Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
10. பூ⁴மிசாலஸுத்தவண்ணனா
10. Bhūmicālasuttavaṇṇanā
70. த³ஸமே நிஸீத³னந்தி இத⁴ சம்மக²ண்ட³ங் அதி⁴ப்பேதங். உதே³னங் சேதியந்தி உதே³னயக்க²ஸ்ஸ வஸனட்டா²னே கதவிஹாரோ வுச்சதி. கோ³தமகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பா⁴விதாதி வட்³டி⁴தா. ப³ஹுலீகதாதி புனப்புனங் கதா. யானீகதாதி யுத்தயானங் விய கதா. வத்து²கதாதி பதிட்டா²னட்டே²ன வத்து² விய கதா. அனுட்டி²தாதி அதி⁴ட்டி²தா. பரிசிதாதி ஸமந்ததோ சிதா ஸுவட்³டி⁴தா. ஸுஸமாரத்³தா⁴தி ஸுட்டு² ஸமாரத்³தா⁴.
70. Dasame nisīdananti idha cammakhaṇḍaṃ adhippetaṃ. Udenaṃ cetiyanti udenayakkhassa vasanaṭṭhāne katavihāro vuccati. Gotamakādīsupi eseva nayo. Bhāvitāti vaḍḍhitā. Bahulīkatāti punappunaṃ katā. Yānīkatāti yuttayānaṃ viya katā. Vatthukatāti patiṭṭhānaṭṭhena vatthu viya katā. Anuṭṭhitāti adhiṭṭhitā. Paricitāti samantato citā suvaḍḍhitā. Susamāraddhāti suṭṭhu samāraddhā.
இதி அனியமேன கதெ²த்வா புன நியமெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ததா²க³தஸ்ஸ கோ²திஆதி³மாஹ. எத்த² கப்பந்தி ஆயுகப்பங். தஸ்மிங் தஸ்மிங் காலே யங் மனுஸ்ஸானங் ஆயுப்பமாணங், தங் பரிபுண்ணங் கரொந்தோ திட்டெ²ய்ய. கப்பாவஸேஸங் வாதி ‘‘அப்பங் வா பி⁴ய்யோ’’தி வுத்தவஸ்ஸஸததோ அதிரேகங் வா. மஹாஸீவத்தே²ரோ பனாஹ – ‘‘பு³த்³தா⁴னங் அட்டா²னே க³ஜ்ஜிதங் நாம நத்தி², புனப்புனங் ஸமாபஜ்ஜித்வா மரணந்திகவேத³னங் விக்க²ம்பெ⁴ந்தோ ப⁴த்³த³கப்பமேவ திட்டெ²ய்ய. கஸ்மா பன ந டி²தோதி? உபாதி³ன்னகஸரீரங் நாம க²ண்டி³ச்சாதீ³ஹி அபி⁴பு⁴ய்யதி, பு³த்³தா⁴ ச க²ண்டி³ச்சாதி³பா⁴வங் அப்பத்வா பஞ்சமே ஆயுகொட்டா²ஸே ப³ஹுஜனஸ்ஸ பியமனாபகாலேயேவ பரினிப்³பா³யந்தி. பு³த்³தா⁴னுபு³த்³தே⁴ஸு ச மஹாஸாவகேஸு பரினிப்³பு³தேஸு ஏககேனேவ கா²ணுகேன விய டா²தப்³ப³ங் ஹோதி த³ஹரஸாமணேரபரிவாரேன வா, ததோ ‘அஹோ பு³த்³தா⁴னங் பரிஸா’தி ஹீளேதப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜெய்ய. தஸ்மா ந டி²தோ’’தி. ஏவங் வுத்தேபி யோ பன வுச்சதி ‘‘ஆயுகப்போ’’தி, இத³மேவ அட்ட²கதா²ய நியாமிதங்.
Iti aniyamena kathetvā puna niyametvā dassento tathāgatassa khotiādimāha. Ettha kappanti āyukappaṃ. Tasmiṃ tasmiṃ kāle yaṃ manussānaṃ āyuppamāṇaṃ, taṃ paripuṇṇaṃ karonto tiṭṭheyya. Kappāvasesaṃ vāti ‘‘appaṃ vā bhiyyo’’ti vuttavassasatato atirekaṃ vā. Mahāsīvatthero panāha – ‘‘buddhānaṃ aṭṭhāne gajjitaṃ nāma natthi, punappunaṃ samāpajjitvā maraṇantikavedanaṃ vikkhambhento bhaddakappameva tiṭṭheyya. Kasmā pana na ṭhitoti? Upādinnakasarīraṃ nāma khaṇḍiccādīhi abhibhuyyati, buddhā ca khaṇḍiccādibhāvaṃ appatvā pañcame āyukoṭṭhāse bahujanassa piyamanāpakāleyeva parinibbāyanti. Buddhānubuddhesu ca mahāsāvakesu parinibbutesu ekakeneva khāṇukena viya ṭhātabbaṃ hoti daharasāmaṇeraparivārena vā, tato ‘aho buddhānaṃ parisā’ti hīḷetabbataṃ āpajjeyya. Tasmā na ṭhito’’ti. Evaṃ vuttepi yo pana vuccati ‘‘āyukappo’’ti, idameva aṭṭhakathāya niyāmitaṃ.
யதா² தங் மாரேன பரியுட்டி²தசித்தோதி எத்த² தந்தி நிபாதமத்தங், யதா² மாரேன பரியுட்டி²தசித்தோ அஜ்ஜொ²த்த²டசித்தோ அஞ்ஞோபி கோசி புது²ஜ்ஜனோ படிவிஜ்ஜி²துங் ந ஸக்குணெய்ய, ஏவமேவ நாஸக்கி² படிவிஜ்ஜி²துந்தி அத்தோ². மாரோ ஹி யஸ்ஸ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் த்³வாத³ஸ விபல்லாஸா அப்பஹீனா, தஸ்ஸ சித்தங் பரியுட்டா²தி. தே²ரஸ்ஸ ச சத்தாரோ விபல்லாஸா அப்பஹீனா, தேனஸ்ஸ மாரோ சித்தங் பரியுட்டா²ஸி. ஸோ பன சித்தபரியுட்டா²னங் கரொந்தோ கிங் கரோதீதி? பே⁴ரவங் ரூபாரம்மணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஸத்³தா³ரம்மணங் வா ஸாவேதி. ததோ ஸத்தா தங் தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா ஸதிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விவடமுகா² ஹொந்தி, தேஸங் முகே²ன ஹத்த²ங் பவேஸெத்வா ஹத³யங் மத்³த³தி, ததோ விஸஞ்ஞாவ ஹுத்வா திட்ட²ந்தி. தே²ரஸ்ஸ பனேஸ முகே² ஹத்த²ங் பவேஸேதுங் கிங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி, பே⁴ரவாரம்மணங் பன த³ஸ்ஸேஸி. தங் தி³ஸ்வா தே²ரோ நிமித்தோபா⁴ஸங் நப்படிவிஜ்ஜி². ப⁴க³வா ஜானந்தோயேவ கிமத்த²ங் யாவ ததியங் ஆமந்தேஸீதி? பரதோ ‘‘திட்ட²து, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா’’தி யாசிதே ‘‘துய்ஹேவேதங் து³க்கடங், துய்ஹேவேதங் அபரத்³த⁴’’ந்தி தோ³ஸாரோபனேன ஸோ கதனுகரணத்த²ங்.
Yathā taṃ mārena pariyuṭṭhitacittoti ettha tanti nipātamattaṃ, yathā mārena pariyuṭṭhitacitto ajjhotthaṭacitto aññopi koci puthujjano paṭivijjhituṃ na sakkuṇeyya, evameva nāsakkhi paṭivijjhitunti attho. Māro hi yassa sabbena sabbaṃ dvādasa vipallāsā appahīnā, tassa cittaṃ pariyuṭṭhāti. Therassa ca cattāro vipallāsā appahīnā, tenassa māro cittaṃ pariyuṭṭhāsi. So pana cittapariyuṭṭhānaṃ karonto kiṃ karotīti? Bheravaṃ rūpārammaṇaṃ vā dasseti, saddārammaṇaṃ vā sāveti. Tato sattā taṃ disvā vā sutvā vā satiṃ vissajjetvā vivaṭamukhā honti, tesaṃ mukhena hatthaṃ pavesetvā hadayaṃ maddati, tato visaññāva hutvā tiṭṭhanti. Therassa panesa mukhe hatthaṃ pavesetuṃ kiṃ sakkhissati, bheravārammaṇaṃ pana dassesi. Taṃ disvā thero nimittobhāsaṃ nappaṭivijjhi. Bhagavā jānantoyeva kimatthaṃ yāva tatiyaṃ āmantesīti? Parato ‘‘tiṭṭhatu, bhante bhagavā’’ti yācite ‘‘tuyhevetaṃ dukkaṭaṃ, tuyhevetaṃ aparaddha’’nti dosāropanena so katanukaraṇatthaṃ.
மாரோ பாபிமாதி எத்த² ஸத்தே அனத்தே² நியோஜெந்தோ மாரேதீதி மாரோ. பாபிமாதி தஸ்ஸேவ வேவசனங் . ஸோ ஹி பாபத⁴ம்மஸமன்னாக³தத்தா ‘‘பாபிமா’’தி வுச்சதி. கண்ஹோ, அந்தகோ, நமுசி, பமத்தப³ந்தூ⁴திபி தஸ்ஸேவ நாமானி. பா⁴ஸிதா கோ² பனேஸாதி அயஞ்ஹி ப⁴க³வதோ ஸம்போ³தி⁴பத்தியா அட்ட²மே ஸத்தாஹே போ³தி⁴மண்டே³யேவ ஆக³ந்த்வா ‘‘ப⁴க³வா யத³த்த²ங் தும்ஹேஹி பாரமியோ பூரிதா, ஸோ வோ அத்தோ² அனுப்பத்தோ, படிவித்³த⁴ங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், கிங் தே லோகவிசாரணேனா’’தி வத்வா யதா² அஜ்ஜ, ஏவமேவ ‘‘பரினிப்³பா³து தா³னி, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா’’தி யாசி. ப⁴க³வா சஸ்ஸ ‘‘ந தாவாஹ’’ந்திஆதீ³னி வத்வா படிக்கி²பி. தங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘பா⁴ஸிதா கோ² பனேஸா, ப⁴ந்தே’’திஆதி³மாஹ.
Māro pāpimāti ettha satte anatthe niyojento māretīti māro. Pāpimāti tasseva vevacanaṃ . So hi pāpadhammasamannāgatattā ‘‘pāpimā’’ti vuccati. Kaṇho, antako, namuci, pamattabandhūtipi tasseva nāmāni. Bhāsitā kho panesāti ayañhi bhagavato sambodhipattiyā aṭṭhame sattāhe bodhimaṇḍeyeva āgantvā ‘‘bhagavā yadatthaṃ tumhehi pāramiyo pūritā, so vo attho anuppatto, paṭividdhaṃ sabbaññutaññāṇaṃ, kiṃ te lokavicāraṇenā’’ti vatvā yathā ajja, evameva ‘‘parinibbātu dāni, bhante bhagavā’’ti yāci. Bhagavā cassa ‘‘na tāvāha’’ntiādīni vatvā paṭikkhipi. Taṃ sandhāya – ‘‘bhāsitā kho panesā, bhante’’tiādimāha.
தத்த² வியத்தாதி மக்³க³வஸேன ப்³யத்தா, ததே²வ வினீதா, ததா² விஸாரதா³. ப³ஹுஸ்ஸுதாதி தேபிடகவஸேன ப³ஹு ஸுதங் ஏதேஸந்தி ப³ஹுஸ்ஸுதா. தமேவ த⁴ம்மங் தா⁴ரெந்தீதி த⁴ம்மத⁴ரா. அத² வா பரியத்திப³ஹுஸ்ஸுதா சேவ படிவேத⁴ப³ஹுஸ்ஸுதா ச. பரியத்திபடிவேத⁴த⁴ம்மானங்யேவ தா⁴ரணதோ த⁴ம்மத⁴ராதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. த⁴ம்மானுத⁴ம்மப்படிபன்னாதி அரியத⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மபூ⁴தங் விபஸ்ஸனாத⁴ம்மங் படிபன்னா. ஸாமீசிப்படிபன்னாதி அனுச்ச²விகபடிபத³ங் படிபன்னா. அனுத⁴ம்மசாரினோதி அனுத⁴ம்மங் சரணஸீலா. ஸகங் ஆசரியகந்தி அத்தனோ ஆசரியவாத³ங். ஆசிக்கி²ஸ்ஸந்தீதிஆதீ³னி ஸப்³பா³னி அஞ்ஞமஞ்ஞவேவசனானி. ஸஹத⁴ம்மேனாதி ஸஹேதுகேன ஸகாரணேன வசனேன. ஸப்பாடிஹாரியந்தி யாவ நிய்யானிகங் கத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸந்தி.
Tattha viyattāti maggavasena byattā, tatheva vinītā, tathā visāradā. Bahussutāti tepiṭakavasena bahu sutaṃ etesanti bahussutā. Tameva dhammaṃ dhārentīti dhammadharā. Atha vā pariyattibahussutā ceva paṭivedhabahussutā ca. Pariyattipaṭivedhadhammānaṃyeva dhāraṇato dhammadharāti evamettha attho daṭṭhabbo. Dhammānudhammappaṭipannāti ariyadhammassa anudhammabhūtaṃ vipassanādhammaṃ paṭipannā. Sāmīcippaṭipannāti anucchavikapaṭipadaṃ paṭipannā. Anudhammacārinoti anudhammaṃ caraṇasīlā. Sakaṃ ācariyakanti attano ācariyavādaṃ. Ācikkhissantītiādīni sabbāni aññamaññavevacanāni. Sahadhammenāti sahetukena sakāraṇena vacanena. Sappāṭihāriyanti yāva niyyānikaṃ katvā dhammaṃ desessanti.
ப்³ரஹ்மசரியந்தி ஸிக்கா²த்தயஸங்க³ஹிதங் ஸகலங் ஸாஸனப்³ரஹ்மசரியங். இத்³த⁴ந்தி ஸமித்³த⁴ங் ஜா²னஸ்ஸாத³வஸேன. பீ²தந்தி வுத்³தி⁴பத்தங் ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லங் விய அபி⁴ஞ்ஞாஸம்பத்திவஸேன. வித்தா²ரிகந்தி வித்த²தங் தஸ்மிங் தஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³ பதிட்டி²தவஸேன. பா³ஹுஜஞ்ஞந்தி ப³ஹூஹி ஞாதங் படிவித்³த⁴ங் மஹாஜனாபி⁴ஸமயவஸேன. புது²பூ⁴தந்தி ஸப்³பா³காரேன புது²லபா⁴வப்பத்தங். கத²ங்? யாவ தே³வமனுஸ்ஸேஹி ஸுப்பகாஸிதந்தி, யத்தகா விஞ்ஞுஜாதிகா தே³வா சேவ மனுஸ்ஸா ச அத்தி², ஸப்³பே³ஹி ஸுட்டு² பகாஸிதந்தி அத்தோ². அப்பொஸ்ஸுக்கோதி நிராலயோ. த்வஞ்ஹி பாபிம அட்ட²மஸத்தாஹதோ பட்டா²ய ‘‘பரினிப்³பா³து தா³னி, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, பரினிப்³பா³து ஸுக³தோ’’தி விரவந்தோ ஆஹிண்டி³த்த². அஜ்ஜ தா³னி பட்டா²ய விக³துஸ்ஸாஹோ ஹோஹி, மா மய்ஹங் பரினிப்³பா³னத்த²ங் வாயாமங் கரோஹீதி வத³தி.
Brahmacariyanti sikkhāttayasaṅgahitaṃ sakalaṃ sāsanabrahmacariyaṃ. Iddhanti samiddhaṃ jhānassādavasena. Phītanti vuddhipattaṃ sabbapāliphullaṃ viya abhiññāsampattivasena. Vitthārikanti vitthataṃ tasmiṃ tasmiṃ disābhāge patiṭṭhitavasena. Bāhujaññanti bahūhi ñātaṃ paṭividdhaṃ mahājanābhisamayavasena. Puthubhūtanti sabbākārena puthulabhāvappattaṃ. Kathaṃ? Yāva devamanussehi suppakāsitanti, yattakā viññujātikā devā ceva manussā ca atthi, sabbehi suṭṭhu pakāsitanti attho. Appossukkoti nirālayo. Tvañhi pāpima aṭṭhamasattāhato paṭṭhāya ‘‘parinibbātu dāni, bhante bhagavā, parinibbātu sugato’’ti viravanto āhiṇḍittha. Ajja dāni paṭṭhāya vigatussāho hohi, mā mayhaṃ parinibbānatthaṃ vāyāmaṃ karohīti vadati.
ஸதோ ஸம்பஜானோ ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜ்ஜீதி ஸதிங் ஸூபட்டி²தங் கத்வா ஞாணேன பரிச்சி²ந்தி³த்வா ஆயுஸங்கா²ரங் விஸ்ஸஜ்ஜி பஜஹி. தத்த² ந ப⁴க³வா ஹத்தே²ன லெட்³டு³ங் விய ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜி, தேமாஸமத்தமேவ பன ப²லஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ததோ பரங் ந ஸமாபஜ்ஜிஸ்ஸாமீதி சித்தங் உப்பாதே³ஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஒஸ்ஸஜீ’’தி. உஸ்ஸஜீதிபி பாடோ². மஹாபூ⁴மிசாலோதி மஹந்தோ பத²வீகம்போ. ததா³ கிர த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து கம்பித்த². பி⁴ங்ஸனகோதி ப⁴யஜனகோ. தே³வது³ந்து³பி⁴யோ ச ப²லிங்ஸூதி தே³வபே⁴ரியோ ப²லிங்ஸு, தே³வோ ஸுக்க²க³ஜ்ஜிதங் க³ஜ்ஜி, அகாலவிஜ்ஜுலதா நிச்ச²ரிங்ஸு, க²ணிகவஸ்ஸங் வஸ்ஸீதி வுத்தங் ஹோதி.
Sato sampajāno āyusaṅkhāraṃ ossajjīti satiṃ sūpaṭṭhitaṃ katvā ñāṇena paricchinditvā āyusaṅkhāraṃ vissajji pajahi. Tattha na bhagavā hatthena leḍḍuṃ viya āyusaṅkhāraṃ ossaji, temāsamattameva pana phalasamāpattiṃ samāpajjitvā tato paraṃ na samāpajjissāmīti cittaṃ uppādesi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘ossajī’’ti. Ussajītipi pāṭho. Mahābhūmicāloti mahanto pathavīkampo. Tadā kira dasasahassī lokadhātu kampittha. Bhiṃsanakoti bhayajanako. Devadundubhiyo ca phaliṃsūti devabheriyo phaliṃsu, devo sukkhagajjitaṃ gajji, akālavijjulatā nicchariṃsu, khaṇikavassaṃ vassīti vuttaṃ hoti.
உதா³னங் உதா³னேஸீதி கஸ்மா உதா³னேஸி? கோசி நாம வதெ³ய்ய ‘‘ப⁴க³வா பச்ச²தோ பச்ச²தோ அனுப³ந்தி⁴த்வா ‘பரினிப்³பா³து, ப⁴ந்தே’தி உபத்³து³தோ ப⁴யேன ஆயுஸங்கா²ரங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி, தஸ்ஸோகாஸோ மா ஹோது, பீ⁴தஸ்ஸ ஹி உதா³னங் நாம நத்தீ²தி பீதிவேக³விஸ்ஸட்ட²ங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Udānaṃ udānesīti kasmā udānesi? Koci nāma vadeyya ‘‘bhagavā pacchato pacchato anubandhitvā ‘parinibbātu, bhante’ti upadduto bhayena āyusaṅkhāraṃ vissajjesī’’ti, tassokāso mā hotu, bhītassa hi udānaṃ nāma natthīti pītivegavissaṭṭhaṃ udānaṃ udānesi.
தத்த² ஸப்³பே³ஸங் ஸோணஸிங்கா³லாதீ³னம்பி பச்சக்க²பா⁴வதோ துலிதங் பரிச்சி²ன்னந்தி துலங். கிங் தங்? காமாவசரகம்மங். ந துலங், ந வா துலங் ஸதி³ஸமஸ்ஸ அஞ்ஞங் லோகியங் கம்மங் அத்தீ²தி அதுலங். கிங் தங்? மஹக்³க³தகம்மங். அத² வா காமாவசரங் ரூபாவசரங் துலங், அரூபாவசரங் அதுலங். அப்பவிபாகங் வா துலங், ப³ஹுவிபாகங் அதுலங். ஸம்ப⁴வந்தி ஸம்ப⁴வஹேதுபூ⁴தங், ராஸிகாரகங் பிண்ட³காரகந்தி அத்தோ². ப⁴வஸங்கா²ரந்தி புனப்³ப⁴வஸங்கா²ரணகங். அவஸ்ஸஜீதி விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. முனீதி பு³த்³த⁴முனி. அஜ்ஜ²த்தரதோதி நியகஜ்ஜ²த்தரதோ. ஸமாஹிதோதி உபசாரப்பனாஸமாதி⁴வஸேன ஸமாஹிதோ. அபி⁴ந்தி³ கவசமிவாதி கவசங் விய அபி⁴ந்தி³. அத்தஸம்ப⁴வந்தி அத்தனி ஸஞ்ஜாதங் கிலேஸங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸவிபாகட்டே²ன ஸம்ப⁴வங், ப⁴வாபி⁴ஸங்க²ரணட்டே²ன ப⁴வஸங்கா²ரந்தி ச லத்³த⁴னாமங் துலாதுலஸங்கா²தங் லோகியகம்மஞ்ச ஒஸ்ஸஜி, ஸங்கா³மஸீஸே மஹாயோதோ⁴ கவசங் விய அத்தஸம்ப⁴வங் கிலேஸஞ்ச அஜ்ஜ²த்தரதோ ஹுத்வா ஸமாஹிதோ ஹுத்வா அபி⁴ந்தீ³தி.
Tattha sabbesaṃ soṇasiṅgālādīnampi paccakkhabhāvato tulitaṃ paricchinnanti tulaṃ. Kiṃ taṃ? Kāmāvacarakammaṃ. Na tulaṃ, na vā tulaṃ sadisamassa aññaṃ lokiyaṃ kammaṃ atthīti atulaṃ. Kiṃ taṃ? Mahaggatakammaṃ. Atha vā kāmāvacaraṃ rūpāvacaraṃ tulaṃ, arūpāvacaraṃ atulaṃ. Appavipākaṃ vā tulaṃ, bahuvipākaṃ atulaṃ. Sambhavanti sambhavahetubhūtaṃ, rāsikārakaṃ piṇḍakārakanti attho. Bhavasaṅkhāranti punabbhavasaṅkhāraṇakaṃ. Avassajīti vissajjesi. Munīti buddhamuni. Ajjhattaratoti niyakajjhattarato. Samāhitoti upacārappanāsamādhivasena samāhito. Abhindi kavacamivāti kavacaṃ viya abhindi. Attasambhavanti attani sañjātaṃ kilesaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – savipākaṭṭhena sambhavaṃ, bhavābhisaṅkharaṇaṭṭhena bhavasaṅkhāranti ca laddhanāmaṃ tulātulasaṅkhātaṃ lokiyakammañca ossaji, saṅgāmasīse mahāyodho kavacaṃ viya attasambhavaṃ kilesañca ajjhattarato hutvā samāhito hutvā abhindīti.
அத² வா துலந்தி துலெந்தோ தீரெந்தோ. அதுலஞ்ச ஸம்ப⁴வந்தி நிப்³பா³னஞ்சேவ ஸம்ப⁴வஞ்ச. ப⁴வஸங்கா²ரந்தி ப⁴வகா³மிகம்மங். அவஸ்ஸஜி முனீதி ‘‘பஞ்சக்க²ந்தா⁴ அனிச்சா, பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் நிச்ச’’ந்திஆதி³னா (படி॰ ம॰ 3.37-38) நயேன துலயந்தோ பு³த்³த⁴முனி ப⁴வே ஆதீ³னவங், நிப்³பா³னே ச ஆனிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா தங் க²ந்தா⁴னங் மூலபூ⁴தங் ப⁴வஸங்கா²ரங் கம்மங் ‘‘கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததீ’’தி (ம॰ நி॰ 2.81; அ॰ நி॰ 4.232-233) ஏவங் வுத்தேன கம்மக்க²யகரேன அரியமக்³கே³ன அவஸ்ஸஜி. கத²ங்? அஜ்ஜ²த்தரதோ ஸமாஹிதோ, அபி⁴ந்தி³ கவசமிவத்தஸம்ப⁴வங். ஸோ ஹி விபஸ்ஸனாவஸேன அஜ்ஜ²த்தரதோ, ஸமத²வஸேன ஸமாஹிதோதி ஏவங் புப்³ப³பா⁴க³தோ பட்டா²ய ஸமத²விபஸ்ஸனாப³லேன கவசமிவ அத்தபா⁴வங் பரியோனந்தி⁴த்வா டி²தங், அத்தனி ஸம்ப⁴வத்தா ‘‘அத்தஸம்ப⁴வ’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் ஸப்³ப³கிலேஸஜாலங் அபி⁴ந்தி³. கிலேஸாபா⁴வேன ச கதங் கம்மங் அப்படிஸந்தி⁴கத்தா அவஸ்ஸட்ட²ங் நாம ஹோதீதி ஏவங் கிலேஸப்பஹானேன கம்மங் பஜஹி. பஹீனகிலேஸஸ்ஸ ச ப⁴யங் நாம நத்தி², தஸ்மா அபீ⁴தோவ ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜ்ஜி, அபீ⁴தபா⁴வஞாபனத்த²ஞ்ச உதா³னங் உதா³னேஸீதி வேதி³தப்³போ³.
Atha vā tulanti tulento tīrento. Atulañca sambhavanti nibbānañceva sambhavañca. Bhavasaṅkhāranti bhavagāmikammaṃ. Avassaji munīti ‘‘pañcakkhandhā aniccā, pañcannaṃ khandhānaṃ nirodho nibbānaṃ nicca’’ntiādinā (paṭi. ma. 3.37-38) nayena tulayanto buddhamuni bhave ādīnavaṃ, nibbāne ca ānisaṃsaṃ disvā taṃ khandhānaṃ mūlabhūtaṃ bhavasaṅkhāraṃ kammaṃ ‘‘kammakkhayāya saṃvattatī’’ti (ma. ni. 2.81; a. ni. 4.232-233) evaṃ vuttena kammakkhayakarena ariyamaggena avassaji. Kathaṃ? Ajjhattarato samāhito, abhindi kavacamivattasambhavaṃ. So hi vipassanāvasena ajjhattarato, samathavasena samāhitoti evaṃ pubbabhāgato paṭṭhāya samathavipassanābalena kavacamiva attabhāvaṃ pariyonandhitvā ṭhitaṃ, attani sambhavattā ‘‘attasambhava’’nti laddhanāmaṃ sabbakilesajālaṃ abhindi. Kilesābhāvena ca kataṃ kammaṃ appaṭisandhikattā avassaṭṭhaṃ nāma hotīti evaṃ kilesappahānena kammaṃ pajahi. Pahīnakilesassa ca bhayaṃ nāma natthi, tasmā abhītova āyusaṅkhāraṃ ossajji, abhītabhāvañāpanatthañca udānaṃ udānesīti veditabbo.
யங் மஹாவாதாதி யேன ஸமயேன யஸ்மிங் வா ஸமயே மஹாவாதா. வாயந்தீதி உபக்கே²பகவாதா நாம உட்ட²ஹந்தி, தே வாயந்தா ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸாதி⁴கனவயோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலங் உத³கஸந்தா⁴ரகவாதங் உபச்சி²ந்த³ந்தி, ததோ ஆகாஸே உத³கங் ப⁴ஸ்ஸதி, தஸ்மிங் ப⁴ஸ்ஸந்தே பத²வீ ப⁴ஸ்ஸதி, புன வாதோ அத்தனோ ப³லேன அந்தோத⁴ம்மகரணே விய உத³கங் ஆப³ந்தி⁴த்வா க³ண்ஹாதி, ததோ உத³கங் உக்³க³ச்ச²தி, தஸ்மிங் உக்³க³ச்ச²ந்தே பத²வீ உக்³க³ச்ச²தி. ஏவங் உத³கங் கம்பிதங் பத²விங் கம்பேதி. ஏதஞ்ச கம்பனங் யாவஜ்ஜகாலாபி ஹோதியேவ, ப³ஹுபா⁴வேன பன ஓக³ச்ச²னுக்³க³ச்ச²னங் ந பஞ்ஞாயதி.
Yaṃ mahāvātāti yena samayena yasmiṃ vā samaye mahāvātā. Vāyantīti upakkhepakavātā nāma uṭṭhahanti, te vāyantā saṭṭhisahassādhikanavayojanasatasahassabahalaṃ udakasandhārakavātaṃ upacchindanti, tato ākāse udakaṃ bhassati, tasmiṃ bhassante pathavī bhassati, puna vāto attano balena antodhammakaraṇe viya udakaṃ ābandhitvā gaṇhāti, tato udakaṃ uggacchati, tasmiṃ uggacchante pathavī uggacchati. Evaṃ udakaṃ kampitaṃ pathaviṃ kampeti. Etañca kampanaṃ yāvajjakālāpi hotiyeva, bahubhāvena pana ogacchanuggacchanaṃ na paññāyati.
மஹித்³தி⁴கா மஹானுபா⁴வாதி இஜ்ஜ²னஸ்ஸ மஹந்ததாய மஹித்³தி⁴கா, அனுப⁴விதப்³ப³ஸ்ஸ மஹந்ததாய மஹானுபா⁴வா. பரித்தாதி து³ப்³ப³லா. அப்பமாணாதி ப³லவா. ஸோ இமங் பத²விங் கம்பேதீதி ஸோ இத்³தி⁴ங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஸங்வேஜெந்தோ மஹாமொக்³க³ல்லானோ விய, வீமங்ஸந்தோ வா மஹானாக³த்தே²ரஸ்ஸ பா⁴கி³னெய்யோ ஸங்க⁴ரக்கி²தஸாமணேரோ விய பத²விங் கம்பேதி. ஸங்கம்பேதீதி ஸமந்ததோ கம்பேதி. ஸம்பகம்பேதீதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். இதி இமேஸு அட்ட²ஸு பத²விகம்பேஸு பட²மோ தா⁴துகோபேன, து³தியோ இத்³தா⁴னுபா⁴வேன, ததியசதுத்தா² புஞ்ஞதேஜேன, பஞ்சமோ ஞாணதேஜேன, ச²ட்டோ² ஸாது⁴காரதா³னவஸேன, ஸத்தமோ காருஞ்ஞஸபா⁴வேன, அட்ட²மோ ஆரோத³னேன. மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமந்தே ச ததோ நிக்க²மந்தே ச மஹாஸத்தே தஸ்ஸ புஞ்ஞதேஜேன பத²வீ அகம்பித்த², அபி⁴ஸம்போ³தி⁴யங் ஞாணதேஜாபி⁴ஹதா ஹுத்வா அகம்பித்த², த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே ஸாது⁴காரபா⁴வஸண்டி²தா ஸாது⁴காரங் த³த³மானா அகம்பித்த², ஆயுஸங்கா²ரஒஸ்ஸஜ்ஜனே காருஞ்ஞஸபா⁴வஸண்டி²தா சித்தஸங்கோ²ப⁴ங் அஸஹமானா அகம்பித்த², பரினிப்³பா³னே ஆரோத³னவேக³துன்னா ஹுத்வா அகம்பித்த². அயங் பனத்தோ² பத²விதே³வதாய வஸேன வேதி³தப்³போ³. மஹாபூ⁴தபத²வியா பனேதங் நத்தி² அசேதனத்தா. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
Mahiddhikā mahānubhāvāti ijjhanassa mahantatāya mahiddhikā, anubhavitabbassa mahantatāya mahānubhāvā. Parittāti dubbalā. Appamāṇāti balavā. So imaṃ pathaviṃ kampetīti so iddhiṃ nibbattetvā saṃvejento mahāmoggallāno viya, vīmaṃsanto vā mahānāgattherassa bhāgineyyo saṅgharakkhitasāmaṇero viya pathaviṃ kampeti. Saṅkampetīti samantato kampeti. Sampakampetīti tasseva vevacanaṃ. Iti imesu aṭṭhasu pathavikampesu paṭhamo dhātukopena, dutiyo iddhānubhāvena, tatiyacatutthā puññatejena, pañcamo ñāṇatejena, chaṭṭho sādhukāradānavasena, sattamo kāruññasabhāvena, aṭṭhamo ārodanena. Mātukucchiṃ okkamante ca tato nikkhamante ca mahāsatte tassa puññatejena pathavī akampittha, abhisambodhiyaṃ ñāṇatejābhihatā hutvā akampittha, dhammacakkappavattane sādhukārabhāvasaṇṭhitā sādhukāraṃ dadamānā akampittha, āyusaṅkhāraossajjane kāruññasabhāvasaṇṭhitā cittasaṅkhobhaṃ asahamānā akampittha, parinibbāne ārodanavegatunnā hutvā akampittha. Ayaṃ panattho pathavidevatāya vasena veditabbo. Mahābhūtapathaviyā panetaṃ natthi acetanattā. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
பூ⁴மிசாலவக்³கோ³ ஸத்தமோ.
Bhūmicālavaggo sattamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. பூ⁴மிசாலஸுத்தங் • 10. Bhūmicālasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. பூ⁴மிசாலஸுத்தவண்ணனா • 10. Bhūmicālasuttavaṇṇanā