Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³

    2. Bhūtagāmavaggo

    1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    89. ப²ரஸுங் நிக்³க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தோதி த³ஸ்ஸிதபா⁴வங் ஜானாபேதி. கஸ்மா அயங் ப²ரஸுங் உக்³கி³ரீதி சே? மனுஸ்ஸானந்திஆதி³ தஸ்ஸ பரிஹாரோ. ‘‘ஆகோடேஸி சி²ந்தீ³தி ச வசனதோ ருக்க²தே³வதானங் ஹத்தா²னி சி²ஜ்ஜந்தி, ந சாதுமஹாராஜிகாதீ³னங் விய அச்சே²ஜ்ஜானீ’’தி வத³ந்தி.

    89.Pharasuṃ niggahetuṃ asakkontoti dassitabhāvaṃ jānāpeti. Kasmā ayaṃ pharasuṃ uggirīti ce? Manussānantiādi tassa parihāro. ‘‘Ākoṭesi chindīti ca vacanato rukkhadevatānaṃ hatthāni chijjanti, na cātumahārājikādīnaṃ viya acchejjānī’’ti vadanti.

    90-92. ப⁴வந்தி அஹுவுஞ்சாதி த்³விகாலிகோ பூ⁴தஸத்³தோ³. யதி³ பீ³ஜதோ நிப்³ப³த்தேன பீ³ஜங் த³ஸ்ஸிதங், ததே³வ ஸந்தகங் யதி³த³ங். ஸோவ குக்குடோ மங்ஸிமக்கி²தோதி அயமேவ ஹி பரிஹாரோ. அட்ட²கதா²ஸுபி ஹி ‘‘பீ³ஜே பீ³ஜஸஞ்ஞீ’’தி லிகி²தங். யங் பீ³ஜங் பூ⁴தகா³மோ நாம ஹோதி, தஸ்மிங் பீ³ஜே பூ⁴தகா³மபீ³ஜேதி யோஜெத்வா. அமூலகத்தா கிர ஸம்புண்ணபூ⁴தகா³மோ ந ஹோதி, ‘‘ஸமூலபத்தோ ஏவ ஹி பூ⁴தகா³மோ நாமா’’தி காரணங் வத³ந்தி. ‘‘அபூ⁴தகா³மமூலத்தாதி பூ⁴தகா³மதோ அனுப்பன்னத்தா அபூ⁴தகா³மமூலங், பூ⁴தகா³மஸ்ஸ அமூலகத்தா வா. ந ஹி ததோ அஞ்ஞோ பூ⁴தகா³மோ உப்பஜ்ஜதீ’’தி த்³விதா⁴பி லிகி²தங். பியங்கு³ அஸனருக்கோ² வட்³ட⁴னத்தசோ க²ஜ்ஜப²லோ, ‘‘பீதஸாலோ’’திபி வுச்சதி. அமூலகபூ⁴தகா³மே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தீதி நாளிகேரஸ்ஸேவாயங். க⁴டபிட்டி²ஜாதத்தா, பீ³ஜகா³மானுலோமத்தா ச து³க்கடவத்து². ந வாஸேதப்³ப³ங் ‘‘து³ரூபசிண்ணத்தா’’தி லிகி²தங், ‘‘யேஸங் ருக்கா²னங் ஸாகா² ருஹதீதி வசனதோ யேஸங் ந ருஹதி, தேஸங் ஸாகா²ய கப்பியகரணகிச்சங் நத்தீ²தி ஸித்³த⁴’’ந்தி வுத்தங். முத்³த³திணந்தி தஸ்ஸ நாமங். ‘‘முஞ்ஜதிணந்தி பாடோ²’’தி லிகி²தங்.

    90-92.Bhavanti ahuvuñcāti dvikāliko bhūtasaddo. Yadi bījato nibbattena bījaṃ dassitaṃ, tadeva santakaṃ yadidaṃ. Sova kukkuṭo maṃsimakkhitoti ayameva hi parihāro. Aṭṭhakathāsupi hi ‘‘bīje bījasaññī’’ti likhitaṃ. Yaṃ bījaṃ bhūtagāmo nāma hoti, tasmiṃ bīje bhūtagāmabījeti yojetvā. Amūlakattā kira sampuṇṇabhūtagāmo na hoti, ‘‘samūlapatto eva hi bhūtagāmo nāmā’’ti kāraṇaṃ vadanti. ‘‘Abhūtagāmamūlattāti bhūtagāmato anuppannattā abhūtagāmamūlaṃ, bhūtagāmassa amūlakattā vā. Na hi tato añño bhūtagāmo uppajjatī’’ti dvidhāpi likhitaṃ. Piyaṅgu asanarukkho vaḍḍhanattaco khajjaphalo, ‘‘pītasālo’’tipi vuccati. Amūlakabhūtagāme saṅgahaṃ gacchatīti nāḷikerassevāyaṃ. Ghaṭapiṭṭhijātattā, bījagāmānulomattā ca dukkaṭavatthu. Na vāsetabbaṃ ‘‘durūpaciṇṇattā’’ti likhitaṃ, ‘‘yesaṃ rukkhānaṃ sākhā ruhatīti vacanato yesaṃ na ruhati, tesaṃ sākhāya kappiyakaraṇakiccaṃ natthīti siddha’’nti vuttaṃ. Muddatiṇanti tassa nāmaṃ. ‘‘Muñjatiṇanti pāṭho’’ti likhitaṃ.

    ஸமணகப்பேஹீதி ஸமணவோஹாரேஹி, தஸ்மா வத்தப்³ப³ங் பி⁴க்கு²னா ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி. தஸ்ஸ ஆணத்தியா கரொந்தேனாபி ஸாமணேராதி³னா ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வாவ அக்³கி³பரிஜிதங் காதப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங். அக்³கி³பரிஜிதாதீ³னி விய கப்பியத்தா அபீ³ஜனிப்³ப³ட்டபீ³ஜானிபி ‘‘பஞ்சஹி ஸமணகப்பேஹீ’’தி (சூளவ॰ 250) எத்த² பவிட்டா²னி, யதா²லாப⁴தோ வா ஸமணகப்பவசனங் க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘கப்பிய’ந்தி வத்துகாமோ ‘கப்ப’ந்தி சே வத³தி, ‘வட்டதீ’தி வத³ந்தீ’’தி வுத்தங். ‘‘கப்பிய’ந்தி வசனங் ஸகஸகபா⁴ஸாயபி வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘கப்பியந்தி வத்வா’’தி வுத்தத்தா பி⁴க்கு²னா ‘கப்பியங்’இச்சேவ வத்தப்³ப³ங், ‘‘இதரேன பன யாய காயசி பா⁴ஸாயா’’தி வத³ந்தி, வீமங்ஸிதப்³ப³ங். ‘‘உச்சு²ங் கப்பியங் கரிஸ்ஸாமீதி தா³ருங் விஜ்ஜ²தீ’’தி வசனதோ கப்பியங் காதப்³ப³ங் ஸந்தா⁴ய விரத்³தே⁴தி வுத்தங் ஹோதி, ஆசரியா பன ‘‘கப்பியங் காரேதப்³ப³ங் ஸந்தா⁴ய கப்பியந்தி ஸித்தா²தி³ங் காரேதி, வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தஸ்ஸ காரணங் வத³ந்தா காதுங் வட்டனபா⁴வேனேவ விரஜ்ஜி²த்வா கதேபி கப்பியங் ஜாதங். யதி³ ந வட்டெய்ய, ஸித்தா²தி³ம்ஹி கதே ந வட்டெய்யாதி, உபபரிக்கி²தப்³ப³ங். உட்டி²தஸேவாலக⁴டங் ஆதபே நிக்கி²பிதுங் வட்டதி, விகோபேதுகாமதாய ஸதி து³க்கடங் யுத்தங் விய. ‘‘புப்ப²ரஜ்ஜுபா⁴ஜனக³திகா, தஸ்மா ந வட்டதி. நாளே வா ப³த்³த⁴புப்ப²கலாபே நாளஸ்மிங் கதேபி வட்டதி தஸ்மிங் புப்ப²ஸ்ஸ அத்தி²தாயா’’தி வத³ந்தி. போராணக³ண்டி²பதே³ ‘‘பீ³ஜகா³மேன பூ⁴தகா³மோ த³ஸ்ஸிதோ அனவஸேஸபரியாதா³னத்த²’’ந்தி வுத்தங்.

    Samaṇakappehīti samaṇavohārehi, tasmā vattabbaṃ bhikkhunā ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti. Tassa āṇattiyā karontenāpi sāmaṇerādinā ‘‘kappiya’’nti vatvāva aggiparijitaṃ kātabbanti siddhaṃ. Aggiparijitādīni viya kappiyattā abījanibbaṭṭabījānipi ‘‘pañcahi samaṇakappehī’’ti (cūḷava. 250) ettha paviṭṭhāni, yathālābhato vā samaṇakappavacanaṃ gahetabbaṃ. ‘‘Kappiya’nti vattukāmo ‘kappa’nti ce vadati, ‘vaṭṭatī’ti vadantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Kappiya’nti vacanaṃ sakasakabhāsāyapi vaṭṭatī’’ti vadanti. ‘‘Kappiyanti vatvā’’ti vuttattā bhikkhunā ‘kappiyaṃ’icceva vattabbaṃ, ‘‘itarena pana yāya kāyaci bhāsāyā’’ti vadanti, vīmaṃsitabbaṃ. ‘‘Ucchuṃ kappiyaṃ karissāmīti dāruṃ vijjhatī’’ti vacanato kappiyaṃ kātabbaṃ sandhāya viraddheti vuttaṃ hoti, ācariyā pana ‘‘kappiyaṃ kāretabbaṃ sandhāya kappiyanti sitthādiṃ kāreti, vaṭṭatī’’ti vadanti, tassa kāraṇaṃ vadantā kātuṃ vaṭṭanabhāveneva virajjhitvā katepi kappiyaṃ jātaṃ. Yadi na vaṭṭeyya, sitthādimhi kate na vaṭṭeyyāti, upaparikkhitabbaṃ. Uṭṭhitasevālaghaṭaṃ ātape nikkhipituṃ vaṭṭati, vikopetukāmatāya sati dukkaṭaṃ yuttaṃ viya. ‘‘Puppharajjubhājanagatikā, tasmā na vaṭṭati. Nāḷe vā baddhapupphakalāpe nāḷasmiṃ katepi vaṭṭati tasmiṃ pupphassa atthitāyā’’ti vadanti. Porāṇagaṇṭhipade ‘‘bījagāmena bhūtagāmo dassito anavasesapariyādānattha’’nti vuttaṃ.

    பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ • 2. Bhūtagāmavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact