Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. பி³ளாரஸுத்தங்
10. Biḷārasuttaṃ
232. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² அதிவேலங் குலேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜதி. தமேனங் பி⁴க்கூ² ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘மாயஸ்மா அதிவேலங் குலேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜீ’’தி. ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானோ ந விரமதி. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு ; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² அதிவேலங் குலேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜதி. தமேனங் பி⁴க்கூ² ஏவமாஹங்ஸு – ‘மாயஸ்மா அதிவேலங் குலேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜீ’தி. ஸோ பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி வுச்சமானோ ந விரமதீ’’தி.
232. Sāvatthiyaṃ viharati. Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu ativelaṃ kulesu cārittaṃ āpajjati. Tamenaṃ bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘māyasmā ativelaṃ kulesu cārittaṃ āpajjī’’ti. So bhikkhu bhikkhūhi vuccamāno na viramati. Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu ; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, aññataro bhikkhu ativelaṃ kulesu cārittaṃ āpajjati. Tamenaṃ bhikkhū evamāhaṃsu – ‘māyasmā ativelaṃ kulesu cārittaṃ āpajjī’ti. So bhikkhu bhikkhūhi vuccamāno na viramatī’’ti.
‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, பி³ளாரோ ஸந்தி⁴ஸமலஸங்கடீரே டி²தோ அஹோஸி முது³மூஸிங் மக்³க³யமானோ – ‘யதா³யங் முது³மூஸி கோ³சராய பக்கமிஸ்ஸதி, தத்தே²வ நங் க³ஹெத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’தி. அத² கோ² ஸோ, பி⁴க்க²வே, முது³மூஸி கோ³சராய பக்காமி. தமேனங் பி³ளாரோ க³ஹெத்வா ஸஹஸா ஸங்கா²தி³த்வா 1 அஜ்ஜோ²ஹரி. தஸ்ஸ ஸோ முது³மூஸி அந்தம்பி கா²தி³, அந்தகு³ணம்பி கா²தி³. ஸோ ததோனிதா³னங் மரணம்பி நிக³ச்சி² மரணமத்தம்பி து³க்க²ங்.
‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, biḷāro sandhisamalasaṅkaṭīre ṭhito ahosi mudumūsiṃ maggayamāno – ‘yadāyaṃ mudumūsi gocarāya pakkamissati, tattheva naṃ gahetvā khādissāmī’ti. Atha kho so, bhikkhave, mudumūsi gocarāya pakkāmi. Tamenaṃ biḷāro gahetvā sahasā saṅkhāditvā 2 ajjhohari. Tassa so mudumūsi antampi khādi, antaguṇampi khādi. So tatonidānaṃ maraṇampi nigacchi maraṇamattampi dukkhaṃ.
‘‘ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ பி⁴க்கு² புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய கா³மங் வா நிக³மங் வா பிண்டா³ய பவிஸதி அரக்கி²தேனேவ காயேன அரக்கி²தாய வாசாய அரக்கி²தேன சித்தேன, அனுபட்டி²தாய ஸதியா, அஸங்வுதேஹி இந்த்³ரியேஹி. ஸோ தத்த² பஸ்ஸதி மாதுகா³மங் து³ன்னிவத்த²ங் வா து³ப்பாருதங் வா. தஸ்ஸ மாதுகா³மங் தி³ஸ்வா து³ன்னிவத்த²ங் வா து³ப்பாருதங் வா ராகோ³ சித்தங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதி. ஸோ ராகா³னுத்³த⁴ங்ஸேன சித்தேன மரணங் வா நிக³ச்ச²தி மரணமத்தங் வா து³க்க²ங். மரணஞ்ஹேதங், பி⁴க்க²வே, அரியஸ்ஸ வினயே யோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்ததி. மரணமத்தஞ்ஹேதங், பி⁴க்க²வே, து³க்க²ங் யதி³த³ங் அஞ்ஞதரங் ஸங்கிலிட்ட²ங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி. யதா²ரூபாய ஆபத்தியா வுட்டா²னங் பஞ்ஞாயதி. தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘ரக்கி²தேனேவ காயேன ரக்கி²தாய வாசாய ரக்கி²தேன சித்தேன, உபட்டி²தாய ஸதியா, ஸங்வுதேஹி இந்த்³ரியேஹி கா³மங் வா நிக³மங் வா பிண்டா³ய பவிஸிஸ்ஸாமா’தி. ஏவஞ்ஹி வோ, பி⁴க்க²வே, ஸிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி. த³ஸமங்.
‘‘Evameva kho, bhikkhave, idhekacco bhikkhu pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya gāmaṃ vā nigamaṃ vā piṇḍāya pavisati arakkhiteneva kāyena arakkhitāya vācāya arakkhitena cittena, anupaṭṭhitāya satiyā, asaṃvutehi indriyehi. So tattha passati mātugāmaṃ dunnivatthaṃ vā duppārutaṃ vā. Tassa mātugāmaṃ disvā dunnivatthaṃ vā duppārutaṃ vā rāgo cittaṃ anuddhaṃseti. So rāgānuddhaṃsena cittena maraṇaṃ vā nigacchati maraṇamattaṃ vā dukkhaṃ. Maraṇañhetaṃ, bhikkhave, ariyassa vinaye yo sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattati. Maraṇamattañhetaṃ, bhikkhave, dukkhaṃ yadidaṃ aññataraṃ saṃkiliṭṭhaṃ āpattiṃ āpajjati. Yathārūpāya āpattiyā vuṭṭhānaṃ paññāyati. Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘rakkhiteneva kāyena rakkhitāya vācāya rakkhitena cittena, upaṭṭhitāya satiyā, saṃvutehi indriyehi gāmaṃ vā nigamaṃ vā piṇḍāya pavisissāmā’ti. Evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Dasamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. பி³ளாரஸுத்தவண்ணனா • 10. Biḷārasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. பி³ளாரஸுத்தவண்ணனா • 10. Biḷārasuttavaṇṇanā