Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³

    2. Bhūtagāmavaggo

    1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    89. து³தியவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே நிக்³க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தோதி ஸாக²ட்ட²கவிமானே ஸாகா²ய சி²ஜ்ஜமானாய சி²ஜ்ஜந்தே தத்த² அசே²த³னத்தா²ய தே³வதாய உபனீதங் புத்தங் தி³ஸ்வாபி குடா²ரினிக்கே²பவேக³ங் நிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தோதி அத்தோ². ருக்க²த⁴ம்மேதி ருக்க²ஸ்ஸ பவத்தியங். ருக்கா²னங் விய சே²த³னாதீ³ஸு அகுப்பனஞ்ஹி ருக்க²த⁴ம்மோ நாம.

    89. Dutiyavaggassa paṭhame niggahetuṃ asakkontoti sākhaṭṭhakavimāne sākhāya chijjamānāya chijjante tattha achedanatthāya devatāya upanītaṃ puttaṃ disvāpi kuṭhārinikkhepavegaṃ nivattetuṃ asakkontoti attho. Rukkhadhammeti rukkhassa pavattiyaṃ. Rukkhānaṃ viya chedanādīsu akuppanañhi rukkhadhammo nāma.

    உப்பதிதந்தி உப்பன்னங். ப⁴ந்தந்தி தா⁴வந்தங். வாரயேதி நிக்³க³ண்ஹெய்ய. இதரோதி உப்பன்னங் கோத⁴ங் அனிக்³க³ண்ஹந்தோ ராஜஉபராஜாதீ³னங் ரஸ்மிமத்தக்³கா³ஹகஜனோ விய ந உத்தமஸாரதீ²தி அத்தோ². விஸடங் ஸப்பவிஸந்தி ஸரீரே தா³டா²வணானுஸாரேன வித்தி²ண்ணங் ப்³யாபெத்வா டி²தங் கண்ஹஸப்பவிஸங் விய. ஜஹாதி ஓரபாரந்தி பஞ்சோரம்பா⁴கி³யஸஞ்ஞோஜனானி ததியமக்³கே³ன ஜஹாதி. ‘‘ஓரபார’’ந்தி ஹி ஓரிமதீரங் வுச்சதி . அத² வா ஸோதி ததியமக்³கே³ன கோத⁴ங் வினெத்வா டி²தோ பி⁴க்கு² அரஹத்தமக்³கே³ன ஓரபாரங் ஜஹாதீதி அத்தோ². தத்த² ஓரங் நாம ஸகத்தபா⁴வோ, அஜ்ஜ²த்திகானி வா ஆயதனானி. பாரங் நாம பரஅத்தபா⁴வோ, பா³ஹிரானி வா ஆயதனானி. தது³ப⁴யே பன ச²ந்த³ராக³ங் ஜஹந்தோ ‘‘ஜஹாதி ஓரிமபார’’ந்தி வுச்சதி.

    Uppatitanti uppannaṃ. Bhantanti dhāvantaṃ. Vārayeti niggaṇheyya. Itaroti uppannaṃ kodhaṃ aniggaṇhanto rājauparājādīnaṃ rasmimattaggāhakajano viya na uttamasārathīti attho. Visaṭaṃ sappavisanti sarīre dāṭhāvaṇānusārena vitthiṇṇaṃ byāpetvā ṭhitaṃ kaṇhasappavisaṃ viya. Jahāti orapāranti pañcorambhāgiyasaññojanāni tatiyamaggena jahāti. ‘‘Orapāra’’nti hi orimatīraṃ vuccati . Atha vā soti tatiyamaggena kodhaṃ vinetvā ṭhito bhikkhu arahattamaggena orapāraṃ jahātīti attho. Tattha oraṃ nāma sakattabhāvo, ajjhattikāni vā āyatanāni. Pāraṃ nāma paraattabhāvo, bāhirāni vā āyatanāni. Tadubhaye pana chandarāgaṃ jahanto ‘‘jahāti orimapāra’’nti vuccati.

    90. ப⁴வந்தீதி வட்³ட⁴ந்தி. அஹுவுந்தீதி ப³பூ⁴வு. தேனாஹ ‘‘ஜாதா வட்³டி⁴தா’’தி. பூ⁴தானங் கா³மோதி மஹாபூ⁴தானங் ஹரிததிணாதி³பா⁴வேன ஸமக்³கா³னங் ஸமூஹோ. தப்³பி³னிமுத்தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பூ⁴தா ஏவ வா கா³மோ’’தி வுத்தங். பாதப்³ய-ஸத்³த³ஸ்ஸ பா பானேதி தா⁴த்வத்த²ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தா’’தி. ஸா ச பாதப்³யதா சே²த³னாதி³ ஏவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘தஸ்ஸா…பே॰… பூ⁴தகா³மஸ்ஸ ஜாதா சே²த³னாதி³பச்சயா’’தி.

    90.Bhavantīti vaḍḍhanti. Ahuvuntīti babhūvu. Tenāha ‘‘jātā vaḍḍhitā’’ti. Bhūtānaṃ gāmoti mahābhūtānaṃ haritatiṇādibhāvena samaggānaṃ samūho. Tabbinimuttassa gāmassa abhāvaṃ dassetuṃ ‘‘bhūtā eva vā gāmo’’ti vuttaṃ. Pātabya-saddassa pāneti dhātvatthaṃ sandhāyāha ‘‘paribhuñjitabbatā’’ti. Sā ca pātabyatā chedanādi eva hotīti āha ‘‘tassā…pe… bhūtagāmassa jātā chedanādipaccayā’’ti.

    91. ஜாத-ஸத்³தோ³ எத்த² விஜாதபரியாயோதி ‘‘புத்தங் விஜாதா இத்தீ²’’திஆதீ³ஸு விய பஸூதவசனோதி ஆஹ ‘‘பஸூதானீ’’தி, நிப்³ப³த்தபண்ணமூலானீதி அத்தோ².

    91.Jāta-saddo ettha vijātapariyāyoti ‘‘puttaṃ vijātā itthī’’tiādīsu viya pasūtavacanoti āha ‘‘pasūtānī’’ti, nibbattapaṇṇamūlānīti attho.

    தானி த³ஸ்ஸெந்தோதி தானி பீ³ஜானி த³ஸ்ஸெந்தோ. காரியத³ஸ்ஸனமுகே²னேவ காரணஞ்ச க³ஹிதந்தி ஆஹ ‘‘பீ³ஜதோ நிப்³ப³த்தேன பீ³ஜங் த³ஸ்ஸித’’ந்தி.

    Tānidassentoti tāni bījāni dassento. Kāriyadassanamukheneva kāraṇañca gahitanti āha ‘‘bījato nibbattena bījaṃ dassita’’nti.

    92. ‘‘பீ³ஜதோ ஸம்பூ⁴தோ பூ⁴தகா³மோ பீ³ஜ’’ந்தி இமினா உத்தரபத³லோபேன ‘‘பது³மக³ச்ச²தோ நிப்³ப³த்தங் புப்ப²ங் பது³ம’’ந்திஆதீ³ஸு வியாயங் வோஹாரோதி த³ஸ்ஸேதி. யங் பீ³ஜங் பூ⁴தகா³மோ நாம ஹோதீதி நிப்³ப³த்தபண்ணமூலங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. யதா²ருதந்தி யதா²பாட²ங்.

    92.‘‘Bījato sambhūto bhūtagāmo bīja’’nti iminā uttarapadalopena ‘‘padumagacchato nibbattaṃ pupphaṃ paduma’’ntiādīsu viyāyaṃ vohāroti dasseti. Yaṃ bījaṃ bhūtagāmo nāma hotīti nibbattapaṇṇamūlaṃ sandhāya vadati. Yathārutanti yathāpāṭhaṃ.

    ‘‘ஸஞ்சிச்சா’’தி வுத்தத்தா ஸரீரே லக்³க³பா⁴வங் ஞத்வாபி உட்ட²ஹதி, ‘‘தங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமீ’’திஸஞ்ஞாய அபா⁴வதோ வட்டதி. அனந்தக-க்³க³ஹணேன ஸாஸபமத்திகா க³ஹிதா, நாமஞ்ஹேதங் தஸ்ஸா ஸேவாலஜாதியா. மூலபண்ணானங் அபா⁴வேன ‘‘அஸம்புண்ணபூ⁴தகா³மோ நாமா’’தி வுத்தங். ஸோ பீ³ஜகா³மேன ஸங்க³ஹிதோதி. அவட்³ட⁴மானேபி பூ⁴தகா³மமூலகத்தா வுத்தங் ‘‘அமூலகபூ⁴தகா³மே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தீ’’தி. நாளிகேரஸ்ஸ ஆவேணிகங் கத்வா வத³தி.

    ‘‘Sañciccā’’ti vuttattā sarīre laggabhāvaṃ ñatvāpi uṭṭhahati, ‘‘taṃ uddharissāmī’’tisaññāya abhāvato vaṭṭati. Anantaka-ggahaṇena sāsapamattikā gahitā, nāmañhetaṃ tassā sevālajātiyā. Mūlapaṇṇānaṃ abhāvena ‘‘asampuṇṇabhūtagāmo nāmā’’ti vuttaṃ. So bījagāmena saṅgahitoti. Avaḍḍhamānepi bhūtagāmamūlakattā vuttaṃ ‘‘amūlakabhūtagāme saṅgahaṃ gacchatī’’ti. Nāḷikerassa āveṇikaṃ katvā vadati.

    ஸேலெய்யகங் நாம ஸிலாய ஸம்பூ⁴தா ஏகா க³ந்த⁴ஜாதி. புப்பி²தகாலதோ பட்டா²யாதி விகஸிதகாலதோ பபு⁴தி. ச²த்தகங் க³ண்ஹந்தோதி விகஸிதங் க³ண்ஹந்தோ. மகுளங் பன ருக்க²த்தசங் அகோபெந்தேனபி க³ஹேதுங் ந வட்டதி, பு²ல்லங் வட்டதி. ஹத்த²குக்குச்சேனாதி ஹத்த²சாபல்லேன.

    Seleyyakaṃ nāma silāya sambhūtā ekā gandhajāti. Pupphitakālato paṭṭhāyāti vikasitakālato pabhuti. Chattakaṃ gaṇhantoti vikasitaṃ gaṇhanto. Makuḷaṃ pana rukkhattacaṃ akopentenapi gahetuṃ na vaṭṭati, phullaṃ vaṭṭati. Hatthakukkuccenāti hatthacāpallena.

    ‘‘பானீயங் ந வாஸேதப்³ப³’’ந்தி இத³ங் அத்தனோ பிவனபானீயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், அஞ்ஞேஸங் பன வட்டதி அனுக்³க³ஹிதத்தா. தேனாஹ ‘‘அத்தனா கா²தி³துகாமேனா’’தி. யேஸங் ருக்கா²னங் ஸாகா² ருஹதீதி மூலங் அனோதாரெத்வா பண்ணமத்தனிக்³க³மனமத்தேனபி வட்³ட⁴தி. தத்த² கப்பியம்பி அகரொந்தோ சி²ன்னநாளிகேரவேளுத³ண்டா³த³யோ கோபேதுங் வட்டதி.

    ‘‘Pānīyaṃ na vāsetabba’’nti idaṃ attano pivanapānīyaṃ sandhāya vuttaṃ, aññesaṃ pana vaṭṭati anuggahitattā. Tenāha ‘‘attanā khāditukāmenā’’ti. Yesaṃ rukkhānaṃ sākhā ruhatīti mūlaṃ anotāretvā paṇṇamattaniggamanamattenapi vaḍḍhati. Tattha kappiyampi akaronto chinnanāḷikeraveḷudaṇḍādayo kopetuṃ vaṭṭati.

    ‘‘சங்கமிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தத்தா கேவலங் சங்கமனாதி⁴ப்பாயேன வா மக்³க³க³மனாதி⁴ப்பாயேன வா அக்கமந்தஸ்ஸ, திணானங் உபரி நிஸீத³னாதி⁴ப்பாயேன நிஸீத³ந்தஸ்ஸ ச தோ³ஸோ நத்தி².

    ‘‘Caṅkamitaṭṭhānaṃ dassessāmī’’ti vuttattā kevalaṃ caṅkamanādhippāyena vā maggagamanādhippāyena vā akkamantassa, tiṇānaṃ upari nisīdanādhippāyena nisīdantassa ca doso natthi.

    ஸமணகப்பேஹீதி ஸமணானங் கப்பியவோஹாரேஹி, அபீ³ஜனிப்³ப³ட்டபீ³ஜானிபி கப்பியபா⁴வதோ ‘‘ஸமணகப்பானீ’’தி வுத்தானி. அபீ³ஜங் நாம தருணஅம்ப³ப²லாதீ³னி. நிப்³ப³ட்டேதப்³ப³ங் வியோஜேதப்³ப³ங் பீ³ஜங் யஸ்மிங், தங் பனஸாதி³ நிப்³ப³ட்டபீ³ஜங் நாம. கப்பியந்தி வத்வாவாதி புப்³ப³காலகிரியாவஸேன வுத்தேபி வசனக்க²ணேவ அக்³கி³ஸத்தா²தி³னா பீ³ஜகா³மே வணங் காதப்³ப³ந்தி வசனதோ பன புப்³பே³ காதுங் ந வட்டதி, தஞ்ச த்³விதா⁴ அகத்வா சே²த³னபே⁴த³னமேவ த³ஸ்ஸேதப்³ப³ங். கரொந்தேன ச பி⁴க்கு²னா ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி யாய காயசி பா⁴ஸாய வுத்தேயேவ காதப்³ப³ங். பீ³ஜகா³மபரிமோசனத்த²ங் புன கப்பியங் காரேதப்³ப³ந்தி காராபனஸ்ஸ பட²மமேவ அதி⁴கதத்தா. ‘‘கடாஹேபி காதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தத்தா கடாஹதோ நீஹதாய மிஞ்ஜாய வா பீ³ஜே வா யத்த² கத்த²சி விஜ்ஜி²துங் வட்டதி ஏவ. பூ⁴தகா³மோ, பூ⁴தகா³மஸஞ்ஞிதா, விகோபனங் வா விகோபாபனங் வாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    Samaṇakappehīti samaṇānaṃ kappiyavohārehi, abījanibbaṭṭabījānipi kappiyabhāvato ‘‘samaṇakappānī’’ti vuttāni. Abījaṃ nāma taruṇaambaphalādīni. Nibbaṭṭetabbaṃ viyojetabbaṃ bījaṃ yasmiṃ, taṃ panasādi nibbaṭṭabījaṃ nāma. Kappiyanti vatvāvāti pubbakālakiriyāvasena vuttepi vacanakkhaṇeva aggisatthādinā bījagāme vaṇaṃ kātabbanti vacanato pana pubbe kātuṃ na vaṭṭati, tañca dvidhā akatvā chedanabhedanameva dassetabbaṃ. Karontena ca bhikkhunā ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti yāya kāyaci bhāsāya vutteyeva kātabbaṃ. Bījagāmaparimocanatthaṃ puna kappiyaṃ kāretabbanti kārāpanassa paṭhamameva adhikatattā. ‘‘Kaṭāhepi kātuṃ vaṭṭatī’’ti vuttattā kaṭāhato nīhatāya miñjāya vā bīje vā yattha katthaci vijjhituṃ vaṭṭati eva. Bhūtagāmo, bhūtagāmasaññitā, vikopanaṃ vā vikopāpanaṃ vāti imānettha tīṇi aṅgāni.

    பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ • 2. Bhūtagāmavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. பூ⁴தகா³மஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Bhūtagāmasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact