Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    5. பீ⁴தாஸுத்தவண்ணனா

    5. Bhītāsuttavaṇṇanā

    75. பஞ்சமே கிங்ஸூத⁴ பீ⁴தாதி கிங் பீ⁴தா? மக்³கோ³ சனேகாயதனப்பவுத்தோதி அட்ட²திங்ஸாரம்மணவஸேன அனேகேஹி காரணேஹி கதி²தோ. ஏவங் ஸந்தே கிஸ்ஸ பீ⁴தா ஹுத்வா அயங் ஜனதா த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²யோ அக்³க³ஹேஸீதி வத³தி. பூ⁴ரிபஞ்ஞாதி ப³ஹுபஞ்ஞ உஸ்ஸன்னபஞ்ஞ. பரலோகங் ந பா⁴யேதி இமஸ்மா லோகா பரங் லோகங் க³ச்ச²ந்தோ ந பா⁴யெய்ய. பணிதா⁴யாதி ட²பெத்வா. ப³ஹ்வன்னபானங் க⁴ரமாவஸந்தோதி அனாத²பிண்டி³காத³யோ விய ப³ஹ்வன்னபானே க⁴ரே வஸந்தோ. ஸங்விபா⁴கீ³தி அச்ச²ராய க³ஹிதம்பி நகே²ன பா²லெத்வா பரஸ்ஸ த³த்வாவ பு⁴ஞ்ஜனஸீலோ. வத³ஞ்ஞூதி வுத்தத்த²மேவ.

    75. Pañcame kiṃsūdha bhītāti kiṃ bhītā? Maggo canekāyatanappavuttoti aṭṭhatiṃsārammaṇavasena anekehi kāraṇehi kathito. Evaṃ sante kissa bhītā hutvā ayaṃ janatā dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo aggahesīti vadati. Bhūripaññāti bahupañña ussannapañña. Paralokaṃ na bhāyeti imasmā lokā paraṃ lokaṃ gacchanto na bhāyeyya. Paṇidhāyāti ṭhapetvā. Bahvannapānaṃ gharamāvasantoti anāthapiṇḍikādayo viya bahvannapāne ghare vasanto. Saṃvibhāgīti accharāya gahitampi nakhena phāletvā parassa datvāva bhuñjanasīlo. Vadaññūti vuttatthameva.

    இதா³னி கா³தா²ய அங்கா³னி உத்³த⁴ரித்வா த³ஸ்ஸேதப்³பா³னி – ‘‘வாச’’ந்தி ஹி இமினா சத்தாரி வசீஸுசரிதானி க³ஹிதானி, ‘‘மனேனா’’திபதே³ன தீணி மனோஸுசரிதானி, ‘‘காயேனா’’தி பதே³ன தீணி காயஸுசரிதானி. இதி இமே த³ஸ குஸலகம்மபதா² புப்³ப³ஸுத்³தி⁴அங்க³ங் நாம. ப³ஹ்வன்னபானங் க⁴ரமாவஸந்தோதி இமினா யஞ்ஞஉபக்க²ரோ க³ஹிதோ. ஸத்³தோ⁴தி ஏகமங்க³ங், முதூ³தி ஏகங், ஸங்விபா⁴கீ³தி ஏகங், வத³ஞ்ஞூதி ஏகங். இதி இமானி சத்தாரி அங்கா³னி ஸந்தா⁴ய ‘‘ஏதேஸு த⁴ம்மேஸு டி²தோ சதூஸூ’’தி ஆஹ.

    Idāni gāthāya aṅgāni uddharitvā dassetabbāni – ‘‘vāca’’nti hi iminā cattāri vacīsucaritāni gahitāni, ‘‘manenā’’tipadena tīṇi manosucaritāni, ‘‘kāyenā’’ti padena tīṇi kāyasucaritāni. Iti ime dasa kusalakammapathā pubbasuddhiaṅgaṃ nāma. Bahvannapānaṃ gharamāvasantoti iminā yaññaupakkharo gahito. Saddhoti ekamaṅgaṃ, mudūti ekaṃ, saṃvibhāgīti ekaṃ, vadaññūti ekaṃ. Iti imāni cattāri aṅgāni sandhāya ‘‘etesu dhammesu ṭhito catūsū’’ti āha.

    அபரோபி பரியாயோ – வாசந்திஆதீ³னி தீணி அங்கா³னி, ப³ஹ்வன்னபானந்தி இமினா யஞ்ஞஉபக்க²ரோவ க³ஹிதோ, ஸத்³தோ⁴ முதூ³ ஸங்விபா⁴கீ³ வத³ஞ்ஞூதி ஏகங் அங்க³ங். அபரோ து³கனயோ நாம ஹோதி. ‘‘வாசங் மனஞ்சா’’தி இத³மேகங் அங்க³ங், ‘‘காயேன பாபானி அகுப்³ப³மானோ, ப³ஹ்வன்னபானங் க⁴ரமாவஸந்தோ’’தி ஏகங், ‘‘ஸத்³தோ⁴ முதூ³’’தி ஏகங், ‘‘ஸங்விபா⁴கீ³ வத³ஞ்ஞூ’’தி ஏகங். ஏதேஸு சதூஸு த⁴ம்மேஸு டி²தோ த⁴ம்மே டி²தோ நாம ஹோதி. ஸோ இதோ பரலோகங் க³ச்ச²ந்தோ ந பா⁴யதி. பஞ்சமங்.

    Aparopi pariyāyo – vācantiādīni tīṇi aṅgāni, bahvannapānanti iminā yaññaupakkharova gahito, saddho mudū saṃvibhāgī vadaññūti ekaṃ aṅgaṃ. Aparo dukanayo nāma hoti. ‘‘Vācaṃ manañcā’’ti idamekaṃ aṅgaṃ, ‘‘kāyena pāpāni akubbamāno, bahvannapānaṃ gharamāvasanto’’ti ekaṃ, ‘‘saddho mudū’’ti ekaṃ, ‘‘saṃvibhāgī vadaññū’’ti ekaṃ. Etesu catūsu dhammesu ṭhito dhamme ṭhito nāma hoti. So ito paralokaṃ gacchanto na bhāyati. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 5. பீ⁴தாஸுத்தங் • 5. Bhītāsuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. பீ⁴தாஸுத்தவண்ணனா • 5. Bhītāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact