Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
15. பூ⁴தகா³மவினிச்ச²யகதா²
15. Bhūtagāmavinicchayakathā
75. ஏவங் பத²விவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி பூ⁴தகா³மவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘பூ⁴தகா³மோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ப⁴வந்தி அஹுவுஞ்சாதி பூ⁴தா, ஜாயந்தி வட்³ட⁴ந்தி ஜாதா வட்³டி⁴தா சாதி அத்தோ². கா³மோதி ராஸி, பூ⁴தானங் கா³மோதி பூ⁴தகா³மோ, பூ⁴தா ஏவ வா கா³மோ பூ⁴தகா³மோ, பதிட்டி²தஹரிததிணருக்கா²தீ³னமேதங் அதி⁴வசனங். தத்த² ‘‘ப⁴வந்தீ’’தி இமஸ்ஸ விவரணங் ‘‘ஜாயந்தி வட்³ட⁴ந்தீ’’தி , ‘‘அஹுவு’’ந்தி இமஸ்ஸ ‘‘ஜாதா வட்³டி⁴தா’’தி. ஏவங் பூ⁴த-ஸத்³தோ³ பச்சுப்பன்னாதீதவிஸயோ ஹோதி. தேனாஹ விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.90) ‘‘ப⁴வந்தீதி வட்³ட⁴ந்தி, அஹுவுந்தி ப³பு⁴வூ’’தி. இதா³னி தங் பூ⁴தகா³மங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பூ⁴தகா³மோதி பஞ்சஹி பீ³ஜேஹி ஜாதானங் ருக்க²லதாதீ³னமேதங் அதி⁴வசன’’ந்தி ஆஹ. லதாதீ³னந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஓஸதி⁴க³ச்சா²த³யோ வேதி³தப்³பா³.
75. Evaṃ pathavivinicchayaṃ kathetvā idāni bhūtagāmavinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘bhūtagāmo’’tiādimāha. Tattha bhavanti ahuvuñcāti bhūtā, jāyanti vaḍḍhanti jātā vaḍḍhitā cāti attho. Gāmoti rāsi, bhūtānaṃ gāmoti bhūtagāmo, bhūtā eva vā gāmo bhūtagāmo, patiṭṭhitaharitatiṇarukkhādīnametaṃ adhivacanaṃ. Tattha ‘‘bhavantī’’ti imassa vivaraṇaṃ ‘‘jāyanti vaḍḍhantī’’ti , ‘‘ahuvu’’nti imassa ‘‘jātā vaḍḍhitā’’ti. Evaṃ bhūta-saddo paccuppannātītavisayo hoti. Tenāha vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.90) ‘‘bhavantīti vaḍḍhanti, ahuvunti babhuvū’’ti. Idāni taṃ bhūtagāmaṃ dassento ‘‘bhūtagāmoti pañcahi bījehi jātānaṃ rukkhalatādīnametaṃ adhivacana’’nti āha. Latādīnanti ādi-saddena osadhigacchādayo veditabbā.
இதா³னி தானி பீ³ஜானி ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்ரிமானி பஞ்ச பீ³ஜானீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² மூலமேவ பீ³ஜங் மூலபீ³ஜங். ஏவங் ஸேஸேஸுபி. அத² வா மூலங் பீ³ஜங் ஏதஸ்ஸாதி மூலபீ³ஜங், மூலபீ³ஜதோ வா நிப்³ப³த்தங் மூலபீ³ஜங். ஏவங் ஸேஸேஸுபி. தத்த² பட²மேன விக்³க³ஹேன பீ³ஜகா³மோ ஏவ லப்³ப⁴தி, து³தியததியேஹி பூ⁴தகா³மோ. இதா³னி தே பூ⁴தகா³மே ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² மூலபீ³ஜங் நாமா’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² தேஸு பஞ்சஸு மூலபீ³ஜாதீ³ஸு ஹலித்³தி³…பே॰… ப⁴த்³த³முத்தகங் மூலபீ³ஜங் நாம. ந கேவலங் இமானியேவ மூலபீ³ஜானி, அத² கோ² இதோ அஞ்ஞானிபி யானி வா பன பூ⁴தகா³மஜாதானி அத்தி² ஸந்தி, மூலே ஜாயந்தி, மூலே ஸஞ்ஜாயந்தி, ஏதங் பூ⁴தகா³மஜாதங் மூலபீ³ஜங் நாம ஹோதீதி யோஜனா. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. வுத்தஞ்ஹி அட்ட²கதா²யங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 91) ‘‘இதா³னி தங் பூ⁴தகா³மங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘பூ⁴தகா³மோ நாம பஞ்ச பீ³ஜஜாதானீ’திஆதி³மாஹா’’தி. தத்த² பூ⁴தகா³மோ நாமாதி பூ⁴தகா³மங் உத்³த⁴ரித்வா யஸ்மிங் ஸதி பூ⁴தகா³மோ ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பஞ்ச பீ³ஜஜாதானீதி ஆஹா’’தி அட்ட²கதா²ஸு வுத்தங். ஏவங் ஸந்தேபி ‘‘யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி², மூலே ஜாயந்தீ’’திஆதீ³னி ந ஸமெந்தி. ந ஹி மூலபீ³ஜாதீ³னி மூலாதீ³ஸு ஜாயந்தி. மூலாதீ³ஸு ஜாயமானானி பன தானி பீ³ஜஜாதானி, தஸ்மா ஏவமத்த²வண்ணனா வேதி³தப்³பா³ – பூ⁴தகா³மோ நாமாதி விப⁴ஜிதப்³ப³பத³ங். பஞ்சாதி தஸ்ஸ விபா⁴க³பரிச்சே²தோ³. பீ³ஜஜாதானீதி பரிச்சி²ன்னத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங், யதோ பீ³ஜேஹி ஜாதானி பீ³ஜஜாதானி, ருக்கா²தீ³னங் ஏதங் அதி⁴வசனந்தி ச. யதா² ‘‘ஸாலீனங் சேபி ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜதீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.76) ஸாலிதண்டு³லானங் ஓத³னோ ஸாலிஓத³னோதி வுச்சதி, ஏவங் பீ³ஜதோ ஸம்பூ⁴தோ பூ⁴தகா³மோ ‘‘பீ³ஜ’’ந்தி வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³தி ச.
Idāni tāni bījāni sarūpato dassento ‘‘tatrimāni pañca bījānī’’tiādimāha. Tattha mūlameva bījaṃ mūlabījaṃ. Evaṃ sesesupi. Atha vā mūlaṃ bījaṃ etassāti mūlabījaṃ, mūlabījato vā nibbattaṃ mūlabījaṃ. Evaṃ sesesupi. Tattha paṭhamena viggahena bījagāmo eva labbhati, dutiyatatiyehi bhūtagāmo. Idāni te bhūtagāme sarūpato dassento ‘‘tattha mūlabījaṃ nāmā’’tyādimāha. Tattha tesu pañcasu mūlabījādīsu haliddi…pe… bhaddamuttakaṃ mūlabījaṃ nāma. Na kevalaṃ imāniyeva mūlabījāni, atha kho ito aññānipi yāni vā pana bhūtagāmajātāni atthi santi, mūle jāyanti, mūle sañjāyanti, etaṃ bhūtagāmajātaṃ mūlabījaṃ nāma hotīti yojanā. Sesesupi eseva nayo. Vuttañhi aṭṭhakathāyaṃ (pāci. aṭṭha. 91) ‘‘idāni taṃ bhūtagāmaṃ vibhajitvā dassento ‘bhūtagāmo nāma pañca bījajātānī’tiādimāhā’’ti. Tattha bhūtagāmo nāmāti bhūtagāmaṃ uddharitvā yasmiṃ sati bhūtagāmo hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘pañca bījajātānīti āhā’’ti aṭṭhakathāsu vuttaṃ. Evaṃ santepi ‘‘yāni vā panaññānipi atthi, mūle jāyantī’’tiādīni na samenti. Na hi mūlabījādīni mūlādīsu jāyanti. Mūlādīsu jāyamānāni pana tāni bījajātāni, tasmā evamatthavaṇṇanā veditabbā – bhūtagāmo nāmāti vibhajitabbapadaṃ. Pañcāti tassa vibhāgaparicchedo. Bījajātānīti paricchinnadhammanidassanaṃ, yato bījehi jātāni bījajātāni, rukkhādīnaṃ etaṃ adhivacananti ca. Yathā ‘‘sālīnaṃ cepi odanaṃ bhuñjatī’’tiādīsu (ma. ni. 1.76) sālitaṇḍulānaṃ odano sāliodanoti vuccati, evaṃ bījato sambhūto bhūtagāmo ‘‘bīja’’nti vuttoti veditabboti ca.
ப²ளுபீ³ஜந்தி பப்³ப³பீ³ஜங். பச்சயந்தரஸமவாயே ஸதி³ஸப²லுப்பத்தியா விஸேஸகாரணபா⁴வதோ விருஹணஸமத்தே² ஸாரப²லே நிருள்ஹோ பீ³ஜ-ஸத்³தோ³ தத³த்த²ஸங்ஸித்³தி⁴யா மூலாதீ³ஸுபி கேஸுசி பவத்ததீதி மூலாதி³தோ நிவத்தனத்த²ங் ஏகேன பீ³ஜஸத்³தே³ன விஸேஸெத்வா வுத்தங் ‘‘பீ³ஜ’’ந்தி ‘‘ரூபரூபங், து³க்க²து³க்க²’’ந்தி ச யதா². நித்³தே³ஸே ‘‘யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி², மூலே ஜாயந்தி மூலே ஸஞ்ஜாயந்தீ’’தி எத்த² பீ³ஜதோ நிப்³ப³த்தேன பீ³ஜங் த³ஸ்ஸிதங், தஸ்மா ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³ – யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி², ஆலுவகஸேருகமலனீலுப்பலபுண்ட³ரீககுவலயகுந்த³பாடலிமூலாதி³பே⁴தே³ மூலே க³ச்ச²வல்லிருக்கா²தீ³னி ஜாயந்தி ஸஞ்ஜாயந்தி, தானி, யம்ஹி மூலே ஜாயந்தி சேவ ஸஞ்ஜாயந்தி ச, தஞ்ச பாளியங் (பாசி॰ 91) வுத்தஹலித்³தா³தி³ ச, ஸப்³ப³ம்பி ஏதங் மூலபீ³ஜங் நாம, ஏதேன காரியோபசாரேன காரணங் த³ஸ்ஸிதந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஏஸ நயோ க²ந்த⁴பீ³ஜாதீ³ஸு. யேவாபனகக²ந்த⁴பீ³ஜேஸு பனெத்த² அம்பா³டகஇந்த³ஸாலனுஹிபாலிப⁴த்³த³ககணிகாராதீ³னி க²ந்த⁴பீ³ஜானி . அம்பி³லாவல்லிசதுரஸ்ஸவல்லிகணவேராதீ³னி ப²ளுபீ³ஜானி. மகசிமல்லிகாஸுமனஜயஸுமனாதீ³னி அக்³க³பீ³ஜானி. அம்ப³ஜம்பு³பனஸட்டி²ஆதீ³னி பீ³ஜபீ³ஜானீதி த³ட்ட²ப்³பா³னி. பூ⁴தகா³மே பூ⁴தகா³மஸஞ்ஞீ சி²ந்த³தி வா சே²தா³பேதி வாதி ஸத்த²கானி க³ஹெத்வா ஸயங் வா சி²ந்த³தி, அஞ்ஞேன வா சே²தா³பேதி. பி⁴ந்த³தி வா பே⁴தா³பேதி வாதி பாஸாணாதீ³னி க³ஹெத்வா ஸயங் வா பி⁴ந்த³தி, அஞ்ஞேன வா பே⁴தா³பேதி. பசதி வா பசாபேதி வாதி அக்³கி³ங் உபஸங்ஹரித்வா ஸயங் வா பசதி, அஞ்ஞேன வா பசாபேதி, பாசித்தியங் ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² ஆபத்திபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பூ⁴தகா³மஞ்ஹீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பூ⁴தகா³மபரிமோசிதந்தி பூ⁴தகா³மதோ வியோஜிதங்.
Phaḷubījanti pabbabījaṃ. Paccayantarasamavāye sadisaphaluppattiyā visesakāraṇabhāvato viruhaṇasamatthe sāraphale niruḷho bīja-saddo tadatthasaṃsiddhiyā mūlādīsupi kesuci pavattatīti mūlādito nivattanatthaṃ ekena bījasaddena visesetvā vuttaṃ ‘‘bīja’’nti ‘‘rūparūpaṃ, dukkhadukkha’’nti ca yathā. Niddese ‘‘yāni vā panaññānipi atthi, mūle jāyanti mūle sañjāyantī’’ti ettha bījato nibbattena bījaṃ dassitaṃ, tasmā evamettha attho daṭṭhabbo – yāni vā panaññānipi atthi, āluvakaserukamalanīluppalapuṇḍarīkakuvalayakundapāṭalimūlādibhede mūle gacchavallirukkhādīni jāyanti sañjāyanti, tāni, yamhi mūle jāyanti ceva sañjāyanti ca, tañca pāḷiyaṃ (pāci. 91) vuttahaliddādi ca, sabbampi etaṃ mūlabījaṃ nāma, etena kāriyopacārena kāraṇaṃ dassitanti dasseti. Esa nayo khandhabījādīsu. Yevāpanakakhandhabījesu panettha ambāṭakaindasālanuhipālibhaddakakaṇikārādīni khandhabījāni . Ambilāvallicaturassavallikaṇaverādīni phaḷubījāni. Makacimallikāsumanajayasumanādīni aggabījāni. Ambajambupanasaṭṭhiādīni bījabījānīti daṭṭhabbāni. Bhūtagāme bhūtagāmasaññī chindati vā chedāpeti vāti satthakāni gahetvā sayaṃ vā chindati, aññena vā chedāpeti. Bhindati vā bhedāpeti vāti pāsāṇādīni gahetvā sayaṃ vā bhindati, aññena vā bhedāpeti. Pacati vā pacāpeti vāti aggiṃ upasaṃharitvā sayaṃ vā pacati, aññena vā pacāpeti, pācittiyaṃ hotīti sambandho. Tattha āpattibhedaṃ dassento ‘‘bhūtagāmañhī’’tiādimāha. Tattha bhūtagāmaparimocitanti bhūtagāmato viyojitaṃ.
76. ஸஞ்சிச்ச உக்கி²பிதுங் ந வட்டதீதி எத்த² ‘‘ஸஞ்சிச்சா’’தி வுத்தத்தா ஸரீரே லக்³க³பா⁴வங் ஞத்வாபி உட்ட²ஹதி, ‘‘தங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஞ்ஞாய அபா⁴வதோ வட்டதி. அனந்தகக்³க³ஹணேன ஸாஸபமத்திகா க³ஹிதா. நாமஞ்ஹேதங் தஸ்ஸா ஸேவாலஜாதியா. மூலபண்ணானங் அபா⁴வேன ‘‘அஸம்புண்ணபூ⁴தகா³மோ நாமா’’தி வுத்தங். அபூ⁴தகா³மமூலத்தாதி எத்த² பூ⁴தகா³மோ மூலங் காரணங் ஏதஸ்ஸாதி பூ⁴தகா³மமூலோ, பூ⁴தகா³மஸ்ஸ வா மூலங் காரணந்தி பூ⁴தகா³மமூலங். பீ³ஜகா³மோ ஹி நாம பூ⁴தகா³மதோ ஸம்ப⁴வதி, பூ⁴தகா³மஸ்ஸ ச காரணங் ஹோதி. அயங் பன தாதி³ஸோ ந ஹோதீதி ‘‘அபூ⁴தகா³மமூலத்தா’’தி வுத்தங்.
76.Sañcicca ukkhipituṃ na vaṭṭatīti ettha ‘‘sañciccā’’ti vuttattā sarīre laggabhāvaṃ ñatvāpi uṭṭhahati, ‘‘taṃ uddharissāmī’’ti saññāya abhāvato vaṭṭati. Anantakaggahaṇena sāsapamattikā gahitā. Nāmañhetaṃ tassā sevālajātiyā. Mūlapaṇṇānaṃ abhāvena ‘‘asampuṇṇabhūtagāmo nāmā’’ti vuttaṃ. Abhūtagāmamūlattāti ettha bhūtagāmo mūlaṃ kāraṇaṃ etassāti bhūtagāmamūlo, bhūtagāmassa vā mūlaṃ kāraṇanti bhūtagāmamūlaṃ. Bījagāmo hi nāma bhūtagāmato sambhavati, bhūtagāmassa ca kāraṇaṃ hoti. Ayaṃ pana tādiso na hotīti ‘‘abhūtagāmamūlattā’’ti vuttaṃ.
கிஞ்சாபி ஹி தாலனாளிகேராதீ³னங் கா²ணு உத்³த⁴ங் அவட்³ட⁴னதோ பூ⁴தகா³மஸ்ஸ காரணங் ந ஹோதி, ததா²பி பூ⁴தகா³மஸங்க்²யூபக³தனிப்³ப³த்தபண்ணமூலபீ³ஜதோ ஸம்பூ⁴தத்தா பூ⁴தகா³மதோ உப்பன்னோ நாம ஹோதீதி பீ³ஜகா³மேன ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி. ஸோ பீ³ஜகா³மேன ஸங்க³ஹிதோதி அவட்³ட⁴மானேபி பூ⁴தகா³மமூலத்தா வுத்தங்.
Kiñcāpi hi tālanāḷikerādīnaṃ khāṇu uddhaṃ avaḍḍhanato bhūtagāmassa kāraṇaṃ na hoti, tathāpi bhūtagāmasaṅkhyūpagatanibbattapaṇṇamūlabījato sambhūtattā bhūtagāmato uppanno nāma hotīti bījagāmena saṅgahaṃ gacchati. So bījagāmena saṅgahitoti avaḍḍhamānepi bhūtagāmamūlattā vuttaṃ.
‘‘அங்குரே ஹரிதே’’தி வத்வா தமேவத்த²ங் விபா⁴வேதி ‘‘நீலவண்ணே ஜாதே’’தி, நீலபண்ணஸ்ஸ வண்ணஸதி³ஸே பண்ணே ஜாதேதி அத்தோ², ‘‘நீலவண்ணே ஜாதே’’தி வா பாடோ² க³ஹேதப்³போ³. அமூலகபூ⁴தகா³மே ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தீதி இத³ங் நாளிகேரஸ்ஸ ஆவேணிகங் கத்வா வத³தி. ‘‘பானீயக⁴டாதீ³னங் ப³ஹி ஸேவாலோ உத³கே அட்டி²தத்தா பீ³ஜகா³மானுலோமத்தா ச து³க்கடவத்தூ²’’தி வத³ந்தி. கண்ணகம்பி அப்³போ³ஹாரிகமேவாதி நீலவண்ணம்பி அப்³போ³ஹாரிகமேவ.
‘‘Aṅkure harite’’ti vatvā tamevatthaṃ vibhāveti ‘‘nīlavaṇṇe jāte’’ti, nīlapaṇṇassa vaṇṇasadise paṇṇe jāteti attho, ‘‘nīlavaṇṇe jāte’’ti vā pāṭho gahetabbo. Amūlakabhūtagāme saṅgahaṃ gacchatīti idaṃ nāḷikerassa āveṇikaṃ katvā vadati. ‘‘Pānīyaghaṭādīnaṃ bahi sevālo udake aṭṭhitattā bījagāmānulomattā ca dukkaṭavatthū’’ti vadanti. Kaṇṇakampi abbohārikamevāti nīlavaṇṇampi abbohārikameva.
77. ஸேலெய்யகங் நாம ஸிலாய ஸம்பூ⁴தா ஏகா க³ந்த⁴ஜாதி. புப்பி²தகாலதோ பட்டா²யாதி விகஸிதகாலதோ பபு⁴தி. அஹிச்ச²த்தகங் க³ண்ஹந்தோதி விகஸிதங் க³ண்ஹந்தோ. மகுளங் பன ருக்க²த்தசங் அகோபெந்தேனபி க³ஹேதுங் ந வட்டதி. ‘‘ருக்க²த்தசங் விகோபேதீதி வுத்தத்தா ருக்கே² ஜாதங் யங் கிஞ்சி அஹிச்ச²த்தகங் ருக்க²த்தசங் அவிகோபெத்வா மத்த²கதோ சி²ந்தி³த்வா க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தத³யுத்தங் ‘‘அஹிச்ச²த்தகங் யாவ மகுளங் ஹோதி, தாவ து³க்கடவத்தூ²’’தி வுத்தத்தா. ருக்க²தோ முச்சித்வாதி எத்த² ‘‘யதி³பி கிஞ்சிமத்தங் ருக்கே² அல்லீனா ஹுத்வா திட்ட²தி, ருக்க²தோ க³ய்ஹமானா பன ருக்க²ச்ச²விங் ந விகோபேதி, வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. அல்லருக்க²தோ ந வட்டதீதி எத்தா²பி ருக்க²த்தசங் அவிகோபெத்வா மத்த²கதோ தச்செ²த்வா க³ஹேதுங் வட்டதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஹத்த²குக்குச்சேனாதி ஹத்த²சாபல்லேன. பானீயங் ந வாஸேதப்³ப³ந்தி இத³ங் அத்தனோ அத்தா²ய நாமிதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கேவலங் அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ அத்தா²ய நாமிதே பன பச்சா² ததோ லபி⁴த்வா ந வாஸேதப்³ப³ந்தி நத்தி². விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.92) பன ‘‘பானீயங் ந வாஸேதப்³ப³ந்தி இத³ங் அத்தனோ பிவனபானீயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், அஞ்ஞேஸங் பன வட்டதி அனுக்³க³ஹிதத்தா. தேனாஹ அத்தனா கா²தி³துகாமேனா’’தி வுத்தங். ‘‘யேஸங் ருக்கா²னங் ஸாகா² ருஹதீதி வுத்தத்தா யேஸங் ஸாகா² ந ருஹதி, தத்த² கப்பியகரணகிச்சங் நத்தீ²’’தி வத³ந்தி. விமதிவினோத³னியம்பி ‘‘யேஸங் ருக்கா²னங் ஸாகா² ருஹதீதி மூலங் அனோதாரெத்வா பண்ணமத்தனிக்³க³மனமத்தேனாபி வட்³ட⁴தி, தத்த² கப்பியம்பி அகரொந்தோ சி²ன்னநாளிகேரவேளுத³ண்டா³த³யோ கோபேதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தங். ‘‘சங்கமிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தத்தா கேவலங் சங்கமனாதி⁴ப்பாயேன வா மக்³க³க³மனாதி⁴ப்பாயேன வா அக்கமந்தஸ்ஸ, திணானங் உபரி நிஸீத³னாதி⁴ப்பாயேன நிஸீத³ந்தஸ்ஸ ச தோ³ஸோ நத்தி².
77.Seleyyakaṃ nāma silāya sambhūtā ekā gandhajāti. Pupphitakālato paṭṭhāyāti vikasitakālato pabhuti. Ahicchattakaṃ gaṇhantoti vikasitaṃ gaṇhanto. Makuḷaṃ pana rukkhattacaṃ akopentenapi gahetuṃ na vaṭṭati. ‘‘Rukkhattacaṃ vikopetīti vuttattā rukkhe jātaṃ yaṃ kiñci ahicchattakaṃ rukkhattacaṃ avikopetvā matthakato chinditvā gahetuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, tadayuttaṃ ‘‘ahicchattakaṃ yāva makuḷaṃ hoti, tāva dukkaṭavatthū’’ti vuttattā. Rukkhato muccitvāti ettha ‘‘yadipi kiñcimattaṃ rukkhe allīnā hutvā tiṭṭhati, rukkhato gayhamānā pana rukkhacchaviṃ na vikopeti, vaṭṭatī’’ti vadanti. Allarukkhato na vaṭṭatīti etthāpi rukkhattacaṃ avikopetvā matthakato tacchetvā gahetuṃ vaṭṭatīti veditabbaṃ. Hatthakukkuccenāti hatthacāpallena. Pānīyaṃ na vāsetabbanti idaṃ attano atthāya nāmitaṃ sandhāya vuttaṃ. Kevalaṃ anupasampannassa atthāya nāmite pana pacchā tato labhitvā na vāsetabbanti natthi. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.92) pana ‘‘pānīyaṃ na vāsetabbanti idaṃ attano pivanapānīyaṃ sandhāya vuttaṃ, aññesaṃ pana vaṭṭati anuggahitattā. Tenāha attanā khāditukāmenā’’ti vuttaṃ. ‘‘Yesaṃ rukkhānaṃ sākhā ruhatīti vuttattā yesaṃ sākhā na ruhati, tattha kappiyakaraṇakiccaṃ natthī’’ti vadanti. Vimativinodaniyampi ‘‘yesaṃ rukkhānaṃ sākhāruhatīti mūlaṃ anotāretvā paṇṇamattaniggamanamattenāpi vaḍḍhati, tattha kappiyampi akaronto chinnanāḷikeraveḷudaṇḍādayo kopetuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Caṅkamitaṭṭhānaṃ dassessāmī’’ti vuttattā kevalaṃ caṅkamanādhippāyena vā maggagamanādhippāyena vā akkamantassa, tiṇānaṃ upari nisīdanādhippāyena nisīdantassa ca doso natthi.
78. ஸமணகப்பேஹீதி ஸமணானங் கப்பியவோஹாரேஹி. கிஞ்சாபி பீ³ஜாதீ³னங் அக்³கி³னா பு²ட்ட²மத்தேன, நகா²தீ³ஹி விலிக²னமத்தேன ச அவிருள்ஹித⁴ம்மதா ந ஹோதி, ததா²பி ஏவங் கதேயேவ ஸமணானங் கப்பதீதி அக்³கி³பரிஜிதாத³யோ ஸமணவோஹாரா நாம ஜாதா, தஸ்மா தேஹி ஸமணவோஹாரேஹி கரணபூ⁴தேஹி ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஜானாமீதி அதி⁴ப்பாயோ. அபீ³ஜனிப்³ப³ட்டபீ³ஜானிபி ஸமணானங் கப்பந்தீதி பஞ்ஞத்தபண்ணத்திபா⁴வதோ ஸமணவோஹாராஇச்சேவ ஸங்க²ங் க³தானி. அத² வா அக்³கி³பரிஜிதாதீ³னங் பஞ்சன்னங் கப்பியபா⁴வதோயேவ பஞ்சஹி ஸமணகப்பியபா⁴வஸங்கா²தேஹி காரணேஹி ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஜானாமீதி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. அக்³கி³பரிஜிதந்திஆதீ³ஸு ‘‘பரிசித’’ந்திபி பட²ந்தி. அபீ³ஜங் நாம தருணஅம்ப³ப²லாதி³. நிப்³ப³ட்டபீ³ஜங் நாம அம்ப³பனஸாதி³, யங் பீ³ஜங் நிப்³ப³ட்டெத்வா விஸுங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ஸக்கா ஹோதி. நிப்³ப³ட்டேதப்³ப³ங் வியோஜேதப்³ப³ங் பீ³ஜங் யஸ்மிங், தங் பனஸாதி³ நிப்³ப³ட்டபீ³ஜங் நாம. ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வாவ காதப்³ப³ந்தி யோ கப்பியங் கரோதி, தேன கத்தப்³ப³பகாரஸ்ஸேவ வுத்தத்தா பி⁴க்கு²னா அவுத்தேபி காதுங் வட்டதீதி ந க³ஹேதப்³ப³ங். புன ‘‘கப்பியங் காரேதப்³ப³’’ந்தி காராபனஸ்ஸ பட²மமேவ கதி²தத்தா பி⁴க்கு²னா ‘‘கப்பியங் கரோஹீ’’தி வுத்தேயேவ அனுபஸம்பன்னேன ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வா அக்³கி³பரிஜிதாதி³ காதப்³ப³ந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘கப்பியந்தி வசனங் பன யாய காயசி பா⁴ஸாய வத்துங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘கப்பியந்தி வத்வாவ காதப்³ப³’’ந்தி வசனதோ பட²மங் ‘‘கப்பிய’’ந்தி வத்வா பச்சா² அக்³கி³ஆதி³னா பு²ஸனாதி³ காதப்³ப³ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘பட²மங் அக்³கி³ம்ஹி நிக்கி²பித்வா, நகா²தி³னா வா விஜ்ஜி²த்வா தங் அனுத்³த⁴ரித்வாவ கப்பியந்தி வத்துங் வட்டதீ’’திபி வத³ந்தி.
78.Samaṇakappehīti samaṇānaṃ kappiyavohārehi. Kiñcāpi bījādīnaṃ agginā phuṭṭhamattena, nakhādīhi vilikhanamattena ca aviruḷhidhammatā na hoti, tathāpi evaṃ kateyeva samaṇānaṃ kappatīti aggiparijitādayo samaṇavohārā nāma jātā, tasmā tehi samaṇavohārehi karaṇabhūtehi phalaṃ paribhuñjituṃ anujānāmīti adhippāyo. Abījanibbaṭṭabījānipi samaṇānaṃ kappantīti paññattapaṇṇattibhāvato samaṇavohārāicceva saṅkhaṃ gatāni. Atha vā aggiparijitādīnaṃ pañcannaṃ kappiyabhāvatoyeva pañcahi samaṇakappiyabhāvasaṅkhātehi kāraṇehi phalaṃ paribhuñjituṃ anujānāmīti evamettha adhippāyo veditabbo. Aggiparijitantiādīsu ‘‘paricita’’ntipi paṭhanti. Abījaṃ nāma taruṇaambaphalādi. Nibbaṭṭabījaṃ nāma ambapanasādi, yaṃ bījaṃ nibbaṭṭetvā visuṃ katvā paribhuñjituṃ sakkā hoti. Nibbaṭṭetabbaṃ viyojetabbaṃ bījaṃ yasmiṃ, taṃ panasādi nibbaṭṭabījaṃ nāma. ‘‘Kappiya’’nti vatvāva kātabbanti yo kappiyaṃ karoti, tena kattabbapakārasseva vuttattā bhikkhunā avuttepi kātuṃ vaṭṭatīti na gahetabbaṃ. Puna ‘‘kappiyaṃ kāretabba’’nti kārāpanassa paṭhamameva kathitattā bhikkhunā ‘‘kappiyaṃ karohī’’ti vutteyeva anupasampannena ‘‘kappiya’’nti vatvā aggiparijitādi kātabbanti gahetabbaṃ. ‘‘Kappiyanti vacanaṃ pana yāya kāyaci bhāsāya vattuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. ‘‘Kappiyanti vatvāva kātabba’’nti vacanato paṭhamaṃ ‘‘kappiya’’nti vatvā pacchā aggiādinā phusanādi kātabbanti veditabbaṃ. ‘‘Paṭhamaṃ aggimhi nikkhipitvā, nakhādinā vā vijjhitvā taṃ anuddharitvāva kappiyanti vattuṃ vaṭṭatī’’tipi vadanti.
விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.92) பன ‘‘கப்பியந்தி வத்வாவாதி புப்³ப³காலகிரியாவஸேன வுத்தேபி வசனக்க²ணேவ அக்³கி³ஸத்தா²தி³னா பீ³ஜகா³மே வணங் காதப்³ப³ந்தி வசனதோ பன புப்³பே³ காதுங் ந வட்டதி, தஞ்ச த்³விதா⁴ அகத்வா சே²த³னபே⁴த³னமேவ த³ஸ்ஸேதப்³ப³ங். கரொந்தேன ச பி⁴க்கு²னா ‘கப்பியங் கரோஹீ’தி யாய காயசி பா⁴ஸாய வுத்தேயேவ காதப்³ப³ங். பீ³ஜகா³மபரிமோசனத்த²ங் புன கப்பியங் காரேதப்³ப³ந்தி காராபனஸ்ஸ பட²மமேவ அதி⁴கதத்தா’’தி வுத்தங்.
Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.92) pana ‘‘kappiyanti vatvāvāti pubbakālakiriyāvasena vuttepi vacanakkhaṇeva aggisatthādinā bījagāme vaṇaṃ kātabbanti vacanato pana pubbe kātuṃ na vaṭṭati, tañca dvidhā akatvā chedanabhedanameva dassetabbaṃ. Karontena ca bhikkhunā ‘kappiyaṃ karohī’ti yāya kāyaci bhāsāya vutteyeva kātabbaṃ. Bījagāmaparimocanatthaṃ puna kappiyaṃ kāretabbanti kārāpanassa paṭhamameva adhikatattā’’ti vuttaṃ.
ஏகஸ்மிங் பீ³ஜே வாதிஆதீ³ஸு ‘‘ஏகங்யேவ காரேமீதி அதி⁴ப்பாயே ஸதிபி ஏகாப³த்³த⁴த்தா ஸப்³ப³ங் கதமேவ ஹோதீ’’தி வத³ந்தி. தா³ருங் விஜ்ஜ²தீதி எத்த² ‘‘ஜானித்வாபி விஜ்ஜ²தி வா விஜ்ஜா²பேதி வா, வட்டதியேவா’’தி வத³ந்தி. ப⁴த்தஸித்தே² விஜ்ஜ²தீதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘தங் விஜ்ஜ²தி, ந வட்டதீதி ரஜ்ஜுஆதீ³னங் பா⁴ஜனக³திகத்தா’’தி வத³ந்தி. மரீசபக்காதீ³ஹி ச மிஸ்ஸெத்வாதி எத்த² ப⁴த்தஸித்த²ஸம்ப³ந்த⁴வஸேன ஏகாப³த்³த⁴தா வேதி³தப்³பா³, ந ப²லானங்யேவ அஞ்ஞமஞ்ஞஸம்ப³ந்த⁴வஸேன. ‘‘கடாஹேபி காதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தத்தா கடாஹதோ நீஹடாய மிஞ்ஜாய வா பீ³ஜே வா யத்த² கத்த²சி விஜ்ஜி²துங் வட்டதி ஏவ. பி⁴ந்தா³பெத்வா கப்பியங் காராபேதப்³ப³ந்தி பீ³ஜதோ முத்தஸ்ஸ கடாஹஸ்ஸ பா⁴ஜனக³திகத்தா வுத்தங்.
Ekasmiṃ bīje vātiādīsu ‘‘ekaṃyeva kāremīti adhippāye satipi ekābaddhattā sabbaṃ katameva hotī’’ti vadanti. Dāruṃ vijjhatīti ettha ‘‘jānitvāpi vijjhati vā vijjhāpeti vā, vaṭṭatiyevā’’ti vadanti. Bhattasitthe vijjhatīti etthāpi eseva nayo. ‘‘Taṃ vijjhati, na vaṭṭatīti rajjuādīnaṃ bhājanagatikattā’’ti vadanti. Marīcapakkādīhi ca missetvāti ettha bhattasitthasambandhavasena ekābaddhatā veditabbā, na phalānaṃyeva aññamaññasambandhavasena. ‘‘Kaṭāhepi kātuṃ vaṭṭatī’’ti vuttattā kaṭāhato nīhaṭāya miñjāya vā bīje vā yattha katthaci vijjhituṃ vaṭṭati eva. Bhindāpetvā kappiyaṃ kārāpetabbanti bījato muttassa kaṭāhassa bhājanagatikattā vuttaṃ.
இதி வினயஸங்க³ஹஸங்வண்ணனாபூ⁴தே வினயாலங்காரே
Iti vinayasaṅgahasaṃvaṇṇanābhūte vinayālaṅkāre
பூ⁴தகா³மவினிச்ச²யகதா²லங்காரோ நாம
Bhūtagāmavinicchayakathālaṅkāro nāma
பன்னரஸமோ பரிச்சே²தோ³.
Pannarasamo paricchedo.