Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    14. பூ⁴மினித்³தே³ஸவண்ணனா

    14. Bhūminiddesavaṇṇanā

    136. இதா³னி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ உஸ்ஸாவனந்திகங் கோ³னிஸாதி³கங் க³ஹபதிங் ஸம்முதி’’ந்தி (மஹாவ॰ 295) ஏவங் வுத்தா சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸம்முதுஸ்ஸாவனந்தா சா’’திஆதி³மாஹ. யாஸூதி கப்பியபூ⁴மீஸு (கங்கா²॰ அட்ட²॰ ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா).

    136. Idāni ‘‘anujānāmi, bhikkhave, catasso kappiyabhūmiyo ussāvanantikaṃ gonisādikaṃ gahapatiṃ sammuti’’nti (mahāva. 295) evaṃ vuttā catasso kappiyabhūmiyo dassetuṃ ‘‘sammutussāvanantā cā’’tiādimāha. Yāsūti kappiyabhūmīsu (kaṅkhā. aṭṭha. sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā).

    137. இதா³னி யத்த² கப்பியகுடி இச்சி²தப்³பா³, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘வாஸத்தா²யா’’திஆதி³மாஹ. வாஸத்தா²யாதி இமினா கொட்டா²கா³ரப⁴த்தஸாலாசேதியக⁴ரஸம்முஞ்ஜனீமாளகாதி³ யங் யங் அஞ்ஞம்பி வாஸத்தா²ய கரீயதி, தத்த² தத்த² கப்பியகுடிகரணகிச்சங் நத்தீ²தி தீ³பிதங் ஹோதி. போ⁴ஜனஸாலா பன ஸேனாஸனமேவ, தஸ்மா தத்த² காதப்³பா³ ஏவாதி வத³ந்தி. ஸங்கி⁴கேவேகஸந்தகேதி எத்த² ஏகஸந்தகோ உபஸம்பன்னஸந்தகோவ வேதி³தப்³போ³.

    137. Idāni yattha kappiyakuṭi icchitabbā, taṃ dassetuṃ ‘‘vāsatthāyā’’tiādimāha. Vāsatthāyāti iminā koṭṭhāgārabhattasālācetiyagharasammuñjanīmāḷakādi yaṃ yaṃ aññampi vāsatthāya karīyati, tattha tattha kappiyakuṭikaraṇakiccaṃ natthīti dīpitaṃ hoti. Bhojanasālā pana senāsanameva, tasmā tattha kātabbā evāti vadanti. Saṅghikevekasantaketi ettha ekasantako upasampannasantakova veditabbo.

    138. இதா³னி கத்தப்³பா³காரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கே³ஹே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா ஏகஸ்ஸ வா கே³ஹே விஹாரே கரியமானே ஏவங் ஈரயங் ‘‘கப்பியகுடிங் கரோம, கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி வா ‘‘கப்பியகுடி கப்பியகுடீ’’தி வா வத³ந்தோ பட²மிட்ட²கத்த²ம்பா⁴தி³ங் ட²பெய்ய, ஏவங் கதா உஸ்ஸாவனந்திகா நாம, ஏவங் உதா³ஹரிதவசனந்திகாதி அத்தோ².

    138. Idāni kattabbākāraṃ dassetuṃ ‘‘gehe’’tiādimāha. Tattha saṅghassa vā ekassa vā gehe vihāre kariyamāne evaṃ īrayaṃ ‘‘kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti vā ‘‘kappiyakuṭi kappiyakuṭī’’ti vā vadanto paṭhamiṭṭhakatthambhādiṃ ṭhapeyya, evaṃ katā ussāvanantikā nāma, evaṃ udāharitavacanantikāti attho.

    139. யேபு⁴ய்யேன வா அபரிக்கி²த்தோ, ஸகலோபி வா அபரிக்கி²த்தோ ஆராமோ ‘‘கோ³னிஸாதீ³’’தி வுச்சதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. எத்த² பன ஸேனாஸனேஸு பரிக்கி²த்தேஸுபி ஆராமே அபரிக்கி²த்தே கப்பியகுடிகரணகிச்சங் நத்தி². ஸம்முதிங் கரொந்தேஹி கதங் பரியோஸிதங் ‘‘இமங் விஹாரங் அட்³ட⁴யோக³ங் பாஸாத³ங் ஹம்மியங் கு³ஹங் திணகுடிகங் மண்ட³ப’’ந்தி தேஸங் நாமங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸா குடியா ஹத்த²பாஸே வா ட²த்வா, தஸ்ஸா அந்தோ வா பவிஸித்வா வுத்தனயேனேவ ஞத்திது³தியகம்மவாசாய ஸம்மன்னிதப்³ப³ங்.

    139. Yebhuyyena vā aparikkhitto, sakalopi vā aparikkhitto ārāmo ‘‘gonisādī’’ti vuccatīti sambandho. Ettha pana senāsanesu parikkhittesupi ārāme aparikkhitte kappiyakuṭikaraṇakiccaṃ natthi. Sammutiṃ karontehi kataṃ pariyositaṃ ‘‘imaṃ vihāraṃ aḍḍhayogaṃ pāsādaṃ hammiyaṃ guhaṃ tiṇakuṭikaṃ maṇḍapa’’nti tesaṃ nāmaṃ gahetvā tassā kuṭiyā hatthapāse vā ṭhatvā, tassā anto vā pavisitvā vuttanayeneva ñattidutiyakammavācāya sammannitabbaṃ.

    140. ‘‘பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞேஹீ’’தி வசனதோ ஸேஸஸஹத⁴ம்மிகேஹிபி தே³வமனுஸ்ஸேஹிபி அஞ்ஞேஹி கப்பியகுடியா அத்தா²ய தி³ன்னோ வா தேஸங் ஸந்தகோ வா கே³ஹோ ‘‘க³ஹபதீ’’தி மதோ ஞாதோதி அத்தோ², ஸங்க⁴ஸந்தகஞ்ச பி⁴க்கு²ஸந்தகஞ்ச ட²பெத்வா ஸப்³பே³ஸங் கே³ஹோ க³ஹபதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    140. ‘‘Bhikkhuṃ ṭhapetvā aññehī’’ti vacanato sesasahadhammikehipi devamanussehipi aññehi kappiyakuṭiyā atthāya dinno vā tesaṃ santako vā geho ‘‘gahapatī’’ti mato ñātoti attho, saṅghasantakañca bhikkhusantakañca ṭhapetvā sabbesaṃ geho gahapatīti adhippāyo.

    141. ஸப்பிஆதீ³ஹி மிஸ்ஸிதந்தி ஸப்பிஆதீ³ஹி பஞ்சஹி ச ஹலித்³தி³ஸிங்கி³வேராதி³யாவஜீவிகேன சாதி அத்தோ². வஜெய்ய அந்தோவுத்த²த்தந்தி எத்த² யாவகாலிகயாமகாலிகஸங்கா²தங் புரிமகாலிகத்³வயங் ஸங்கி⁴கங் வா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னியா வா ஸந்தகங் ஸயங் கப்பியகுடியா வுத்த²ம்பி இதரேஹி அகப்பியகுடியா வுத்தே²ஹி மிஸ்ஸிதங் அந்தோவுத்த²பா⁴வங் ஆக³ச்செ²ய்யாதி அத்தோ².

    141.Sappiādīhimissitanti sappiādīhi pañcahi ca haliddisiṅgiverādiyāvajīvikena cāti attho. Vajeyya antovutthattanti ettha yāvakālikayāmakālikasaṅkhātaṃ purimakālikadvayaṃ saṅghikaṃ vā bhikkhussa vā bhikkhuniyā vā santakaṃ sayaṃ kappiyakuṭiyā vutthampi itarehi akappiyakuṭiyā vutthehi missitaṃ antovutthabhāvaṃ āgaccheyyāti attho.

    142. தேஹேவாதி அகப்பியகுடியங் வுத்த²ஸப்பிதேலாதீ³ஹி. ஸாமபாகதந்தி ஸாமங்பக்கபா⁴வங் க³ச்ச²தீதி அத்தோ².

    142.Tehevāti akappiyakuṭiyaṃ vutthasappitelādīhi. Sāmapākatanti sāmaṃpakkabhāvaṃ gacchatīti attho.

    143-4. இமா பன கப்பியகுடியோ யதா³ ஜஹிதவத்து²கா ஹொந்தி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உஸ்ஸாவனந்திகா’’திஆதி³மாஹ. ஸசே த²ம்பே⁴ வா பி⁴த்திபாதே³ வா பரிவத்தெந்தி, யோ யோ டி²தோ, தத்த² தத்த² பதிட்டா²தி, ஏதேனுபாயேன ஸப்³பே³ஸு பரிவத்தேஸுபி ந விஜஹிதவத்து²காவ ஹோதீதி அத்தோ². பரிக்கி²த்தே கோ³னிஸாதி³ விஜஹிதவத்து²கா. ஸேஸா ச²த³னவிப்³ப⁴மாதி ச²த³னவினாஸா ஜஹிதவத்து²கா ஹொந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. பூ⁴மிவினிச்ச²யோ.

    143-4. Imā pana kappiyakuṭiyo yadā jahitavatthukā honti, taṃ dassetuṃ ‘‘ussāvanantikā’’tiādimāha. Sace thambhe vā bhittipāde vā parivattenti, yo yo ṭhito, tattha tattha patiṭṭhāti, etenupāyena sabbesu parivattesupi na vijahitavatthukāva hotīti attho. Parikkhitte gonisādi vijahitavatthukā. Sesā chadanavibbhamāti chadanavināsā jahitavatthukā hontīti adhippāyo. Bhūmivinicchayo.

    பூ⁴மினித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhūminiddesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact