Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
14. போ⁴க³ஸங்ஹரணபேதிவத்து²வண்ணனா
14. Bhogasaṃharaṇapetivatthuvaṇṇanā
மயங் போ⁴கே³ ஸங்ஹரிம்ஹாதி இத³ங் போ⁴க³ஸங்ஹரணபேதிவத்து². தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி வேளுவனே விஹரந்தே ராஜக³ஹே கிர சதஸ்ஸோ இத்தி²யோ மானகூடாதி³வஸேன ஸப்பிமது⁴தேலத⁴ஞ்ஞாதீ³ஹி வோஹாரங் கத்வா அயோனிஸோ போ⁴கே³ ஸங்ஹரித்வா ஜீவந்தி. தா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ப³ஹினக³ரே பரிகா²பிட்டே² பேதியோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்திங்ஸு. தா ரத்தியங் து³க்கா²பி⁴பூ⁴தா –
Mayaṃbhoge saṃharimhāti idaṃ bhogasaṃharaṇapetivatthu. Tassa kā uppatti? Bhagavati veḷuvane viharante rājagahe kira catasso itthiyo mānakūṭādivasena sappimadhuteladhaññādīhi vohāraṃ katvā ayoniso bhoge saṃharitvā jīvanti. Tā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā bahinagare parikhāpiṭṭhe petiyo hutvā nibbattiṃsu. Tā rattiyaṃ dukkhābhibhūtā –
801.
801.
‘‘மயங் போ⁴கே³ ஸங்ஹரிம்ஹா, ஸமேன விஸமேன ச;
‘‘Mayaṃ bhoge saṃharimhā, samena visamena ca;
தே அஞ்ஞே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, மயங் து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னீ’’தி. –
Te aññe paribhuñjanti, mayaṃ dukkhassa bhāginī’’ti. –
விப்பலபந்தியோ பே⁴ரவேன மஹாஸத்³தே³ன விரவிங்ஸு. மனுஸ்ஸா தங் ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதா விபா⁴தாய ரத்தியா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா ஸத்தா²ரங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச நிமந்தெத்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் உபனிஸீதி³த்வா தங் பவத்திங் நிவேதே³ஸுங். ப⁴க³வா ‘‘உபாஸகா தேன வோ ஸத்³தே³ன கோசி அந்தராயோ நத்தி², சதஸ்ஸோ பன பேதியோ து³க்கா²பி⁴பூ⁴தா அத்தனா து³க்கடங் கம்மங் கதெ²த்வா பரிதே³வனவஸேன விஸ்ஸரேன விரவந்தியோ –
Vippalapantiyo bheravena mahāsaddena viraviṃsu. Manussā taṃ sutvā bhītatasitā vibhātāya rattiyā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ sajjetvā satthāraṃ bhikkhusaṅghañca nimantetvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ upanisīditvā taṃ pavattiṃ nivedesuṃ. Bhagavā ‘‘upāsakā tena vo saddena koci antarāyo natthi, catasso pana petiyo dukkhābhibhūtā attanā dukkaṭaṃ kammaṃ kathetvā paridevanavasena vissarena viravantiyo –
‘‘மயங் போ⁴கே³ ஸங்ஹரிம்ஹா, ஸமேன விஸமேன ச;
‘‘Mayaṃ bhoge saṃharimhā, samena visamena ca;
தே அஞ்ஞே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, மயங் து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னீ’’தி. –
Te aññe paribhuñjanti, mayaṃ dukkhassa bhāginī’’ti. –
இமங் கா³த²மாஹங்ஸூதி அவோச.
Imaṃ gāthamāhaṃsūti avoca.
தத்த² போ⁴கே³தி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ட்டே²ன ‘‘போ⁴கா³’’தி லத்³த⁴னாமே வத்தா²ப⁴ரணாதி³கே வித்தூபகரணவிஸேஸே. ஸங்ஹரிம்ஹாதி மச்சே²ரமலேன பரியாதி³ன்னசித்தா கஸ்ஸசி கிஞ்சி அத³த்வா ஸஞ்சினிம்ஹ. ஸமேன விஸமேன சாதி ஞாயேன ச அஞ்ஞாயேன ச, ஞாயபதிரூபகேன வா அஞ்ஞாயேன தே போ⁴கே³ அம்ஹேஹி ஸங்ஹரிதே இதா³னி அஞ்ஞே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. மயங் து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னீதி மயங் பன கஸ்ஸசிபி ஸுசரிதஸ்ஸ அகதத்தா து³ச்சரிதஸ்ஸ ச கதத்தா ஏதரஹி பேதயோனிபரியாபன்னஸ்ஸ மஹதோ து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³னியோ ப⁴வாம, மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வாமாதி அத்தோ².
Tattha bhogeti paribhuñjitabbaṭṭhena ‘‘bhogā’’ti laddhanāme vatthābharaṇādike vittūpakaraṇavisese. Saṃharimhāti maccheramalena pariyādinnacittā kassaci kiñci adatvā sañcinimha. Samena visamena cāti ñāyena ca aññāyena ca, ñāyapatirūpakena vā aññāyena te bhoge amhehi saṃharite idāni aññe paribhuñjanti. Mayaṃ dukkhassa bhāginīti mayaṃ pana kassacipi sucaritassa akatattā duccaritassa ca katattā etarahi petayonipariyāpannassa mahato dukkhassa bhāginiyo bhavāma, mahādukkhaṃ anubhavāmāti attho.
ஏவங் ப⁴க³வா தாஹி பேதீஹி வுத்தங் கா³த²ங் வத்வா தாஸங் பவத்திங் கதெ²த்வா தங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா உபரி ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Evaṃ bhagavā tāhi petīhi vuttaṃ gāthaṃ vatvā tāsaṃ pavattiṃ kathetvā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desetvā upari saccāni pakāsesi, saccapariyosāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
போ⁴க³ஸங்ஹரணபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bhogasaṃharaṇapetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 14. போ⁴க³ஸங்ஹரபேதவத்து² • 14. Bhogasaṃharapetavatthu