Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi |
2. பூ⁴தகா³மவக்³கோ³
2. Bhūtagāmavaggo
166. பூ⁴தகா³மங் பாதெந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. பாதேதி, பயோகே³ து³க்கடங்; பஹாரே பஹாரே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
166. Bhūtagāmaṃ pātento dve āpattiyo āpajjati. Pāteti, payoge dukkaṭaṃ; pahāre pahāre āpatti pācittiyassa.
அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. அனாரோபிதே அஞ்ஞவாத³கே அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ; ஆரோபிதே அஞ்ஞவாத³கே அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Aññenaññaṃ paṭicaranto dve āpattiyo āpajjati. Anāropite aññavādake aññenaññaṃ paṭicarati, āpatti dukkaṭassa; āropite aññavādake aññenaññaṃ paṭicarati, āpatti pācittiyassa.
பி⁴க்கு²ங் உஜ்ஜா²பெந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. உஜ்ஜா²பேதி, பயோகே³ து³க்கடங்; உஜ்ஜா²பிதே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Bhikkhuṃ ujjhāpento dve āpattiyo āpajjati. Ujjhāpeti, payoge dukkaṭaṃ; ujjhāpite āpatti pācittiyassa.
ஸங்கி⁴கங் மஞ்சங் வா பீட²ங் வா பி⁴ஸிங் வா கொச்ச²ங் வா அஜ்ஜோ²காஸே ஸந்த²ரித்வா அனுத்³த⁴ரித்வா அனாபுச்சா² பக்கமந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. பட²மங் பாத³ங் லெட்³டு³பாதங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ; து³தியங் பாத³ங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Saṅghikaṃ mañcaṃ vā pīṭhaṃ vā bhisiṃ vā kocchaṃ vā ajjhokāse santharitvā anuddharitvā anāpucchā pakkamanto dve āpattiyo āpajjati. Paṭhamaṃ pādaṃ leḍḍupātaṃ atikkāmeti, āpatti dukkaṭassa; dutiyaṃ pādaṃ atikkāmeti, āpatti pācittiyassa.
ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வா அனுத்³த⁴ரித்வா அனாபுச்சா² பக்கமந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. பட²மங் பாத³ங் பரிக்கே²பங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ; து³தியங் பாத³ங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Saṅghike vihāre seyyaṃ santharitvā anuddharitvā anāpucchā pakkamanto dve āpattiyo āpajjati. Paṭhamaṃ pādaṃ parikkhepaṃ atikkāmeti, āpatti dukkaṭassa; dutiyaṃ pādaṃ atikkāmeti, āpatti pācittiyassa.
ஸங்கி⁴கே விஹாரே ஜானங் புப்³பு³பக³தங் பி⁴க்கு²ங் அனுபக²ஜ்ஜ ஸெய்யங் கப்பெந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. நிபஜ்ஜதி, பயோகே³ து³க்கடங்; நிபன்னே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Saṅghike vihāre jānaṃ pubbupagataṃ bhikkhuṃ anupakhajja seyyaṃ kappento dve āpattiyo āpajjati. Nipajjati, payoge dukkaṭaṃ; nipanne āpatti pācittiyassa.
பி⁴க்கு²ங் குபிதோ அனத்தமனோ ஸங்கி⁴கா விஹாரா நிக்கட்³டெ⁴ந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. நிக்கட்³ட⁴தி, பயோகே³ து³க்கடங்; நிக்கட்³டி⁴தே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Bhikkhuṃ kupito anattamano saṅghikā vihārā nikkaḍḍhento dve āpattiyo āpajjati. Nikkaḍḍhati, payoge dukkaṭaṃ; nikkaḍḍhite āpatti pācittiyassa.
ஸங்கி⁴கே விஹாரே உபரிவேஹாஸகுடியா ஆஹச்சபாத³கங் மஞ்சங் வா பீட²ங் வா அபி⁴னிஸீத³ந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. அபி⁴னிஸீத³தி, பயோகே³ து³க்கடங்; அபி⁴னிஸின்னே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Saṅghike vihāre uparivehāsakuṭiyā āhaccapādakaṃ mañcaṃ vā pīṭhaṃ vā abhinisīdanto dve āpattiyo āpajjati. Abhinisīdati, payoge dukkaṭaṃ; abhinisinne āpatti pācittiyassa.
த்³வத்திபரியாயே அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ததுத்தரி அதி⁴ட்ட²ஹந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. அதி⁴ட்டே²தி, பயோகே³ து³க்கடங்; அதி⁴ட்டி²தே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Dvattipariyāye adhiṭṭhahitvā tatuttari adhiṭṭhahanto dve āpattiyo āpajjati. Adhiṭṭheti, payoge dukkaṭaṃ; adhiṭṭhite āpatti pācittiyassa.
ஜானங் ஸப்பாணகங் உத³கங் திணங் வா மத்திகங் வா ஸிஞ்சந்தோ த்³வே ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி. ஸிஞ்சதி, பயோகே³ து³க்கடங்; ஸிஞ்சிதே ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.
Jānaṃ sappāṇakaṃ udakaṃ tiṇaṃ vā mattikaṃ vā siñcanto dve āpattiyo āpajjati. Siñcati, payoge dukkaṭaṃ; siñcite āpatti pācittiyassa.
பூ⁴தகா³மவக்³கோ³ து³தியோ.
Bhūtagāmavaggo dutiyo.
Related texts:
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கதாபத்திவாராதி³வண்ணனா • Katāpattivārādivaṇṇanā