Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    18. பூ⁴மினானத்தஞாணனித்³தே³ஸோ

    18. Bhūminānattañāṇaniddeso

    72. கத²ங் சதுத⁴ம்மவவத்தா²னே பஞ்ஞா பூ⁴மினானத்தே ஞாணங்? சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ – காமாவசரா பூ⁴மி, ரூபாவசரா பூ⁴மி, அரூபாவசரா பூ⁴மி, அபரியாபன்னா பூ⁴மி. கதமா காமாவசரா பூ⁴மி? ஹெட்ட²தோ அவீசினிரயங் பரியந்தங் கரித்வா உபரிதோ பரனிம்மிதவஸவத்தீ தே³வே 1 அந்தோகரித்வா யங் ஏதஸ்மிங் அந்தரே எத்தா²வசரா எத்த² பரியாபன்னா க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனா ரூபங் வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணங் – அயங் காமாவசரா பூ⁴மி.

    72. Kathaṃ catudhammavavatthāne paññā bhūminānatte ñāṇaṃ? Catasso bhūmiyo – kāmāvacarā bhūmi, rūpāvacarā bhūmi, arūpāvacarā bhūmi, apariyāpannā bhūmi. Katamā kāmāvacarā bhūmi? Heṭṭhato avīcinirayaṃ pariyantaṃ karitvā uparito paranimmitavasavattī deve 2 antokaritvā yaṃ etasmiṃ antare etthāvacarā ettha pariyāpannā khandhadhātuāyatanā rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇaṃ – ayaṃ kāmāvacarā bhūmi.

    கதமா ரூபாவசரா பூ⁴மி? ஹெட்ட²தோ ப்³ரஹ்மலோகங் பரியந்தங் கரித்வா உபரிதோ அகனிட்டே² தே³வே அந்தோகரித்வா யங் ஏதஸ்மிங் அந்தரே எத்தா²வசரா எத்த² பரியாபன்னா ஸமாபன்னஸ்ஸ வா உபபன்னஸ்ஸ வா தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரிஸ்ஸ வா சித்தசேதஸிகா த⁴ம்மா – அயங் ரூபாவசரா பூ⁴மி.

    Katamā rūpāvacarā bhūmi? Heṭṭhato brahmalokaṃ pariyantaṃ karitvā uparito akaniṭṭhe deve antokaritvā yaṃ etasmiṃ antare etthāvacarā ettha pariyāpannā samāpannassa vā upapannassa vā diṭṭhadhammasukhavihārissa vā cittacetasikā dhammā – ayaṃ rūpāvacarā bhūmi.

    கதமா அரூபாவசரா பூ⁴மி? ஹெட்ட²தோ ஆகாஸானஞ்சாயதனூபகே³ தே³வே பரியந்தங் கரித்வா உபரிதோ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனூபகே³ தே³வே அந்தோகரித்வா யங் ஏதஸ்மிங் அந்தரே எத்தா²வசரா எத்த² பரியாபன்னா ஸமாபன்னஸ்ஸ வா உபபன்னஸ்ஸ வா தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரிஸ்ஸ வா சித்தசேதஸிகா த⁴ம்மா – அயங் அரூபாவசரா பூ⁴மி.

    Katamā arūpāvacarā bhūmi? Heṭṭhato ākāsānañcāyatanūpage deve pariyantaṃ karitvā uparito nevasaññānāsaññāyatanūpage deve antokaritvā yaṃ etasmiṃ antare etthāvacarā ettha pariyāpannā samāpannassa vā upapannassa vā diṭṭhadhammasukhavihārissa vā cittacetasikā dhammā – ayaṃ arūpāvacarā bhūmi.

    கதமா அபரியாபன்னா பூ⁴மி? அபரியாபன்னா மக்³கா³ ச மக்³க³ப²லானி ச அஸங்க²தா ச தா⁴து – அயங் அபரியாபன்னா பூ⁴மி. இமா சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ.

    Katamā apariyāpannā bhūmi? Apariyāpannā maggā ca maggaphalāni ca asaṅkhatā ca dhātu – ayaṃ apariyāpannā bhūmi. Imā catasso bhūmiyo.

    அபராபி சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, சத்தாரி ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ அப்பமஞ்ஞாயோ, சதஸ்ஸோ அரூபஸமாபத்தியோ, சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³, சதஸ்ஸோ படிபதா³, சத்தாரி ஆரம்மணானி, சத்தாரோ அரியவங்ஸா, சத்தாரி ஸங்க³ஹவத்தூ²னி , சத்தாரி சக்கானி, சத்தாரி த⁴ம்மபதா³னி – இமா சதஸ்ஸோ பூ⁴மியோ. தங் ஞாதட்டே²ன ஞாணங், பஜானநட்டே²ன பஞ்ஞா. தேன வுச்சதி – ‘‘சதுத⁴ம்மவவத்தா²னே பஞ்ஞா பூ⁴மினானத்தே ஞாணங்’’.

    Aparāpi catasso bhūmiyo cattāro satipaṭṭhānā cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, cattāri jhānāni, catasso appamaññāyo, catasso arūpasamāpattiyo, catasso paṭisambhidā, catasso paṭipadā, cattāri ārammaṇāni, cattāro ariyavaṃsā, cattāri saṅgahavatthūni , cattāri cakkāni, cattāri dhammapadāni – imā catasso bhūmiyo. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘catudhammavavatthāne paññā bhūminānatte ñāṇaṃ’’.

    பூ⁴மினானத்தஞாணனித்³தே³ஸோ அட்டா²ரஸமோ.

    Bhūminānattañāṇaniddeso aṭṭhārasamo.







    Footnotes:
    1. பரனிம்மிதவஸவத்திதே³வே (க॰)
    2. paranimmitavasavattideve (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / 18. பூ⁴மினானத்தஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா • 18. Bhūminānattañāṇaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact