Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
கு²த்³த³கனிகாயே
Khuddakanikāye
ஜாதக-அட்ட²கதா²
Jātaka-aṭṭhakathā
(ஸத்தமோ பா⁴கோ³)
(Sattamo bhāgo)
22. மஹானிபாதோ
22. Mahānipāto
[543] 6. பூ⁴ரித³த்தஜாதகவண்ணனா
[543] 6. Bhūridattajātakavaṇṇanā
நக³ரகண்ட³ங்
Nagarakaṇḍaṃ
யங் கிஞ்சி ரதனங் அத்தீ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²ங் உபனிஸ்ஸாய ஜேதவனே விஹரந்தோ உபோஸதி²கே உபாஸகே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே கிர உபோஸத²தி³வஸே பாதோவ உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய தா³னங் த³த்வா பச்சா²ப⁴த்தங் க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² ஜேதவனங் க³ந்த்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனவேலாய ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆக³ந்த்வா அலங்கதபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஓலோகெத்வா பி⁴க்கு²ஆதீ³ஸு பன யே ஆரப்³ப⁴ த⁴ம்மகதா² ஸமுட்டா²தி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ததா²க³தா ஸல்லபந்தி, தஸ்மா அஜ்ஜ உபாஸகே ஆரப்³ப⁴ புப்³ப³சரியப்படிஸங்யுத்தா த⁴ம்மகதா² ஸமுட்ட²ஹிஸ்ஸதீதி ஞத்வா உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ ‘‘உபோஸதி²கத்த², உபாஸகா’’தி உபாஸகே புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴, உபாஸகா, கல்யாணங் வோ கதங், அபிச அனச்ச²ரியங் கோ² பனேதங், யங் தும்ஹே மாதி³ஸங் பு³த்³த⁴ங் ஓவாத³தா³யகங் ஆசரியங் லப⁴ந்தா உபோஸத²ங் கரெய்யாத². போராணபண்டி³தா பன அனாசரியகாபி மஹந்தங் யஸங் பஹாய உபோஸத²ங் கரிங்ஸுயேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Yaṃkiñci ratanaṃ atthīti idaṃ satthā sāvatthiṃ upanissāya jetavane viharanto uposathike upāsake ārabbha kathesi. Te kira uposathadivase pātova uposathaṃ adhiṭṭhāya dānaṃ datvā pacchābhattaṃ gandhamālādihatthā jetavanaṃ gantvā dhammassavanavelāya ekamantaṃ nisīdiṃsu. Satthā dhammasabhaṃ āgantvā alaṅkatabuddhāsane nisīditvā bhikkhusaṅghaṃ oloketvā bhikkhuādīsu pana ye ārabbha dhammakathā samuṭṭhāti, tehi saddhiṃ tathāgatā sallapanti, tasmā ajja upāsake ārabbha pubbacariyappaṭisaṃyuttā dhammakathā samuṭṭhahissatīti ñatvā upāsakehi saddhiṃ sallapanto ‘‘uposathikattha, upāsakā’’ti upāsake pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘sādhu, upāsakā, kalyāṇaṃ vo kataṃ, apica anacchariyaṃ kho panetaṃ, yaṃ tumhe mādisaṃ buddhaṃ ovādadāyakaṃ ācariyaṃ labhantā uposathaṃ kareyyātha. Porāṇapaṇḍitā pana anācariyakāpi mahantaṃ yasaṃ pahāya uposathaṃ kariṃsuyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரெந்தோ புத்தஸ்ஸ உபரஜ்ஜங் த³த்வா தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் தி³ஸ்வா ‘‘ரஜ்ஜம்பி மே க³ண்ஹெய்யா’’தி உப்பன்னாஸங்கோ ‘‘தாத, த்வங் இதோ நிக்க²மித்வா யத்த² தே ருச்சதி, தத்த² வஸித்வா மம அச்சயேன குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா பிதரங் வந்தி³த்வா நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன யமுனங் க³ந்த்வா யமுனாய ச ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ச பப்³ப³தஸ்ஸ ச அந்தரே பண்ணஸாலங் மாபெத்வா வனமூலப²லாஹாரோ படிவஸதி. ததா³ ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஹெட்டி²மே நாக³ப⁴வனே ஏகா மதபதிகா நாக³மாணவிகா அஞ்ஞாஸங் ஸபதிகானங் யஸங் ஓலோகெத்வா கிலேஸங் நிஸ்ஸாய நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா ஸமுத்³த³தீரே விசரந்தீ ராஜபுத்தஸ்ஸ பத³வலஞ்ஜங் தி³ஸ்வா பதா³னுஸாரேன க³ந்த்வா தங் பண்ணஸாலங் அத்³த³ஸ. ததா³ ராஜபுத்தோ ப²லாப²லத்தா²ய க³தோ ஹோதி. ஸா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா கட்ட²த்த²ரணஞ்சேவ ஸேஸபரிக்கா²ரே ச தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘இத³ங் ஏகஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வஸனட்டா²னங், வீமங்ஸிஸ்ஸாமி நங் ‘ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதோ நு கோ² நோ’தி, ஸசே ஹி ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதோ ப⁴விஸ்ஸதி நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ, ந மே அலங்கதஸயனங் ஸாதி³யிஸ்ஸதி. ஸசே காமாபி⁴ரதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ந ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதோ, மம ஸயனஸ்மிங்யேவ நிபஜ்ஜிஸ்ஸதி. அத² நங் க³ஹெத்வா அத்தனோ ஸாமிகங் கத்வா இதே⁴வ வஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா தி³ப்³ப³புப்பா²னி சேவ தி³ப்³ப³க³ந்தே⁴ ச ஆஹரித்வா தி³ப்³ப³புப்ப²ஸயனங் ஸஜ்ஜெத்வா பண்ணஸாலாயங் புப்பூ²பஹாரங் கத்வா க³ந்த⁴சுண்ணங் விகிரித்வா பண்ணஸாலங் அலங்கரித்வா நாக³ப⁴வனமேவ க³தா.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto nāma rājā rajjaṃ kārento puttassa uparajjaṃ datvā tassa mahantaṃ yasaṃ disvā ‘‘rajjampi me gaṇheyyā’’ti uppannāsaṅko ‘‘tāta, tvaṃ ito nikkhamitvā yattha te ruccati, tattha vasitvā mama accayena kulasantakaṃ rajjaṃ gaṇhāhī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā pitaraṃ vanditvā nikkhamitvā anupubbena yamunaṃ gantvā yamunāya ca samuddassa ca pabbatassa ca antare paṇṇasālaṃ māpetvā vanamūlaphalāhāro paṭivasati. Tadā samuddassa heṭṭhime nāgabhavane ekā matapatikā nāgamāṇavikā aññāsaṃ sapatikānaṃ yasaṃ oloketvā kilesaṃ nissāya nāgabhavanā nikkhamitvā samuddatīre vicarantī rājaputtassa padavalañjaṃ disvā padānusārena gantvā taṃ paṇṇasālaṃ addasa. Tadā rājaputto phalāphalatthāya gato hoti. Sā paṇṇasālaṃ pavisitvā kaṭṭhattharaṇañceva sesaparikkhāre ca disvā cintesi ‘‘idaṃ ekassa pabbajitassa vasanaṭṭhānaṃ, vīmaṃsissāmi naṃ ‘saddhāya pabbajito nu kho no’ti, sace hi saddhāya pabbajito bhavissati nekkhammādhimutto, na me alaṅkatasayanaṃ sādiyissati. Sace kāmābhirato bhavissati, na saddhāpabbajito, mama sayanasmiṃyeva nipajjissati. Atha naṃ gahetvā attano sāmikaṃ katvā idheva vasissāmī’’ti. Sā nāgabhavanaṃ gantvā dibbapupphāni ceva dibbagandhe ca āharitvā dibbapupphasayanaṃ sajjetvā paṇṇasālāyaṃ pupphūpahāraṃ katvā gandhacuṇṇaṃ vikiritvā paṇṇasālaṃ alaṅkaritvā nāgabhavanameva gatā.
ராஜபுத்தோ ஸாயன்ஹஸமயங் ஆக³ந்த்வா பண்ணஸாலங் பவிட்டோ² தங் பவத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘கேன நு கோ² இமங் ஸயனங் ஸஜ்ஜித’’ந்தி ப²லாப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ‘‘அஹோ ஸுக³ந்தா⁴னி புப்பா²னி, மனாபங் வத கத்வா ஸயனங் பஞ்ஞத்த’’ந்தி ந ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதபா⁴வேன ஸோமனஸ்ஸஜாதோ புப்ப²ஸயனே பரிவத்தித்வா நிபன்னோ நித்³த³ங் ஓக்கமித்வா புனதி³வஸே ஸூரியுக்³க³மனே உட்டா²ய பண்ணஸாலங் அஸம்மஜ்ஜித்வா ப²லாப²லத்தா²ய அக³மாஸி. நாக³மாணவிகா தஸ்மிங் க²ணே ஆக³ந்த்வா மிலாதானி புப்பா²னி தி³ஸ்வா ‘‘காமாதி⁴முத்தோ ஏஸ, ந ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதோ, ஸக்கா நங் க³ண்ஹிது’’ந்தி ஞத்வா புராணபுப்பா²னி நீஹரித்வா அஞ்ஞானி புப்பா²னி ஆஹரித்வா ததே²வ நவபுப்ப²ஸயனங் ஸஜ்ஜெத்வா பண்ணஸாலங் அலங்கரித்வா சங்கமே புப்பா²னி விகிரித்வா நாக³ப⁴வனமேவ க³தா. ஸோ தங் தி³வஸம்பி புப்ப²ஸயனே ஸயித்வா புனதி³வஸே சிந்தேஸி ‘‘கோ நு கோ² இமங் பண்ணஸாலங் அலங்கரோதீ’’தி? ஸோ ப²லாப²லத்தா²ய அக³ந்த்வா பண்ணஸாலதோ அவிதூ³ரே படிச்ச²ன்னோ அட்டா²ஸி. இதராபி ப³ஹூ க³ந்தே⁴ சேவ புப்பா²னி ச ஆதா³ய அஸ்ஸமபத³ங் அக³மாஸி. ராஜபுத்தோ உத்தமரூபத⁴ரங் நாக³மாணவிகங் தி³ஸ்வாவ படிப³த்³த⁴சித்தோ அத்தானங் அத³ஸ்ஸெத்வா தஸ்ஸா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா ஸயனங் ஸஜ்ஜனகாலே பவிஸித்வா ‘‘காஸி த்வ’’ந்தி புச்சி². ‘‘அஹங் நாக³மாணவிகா, ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸஸாமிகா அஸ்ஸாமிகாஸீ’’தி. ‘‘ஸாமி, அஹங் புப்³பே³ ஸஸாமிகா, இதா³னி பன அஸ்ஸாமிகா வித⁴வா’’. ‘‘த்வங் பன கத்த² வாஸிகோஸீ’’தி? ‘‘அஹங் பா³ராணஸிரஞ்ஞோ புத்தோ ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோ நாம’’. ‘‘த்வங் நாக³ப⁴வனங் பஹாய கஸ்மா இத⁴ விசரஸீ’’தி? ‘‘ஸாமி, அஹங் தத்த² ஸஸாமிகானங் நாக³மாணவிகானங் யஸங் ஓலோகெத்வா கிலேஸங் நிஸ்ஸாய உக்கண்டி²த்வா ததோ நிக்க²மித்வா ஸாமிகங் பரியேஸந்தீ விசராமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி ப⁴த்³தே³, ஸாது⁴, அஹம்பி ந ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதோ, பிதரா பன மே நீஹரிதத்தா இத⁴ வஸாமி, த்வங் மா சிந்தயி, அஹங் தே ஸாமிகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, உபோ⁴பி இத⁴ ஸமக்³க³வாஸங் வஸிஸ்ஸாமா’’தி. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ததோ பட்டா²ய தே உபோ⁴பி தத்தே²வ ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு. ஸா அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன மஹாரஹங் கே³ஹங் மாபெத்வா மஹாரஹங் பல்லங்கங் ஆஹரித்வா ஸயனங் பஞ்ஞபேஸி. ததோ பட்டா²ய மூலப²லாப²லங் ந கா²தி³, தி³ப்³ப³அன்னபானமேவ பு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீவிகங் கப்பேஸி.
Rājaputto sāyanhasamayaṃ āgantvā paṇṇasālaṃ paviṭṭho taṃ pavattiṃ disvā ‘‘kena nu kho imaṃ sayanaṃ sajjita’’nti phalāphalaṃ paribhuñjitvā ‘‘aho sugandhāni pupphāni, manāpaṃ vata katvā sayanaṃ paññatta’’nti na saddhāpabbajitabhāvena somanassajāto pupphasayane parivattitvā nipanno niddaṃ okkamitvā punadivase sūriyuggamane uṭṭhāya paṇṇasālaṃ asammajjitvā phalāphalatthāya agamāsi. Nāgamāṇavikā tasmiṃ khaṇe āgantvā milātāni pupphāni disvā ‘‘kāmādhimutto esa, na saddhāpabbajito, sakkā naṃ gaṇhitu’’nti ñatvā purāṇapupphāni nīharitvā aññāni pupphāni āharitvā tatheva navapupphasayanaṃ sajjetvā paṇṇasālaṃ alaṅkaritvā caṅkame pupphāni vikiritvā nāgabhavanameva gatā. So taṃ divasampi pupphasayane sayitvā punadivase cintesi ‘‘ko nu kho imaṃ paṇṇasālaṃ alaṅkarotī’’ti? So phalāphalatthāya agantvā paṇṇasālato avidūre paṭicchanno aṭṭhāsi. Itarāpi bahū gandhe ceva pupphāni ca ādāya assamapadaṃ agamāsi. Rājaputto uttamarūpadharaṃ nāgamāṇavikaṃ disvāva paṭibaddhacitto attānaṃ adassetvā tassā paṇṇasālaṃ pavisitvā sayanaṃ sajjanakāle pavisitvā ‘‘kāsi tva’’nti pucchi. ‘‘Ahaṃ nāgamāṇavikā, sāmī’’ti. ‘‘Sasāmikā assāmikāsī’’ti. ‘‘Sāmi, ahaṃ pubbe sasāmikā, idāni pana assāmikā vidhavā’’. ‘‘Tvaṃ pana kattha vāsikosī’’ti? ‘‘Ahaṃ bārāṇasirañño putto brahmadattakumāro nāma’’. ‘‘Tvaṃ nāgabhavanaṃ pahāya kasmā idha vicarasī’’ti? ‘‘Sāmi, ahaṃ tattha sasāmikānaṃ nāgamāṇavikānaṃ yasaṃ oloketvā kilesaṃ nissāya ukkaṇṭhitvā tato nikkhamitvā sāmikaṃ pariyesantī vicarāmī’’ti. ‘‘Tena hi bhadde, sādhu, ahampi na saddhāya pabbajito, pitarā pana me nīharitattā idha vasāmi, tvaṃ mā cintayi, ahaṃ te sāmiko bhavissāmi, ubhopi idha samaggavāsaṃ vasissāmā’’ti. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Tato paṭṭhāya te ubhopi tattheva samaggavāsaṃ vasiṃsu. Sā attano ānubhāvena mahārahaṃ gehaṃ māpetvā mahārahaṃ pallaṅkaṃ āharitvā sayanaṃ paññapesi. Tato paṭṭhāya mūlaphalāphalaṃ na khādi, dibbaannapānameva bhuñjitvā jīvikaṃ kappesi.
அபரபா⁴கே³ நாக³மாணவிகா க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴த்வா புத்தங் விஜாயி, ஸாக³ரதீரே ஜாதத்தா தஸ்ஸ ‘‘ஸாக³ரப்³ரஹ்மத³த்தோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே நாக³மாணவிகா தீ⁴தரங் விஜாயி, தஸ்ஸா ஸமுத்³த³தீரே ஜாதத்தா ‘‘ஸமுத்³த³ஜா’’தி நாமங் கரிங்ஸு. அதே²கோ பா³ராணஸிவாஸிகோ வனசரகோ தங் டா²னங் பத்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ராஜபுத்தங் ஸஞ்ஜானித்வா கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா ‘‘தே³வ, அஹங் தும்ஹாகங் இத⁴ வஸனபா⁴வங் ராஜகுலஸ்ஸ ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி தங் வந்தி³த்வா நிக்க²மித்வா நக³ரங் அக³மாஸி. ததா³ ராஜா காலமகாஸி. அமச்சா தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் கத்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸன்னிபதித்வா ‘‘அராஜகங் ரஜ்ஜங் நாம ந ஸண்டா²தி, ராஜபுத்தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் வா அத்தி²பா⁴வங் வா ந ஜானாம, பு²ஸ்ஸரத²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ராஜானங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி மந்தயிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே வனசரகோ நக³ரங் பத்வா தங் கத²ங் ஸுத்வா அமச்சானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அஹங் ராஜபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகே தயோ சத்தாரோ தி³வஸே வஸித்வா ஆக³தொம்ஹீ’’தி தங் பவத்திங் ஆசிக்கி². அமச்சா தஸ்ஸ ஸக்காரங் கத்வா தேன மக்³க³னாயகேன ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா கதபடிஸந்தா²ரா ரஞ்ஞோ காலகதபா⁴வங் ஆரோசெத்வா ‘‘தே³வ, ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி ஆஹங்ஸு.
Aparabhāge nāgamāṇavikā gabbhaṃ paṭilabhitvā puttaṃ vijāyi, sāgaratīre jātattā tassa ‘‘sāgarabrahmadatto’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tassa padasā gamanakāle nāgamāṇavikā dhītaraṃ vijāyi, tassā samuddatīre jātattā ‘‘samuddajā’’ti nāmaṃ kariṃsu. Atheko bārāṇasivāsiko vanacarako taṃ ṭhānaṃ patvā katapaṭisanthāro rājaputtaṃ sañjānitvā katipāhaṃ tattha vasitvā ‘‘deva, ahaṃ tumhākaṃ idha vasanabhāvaṃ rājakulassa ārocessāmī’’ti taṃ vanditvā nikkhamitvā nagaraṃ agamāsi. Tadā rājā kālamakāsi. Amaccā tassa sarīrakiccaṃ katvā sattame divase sannipatitvā ‘‘arājakaṃ rajjaṃ nāma na saṇṭhāti, rājaputtassa vasanaṭṭhānaṃ vā atthibhāvaṃ vā na jānāma, phussarathaṃ vissajjetvā rājānaṃ gaṇhissāmā’’ti mantayiṃsu. Tasmiṃ khaṇe vanacarako nagaraṃ patvā taṃ kathaṃ sutvā amaccānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘ahaṃ rājaputtassa santike tayo cattāro divase vasitvā āgatomhī’’ti taṃ pavattiṃ ācikkhi. Amaccā tassa sakkāraṃ katvā tena magganāyakena saddhiṃ tattha gantvā katapaṭisanthārā rañño kālakatabhāvaṃ ārocetvā ‘‘deva, rajjaṃ paṭipajjāhī’’ti āhaṃsu.
ஸோ ‘‘நாக³மாணவிகாய சித்தங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, பிதா மே காலகதோ, அமச்சா மய்ஹங் ச²த்தங் உஸ்ஸாபேதுங் ஆக³தா, க³ச்சா²ம, ப⁴த்³தே³, உபோ⁴பி த்³வாத³ஸயோஜனிகாய பா³ராணஸியா ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸாம, த்வங் ஸோளஸன்னங் இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஜெட்டி²கா ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாமி, ந ஸக்கா மயா க³ந்து’’ந்தி. ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘மயங் கோ⁴ரவிஸா கி²ப்பகோபா அப்பமத்தகேனபி குஜ்ஜா²ம, ஸபத்திரோஸோ ச நாம பா⁴ரியோ. ஸசாஹங் கிஞ்சி தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா குத்³தா⁴ ஓலோகெஸ்ஸாமி, ப⁴ஸ்மாமுட்டி² விய விப்பகிரிஸ்ஸதி. இமினா காரணேன ந ஸக்கா மயா க³ந்து’’ந்தி. ராஜபுத்தோ புனதி³வஸேபி யாசதேவ. அத² நங் ஸா ஏவமாஹ – ‘‘அஹங் தாவ கேனசி பரியாயேன ந க³மிஸ்ஸாமி, இமே பன மே புத்தா நாக³குமாரா தவ ஸம்ப⁴வேன ஜாதத்தா மனுஸ்ஸஜாதிகா. ஸசே தே மயி ஸினேஹோ அத்தி², இமேஸு அப்பமத்தோ ப⁴வ. இமே கோ² பன உத³கபீ³ஜகா ஸுகு²மாலா மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தா வாதாதபேன கிலமித்வா மரெய்யுங், தஸ்மா ஏகங் நாவங் க²ணாபெத்வா உத³கஸ்ஸ பூராபெத்வா தாய த்³வே புத்தகே உத³ககீளங் கீளாபெத்வா நக³ரேபி அந்தோவத்து²ஸ்மிங்யேவ பொக்க²ரணிங்காரெய்யாஸி, ஏவங் தே ந கிலமிஸ்ஸந்தீ’’தி.
So ‘‘nāgamāṇavikāya cittaṃ jānissāmī’’ti taṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhadde, pitā me kālakato, amaccā mayhaṃ chattaṃ ussāpetuṃ āgatā, gacchāma, bhadde, ubhopi dvādasayojanikāya bārāṇasiyā rajjaṃ kāressāma, tvaṃ soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikā bhavissasī’’ti āha. ‘‘Sāmi, na sakkā mayā gantu’’nti. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Mayaṃ ghoravisā khippakopā appamattakenapi kujjhāma, sapattiroso ca nāma bhāriyo. Sacāhaṃ kiñci disvā vā sutvā vā kuddhā olokessāmi, bhasmāmuṭṭhi viya vippakirissati. Iminā kāraṇena na sakkā mayā gantu’’nti. Rājaputto punadivasepi yācateva. Atha naṃ sā evamāha – ‘‘ahaṃ tāva kenaci pariyāyena na gamissāmi, ime pana me puttā nāgakumārā tava sambhavena jātattā manussajātikā. Sace te mayi sineho atthi, imesu appamatto bhava. Ime kho pana udakabījakā sukhumālā maggaṃ gacchantā vātātapena kilamitvā mareyyuṃ, tasmā ekaṃ nāvaṃ khaṇāpetvā udakassa pūrāpetvā tāya dve puttake udakakīḷaṃ kīḷāpetvā nagarepi antovatthusmiṃyeva pokkharaṇiṃkāreyyāsi, evaṃ te na kilamissantī’’ti.
ஸா ஏவஞ்ச பன வத்வா ராஜபுத்தங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா புத்தகே ஆலிங்கி³த்வா த²னந்தரே நிபஜ்ஜாபெத்வா ஸீஸே சும்பி³த்வா ராஜபுத்தஸ்ஸ நிய்யாதெ³த்வா ரோதி³த்வா கந்தி³த்வா தத்தே²வ அந்தரதா⁴யித்வா நாக³ப⁴வனங் அக³மாஸி. ராஜபுத்தோபி தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ அஸ்ஸுபுண்ணேஹி நெத்தேஹி நிவேஸனா நிக்க²மித்வா அக்கீ²னி புஞ்சி²த்வா அமச்சே உபஸங்கமி. தே தங் தத்தே²வ அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ‘‘தே³வ, அம்ஹாகங் நக³ரங் க³ச்சா²மா’’தி வதி³ங்ஸு. தேன ஹி ஸீக⁴ங் நாவங் க²ணித்வா ஸகடங் ஆரோபெத்வா உத³கஸ்ஸ பூரெத்வா உத³கபிட்டே² வண்ணக³ந்த⁴ஸம்பன்னானி நானாபுப்பா²னி விகிரத², மம புத்தா உத³கபீ³ஜகா, தே தத்த² கீளந்தா ஸுக²ங் க³மிஸ்ஸந்தீ’’தி. அமச்சா ததா² கரிங்ஸு. ராஜா பா³ராணஸிங் பத்வா அலங்கதனக³ரங் பவிஸித்வா ஸோளஸஸஹஸ்ஸாஹி நாடகித்தீ²ஹி அமச்சாதீ³ஹி ச பரிவுதோ மஹாதலே நிஸீதி³த்வா ஸத்தாஹங் மஹாபானங் பிவித்வா புத்தானங் அத்தா²ய பொக்க²ரணிங் காரேஸி. தே நிப³த்³த⁴ங் தத்த² கீளிங்ஸு.
Sā evañca pana vatvā rājaputtaṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā puttake āliṅgitvā thanantare nipajjāpetvā sīse cumbitvā rājaputtassa niyyādetvā roditvā kanditvā tattheva antaradhāyitvā nāgabhavanaṃ agamāsi. Rājaputtopi domanassappatto assupuṇṇehi nettehi nivesanā nikkhamitvā akkhīni puñchitvā amacce upasaṅkami. Te taṃ tattheva abhisiñcitvā ‘‘deva, amhākaṃ nagaraṃ gacchāmā’’ti vadiṃsu. Tena hi sīghaṃ nāvaṃ khaṇitvā sakaṭaṃ āropetvā udakassa pūretvā udakapiṭṭhe vaṇṇagandhasampannāni nānāpupphāni vikiratha, mama puttā udakabījakā, te tattha kīḷantā sukhaṃ gamissantī’’ti. Amaccā tathā kariṃsu. Rājā bārāṇasiṃ patvā alaṅkatanagaraṃ pavisitvā soḷasasahassāhi nāṭakitthīhi amaccādīhi ca parivuto mahātale nisīditvā sattāhaṃ mahāpānaṃ pivitvā puttānaṃ atthāya pokkharaṇiṃ kāresi. Te nibaddhaṃ tattha kīḷiṃsu.
அதே²கதி³வஸங் பொக்க²ரணியங் உத³கே பவேஸியமானே ஏகோ கச்ச²போ பவிஸித்வா நிக்க²மனட்டா²னங் அபஸ்ஸந்தோ பொக்க²ரணிதலே நிபஜ்ஜித்வா தா³ரகானங் கீளனகாலே உத³கதோ உட்டா²ய ஸீஸங் நீஹரித்வா தே ஓலோகெத்வா புன உத³கே நிமுஜ்ஜி. தே தங் தி³ஸ்வா பீ⁴தா பிது ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தாத, பொக்க²ரணியங் ஏகோ யக்கோ² அம்ஹே தாஸேதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘க³ச்ச²த² நங் க³ண்ஹதா²’’தி புரிஸே ஆணாபேஸி. தே ஜாலங் கி²பித்வா கச்ச²பங் ஆதா³ய ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். குமாரா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஸ, தாத, பிஸாசோ’’தி விரவிங்ஸு. ராஜா புத்தஸினேஹேன கச்ச²பஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா ‘‘க³ச்ச²த²ஸ்ஸ கம்மகாரணங் கரோதா²’’தி ஆணாபேஸி. தத்ர ஏகச்சே ‘‘அயங் ராஜவேரிகோ, ஏதங் உது³க்க²லே முஸலேஹி சுண்ணவிசுண்ணங் காதுங் வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு, ஏகச்சே ‘‘தீஹி பாகேஹி பசித்வா கா²தி³துங்’’, ஏகச்சே ‘‘அங்கா³ரேஸு உத்தாபேதுங்,’’ ஏகச்சே ‘‘அந்தோகடாஹேயேவ நங் பசிதுங் வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஏகோ பன உத³கபீ⁴ருகோ அமச்சோ ‘‘இமங் யமுனாய ஆவட்டே கி²பிதுங் வட்டதி, ஸோ தத்த² மஹாவினாஸங் பாபுணிஸ்ஸதி. ஏவரூபா ஹிஸ்ஸ கம்மகாரணா நத்தீ²’’தி ஆஹ. கச்ச²போ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ஸீஸங் நீஹரித்வா ஏவமாஹ – ‘‘அம்போ⁴, கிங் தே மயா அபராதோ⁴ கதோ, கேன மங் ஏவரூபங் கம்மகாரணங் விசாரேஸி. மயா ஹி ஸக்கா இதரா கம்மகாரணா ஸஹிதுங், அயங் பன அதிகக்க²ளோ, மா ஏவங் அவசா’’தி. தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘இமங் ஏததே³வ காரேதுங் வட்டதீ’’தி யமுனாய ஆவட்டே கி²பாபேஸி. புரிஸோ ததா² அகாஸி. ஸோ ஏகங் நாக³ப⁴வனகா³மிங் உத³கவாஹங் பத்வா நாக³ப⁴வனங் அக³மாஸி.
Athekadivasaṃ pokkharaṇiyaṃ udake pavesiyamāne eko kacchapo pavisitvā nikkhamanaṭṭhānaṃ apassanto pokkharaṇitale nipajjitvā dārakānaṃ kīḷanakāle udakato uṭṭhāya sīsaṃ nīharitvā te oloketvā puna udake nimujji. Te taṃ disvā bhītā pitu santikaṃ gantvā ‘‘tāta, pokkharaṇiyaṃ eko yakkho amhe tāsetī’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘gacchatha naṃ gaṇhathā’’ti purise āṇāpesi. Te jālaṃ khipitvā kacchapaṃ ādāya rañño dassesuṃ. Kumārā taṃ disvā ‘‘esa, tāta, pisāco’’ti viraviṃsu. Rājā puttasinehena kacchapassa kujjhitvā ‘‘gacchathassa kammakāraṇaṃ karothā’’ti āṇāpesi. Tatra ekacce ‘‘ayaṃ rājaveriko, etaṃ udukkhale musalehi cuṇṇavicuṇṇaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti āhaṃsu, ekacce ‘‘tīhi pākehi pacitvā khādituṃ’’, ekacce ‘‘aṅgāresu uttāpetuṃ,’’ ekacce ‘‘antokaṭāheyeva naṃ pacituṃ vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. Eko pana udakabhīruko amacco ‘‘imaṃ yamunāya āvaṭṭe khipituṃ vaṭṭati, so tattha mahāvināsaṃ pāpuṇissati. Evarūpā hissa kammakāraṇā natthī’’ti āha. Kacchapo tassa kathaṃ sutvā sīsaṃ nīharitvā evamāha – ‘‘ambho, kiṃ te mayā aparādho kato, kena maṃ evarūpaṃ kammakāraṇaṃ vicāresi. Mayā hi sakkā itarā kammakāraṇā sahituṃ, ayaṃ pana atikakkhaḷo, mā evaṃ avacā’’ti. Taṃ sutvā rājā ‘‘imaṃ etadeva kāretuṃ vaṭṭatī’’ti yamunāya āvaṭṭe khipāpesi. Puriso tathā akāsi. So ekaṃ nāgabhavanagāmiṃ udakavāhaṃ patvā nāgabhavanaṃ agamāsi.
அத² நங் தஸ்மிங் உத³கவாஹே கீளந்தா த⁴தரட்ட²னாக³ரஞ்ஞோ புத்தா நாக³மாணவகா தி³ஸ்வா ‘‘க³ண்ஹத² நங் தா³ஸ’’ந்தி ஆஹங்ஸு. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அஹங் பா³ராணஸிரஞ்ஞோ ஹத்தா² முச்சித்வா ஏவரூபானங் ப²ருஸானங் நாகா³னங் ஹத்த²ங் பத்தோ, கேன நு கோ² உபாயேன முச்செய்ய’’ந்தி. ஸோ ‘‘அத்தே²ஸோ உபாயோ’’தி முஸாவாத³ங் கத்வா ‘‘தும்ஹே த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ நாக³ரஞ்ஞோ ஸந்தகா ஹுத்வா கஸ்மா ஏவங் வதே³த², அஹங் சித்தசூளோ நாம கச்ச²போ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ தூ³தோ, த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³தோ, அம்ஹாகங் ராஜா த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ தீ⁴தரங் தா³துகாமோ மங் பஹிணி, தஸ்ஸ மங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஆஹ. தே ஸோமனஸ்ஸஜாதா தங் ஆதா³ய ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘ஆனேத² ந’’ந்தி தங் பக்கோஸாபெத்வா தி³ஸ்வாவ அனத்தமனோ ஹுத்வா ‘‘ஏவங் லாமகஸரீரோ தூ³தகம்மங் காதுங் ந ஸக்கோதீ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா கச்ச²போ ‘‘கிங் பன, மஹாராஜ, தூ³தேஹி நாம தாலப்பமாணேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், ஸரீரஞ்ஹி கு²த்³த³கங் வா மஹந்தங் வா அப்பமாணங், க³தக³தட்டா²னே கம்மனிப்பா²த³னமேவ பமாணங். மஹாராஜ, அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ப³ஹூ தூ³தா. த²லே கம்மங் மனுஸ்ஸா கரொந்தி, ஆகாஸே பக்கி²னோ, உத³கே அஹமேவ. அஹஞ்ஹி சித்தசூளோ நாம கச்ச²போ டா²னந்தரப்பத்தோ ராஜவல்லபோ⁴, மா மங் பரிபா⁴ஸதா²’’தி அத்தனோ கு³ணங் வண்ணேஸி. அத² நங் த⁴தரட்டோ² புச்சி² ‘‘கேன பனத்தே²ன ரஞ்ஞா பேஸிதோஸீ’’தி. மஹாராஜ, ராஜா மங் ஏவமாஹ ‘‘மயா ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜூஹி ஸத்³தி⁴ங் மித்தத⁴ம்மோ கதோ, இதா³னி த⁴தரட்டே²ன நாக³ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் மித்தத⁴ம்மங் காதுங் மம தீ⁴தரங் ஸமுத்³த³ஜங் த³ம்மீ’’தி வத்வா மங் பஹிணி. ‘‘தும்ஹே பபஞ்சங் அகத்வா மயா ஸத்³தி⁴ங்யேவ புரிஸங் பேஸெத்வா தி³வஸங் வவத்த²பெத்வா தா³ரிகங் க³ண்ஹதா²’’தி. ஸோ துஸ்ஸித்வா தஸ்ஸ ஸக்காரங் கத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் சத்தாரோ நாக³மாணவகே பேஸேஸி ‘‘க³ச்ச²த², ரஞ்ஞோ வசனங் ஸுத்வா தி³வஸங் வவத்த²பெத்வா ஏதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா கச்ச²பங் க³ஹெத்வா நாக³ப⁴வனா நிக்க²மிங்ஸு.
Atha naṃ tasmiṃ udakavāhe kīḷantā dhataraṭṭhanāgarañño puttā nāgamāṇavakā disvā ‘‘gaṇhatha naṃ dāsa’’nti āhaṃsu. So cintesi ‘‘ahaṃ bārāṇasirañño hatthā muccitvā evarūpānaṃ pharusānaṃ nāgānaṃ hatthaṃ patto, kena nu kho upāyena mucceyya’’nti. So ‘‘attheso upāyo’’ti musāvādaṃ katvā ‘‘tumhe dhataraṭṭhassa nāgarañño santakā hutvā kasmā evaṃ vadetha, ahaṃ cittacūḷo nāma kacchapo bārāṇasirañño dūto, dhataraṭṭhassa santikaṃ āgato, amhākaṃ rājā dhataraṭṭhassa dhītaraṃ dātukāmo maṃ pahiṇi, tassa maṃ dassethā’’ti āha. Te somanassajātā taṃ ādāya rañño santikaṃ gantvā tamatthaṃ ārocesuṃ. Rājā ‘‘ānetha na’’nti taṃ pakkosāpetvā disvāva anattamano hutvā ‘‘evaṃ lāmakasarīro dūtakammaṃ kātuṃ na sakkotī’’ti āha. Taṃ sutvā kacchapo ‘‘kiṃ pana, mahārāja, dūtehi nāma tālappamāṇehi bhavitabbaṃ, sarīrañhi khuddakaṃ vā mahantaṃ vā appamāṇaṃ, gatagataṭṭhāne kammanipphādanameva pamāṇaṃ. Mahārāja, amhākaṃ rañño bahū dūtā. Thale kammaṃ manussā karonti, ākāse pakkhino, udake ahameva. Ahañhi cittacūḷo nāma kacchapo ṭhānantarappatto rājavallabho, mā maṃ paribhāsathā’’ti attano guṇaṃ vaṇṇesi. Atha naṃ dhataraṭṭho pucchi ‘‘kena panatthena raññā pesitosī’’ti. Mahārāja, rājā maṃ evamāha ‘‘mayā sakalajambudīpe rājūhi saddhiṃ mittadhammo kato, idāni dhataraṭṭhena nāgaraññā saddhiṃ mittadhammaṃ kātuṃ mama dhītaraṃ samuddajaṃ dammī’’ti vatvā maṃ pahiṇi. ‘‘Tumhe papañcaṃ akatvā mayā saddhiṃyeva purisaṃ pesetvā divasaṃ vavatthapetvā dārikaṃ gaṇhathā’’ti. So tussitvā tassa sakkāraṃ katvā tena saddhiṃ cattāro nāgamāṇavake pesesi ‘‘gacchatha, rañño vacanaṃ sutvā divasaṃ vavatthapetvā ethā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti vatvā kacchapaṃ gahetvā nāgabhavanā nikkhamiṃsu.
கச்ச²போ யமுனாய பா³ராணஸியா ச அந்தரே ஏகங் பது³மஸரங் தி³ஸ்வா ஏகேனுபாயேன பலாயிதுகாமோ ஏவமாஹ – ‘‘போ⁴ நாக³மாணவகா, அம்ஹாகங் ராஜா புத்ததா³ரா சஸ்ஸ மங் உத³கே கோ³சரத்தா ராஜனிவேஸனங் ஆக³தங் தி³ஸ்வாவ பது³மானி நோ தே³ஹி, பி⁴ஸமூலானி தே³ஹீதி யாசந்தி. அஹங் தேஸங் அத்தா²ய தானி க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, எத்த² மங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மங் அபஸ்ஸந்தாபி புரேதரங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ச்ச²த², அஹங் வோ தத்தே²வ பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. தே தஸ்ஸ ஸத்³த³ஹித்வா தங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸுங். ஸோ தத்த² ஏகமந்தே நிலீயி. இதரேபி நங் அதி³ஸ்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மாணவகவண்ணேன ராஜானங் உபஸங்கமிங்ஸு. ராஜா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘குதோ ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி². ‘‘த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகா, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கிங்காரணா இதா⁴க³தா’’தி? ‘‘மஹாராஜ, மயங் தஸ்ஸ தூ³தா, த⁴தரட்டோ² வோ ஆரொக்³யங் புச்ச²தி. ஸசே யங் வோ இச்ச²த², தங் நோ வதே³த². தும்ஹாகங் கிர தீ⁴தரங் ஸமுத்³த³ஜங் அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ பாத³பரிசாரிகங் கத்வா தே³தா²’’தி இமமத்த²ங் பகாஸெந்தா பட²மங் கா³த²மாஹங்ஸு –
Kacchapo yamunāya bārāṇasiyā ca antare ekaṃ padumasaraṃ disvā ekenupāyena palāyitukāmo evamāha – ‘‘bho nāgamāṇavakā, amhākaṃ rājā puttadārā cassa maṃ udake gocarattā rājanivesanaṃ āgataṃ disvāva padumāni no dehi, bhisamūlāni dehīti yācanti. Ahaṃ tesaṃ atthāya tāni gaṇhissāmi, ettha maṃ vissajjetvā maṃ apassantāpi puretaraṃ rañño santikaṃ gacchatha, ahaṃ vo tattheva passissāmī’’ti. Te tassa saddahitvā taṃ vissajjesuṃ. So tattha ekamante nilīyi. Itarepi naṃ adisvā ‘‘rañño santikaṃ gato bhavissatī’’ti māṇavakavaṇṇena rājānaṃ upasaṅkamiṃsu. Rājā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kuto āgatatthā’’ti pucchi. ‘‘Dhataraṭṭhassa santikā, mahārājā’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā idhāgatā’’ti? ‘‘Mahārāja, mayaṃ tassa dūtā, dhataraṭṭho vo ārogyaṃ pucchati. Sace yaṃ vo icchatha, taṃ no vadetha. Tumhākaṃ kira dhītaraṃ samuddajaṃ amhākaṃ rañño pādaparicārikaṃ katvā dethā’’ti imamatthaṃ pakāsentā paṭhamaṃ gāthamāhaṃsu –
784.
784.
‘‘யங் கிஞ்சி ரதனங் அத்தி², த⁴தரட்ட²னிவேஸனே;
‘‘Yaṃ kiñci ratanaṃ atthi, dhataraṭṭhanivesane;
ஸப்³பா³னி தே உபயந்து, தீ⁴தரங் தே³ஹி ராஜினோ’’தி.
Sabbāni te upayantu, dhītaraṃ dehi rājino’’ti.
தத்த² ஸப்³பா³னி தே உபயந்தூதி தஸ்ஸ நிவேஸனே ஸப்³பா³னி ரதனானி தவ நிவேஸனங் உபக³ச்ச²ந்து.
Tattha sabbāni te upayantūti tassa nivesane sabbāni ratanāni tava nivesanaṃ upagacchantu.
தங் ஸுத்வா ராஜா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājā dutiyaṃ gāthamāha –
785.
785.
‘‘ந நோ விவாஹோ நாகே³ஹி, கதபுப்³போ³ குதா³சனங்;
‘‘Na no vivāho nāgehi, katapubbo kudācanaṃ;
தங் விவாஹங் அஸங்யுத்தங், கத²ங் அம்ஹே கரோமஸே’’தி.
Taṃ vivāhaṃ asaṃyuttaṃ, kathaṃ amhe karomase’’ti.
தத்த² அஸங்யுத்தந்தி அயுத்தங் திரச்சா²னேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸக்³க³ங் அனநுச்ச²விகங். அம்ஹேதி அம்ஹே மனுஸ்ஸஜாதிகா ஸமானா கத²ங் திரச்சா²னக³தஸம்ப³ந்த⁴ங் கரோமாதி.
Tattha asaṃyuttanti ayuttaṃ tiracchānehi saddhiṃ saṃsaggaṃ ananucchavikaṃ. Amheti amhe manussajātikā samānā kathaṃ tiracchānagatasambandhaṃ karomāti.
தங் ஸுத்வா நாக³மாணவகா ‘‘ஸசே தே த⁴தரட்டே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ அனநுச்ச²விகோ, அத² கஸ்மா அத்தனோ உபட்டா²கங் சித்தசூளங் நாம கச்ச²பங் ‘ஸமுத்³த³ஜங் நாம தே தீ⁴தரங் த³ம்மீ’தி அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ பேஸேஸி? ஏவங் பேஸெத்வா இதா³னி தே அம்ஹாகங் ராஜானங் பரிப⁴வங் கரொந்தஸ்ஸ கத்தப்³ப³யுத்தகங் மயங் ஜானிஸ்ஸாம. மயஞ்ஹி நாக³மாணவகா’’தி வத்வா ராஜானங் தஜ்ஜெந்தா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸிங்ஸு –
Taṃ sutvā nāgamāṇavakā ‘‘sace te dhataraṭṭhena saddhiṃ sambandho ananucchaviko, atha kasmā attano upaṭṭhākaṃ cittacūḷaṃ nāma kacchapaṃ ‘samuddajaṃ nāma te dhītaraṃ dammī’ti amhākaṃ rañño pesesi? Evaṃ pesetvā idāni te amhākaṃ rājānaṃ paribhavaṃ karontassa kattabbayuttakaṃ mayaṃ jānissāma. Mayañhi nāgamāṇavakā’’ti vatvā rājānaṃ tajjentā dve gāthā abhāsiṃsu –
786.
786.
‘‘ஜீவிதங் நூன தே சத்தங், ரட்ட²ங் வா மனுஜாதி⁴ப;
‘‘Jīvitaṃ nūna te cattaṃ, raṭṭhaṃ vā manujādhipa;
ந ஹி நாகே³ குபிதம்ஹி, சிரங் ஜீவந்தி தாதி³ஸா.
Na hi nāge kupitamhi, ciraṃ jīvanti tādisā.
787.
787.
‘‘யோ த்வங் தே³வ மனுஸ்ஸோஸி, இத்³தி⁴மந்தங் அனித்³தி⁴மா;
‘‘Yo tvaṃ deva manussosi, iddhimantaṃ aniddhimā;
வருணஸ்ஸ நியங் புத்தங், யாமுனங் அதிமஞ்ஞஸீ’’தி.
Varuṇassa niyaṃ puttaṃ, yāmunaṃ atimaññasī’’ti.
தத்த² ரட்ட²ங் வாதி ஏகங்ஸேன தயா ஜீவிதங் வா ரட்ட²ங் வா சத்தங். தாதி³ஸாதி தும்ஹாதி³ஸா ஏவங் மஹானுபா⁴வே நாகே³ குபிதே சிரங் ஜீவிதுங் ந ஸக்கொந்தி, அந்தராவ அந்தரதா⁴யந்தி. யோ த்வங், தே³வ, மனுஸ்ஸோஸீதி தே³வ, யோ த்வங் மனுஸ்ஸோ ஸமானோ. வருணஸ்ஸாதி வருணனாக³ராஜஸ்ஸ. நியங் புத்தந்தி அஜ்ஜ²த்திகபுத்தங். யாமுனந்தி யமுனாய ஹெட்டா² ஜாதங்.
Tattha raṭṭhaṃ vāti ekaṃsena tayā jīvitaṃ vā raṭṭhaṃ vā cattaṃ. Tādisāti tumhādisā evaṃ mahānubhāve nāge kupite ciraṃ jīvituṃ na sakkonti, antarāva antaradhāyanti. Yo tvaṃ, deva, manussosīti deva, yo tvaṃ manusso samāno. Varuṇassāti varuṇanāgarājassa. Niyaṃ puttanti ajjhattikaputtaṃ. Yāmunanti yamunāya heṭṭhā jātaṃ.
ததோ ராஜா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tato rājā dve gāthā abhāsi –
788.
788.
‘‘நாதிமஞ்ஞாமி ராஜானங், த⁴தரட்ட²ங் யஸஸ்ஸினங்;
‘‘Nātimaññāmi rājānaṃ, dhataraṭṭhaṃ yasassinaṃ;
த⁴தரட்டோ² ஹி நாகா³னங், ப³ஹூனமபி இஸ்ஸரோ.
Dhataraṭṭho hi nāgānaṃ, bahūnamapi issaro.
789.
789.
‘‘அஹி மஹானுபா⁴வோபி, ந மே தீ⁴தரமாரஹோ;
‘‘Ahi mahānubhāvopi, na me dhītaramāraho;
க²த்தியோ ச விதே³ஹானங், அபி⁴ஜாதா ஸமுத்³த³ஜா’’தி.
Khattiyo ca videhānaṃ, abhijātā samuddajā’’ti.
தத்த² ப³ஹூனமபீதி பஞ்சயோஜனஸதிகஸ்ஸ நாக³ப⁴வனஸ்ஸ இஸ்ஸரபா⁴வங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ. ந மே தீ⁴தரமாரஹோதி ஏவங் மஹானுபா⁴வோபி பன ஸோ அஹிஜாதிகத்தா மம தீ⁴தரங் அரஹோ ந ஹோதி. ‘‘க²த்தியோ ச விதே³ஹான’’ந்தி இத³ங் மாதிபக்கே² ஞாதகே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. ஸமுத்³த³ஜாதி ஸோ ச விதே³ஹராஜபுத்தோ மம தீ⁴தா ஸமுத்³த³ஜா சாதி உபோ⁴பி அபி⁴ஜாதா. தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்வாஸங் அரஹந்தி. ந ஹேஸா மண்டூ³கப⁴க்க²ஸ்ஸ ஸப்பஸ்ஸ அனுச்ச²விகாதி ஆஹ.
Tattha bahūnamapīti pañcayojanasatikassa nāgabhavanassa issarabhāvaṃ sandhāyevamāha. Na me dhītaramārahoti evaṃ mahānubhāvopi pana so ahijātikattā mama dhītaraṃ araho na hoti. ‘‘Khattiyo ca videhāna’’nti idaṃ mātipakkhe ñātake dassento āha. Samuddajāti so ca videharājaputto mama dhītā samuddajā cāti ubhopi abhijātā. Te aññamaññaṃ saṃvāsaṃ arahanti. Na hesā maṇḍūkabhakkhassa sappassa anucchavikāti āha.
நாக³மாணவகா தங் தத்தே²வ நாஸாவாதேன மாரேதுகாமா ஹுத்வாபி ‘‘அம்ஹாகங் தி³வஸங் வவத்தா²பனத்தா²ய பேஸிதா, இமங் மாரெத்வா க³ந்துங் ந யுத்தங், க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆசிக்கி²த்வா ஜானிஸ்ஸாமா’’தி தத்தே²வ அந்தரஹிதா ‘‘கிங், தாதா, லத்³தா⁴ வோ ராஜதீ⁴தா’’தி ரஞ்ஞா புச்சி²தா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘கிங், தே³வ, அம்ஹே அகாரணா யத்த² வா தத்த² வா பேஸேஸி. ஸசேபி மாரேதுகாமோ, இதே⁴வ நோ மாரேஹி. ஸோ தும்ஹே அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி, அத்தனோ தீ⁴தரங் ஜாதிமானேன உக்கி²பதீ’’தி தேன வுத்தஞ்ச அவுத்தஞ்ச வத்வா ரஞ்ஞோ கோத⁴ங் உப்பாத³யிங்ஸு. ஸோ அத்தனோ பரிஸங் ஸன்னிபாதேதுங் ஆணாபெந்தோ ஆஹ –
Nāgamāṇavakā taṃ tattheva nāsāvātena māretukāmā hutvāpi ‘‘amhākaṃ divasaṃ vavatthāpanatthāya pesitā, imaṃ māretvā gantuṃ na yuttaṃ, gantvā rañño ācikkhitvā jānissāmā’’ti tattheva antarahitā ‘‘kiṃ, tātā, laddhā vo rājadhītā’’ti raññā pucchitā kujjhitvā ‘‘kiṃ, deva, amhe akāraṇā yattha vā tattha vā pesesi. Sacepi māretukāmo, idheva no mārehi. So tumhe akkosati paribhāsati, attano dhītaraṃ jātimānena ukkhipatī’’ti tena vuttañca avuttañca vatvā rañño kodhaṃ uppādayiṃsu. So attano parisaṃ sannipātetuṃ āṇāpento āha –
790.
790.
‘‘கம்ப³லஸ்ஸதரா உட்டெ²ந்து, ஸப்³பே³ நாகே³ நிவேத³ய;
‘‘Kambalassatarā uṭṭhentu, sabbe nāge nivedaya;
பா³ராணஸிங் பவஜ்ஜந்து, மா ச கஞ்சி விஹேட²யு’’ந்தி.
Bārāṇasiṃ pavajjantu, mā ca kañci viheṭhayu’’nti.
தத்த² கம்ப³லஸ்ஸதரா உட்டெ²ந்தூதி கம்ப³லஸ்ஸதரா நாம தஸ்ஸ மாதுபக்கி²கா ஸினேருபாதே³ வஸனநாகா³, தே ச உட்ட²ஹந்து. அஞ்ஞே ச சதூஸு தி³ஸாஸு அனுதி³ஸாஸு யத்தகா வா மய்ஹங் வசனகரா, தே ஸப்³பே³ நாகே³ நிவேத³ய, க³ந்த்வா ஜானாபேத², கி²ப்பங் கிர ஸன்னிபாதேதா²தி ஆணாபெந்தோ ஏவமாஹ. ததோ ஸப்³பே³ஹேவ ஸீக⁴ங் ஸன்னிபதிதேஹி ‘‘கிங் கரோம, தே³வா’’தி வுத்தே ‘‘ஸப்³பே³பி தே நாகா³ பா³ராணஸிங் பவஜ்ஜந்தூ’’தி ஆஹ. ‘‘தத்த² க³ந்த்வா கிங் காதப்³ப³ங், தே³வ, தங் நாஸாவாதப்பஹாரேன ப⁴ஸ்மங் கரோமா’’தி ச வுத்தே ராஜதீ⁴தரி படிப³த்³த⁴சித்ததாய தஸ்ஸா வினாஸங் அனிச்ச²ந்தோ ‘‘மா ச கஞ்சி விஹேட²யு’’ந்தி ஆஹ, தும்ஹேஸு கோசி கஞ்சி மா விஹேட²யாதி அத்தோ². அயமேவ வா பாடோ².
Tattha kambalassatarā uṭṭhentūti kambalassatarā nāma tassa mātupakkhikā sinerupāde vasananāgā, te ca uṭṭhahantu. Aññe ca catūsu disāsu anudisāsu yattakā vā mayhaṃ vacanakarā, te sabbe nāge nivedaya, gantvā jānāpetha, khippaṃ kira sannipātethāti āṇāpento evamāha. Tato sabbeheva sīghaṃ sannipatitehi ‘‘kiṃ karoma, devā’’ti vutte ‘‘sabbepi te nāgā bārāṇasiṃ pavajjantū’’ti āha. ‘‘Tattha gantvā kiṃ kātabbaṃ, deva, taṃ nāsāvātappahārena bhasmaṃ karomā’’ti ca vutte rājadhītari paṭibaddhacittatāya tassā vināsaṃ anicchanto ‘‘mā ca kañci viheṭhayu’’nti āha, tumhesu koci kañci mā viheṭhayāti attho. Ayameva vā pāṭho.
அத² நங் நாகா³ ‘‘ஸசே கோசி மனுஸ்ஸோ ந விஹேடே²தப்³போ³, தத்த² க³ந்த்வா கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. அத² நே ‘‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச கரோத², அஹம்பி இத³ங் நாம கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆசிக்க²ந்தோ கா³தா²த்³வயமாஹ –
Atha naṃ nāgā ‘‘sace koci manusso na viheṭhetabbo, tattha gantvā kiṃ karissāmā’’ti āhaṃsu. Atha ne ‘‘idañcidañca karotha, ahampi idaṃ nāma karissāmī’’ti ācikkhanto gāthādvayamāha –
791.
791.
‘‘நிவேஸனேஸு ஸொப்³பே⁴ஸு, ரதி²யா சச்சரேஸு ச;
‘‘Nivesanesu sobbhesu, rathiyā caccaresu ca;
ருக்க²க்³கே³ஸு ச லம்ப³ந்து, விததா தோரணேஸு ச.
Rukkhaggesu ca lambantu, vitatā toraṇesu ca.
792.
792.
‘‘அஹம்பி ஸப்³ப³ஸேதேன, மஹதா ஸுமஹங் புரங்;
‘‘Ahampi sabbasetena, mahatā sumahaṃ puraṃ;
பரிக்கி²பிஸ்ஸங் போ⁴கே³ஹி, காஸீனங் ஜனயங் ப⁴ய’’ந்தி.
Parikkhipissaṃ bhogehi, kāsīnaṃ janayaṃ bhaya’’nti.
தத்த² ஸொப்³பே⁴ஸூதி பொக்க²ரணீஸு. ரதி²யாதி ரதி²காய. விததாதி விததஸரீரா மஹாஸரீரா ஹுத்வா ஏதேஸு சேவ நிவேஸனாதீ³ஸு த்³வாரதோரணேஸு ச ஓலம்ப³ந்து, எத்தகங் நாகா³ கரொந்து, கரொந்தா ச நிவேஸனே தாவ மஞ்சபீடா²னங் ஹெட்டா² ச உபரி ச அந்தோக³ப்³ப⁴ப³ஹிக³ப்³பா⁴தீ³ஸு ச பொக்க²ரணியங் உத³கபிட்டே² ரதி²காதீ³னங் பஸ்ஸேஸு சேவ த²லேஸு ச மஹந்தானி ஸரீரானி மாபெத்வா மஹந்தே ப²ணே கத்வா கம்மாரக³க்³க³ரீ விய த⁴மமானா ‘‘ஸுஸூ’’தி ஸத்³த³ங் கரொந்தா ஓலம்ப³த² ச நிபஜ்ஜத² ச. அத்தானங் பன தருணதா³ரகானங் ஜராஜிண்ணானங் க³ப்³பி⁴னித்தீ²னங் ஸமுத்³த³ஜாய சாதி இமேஸங் சதுன்னங் மா த³ஸ்ஸயித்த². அஹம்பி ஸப்³ப³ஸேதேன மஹந்தேன ஸரீரேன க³ந்த்வா ஸுமஹந்தங் காஸிபுரங் ஸத்தக்க²த்துங் போ⁴கே³ஹி பரிக்கி²பிஸ்ஸங், மஹந்தேன ப²ணேன நங் சா²தெ³த்வா ஏகந்த⁴காரங் கத்வா காஸீனங் ப⁴யங் ஜனயந்தோ ‘‘ஸுஸூ’’தி ஸத்³த³ங் முஞ்சிஸ்ஸாமீதி.