭhaṃ agamāsi. Imasmiṃ pana jātake bodhisatto thokaṃ rasso oṇatākāro ahosi. So cintesi ‘‘sacāhaṃ kañci rājānaṃ upasaṅkamissāmi, so ‘evaṃ rassasarīro tvaṃ kiṃ amhākaṃ kammaṃ karissasī’ti vakkhati, yaṃnūnāhaṃ ārohapariṇāhasampannaṃ abhirūpaṃ ekaṃ purisaṃ phalakaṃ katvā tassa piṭṭhicchāyāya jīvikaṃ kappeyya’’nti. So tathārūpaṃ purisaṃ pariyesamāno bhīmasenassa nāmekassa tantavāyassa tantavītaṭṭhānaṃ gantvā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘samma, tvaṃ kinnāmosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ bhīmaseno nāmā’’ti? ‘‘Kiṃ pana tvaṃ evaṃ abhirūpo upadhisampanno hutvā imaṃ lāmakakammaṃ karosī’’ti? ‘‘Jīvituṃ asakkonto’’ti. ‘‘Samma, mā etaṃ kammaṃ kari, sakalajambudīpe mayā sadiso dhanuggaho nāma natthi. Sace panāhaṃ kañci rājānaṃ passeyyaṃ, so maṃ ‘evaṃrasso ayaṃ kiṃ amhākaṃ kammaṃ karissatī’ti kopeyya, tvaṃ rājānaṃ disvā ‘ahaṃ dhanuggaho’ti vakkhasi. Rājā te paribbayaṃ datvā vuttiṃ nibaddhaṃ dassati. Ahaṃ te uppannakammaṃ karonto tava piṭṭhicchāyāya jīvissāmi. Evaṃ ubhopi sukhitā bhavissāma. Karohi mama vacana’’nti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.
அத² நங் ஆதா³ய பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ஸயங் சூளூபட்டா²கோ ஹுத்வா தங் புரதோ கத்வா ராஜத்³வாரே ட²த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸி. ‘‘ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி வுத்தே உபோ⁴பி பவிஸித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா அட்ட²ங்ஸு. ‘‘கிங்காரணா ஆக³தத்தா²’’தி ச வுத்தே பீ⁴மஸேனோ ஆஹ – ‘‘அஹங் த⁴னுக்³க³ஹோ, மயா ஸதி³ஸோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே த⁴னுக்³க³ஹோ நத்தீ²’’தி. ‘‘கிங் பன லப⁴ந்தோ மங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘அட்³ட⁴மாஸே ஸஹஸ்ஸங் லப⁴ந்தோ உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, தே³வா’’தி. ‘‘அயங் தே புரிஸோ கிங் ஹோதீ’’தி? ‘‘சூளூபட்டா²கோ, தே³வா’’தி. ‘‘ஸாது⁴ உபட்ட²ஹா’’தி. ததோ பட்டா²ய பீ⁴மஸேனோ ராஜானங் உபட்ட²ஹதி. உப்பன்னகிச்சங் பனஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தோவ நித்த²ரதி.
Atha naṃ ādāya bārāṇasiṃ gantvā sayaṃ cūḷūpaṭṭhāko hutvā taṃ purato katvā rājadvāre ṭhatvā rañño ārocāpesi. ‘‘Āgacchantū’’ti vutte ubhopi pavisitvā rājānaṃ vanditvā aṭṭhaṃsu. ‘‘Kiṃkāraṇā āgatatthā’’ti ca vutte bhīmaseno āha – ‘‘ahaṃ dhanuggaho, mayā sadiso sakalajambudīpe dhanuggaho natthī’’ti. ‘‘Kiṃ pana labhanto maṃ upaṭṭhahissasī’’ti? ‘‘Aḍḍhamāse sahassaṃ labhanto upaṭṭhahissāmi, devā’’ti. ‘‘Ayaṃ te puriso kiṃ hotī’’ti? ‘‘Cūḷūpaṭṭhāko, devā’’ti. ‘‘Sādhu upaṭṭhahā’’ti. Tato paṭṭhāya bhīmaseno rājānaṃ upaṭṭhahati. Uppannakiccaṃ panassa bodhisattova nittharati.
தேன கோ² பன ஸமயேன காஸிரட்டே² ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞே ப³ஹூனங் மனுஸ்ஸானங் ஸஞ்சரணமக்³க³ங் ப்³யக்³கோ⁴ ச²ட்³டா³பேதி, ப³ஹூ மனுஸ்ஸே க³ஹெத்வா க³ஹெத்வா கா²த³தி. தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா பீ⁴மஸேனங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, தாத, நங் ப்³யக்³க⁴ங் க³ண்ஹிது’’ந்தி ஆஹ. ‘‘தே³வ, கிங் த⁴னுக்³க³ஹோ நாமாஹங் , யதி³ ப்³யக்³க⁴ங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி. ராஜா தஸ்ஸ பரிப்³ப³யங் த³த்வா உய்யோஜேஸி. ஸோ க⁴ரங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கதே²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸாது⁴, ஸம்ம, க³ச்சா²’’தி ஆஹ. ‘‘த்வங் பன ந க³மிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘ஆம ந க³மிஸ்ஸாமி, உபாயங் பன தே ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஆசிக்க², ஸம்மா’’தி. த்வங் ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் ஸஹஸா ஏககோவ மா அக³மாஸி, ஜனபத³மனுஸ்ஸே பன ஸன்னிபாதெத்வா ஏகங் வா த்³வே வா த⁴னுஸஹஸ்ஸானி கா³ஹாபெத்வா தத்த² க³ந்த்வா ப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ உட்டி²தபா⁴வங் ஞத்வா பலாயித்வா ஏகங் கு³ம்ப³ங் பவிஸித்வா உரேன நிபஜ்ஜெய்யாஸி, ஜானபதா³வ ப்³யக்³க⁴ங் போதெ²த்வா க³ண்ஹிஸ்ஸந்தி, தேஹி ப்³யக்³கே⁴ க³ஹிதே த்வங் த³ந்தேஹி ஏகங் வல்லிங் சி²ந்தி³த்வா கோடியங் க³ஹெத்வா மதப்³யக்³க⁴ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘போ⁴, கேனேஸ, ப்³யக்³கோ⁴ மாரிதோ, அஹங் இமங் ப்³யக்³க⁴ங் கோ³ணங் விய வல்லியா ப³ந்தி⁴த்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நெஸ்ஸாமீ’தி வல்லிஅத்தா²ய கு³ம்ப³ங் பவிட்டோ², மயா வல்லியா அனாப⁴தாய ஏவ கேனேஸ மாரிதோ’’தி கதெ²ய்யாஸி. அத² தே ஜானபதா³ பீ⁴ததஸிதா ‘‘ஸாமி, மா ரஞ்ஞோ ஆசிக்கீ²’’தி ப³ஹுங் த⁴னங் த³ஸ்ஸந்தி, ப்³யக்³கோ⁴ தயா க³ஹிதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ரஞ்ஞோபி ஸந்திகா ப³ஹுங் த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸஸீதி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா போ³தி⁴ஸத்தேன கதி²தனியாமேனேவ ப்³யக்³க⁴ங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் கே²மங் கத்வா மஹாஜனபரிவுதோ பா³ராணஸிங் ஆக³ந்த்வா ராஜானங் தி³ஸ்வா ‘‘க³ஹிதோ மே, தே³வ, ப்³யக்³கோ⁴, அரஞ்ஞங் கே²மங் கத’’ந்தி ஆஹ. ராஜா துட்டோ² ப³ஹுங் த⁴னங் அதா³ஸி. புனேகதி³வஸங் ‘‘ஏகமக்³க³ங் மஹிங்ஸோ ச²ட்³டா³பேதீ’’தி ஆரோசேஸுங், ராஜா ததே²வ பீ⁴மஸேனங் பேஸேஸி. ஸோபி போ³தி⁴ஸத்தேன தி³ன்னநயேன ப்³யக்³க⁴ங் விய தம்பி க³ஹெத்வா ஆக³ஞ்சி², ராஜா புன ப³ஹுங் த⁴னங் அதா³ஸி, மஹந்தங் இஸ்ஸரியங் ஜாதங். ஸோ இஸ்ஸரியமத³மத்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் அவமஞ்ஞங் கத்வா தஸ்ஸ வசனங் ந க³ண்ஹாதி, ‘‘நாஹங் தங் நிஸ்ஸாய ஜீவாமி, கிங் த்வஞ்ஞேவ புரிஸோ’’திஆதீ³னி ப²ருஸவசனானி வத³தி.
Tena kho pana samayena kāsiraṭṭhe ekasmiṃ araññe bahūnaṃ manussānaṃ sañcaraṇamaggaṃ byaggho chaḍḍāpeti, bahū manusse gahetvā gahetvā khādati. Taṃ pavattiṃ rañño ārocesuṃ. Rājā bhīmasenaṃ pakkosāpetvā ‘‘sakkhissasi, tāta, naṃ byagghaṃ gaṇhitu’’nti āha. ‘‘Deva, kiṃ dhanuggaho nāmāhaṃ , yadi byagghaṃ gahetuṃ na sakkomī’’ti. Rājā tassa paribbayaṃ datvā uyyojesi. So gharaṃ gantvā bodhisattassa kathesi. Bodhisatto ‘‘sādhu, samma, gacchā’’ti āha. ‘‘Tvaṃ pana na gamissasī’’ti? ‘‘Āma na gamissāmi, upāyaṃ pana te ācikkhissāmī’’ti. ‘‘Ācikkha, sammā’’ti. Tvaṃ byagghassa vasanaṭṭhānaṃ sahasā ekakova mā agamāsi, janapadamanusse pana sannipātetvā ekaṃ vā dve vā dhanusahassāni gāhāpetvā tattha gantvā byagghassa uṭṭhitabhāvaṃ ñatvā palāyitvā ekaṃ gumbaṃ pavisitvā urena nipajjeyyāsi, jānapadāva byagghaṃ pothetvā gaṇhissanti, tehi byagghe gahite tvaṃ dantehi ekaṃ valliṃ chinditvā koṭiyaṃ gahetvā matabyagghassa santikaṃ gantvā ‘‘bho, kenesa, byaggho mārito, ahaṃ imaṃ byagghaṃ goṇaṃ viya valliyā bandhitvā rañño santikaṃ nessāmī’ti valliatthāya gumbaṃ paviṭṭho, mayā valliyā anābhatāya eva kenesa mārito’’ti katheyyāsi. Atha te jānapadā bhītatasitā ‘‘sāmi, mā rañño ācikkhī’’ti bahuṃ dhanaṃ dassanti, byaggho tayā gahito bhavissati, raññopi santikā bahuṃ dhanaṃ labhissasīti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā bodhisattena kathitaniyāmeneva byagghaṃ gahetvā araññaṃ khemaṃ katvā mahājanaparivuto bārāṇasiṃ āgantvā rājānaṃ disvā ‘‘gahito me, deva, byaggho, araññaṃ khemaṃ kata’’nti āha. Rājā tuṭṭho bahuṃ dhanaṃ adāsi. Punekadivasaṃ ‘‘ekamaggaṃ mahiṃso chaḍḍāpetī’’ti ārocesuṃ, rājā tatheva bhīmasenaṃ pesesi. Sopi bodhisattena dinnanayena byagghaṃ viya tampi gahetvā āgañchi, rājā puna bahuṃ dhanaṃ adāsi, mahantaṃ issariyaṃ jātaṃ. So issariyamadamatto bodhisattaṃ avamaññaṃ katvā tassa vacanaṃ na gaṇhāti, ‘‘nāhaṃ taṃ nissāya jīvāmi, kiṃ tvaññeva puriso’’tiādīni pharusavacanāni vadati.
அத² கதிபாஹச்சயேன ஏகோ ஸாமந்தராஜா ஆக³ந்த்வா பா³ராணஸிங் உபருந்தி⁴த்வா ‘‘ரஜ்ஜங் வா தே³து, யுத்³த⁴ங் வா’’தி ரஞ்ஞோ ஸாஸனங் பேஸேஸி. ராஜா ‘‘யுஜ்ஜா²ஹீ’’தி பீ⁴மஸேனங் பேஸேஸி. ஸோ ஸப்³ப³ஸன்னாஹஸன்னத்³தோ⁴ ராஜவேஸங் க³ஹெத்வா ஸுஸன்னத்³த⁴ஸ்ஸ வாரணஸ்ஸ பிட்டே² நிஸீதி³. போ³தி⁴ஸத்தோபி தஸ்ஸ மரணப⁴யேன ஸப்³ப³ஸன்னாஹஸன்னத்³தோ⁴ பீ⁴மஸேனஸ்ஸேவ பச்சி²மாஸனே நிஸீதி³. வாரணோ மஹாஜனபரிவுதோ நக³ரத்³வாரேன நிக்க²மித்வா ஸங்கா³மஸீஸங் பாபுணி. பீ⁴மஸேனோ யுத்³த⁴பே⁴ரிஸத்³த³ங் ஸுத்வாவ கம்பிதுங் ஆரத்³தோ⁴. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இதா³னேஸ ஹத்தி²பிட்டி²தோ பதித்வா மரிஸ்ஸதீ’’தி ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ அபதனத்த²ங் பீ⁴மஸேனங் யொத்தேன பரிக்கி²பித்வா க³ண்ஹி, பீ⁴மஸேனோ ஸம்பஹாரட்டா²னங் தி³ஸ்வா மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஸரீரவளஞ்ஜேன ஹத்தி²பிட்டி²ங் தூ³ஸேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ந கோ² தே பீ⁴மஸேன புரிமேன பச்சி²மங் ஸமேதி, த்வங் புப்³பே³ ஸங்கா³மயோதோ⁴ விய அஹோஸி, இதா³னி ஹத்தி²பிட்டி²ங் தூ³ஸேஸீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atha katipāhaccayena eko sāmantarājā āgantvā bārāṇasiṃ uparundhitvā ‘‘rajjaṃ vā detu, yuddhaṃ vā’’ti rañño sāsanaṃ pesesi. Rājā ‘‘yujjhāhī’’ti bhīmasenaṃ pesesi. So sabbasannāhasannaddho rājavesaṃ gahetvā susannaddhassa vāraṇassa piṭṭhe nisīdi. Bodhisattopi tassa maraṇabhayena sabbasannāhasannaddho bhīmasenasseva pacchimāsane nisīdi. Vāraṇo mahājanaparivuto nagaradvārena nikkhamitvā saṅgāmasīsaṃ pāpuṇi. Bhīmaseno yuddhabherisaddaṃ sutvāva kampituṃ āraddho. Bodhisatto ‘‘idānesa hatthipiṭṭhito patitvā marissatī’’ti hatthikkhandhato apatanatthaṃ bhīmasenaṃ yottena parikkhipitvā gaṇhi, bhīmaseno sampahāraṭṭhānaṃ disvā maraṇabhayatajjito sarīravaḷañjena hatthipiṭṭhiṃ dūsesi. Bodhisatto ‘‘na kho te bhīmasena purimena pacchimaṃ sameti, tvaṃ pubbe saṅgāmayodho viya ahosi, idāni hatthipiṭṭhiṃ dūsesī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
80.
80.
‘‘யங் தே பவிகத்தி²தங் புரே, அத² தே பூதிஸரா ஸஜந்தி பச்சா²;
‘‘Yaṃ te pavikatthitaṃ pure, atha te pūtisarā sajanti pacchā;
உப⁴யங் ந ஸமேதி பீ⁴மஸேன, யுத்³த⁴கதா² ச இத³ஞ்ச தே விஹஞ்ஞ’’ந்தி.
Ubhayaṃ na sameti bhīmasena, yuddhakathā ca idañca te vihañña’’nti.
தத்த² யங் தே பவிகத்தி²தங் புரேதி யங் தயா புப்³பே³ ‘‘கிங் த்வங்யேவ புரிஸோ, நாஹங் புரிஸோ, அஹம்பி ஸங்கா³மயோதோ⁴’’தி விகத்தி²தங் வம்ப⁴னவசனங் வுத்தங், இத³ங் தாவ ஏகங். அத² தே பூதிஸரா ஸஜந்தி பச்சா²தி அத² தே இமே பூதிபா⁴வேன ஸரணபா⁴வேன ச ‘‘பூதிஸரா’’தி லத்³த⁴னாமா ஸரீரவளஞ்ஜதா⁴ரா ஸஜந்தி வளஞ்ஜந்தி பக்³க⁴ரந்தி. பச்சா²தி ததோ புரே விகத்தி²ததோ அபரபா⁴கே³, இதா³னி இமஸ்மிங் ஸங்கா³மஸீஸேதி அத்தோ². உப⁴யங் ந ஸமேதி பீ⁴மஸேனாதி இத³ங் பீ⁴மஸேன உப⁴யங் ந ஸமேதி. கதரங்? யுத்³த⁴கதா² ச இத³ஞ்ச தே விஹஞ்ஞந்தி, யா ச புரே கதி²தா யுத்³த⁴கதா², யஞ்ச தே இதா³னி விஹஞ்ஞங் கிலமதோ² ஹத்தி²பிட்டி²தூ³ஸனாகாரப்பத்தோ விகா⁴தோதி அத்தோ².
Tattha yaṃ te pavikatthitaṃ pureti yaṃ tayā pubbe ‘‘kiṃ tvaṃyeva puriso, nāhaṃ puriso, ahampi saṅgāmayodho’’ti vikatthitaṃ vambhanavacanaṃ vuttaṃ, idaṃ tāva ekaṃ. Atha te pūtisarā sajanti pacchāti atha te ime pūtibhāvena saraṇabhāvena ca ‘‘pūtisarā’’ti laddhanāmā sarīravaḷañjadhārā sajanti vaḷañjanti paggharanti. Pacchāti tato pure vikatthitato aparabhāge, idāni imasmiṃ saṅgāmasīseti attho. Ubhayaṃ na sameti bhīmasenāti idaṃ bhīmasena ubhayaṃ na sameti. Kataraṃ? Yuddhakathā ca idañca te vihaññanti, yā ca pure kathitā yuddhakathā, yañca te idāni vihaññaṃ kilamatho hatthipiṭṭhidūsanākārappatto vighātoti attho.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ தங் க³ரஹித்வா ‘‘மா பா⁴யி, ஸம்ம, கஸ்மா மயி டி²தே விஹஞ்ஞஸீ’’தி பீ⁴மஸேனங் ஹத்தி²பிட்டி²தோ ஓதாரெத்வா ‘‘ந்ஹாயித்வா கே³ஹமேவ க³ச்சா²’’தி உய்யோஜெத்வா ‘‘அஜ்ஜ மயா பாகடேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி ஸங்கா³மங் பவிஸித்வா உன்னதி³த்வா ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸபத்தராஜானங் ஜீவக்³கா³ஹங் கா³ஹாபெத்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ராஜா துட்டோ² போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி. ததோ பட்டா²ய ‘‘சூளத⁴னுக்³க³ஹபண்டி³தோ’’தி ஸகலஜம்பு³தீ³பே பாகடோ அஹோஸி. ஸோ பீ⁴மஸேனஸ்ஸ பரிப்³ப³யங் த³த்வா ஸகட்டா²னமேவ பேஸெத்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Evaṃ bodhisatto taṃ garahitvā ‘‘mā bhāyi, samma, kasmā mayi ṭhite vihaññasī’’ti bhīmasenaṃ hatthipiṭṭhito otāretvā ‘‘nhāyitvā gehameva gacchā’’ti uyyojetvā ‘‘ajja mayā pākaṭena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti saṅgāmaṃ pavisitvā unnaditvā balakoṭṭhakaṃ bhinditvā sapattarājānaṃ jīvaggāhaṃ gāhāpetvā bārāṇasirañño santikaṃ agamāsi. Rājā tuṭṭho bodhisattassa mahantaṃ yasaṃ adāsi. Tato paṭṭhāya ‘‘cūḷadhanuggahapaṇḍito’’ti sakalajambudīpe pākaṭo ahosi. So bhīmasenassa paribbayaṃ datvā sakaṭṭhānameva pesetvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ பி⁴க்கு² விகத்தே²தி, புப்³பே³பி விகத்தி²யேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பீ⁴மஸேனோ விகத்தி²தபி⁴க்கு² அஹோஸி, சூளத⁴னுக்³க³ஹபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, idānevesa bhikkhu vikattheti, pubbepi vikatthiyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bhīmaseno vikatthitabhikkhu ahosi, cūḷadhanuggahapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.
பீ⁴மஸேனஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Bhīmasenajātakavaṇṇanā dasamā.
வருணவக்³கோ³ அட்ட²மோ.
Varuṇavaggo aṭṭhamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
வருணங் ஸீலவனாக³ங், ஸச்சங்கிர ருக்க²த⁴ம்மங்;
Varuṇaṃ sīlavanāgaṃ, saccaṃkira rukkhadhammaṃ;
மச்ச²ராஜா அஸங்கியங், மஹாஸுபினஇல்லிஸங்;
Maccharājā asaṅkiyaṃ, mahāsupinaillisaṃ;
க²ரஸ்ஸரங் பீ⁴மஸேனந்தி.
Kharassaraṃ bhīmasenanti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 80. பீ⁴மஸேனஜாதகங் • 80. Bhīmasenajātakaṃ