Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³

    2. Bhūtagāmavaggo

    1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    ‘‘ப⁴வந்தீ’’தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.90) இமினா விருள்ஹமூலே நீலபா⁴வங் ஆபஜ்ஜித்வா வட்³ட⁴மானகே தருணக³ச்சே² த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அஹேஸு’’ந்தி இமினா பன வட்³டி⁴த்வா டி²தே மஹந்தே ருக்க²க³ச்சா²தி³கே த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘ஜாயந்தீ’’திஆதி³. எத்த² ச ‘‘ப⁴வந்தீ’’தி இமஸ்ஸ விவரணங் ‘‘ஜாயந்தி வட்³ட⁴ந்தீ’’தி, ‘‘அஹேஸு’’ந்தி இமஸ்ஸ ‘‘ஜாதா வட்³டி⁴தா’’தி. கா³மோதி ஸமூஹோ. பதிட்டி²தஹரிததிணருக்கா²தீ³னந்தி பூ⁴மியங் பதிட்டி²தஸ்ஸ ஹரிததிணஸ்ஸ சேவ ஹரிதருக்கா²தீ³னஞ்ச. ஆதி³ஸத்³தே³ன ஓஸதி⁴க³ச்ச²லதாத³யோ வேதி³தப்³பா³. நிமித்தத்தே² ச பு⁴ம்மங். யோ அத்தோ² ஸம்பஜ்ஜதி, தமாஹ ‘‘பூ⁴தகா³மபாதப்³யதாயா’’திஆதி³னா.

    ‘‘Bhavantī’’ti (sārattha. ṭī. pācittiya 3.90) iminā viruḷhamūle nīlabhāvaṃ āpajjitvā vaḍḍhamānake taruṇagacche dasseti. ‘‘Ahesu’’nti iminā pana vaḍḍhitvā ṭhite mahante rukkhagacchādike dasseti. Tenāha ‘‘jāyantī’’tiādi. Ettha ca ‘‘bhavantī’’ti imassa vivaraṇaṃ ‘‘jāyanti vaḍḍhantī’’ti, ‘‘ahesu’’nti imassa ‘‘jātā vaḍḍhitā’’ti. Gāmoti samūho. Patiṭṭhitaharitatiṇarukkhādīnanti bhūmiyaṃ patiṭṭhitassa haritatiṇassa ceva haritarukkhādīnañca. Ādisaddena osadhigacchalatādayo veditabbā. Nimittatthe ca bhummaṃ. Yo attho sampajjati, tamāha ‘‘bhūtagāmapātabyatāyā’’tiādinā.

    நனு ச ருக்கா²த³யோ சித்தரஹிததாய ந ஜீவா, சித்தரஹிததா ச பரிப²ந்தா³பா⁴வதோ, சி²ன்னேபி விருஹனதோ, விஸதி³ஸஜாதிகபா⁴வதோ, சதுயோனியங் அபரியாபன்னதோ ச வேதி³தப்³பா³, வுட்³டி⁴ பன பவாளஸிலாலவணானம்பி விஜ்ஜதீதி ந தேஸங் ஜீவபா⁴வே காரணங், விஸயக்³க³ஹணஞ்ச நேஸங் பரிகப்பனாமத்தங் ஸுபனங் விய சிஞ்சாதீ³னங், ததா² தோ³ஹளாத³யோ, அத² கஸ்மா பூ⁴தகா³மஸ்ஸ பாதப்³யதாய பாசித்தியங் இச்சி²தந்தி? ஸமணஅஸாருப்பதோ, தன்னிஸ்ஸிதஸத்தானுரக்க²ணதோ ச. தேனேவாஹ ‘‘ஜீவஸஞ்ஞினோ ஹி மோக⁴புரிஸா மனுஸ்ஸா ருக்க²ஸ்மி’’ந்திஆதி³ (பாசி॰ 89). ஸாஸபபீ³ஜகஸேவாலம்பீதி ஸாஸபபீ³ஜகஸங்கா²தங் ஸேவாலம்பி, ஸாஸபஸேவாலங், பீ³ஜகஸேவாலம்பீதி அத்தோ². தத்த² ஸாஸபஸேவாலோ நாம ஸாஸபமத்தோ கு²த்³த³கஸேவாலோ. பீ³ஜகஸேவாலோ நாம உபரி கு²த்³த³கபத்தோ ஹெட்டா² கு²த்³த³கமூலோ ஸேவாலோ.

    Nanu ca rukkhādayo cittarahitatāya na jīvā, cittarahitatā ca pariphandābhāvato, chinnepi viruhanato, visadisajātikabhāvato, catuyoniyaṃ apariyāpannato ca veditabbā, vuḍḍhi pana pavāḷasilālavaṇānampi vijjatīti na tesaṃ jīvabhāve kāraṇaṃ, visayaggahaṇañca nesaṃ parikappanāmattaṃ supanaṃ viya ciñcādīnaṃ, tathā dohaḷādayo, atha kasmā bhūtagāmassa pātabyatāya pācittiyaṃ icchitanti? Samaṇaasāruppato, tannissitasattānurakkhaṇato ca. Tenevāha ‘‘jīvasaññino hi moghapurisā manussā rukkhasmi’’ntiādi (pāci. 89). Sāsapabījakasevālampīti sāsapabījakasaṅkhātaṃ sevālampi, sāsapasevālaṃ, bījakasevālampīti attho. Tattha sāsapasevālo nāma sāsapamatto khuddakasevālo. Bījakasevālo nāma upari khuddakapatto heṭṭhā khuddakamūlo sevālo.

    மூலபீ³ஜக²ந்த⁴பீ³ஜப²ளுபீ³ஜஅக்³க³பீ³ஜபீ³ஜபீ³ஜானந்தி எத்த² மூலமேவ பீ³ஜங் மூலபீ³ஜங். ஏவங் ஸேஸேஸுபி. தத்த² மூலபீ³ஜங் ஹலித்³தி³ஆதி³கங். க²ந்த⁴பீ³ஜங் அஸ்ஸத்தா²தி³கங். ப²ளுபீ³ஜங் உச்சு²ஆதி³கங். அக்³க³பீ³ஜங் ஹிரிவேராதி³கங். பீ³ஜங்பீ³ஜங் புப்³ப³ண்ணாதி³கங். பா⁴ஜனக³தந்தி ஸராவாதி³பா⁴ஜனக³தங். நிக்க²ந்தங் மூலமத்தங் ஏதஸ்மாதி நிக்க²ந்தமூலமத்தங். மத்த ஸத்³தே³ன செத்த² பண்ணஸ்ஸ நிக்க²மனங் படிக்கி²பதி. ஏஸ நயோ நிக்க²ந்தஅங்குரமத்தந்தி எத்தா²பி. ஸசே பன மூலஞ்ச பண்ணஞ்ச நிக்³க³தங், பூ⁴தகா³மஸங்க²ங் க³ச்ச²தி. வித³த்தி²மத்தா பத்தவட்டி நிக்³க³ச்ச²தீதி வித³த்தி²மத்தா அனீலவண்ணா பத்தவட்டி நிக்க²மதி. தேனாஹ ‘‘நிக்க²ந்தே’’திஆதி³. ஹரிதோ ந ஹோதீதி நீலவண்ணோ ந ஹோதி. முக்³கா³தீ³னங் பன பண்ணேஸு உட்டி²தேஸு, வீஹிஆதீ³னங் வா அங்குரே ஹரிதே பூ⁴தகா³மஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தி. ஏஸ நயோ அம்ப³ட்டி²ஆதீ³ஸு.

    Mūlabījakhandhabījaphaḷubījaaggabījabījabījānanti ettha mūlameva bījaṃ mūlabījaṃ. Evaṃ sesesupi. Tattha mūlabījaṃ haliddiādikaṃ. Khandhabījaṃ assatthādikaṃ. Phaḷubījaṃ ucchuādikaṃ. Aggabījaṃ hiriverādikaṃ. Bījaṃbījaṃ pubbaṇṇādikaṃ. Bhājanagatanti sarāvādibhājanagataṃ. Nikkhantaṃ mūlamattaṃ etasmāti nikkhantamūlamattaṃ. Matta saddena cettha paṇṇassa nikkhamanaṃ paṭikkhipati. Esa nayo nikkhantaaṅkuramattanti etthāpi. Sace pana mūlañca paṇṇañca niggataṃ, bhūtagāmasaṅkhaṃ gacchati. Vidatthimattā pattavaṭṭi niggacchatīti vidatthimattā anīlavaṇṇā pattavaṭṭi nikkhamati. Tenāha ‘‘nikkhante’’tiādi. Harito na hotīti nīlavaṇṇo na hoti. Muggādīnaṃ pana paṇṇesu uṭṭhitesu, vīhiādīnaṃ vā aṅkure harite bhūtagāmasaṅgahaṃ gacchanti. Esa nayo ambaṭṭhiādīsu.

    பூ⁴தகா³மபீ³ஜகா³மேதி எத்த² பூ⁴தகா³மதோ வியோஜிதங் விருஹனஸமத்த²மேவ மூலபீ³ஜாதி³கங் பீ³ஜகா³மோ நாமாதி வேதி³தப்³ப³ங். உப⁴யத்தா²தி பூ⁴தகா³மபீ³ஜகா³மேஸு. அததா²ஸஞ்ஞிஸ்ஸாதி அபூ⁴தகா³மாபீ³ஜகா³மஸஞ்ஞிஸ்ஸ. கோ பன வாதோ³ அபூ⁴தகா³மாபீ³ஜகா³மேஸு அபூ⁴தகா³மாபீ³ஜகா³மஸஞ்ஞிஸ்ஸ. அஸஞ்சிச்சாதி பாஸாணருக்கா²தீ³னி வா பவட்டெந்தஸ்ஸ, ஸாக²ங் வா கட்³ட⁴ந்தஸ்ஸ, கத்தரத³ண்டே³ன வா பூ⁴மிங் பஹரித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ திணானி குப்பந்தி. தானி தேன ‘‘விகோபெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஸஞ்சிச்ச அவிகோபிதத்தா அஸஞ்சிச்ச விகோபிதானி நாம ஹொந்தி. இதி அஸஞ்சிச்ச விகோபெந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.

    Bhūtagāmabījagāmeti ettha bhūtagāmato viyojitaṃ viruhanasamatthameva mūlabījādikaṃ bījagāmo nāmāti veditabbaṃ. Ubhayatthāti bhūtagāmabījagāmesu. Atathāsaññissāti abhūtagāmābījagāmasaññissa. Ko pana vādo abhūtagāmābījagāmesu abhūtagāmābījagāmasaññissa. Asañciccāti pāsāṇarukkhādīni vā pavaṭṭentassa, sākhaṃ vā kaḍḍhantassa, kattaradaṇḍena vā bhūmiṃ paharitvā gacchantassa tiṇāni kuppanti. Tāni tena ‘‘vikopessāmī’’ti evaṃ sañcicca avikopitattā asañcicca vikopitāni nāma honti. Iti asañcicca vikopentassa anāpatti.

    அஸதியாதி அஞ்ஞவிஹிதோ கேனசி ஸத்³தி⁴ங் கிஞ்சி கதெ²ந்தோ பாத³ங்கு³ட்ட²கேன வா ஹத்தே²ன வா திணங் வா லதங் வா விகோபெந்தோ திட்ட²தி, ஏவங் அஸதியா விகோபெந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.

    Asatiyāti aññavihito kenaci saddhiṃ kiñci kathento pādaṅguṭṭhakena vā hatthena vā tiṇaṃ vā lataṃ vā vikopento tiṭṭhati, evaṃ asatiyā vikopentassa anāpatti.

    அஜானித்வாதி எத்த² அப்³ப⁴ந்தரே ‘‘பீ³ஜகா³மோ’’தி வா ‘‘பூ⁴தகா³மோ’’தி வா ந ஜானாதி, ‘‘விகோபேமீ’’தி பன ஜானாதி. ஏவங் திணே வா பலாலபுஞ்ஜே வா க²ணித்திங் வா குதா³லங் வா ஸங்கோ³பனத்தா²ய ட²பேதி, ட³ய்ஹமானஹத்தோ² வா அக்³கி³ங் பாதேதி. தத்ர சே திணானி சி²ஜ்ஜந்தி வா ட³ய்ஹந்தி வா, ஏவங் அஜானித்வா விகோபெந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.

    Ajānitvāti ettha abbhantare ‘‘bījagāmo’’ti vā ‘‘bhūtagāmo’’ti vā na jānāti, ‘‘vikopemī’’ti pana jānāti. Evaṃ tiṇe vā palālapuñje vā khaṇittiṃ vā kudālaṃ vā saṅgopanatthāya ṭhapeti, ḍayhamānahattho vā aggiṃ pāteti. Tatra ce tiṇāni chijjanti vā ḍayhanti vā, evaṃ ajānitvā vikopentassa anāpatti.

    யேன கேனசி அக்³கி³னாதி கட்ட²க்³கி³கோ³மயக்³கி³ஆதீ³ஸு யேன கேனசி அக்³கி³னா, அந்தமஸோ லோஹக²ண்டே³னபி ஆதி³த்தேன. ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வாவாதி யாய காயசி பா⁴ஸாய ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வாவ. ஏவ-ஸத்³தே³ன பட²மங் அக்³கி³னா பு²ஸித்வா பச்சா² ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்துங் ந வட்டதீ’’தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பட²மங் அக்³கி³ங் நிக்கி²பித்வா தங் அனுத்³த⁴ரித்வாவ ‘கப்பிய’ந்தி வுத்தே பன வட்டதீ’’தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.93) வத³ந்தி. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. ததே²வாதி ‘கப்பிய’ந்தி வத்வாவ. அஸ்ஸமஹிங்ஸஸூகரமிக³கோ³ரூபானங் பன கு²ரா அதிகி²ணா, தஸ்மா தேஹி ந காதப்³ப³ங், கதம்பி அகதங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ட²பெத்வா கோ³மஹிங்ஸாதீ³னங் கு²ரே’’தி. ஹத்தி²னகா² பன கு²ரா ந ஹொந்தி, தஸ்மா தேஹி வட்டதி. திரச்சா²னானந்தி ஸீஹப்³யக்³க⁴தீ³பிமக்கடானங், ஸகுந்தானஞ்ச. தேஸஞ்ஹி நகா² திகி²ணா ஹொந்தி, தஸ்மா தேஹி காதப்³ப³ங். ‘‘அந்தமஸோ சி²ந்தி³த்வா ஆஹடேனபீ’’தி இமினா யேஹி காதுங் வட்டதி, தேஹி தத்த²ஜாதகேஹி காதப்³ப³ந்தி எத்த² வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸத்தே² வுத்தனயேனேவா’’தி இமினா சே²த³ங் வா வேத⁴ங் வா த³ஸ்ஸெந்தேன ‘‘கப்பியந்தி வத்வாவா’’தி வுத்தமதிதி³ஸதி. எத்த² ச கிஞ்சாபி ‘‘கப்பியந்தி வத்வாவ காதப்³ப³’’ந்திஆதி³னா கப்பியங் கரொந்தேன கத்தப்³பா³காரமேவ த³ஸ்ஸிதங், ததா²பி பி⁴க்கு²னா ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி வுத்தேயேவ அனுபஸம்பன்னேன ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வா அக்³கி³பரிஜிதாதி³ காதப்³ப³ந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். அவசனங் பன ‘‘புனபி கப்பியங் கரோஹீதி காரெத்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி பட²மமேவ வுத்தத்தா.

    Yena kenaci aggināti kaṭṭhaggigomayaggiādīsu yena kenaci agginā, antamaso lohakhaṇḍenapi ādittena. ‘‘Kappiya’’nti vatvāvāti yāya kāyaci bhāsāya ‘‘kappiya’’nti vatvāva. Eva-saddena paṭhamaṃ agginā phusitvā pacchā ‘‘kappiya’’nti vattuṃ na vaṭṭatī’’ti dasseti. ‘‘Paṭhamaṃ aggiṃ nikkhipitvā taṃ anuddharitvāva ‘kappiya’nti vutte pana vaṭṭatī’’ti (sārattha. ṭī. pācittiya 3.93) vadanti. Esa nayo sesesupi. Tathevāti ‘kappiya’nti vatvāva. Assamahiṃsasūkaramigagorūpānaṃ pana khurā atikhiṇā, tasmā tehi na kātabbaṃ, katampi akataṃ hotīti āha ‘‘ṭhapetvā gomahiṃsādīnaṃ khure’’ti. Hatthinakhā pana khurā na honti, tasmā tehi vaṭṭati. Tiracchānānanti sīhabyagghadīpimakkaṭānaṃ, sakuntānañca. Tesañhi nakhā tikhiṇā honti, tasmā tehi kātabbaṃ. ‘‘Antamaso chinditvā āhaṭenapī’’ti iminā yehi kātuṃ vaṭṭati, tehi tatthajātakehi kātabbanti ettha vattabbameva natthīti dasseti. ‘‘Satthe vuttanayenevā’’ti iminā chedaṃ vā vedhaṃ vā dassentena ‘‘kappiyanti vatvāvā’’ti vuttamatidisati. Ettha ca kiñcāpi ‘‘kappiyanti vatvāva kātabba’’ntiādinā kappiyaṃ karontena kattabbākārameva dassitaṃ, tathāpi bhikkhunā ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti vutteyeva anupasampannena ‘‘kappiya’’nti vatvā aggiparijitādi kātabbanti gahetabbaṃ. Avacanaṃ pana ‘‘punapi kappiyaṃ karohīti kāretvāva paribhuñjitabba’’nti paṭhamameva vuttattā.

    ஏகஸ்மிங்…பே॰… கப்பியே கதே ஸப்³ப³ங் கதங் ஹோதீதி ஏகங்யேவ ‘‘கப்பியங் கரோமீ’’தி அதி⁴ப்பாயேனபி கப்பியே கதே ஏகாப³த்³த⁴த்தா ஸப்³ப³ங் கதங் ஹோதி. தா³ருகங் விஜ்ஜ²தீதி ஜானித்வா வா அஜானித்வா வா விஜ்ஜ²தி வா விஜ்ஜா²பேதி வா, வட்டதியேவ. ப⁴த்தஸித்தே² விஜ்ஜ²தீதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. தங் விஜ்ஜ²தி, ந வட்டதீதி வல்லிஆதீ³னங் பா⁴ஜனக³திகத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. பி⁴ந்தா³பெத்வா கப்பியங் காரேதப்³ப³ந்தி பீ³ஜதோ முத்தஸ்ஸ கடாஹஸ்ஸ பா⁴ஜனக³திகத்தா வுத்தங். அபீ³ஜந்தி அங்குரஜனநஸமத்த²பீ³ஜரஹிததருணம்ப³ப²லாதி³. தேனாஹ ‘‘யங் பன ப²லங் தருணங் ஹோதி, அபீ³ஜ’’ந்தி. நிப்³ப³த்தபீ³ஜங் நாம பீ³ஜங் நிப்³ப³த்தெத்வா விஸுங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ஸக்குணெய்யங் அம்ப³பனஸாதி³ப²லங். தேனாஹ ‘‘பீ³ஜங் அபனெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி. தத்த² கப்பியகரணகிச்சங் நத்தி², ஸயமேவ கப்பியானீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Ekasmiṃ…pe… kappiye kate sabbaṃ kataṃ hotīti ekaṃyeva ‘‘kappiyaṃ karomī’’ti adhippāyenapi kappiye kate ekābaddhattā sabbaṃ kataṃ hoti. Dārukaṃ vijjhatīti jānitvā vā ajānitvā vā vijjhati vā vijjhāpeti vā, vaṭṭatiyeva. Bhattasitthe vijjhatīti etthāpi eseva nayo. Taṃ vijjhati, na vaṭṭatīti valliādīnaṃ bhājanagatikattāti adhippāyo. Bhindāpetvā kappiyaṃ kāretabbanti bījato muttassa kaṭāhassa bhājanagatikattā vuttaṃ. Abījanti aṅkurajananasamatthabījarahitataruṇambaphalādi. Tenāha ‘‘yaṃ pana phalaṃ taruṇaṃ hoti, abīja’’nti. Nibbattabījaṃ nāma bījaṃ nibbattetvā visuṃ katvā paribhuñjituṃ sakkuṇeyyaṃ ambapanasādiphalaṃ. Tenāha ‘‘bījaṃ apanetvā paribhuñjitabba’’nti. Tattha kappiyakaraṇakiccaṃ natthi, sayameva kappiyānīti adhippāyo.

    பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact