Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[23] 3. போ⁴ஜாஜானீயஜாதகவண்ணனா
[23] 3. Bhojājānīyajātakavaṇṇanā
அபி பஸ்ஸேன ஸேமானோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஒஸ்ஸட்ட²வீரியங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பி⁴க்கு², புப்³பே³ பண்டி³தா அனாயதனேபி வீரியங் அகங்ஸு, பஹாரங் லத்³தா⁴பி நேவ ஒஸ்ஸஜிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Apipassena semānoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ossaṭṭhavīriyaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi samaye satthā taṃ bhikkhuṃ āmantetvā ‘‘bhikkhu, pubbe paṇḍitā anāyatanepi vīriyaṃ akaṃsu, pahāraṃ laddhāpi neva ossajiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வகுலே நிப்³ப³த்தோ ஸப்³பா³லங்காரஸம்பன்னோ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ மங்க³லஸ்ஸோ அஹோஸி. ஸோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகாய ஸுவண்ணபாதியங்யேவ நானக்³க³ரஸஸம்பன்னங் திவஸ்ஸிகக³ந்த⁴ஸாலிபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதி, சாதுஜ்ஜாதிகக³ந்தூ⁴பலித்தாயமேவ பூ⁴மியங் திட்ட²தி, தங் டா²னங் ரத்தகம்ப³லஸாணிபரிக்கி²த்தங் உபரி ஸுவண்ணதாரகக²சிதசேலவிதானங் ஸமோஸரிதக³ந்த⁴தா³மமாலாதா³மங் அவிஜஹிதக³ந்த⁴தேலபதீ³பங் ஹோதி. பா³ராணஸிரஜ்ஜங் பன அபத்தெ²ந்தா ராஜானோ நாம நத்தி². ஏகங் ஸமயங் ஸத்த ராஜானோ பா³ராணஸிங் பரிக்கி²பித்வா ‘‘அம்ஹாகங் ரஜ்ஜங் வா தே³து, யுத்³த⁴ங் வா’’தி பா³ராணஸிரஞ்ஞோ பண்ணங் பேஸேஸுங். ராஜா அமச்சே ஸன்னிபாதெத்வா தங் பவத்திங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘இதா³னி கிங் கரோம, தாதா’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ, தும்ஹேஹி தாவ ஆதி³தோவ யுத்³தா⁴ய ந க³ந்தப்³ப³ங், அஸுகங் நாம அஸ்ஸாரோஹங் பேஸெத்வா யுத்³த⁴ங் காரேத², தஸ்மிங் அஸக்கொந்தே பச்சா² ஜானிஸ்ஸாமா’’தி. ராஜா தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, தாத, ஸத்தஹி ராஜூஹி ஸத்³தி⁴ங் யுத்³த⁴ங் காது’’ந்தி ஆஹ. ‘‘தே³வ, ஸசே போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வங் லபா⁴மி, திட்ட²ந்து ஸத்த ராஜானோ, ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜூஹிபி ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜி²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தாத, போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வோ வா ஹோது அஞ்ஞோ வா, யங் இச்ச²ஸி, தங் க³ஹெத்வா யுத்³த⁴ங் கரோஹீ’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bhojājānīyasindhavakule nibbatto sabbālaṅkārasampanno bārāṇasirañño maṅgalasso ahosi. So satasahassagghanikāya suvaṇṇapātiyaṃyeva nānaggarasasampannaṃ tivassikagandhasālibhojanaṃ bhuñjati, cātujjātikagandhūpalittāyameva bhūmiyaṃ tiṭṭhati, taṃ ṭhānaṃ rattakambalasāṇiparikkhittaṃ upari suvaṇṇatārakakhacitacelavitānaṃ samosaritagandhadāmamālādāmaṃ avijahitagandhatelapadīpaṃ hoti. Bārāṇasirajjaṃ pana apatthentā rājāno nāma natthi. Ekaṃ samayaṃ satta rājāno bārāṇasiṃ parikkhipitvā ‘‘amhākaṃ rajjaṃ vā detu, yuddhaṃ vā’’ti bārāṇasirañño paṇṇaṃ pesesuṃ. Rājā amacce sannipātetvā taṃ pavattiṃ ācikkhitvā ‘‘idāni kiṃ karoma, tātā’’ti pucchi. ‘‘Deva, tumhehi tāva āditova yuddhāya na gantabbaṃ, asukaṃ nāma assārohaṃ pesetvā yuddhaṃ kāretha, tasmiṃ asakkonte pacchā jānissāmā’’ti. Rājā taṃ pakkosāpetvā ‘‘sakkhissasi, tāta, sattahi rājūhi saddhiṃ yuddhaṃ kātu’’nti āha. ‘‘Deva, sace bhojājānīyasindhavaṃ labhāmi, tiṭṭhantu satta rājāno, sakalajambudīpe rājūhipi saddhiṃ yujjhituṃ sakkhissāmī’’ti. ‘‘Tāta, bhojājānīyasindhavo vā hotu añño vā, yaṃ icchasi, taṃ gahetvā yuddhaṃ karohī’’ti.
ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி ராஜானங் வந்தி³த்வா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வங் ஆஹராபெத்வா ஸுவம்மிதங் கத்வா அத்தனாபி ஸப்³ப³ஸன்னாஹஸன்னத்³தோ⁴ க²க்³க³ங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸிந்த⁴வபிட்டி²வரக³தோ நக³ரா நிக்க²ம்ம விஜ்ஜுலதா விய சரமானோ பட²மங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஏகங் ராஜானங் ஜீவக்³கா³ஹமேவ க³ஹெத்வா ஆக³ந்த்வா நக³ரே ப³லஸ்ஸ நிய்யாதெ³த்வா புன க³ந்த்வா து³தியங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ததா² ததியந்தி ஏவங் பஞ்ச ராஜானோ ஜீவக்³கா³ஹங் க³ஹெத்வா ச²ட்ட²ங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ச²ட்ட²ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ க³ஹிதகாலே போ⁴ஜாஜானீயோ பஹாரங் லப⁴தி, லோஹிதங் பக்³க⁴ரதி, வேத³னா ப³லவதியோ வத்தந்தி. அஸ்ஸாரோஹோ தஸ்ஸ பஹடபா⁴வங் ஞத்வா போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வங் ராஜத்³வாரே நிபஜ்ஜாபெத்வா ஸன்னாஹங் ஸிதி²லங் கத்வா அஞ்ஞங் அஸ்ஸங் ஸன்னய்ஹிதுங் ஆரத்³தோ⁴. போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாபா²ஸுகபஸ்ஸேன நிபன்னோவ அக்கீ²னி உம்மிலெத்வா அஸ்ஸாரோஹங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் அஞ்ஞங் அஸ்ஸங் ஸன்னய்ஹதி, அயஞ்ச அஸ்ஸோ ஸத்தமங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்தமங் ராஜானங் க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி, மயா கதகம்மஞ்ச நஸ்ஸிஸ்ஸதி, அப்படிஸமோ அஸ்ஸாரோஹோபி நஸ்ஸிஸ்ஸதி, ராஜாபி பரஹத்த²ங் க³மிஸ்ஸதி, ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ அஸ்ஸோ ஸத்தமங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்தமங் ராஜானங் க³ஹேதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தீ²’’தி நிபன்னகோவ அஸ்ஸாரோஹங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸம்ம அஸ்ஸாரோஹ, ஸத்தமங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்தமங் ராஜானங் க³ஹேதுங் ஸமத்தோ² ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ அஸ்ஸோ நாம நத்தி², நாஹங் மயா கதகம்மங் நாஸெஸ்ஸாமி, மமஞ்ஞேவ உட்டா²பெத்வா ஸன்னய்ஹாஹீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
So ‘‘sādhu, devā’’ti rājānaṃ vanditvā pāsādā oruyha bhojājānīyasindhavaṃ āharāpetvā suvammitaṃ katvā attanāpi sabbasannāhasannaddho khaggaṃ bandhitvā sindhavapiṭṭhivaragato nagarā nikkhamma vijjulatā viya caramāno paṭhamaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā ekaṃ rājānaṃ jīvaggāhameva gahetvā āgantvā nagare balassa niyyādetvā puna gantvā dutiyaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā tathā tatiyanti evaṃ pañca rājāno jīvaggāhaṃ gahetvā chaṭṭhaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā chaṭṭhassa rañño gahitakāle bhojājānīyo pahāraṃ labhati, lohitaṃ paggharati, vedanā balavatiyo vattanti. Assāroho tassa pahaṭabhāvaṃ ñatvā bhojājānīyasindhavaṃ rājadvāre nipajjāpetvā sannāhaṃ sithilaṃ katvā aññaṃ assaṃ sannayhituṃ āraddho. Bodhisatto mahāphāsukapassena nipannova akkhīni ummiletvā assārohaṃ disvā ‘‘ayaṃ aññaṃ assaṃ sannayhati, ayañca asso sattamaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā sattamaṃ rājānaṃ gaṇhituṃ na sakkhissati, mayā katakammañca nassissati, appaṭisamo assārohopi nassissati, rājāpi parahatthaṃ gamissati, ṭhapetvā maṃ añño asso sattamaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā sattamaṃ rājānaṃ gahetuṃ samattho nāma natthī’’ti nipannakova assārohaṃ pakkosāpetvā ‘‘samma assāroha, sattamaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā sattamaṃ rājānaṃ gahetuṃ samattho ṭhapetvā maṃ añño asso nāma natthi, nāhaṃ mayā katakammaṃ nāsessāmi, mamaññeva uṭṭhāpetvā sannayhāhī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
23.
23.
‘‘அபி பஸ்ஸேன ஸேமானோ, ஸல்லேபி⁴ ஸல்லலீகதோ;
‘‘Api passena semāno, sallebhi sallalīkato;
ஸெய்யோவ வளவா பொ⁴ஜ்ஜோ², யுஞ்ஜ மஞ்ஞேவ ஸாரதீ²’’தி.
Seyyova vaḷavā bhojjho, yuñja maññeva sārathī’’ti.
தத்த² அபி பஸ்ஸேன ஸேமானோதி ஏகேன பஸ்ஸேன ஸயமானகோபி. ஸல்லேபி⁴ ஸல்லலீகதோதி ஸல்லேஹி வித்³தோ⁴பி ஸமானோ. ஸெய்யோவ வளவா பொ⁴ஜ்ஜோ²தி வளவாதி ஸிந்த⁴வகுலேஸு அஜாதோ க²லுங்கஸ்ஸோ. பொ⁴ஜ்ஜோ²தி போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வோ. இதி ஏதஸ்மா வளவா ஸல்லேஹி வித்³தோ⁴பி போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வோவ ஸெய்யோ வரோ உத்தமோ. யுஞ்ஜ மஞ்ஞேவ ஸாரதீ²தி யஸ்மா ஏவ க³தோபி அஹமேவ ஸெய்யோ, தஸ்மா மமஞ்ஞேவ யோஜேஹி, மங் வம்மேஹீதி வத³தி.
Tattha api passena semānoti ekena passena sayamānakopi. Sallebhi sallalīkatoti sallehi viddhopi samāno. Seyyova vaḷavā bhojjhoti vaḷavāti sindhavakulesu ajāto khaluṅkasso. Bhojjhoti bhojājānīyasindhavo. Iti etasmā vaḷavā sallehi viddhopi bhojājānīyasindhavova seyyo varo uttamo. Yuñja maññeva sārathīti yasmā eva gatopi ahameva seyyo, tasmā mamaññeva yojehi, maṃ vammehīti vadati.
அஸ்ஸாரோஹோ போ³தி⁴ஸத்தங் உட்டா²பெத்வா வணங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸுஸன்னத்³த⁴ங் ஸன்னய்ஹித்வா தஸ்ஸ பிட்டி²யங் நிஸீதி³த்வா ஸத்தமங் ப³லகொட்ட²கங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்தமங் ராஜானங் ஜீவக்³கா³ஹங் க³ஹெத்வா ராஜப³லஸ்ஸ நிய்யாதே³ஸி, போ³தி⁴ஸத்தம்பி ராஜத்³வாரங் ஆனயிங்ஸு. ராஜா தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்தா²ய நிக்க²மி. மஹாஸத்தோ ராஜானங் ஆஹ – ‘‘மஹாராஜ, ஸத்த ராஜானோ மா கா⁴தயித்த², ஸபத²ங் காரெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேத², மய்ஹஞ்ச அஸ்ஸாரோஹஸ்ஸ ச தா³தப்³ப³ங் யஸங் அஸ்ஸாரோஹஸ்ஸேவ தே³த² , ஸத்த ராஜானோ க³ஹெத்வா தி³ன்னயோத⁴ங் நாம நாஸேதுங் ந வட்டதி. தும்ஹேபி தா³னங் தே³த², ஸீலங் ரக்க²த², த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேதா²’’தி. ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தேன ரஞ்ஞோ ஓவாதே³ தி³ன்னே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸன்னாஹங் மோசயிங்ஸு, ஸோ ஸன்னாஹே முத்தமத்தேயேவ நிருஜ்ஜி². ராஜா தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் காரெத்வா அஸ்ஸாரோஹஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் த³த்வா ஸத்த ராஜானோ புன அத்தன்னோ அது³ப்³பா⁴ய ஸபத²ங் காரெத்வா ஸகஸகட்டா²னானி பேஸெத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ஜீவிதபரியோஸானே யதா²கம்மங் க³தோ.
Assāroho bodhisattaṃ uṭṭhāpetvā vaṇaṃ bandhitvā susannaddhaṃ sannayhitvā tassa piṭṭhiyaṃ nisīditvā sattamaṃ balakoṭṭhakaṃ bhinditvā sattamaṃ rājānaṃ jīvaggāhaṃ gahetvā rājabalassa niyyādesi, bodhisattampi rājadvāraṃ ānayiṃsu. Rājā tassa dassanatthāya nikkhami. Mahāsatto rājānaṃ āha – ‘‘mahārāja, satta rājāno mā ghātayittha, sapathaṃ kāretvā vissajjetha, mayhañca assārohassa ca dātabbaṃ yasaṃ assārohasseva detha , satta rājāno gahetvā dinnayodhaṃ nāma nāsetuṃ na vaṭṭati. Tumhepi dānaṃ detha, sīlaṃ rakkhatha, dhammena samena rajjaṃ kārethā’’ti. Evaṃ bodhisattena rañño ovāde dinne bodhisattassa sannāhaṃ mocayiṃsu, so sannāhe muttamatteyeva nirujjhi. Rājā tassa sarīrakiccaṃ kāretvā assārohassa mahantaṃ yasaṃ datvā satta rājāno puna attanno adubbhāya sapathaṃ kāretvā sakasakaṭṭhānāni pesetvā dhammena samena rajjaṃ kāretvā jīvitapariyosāne yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² ‘‘ஏவங் பி⁴க்கு² புப்³பே³ பண்டி³தா அனாயதனேபி வீரியங் அகங்ஸு, ஏவரூபங் பஹாரங் லத்³தா⁴பி ந ஒஸ்ஸஜிங்ஸு, த்வங் பன ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா கஸ்மா வீரியங் ஒஸ்ஸஜஸீ’’தி வத்வா சத்தாரி ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஒஸ்ஸட்ட²வீரியோ பி⁴க்கு² அரஹத்தப²லே பதிட்டா²ஸி.
Satthā ‘‘evaṃ bhikkhu pubbe paṇḍitā anāyatanepi vīriyaṃ akaṃsu, evarūpaṃ pahāraṃ laddhāpi na ossajiṃsu, tvaṃ pana evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā kasmā vīriyaṃ ossajasī’’ti vatvā cattāri saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ossaṭṭhavīriyo bhikkhu arahattaphale patiṭṭhāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, அஸ்ஸாரோஹோ ஸாரிபுத்தோ, போ⁴ஜாஜானீயஸிந்த⁴வோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, assāroho sāriputto, bhojājānīyasindhavo pana ahameva ahosi’’nti.
போ⁴ஜாஜானீயஜாதகவண்ணனா ததியா.
Bhojājānīyajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 23. கோ³ஜானீயஜாதகங் • 23. Gojānīyajātakaṃ