Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³

    2. Bhūtagāmavaggo

    1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    89. ஸேனாஸனவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே நிக்³க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தோதி ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ. இமினா பன வசனேன தா³ரகஸ்ஸ தத்த² உபனீதபா⁴வோ தேன ச தி³ட்ட²பா⁴வோ வுத்தோயேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேன ஹி பி⁴க்கு²னா தங் ருக்க²ங் சி²ந்தி³துங் ஆரத்³தே⁴ தத்த² நிப்³ப³த்தா ஏகா தருணபுத்தா தே³வதீ⁴தா புத்தங் அங்கேனாதா³ய டி²தா தங் யாசி ‘‘மா மே ஸாமி விமானங் சி²ந்தி³, ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி புத்தகங் ஆதா³ய அனாவாஸா விசரிது’’ந்தி. ஸோ ‘‘அஹங் அஞ்ஞத்த² ஈதி³ஸங் ருக்க²ங் ந லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸா வசனங் நாதி³யி. ஸா ‘‘இமம்பி தாவ தா³ரகங் ஓலோகெத்வா ஓரமிஸ்ஸதீ’’தி புத்தங் ருக்க²ஸாகா²ய ட²பேஸி. ஸோ பி⁴க்கு² உக்கி²த்தங் ப²ரஸுங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ தா³ரகஸ்ஸ பா³ஹங் சி²ந்தி³. ஏவஞ்ச ஸயிதோ விமானே ஸயிதோ நாம ஹோதீதி கத்வா வுத்தங் ‘‘ருக்க²ட்ட²கதி³ப்³ப³விமானே நிபன்னஸ்ஸா’’தி.

    89. Senāsanavaggassa paṭhame niggahetuṃ asakkontoti sandhāretuṃ asakkonto. Iminā pana vacanena dārakassa tattha upanītabhāvo tena ca diṭṭhabhāvo vuttoyevāti daṭṭhabbaṃ. Tena hi bhikkhunā taṃ rukkhaṃ chindituṃ āraddhe tattha nibbattā ekā taruṇaputtā devadhītā puttaṃ aṅkenādāya ṭhitā taṃ yāci ‘‘mā me sāmi vimānaṃ chindi, na sakkhissāmi puttakaṃ ādāya anāvāsā vicaritu’’nti. So ‘‘ahaṃ aññattha īdisaṃ rukkhaṃ na labhissāmī’’ti tassā vacanaṃ nādiyi. Sā ‘‘imampi tāva dārakaṃ oloketvā oramissatī’’ti puttaṃ rukkhasākhāya ṭhapesi. So bhikkhu ukkhittaṃ pharasuṃ sandhāretuṃ asakkonto dārakassa bāhaṃ chindi. Evañca sayito vimāne sayito nāma hotīti katvā vuttaṃ ‘‘rukkhaṭṭhakadibbavimāne nipannassā’’ti.

    ருக்க²ட்ட²கதி³ப்³ப³விமானேதி ச ஸாக²ட்ட²கவிமானங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ருக்க²ஸ்ஸ உபரி நிப்³ப³த்தஞ்ஹி விமானங் ருக்க²படிப³த்³த⁴த்தா ‘‘ருக்க²ட்ட²கவிமான’’ந்தி வுச்சதி. ஸாக²ட்ட²கவிமானங் பன ஸப்³ப³ஸாகா²ஸன்னிஸ்ஸிதங் ஹுத்வா திட்ட²தி. தத்த² யங் ருக்க²ட்ட²கவிமானங் ஹோதி, தங் யாவ ருக்க²ஸ்ஸ மூலமத்தம்பி திட்ட²தி, தாவ ந நஸ்ஸதி. ஸாக²ட்ட²கவிமானங் பன ஸாகா²ஸு பி⁴ஜ்ஜமானாஸு தத்த² தத்தே²வ பி⁴ஜ்ஜித்வா ஸப்³ப³ஸாகா²ஸு பி⁴ன்னாஸு ஸப்³ப³ங் பி⁴ஜ்ஜதி, இத³ம்பி ச விமானங் ஸாக²ட்ட²கங், தஸ்மா ருக்கே² சி²ன்னே தங் விமானங் ஸப்³ப³ஸோ வினட்ட²ங், தேனேவ ஸா தே³வதா ப⁴க³வதோ ஸந்திகா லத்³தே⁴ அஞ்ஞஸ்மிங் விமானே வஸி. பா³ஹுங் த²னமூலேயேவ சி²ந்தீ³தி அங்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் பா³ஹங் சி²ந்தி³. இமினா ச ருக்க²தே³வதானங் க³த்தானி சி²ஜ்ஜந்தி, ந சாதுமஹாராஜிகாதீ³னங் விய அச்சே²ஜ்ஜானீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ருக்க²த⁴ம்மேதி ருக்க²பகதியங், ருக்க²ஸபா⁴வேதி அத்தோ². ருக்கா²னங் விய சே²த³னாதீ³ஸு அகுப்பனஞ்ஹி ருக்க²த⁴ம்மோ நாம.

    Rukkhaṭṭhakadibbavimāneti ca sākhaṭṭhakavimānaṃ sandhāya vuttaṃ. Rukkhassa upari nibbattañhi vimānaṃ rukkhapaṭibaddhattā ‘‘rukkhaṭṭhakavimāna’’nti vuccati. Sākhaṭṭhakavimānaṃ pana sabbasākhāsannissitaṃ hutvā tiṭṭhati. Tattha yaṃ rukkhaṭṭhakavimānaṃ hoti, taṃ yāva rukkhassa mūlamattampi tiṭṭhati, tāva na nassati. Sākhaṭṭhakavimānaṃ pana sākhāsu bhijjamānāsu tattha tattheva bhijjitvā sabbasākhāsu bhinnāsu sabbaṃ bhijjati, idampi ca vimānaṃ sākhaṭṭhakaṃ, tasmā rukkhe chinne taṃ vimānaṃ sabbaso vinaṭṭhaṃ, teneva sā devatā bhagavato santikā laddhe aññasmiṃ vimāne vasi. Bāhuṃ thanamūleyeva chindīti aṃsena saddhiṃ bāhaṃ chindi. Iminā ca rukkhadevatānaṃ gattāni chijjanti, na cātumahārājikādīnaṃ viya acchejjānīti daṭṭhabbaṃ. Rukkhadhammeti rukkhapakatiyaṃ, rukkhasabhāveti attho. Rukkhānaṃ viya chedanādīsu akuppanañhi rukkhadhammo nāma.

    உப்பதிதந்தி உப்பன்னங். ப⁴ந்தந்தி தா⁴வந்தங். வாரயேதி நிக்³க³ண்ஹெய்ய. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² நாம சே²கோ ஸாரதி² அதிவேகே³ன தா⁴வந்தங் ரத²ங் நிக்³க³ஹெத்வா யதி²ச்ச²கங் பேஸேதி, ஏவங் யோ புக்³க³லோ உப்பன்னங் கோத⁴ங் வாரயே நிக்³க³ண்ஹிதுங் ஸக்கோதி, தமஹங் ஸாரதி²ங் ப்³ரூமி. இதரோ பன ராஜஉபராஜாதீ³னங் ரத²ஸாரதி²ஜனோ ரஸ்மிக்³கா³ஹோ நாம ஹோதி, ந உத்தமஸாரதீ²தி.

    Uppatitanti uppannaṃ. Bhantanti dhāvantaṃ. Vārayeti niggaṇheyya. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā nāma cheko sārathi ativegena dhāvantaṃ rathaṃ niggahetvā yathicchakaṃ peseti, evaṃ yo puggalo uppannaṃ kodhaṃ vāraye niggaṇhituṃ sakkoti, tamahaṃ sārathiṃ brūmi. Itaro pana rājauparājādīnaṃ rathasārathijano rasmiggāho nāma hoti, na uttamasārathīti.

    து³தியகா³தா²ய பன அயமத்தோ² – யோதி (ஸு॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1) யோ யாதி³ஸோ க²த்தியகுலா வா பப்³ப³ஜிதோ ப்³ராஹ்மணகுலா வா பப்³ப³ஜிதோ நவோ வா மஜ்ஜி²மோ வா தே²ரோ வா. உப்பதிதந்தி உத்³த⁴முத்³த⁴ங் பதிதங், க³தங் பவத்தந்தி அத்தோ², உப்பன்னந்தி வுத்தங் ஹோதி. கோத⁴ந்தி ‘‘அனத்த²ங் மே சரதீதி ஆகா⁴தோ ஜாயதீ’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 3.340; அ॰ நி॰ 9.29) நயேன ஸுத்தே வுத்தானங் நவன்னங், ‘‘அத்த²ங் மே ந சரதீ’’திஆதீ³னஞ்ச தப்படிபக்க²தோ ஸித்³தா⁴னங் நவன்னமேவாதி அட்டா²ரஸன்னங் கா²ணுகண்டகாதி³னா அட்டா²னேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகூனவீஸதியா ஆகா⁴தவத்தூ²னங் அஞ்ஞதராகா⁴தவத்து²ஸம்ப⁴வங் ஆகா⁴தங். விஸடந்தி வித்த²தங். ஸப்பவிஸந்தி ஸப்பஸ்ஸ விஸங். இவாதி ஓபம்மவசனங். -காரலோபங் கத்வா வ-இச்சேவ வுத்தங். ஓஸதே⁴ஹீதி அக³தே³ஹி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² விஸதிகிச்ச²கோ வேஜ்ஜோ ஸப்பேன த³ட்டோ² ஸப்³ப³ங் காயங் ப²ரித்வா டி²தங் விஸடங் ஸப்பவிஸங் மூலக²ந்த⁴தசபத்தபுப்பா²தீ³னங் அஞ்ஞதரேஹி, நானாபே⁴ஸஜ்ஜேஹி பயோஜெத்வா கதேஹி வா ஓஸதே⁴ஹி கி²ப்பமேவ வினெய்ய, ஏவமேவ யோ யதா²வுத்தேன ஆகா⁴தவத்து²னா உப்பதிதங் சித்தஸந்தானங் ப்³யாபெத்வா டி²தங் கோத⁴ங் வினயனுபாயேஸு தத³ங்க³வினயாதீ³ஸு யேன கேனசி உபாயேன வினேதி நாதி⁴வாஸேதி பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்திங் கரோதி, ஸோ பி⁴க்கு² ஜஹாதி ஓரபாரங். ஸோ ஏவங் கோத⁴ங் வினெந்தோ பி⁴க்கு² யஸ்மா கோதோ⁴ ததியமக்³கே³ன ஸப்³ப³ஸோ பஹீயதி, தஸ்மா ஓரபாரஸஞ்ஞிதானி பஞ்சோரம்பா⁴கி³யஸங்யோஜனானி ஜஹாதீதி. அவிஸேஸேன ஹி பாரந்தி தீரஸ்ஸ நாமங், தஸ்மா ஓரானி ச தானி ஸங்ஸாரஸாக³ரஸ்ஸ பாரபூ⁴தானி சாதி கத்வா ‘‘ஓரபார’’ந்தி வுச்சதி.

    Dutiyagāthāya pana ayamattho – yoti (su. ni. aṭṭha. 1.1) yo yādiso khattiyakulā vā pabbajito brāhmaṇakulā vā pabbajito navo vā majjhimo vā thero vā. Uppatitanti uddhamuddhaṃ patitaṃ, gataṃ pavattanti attho, uppannanti vuttaṃ hoti. Kodhanti ‘‘anatthaṃ me caratīti āghāto jāyatī’’tiādinā (dī. ni. 3.340; a. ni. 9.29) nayena sutte vuttānaṃ navannaṃ, ‘‘atthaṃ me na caratī’’tiādīnañca tappaṭipakkhato siddhānaṃ navannamevāti aṭṭhārasannaṃ khāṇukaṇṭakādinā aṭṭhānena saddhiṃ ekūnavīsatiyā āghātavatthūnaṃ aññatarāghātavatthusambhavaṃ āghātaṃ. Visaṭanti vitthataṃ. Sappavisanti sappassa visaṃ. Ivāti opammavacanaṃ. I-kāralopaṃ katvā va-icceva vuttaṃ. Osadhehīti agadehi. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā visatikicchako vejjo sappena daṭṭho sabbaṃ kāyaṃ pharitvā ṭhitaṃ visaṭaṃ sappavisaṃ mūlakhandhatacapattapupphādīnaṃ aññatarehi, nānābhesajjehi payojetvā katehi vā osadhehi khippameva vineyya, evameva yo yathāvuttena āghātavatthunā uppatitaṃ cittasantānaṃ byāpetvā ṭhitaṃ kodhaṃ vinayanupāyesu tadaṅgavinayādīsu yena kenaci upāyena vineti nādhivāseti pajahati vinodeti byantiṃ karoti, so bhikkhu jahāti orapāraṃ. So evaṃ kodhaṃ vinento bhikkhu yasmā kodho tatiyamaggena sabbaso pahīyati, tasmā orapārasaññitāni pañcorambhāgiyasaṃyojanāni jahātīti. Avisesena hi pāranti tīrassa nāmaṃ, tasmā orāni ca tāni saṃsārasāgarassa pārabhūtāni cāti katvā ‘‘orapāra’’nti vuccati.

    அத² வா யோ உப்பதிதங் வினேதி கோத⁴ங் விஸடங் ஸப்பவிஸங்வ ஓஸதே⁴ஹி, ஸோ ததியமக்³கே³ன ஸப்³ப³ஸோ கோத⁴ங் வினெத்வா அனாகா³மிப²லே டி²தோ பி⁴க்கு² ஜஹாதி ஓரபாரங். தத்த² ஓரந்தி ஸகத்தபா⁴வோ. பாரந்தி பரத்தபா⁴வோ. ஓரங் வா ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி, பாரங் ச² பா³ஹிராயதனானி. ததா² ஓரங் மனுஸ்ஸலோகோ, பாரங் தே³வலோகோ. ஓரங் காமதா⁴து, பாரங் ரூபாரூபதா⁴து. ஓரங் காமரூபப⁴வோ, பாரங் அரூபப⁴வோ. ஓரங் அத்தபா⁴வோ, பாரங் அத்தபா⁴வஸுகு²பகரணானி. ஏவமேதஸ்மிங் ஓரபாரே சதுத்த²மக்³கே³ன ச²ந்த³ராக³ங் பஜஹந்தோ ‘‘ஜஹாதி ஓரபார’’ந்தி வுச்சதி. எத்த² ச கிஞ்சாபி அனாகா³மினோ காமராக³ஸ்ஸ பஹீனத்தா இத⁴த்தபா⁴வாதீ³ஸு ச²ந்த³ராகோ³ ஏவ நத்தி², அபிச கோ² பனஸ்ஸ வண்ணப்பகாஸனத்த²ங் ஸப்³ப³மேதங் ஓரபாரபே⁴த³ங் ஸங்க³ஹெத்வா தத்த² ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன ‘‘ஜஹாதி ஓரபார’’ந்தி வுத்தங்.

    Atha vā yo uppatitaṃ vineti kodhaṃ visaṭaṃ sappavisaṃva osadhehi, so tatiyamaggena sabbaso kodhaṃ vinetvā anāgāmiphale ṭhito bhikkhu jahāti orapāraṃ. Tattha oranti sakattabhāvo. Pāranti parattabhāvo. Oraṃ vā cha ajjhattikāni āyatanāni, pāraṃ cha bāhirāyatanāni. Tathā oraṃ manussaloko, pāraṃ devaloko. Oraṃ kāmadhātu, pāraṃ rūpārūpadhātu. Oraṃ kāmarūpabhavo, pāraṃ arūpabhavo. Oraṃ attabhāvo, pāraṃ attabhāvasukhupakaraṇāni. Evametasmiṃ orapāre catutthamaggena chandarāgaṃ pajahanto ‘‘jahāti orapāra’’nti vuccati. Ettha ca kiñcāpi anāgāmino kāmarāgassa pahīnattā idhattabhāvādīsu chandarāgo eva natthi, apica kho panassa vaṇṇappakāsanatthaṃ sabbametaṃ orapārabhedaṃ saṅgahetvā tattha chandarāgappahānena ‘‘jahāti orapāra’’nti vuttaṃ.

    இதா³னி தஸ்ஸத்த²ஸ்ஸ விபா⁴வனத்தா²ய உபமங் ஆஹ ‘‘உரகோ³ ஜிண்ணமிவத்தசங் புராண’’ந்தி. தத்த² உரேன க³ச்ச²தீதி உரகோ³, ஸப்பஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸோ து³விதோ⁴ காமரூபீ ச அகாமரூபீ ச. காமரூபீபி து³விதோ⁴ ஜலஜோ த²லஜோ ச. ஜலஜோ ஜலே ஏவ காமரூபங் லப⁴தி, ந த²லே ஸங்க²பாலஜாதகே (ஜா॰ 2.17.143 ஆத³யோ) ஸங்க²பாலனாக³ராஜா விய. த²லஜோ த²லே ஏவ, ந ஜலே. ஸோ ஜஜ்ஜரபா⁴வேன ஜிண்ணங், சிரகாலதாய புராணஞ்சாதி ஸங்க²ங் க³தங் தசங் ஜஹந்தோ சதுப்³பி³தே⁴ன ஜஹதி ஸஜாதியங் டி²தோ ஜிகு³ச்ச²ந்தோ நிஸ்ஸாய தா²மேனாதி. ஸஜாதி நாம ஸப்பஜாதி தீ³க⁴த்தபா⁴வோ. உரகா³ ஹி பஞ்சஸு டா²னேஸு ஸஜாதிங் நாதிவத்தந்தி உபபத்தியங் சுதியங் விஸ்ஸட்ட²னித்³தோ³க்கமனே ஸஜாதியா மேது²னபடிஸேவனே ஜிண்ணதசாபனயனே சாதி. தஸ்மா யதா³ தசங் ஜஹதி, ததா³ ஸஜாதியங்யேவ ட²த்வா ஜஹதி. ஸஜாதியங் டி²தோபி ச ஜிகு³ச்ச²ந்தோ ஜஹதி. ஜிகு³ச்ச²ந்தோ நாம யதா³ உபட்³ட⁴ட்டா²னே முத்தோ ஹோதி, உபட்³ட⁴ட்டா²னே அமுத்தோ ஓலம்ப³தி, ததா³ நங் அட்டீயந்தோ ஜஹதி, ஏவங் ஜிகு³ச்ச²ந்தோபி ச த³ண்ட³ந்தரங் வா மூலந்தரங் வா பாஸாணந்தரங் வா நிஸ்ஸாய ஜஹதி. நிஸ்ஸாய ஜஹந்தோபி ச தா²மங் ஜனெத்வா உஸ்ஸாஹங் கரித்வா வீரியேன வங்கங் நங்கு³ட்ட²ங் கத்வா பஸ்ஸஸந்தோவ ப²ணங் கரித்வா ஜஹதி. ஏவங் ஜஹித்வா யேனகாமங் பக்கமதி.

    Idāni tassatthassa vibhāvanatthāya upamaṃ āha ‘‘urago jiṇṇamivattacaṃ purāṇa’’nti. Tattha urena gacchatīti urago, sappassetaṃ adhivacanaṃ. So duvidho kāmarūpī ca akāmarūpī ca. Kāmarūpīpi duvidho jalajo thalajo ca. Jalajo jale eva kāmarūpaṃ labhati, na thale saṅkhapālajātake (jā. 2.17.143 ādayo) saṅkhapālanāgarājā viya. Thalajo thale eva, na jale. So jajjarabhāvena jiṇṇaṃ, cirakālatāya purāṇañcāti saṅkhaṃ gataṃ tacaṃ jahanto catubbidhena jahati sajātiyaṃ ṭhito jigucchanto nissāya thāmenāti. Sajāti nāma sappajāti dīghattabhāvo. Uragā hi pañcasu ṭhānesu sajātiṃ nātivattanti upapattiyaṃ cutiyaṃ vissaṭṭhaniddokkamane sajātiyā methunapaṭisevane jiṇṇatacāpanayane cāti. Tasmā yadā tacaṃ jahati, tadā sajātiyaṃyeva ṭhatvā jahati. Sajātiyaṃ ṭhitopi ca jigucchanto jahati. Jigucchanto nāma yadā upaḍḍhaṭṭhāne mutto hoti, upaḍḍhaṭṭhāne amutto olambati, tadā naṃ aṭṭīyanto jahati, evaṃ jigucchantopi ca daṇḍantaraṃ vā mūlantaraṃ vā pāsāṇantaraṃ vā nissāya jahati. Nissāya jahantopi ca thāmaṃ janetvā ussāhaṃ karitvā vīriyena vaṅkaṃ naṅguṭṭhaṃ katvā passasantova phaṇaṃ karitvā jahati. Evaṃ jahitvā yenakāmaṃ pakkamati.

    ஏவமேவ அயம்பி பி⁴க்கு² ஓரபாரங் ஜஹிதுகாமோ சதுப்³பி³தே⁴ன ஜஹதி ஸஜாதியங் டி²தோ ஜிகு³ச்ச²ந்தோ நிஸ்ஸாய தா²மேனாதி. ஸஜாதி நாம பி⁴க்கு²னோ ‘‘அரியாய ஜாதியா ஜாதோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.351) வசனதோ ஸீலங். தேனேவாஹ ‘‘ஸீலே பதிட்டா²ய நரோ ஸபஞ்ஞோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.23, 192). ஏவமேதிஸ்ஸங் ஸஜாதியங் டி²தோ பி⁴க்கு² தங் ஸகத்தபா⁴வாதி³பே⁴த³ங் ஓரபாரங் ஜிண்ணபுராணத்தசமிவ தங் து³க்க²ங் ஜனெந்தங் தத்த² தத்த² ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன ஜிகு³ச்ச²ந்தோ கல்யாணமித்தே நிஸ்ஸாய அதி⁴மத்தஸம்மாவாயாமஸங்கா²தங் தா²மங் ஜனெத்வா ‘‘தி³வஸங் சங்கமேன நிஸஜ்ஜாய ஆவரணீயேஹி த⁴ம்மேஹி சித்தங் பரிஸோதே⁴தீ’’தி (அ॰ நி॰ 3.16; 4.37) வுத்தனயேன ரத்திந்தி³வங் ச²தா⁴ விப⁴ஜித்வா க⁴டெந்தோ வாயமந்தோ உரகோ³ விய வங்கங் நங்கு³ட்ட²ங் பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உரகோ³ விய பஸ்ஸஸந்தோ அயம்பி அஸிதி²லபரக்கமதாய வாயமந்தோ உரகோ³வ ப²ணங் கரித்வா அயம்பி ஞாணவிப்பா²ரங் ஜனெத்வா உரகோ³வ தசங் ஓரபாரங் ஜஹதி, ஜஹித்வா ச உரகோ³ விய ஓஹிததசோ யேனகாமங் பக்கமதி, அயம்பி ஓஹிதபா⁴ரோ அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னதா⁴துதி³ஸங் பக்கமதீதி.

    Evameva ayampi bhikkhu orapāraṃ jahitukāmo catubbidhena jahati sajātiyaṃ ṭhito jigucchanto nissāya thāmenāti. Sajāti nāma bhikkhuno ‘‘ariyāya jātiyā jāto’’ti (ma. ni. 2.351) vacanato sīlaṃ. Tenevāha ‘‘sīle patiṭṭhāya naro sapañño’’ti (saṃ. ni. 1.23, 192). Evametissaṃ sajātiyaṃ ṭhito bhikkhu taṃ sakattabhāvādibhedaṃ orapāraṃ jiṇṇapurāṇattacamiva taṃ dukkhaṃ janentaṃ tattha tattha ādīnavadassanena jigucchanto kalyāṇamitte nissāya adhimattasammāvāyāmasaṅkhātaṃ thāmaṃ janetvā ‘‘divasaṃ caṅkamena nisajjāya āvaraṇīyehi dhammehi cittaṃ parisodhetī’’ti (a. ni. 3.16; 4.37) vuttanayena rattindivaṃ chadhā vibhajitvā ghaṭento vāyamanto urago viya vaṅkaṃ naṅguṭṭhaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā urago viya passasanto ayampi asithilaparakkamatāya vāyamanto uragova phaṇaṃ karitvā ayampi ñāṇavipphāraṃ janetvā uragova tacaṃ orapāraṃ jahati, jahitvā ca urago viya ohitataco yenakāmaṃ pakkamati, ayampi ohitabhāro anupādisesanibbānadhātudisaṃ pakkamatīti.

    90. ப⁴வந்தீதி இமினா விருள்ஹமூலே நீலபா⁴வங் ஆபஜ்ஜித்வா வட்³ட⁴மானகே தருணக³ச்சே² த³ஸ்ஸேதி. அஹுவுந்தி இமினா பன வட்³டி⁴த்வா டி²தே மஹந்தே ருக்க²க³ச்சா²தி³கே த³ஸ்ஸேதி. ப⁴வந்தீதி இமஸ்ஸ விவரணங் ‘‘ஜாயந்தி வட்³ட⁴ந்தீ’’தி, அஹுவுந்தி இமஸ்ஸ ‘‘ஜாதா வட்³டி⁴தா’’தி. ராஸீதி ஸுத்³த⁴ட்ட²கத⁴ம்மஸமூஹோ. பூ⁴தானந்தி ததா²லத்³த⁴ஸமஞ்ஞானங் அட்ட²த⁴ம்மானங். ‘‘பூ⁴தானங் கா³மோ’’தி வுத்தேபி அவயவவினிமுத்தஸ்ஸ ஸமுதா³யஸ்ஸ அபா⁴வதோ பூ⁴தஸஞ்ஞிதா தேயேவ திணருக்க²லதாத³யோ க³ய்ஹந்தி. ‘‘பூ⁴மியங் பதிட்ட²ஹித்வா ஹரிதபா⁴வமாபன்னா ருக்க²க³ச்சா²த³யோ தே³வதாஹி பரிக்³க³ய்ஹந்தி, தஸ்மா பூ⁴தானங் நிவாஸட்டா²னதாய பூ⁴தானங் கா³மோ’’திபி வத³ந்தி. ருக்கா²தீ³னந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஓஸதி⁴க³ச்ச²லதாத³யோ வேதி³தப்³பா³.

    90.Bhavantīti iminā viruḷhamūle nīlabhāvaṃ āpajjitvā vaḍḍhamānake taruṇagacche dasseti. Ahuvunti iminā pana vaḍḍhitvā ṭhite mahante rukkhagacchādike dasseti. Bhavantīti imassa vivaraṇaṃ ‘‘jāyanti vaḍḍhantī’’ti, ahuvunti imassa ‘‘jātā vaḍḍhitā’’ti. Rāsīti suddhaṭṭhakadhammasamūho. Bhūtānanti tathāladdhasamaññānaṃ aṭṭhadhammānaṃ. ‘‘Bhūtānaṃ gāmo’’ti vuttepi avayavavinimuttassa samudāyassa abhāvato bhūtasaññitā teyeva tiṇarukkhalatādayo gayhanti. ‘‘Bhūmiyaṃ patiṭṭhahitvā haritabhāvamāpannā rukkhagacchādayo devatāhi pariggayhanti, tasmā bhūtānaṃ nivāsaṭṭhānatāya bhūtānaṃ gāmo’’tipi vadanti. Rukkhādīnanti ādi-saddena osadhigacchalatādayo veditabbā.

    நனு ச ருக்கா²த³யோ சித்தரஹிததாய ந ஜீவா, சித்தரஹிததா ச பரிப்ப²ந்தா³பா⁴வதோ சி²ன்னேபி ருஹனதோ விஸதி³ஸஜாதிகபா⁴வதோ சதுயோனிஅபரியாபன்னதோ ச வேதி³தப்³பா³, வுட்³டி⁴ பன பவாளஸிலாலவணானம்பி விஜ்ஜதீதி ந தேஸங் ஜீவபா⁴வே காரணங், விஸயக்³க³ஹணஞ்ச நேஸங் பரிகப்பனாமத்தங் ஸுபனங் விய சிஞ்சாதீ³னங், ததா² தோ³ஹளாத³யோ, தத்த² கஸ்மா பூ⁴தகா³மஸ்ஸ சே²த³னாதி³பச்சயா பாசித்தியங் வுத்தந்தி? ஸமணஸாருப்பதோ தங்னிவாஸஸத்தானுரக்க²ணதோ ச. தேனேவாஹ ‘‘ஜீவஸஞ்ஞினோ ஹி மோக⁴புரிஸா மனுஸ்ஸா ருக்க²ஸ்மி’’ந்திஆதி³.

    Nanu ca rukkhādayo cittarahitatāya na jīvā, cittarahitatā ca paripphandābhāvato chinnepi ruhanato visadisajātikabhāvato catuyoniapariyāpannato ca veditabbā, vuḍḍhi pana pavāḷasilālavaṇānampi vijjatīti na tesaṃ jīvabhāve kāraṇaṃ, visayaggahaṇañca nesaṃ parikappanāmattaṃ supanaṃ viya ciñcādīnaṃ, tathā dohaḷādayo, tattha kasmā bhūtagāmassa chedanādipaccayā pācittiyaṃ vuttanti? Samaṇasāruppato taṃnivāsasattānurakkhaṇato ca. Tenevāha ‘‘jīvasaññino hi moghapurisā manussā rukkhasmi’’ntiādi.

    91. ‘‘மூலே ஜாயந்தீ’’திஆதீ³ஸு அத்தோ² உபரி அத்தனா வுச்சமானப்பகாரேன ஸீஹளட்ட²கதா²யங் வுத்தோதி ஆஹ ‘‘ஏவங் ஸந்தேபி…பே॰… ந ஸமெந்தீ’’தி. விஜாத-ஸத்³தோ³ இத⁴ வி-ஸத்³த³லோபங் கத்வா நித்³தி³ட்டோ²தி ஆஹ ‘‘விஜாதானீ’’தி. விஜாத-ஸத்³தோ³ ச ‘‘விஜாதா இத்தீ²’’திஆதீ³ஸு விய பஸூதவசனோதி ஆஹ ‘‘பஸூதானீ’’தி. பஸூதி ச நாமெத்த² நிப்³ப³த்தபண்ணமூலதாதி ஆஹ ‘‘நிப்³ப³த்தபண்ணமூலானீ’’தி. இமினா இமங் தீ³பேதி ‘‘நிப்³ப³த்தபண்ணமூலானி பீ³ஜானி பூ⁴தகா³மஸங்க²மேவ க³ச்ச²ந்தி, தேஸு ச வத்தமானோ பீ³ஜஜாத-ஸத்³தோ³ ருள்ஹீவஸேன ருக்கா²தீ³ஸுபி வத்ததீ’’தி. புரிமஸ்மிங் அத்த²விகப்பே பன பீ³ஜேஹி ஜாதானங் ருக்க²லதாதீ³னங்யேவ பூ⁴தகா³மதா வுத்தா.

    91. ‘‘Mūle jāyantī’’tiādīsu attho upari attanā vuccamānappakārena sīhaḷaṭṭhakathāyaṃ vuttoti āha ‘‘evaṃ santepi…pe… na samentī’’ti. Vijāta-saddo idha vi-saddalopaṃ katvā niddiṭṭhoti āha ‘‘vijātānī’’ti. Vijāta-saddo ca ‘‘vijātā itthī’’tiādīsu viya pasūtavacanoti āha ‘‘pasūtānī’’ti. Pasūti ca nāmettha nibbattapaṇṇamūlatāti āha ‘‘nibbattapaṇṇamūlānī’’ti. Iminā imaṃ dīpeti ‘‘nibbattapaṇṇamūlāni bījāni bhūtagāmasaṅkhameva gacchanti, tesu ca vattamāno bījajāta-saddo ruḷhīvasena rukkhādīsupi vattatī’’ti. Purimasmiṃ atthavikappe pana bījehi jātānaṃ rukkhalatādīnaṃyeva bhūtagāmatā vuttā.

    தானி த³ஸ்ஸெந்தோதி தானி பீ³ஜானி த³ஸ்ஸெந்தோ. மூலபீ³ஜந்திஆதீ³ஸு மூலமேவ பீ³ஜங் மூலபீ³ஜங். ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ப²ளுபீ³ஜந்தி பப்³ப³பீ³ஜங். பச்சயந்தரஸமவாயே ஸதி³ஸப²லுப்பத்தியா விஸேஸகாரணபா⁴வதோ விருஹனஸமத்தே² ஸாரப²லே நிருள்ஹோ பீ³ஜ-ஸத்³தோ³. தத³த்த²ஸங்ஸித்³தி⁴யா மூலாதீ³ஸுபி கேஸுசி பவத்ததீதி மூலாதி³தோ நிவத்தனத்த²ங் ஏகேன பீ³ஜஸத்³தே³ன விஸேஸெத்வா வுத்தங் ‘‘பீ³ஜபீ³ஜ’’ந்தி ‘‘ரூபரூபங், து³க்க²து³க்க²’’ந்தி ச யதா². பீ³ஜதோ நிப்³ப³த்தேன பீ³ஜங் த³ஸ்ஸிதந்தி காரியோபசாரேன காரணங் த³ஸ்ஸிதந்தி தீ³பேதி.

    Tāni dassentoti tāni bījāni dassento. Mūlabījantiādīsu mūlameva bījaṃ mūlabījaṃ. Sesesupi eseva nayo. Phaḷubījanti pabbabījaṃ. Paccayantarasamavāye sadisaphaluppattiyā visesakāraṇabhāvato viruhanasamatthe sāraphale niruḷho bīja-saddo. Tadatthasaṃsiddhiyā mūlādīsupi kesuci pavattatīti mūlādito nivattanatthaṃ ekena bījasaddena visesetvā vuttaṃ ‘‘bījabīja’’nti ‘‘rūparūpaṃ, dukkhadukkha’’nti ca yathā. Bījato nibbattena bījaṃ dassitanti kāriyopacārena kāraṇaṃ dassitanti dīpeti.

    92. பீ³ஜே பீ³ஜஸஞ்ஞீதி எத்த² காரணூபசாரேன காரியங் வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² யதா²’’திஆதி³மாஹ. பூ⁴தகா³மபரிமோசனங் கத்வாதி பூ⁴தகா³மதோ மோசெத்வா, வியோஜெத்வாதி அத்தோ². யங் பீ³ஜங் பூ⁴தகா³மோ நாம ஹோதீதி பீ³ஜானி ச தானி ஜாதானி சாதி வுத்தமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. தத்த² யங் பீ³ஜந்தி யங் நிப்³ப³த்தபண்ணமூலங் பீ³ஜங். தஸ்மிங் பீ³ஜேதி தஸ்மிங் பூ⁴தகா³மஸஞ்ஞிதே பீ³ஜே. எத்த² ச பீ³ஜஜாத-ஸத்³த³ஸ்ஸ விய ருள்ஹீவஸேன ருக்கா²தீ³ஸு பீ³ஜ-ஸத்³த³ஸ்ஸபி பவத்தி வேதி³தப்³பா³. யதா²ருதந்தி யதா²பாளி.

    92.Bīje bījasaññīti ettha kāraṇūpacārena kāriyaṃ vuttanti dassento ‘‘tattha yathā’’tiādimāha. Bhūtagāmaparimocanaṃ katvāti bhūtagāmato mocetvā, viyojetvāti attho. Yaṃ bījaṃ bhūtagāmo nāma hotīti bījāni ca tāni jātāni cāti vuttamatthaṃ sandhāya vadati. Tattha yaṃ bījanti yaṃ nibbattapaṇṇamūlaṃ bījaṃ. Tasmiṃ bījeti tasmiṃ bhūtagāmasaññite bīje. Ettha ca bījajāta-saddassa viya ruḷhīvasena rukkhādīsu bīja-saddassapi pavatti veditabbā. Yathārutanti yathāpāḷi.

    யத்த² கத்த²சீதி மூலே அக்³கே³ மஜ்ஜே² வா. ஸஞ்சிச்ச உக்கி²பிதுங் ந வட்டதீதி எத்த² ஸசேபி ஸரீரே லக்³க³பா⁴வங் ஜானந்தோவ உத³கதோ உட்ட²ஹதி, ‘‘தங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஞ்ஞாய அபா⁴வதோ வட்டதி. உப்பாடிதானீதி உத்³த⁴டானி. பீ³ஜகா³மே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தீதி பூ⁴தகா³மதோ பரிமோசிதத்தா வுத்தங். அனந்தக-க்³க³ஹணேன ஸாஸபமத்திகா க³ஹிதா. நாமஞ்ஹேதங் தஸ்ஸா ஸேவாலஜாதியா . மூலபண்ணானங் அஸம்புண்ணத்தா ‘‘அஸம்புண்ணபூ⁴தகா³மோ நாமா’’தி வுத்தங். அபூ⁴தகா³மமூலத்தாதி எத்த² பூ⁴தகா³மோ மூலங் காரணங் ஏதஸ்ஸாதி பூ⁴தகா³மமூலோ, பூ⁴தகா³மஸ்ஸ வா மூலங் காரணந்தி பூ⁴தகா³மமூலங். பீ³ஜகா³மோ ஹி நாம பூ⁴தகா³மதோ ஸம்ப⁴வதி, பூ⁴தகா³மஸ்ஸ ச காரணங் ஹோதி, அயங் பன தாதி³ஸோ ந ஹோதீதி ‘‘அபூ⁴தகா³மமூலத்தா’’தி வுத்தங். தத்ரட்ட²கத்தா வுத்தங் ‘‘ஸோ பீ³ஜகா³மேன ஸங்க³ஹிதோ’’தி. இத³ஞ்ச ‘‘அபூ⁴தகா³மமூலத்தா’’தி எத்த² பட²மங் வுத்தஅத்த²ஸம்ப⁴வதோ வுத்தங். கிஞ்சாபி ஹி தாலனாளிகேராதீ³னங் கா²ணு உத்³த⁴ங் அவட்³ட⁴னதோ பூ⁴தகா³மஸ்ஸ காரணங் ந ஹோதி, ததா²பி பூ⁴தகா³மஸங்க்²யுபக³தனிப்³ப³த்தபண்ணமூலபீ³ஜதோ ஸம்பூ⁴தத்தா பூ⁴தகா³மதோ உப்பன்னோ நாம ஹோதீதி பீ³ஜகா³மேன ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி.

    Yattha katthacīti mūle agge majjhe vā. Sañcicca ukkhipituṃ na vaṭṭatīti ettha sacepi sarīre laggabhāvaṃ jānantova udakato uṭṭhahati, ‘‘taṃ uddharissāmī’’ti saññāya abhāvato vaṭṭati. Uppāṭitānīti uddhaṭāni. Bījagāme saṅgahaṃ gacchantīti bhūtagāmato parimocitattā vuttaṃ. Anantaka-ggahaṇena sāsapamattikā gahitā. Nāmañhetaṃ tassā sevālajātiyā . Mūlapaṇṇānaṃ asampuṇṇattā ‘‘asampuṇṇabhūtagāmo nāmā’’ti vuttaṃ. Abhūtagāmamūlattāti ettha bhūtagāmo mūlaṃ kāraṇaṃ etassāti bhūtagāmamūlo, bhūtagāmassa vā mūlaṃ kāraṇanti bhūtagāmamūlaṃ. Bījagāmo hi nāma bhūtagāmato sambhavati, bhūtagāmassa ca kāraṇaṃ hoti, ayaṃ pana tādiso na hotīti ‘‘abhūtagāmamūlattā’’ti vuttaṃ. Tatraṭṭhakattā vuttaṃ ‘‘so bījagāmena saṅgahito’’ti. Idañca ‘‘abhūtagāmamūlattā’’ti ettha paṭhamaṃ vuttaatthasambhavato vuttaṃ. Kiñcāpi hi tālanāḷikerādīnaṃ khāṇu uddhaṃ avaḍḍhanato bhūtagāmassa kāraṇaṃ na hoti, tathāpi bhūtagāmasaṅkhyupagatanibbattapaṇṇamūlabījato sambhūtattā bhūtagāmato uppanno nāma hotīti bījagāmena saṅgahaṃ gacchati.

    ‘‘அங்குரே ஹரிதே’’தி வத்வா தமேவ விபா⁴வேதி ‘‘நீலபண்ணவண்ணே ஜாதே’’தி, நீலபண்ணஸ்ஸ வண்ணஸதி³ஸே வண்ணே ஜாதேதி அத்தோ². ‘‘நீலவண்ணே ஜாதே’’தி வா பாடோ² க³ஹேதப்³போ³. அமூலகபூ⁴தகா³மே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தீதி நாளிகேரஸ்ஸ ஆவேணிகங் கத்வா வத³தி. ‘‘பானீயக⁴டாதீ³னங் ப³ஹி ஸேவாலோ உத³கே அட்டி²தத்தா பீ³ஜகா³மானுலோமத்தா ச து³க்கடவத்தூ²’’தி வத³ந்தி. கண்ணகம்பி அப்³போ³ஹாரிகமேவாதி நீலவண்ணம்பி அப்³போ³ஹாரிகமேவ. ஸேலெய்யகங் நாம ஸிலாய ஸம்பூ⁴தா ஏகா ஸுக³ந்த⁴ஜாதி. ‘‘ருக்க²த்தசங் விகோபேதீதி வுத்தத்தா ருக்கே² ஜாதங் யங் கிஞ்சி ச²த்தகங் ருக்க²த்தசங் அவிகோபெத்வா மத்த²கதோ சி²ந்தி³த்வா க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ருக்க²தோ முச்சித்வா திட்ட²தீதி எத்த² ‘‘யதி³பி கிஞ்சிமத்தங் ருக்கே² அல்லீனா ஹுத்வா திட்ட²தி, ருக்க²தோ க³ய்ஹமானோ பன ருக்க²ச்ச²விங் ந விகோபேதி, வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. அல்லருக்க²தோ ந வட்டதீதி எத்தா²பி ருக்க²த்தசங் அவிகோபெத்வா மத்த²கதோ தச்செ²த்வா க³ஹேதுங் வட்டதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஹத்த²குக்குச்சேனாதி ஹத்தா²னங் அஸங்யதபா⁴வேன, ஹத்த²சாபல்லேனாதி வுத்தங் ஹோதி. பானீயங் ந வாஸேதப்³ப³ந்தி இத³ங் அத்தனோ அத்தா²ய நாமிதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கேவலங் அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ அத்தா²ய நாமிதே பன பச்சா² ததோ லபி⁴த்வா ந வாஸேதப்³ப³ந்தி நத்தி². ‘‘யேஸங் ருக்கா²னங் ஸாகா² ருஹதீதி வுத்தத்தா யேஸங் ஸாகா² ந ருஹதி, தத்த² கப்பியகரணகிச்சங் நத்தீ²’’தி வத³ந்தி.

    ‘‘Aṅkure harite’’ti vatvā tameva vibhāveti ‘‘nīlapaṇṇavaṇṇe jāte’’ti, nīlapaṇṇassa vaṇṇasadise vaṇṇe jāteti attho. ‘‘Nīlavaṇṇe jāte’’ti vā pāṭho gahetabbo. Amūlakabhūtagāme saṅgahaṃ gacchatīti nāḷikerassa āveṇikaṃ katvā vadati. ‘‘Pānīyaghaṭādīnaṃ bahi sevālo udake aṭṭhitattā bījagāmānulomattā ca dukkaṭavatthū’’ti vadanti. Kaṇṇakampi abbohārikamevāti nīlavaṇṇampi abbohārikameva. Seleyyakaṃ nāma silāya sambhūtā ekā sugandhajāti. ‘‘Rukkhattacaṃ vikopetīti vuttattā rukkhe jātaṃ yaṃ kiñci chattakaṃ rukkhattacaṃ avikopetvā matthakato chinditvā gahetuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Rukkhato muccitvā tiṭṭhatīti ettha ‘‘yadipi kiñcimattaṃ rukkhe allīnā hutvā tiṭṭhati, rukkhato gayhamāno pana rukkhacchaviṃ na vikopeti, vaṭṭatī’’ti vadanti. Allarukkhato na vaṭṭatīti etthāpi rukkhattacaṃ avikopetvā matthakato tacchetvā gahetuṃ vaṭṭatīti veditabbaṃ. Hatthakukkuccenāti hatthānaṃ asaṃyatabhāvena, hatthacāpallenāti vuttaṃ hoti. Pānīyaṃ na vāsetabbanti idaṃ attano atthāya nāmitaṃ sandhāya vuttaṃ. Kevalaṃ anupasampannassa atthāya nāmite pana pacchā tato labhitvā na vāsetabbanti natthi. ‘‘Yesaṃ rukkhānaṃ sākhā ruhatīti vuttattā yesaṃ sākhā na ruhati, tattha kappiyakaraṇakiccaṃ natthī’’ti vadanti.

    93. பஞ்சஹி ஸமணகப்பேஹீதி பஞ்சஹி ஸமணவோஹாரேஹி. கிஞ்சாபி ஹி பீ³ஜானங் அக்³கி³னா பு²ட்ட²மத்தேன நகா²தீ³ஹி விலிக²னமத்தேன ச அவிருள்ஹீத⁴ம்மதா ந ஹோதி, ததா²பி ஏவங் கதேயேவ ஸமணானங் கப்பதீதி அக்³கி³பரிஜிதாத³யோ ஸமணவோஹாரா நாம ஜாதா, தஸ்மா தேஹி ஸமணவோஹாரேஹி கரணபூ⁴தேஹி ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஜானாமீதி அதி⁴ப்பாயோ. அபீ³ஜனிப்³ப³ட்டபீ³ஜானிபி ஸமணானங் கப்பந்தீதி பஞ்ஞத்தபண்ணத்திபா⁴வதோ ஸமணவோஹாராஇச்சேவ ஸங்க²ங் க³தானி. அத² வா அக்³கி³பரிஜிதாதீ³னங் பஞ்சன்னங் கப்பியபா⁴வதோயேவ பஞ்சஹி ஸமணகப்பியபா⁴வஸங்கா²தேஹி காரணேஹி ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஜானாமீதி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. அக்³கி³பரிஜிதந்திஆதீ³ஸு ‘‘பரிசித’’ந்திபி பட²ந்தி. அபீ³ஜங் நாம தருணம்ப³ப²லாதி³. நிப்³ப³ட்டபீ³ஜங் நாம அம்ப³பனஸாதி³, யங் பீ³ஜங் நிப்³ப³ட்டெத்வா விஸுங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ஸக்கா ஹோதி. ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வாவ காதப்³ப³ந்தி யோ கப்பியங் கரோதி, தேன கத்தப்³பா³காரஸ்ஸேவ வுத்தத்தா பி⁴க்கு²னா அவுத்தேபி காதுங் வட்டதீதி ந க³ஹேதப்³ப³ங். புன ‘‘கப்பியங் காரேதப்³ப³’’ந்தி காராபனஸ்ஸ பட²மமேவ கதி²தத்தா பி⁴க்கு²னா ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி வுத்தேயேவ அனுபஸம்பன்னேன ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வா அக்³கி³பரிஜிதாதி³ காதப்³ப³ந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘கப்பியந்தி வசனங் பன யாய காயசி பா⁴ஸாய வத்துங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘கப்பியந்தி வத்வாவ காதப்³ப³’’ந்தி வசனதோ பட²மங் ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வா பச்சா² அக்³கி³ஆதி³னா பு²ஸனாதி³ காதப்³ப³ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘பட²மங் அக்³கி³ங் நிக்கி²பித்வா நகா²தி³னா வா விஜ்ஜி²த்வா தங் அனுத்³த⁴ரித்வாவ ‘கப்பிய’ந்தி வத்தும்பி வட்டதீ’’தி வத³ந்தி.

    93.Pañcahisamaṇakappehīti pañcahi samaṇavohārehi. Kiñcāpi hi bījānaṃ agginā phuṭṭhamattena nakhādīhi vilikhanamattena ca aviruḷhīdhammatā na hoti, tathāpi evaṃ kateyeva samaṇānaṃ kappatīti aggiparijitādayo samaṇavohārā nāma jātā, tasmā tehi samaṇavohārehi karaṇabhūtehi phalaṃ paribhuñjituṃ anujānāmīti adhippāyo. Abījanibbaṭṭabījānipi samaṇānaṃ kappantīti paññattapaṇṇattibhāvato samaṇavohārāicceva saṅkhaṃ gatāni. Atha vā aggiparijitādīnaṃ pañcannaṃ kappiyabhāvatoyeva pañcahi samaṇakappiyabhāvasaṅkhātehi kāraṇehi phalaṃ paribhuñjituṃ anujānāmīti evamettha adhippāyo veditabbo. Aggiparijitantiādīsu ‘‘paricita’’ntipi paṭhanti. Abījaṃ nāma taruṇambaphalādi. Nibbaṭṭabījaṃ nāma ambapanasādi, yaṃ bījaṃ nibbaṭṭetvā visuṃ katvā paribhuñjituṃ sakkā hoti. ‘‘Kappiya’’nti vatvāva kātabbanti yo kappiyaṃ karoti, tena kattabbākārasseva vuttattā bhikkhunā avuttepi kātuṃ vaṭṭatīti na gahetabbaṃ. Puna ‘‘kappiyaṃ kāretabba’’nti kārāpanassa paṭhamameva kathitattā bhikkhunā ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti vutteyeva anupasampannena ‘‘kappiya’’nti vatvā aggiparijitādi kātabbanti gahetabbaṃ. ‘‘Kappiyanti vacanaṃ pana yāya kāyaci bhāsāya vattuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. ‘‘Kappiyanti vatvāva kātabba’’nti vacanato paṭhamaṃ ‘‘kappiya’’nti vatvā pacchā aggiādinā phusanādi kātabbanti veditabbaṃ. ‘‘Paṭhamaṃ aggiṃ nikkhipitvā nakhādinā vā vijjhitvā taṃ anuddharitvāva ‘kappiya’nti vattumpi vaṭṭatī’’ti vadanti.

    ஏகஸ்மிங் பீ³ஜே வாதிஆதீ³ஸு ‘‘ஏகங்யேவ காரேமீதி அதி⁴ப்பாயே ஸதிபி ஏகாப³த்³த⁴த்தா ஸப்³ப³ங் கதமேவ ஹோதீ’’தி வத³ந்தி. தா³ருங் விஜ்ஜ²தீதி எத்த² ‘‘ஜானித்வாபி விஜ்ஜ²தி வா விஜ்ஜா²பேதி வா, வட்டதியேவா’’தி வத³ந்தி. ப⁴த்தஸித்தே² விஜ்ஜ²தீதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘தங் விஜ்ஜ²தி, ந வட்டதீதி ரஜ்ஜுஆதீ³னங் பா⁴ஜனக³திகத்தா’’தி வத³ந்தி. மரிசபக்காதீ³ஹி மிஸ்ஸெத்வாதி எத்த² ப⁴த்தஸித்த²ஸம்ப³ந்த⁴வஸேன ஏகாப³த்³த⁴தா வேதி³தப்³பா³, ந ப²லானங்யேவ அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸம்ப³ந்த⁴வஸேன. பி⁴ந்தா³பெத்வா கப்பியங் காராபேதப்³ப³ந்தி பீ³ஜதோ முத்தஸ்ஸ கடாஹஸ்ஸ பா⁴ஜனக³திகத்தா வுத்தங்.

    Ekasmiṃ bīje vātiādīsu ‘‘ekaṃyeva kāremīti adhippāye satipi ekābaddhattā sabbaṃ katameva hotī’’ti vadanti. Dāruṃ vijjhatīti ettha ‘‘jānitvāpi vijjhati vā vijjhāpeti vā, vaṭṭatiyevā’’ti vadanti. Bhattasitthe vijjhatīti etthāpi eseva nayo. ‘‘Taṃ vijjhati, na vaṭṭatīti rajjuādīnaṃ bhājanagatikattā’’ti vadanti. Maricapakkādīhi missetvāti ettha bhattasitthasambandhavasena ekābaddhatā veditabbā, na phalānaṃyeva aññamaññaṃ sambandhavasena. Bhindāpetvā kappiyaṃ kārāpetabbanti bījato muttassa kaṭāhassa bhājanagatikattā vuttaṃ.

    நிக்கா²மேதுந்தி தங் பி⁴க்கு²ங் நிக்கா²மேதுங். ‘‘ஸசே ஏதஸ்ஸ அனுலோம’’ந்தி ஸேனாஸனரக்க²ணத்தா²ய அனுஞ்ஞாதம்பி படக்³கி³தா³னாதி³ங் அத்தனாபி காதுங் வட்டதீதி எத்தகேனேவ இத³ம்பி ஏதஸ்ஸ அனுலோமந்தி ஏவமதி⁴ப்பாயோ ஸியா. படக்³கி³தா³னங் பரித்தகரணஞ்ச அத்தனோ பரஸ்ஸ வா ஸேனாஸனரக்க²ணத்தா²ய வட்டதியேவ. தஸ்மா ஸசே தஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ ஏதங் அனுலோமங் ஸியா, அத்தனோ ந வட்டதி, அஞ்ஞஸ்ஸ வட்டதீதி அயங் விஸேஸோ குதோ லப்³ப⁴தீதி ஆஹ ‘‘அத்தனோ ந வட்டதி…பே॰… ந ஸக்கா லத்³து⁴’’ந்தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. பூ⁴தகா³மோ, பூ⁴தகா³மஸஞ்ஞிதா, விகோபனங் வா விகோபாபனங் வாதி இமானி பனெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    Nikkhāmetunti taṃ bhikkhuṃ nikkhāmetuṃ. ‘‘Sace etassa anuloma’’nti senāsanarakkhaṇatthāya anuññātampi paṭaggidānādiṃ attanāpi kātuṃ vaṭṭatīti ettakeneva idampi etassa anulomanti evamadhippāyo siyā. Paṭaggidānaṃ parittakaraṇañca attano parassa vā senāsanarakkhaṇatthāya vaṭṭatiyeva. Tasmā sace tassa suttassa etaṃ anulomaṃ siyā, attano na vaṭṭati, aññassa vaṭṭatīti ayaṃ viseso kuto labbhatīti āha ‘‘attano na vaṭṭati…pe… na sakkā laddhu’’nti. Sesamettha uttānameva. Bhūtagāmo, bhūtagāmasaññitā, vikopanaṃ vā vikopāpanaṃ vāti imāni panettha tīṇi aṅgāni.

    பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ • 2. Bhūtagāmavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact